Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#4876 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

triconja wrote:
Moras priznati da je tvoj post ima detalja koji nisu dovoljno definisani i daju masti dosta materije za poigravanje. Vidis sta bude kad covjek previse ozbiljno shvata matematiku :lol:
Pa ja sam samo skrenuo pažnju na ono na što su drugi već uradili (zato se nisam ni trudio biti tako precizan :mrgreen: ), i to sa svojih polja, kao što je jedan paleograf potvrdio da je način pisanja mlađi u odnosu na starost pergamenta. A na osnovu starosti pergamenta se temelji priča i o starosti samog Kur'ana.
triconja

#4877 Re: Ateizam

Post by triconja »

arzuhal wrote:
triconja wrote:
Moras priznati da je tvoj post ima detalja koji nisu dovoljno definisani i daju masti dosta materije za poigravanje. Vidis sta bude kad covjek previse ozbiljno shvata matematiku :lol:
Pa ja sam samo skrenuo pažnju na ono na što su drugi već uradili (zato se nisam ni trudio biti tako precizan :mrgreen: ), i to sa svojih polja, kao što je jedan paleograf potvrdio da je način pisanja mlađi u odnosu na starost pergamenta. A na osnovu starosti pergamenta se temelji priča i o starosti samog Kur'ana.
Eto dodefinisao si i sad je uredu :thumbup: :lol:
aurora313

#4878 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:
triconja wrote: Moras priznati da je tvoj post ima detalja koji nisu dovoljno definisani i daju masti dosta materije za poigravanje. Vidis sta bude kad covjek previse ozbiljno shvata matematiku :lol:
Znate li šta je to palimpsest?
Pergamenti nisu bili baš široko raspostranjeni a vjerovatno su bili i skupi. Neki nepotrebni bi se pažljivo ostrugali ili očistili od starog pisanija kako bi se mogli upotrijebiti za novo.
Zato se ne može sa sigurnošću ustanoviti da je starost pergamenta istovjetna sa napisanim.
Dope_Man

#4879 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

raoul duke

#4880 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Dope_Man wrote:A imade tu i dijaporaca dabome :-)

https://www.klix.ba/scitech/nauka/vise- ... /170531044
...

Tolerancija gluposti... Tolerisimo sto su drugi glupi i vjeruju u bajke.. Zaista
raoul duke

#4881 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

John Cleese wrote:
raoul duke wrote:Tema je namijenjena za razmjenu 'mudrih' misli slobodnog uma i 'ateističkog' karaktera.
Vidi sta su ti uradili od teme, Duke :|
...

Ovo je jos super, jer do prije par godina teme o ateizmu su se namjenski "trollale" i brisale..

A ovi borgovi sto ulijecu sa troll hadisima kad ne smetaju moderatoru zasto bi nama :D
Dozer

#4882 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Vjernik sa 20+ godina je odraslo dijete koje je zamijenilo djecije bajke bajkama za adolescente.
S vremenom su zaboravili osnovno zivotno pravilo, a to je da inteligentan covjek konstantno preispituje prvo sebe, a onda i sve oko sebe, pa tek tada i na osnovu vlastitih, ali i tudjih realnih iskustava, saznanja i znanja donosi licne zakljucke.

Nazalost, danasnji vjernici su sami odlucili da odbace logiku, nauku i sve ono sto i sami vide i cuju, i da to zamijene prostim vjerovanjem u imaginarno, nedokazano i nedokazivo.
Ili, djecije bajke su zamijenili opijatom za mase - religijom.
John Cleese

#4883 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

raoul duke wrote:
John Cleese wrote:
raoul duke wrote:Tema je namijenjena za razmjenu 'mudrih' misli slobodnog uma i 'ateističkog' karaktera.
Vidi sta su ti uradili od teme, Duke :|
...

Ovo je jos super, jer do prije par godina teme o ateizmu su se namjenski "trollale" i brisale..

A ovi borgovi sto ulijecu sa troll hadisima kad ne smetaju moderatoru zasto bi nama :D
Najjaci je ovaj plodni i radoznali radio-amater sto tupi o "vjerovanju na koje prisiljava ateizam" :lol:

Ma gori smo mi sto citamo te stupidarije :|
Dope_Man

#4884 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ne, nismo gori sto citamo. Ali gori smo kada odgovaramo i razvlacimo diskusiju u tom smijeru, dajuci tako vaznost tim likovima i njihovim davno zastarjelim pricama o neophodnosti boga u zivotu covjeka.
aurora313

#4885 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

raoul duke wrote:
Dope_Man wrote:A imade tu i dijaporaca dabome :-)
https://www.klix.ba/scitech/nauka/vise- ... /170531044
Tolerancija gluposti... Tolerisimo sto su drugi glupi i vjeruju u bajke.. Zaista
Pa se onda čudimo što je ovdje šaka jada ateista?! Jbga, možda je Smrle ipak u pravu! :shock:
Dope_Man

#4886 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Sta je suprotno od tolerancija? Valjda nametanje sopstvene volje - a to je vec ono sto religija radi i jedan od zlocina za koje je svi mi optuzujemo. Hebiga, posljedica davanja slobode misljenja i ponasanja je i to da dopustamo drugima da vjeruju u sve gluposti u koje zele vjerovati bilo to religije, fen sui ili homeopatija i sta vec ne..

To mora tako biti, ili se u suprotnom ne mijenja nista osim dogme koja vlada. Licno ne tolerisem ljude koji ekstremno idu u nekom od tih bajkovitih pravaca u svom drustvu, jednostavno se udaljim od njih. Problem kod nas je sto dozvoljavamo religiji da se uplice u politiku, to je vec nesto sto ne bi smjelo da se dogadja.
Edouard

#4887 Re: Ateizam

Post by Edouard »

John Cleese wrote:
Najjaci je ovaj plodni i radoznali radio-amater sto tupi o "vjerovanju na koje prisiljava ateizam" :lol:

Sa skoro 15.000 postova rijetki su ti koji su plodniji od tebe drugar, pretpostavljam sve sami biseri slobodnog uma.
Dakle, izuzetno plodan a opet jalov, neplodan, ko ono u kvantnoj fizici elektron, sad je korpuskula, a onda opet nije korpuskula nego val.
John Cleese

#4888 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

Edouard wrote:
John Cleese wrote:

Sa skoro 15.000 postova rijetki su ti koji su plodniji od tebe drugar, pretpostavljam sve sami biseri slobodnog uma.
Dakle, izuzetno plodan a opet jalov, neplodan, ko ono u kvantnoj fizici elektron, sad je korpuskula, a onda opet nije korpuskula nego val.
Fuj, pa to i dalje tipka :lol:
Plodan? Pa pohvalio si se brojnim potomstvom - zar ti i to treba crtati, za boga miloga... :|
Valjda ti treba crtati i da nisu svi posjetitelji foruma mastoviti visecelijski organizmi koji tipkanju postova pridaju i nekakav znacaj ili to mozda dozivljavaju i kao svojevrsnu misiju, zivotnu svrhu, ko bi znao... a i koga je briga...

Ukratko, tupi ti i dalje do mile volje, ako vec moras, a ja cu ubuduce izbjegavati citanje stupidarija i mirna Bosna :D
(Mogao bi ti, doduse, to ciniti na odgovarajucoj temi, a ne ovdje... Helem neise.)

P.S.
Uzgred, nisam ja tvoj "drugar" i necu to nikada biti, jer vrlo pazljivo biram drustvo.
I trudim se da bisere ne bacam pred... ma znas ti to dobro. (Ako bas ne znas, pitaj svecenika, zna on.)
Edouard

#4889 Re: Ateizam

Post by Edouard »

John Cleese wrote:
Edouard wrote:
John Cleese wrote:

Fuj, pa to i dalje tipka :lol:
Plodan? Pa pohvalio si se brojnim potomstvom - zar ti i to treba crtati, za boga miloga... :|
Valjda ti treba crtati i da nisu svi posjetitelji foruma mastoviti visecelijski organizmi koji tipkanju postova pridaju i nekakav znacaj ili to mozda dozivljavaju i kao svojevrsnu misiju, zivotnu svrhu, ko bi znao... a i koga je briga...

Ukratko, tupi ti i dalje do mile volje, ako vec moras, a ja cu ubuduce izbjegavati citanje stupidarija i mirna Bosna :D
(Mogao bi ti, doduse, to ciniti na odgovarajucoj temi, a ne ovdje... Helem neise.)

P.S.
Uzgred, nisam ja tvoj "drugar" i necu to nikada biti, jer vrlo pazljivo biram drustvo.
I trudim se da bisere ne bacam pred... ma znas ti to dobro. (Ako bas ne znas, pitaj svecenika, zna on.)
Ne moraš se plašiti i ograđivati, pa nisam ja ono drugar mislio kako si ti očito shvatio, ja mislio ono kontekstualno socijalistički/jugoslavenski. I to što pažljivo biraš društvo ne znači da i dobro biraš.
Ova je tema za tebe ipak malo preteška, šteta što nema više Bašće, ne vidim je, koju bi ti od srca preporučio za opuštanje radi napetosti, ali dobro će ti doći i Kućni ljubimci.
I taj svoj film u kojem se stalno vrtiš preporuči nekom drugom.
Ti čak ono umislio da raspolažeš s biserima. Ne potcjenjuj svoju umišljenost, čak bi te i svinje kao inteligentnije domaće životinje zaobišle u velikom luku.
aurora313

#4890 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Nađoh za Smrleta ovau iskopinu tumora jajnika, gdje su počeli da niču zubi. Sličicu može slobodno upotrijebiti za njegovu slikovnicu.
Tek toliko da mu kažem kako se divim ovom kreativnom tj. božijem umijeću.

Image

Link: http://www.livescience.com/59293-tumor- ... 0170531-ls
Smrcak15

#4891 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Nađoh za Smrleta ovau iskopinu tumora jajnika, gdje su počeli da niču zubi. Sličicu može slobodno upotrijebiti za njegovu slikovnicu.
Tek toliko da mu kažem kako se divim ovom kreativnom tj. božijem umijeću.

Image

Link: http://www.livescience.com/59293-tumor- ... 0170531-ls
znaci divis se defektnom stanju koje Bog dadne zbog ovih ili onih razloga, ima svoje posljedice.

Dali si upoznat sa tim u detalje sto to dolazi i sto tako to raste? Nisi
aurora313

#4892 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrle, ovo nije za tebe ali jeste za one koji otvorenim očima promatraju svijet oko sebe... i razumiju Engleski.

https://www.ted.com/talks/moshe_szyf_ho ... n_into_dna
John Cleese

#4893 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

Edouard wrote:Ne moraš se plašiti i ograđivati, pa nisam ja ono drugar mislio kako si ti očito shvatio, ja mislio ono kontekstualno socijalistički/jugoslavenski. I to što pažljivo biraš društvo ne znači da i dobro biraš.
Ova je tema za tebe ipak malo preteška, šteta što nema više Bašće, ne vidim je, koju bi ti od srca preporučio za opuštanje radi napetosti, ali dobro će ti doći i Kućni ljubimci.
I taj svoj film u kojem se stalno vrtiš preporuči nekom drugom.
Ti čak ono umislio da raspolažeš s biserima. Ne potcjenjuj svoju umišljenost, čak bi te i svinje kao inteligentnije domaće životinje zaobišle u velikom luku.
A tebe svinje vole, je li? Similis simili gaudet? :lol:
I zato bi dobar izbor bio druziti se s organizmima kakav si ti? Hvala, radije ne bih :D

Ne mogu, uistinu, bas svakome preporucivati ni filmove ni aktivnosti. Nisam, naime, defektolog.
U dzepu, trenutno, imam samo bombone - neces ni to dobit', jer nisi bio dobar :|
arzuhal

#4894 mod-comment

Post by arzuhal »

Eduard & Cleese: Prešli ste s jednog kulturnijeg, istančanijeg i duhovitijeg oblika vrijeđanja na neki niži, manje pametan i nezanimljiv, pa da vas navakat opomenem na to... :mrgreen:
John Cleese

#4895 Re: mod-comment

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Eduard & Cleese: Prešli ste s jednog kulturnijeg, istančanijeg i duhovitijeg oblika vrijeđanja na neki niži, manje pametan i nezanimljiv, pa da vas navakat opomenem na to... :mrgreen:
:kiss: :D

I u pravu si. Izvini :)
Ja se, evo, povlacim - necu odgovarati, makar me i citirali.
beni-bu-man

#4896 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrel druze imal te.

tvoje misljenje o novoj zajebanciji SPINNER-i
Smrcak15

#4897 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Smrel druze imal te.

tu sam, ziv sam, :D ali i ne kontam

sta spinneri, ko koga zehabava???
beni-bu-man

#4898 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Smrel druze imal te.

tu sam, ziv sam, :D ali i ne kontam

sta spinneri, ko koga zehabava???
fidget bolan :-)
Smrcak15

#4899 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

moze li mi neko objasniti kako DNK iz jedne zivotinje da zna kako programirati samo sebe ili mutirati da lici na druge zivotinje?

leptir na kojem su naslikane muhe
Image
Image
Image

ili leptir na kojem su ncrtane zmijske glave
Image
Image
Image

ili sovine oci
Image

muha koja lici na pauka
Image

insekat koji lici na Boze me sacuvaj :D
Image
Dozer

#4900 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ovo zadnje kopija maske za noc vjestica...?
Mislim...nisi nam dao opis toga sta kopira/od cega se brani/sta lovi ova baja :D
Last edited by Dozer on 01/06/2017 15:32, edited 1 time in total.
Post Reply