NBA - National Basketball Association
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- jasko_ba
#48601 Re: NBA - National Basketball Association
Fejkersi dobri odbrambeno zadnjih sedmica, jos kad Luku krene sut, moze biti svega tu.
- n;hill
-
kakavdanakneiskustvu
-
propojeilijas
-
propojeilijas
#48605 Re: NBA - National Basketball Association
nemam pretplatu kao mnogi za telegram pa nisam moga procitat clanak. Ove sezone od sixersa nema nista raspad sistema nick nurse ce sigurno dobit otkaz dal sad il na kraju sezone svejedno jekakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/02/2025 14:57 https://www.telegram.hr/telesport/kolum ... si-gotovi/
- Laertes
#48606 Re: NBA - National Basketball Association
propojeilijas wrote: ↑26/02/2025 21:30nemam pretplatu kao mnogi za telegram pa nisam moga procitat clanak. Ove sezone od sixersa nema nista raspad sistema nick nurse ce sigurno dobit otkaz dal sad il na kraju sezone svejedno jekakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/02/2025 14:57 https://www.telegram.hr/telesport/kolum ... si-gotovi/
https://www.telegram.hr/telesport/kolum ... si-gotovi/
Čovjek koji je buljio u ekran
Jesu li Sixersi gotovi?
Philadelphia bez Embiida je ograničena ekipa. Koji put će izabrati?
Hrvoje Frančeski
Odluka će najviše ovisiti o Embiidovu eventualnom povratku — ako će on nastaviti igrati, onda samo juriš na play-in ima smisla. No, kako sada stvari stoje, iznenadio bih se kad bismo ga vidjeli do kraja sezone pod obručima i kad bi se riskiralo dodatno pogoršanje ozljede
Prije svega nekoliko mjeseci svlačionicu Philadelphia 76ersa zapljuskivali su valovi optimizma. Kako i ne bi! Potpisali su Paula Georgea, najveće ime na tržištu slobodnih igrača, 16. pickom na draftu potpisali su Jareda McCaina koji je igrajući za Duke pokazao da je rasni strijelac koji može poentirati sa gotovo svih dijelova terena, a Joel Embiid je izgledao kao da se u potpunosti zaliječio od operacije meniska zbog koje je propustio dobar dio lanjske sezone.
Valovi su se brzo razbili o hridi. Sezona je počela grozomorno, uz sedam poraza i jednu jedinu pobjedu, i to u produžetku. Embiid se ozlijedio, pa je ušao u fizički sukob s novinarom Marcusom Hayesom, pa se opet ozlijedio. George je ušao u sezonu načet, propuštajući povremeno utakmice kao što je to radio posljednjih godina u Clippersima. McCain, koji je izgledao kao otkriće i prvi kandidat za rookieja godine, ozlijedio je menisk nakon 23 utakmice i završio sezonu.
Sixersi su klapali i padali i gubili utakmice, ali je unatoč tome većina nas bila spremna na preokret. Samo neka se Embiid vrati. Tako je, uostalom, bilo i lani — bili su u top 3 ekipe dok se nije ozlijedio, pali na deveto mjesto kada je završio izvan stroja, a onda pobijedili u zadnjih devet utakmica sezone. Istina, izgubili su u šest utakmica od Knicksa u prvoj rundi playoffa, ali niti jedan poraz nije bio s dvoznamenkastom razlikom i čak dva su bila na jednu loptu.
Ove su godine bili u većem deficitu, ali i sredina Istoka je generalno izgledala lošije, s Bullsima koji su se riješili Zacha LaVinea, s Hawksima koji su trejdali pola momčadi, s Heatom koji je ostao bez Jimmyja Butlera, redom ekipama od kojih je ova Phila, kada je zdrava, jednostavno bolja. Računao sam da ih imaju jednom kada se Embiid vrati, baš kao i lani. No, umjesto da odu na nekakav 7-2 ili bar 6-3 niz, Sixersi su upisali tek jednu jedinu pobjedu otkako je 2. veljače opet zakoračio na parket, te su izgubili čak osam utakmica u nizu — saugajući dvaput od Brooklyna te od Toronta i Chicaga — što je njihov najgori niz od Embiidove prve sezone u ligi.
Bivši MVP je pritom izgledao kao sjena samog sebe.
Bez eksplozivnosti, bez snage, bez volje, izubijan i iznuren, tako je izgledao svaki put kad bih ga gledao. Uzimao je šutove s poludistance i s trice, tu i tamo pokušavao izvući slobodnjake, ali ona silina koju je tijekom karijere demonstrirao jednostavno je isparila. U obrani je bio još gori. Njegovo lateralno kretanje, koje je uvijek fasciniralo s obzirom na njegovu visinu i masu, potpuno je nestalo. Postao je toliko loš da su ga ekipe planski stavljale u pick ’n’ roll samo kako bi ga niži igrači zaobilazili kao da je, ne znam, malo niži Gheorghe Mureșan.
Čovjek nije iznenada zaboravio igrati. Ozljeda jednostavno nije zaliječena kako treba, a posljednji napisi koji su se pojavili u medijima daju puno razloga za brigu. Naime, isti novinar s kojim se Embiid ranije sukobio objavio je članak u kojem su doktori sugerirali Embiidu i Sixersima da bi put prema ozdravljenju mogao voditi preko jednog od četiriju radikalnih zahvata — terapije s niskom razinom zračenja, zamjene meniska, operacije mikrofrakture i osteotomije koja uključuje rezanje kosti kako bi se ispravio osovinski deformitet noge. Ne zvuči zabavno.
Bilo koji od ovih zahvata vuče sa sobom oporavak od šest mjeseci do godinu dana i ne može garantirati da će se Embiid vratiti u staru formu. A bez njega su Sixersi ograničena ekipa.
Pokazali su to i lani i ove sezone. George, koji je trebao biti osiguranje za još jednu sezonu u kojoj će Embiid propustiti velik dio utakmica, pokazao se kao gotovo jednak medicinski rizik, s tim da i kad je bio zdrav nije izgledao ni blizu onako dobro kao u Clippersima, a da ne pričam o Oklahomi ili o Indiani. Tyrese Maxey je meni iznimno drag igrač koji je tijekom karijere pokazao ogromni napredak i definitivno zaslužuje biti među permanentnim kandidatima za All-Star, ali koji unatoč svemu ne može nositi ozbiljnu momčad čak ni na ovakvom Istoku.
Ostatak rostera je kompetentno složen; dapače, rekao bih da je ovo možda i savršena skupina za igru uz spomenutu trojicu.
McCain je bio sjajan prije nego što se ozlijedio. Kelly Oubre je možda izgubio šut u odnosu na lani, ali je i dalje super koristan kao cutter i odrađivač prljavog posla, na sličan način na koji je to radio Tobias Harris, ali za puno manje love. Guerschon Yabusele se pokazao kao puni pogodak pri svom povratku iz Europe. Caleb Martin je solidno krilo, iako bih ja čak i više minuta volio vidjeti u rukama Justina Edwardsa, još jednog rookieja koji igra iznimo zrelu košarku. Eric Gordon još uvijek može zabiti spot-up tricu, Kyle Lowry tu i tamo odraditi zadaće playa, Andre Drummond može zamijeniti Embiida na desetak minuta, Ricky Council igra s puno energije kada dobije šansu, Adam Bona bi mogao biti okej igrač uloge, a i Quentin Grimes igra solidan basket otkako je stigao.
Problem je u tome što, kad nema Embiida, a pogotovo kad nema Embiida i Georgea, svi ovi igrači moraju uskočiti u uloge koje im ne odgovaraju. Sixersi trenutno troše 58 posto salary capa na dvojicu igrača koji su odigrali 57 od mogućih 114 utakmica, a nisu bili pravi ni onda kad su igrali.
Postoji opravdana zabrinutost za budućnost momčadi. Je li Embiid gotov kao sila koja sama može odvlačiti ekipu do vrha konferencije? Sljedeće sezone bit će mu 32 godine i imat će još jedan težak oporavak iza sebe, još jednu ozljedu koja ubija psihu, još jednu tešku prepreku. Da stvar bude gora, Sixersi su ga ovog rujna produžili sve do 2029., a ta bi ekstenzija mogla ekspresno ostariti kao mlijeko. George je također pod ugovorom do 2028., što predstavlja pakao svoje vrste i postoji velika mogućnost da će Sixersi sljedeće godine provesti, što bi se u narodu reklo, zakopani u đubar.
No, prije nego što krenu gledati u kristalnu kuglu i okretati tarot, moraju odlučiti što napraviti u neposrednoj budućnosti. Pred njima su dva puta.
Prvi je onaj na kojem su bili dosad. Pokušati iskoristiti slabosti Istoka i na mišiće ući u play-in pa što bude. Drugi je tankiranje, ali ako će tankirati, morat će tankirati kao da su na početku procesa, agresivno i brutalno, gubeći sve utakmice do kraja sezone.
Njihov pick prve runde je u Thunderovim rukama, ali samo je top 6 zaštićen. Okončaju li Sixersi sezonu na jednom od posljednjih pet mjesta, to će im dati 61 posto šanse da zadrže svoj pick; ali da bi to napravili, morat će pasti iza Raptorsa koji trenutno imaju dvije pobjede manje. Pitanje je koliko bi to dobre volje proizvelo među navijačima koji su ih propisno uzeli na nož tijekom posljednje blamaže kod kuće protiv Bullsa koji su u jednom trenutku vodili sa 50 razlike, pogotovo kad tankiranje ne bi urodilo plodom, ali po meni ovo uopće ne bi trebala biti dvojba.
Jedna opcija ti daje kakvu-takvu priliku da imaš visoki pick na dubokom draftu, druga te stavlja u situaciji u kojoj moraš dobiti dvije play-in utakmice i onda eventualno ispasti u prvom krugu.
Tragično je što se sa mnom, bar na neki način, slaže i Paul George, koji je nakon blamaže protiv Chicaga poručio da momčad “nema navike šampiona, ili ekipe koja se natječe za playoff”, što je zvučalo malo kao i bacanje trenera Nicka Nursea pod autobus, ali čovjek nije u krivu. Problem je u tome što je on jedan od najvećih krivaca za takvo stanje, tako da malo introspekcije ne bi škodilo.
Odluka će najviše ovisiti o Embiidovu eventualnom povratku/nepovratku na parket — jer ako će on nastaviti igrati, onda samo juriš na play-in ima smisla. No, kako sada stvari stoje, iznenadio bih se kad bismo ga vidjeli do kraja sezone pod obručima i kad bi se riskiralo dodatno pogoršanje ozljede. I bez toga je njegova budućnost upitna, što je prava tragedija.
Voljeli Embiida ili ne, Sixersi su bili jedna od najzanimljivijih, najčudnijih i najćudljivijih ekipa u proteklih 10 godina. Kad bi ta era odjednom došla svom kraju, to bi bio velik gubitak za ligu. Uvijek je zabavnije imati takvu ekipu u vrhu, pa makar samo da bi mogao navijati protiv nje.
- Laertes
#48607 Re: NBA - National Basketball Association
A jbm ti Knickse, pogubni su za mentalno zdravlje... Mrtva Phila te okrene i jebe te do zadnje minute. A pichkasta košarka, nikakvog sistema, ako nekog krene, dobro i jeste. Da nije Jalena, play-in ekipa bi bila ovo. Nevjerovatno je u koje polovnjake su se pojedini poput Anunobyja, Achiuwe, McBridea pretvorili. I Josh je večeras blagi užas bio.
I da, rado bih Thibodeaua sad zamijenio za Nursea.
A sad neka tri sata odspavati, pa na posao. Koji qratz meni ovo treba...
I da, rado bih Thibodeaua sad zamijenio za Nursea.
A sad neka tri sata odspavati, pa na posao. Koji qratz meni ovo treba...
- canvra888
#48608 Re: NBA - National Basketball Association
Meni je nakon utakmica protiv contendera za vikend neopisivo opao elan za ostatak sezone. Kao da su mi dali pisano uvjerenje da se bore za drugu rundu playoffa i da je tu vozdrica. I ne čude brukanja protiv elite kad se evo izmučiše protiv Sixersa, a prije tog produžeci sa Bullsima i Hawksima...
Nisam na ovako niskom nivou zainteresovanosti bio nikako u zadnjih 5 godina, k'o kad je uvijek u podsvijesti bilo da to nije finalna forma i da se ima draft kapitala za građenje ekipe.
Sada, nakon dvije godine i dva uzastopna halta u drugoj rundi, logično je da će očekivanja porasti, a posebno s obzirom da se otišlo all-in ovo ljeto sa pickovima i svim ostalim.
I eto ti produkta. Svaki dan sve više i više liče na Sixerse sa njihovim plafonom druge runde.
Nisam na ovako niskom nivou zainteresovanosti bio nikako u zadnjih 5 godina, k'o kad je uvijek u podsvijesti bilo da to nije finalna forma i da se ima draft kapitala za građenje ekipe.
Sada, nakon dvije godine i dva uzastopna halta u drugoj rundi, logično je da će očekivanja porasti, a posebno s obzirom da se otišlo all-in ovo ljeto sa pickovima i svim ostalim.
I eto ti produkta. Svaki dan sve više i više liče na Sixerse sa njihovim plafonom druge runde.
- karanana
#48609 Re: NBA - National Basketball Association
Zakucavanje godine
- spree
#48611 Re: NBA - National Basketball Association
hehe, ja nisam gledao
. doduše opet nisam naspavan
. nemojte biti nerealni. eto da je najbolji trener na svijetu, teško se može protiv sirovog talenta i kvalitete koje imaju celticsi. nadao sam se da ce biti drugi, ali eto cavsi fakat fino igraju. promijeni se svašta u kratko vrijeme. tako da jos uvijek tinja nada da se moze nesto promijeniti na bolje. meni se cini da se knicksi prilagođavaju protivniku, doduše jednostavno se ne mogu prilagoditi ovim kvalitetnim. mogu lošijim
.
- Laertes
#48612 Re: NBA - National Basketball Association
Ne bih se složio. Ne vidim ja nikakvo prilagođavanje tu. Daj loptu Brunsonu pa šta bude. Na protivnički pick&roll idi ispod, pa šta bude. A bude otvoren šut za 3. Kad protivnika ne ide šut, kao sinoć Philu, možda se pobijedi. Na guzove. Fucking Phila, 27-40, ti se vraća sa - 17. I realno, Phila je oštećena, ašćare faul na Georgeu gledaju 10 minuta na review i ne žele vidjeti.spree wrote: ↑27/02/2025 08:12 hehe, ja nisam gledao. doduše opet nisam naspavan
. nemojte biti nerealni. eto da je najbolji trener na svijetu, teško se može protiv sirovog talenta i kvalitete koje imaju celticsi. nadao sam se da ce biti drugi, ali eto cavsi fakat fino igraju. promijeni se svašta u kratko vrijeme. tako da jos uvijek tinja nada da se moze nesto promijeniti na bolje. meni se cini da se knicksi prilagođavaju protivniku, doduše jednostavno se ne mogu prilagoditi ovim kvalitetnim. mogu lošijim
.
Imaš ti i u Knicksima talenta. Bridges i OG su odlični igrači, ali jbg kad im je zadatak da kampuju u ćošku i čekaju ako Brunson i KAT budu zatvoreni, pa da im slučajno dođe lopta, kako da očekuješ da odigraju nešto kad treba. Vidjelo se sinoć u prvoj četvrtini šta može Bridges. Ali de ti Brunsonu da 20 sekundi petlja sa dvojicom na sebi. A opet ih je izvukao.
Nikakvog sistema nema tu. Ako je planirao iso igrati, mogao je komotno i Randlea ostaviti.
- spree
#48613 Re: NBA - National Basketball Association
nisam mislio o pravom taktičkom prilagođavanju, nego ono isto kao da nemaju motiva. u smislu kad je protivnik baš loš oni se toliko opuste, da uvijek bude gusto na kraju.Laertes wrote: ↑27/02/2025 09:13Ne bih se složio. Ne vidim ja nikakvo prilagođavanje tu. Daj loptu Brunsonu pa šta bude. Na protivnički pick&roll idi ispod, pa šta bude. A bude otvoren šut za 3. Kad protivnika ne ide šut, kao sinoć Philu, možda se pobijedi. Na guzove. Fucking Phila, 27-40, ti se vraća sa - 17. I realno, Phila je oštećena, ašćare faul na Georgeu gledaju 10 minuta na review i ne žele vidjeti.spree wrote: ↑27/02/2025 08:12 hehe, ja nisam gledao. doduše opet nisam naspavan
.
Imaš ti i u Knicksima talenta. Bridges i OG su odlični igrači, ali jbg kad im je zadatak da kampuju u ćošku i čekaju ako Brunson i KAT budu zatvoreni, pa da im slučajno dođe lopta, kako da očekuješ da odigraju nešto kad treba. Vidjelo se sinoć u prvoj četvrtini šta može Bridges. Ali de ti Brunsonu da 20 sekundi petlja sa dvojicom na sebi. A opet ih je izvukao.
Nikakvog sistema nema tu. Ako je planirao iso igrati, mogao je komotno i Randlea ostaviti.
sto se tice kvaliteta ima ga sigurno, ali manje od bostona opet. bridges je puno bolji nego sto to njegovi prosjeci govore. u pravu si za ovo da nemaju ostali dovoljno lopti. jbg mislim da je i do igraca koji pustaju brunsona. ono haj nek on rješava.
- Laertes
#48614 Re: NBA - National Basketball Association
Ma ne može to biti do igrača. Valjda bi se coach trebao pitati nešto. Osmisliti nešto, jbg. Tačno se vidi da im kaže da idu u ćošak i da se ne petljaju. I to za motivaciju, ko to treba uraditi? Spike Lee?
Brdo neiskorištenih potencijala.
Brdo neiskorištenih potencijala.
-
propojeilijas
#48615 Re: NBA - National Basketball Association
Laertes hvala na telegramovom clanku.
Sto se tice knicksa plafon im je druga runda. Mozda da zaredaju porazima pa da padnu na 4 mjesto istoka da izbjegnu kelte da idu na cavse
Sto se tice knicksa plafon im je druga runda. Mozda da zaredaju porazima pa da padnu na 4 mjesto istoka da izbjegnu kelte da idu na cavse
-
Karikaturist
#48616 Re: NBA - National Basketball Association
Kako se zaigrao Curry 
-
kakavdanakneiskustvu
- Laertes
#48618 Re: NBA - National Basketball Association
Woohoo! O fucking G!
Poetska pravda da se Mitch vrati u ovakvoj utakmici i na dan kad je onaj smrad završio sezonu.

Poetska pravda da se Mitch vrati u ovakvoj utakmici i na dan kad je onaj smrad završio sezonu.
- canvra888
#48619 Re: NBA - National Basketball Association
Dobro dobra pobjeda Knicksa. Brunson ogromna trica u predzadnjem napadu i još bolja odluka u zadnjem napadu sa asistencijom za OG-a.
Ne razumijem kako ne mogu ovako nešto uvezati i protiv Celticsa, Cavsa i Thundera.
Ne razumijem kako ne mogu ovako nešto uvezati i protiv Celticsa, Cavsa i Thundera.
- Laertes
#48620 Re: NBA - National Basketball Association
A realno, ta tri tima nikad neće šutati trice 0-10 u drugom poluvremenu. Whatever, vrijedilo je ostati budan.
-
kakavdanakneiskustvu
- Laertes
#48622 Re: NBA - National Basketball Association
Majke mi, dotući će me ovi Knicksi...
- canvra888
#48623 Re: NBA - National Basketball Association
Fina comeback pobjeda, ali već treća utakmica sa produžetkom da se pobijede doste lošije ekipe... Ne znam
- spree
#48624 Re: NBA - National Basketball Association
Najveći comeback sezone. Jeste heat slabija ekipa, ali uvijek vrhunski vođena. Dobra pobjeda. Dobra koncentracija. Doduše sudije par grešaka u korist Knicksa na kraju. Posebno onaj jump ball.
- canvra888
#48625 Re: NBA - National Basketball Association
Heat bez Jaqueza, Wigginsa i Jovića. Knicksi sa kompletnom rotacijom i opet porađanje za pobjedu.