Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Point.

#4851 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Point. »

Mozda Xhaka,Sqaciri, Seferovic, Özil i ostali jesu svicarci ili nijemci na papiru ali nemoze me niko uvjeriti da evo ovi albanci vole vise Svicarsku od Kosova ili Albanije. Ako kuci pricaju albanski, bosanski, srpski, tuski, gorski, nebitno, slusaju muziku iz svoje izvorne zemlje i misle na maternjem, trebali bi igrati za te zemlje, bez obzira koliko svicarci, svabe ili neko treci ulagao u njih. Inace se gubi smisao reprezentacije, zar nije malo i komicno gledati alzirce, senegalce, malijce itd da igraju za Francusku, albanci za Svicu, argentinci za Italiju, brazilci za bilo koga, ako nemogu za seleção.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#4852 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Admir_1984 »

jeza u ledja wrote:Ali ima mnogo zemalja u kojem ti nisi automatski drzavljanin samo zato sto si tamo rodjen, vec si drzavljanin zemlje svojih roditelja. I zamisli ti sad rodjen u Njemackoj, ali imas bosanski pasos. Ne mozes igrati za Njemacku (jer nemas pasos), a ne mozes igrati ni za BiH, jer nisi u Bosni rodjen i nisi u Bosni trenirao.
ovo je nemoguce :D ma rješila bi fifa/uefa to nekako, al moramo priznati da je malo glupo i nelogicno da ne ulažeš ništa, a dobijaš igrace, ipak je danas sve novac
horion_bosona

#4853 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by horion_bosona »

reprezentacija za koju će neko igrati, treba biti stvar ličnog izbora samog igrača... potpuno je nebitno da li se njegov izbor zasniva na emocijama ili čistoj kalkulaciji

veći je problem kad se igrača uslovljava civilnim državljanstvom (eventualnom naturalizacijom), radnom dozvolom ili drugim egzistencijalnim stvarima od strane menadžera i klubova (produženje ugovara i sl.)

ne stoji baš priča o tome kako neke države ulažu u igrače u mlađim kategorijama, da bi ih drugi pokupili kao gotove seniore... jer najveći dio ulaganje kroz trenige i sl. snose njihovi klubovi, koji će na kraju profitirati na transferima... fudbal je biznis, stoga nema prostora za patetiku
Ajatolah_

#4854 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Ajatolah_ »

Zavisi kako se gleda. Ne ulaže država (npr. Njemačka) u igrača, već klub. A klub, evo uzmimo Schalke, više ima koristi da Kolašinac sa 20 godina starta za solidnu reprezentaciju BiH na Svjetskom Prvenstvu, nego da čeka poziv za Njemačku do ko zna kad, a vjerovatno nikad.
jeza u ledja

#4855 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Admir_1984 wrote:
jeza u ledja wrote:Ali ima mnogo zemalja u kojem ti nisi automatski drzavljanin samo zato sto si tamo rodjen, vec si drzavljanin zemlje svojih roditelja. I zamisli ti sad rodjen u Njemackoj, ali imas bosanski pasos. Ne mozes igrati za Njemacku (jer nemas pasos), a ne mozes igrati ni za BiH, jer nisi u Bosni rodjen i nisi u Bosni trenirao.
ovo je nemoguce :D
Tako sam ja shvatio:
Children born on or after 1 January 2000 to non-German parents acquire German citizenship at birth if at least one parent:
has a permanent residence permit; and
has been residing in Germany for at least eight years.

Such children will be required to apply to retain German citizenship by the age of 23.
http://en.wikipedia.org/wiki/German_nationality_law

Evo ti za Francusku:
A child born in France to foreign parents may acquire French citizenship:[3]
at birth, if stateless.
at 18, if resident in France with at least 5 years' residence since age 11.
between 16 and 18 upon request by the child and if resident in France with at least 5 years' residence since age 11.
between 13 and 16 upon request by the child's parents and if resident in France continuously since age 8.
if born in France of parents born before independence in a colony/territory in the past under French sovereignty.
http://en.wikipedia.org/wiki/French_nat ... _in_France

Nije svugdje ko u Americi jebiga. :D
Bosanski_kralj

#4856 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Bosanski_kralj »

Ne brinem se ja za našu dijasporu, ona će uvijek biti izvor talenata koji će nastupati za našu reprezentaciju.

Nije sva naša dijaspora otišla iz države u ratu, mnogi odlaze i poslije rata i vrlo su vezani sa Bosnom. Dolaze ovdje preko vikenda, za praznike, ovdje se žene, vjenčavaju, ovdje kuće prave.. Tako da što se toga tiče, neće biti problema.
It_is_a_Leclerc

#4857 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by It_is_a_Leclerc »

Prvo, ako su roditelji Bošnjaci smatram da djeca uopće nemaju dileme za koga igrati. Naš je čovjek vrlo tvrdoglav kad je u pitanju asimilacija, tako da me to nimalo ne brine.
Drugo, u Zakonu o državljanstvu postoji institut - "Državljani po zasluzi". Prema tome, ne postoji čak ni teoretska mogućnost da neko ko želi igrati za BiH nema, barem što se civilnog državljanstva tiče, nekih uslova za to.
jeza u ledja

#4858 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

It_is_a_Leclerc wrote: Drugo, u Zakonu o državljanstvu postoji institut - "Državljani po zasluzi". Prema tome, ne postoji čak ni teoretska mogućnost da neko ko želi igrati za BiH nema, barem što se civilnog državljanstva tiče, nekih uslova za to.
Ih, da je tako lako. :-D
Pazi, neda FIFA, s pravom, jer onda mozes dati drzavljanstvo desetorici Brazilaca, po zasluzi, i dati im onda BeHa dres pa da igraju. (To su radile neke africke zemlje svojevremeno). Mora postojati osnova da igrac zaigra. Znaci ili porijeklo (roditelji ili baba/djed da su rodjeni u BejHa) ili ako se ne varam barem 5 godina sutanja lopte u toj zemlji.
Infaze Studio

#4859 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Infaze Studio »

fantom slobode wrote:
cyprus wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Ama fazon je što je izjavio da je tu namjerno fulio i navukao gnjev cijele nacije.

Samo govorim da je po meni logičnije, a praksa dokazuje da je tako, da ljudi koji su porijeklom iz BiH, a otišli su kao djeca ili su čak rođeni u drugim zemljama, igraju za BiH nego za matičnu zemlju. Niko od njih ne može razviti toliki patriotizam i emocije prema toj drugoj zemlji, a za reprezentaciju se nastupa prvenstveno iz tih pobuda.
Kako se ne mogu razviti emocije prema državi u kojoj čitav život živiš? Ja da sam rođen i odrasto u Švicarskoj, ne bi bilo teorije da mogu i za jednu drugu državu osim nje osjećat išta...

Doduše, to ponajveći uticaj imaju roditelji... Ovisno od toga da li te guraju da se što više uklopiš u postojeće okruženje ili te aktivno i svakodnevno podsjećaju na 'korijene'...
Ovo za roditelje uopste ne mora biti tacno...Ne mora roditelj da podsjeca svoje dijete na korijene...jave se oni sami od sebe kod djeteta. Mislim da ti se razmisljanje ne bazira na iskustvu.
Slozio bih se sa fantomom... Meni se cini da se I cyprusovo I dzakmicevo razmisljanje ne zasniva na iskustvu. :)
Havatar

#4860 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Havatar »

Reuters: Zmajevi su ozbiljna prijetnja i najboljim reprezentacijama

Nogometna reprezentacija BiH neće biti pod pritiskom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu i treba ih shvatiti kao veliku prijetnju najboljim reprezentacijama, piše Reuters.

Nakon što kroz baraže nisu uspjeli osigurati učešće na Svjetskom prvenstvu 2010. i Evropskom prvenstvu 2012. godine, ostali su dosljedni svojoj napadačkoj filozofiji zbog koje su ovaj put bogato nagrađeni.

Izabranici Safeta Sušića bili su četvrta najefikasnija reprezentacija evropskih kvalifikacija u kojima su Edin Džeko i Vedad Ibišević zajedno postigli 18 od 30 golova, dok su plejmejkeri Zvjezdan Misimović i Miralem Pjanić donosili kreativnost ekipi, piše Reuters.

Golman Stoke Cityja Asmir Begović bio je stub između stativa, ali odbrana može biti ranjiva protiv kvalitetne ekipe kao što se pokazalo u uzvratnoj utakmici baraža za Euro 2012. protiv Portugala, u kojoj su Zmajevi poraženi rezultatom 6:2.

Mnogo toga za BiH može ovisiti o žrijebu i sastavu grupe na Mundijalu. Ukoliko se suoče sa timovima slične nogometne filozofije, mogu obradovati svoje vjerne navijače i ući među 16 najboljih.

No, pošto se nikad prije nisu kvalificirali za neki veći turnir kao neovisna država, nedostatak iskustva na najvišem nivou i igranje tri utakmice u veoma kratkom vremenskom periodu je nepoznat teren za neizmjerno zabavnu bh. reprezentaciju.

Selektor Safet Sušić

Međutim, iza najubojitijeg napada evropskih kvalifikacija, koji čine Džeko i Ibišević, stoji čvrsta i mirna ruka selektora Safeta Sušića, koji je usmjerio talentovanu generaciju na prvo veliko takmičenje. Ovaj 58-godišnjak koji je igrao za reprezentaciju bivše Jugoslavije, naslijedio je Miroslava Blaževića na mjestu selektora nakon ispadanja u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Od tada je reprezentacija BiH podigla nivo svoje igre, a Sušić je zadržao povjerenje navijača, medija i Nogometnog saveza. Svoju nagradu dobio je u kvalifikacijama za SP nakon što su u grupi G završili kao prvoplasirana reprezentacija zbog bolje gol razlike u odnosu na Grčku, upravo zahvaljujući golovima Džeke i Ibiševića.

Edin Džeko, glavni igrač

Džeko bi trebao biti pokretačka snaga ove balkanske zemlje na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, nakon što je u kvalifikacijama postigao 10 od 30 golova i ukupno 33 u 57 nastupa u državnom dresu.

Ovaj 27-godišnji napadač Manchester Cityja daje golove objema nogama i uvijek je prijetnja kada je u pitanju skok ispred gola protivnika.

Zbog svoje nogometne svestranosti prešao u Premiership nakon što je u dresu Wolfsburga u 111 nastupa postigao 66 golova.

Sa Građanima je osvojio FA Cup 2011., a godinu dana kasnije i titulu prvaka Engleske u dramatičnoj završnici lige.

Međutim, nikada se nije nametnuo kao prva opcija u napadu te se za poziciju morao boriti sa sada već bivšim saigračem Mariom Balotellijem, potom Sergiom Aguerom i Alvarom Negredom.
http://www.klix.ba/sport/nogomet/reuter ... /131128008
Bosanski_kralj

#4861 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Bosanski_kralj »

Dojam je da se mi ne možemo nositi sa favoritima, rutniski nas dobiju. Sada mi rijetko kad kiksamo protiv ovih manjih protivnika, što je prije bio čest slučaj, ali imam osjećaj da smo prije bili konkurentniji ovim jačim reprezentacijama.
drug_profi

#4862 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by drug_profi »

Kljuc svakih kvalifikacija je ne kiksati protiv slabijeg. Tako i na SP. Bice bar jedna slabija ekipa, nadam se.
Idemedosumom

#4863 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Idemedosumom »

Samo igrat k'o protiv francuza, jer na SP nema šljake poput Lihta, Litv, Latv i njima slicnih :D
Fabijo

#4864 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Fabijo »

Bosanski_kralj wrote:Dojam je da se mi ne možemo nositi sa favoritima, rutniski nas dobiju. Sada mi rijetko kad kiksamo protiv ovih manjih protivnika, što je prije bio čest slučaj, ali imam osjećaj da smo prije bili konkurentniji ovim jačim reprezentacijama.
Da, ali se Susicu mora priznati da nam je dao samopouzdanje protiv manjih. Od 1995 do 2010 smo ja mislim samo 2 puta preokrenuli utakmicu, bilo je primimo jedan i raspad sistema.

Preokreti s Safetom:

Ghana 0-1 -> 2-1
Slovacka 0-1 -> 3-2
Ruminija 0-1 -> 2-1
Latvija 0-1 -> 4-1
Slovacka 0-1 -> 2-1

Impresivno, samo sto bez dmf-a nemamo sanse protiv favorita
Fabijo

#4865 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Fabijo »

drugi profil wrote:Kljuc svakih kvalifikacija je ne kiksati protiv slabijeg. Tako i na SP. Bice bar jedna slabija ekipa, nadam se.
Da, to je najbitnije. I ako slucajno se nebi kvalifikovali brvi bi u prvim ili drugim sesiru za sledece kvale :thumbup:
Bosanski_kralj

#4866 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Bosanski_kralj »

drugi profil wrote:Kljuc svakih kvalifikacija je ne kiksati protiv slabijeg. Tako i na SP. Bice bar jedna slabija ekipa, nadam se.
Znam, ali volio bih vidjeti da jednom protiv ovih top ekipa odigramo onako baš vrhunski. Taktički zrelo i što je još važnije rezultatski povoljno. Sad mi djeluje da nas prelahko dobijaju.
Infaze Studio

#4867 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Infaze Studio »

Bosanski_kralj wrote:
Znam, ali volio bih vidjeti da jednom protiv ovih top ekipa odigramo onako baš vrhunski. Taktički zrelo i što je još važnije rezultatski povoljno. Sad mi djeluje da nas prelahko dobijaju.
Jeli zakljucujes to na osnovu Argentine ili vidis tu jos neke primjere u skoroj proslosti? Prvi najblizi bi bio kataklizma protiv Portugala, ali to je malte-ne drugo razdoblje ove ekipe. Drukcija je to ekipa od, a vjerovatno I zbog, tog poraza.
Igrali smo sa Brazilom prijateljsku I nisu nas bas razmontirali. Grcka I Slovacka, u takmicarskim tekmama, vrlo uspjesno rezultatski odradjene.
Ja mislim da je puno navijaca vise obeshrabrilo zadnjih par utakmica u kvalama, zbog toj yebenog ZV, a onda ovo sa Argentinom jos malo poguralo nazad. Ali nije to tako strasno kada se sagledaju stvari realno I u cjelini.
Sto mene najvise brine je mali broj utakmica do pocetka SP. Zadnji period kvalifikacija smo morali jurisati sa extra ofanzivnom ekipom a sada nagli zaokret prema necemu drugom. Svima je jasno kako to treba da izgleda, ali u 2-3 tekme da se to poslozi... :|
Osim/nakon prijateljskih, po FIFA-inom protokolu, zvanicne pripreme za SP pocinju 26.5.2014.

(i) The final matchday at club level for the 30 players nominated on the
release lists for the final competition of the 2014 FIFA World Cup™ is
18 May 2014.

(ii) The mandatory rest period for the players on the release lists is from
19 to 25 May 2014
. Any special exemptions may only be granted by the
FIFA Executive Committee.

(iii) The preparation phase for the participating member associations in the
final competition of the 2014 FIFA World Cup™ begins on 26 May 2014.
Charuga
Globalni moderator

#4869 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Charuga »

https://www.youtube.com/watch?v=BfonoqAziMQ

Ovog za vodju navijaca u Brazilu ... 8-)
Mali_Vuk

#4870 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Mali_Vuk »

Charuga wrote:https://www.youtube.com/watch?v=BfonoqAziMQ

Keno Merlin :D
Logovan

#4871 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Logovan »

Charuga wrote:https://www.youtube.com/watch?v=BfonoqAziMQ

Hahahah :lol: :lol: gledaj pokreta... :D
DonVitoN

#4872 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by DonVitoN »

Sramota za savez da se opet igra utakmica u USA a mene boli me briga sto tamo u nekom Svetom Luisu ima 1mil doslji iz BIH. Promijena vremena, igraci dodju dva do tri dana prije tekme, jedan do dva treninga :cry: i to su kao pocetak kvalitetnih pripreme za SP :roll:

USA tlo Iran novog saveza. :(
BegA_

#4873 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by BegA_ »

:roll:
Fabijo

#4874 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Fabijo »

DonVitoN wrote:Sramota za savez da se opet igra utakmica u USA a mene boli me briga sto tamo u nekom Svetom Luisu ima 1mil doslji iz BIH. Promijena vremena, igraci dodju dva do tri dana prije tekme, jedan do dva treninga :cry: i to su kao pocetak kvalitetnih pripreme za SP :roll:

USA tlo Iran novog saveza. :(
Nevidim problem ako ce klepit pare samo sto mislim da nam plate prevoz i smjestaj i to je to. Iako je 90% navijaca doslo na stadion ne zbog argentine/meksika nego zbog nas.
drug_profi

#4875 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by drug_profi »

Pa gdje bi ti da igras uzvratnu prijateljsku. Oni tbi dosli na noge, red je da i ti njima dodjes. Jos je super od njih sto su za St. Louis pristali, fakticki kao da igraju u gostima na svojoj teritoriji.
A i Brazil je u istoj vremenskoj zoni, zar ne?
Post Reply