SDP

invincible1921

#48601 Re: SDP

Post by invincible1921 »

agent_zero wrote:Zbog likova sa predizbornih plakata u Sarajevu ispred SDP-a novostvoreni SDAovski isprdak Narod i pravda.

Pa jel sramota one likove s plakata i predsjednika cvikeraša sa stomačinom?

Nadam se da će Denis preuzeti SDP i rastjerati sve ove likove (Nikšić, Mašić, Čengić, Magazinović, Srna) zbog kojih je SDP tu gdje jeste danas.
Vidis da nisam SDA bot kad imamo isti stav :D :D ako sam ja i ti si onda :D

Salu na stranu... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Banksy

#48602 Re: SDP

Post by Banksy »

Leverage wrote:Obratite pažnju kako se razlika između Džaferovića i Bećirovića smanjuje kako se broje preostali glasovi, trenutno je manja od 16 hiljada glasova.

Ako padne ispod 10 hiljada do kraja brojanja možemo slobodno reći da je Bećirović imao više glasova, najmanje toliko je podložno muljanju.

Ovo je i potvrda da su Bećirović i Komšić lagano ali lagano mogli da uđu u Predsjedništvo da su se glasovi rasporedili onako kako je to trebalo. To za ove što su tvrdili da je to nemoguće.

Što se tiče potencijalnog ulaska SDP-a u vlast u nekim kantonima treba dobro izvagati gdje i kako. Što se mene tiče u TK je to pri ovim rezultatima neprihvatljivo i protiv toga ću se boriti i lobirati, kako sam najavio. PDA nije isto što i npr. NB, to zna svako ko živi u TK.

Što se tiče KS, rezultat je toliko loš da bi ulazak SDP-a u vlast značilo doslovno ignorisanje volje birača. Hajde da se može samo sa NS, ali tu su u igri Konaković i Hadžibajrić i to mi se nikako ne sviđa. Mašić je zin'o za foteljama već nakon dva dana, umjesto da objasni razloge izbornog debakla i podnese ostavku na mjesto Predsjednika KO, on gleda kako će se ugurati u vlast. Nevjerovatno, smatram da je izgubio svaki kredibilitet, ako ga je uopšte i imao.

Nešto drukčija situacija je u USK i ZDK, tu je rezultat SDP-a daleko bolji nego prije 4 godine, a za razliku od TK gdje vladajuće SDA i PDA imaju većinu, u ZDK većinu čine uglavnom opozicione stranke. Volja birača je većinski protiv SDA. Slično je i u USK, gdje se SDA smanjio a opozicija pojačala. Moglo bi se razmisliti o formiranju vlasti u ovim kantonima ali to mora biti stvar zaista ozbiljnog dogovora.

Što se tiče BPK, realno je nemoguće pročitati volju birača iz rezultata. Rekao bih da je glasanje u ovom kantonu, zbog malog broja glasača, strogo interesno i kao rezultat toga jedino je moguća nekakva interesno-trgovačka koalicija. Mislim da SDP ne treba trošiti kredibilitet u takvoj koaliciji.

Situacija u SBK je potpuno jasna, to je takav kanton gdje su potrebne dvije trećine da se formira izvršna vlast, a to mogu uraditi jedino SDA i HDZ. Pored toga, rezultat SDP-a je užasan i ovdje se ne treba ići u koaliciju. U HNK rezultat je rekao bih standardan, ali pri uslovima potrebe dvotrećinske većine za formiranje vlasti, i uzevši u obzir rezultate prije svega HDZ-a, ali i SDA, mislim da će i ovdje biti ta vječna koalicija na snazi. Ukratko, opozicija.

U PK i ZHK kao i obično HDZ će imati sam većinu, dok će u K10 vlast činiti HDZ, SNSD i SDA.

Na nivou FBiH Potrebna je baš onako široka koalicija da se zaobiđe SDA, a ta koalicija bi naravno morala da sadrži HDZ. Još uvijek ne znamo šta će biti sa popunom federalnog Doma naroda, ali vrlo je moguće da će SDA imati dovoljan broj ruku da se ne može bez njih. Smatram da je okupljanje široke koalicije, potencijalno ucijenjene od HDZ-a jednostavno long shot i da je HDZ-u puno lakše da se kao i obično dogovori sa SDA, kako u FBiH tako i u kantonima, te da Čović neće eksperimentisati sa onima koji bi ga najradije politički uništili kad bi im se pružila prilika. SDP nema šta da traži ovdje, najjača opoziciona partija jedino je moguće opredjeljenje za naredne 4 godine.

Državna vlast bez SDA je također možda moguća (radi Doma naroda, vidjet ćemo), ali opet, radi se o previše interesa na jednom mjestu, osim toga Džaferović će se pitati o mandataru, a ne Bećirović. S druge strane i Dodik je čovjek koji će odlučivati o tome kome ide ili ne ide mandat za formiranje VM. Na kraju, SDA i SNSD će shvatiti da je, uz HDZ, to jedina moguća varijanta da se složi vlast na državnom nivou. Komšić vjerovatno neće zatezati oko mandatara u tom slučaju. Treba reći da je oko imenovanja mandatara moguće i preglasavanje, tj. da Dodik ili Džaferović ostanu usamljeni, u zavisnosti od toga za koga bi se ova nekakva široka koalicija odlučila, ali potpuno je nemoguće izbaciti i SDA i SNSD iz vlasti radi njih dvojice jer onda nema mandatara. SDP nema šta da traži u slučaju koalicije SDA-HDZ-SNSD, ne postoji adekvatan izborni legitimitet, a biti privjesak takvoj vlasti je potpuno političko samoubistvo.

Na kraju, što se mene tiče SDP treba da ide u opoziciju, najbolje svuda, ma da bih bio u stanju pod određenim okolnostima prihvatiti da se bude dio vlasti u USK i ZDK. Nikako nisam zagovornik široke federalne i državne koalicije, vrlo sam skeptičan o širokoj sarajevskoj koaliciji i apsolutno protiv biranja između dva zla u TK.
Zanimljivo, sve.
Hafis

#48603 Re: SDP

Post by Hafis »

Leverage wrote:
Na nivou FBiH Potrebna je baš onako široka koalicija da se zaobiđe SDA, a ta koalicija bi naravno morala da sadrži HDZ.
Nema od tog posla ništa. Ove godine HDZ je jači nego ikada, ne može se zaobići u Federaciji, a s druge strane imamo povijesnu činjenicu da HDZ i SDP nisu nikada ulazili u bilo kakve koalicije na bilo kakvoj razini. Pas i mačka.

HDZ definitivno ne bi ulazio u koaliciju sa SDP-om, a pogotovo ne još kad bi se tu pridružio i DF.
Realno ne bi se mogli dogovoriti. Znaš HDZ-ov stav: ''meni sve ''hrvatske'' pozicije a vama ''bošnjačke''. Srpske ćemo dijeliti''. SDP i privjesci bi tu izgubili na svom imageu ''multietničnosti'' i ne bi pristali na takav deal.
Vlast će formirati SDA i HDZ i još će nekoga odabrati...SBB ili nekoliko preletača.

Na državnoj razini u PS je slična situacija među strankama iz federacije, i poslije mnoštva otezanja i natezanja, proceduralnih odugovlačenja, vlast će sklopiti spomenuti federalni dvojac i SNSD.
Leverage

#48604 Re: SDP

Post by Leverage »

Hafis wrote:
Leverage wrote:
Na nivou FBiH Potrebna je baš onako široka koalicija da se zaobiđe SDA, a ta koalicija bi naravno morala da sadrži HDZ.
Nema od tog posla ništa. Ove godine HDZ je jači nego ikada, ne može se zaobići u Federaciji, a s druge strane imamo povijesnu činjenicu da HDZ i SDP nisu nikada ulazili u bilo kakve koalicije na bilo kakvoj razini. Pas i mačka.

HDZ definitivno ne bi ulazio u koaliciju sa SDP-om, a pogotovo ne još kad bi se tu pridružio i DF.
Realno ne bi se mogli dogovoriti. Znaš HDZ-ov stav: ''meni sve ''hrvatske'' pozicije a vama ''bošnjačke''. Srpske ćemo dijeliti''. SDP i privjesci bi tu izgubili na svom imageu ''multietničnosti'' i ne bi pristali na takav deal.
Vlast će formirati SDA i HDZ i još će nekoga odabrati...SBB ili nekoliko preletača.

Na državnoj razini u PS je slična situacija među strankama iz federacije, i poslije mnoštva otezanja i natezanja, proceduralnih odugovlačenja, vlast će sklopiti spomenuti federalni dvojac i SNSD.
Slažem se u potpunosti.
mahalik

#48605 Re: SDP

Post by mahalik »

Vala sebi zabijaju autogolove a ako odu sa PDA stavili su zadnji ekser u kovčeg SDP u BiH
Nivelacija

#48606 Re: SDP

Post by Nivelacija »

Ako sada ne uzmu ZDK nece vise nikada.
vatrogasac

#48607 Re: SDP

Post by vatrogasac »

mahalik wrote:Vala sebi zabijaju autogolove a ako odu sa PDA stavili su zadnji ekser u kovčeg SDP u BiH
PDA se krije zato iza bloka.
Na nivou FBiH projekcije su da će ASDA, NiP, NB i PDA imati 13 zastupničkih mjesta, a kao potencijalni partner u pregovorima se spominje SDP. Ono što je zajedničko ovim strankama je opredijeljenost da ne pregovaraju sa SDA o vlasti.

Kantoni gdje bi ove stranke sa SDP-om potencijalno mogle formirati vlast su Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski te Unsko-sanski kanton.
mirzadelibasic

#48608 Re: SDP

Post by mirzadelibasic »

Leverage wrote:
Što se tiče KS, rezultat je toliko loš da bi ulazak SDP-a u vlast značilo doslovno ignorisanje volje birača. Hajde da se može samo sa NS, ali tu su u igri Konaković i Hadžibajrić i to mi se nikako ne sviđa. Mašić je zin'o za foteljama već nakon dva dana, umjesto da objasni razloge izbornog debakla i podnese ostavku na mjesto Predsjednika KO, on gleda kako će se ugurati u vlast. Nevjerovatno, smatram da je izgubio svaki kredibilitet, ako ga je uopšte i imao.
SDP je u Kantonu Sarajevo doživio totalni debakl. Mnogi jesu prognozirali SDP-u četiri mandata, ali ja iskreno nisam ni u najgorim mislima mogao zamisliti da će oni imati manje od 5 mandata. Da stvar bude gora i taj četvrti mandat je bio na lijepe oči.

Sama činjenica da su imali par šetnji po Sarajevu i da ih je bilo preko 4 hiljade, da su skupove i tribine u Sarajevu bile krcate, odnosno da su u više navrata pokazali moć, da se Damir Mašić stalno eksponirao, kako medijski tako i stranački i na kraju bijedna 4 mandata ili preciznije na bijednom četvrtom mjestu po broju glasova.

Ili se nešto mora mijenjati u Sarajevu i te promjene moraju biti ekstremne i korjenite ili je SDP u Sarajevu zauvijek zakucan na 3 ili 4 mandata.
invincible1921

#48609 Re: SDP

Post by invincible1921 »

mirzadelibasic wrote:
Leverage wrote:
SDP je u Kantonu Sarajevo doživio totalni debakl. Mnogi jesu prognozirali SDP-u četiri mandata, ali ja iskreno nisam ni u najgorim mislima mogao zamisliti da će oni imati manje od 5 mandata. Da stvar bude gora i taj četvrti mandat je bio na lijepe oči.

Sama činjenica da su imali par šetnji po Sarajevu i da ih je bilo preko 4 hiljade, da su skupove i tribine u Sarajevu bile krcate, odnosno da su u više navrata pokazali moć, da se Damir Mašić stalno eksponirao, kako medijski tako i stranački i na kraju bijedna 4 mandata ili preciznije na bijednom četvrtom mjestu po broju glasova.

Ili se nešto mora mijenjati u Sarajevu i te promjene moraju biti ekstremne i korjenite ili je SDP u Sarajevu zauvijek zakucan na 3 ili 4 mandata.
Sdp je pao na nivo lokalne stranke odavno....treba shvatiti da glasaci ne vide nista dobro u kadru sdpa pogotovo u KS.

Dje sad masic da se eksponira da kaze koju sto je debakl u kantoni? Nema ga na mapi digo sidro i u parlament fbihje.be se njemu
drug_profi

#48610 Re: SDP

Post by drug_profi »

Sa vjernim i redovnim glasačima SDP-a koji su ovaj put bireli nekog drugog sam rasapravljao i uglavnom svi se stresaju od šefa stranke jer znaju za njegove aferime iz vremena kad je bio premijer, kao i od Mašića, Belme Kapo, etc...
Ova su mi imena ostala kao najčešće pominjana. Neki radi kriminala, neki radi nesposobnosti.
Očigledno da je u KS potreban reset, ali i na vrhu stranke. Bećirević sa ovilikim brojem glasova ima izborni legitimitet da pretenduje za šefa jer Nikšić ni u ludilu ne bi skupio toliko na istom mjestu.
madner

#48611 Re: SDP

Post by madner »

Ako SDP zadrzi u kantonu SDA na vlasti tako sto odbije siroku koaliciju, stvari postaju vrlo jasne, nisu nikakva alternativa SDA.

Bice jednaki partneri u vladi, imace mogucnost da se pokazu i dokazu.

Masic je napravio ogroman gaf sa ovim prozivanjem Zlaje, ali sasvim ispravno razmislja za koaliciju.
mirzadelibasic

#48612 Re: SDP

Post by mirzadelibasic »

invincible1921 wrote:
Sdp je pao na nivo lokalne stranke odavno....treba shvatiti da glasaci ne vide nista dobro u kadru sdpa pogotovo u KS.

Dje sad masic da se eksponira da kaze koju sto je debakl u kantoni? Nema ga na mapi digo sidro i u parlament fbihje.be se njemu
SDP u Sarajevu je najviše pogriješio što je naprimao svega i svačega iz DF-a i što se tim ljudima nešto obećalo. Mislili su da će tako skroz dotući DF i sebe izdići i pokupiti im glasove, no međutim, na kraju ispade kao totalno pogrešna procjena.

Svako ko je prešao iz DF-a u SDP je nešto tražio, a ovi su mu to isto i obećali i tek sada treba očekivati krizu unutar SDP-a kada ovi iz DF-a skontaju da su bez razloga napustili DF u nadi da će im SDP dati nešto više.

Još se nadigli da pričaju protiv Lagumdžije i to za vrijeme predizborne kampanje. Da su nešto htjeli pričati, mogli su to raditi prije kampanje ili poslije. Imali su vremena koliko god su htjeli.
Control panel

#48613 Re: SDP

Post by Control panel »

Pokazalo se da SDPov fol sa djecijim vrticem nije uspio.
Data je sansa mladim ljudima vec drugi treci out i sza su uradili nista.
Madicu, sasa, irfane, lana, filipovicu... hvala vam
ali dosta vas je vise. Vi ste odbojni ljudima,nemate harizmu.
Masiceva svaka izjava je za samara. I ostali su isti takvi.
Teajno nanosite stetu partiji.

Ako imate imalo odgovornosti dali bi ste ostavku zajedno sa Niksicem
Tuzla mora voditi SDP to su dokazali u vise navrata.
Leverage

#48614 Re: SDP

Post by Leverage »

Što se tiče priče o budućem Predsjedniku SDP-a želio bih da vidim više novih imena u opticaju, a ne da se počne stvarati hype oko jednog, npr. Bećirovića. Da to budu pravi izbori, da se čuje šta koji od njih nudi i da onda članovi izaberu onog za kojeg smatraju da je najbolji.

Oni koji pretenduju da budu na čelu SDP-a trebali bi već sada da pokazuju takve aspiracije kako bi članovi počeli da vagaju.

Iskreno se nadam da će se oni koji su do sada bili u prvom planu dostojanstveno povući i prepustiti novim ljudima da probaju s novom pričom. I mlađim naravno, ali prije svega novim.
Leverage

#48615 Re: SDP

Post by Leverage »

madner wrote:Ako SDP zadrzi u kantonu SDA na vlasti tako sto odbije siroku koaliciju, stvari postaju vrlo jasne, nisu nikakva alternativa SDA.

Masic je napravio ogroman gaf sa ovim prozivanjem Zlaje, ali sasvim ispravno razmislja za koaliciju.
Da li su NiP i NBL alternativa SDA-u?

Za mene nisu.
madner

#48616 Re: SDP

Post by madner »

Leverage wrote:
madner wrote:Ako SDP zadrzi u kantonu SDA na vlasti tako sto odbije siroku koaliciju, stvari postaju vrlo jasne, nisu nikakva alternativa SDA.

Za mene nisu.
Naravno da jesu.
Svakako da su cinjenica. NBL nece nestati ni za 2 ili 4 godine. NiP bi se mogao osuti, ali ti glasovi se nece preliti ljevom bloku.

Tako da je odgovor da bolju alternativu nece naci, mogu imati samo licno bolji rezultat sa losijim partnerima. Sta je problem da se sa 25% do 30% vlasti pokaze sta znaju i umiju.
It_is_a_Leclerc

#48617 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

madner wrote:
Leverage wrote:

Za mene nisu.
Naravno da jesu.
Svakako da su cinjenica. NBL nece nestati ni za 2 ili 4 godine. NiP bi se mogao osuti, ali ti glasovi se nece preliti ljevom bloku.

Tako da je odgovor da bolju alternativu nece naci, mogu imati samo licno bolji rezultat sa losijim partnerima. Sta je problem da se sa 25% do 30% vlasti pokaze sta znaju i umiju.
Apsolutno se slažem. Razmišljate vrlo racionalno.

Vlast se bez desne komponente neće moći formriati u narednih 100-150 godina. Sad je pitanje da li je SDP-u prihvatljivija SDA ili oni koji su od nje digli ruke.
Leverage

#48618 Re: SDP

Post by Leverage »

Control panel wrote: Tuzla mora voditi SDP to su dokazali u vise navrata.
Nevjerovatno je da uža regija Tuzle, koja donosi najveći broj glasova SDP-u, koja je faktički baza SDP-a i jedina geografska cjelina gdje je SDP najjača stranka, nikad nije imala Predsjednika SDP-a. Tamo odakle je Nermin Nikšić SDP nikad nije pobijedio SDA (čak ni 2010.), kakva je to poruka? Da ne pričamo o HNK gdje je SDP četvrta stranka.

Partiju treba da vode oni koji joj daju najviše snage, oni koji su joj i dali identitet po kojem je prepoznatljiva.

Novog Predsjednika SDP-a treba tražiti u Tuzli, Lukavcu, Gračanici ili Gradačcu.
invincible1921

#48619 Re: SDP

Post by invincible1921 »

Leverage wrote:

Za mene nisu.
Ma sto nisu...ispad da samo ko je blizak spu da je alternativa a taj sam sdp je vrlo upitne altermative komtra sda. Uostalom NiP ima covjeka koki je vise uradio za kanton nego svi zajedno prije njega..ukljucujuci.i sdp.
Leverage

#48620 Re: SDP

Post by Leverage »

It_is_a_Leclerc wrote:
madner wrote: Naravno da jesu.

Apsolutno se slažem. Razmišljate vrlo racionalno.

Vlast se bez desne komponente neće moći formriati u narednih 100-150 godina. Sad je pitanje da li je SDP-u prihvatljivija SDA ili oni koji su od nje digli ruke.
Ok, poštujem stavove obojice, iako mislim da će vrijeme pokazati suprotno. Vidjećemo.

Računam da bi u svakom slučaju mogli i bez SDP-a. I nadam se tome.
baxus

#48621 Re: SDP

Post by baxus »

SDP je kadrovski najslabija stranka trenutno u ovom nekom bloku o kojem se prica, htjeli to priznati ili ne.

Evo u Kantonu Sarajevo oni nemaju ponuditi nekoga ko moze preuzeti neki resor kvalitetno, da se izbori sa SDA strukturama.
Leverage

#48622 Re: SDP

Post by Leverage »

invincible1921 wrote: Ma sto nisu...ispad da samo ko je blizak spu da je alternativa a taj sam sdp je vrlo upitne altermative komtra sda. Uostalom NiP ima covjeka koki je vise uradio za kanton nego svi zajedno prije njega..ukljucujuci.i sdp.
Čitao sam na ovom forumu o dotičnom gospodinu. Prva lijepa riječ o njemu pala je onog momenta kad je izašao iz SDA, do tad je bio najmoraženija ličnost.

Ne znam kad se tačno pretvorio u najboljeg kantonalnog Premijera u historiji, to mi je baš novo.
Leverage

#48623 Re: SDP

Post by Leverage »

baxus wrote:SDP je kadrovski najslabija stranka trenutno u ovom nekom bloku o kojem se prica, htjeli to priznati ili ne.

Evo u Kantonu Sarajevo oni nemaju ponuditi nekoga ko moze preuzeti neki resor kvalitetno, da se izbori sa SDA strukturama.
Slažem se. I zašto biti dio vlasti sa takvim kadrovskim rješenjima?

Umjesto toga resetovati kantonalni ogranak i pokušati ponuditi istinsku alternativu za 4 godine koju će narod prepoznati.

NS i NiP treba da odlučuju o tome da li će praviti blok protiv SDA i koga će tu zvati, oni su dobili takvu podršku za Skupštinu KS. SDP nije.
SimkeA

#48624 Re: SDP

Post by SimkeA »

Control panel wrote:Pokazalo se da SDPov fol sa djecijim vrticem nije uspio.
Data je sansa mladim ljudima vec drugi treci out i sza su uradili nista.
Madicu, sasa, irfane, lana, filipovicu... hvala vam
ali dosta vas je vise. Vi ste odbojni ljudima,nemate harizmu.
Masiceva svaka izjava je za samara. I ostali su isti takvi.
Teajno nanosite stetu partiji.

Ako imate imalo odgovornosti dali bi ste ostavku zajedno sa Niksicem
Tuzla mora voditi SDP to su dokazali u vise navrata.
Nadam da se ne mislis na onoga ko sada vodi KO SDP BIH TK. Ako bi Enko preuzeo SDP BIH to bi bilo rasulo gore nego ono poslije izbora 2014.
Magazinovic sa onim obecanjem da c epojesti glasacku kutiju, nametljivi Magazinovic i Cengic sa El Fatiha za Sefika su skupa sa svojim precjenikom Nerkom zauvijek izgubili bilo kakav kredibilitet.
Leverage

#48625 Re: SDP

Post by Leverage »

SimkeA wrote: Nadam da se ne mislis na onoga ko sada vodi KO SDP BIH TK. Ako bi Enko preuzeo SDP BIH to bi bilo rasulo gore nego ono poslije izbora 2014.
Magazinovic sa onim obecanjem da c epojesti glasacku kutiju, nametljivi Magazinovic i Cengic sa El Fatiha za Sefika su skupa sa svojim precjenikom Nerkom zauvijek izgubili bilo kakav kredibilitet.
Siguran sam da ne misli na njega.

Njegovu poziciju Predsjednika KO SDP Tuzla treba ozbiljno dovesti u pitanje, a ne gurati ga na viši nivo.

Novi ljudi!
Post Reply