Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kaligrafija

#4851 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kaligrafija »

_BataZiv_0809 wrote:
nepass1 wrote: A bgm ubise te frustracije sa dosljama :lol:
Svi smo mi doslje, pitanje je samo koja generacija :D

Postoji taj fenomen "stana u Sarajevu" to je bas ono provincijski san. Iznenadio bi se koliko takvih ima i tu je covjek djelomicno upravu. Ali da su svi takvi to naravno nije istina.

Ja opcenito ne kontam svrhu stana u kojem ne zivis ili koji ne izdajes, ali dobro to sam samo ja. Da me zivot nije nanio ovamo ne bi mi na pamet palo da kupujem stan.
Ma nemam ja problem sa pristojnim ljudima, odakle god da su dosli...ja mogu sa svima...
Ovo sto si ti rekao, bas o tome pricam...hajde ko uzme nekretninu, da zivi u njoj ili da je izdaje, sve ok...ili kupi da dijete ide na fakultet, ima lovu i nece da placa iznajmljivanje, a dijete ima neku sigurnost, a nekretnina ima neku vrijednost i poslije, pa moze i prodati... ali sto ti kazes provincijski san, zivi u inostranstvu godinama, radi, dodje dva puta u toku godine u stan koji je kupio po deset dana, rodno mjesto obidje na dan, ne izdaje nekretninu, ubija se radeci i otplacujuci kredit za nesto sto mu nista ne vraca, samo uzima, a samo iz jednog razloga, da cuje i vidi mahala i to na facebooku... :lol:
Ja razumijem bas bogate ljude, pa imaju nekretnina po citavoj Evropi, pa i kod nas, zele i mogu sebi to priustit, svaka cast...hoce dva dana na odmor u svoje, ali on nece grcati zbog toga...! Ali jok, daj da se on dokaze mahali, jer on zivi zato, sta drugi misle o njemu...!
nepass1

#4852 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote:

Postoji taj fenomen "stana u Sarajevu" to je bas ono provincijski san. Iznenadio bi se koliko takvih ima i tu je covjek djelomicno upravu. Ali da su svi takvi to naravno nije istina.

Ja opcenito ne kontam svrhu stana u kojem ne zivis ili koji ne izdajes, ali dobro to sam samo ja. Da me zivot nije nanio ovamo ne bi mi na pamet palo da kupujem stan.
A ne mogu suplje, misli jeo cevape kod haseta '75e i povukao boga za muda.
Pa ima raje sto kupi stan, treba djecu na fax slati, imaju finansije, mogu priustiti. Mozda nekom ko vikendica dodje, neko misli da je najsigurnije uloziti u nekretninu.
Tuzla111

#4853 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

Kaligrafija wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Ma nemam ja problem sa pristojnim ljudima, odakle god da su dosli...ja mogu sa svima...
Ovo sto si ti rekao, bas o tome pricam...hajde ko uzme nekretninu, da zivi u njoj ili da je izdaje, sve ok...ili kupi da dijete ide na fakultet, ima lovu i nece da placa iznajmljivanje, a dijete ima neku sigurnost, a nekretnina ima neku vrijednost i poslije, pa moze i prodati... ali sto ti kazes provincijski san, zivi u inostranstvu godinama, radi, dodje dva puta u toku godine u stan koji je kupio po deset dana, rodno mjesto obidje na dan, ne izdaje nekretninu, ubija se radeci i otplacujuci kredit za nesto sto mu nista ne vraca, samo uzima, a samo iz jednog razloga, da cuje i vidi mahala i to na facebooku... :lol:
Ja razumijem bas bogate ljude, pa imaju nekretnina po citavoj Evropi, pa i kod nas, zele i mogu sebi to priustit, svaka cast...hoce dva dana na odmor u svoje, ali on nece grcati zbog toga...! Ali jok, daj da se on dokaze mahali, jer on zivi zato, sta drugi misle o njemu...!
Drugi, drugaciji, drugo i drugacije misljenje. Jel to toliko tesko da shvatis da ne mora svako razmisljati kao ti.
Sta te boli briga kako i zasto neko kupuje stan, kucu, cokoladu, cevape i bilo sta drugo. Imas dug nos, jos duzi jezik.
Kaligrafija

#4854 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kaligrafija »

Tuzla111 wrote:
Kaligrafija wrote:
Tuzla111 wrote:]

Smijesno je o toj temi i razgovarati. Ukrao nisam, prevario nikog nisam. I svako normalan bi rekao svaka cast, samo kod nas ne valjas jer si kao bio niko pa postao neko, pa si sad skorojevic. A opet da si naslijedio, ne bi valjao, guzonja, babin sin.
Onda si ti trebao lijepo fino u sumu sa kamenom i loviti divljac, kad vec ne volis civilizaciju i smeta ti razvoj ljudi i drustva jer si nemocan da pratis iste.
Jos jedan dokaz da si skorojevic...ja u sumu odem da nahranim zivotinje, da zasadim mladicu drveta, a isto cinim i po gradu kad god mogu...! A hranim i dvije u stanu, sa kojim zivim...Ja bi te sto love zivotinje iz sporta, sam lovio, veoma rado...! Gledajuci Sarajevo danas, zbog takvih kao ti, rado bi otisao u sumu za stalno...! Ja za razliku od vas skorojevica imam kulturu zivljenja, koju su mi utkali otac i majka, ja ne pratim druge, oni prate mene...ja nisam IN i nikad necu biti, ja necu zbog svog napredka zgazit drugog, ja sam naucen sa drugima da zivim, ako su normalni, imaju empatiju prema drugima, prema zivim bicima, prirodi, onda su mi prijatelji, bez obzira odakle su...ako ih te osnovne postulate ljudskosti nisu naucili otac i majka u djetinjstvu, onda sami nikad nece nauciti! Roboti danasnjice...!
Jos jedan pogedan zakljucak. Hajd da vidimo dokle ide tvoja mrznja i negativnost.
Udomio sam vise zivotinja i spasio od tebe sigurno. Da su te bogdo otac i majka malo naucili da ne budes toliki egocentrik, bolje bi ti bilo. Sreca potice iznutra, ti si nestabilna osoba i krivi su ti neki ljudi koje ne poznajes za tvoj nedostatak srece u zivotu.
Dzes ba profajler, sa mai...!? :lol: spasilac zivotinja mi predlaze da idem u lov, ma hajte molim vas...! Spasio si ti, da ne kazem sta... :D
Lvl pisanja i izrazavanja 1, fond rijeci 2...Back kod uciteljice u treci razred OŠ, procitaj kakvu knjigu, prosiri vokabular, nivo nervoze, mnogo nervozan...preporucujem i kakav Anger management...kad sve savladas, dodji da zavrsimo konverzaciju...!
Kaligrafija

#4855 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kaligrafija »

Tuzla111 wrote: Drugi, drugaciji, drugo i drugacije misljenje. Jel to toliko tesko da shvatis da ne mora svako razmisljati kao ti.
Sta te boli briga kako i zasto neko kupuje stan, kucu, cokoladu, cevape i bilo sta drugo. Imas dug nos, jos duzi jezik.
Pa zasto me boziji covjece ubjedjujes da mislim kao ti, postuj moje misljenje, drugo i drugacije...! :lol: :D :sax:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4856 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

nepass1 wrote: A ne mogu suplje, misli jeo cevape kod haseta '75e i povukao boga za muda.
Pa ima raje sto kupi stan, treba djecu na fax slati, imaju finansije, mogu priustiti. Mozda nekom ko vikendica dodje, neko misli da je najsigurnije uloziti u nekretninu.
Ne treba biti iskljuciv i gledati stvari u krajnostima. Naravno da nece isti dozivljaj grada imati onaj koji je ovdje odrastao, pa hajde eto i jeo cevape kod haseta 75-te i onaj koji je tu doselio sticajem zivotnih prilika.

To naravno ne znaci da obojica ne mogu voljeti grad ili da obojica nemaju isto pravo na grad. Samo je stvar percepcije.

I naravno da neko ko ima vecu emotivnu povezanost sa gradom ne posmatra isto stvari kao neko ko se tu doselio. To je jednostavno logika zivota.

Ja volim Sarajevo i osjecam ga svojim, ali mi se nikad Vilsonovo nece moci porediti sa Kamberovica poljem, nikad mi Sahat kula nece biti ista kao sat ispred Beogradjanke niti ce mi ikad Zuta tabija biti draza od vidikovca na Smetovima, a bogme ni repetitor na Humu mi nikad nece biti drazi od Zeljezarinih dimnjaka...to je tako... :)
VladaFBiH

#4857 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

bitanga_sa_otesa wrote:
Kaligrafija wrote:
I mene iznenadilo sta pise za Olimpijadu, taman sam krenuo da odgovorim...da je lose, lose je radjeno Alipasino, ali ono je radjeno kao radnicko naselje, socijalni stanovi tadasnje drzave...!
upravo tako,radjeno je i da se usele porodice koje su zivjele u nekim radnickim barakama koje su se rusile da se grade nova naselja.i cijelo alipasino su montazne zgrade ,samo su ploce izljevane na licu mjesta,zidovi dolazili gotovi...
istina, ali će opet izdržati jači zemljotres a pola Grbavice neće...
nepass1

#4858 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote:
nepass1 wrote: A ne mogu suplje, misli jeo cevape kod haseta '75e i povukao boga za muda.
Ne treba biti iskljuciv i gledati stvari u krajnostima. Naravno da nece isti dozivljaj grada imati onaj koji je ovdje odrastao, pa hajde eto i jeo cevape kod haseta 75-te i onaj koji je tu doselio sticajem zivotnih prilika.

To naravno ne znaci da obojica ne mogu voljeti grad ili da obojica nemaju isto pravo na grad. Samo je stvar percepcije.

I naravno da neko ko ima vecu emotivnu povezanost sa gradom ne posmatra isto stvari kao neko ko se tu doselio. To je jednostavno logika zivota.

Ja volim Sarajevo i osjecam ga svojim, ali mi se nikad Vilsonovo nece moci porediti sa Kamberovica poljem, nikad mi Sahat kula nece biti ista kao sat ispred Beogradjanke niti ce mi ikad Zuta tabija biti draza od vidikovca na Smetovima, a bogme ni repetitor na Humu mi nikad nece biti drazi od Zeljezarinih dimnjaka...to je tako... :)
Ne treba biti iskljuciv, samo par puta vec spominjem imam uvid u papire gdje je ko rodjen, znaci nema ih 5% da su im dede rodjene u sarajevu. Sve je to pretezno sandzak. Uzmes prelistas prezimena sa spiska NDH iz cetrdeset i neke, pa nema dva prezimena u sarajevu sad sa tog spiska. E zato ne mogu suplje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4859 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

nepass1 wrote: Ne treba biti iskljuciv, samo par puta vec spominjem imam uvid u papire gdje je ko rodjen, znaci nema ih 5% da su im dede rodjene u sarajevu. Sve je to pretezno sandzak. Uzmes prelistas prezimena sa spiska NDH iz cetrdeset i neke, pa nema dva prezimena u sarajevu sad sa tog spiska. E zato ne mogu suplje.
Pa to ti i velim :) Svi smo mi doslje samo pitanje koja generacija :D
dzipalo

#4860 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzipalo »

bitanga_sa_otesa wrote:
Kaligrafija wrote:
I mene iznenadilo sta pise za Olimpijadu, taman sam krenuo da odgovorim...da je lose, lose je radjeno Alipasino, ali ono je radjeno kao radnicko naselje, socijalni stanovi tadasnje drzave...!
upravo tako,radjeno je i da se usele porodice koje su zivjele u nekim radnickim barakama koje su se rusile da se grade nova naselja.i cijelo alipasino su montazne zgrade ,samo su ploce izljevane na licu mjesta,zidovi dolazili gotovi...
Ja losije stanove od AP-a u zivotu nisam vidio. Ovaj jedan sto sam gledao ima kriv plafon u kupatilu, znaci bar 10cm se spusta na jednom kraju i to ocigledno. Zidovi neravni toliko da vidis da je jedan kraj sobe kraci za pola metra (ovo je odokativno, nisam mjerio). I to nije samo jedan stan u pitanju, u nekim su toliko krivi zidovi da ih ne mozes ni zaravnati. Ko ne vjeruje nek ode u par stanova koji se prodaju na piku. Toliko o tome da se nije fuserilo i u Titin vakat.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#4861 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Pojedine zgrade na AP su blizu 5 decenije. Ne smijem ni zamisliti na sta ce Tibra i sl liciti kad budu približno stari. :roll:
nepass1

#4862 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Najgori stanovi su one zgrade gdje se trola okrece na jezeru. Sto im sad fasadu rade, utopljavanje. Pricas sa komsijama kroz zidove :D
Parking nepostojeci.
Tuzla111

#4863 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

dzipalo wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Kaligrafija wrote:
Ja losije stanove od AP-a u zivotu nisam vidio. Ovaj jedan sto sam gledao ima kriv plafon u kupatilu, znaci bar 10cm se spusta na jednom kraju i to ocigledno. Zidovi neravni toliko da vidis da je jedan kraj sobe kraci za pola metra (ovo je odokativno, nisam mjerio). I to nije samo jedan stan u pitanju, u nekim su toliko krivi zidovi da ih ne mozes ni zaravnati. Ko ne vjeruje nek ode u par stanova koji se prodaju na piku. Toliko o tome da se nije fuserilo i u Titin vakat.
Ma meni su ovi sto samo vjeruju u te zgrade iz Titinog vremena stvarno smijesni.
Arkec Zgotiva

#4864 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Arkec Zgotiva »

nepass1 wrote:Najgori stanovi su one zgrade gdje se trola okrece na jezeru. Sto im sad fasadu rade, utopljavanje. Pricas sa komsijama kroz zidove :D
Parking nepostojeci.
Na koje zgrade tacno mislis, na nebodere? Ako su oni u pitanju, da, prelosa je situacija tamo.

Da li neko zna kakvi su stanovi u Nahorevskoj, novogradnja? Cini mi se da se projekat zove Pionirska Dolina.
Thorgerson

#4865 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Tuzla111 wrote: Ma meni su ovi sto samo vjeruju u te zgrade iz Titinog vremena stvarno smijesni.
Nije tu u pitanju vjera - nego lova. Dizanje cijene svoje nekretnine. Posto je tih zgrada vise nego novih, logicno biti ce rasprostranjena ta prica - Da je zgrada sa konstrukcijom i instalacijama od prije 50 godina bolja od one koja se napravi prosle godine.

Gledam sta rade po AU zgradama u Centru. Pa niko ne vodi racuna o tome. Neka inspekcija, staticari - nista. Kupi stan, rusi unutra sta hoce, pregradjuje, boli ga briga... I svi sute. Sutra kad bude neko sranje, e onda ce se poduzimati mjere.

Postoji nesto sto se zove zamor materijala, pa sve ima rok trajanja. Ovi danas fasadu ne mogu da obnove, prefarbaju, e sad zamisli kakvo je unutra stanje sa instalacijama itd. :skoljka:
nepass1

#4866 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Arkec Zgotiva wrote:
nepass1 wrote:Najgori stanovi su one zgrade gdje se trola okrece na jezeru. Sto im sad fasadu rade, utopljavanje. Pricas sa komsijama kroz zidove :D
Parking nepostojeci.
Na koje zgrade tacno mislis, na nebodere? Ako su oni u pitanju, da, prelosa je situacija tamo.

Da li neko zna kakvi su stanovi u Nahorevskoj, novogradnja? Cini mi se da se projekat zove Pionirska Dolina.
Da, ona tri nebodera.
Haris.ba

#4867 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Arkec Zgotiva wrote:
Jaran je kupio tamo. Ako mislis na onaj kompleks uz cestu. A ne onaj na brdu. Onaj u brdu je katastrofa.

Kaze da je ok. Malo je pusto, bez auta nema te nigdje. Uzak trotoar do trole. Pa problem sa kolicima.

Vidim da su poceli da zavrsavaju zgradu uz cestu. Gledas tu uzeti?
Arkec Zgotiva

#4868 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Arkec Zgotiva »

Haris.ba wrote: Jaran je kupio tamo. Ako mislis na onaj kompleks uz cestu. A ne onaj na brdu. Onaj u brdu je katastrofa.

Kaze da je ok. Malo je pusto, bez auta nema te nigdje. Uzak trotoar do trole. Pa problem sa kolicima.

Vidim da su poceli da zavrsavaju zgradu uz cestu. Gledas tu uzeti?

Da, mislio sam na kompleks uz cestu odmah do specijalaca, a razmisljao sam i o Vrtovima Sunca koji su iznad u brdu.
Znam da je pusto, ali hajd tjesi me da je okretaljka blizu. Sta kaze jaran, da li je zadovoljan kvalitetom?

Ganjam stancic od 40-50 kvadrata, po mogucnosti novogradnja, a stup / otoka me nesto ne privlace pa mi se ovo cini kao dobra opcija.
lissics

#4869 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

Arkec Zgotiva wrote: Da, mislio sam na kompleks uz cestu odmah do specijalaca, a razmisljao sam i o Vrtovima Sunca koji su iznad u brdu.
Znam da je pusto, ali hajd tjesi me da je okretaljka blizu. Sta kaze jaran, da li je zadovoljan kvalitetom?

Ganjam stancic od 40-50 kvadrata, po mogucnosti novogradnja, a stup / otoka me nesto ne privlace pa mi se ovo cini kao dobra opcija.
Koliko kostaju ti stanovi
Arkec Zgotiva

#4870 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Arkec Zgotiva »

Rekli su mi da je kvadrat oko 2340 sa PDVom, plus obavezno uzimanje garaznog prostora (oko 10000 s PDVom) ako je stan do 50 kvadrata. To je ono prva informacija, pa bih probao spustiti to jos malo..
JoeyTribbiani

#4871 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JoeyTribbiani »

Arkec Zgotiva wrote:Rekli su mi da je kvadrat oko 2340 sa PDVom, plus obavezno uzimanje garaznog prostora (oko 10000 s PDVom) ako je stan do 50 kvadrata. To je ono prva informacija, pa bih probao spustiti to jos malo..
Nazovi agenta i nađi se s njim. Meni su ljetos nudili stan od 46 m2, garažno mjesto (doduše ispod one srednje, tj. druge u nizu, zgrade) i ostavu za 109.500 KM. Naravno, ako uplatim 50% odmah. Nije mi baš to odgovaralo i stan mi je bio mali, ali mi se fino ono čini gore. Mada, stoji sve to da je malo loš pristup, da je prilično pusto i mračno. Nema prodavnice, nema nekgo sadržaja, a dvije zgrade su useljene. Valjda bude bolje kad se treća završi.
abdulazizsarajevo

#4872 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by abdulazizsarajevo »

JoeyTribbiani wrote:
Arkec Zgotiva wrote:Rekli su mi da je kvadrat oko 2340 sa PDVom, plus obavezno uzimanje garaznog prostora (oko 10000 s PDVom) ako je stan do 50 kvadrata. To je ono prva informacija, pa bih probao spustiti to jos malo..
Nazovi agenta i nađi se s njim. Meni su ljetos nudili stan od 46 m2, garažno mjesto (doduše ispod one srednje, tj. druge u nizu, zgrade) i ostavu za 109.500 KM. Naravno, ako uplatim 50% odmah. Nije mi baš to odgovaralo i stan mi je bio mali, ali mi se fino ono čini gore. Mada, stoji sve to da je malo loš pristup, da je prilično pusto i mračno. Nema prodavnice, nema nekgo sadržaja, a dvije zgrade su useljene. Valjda bude bolje kad se treća završi.

to ona zgrada na groblju sto je napravljena...
lokacija kriza jedna cesta te vodi do jezera...nema brzihcesta nigdje blizu.
abdulazizsarajevo

#4873 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by abdulazizsarajevo »

usput je li se meni cini ili cijene rastu stanova u sarajevu??
focko

#4874 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by focko »

Da li neko moze objasniti ko su ljudi koji kupuju ovolike stanove? Po logici, ne bi se gradilo da se ne prodaje + što se većina proda još u izgradnji?

Ilidža, Stup, Tibra, Otoka, Kromolj, Šip, Vogošća, Skenderija itd ... ogroman broj stanova po realno nenormalnoj cijeni.

Ko to danas ima 150000 da kupi dvosoban stan? Ako i nema, kako je isplativo dići kredita 100000 i vraćat 150000 20 godina?

Svi pričaju o besparici i krizi a neretnine cvjetaju.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4875 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Velkoski »

Kad si kod Šipa, ovdje je bar 60% tih kupljenih stanova prazno :mrgreen:
Post Reply