LIBIJA

Post Reply
Challenger__

#4851 Re: LIBIJA

Post by Challenger__ »

Brutalno ubistvo desilo se u rezidencijalnom dijelu Tripolija. Sumnja se da je 65-godišnju penzionisanu farmaceutkinju ubio jedan od zaposlenika velikog imanja na kojem je Kuduzović vodila brigu o četrdesetak životinja, a tamošnji mediji navode da je Šemsa bila Gadafijev pristalica te da iza ubistva stoji pristalica novog režima.

Ekipa "Avaza" jučer je posjetila dom Šemsinog zeta Zaima Bačića u Puračiću kraj Lukavca, koji je jedno vrijeme također boravio i radio u Tripoliju. Ovom prilikom otkrio nam je detalje o njihovom životu, ali i mogućnim motivima svirepog ubistva svastike.

- Šemsa je mučki zadavljena u kući. U policiji tvrde da su ovo ubistvo možda počinili Nigerijci koji su radili kod nje tih dana, ali imala je komšiju Libijca koji joj je prijetio već duže vrijeme - kazao je Bačić.

On je dalje pojasnio da joj je Libijac duge brade nakon svrgavanja Gadafija stalno slao poruke prijetećeg sadržaja: "Idi u svoju Bosnu, ovo nije tvoja država", "Nema više Gadafija", "Bolje je da odeš živa, inače ćeš otići u kovčegu, jer meni se sviđa tvoja kuća i ona će biti moja", pisalo je u porukama.
LINK - http://www.avaz.ba/vijesti/teme/libijac ... -u-kovcegu
muhafuca

#4852 Re: LIBIJA

Post by muhafuca »

TDK-90 wrote:Znal se kad će " Doo Širbegović " moći vratiti tamo, narod hoće da radi i Libiju gradi :dance: :dance: :dance:
Nek preda u Washington-u
tamo se sad dogovaraju poslovi za Libiju
k'o i do prije par godina za Irak
Klavikula

#4853 Re: LIBIJA

Post by Klavikula »

bas me interesuje kako se na arapskom kaze "ovi ne mogu ni okreciti ono sto je prijasnja vlast izgradila".
pretpostavljam da ce to biti jedna od najcesce koristenih fraza u "demokratskoj" Libiji.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4854 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Klavikula wrote:bas me interesuje kako se na arapskom kaze "ovi ne mogu ni okreciti ono sto je prijasnja vlast izgradila".
pretpostavljam da ce to biti jedna od najcesce koristenih fraza u "demokratskoj" Libiji.
pretpostavka je majka svih zajeba
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4855 Re: LIBIJA

Post by PipiDugaDevetka »

Klavikula wrote:bas me interesuje kako se na arapskom kaze "ovi ne mogu ni okreciti ono sto je prijasnja vlast izgradila".
''Ovi ne mogu okreciti ono sto je prijašnja vlast izgradila'' = هذه لا يمكن تبرئة الحكومة السابقة ما بني
:D
muhafuca

#4856 Re: LIBIJA

Post by muhafuca »

japin_mutapi wrote:
ma ako pogledas Irak nije ni pretpostavka

jedino ako se kod njih u Libiji pojavi neki njihov Maliki
pa ga sukne Amerima prije nego deset godina budu stagnirali u mjestu
al kako sad stvari stoje - tesko
Klavikula

#4857 Re: LIBIJA

Post by Klavikula »

PipiDugaDevetka wrote:
''Ovi ne mogu okreciti ono sto je prijašnja vlast izgradila'' = هذه لا يمكن تبرئة الحكومة السابقة ما بني
:D
:D :D
blago libijcima, dosla demokratija. mada znas kako se kaze, nek se moze glasat, pa makar ni hljeba ne bilo dovoljno.
japin_mutapi wrote:
pogotovo u ovom slucaju kad su na vlast dosli retardi i kad je USA donijela demokratiju. sanse da se ova pretpostvka ne ostavri su jednake sansi da ce sutra biti kjametski dan, nazalost.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4858 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

gdje su ti plemeski ratovi u libiji i hiljade mrtvih
gdje je al kaida i terorizam auto bombe i maskri po pijacama i trgovima
jel se raspala libija na proste faktore
jesu li se talibanizirali borci kojisu svrgnuli gadafija

problema ima i to ozbiljnih ali koja ih to država nema pogotovu ove koje izađu iz feudalizma i diktature
možda ne cvjetaju ruže ali nema ni rasula i haosa koji su mnogi priželjkivali i prizivali samo da bi opravdali svoju podršku zločincu i teroristi i da bi ubijedili sebe kako je njihova ljubav koju su iskazivali prema pukovniku bila ljubav prema pravom čovjeku prema dobrom i poštenom vođi
nije lahko napraviti državu i urediti stvari nakon 42god gadafiokratije i vladavine jednog klana

sa vlasti je otišao kako je došao umro je onako kako je radio drugima
Cyrax

#4859 Re: LIBIJA

Post by Cyrax »

Moj japine golema je razlika izmedju ne znam i ne zelim da znam. Doduse oni "tvoji" su pobijedili pa im se moze i na jedno oko zamzmiriti :D .Sruse pokoju dzamiju, malo se plemena rokaju hajde bgti. Nek nema feudalizma ( :-) ) i Gaše.
Doduse malkice su se urahatili zato sto je prva ekipa otisla u Siriju a i bez njih svako pleme ima svoju busiju i kapak.
Ne moras nama ovdje pisati. Odes familiji Semse rahmetli pa im fino objasni kako je ustvari sad u Libiji daleko bolje.
Challenger__

#4860 Re: LIBIJA

Post by Challenger__ »

Cyrax wrote:Moj japine golema je razlika izmedju ne znam i ne zelim da znam. Doduse oni "tvoji" su pobijedili pa im se moze i na jedno oko zamzmiriti :D .Sruse pokoju dzamiju, malo se plemena rokaju hajde bgti. Nek nema feudalizma ( :-) ) i Gaše.
Doduse malkice su se urahatili zato sto je prva ekipa otisla u Siriju a i bez njih svako pleme ima svoju busiju i kapak.
Ne moras nama ovdje pisati. Odes familiji Semse rahmetli pa im fino objasni kako je ustvari sad u Libiji daleko bolje.
Dobro veliš Cyrax. Da nije tragično, digao bih palac gore... Evo, da vidi o kojoj Šemsi je riječ. Jad i tuga.

Image

LINK (http://www.avaz.ba/vijesti/teme/libijac ... -u-kovcegu)
muhafuca

#4861 Re: LIBIJA

Post by muhafuca »

japin_mutapi wrote:gdje su ti plemeski ratovi u libiji i hiljade mrtvih
gdje je al kaida i terorizam auto bombe i maskri po pijacama i trgovima
jel se raspala libija na proste faktore
jesu li se talibanizirali borci kojisu svrgnuli gadafija
problema ima i to ozbiljnih ali koja ih to država nema pogotovu ove koje izađu iz feudalizma i diktature
možda ne cvjetaju ruže ali nema ni rasula i haosa koji su mnogi priželjkivali i prizivali samo da bi opravdali svoju podršku zločincu i teroristi i da bi ubijedili sebe kako je njihova ljubav koju su iskazivali prema pukovniku bila ljubav prema pravom čovjeku prema dobrom i poštenom vođi
nije lahko napraviti državu i urediti stvari nakon 42god gadafiokratije i vladavine jednog klana
sa vlasti je otišao kako je došao umro je onako kako je radio drugima
Ako gledas samo CNN i BBC k'o sto pretpostavljam da gledas
sad u Libiji "cvjetaju ruze"

A drzavu su imali za 42godisnje gadafiokratije
ako pod drzavom podrazumjevas zemlju sa
najvecim GDP-om u Africi , zemlju koja je imala
veci GDP od mase Evropskih zemalja (zapadne Evrope) 90ih
a u isto vrijeme zemlju sa besplatnim skolstvo zdravstvom
i masom beneficija za obicnog gradjanima
koje stanovnici "razvijenih Evro zemalja" sa izuzetkom Skandinavije (skidam kapu)
mogu samo sanjati i koje nikad nisu imali niti ce imati

a ako vec pitas gdje su ti bombaski napadi sektaski sukobi itd
ukucas Libya u Google svaki dan ogranicis pretragu na zadnja 24 sata
i dobijes odgovor
Evo ti danasnji rezultat
4 killed in clashes in Libya's Benghazi
4 poginula u sukobima u Bengaziju (od jucer vijest)

Code: Select all

http://news.yahoo.com/4-killed-clashes-libyas-benghazi-210431248.html
Two policemen killed in latest Benghazi clash
Dva policajca ubijena u Bengaziju (od 20 decembra)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A pitao si i za AlQaidu - ni oni ne spavaju - ne sekiraj se

Al-Qaeda 'intensifying efforts to establish new base in Libya'
text od 2 decembra ove godine
AlQaida pojacava napore da uspostavi novu bazu u Libiji
SkyLimit

#4862 Re: LIBIJA

Post by SkyLimit »

'''''
Last edited by SkyLimit on 28/04/2013 15:21, edited 1 time in total.
AleksoMKD

#4863 Re: LIBIJA

Post by AleksoMKD »

Zvanicnik post-Gadafijevske Libiske vlasti: broj zrtava revolucija manji od onog sto je javljeno.
http://www.libyaherald.com/2013/01/07/c ... -ministry/

Ever since the end of the eight-month conflict that overthrew Qaddafi, there have been wildly different casualty estimates. Initially officials believed that some 50,000 had perished, a figure which was later revised down to 25,000. These latest statistics have been compiled after careful research by the ministry, but do not to include the final figure for fatalities on the Qaddafi side.

“I can’t tell you the exact figure but, as of now, the number of martyrs from the side of revolutionaries is in the range of 4,700″, said Duwadi. “But the number of missing persons from both the sides (Qaddafi forces and revolutionaries) is around 2,100. We are working hard to finish the final numbers. It is very important for the reconciliation process as well, that we know the exact (total) losses.”

NA kraju ce ispasti da sam bio u pravu. Obracun je bio izmedju 2 bande a vecina naroda je cucala u podrumima sa obadve zastave spremne dok ne vide ko ih je "oslobodio" za taj dan.

Ovo me tera da razmislim oko javljenog broja poginulih u Siriji......
Klavikula

#4864 Re: LIBIJA

Post by Klavikula »

http://www.advance.hr/vijesti/analiza-i ... korupcije/
plemenski sukob razdire Libiju, al bitno je da nafta tece.
sudjenje Saifu Gadaffiu ni na pomolu. kome to odgovara-vidjecemo. Zeleni pokret otpora jos djeluje, u kom obimu pijma nemam, al tu su. situacija je jako komplikovana, ne zna se ko s kim i kako. jasno je jedino da Libija se nece zadugo oporaviti, tacnije sa ovakvim vlastima nikad nece vidjeti i L od Libije, Gadaffieve Libije.
Libyano

#4865 Re: LIBIJA

Post by Libyano »

AleksoMKD wrote:Zvanicnik post-Gadafijevske Libiske vlasti: broj zrtava revolucija manji od onog sto je javljeno.
http://www.libyaherald.com/2013/01/07/c ... -ministry/

Ever since the end of the eight-month conflict that overthrew Qaddafi, there have been wildly different casualty estimates. Initially officials believed that some 50,000 had perished, a figure which was later revised down to 25,000. These latest statistics have been compiled after careful research by the ministry, but do not to include the final figure for fatalities on the Qaddafi side.

“I can’t tell you the exact figure but, as of now, the number of martyrs from the side of revolutionaries is in the range of 4,700″, said Duwadi. “But the number of missing persons from both the sides (Qaddafi forces and revolutionaries) is around 2,100. We are working hard to finish the final numbers. It is very important for the reconciliation process as well, that we know the exact (total) losses.”

NA kraju ce ispasti da sam bio u pravu. Obracun je bio izmedju 2 bande a vecina naroda je cucala u podrumima sa obadve zastave spremne dok ne vide ko ih je "oslobodio" za taj dan.

Ovo me tera da razmislim oko javljenog broja poginulih u Siriji......
Ovaj dio je svakako tačan, barem za Tripoli gdje je trećina stanovništva. Do zadnjeg dana ljudi su pratili obje strane i kada su vidjeli ko će pobijediti samo se priklonili. Svi su tu čuvali svoje imetke, kuće, auta i sl. Jer da su se prije vremena priklonili revolucionarima, Gadafijeve snage bi ih maltretirale, da su stali na njegovu stranu ovi bi im se svetili kasnije.
Sve u svemu, revoluciju su vodili iz gradova koje je Gadafi na neki način zakinuo.
Tu mislim na Bengazi koji je zakinut politički, jer je koncentracija moći bila u Tripoliju, gradovi istočno od Bengazija su bili vjersko središte, sa fakultetima gdje su se školovali i naši ljudi, a koje su pogašene i otvorene druge po Tripoliju, te Misurata kao jedini grad na zapadu zemlje, a zakinut je ekonomski. Misurata je važila sa poslovno najosvješteniji grad, poznat po dobrim biznismenima, ali je i njihov uticaj marginaliziran.
Gadafijeve pristalice su najviše otpora pružili u Sebhi - gdje je njegova revolucija 1969. počela, u Sirtu, njegovom rodnom gradu, u Beni Velidu, koji je dao najviše činovnika u redovima Gadafijeve vojske i među političarima.
Last edited by Libyano on 14/01/2013 09:07, edited 1 time in total.
Klavikula

#4866 Re: LIBIJA

Post by Klavikula »

U Libiji se nije dogodilo nikakvo proljeće, Sarkozy je prevario međunarodnu zajednicu i dobio dozvolu za agresiju, tvrdi Berlusconi

Berlusconi je izjavio: 'U Libiji se nije dogodilo nikakvo proljeće, nije bilo revolucije, ljudi u toj zemlji su voljeli Gaddafija. Možda i nije bilo slobode u onom smislu kako je zamišljamo u Europi, ali su u Libiji kruh i krov nad glavom bili besplatni. Odluku o vojnoj intervenciji je donijela francuska vlada. Francuzi su prikazali događaje u Benghaziju kao revoluciju kako bi imali opravdanje za intervenciju. Sarkozy je bio ljut na mene kada sam otišao u Tripoli u posjet Gaddafiju. Vidio je mnoštvo plakata, dimenzija 30x15 metara na kojima smo Gaddafi i ja prikazani zajedno. Sarkozy je tada rekao svojim suradnicima kako smo mu Italija i ja oteli libijski plin i naftu“.

'Sarkozy (Berlusconi ga nije oslovljavao titulom bivšega predsjednika Francuske tijekom emisije, nego samo prezimenom op.a.) je izdao zapovijed francuskom ratnom zrakoplovstvu da se bombardira Libija, prije no što je donesena zajednička odluka u sjedištu NATO saveza. Benghazi su Francuzi također bombardirali na svoju ruku. Francuska vlada je prevarila međunarodnu zajednicu i iznudila dozovolu za agresiju na Libiju', dodao je bivši talijanski premijer.

Berlusconi je na opasku novinara Travaglia 'kako je Italija i pored njegove izjave kako Italija neće ispaliti jedan metak na Libiju, ipak sudjelovala u agresiji na Libiju', odgovorio 'kako nije bilo moguće to izbjeći, ali je Italija ipak sudjelovala u akcijama s ciljanim napadima'.
izvor(i): www.tg1.rai.it | www.cinezapping.com
http://www.advance.hr/vijesti/berluscon ... -agresiju/
nista sto vec ne znamo, al evo i da Berlusconi potvrdi.
occupylove

#4867 Re: LIBIJA

Post by occupylove »

koje smo mi sve zajedno ovce :roll:
najnoviji izvjestaj o Gadafijevskoj Libiji kao najnaprednijoj demokraciji toga dijela svijeta
jadni Libijski narod
sada su pokrenuli revoluciju da se spase iz kandzi imperijalista , a nema pomoci od bilo koga
samo su "teroristi i fundamentalisti " u zapadnim medijima
bore se kao lavovi , da vrate Libiju Libijcima , ali placenici klana Sauda uz Americke i NATO specijalce nemaju milosti , ubijaju sve odreda
jedna od najvecih tragedija i manipulacija 21 vijeka

http://www.countercurrents.org/chengu120113.htm
jefferson

#4868 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

occupylove wrote:koje smo mi sve zajedno ovce :roll:
najnoviji izvjestaj o Gadafijevskoj Libiji kao najnaprednijoj demokraciji toga dijela svijeta
jadni Libijski narod
sada su pokrenuli revoluciju da se spase iz kandzi imperijalista , a nema pomoci od bilo koga
bore se kao lavovi , da vrate Libiju Libijcima , ali placenici klana Sauda uz Americke i NATO specijalce nemaju milosti , ubijaju sve odreda

Hajde na stranu prica o tome kako je bilo u libiji prije, ali de mi reci kako je libija mogla biti demokratija za vrijeme Gadafija?
nosara

#4869 Re: LIBIJA

Post by nosara »

jefferson wrote:
jadni Libijski narod

Hajde na stranu prica o tome kako je bilo u libiji prije, ali de mi reci kako je libija mogla biti demokratija za vrijeme Gadafija?
Pusti to... Daj u svom lobotomiziranom maniru prokomentarisi Berluskonija... Barem reci da je poludio pa ne zna sta govori... Daj sve od sebe da operes bagru koja unistava i ubija po svijetu za interes malog broja ljudi...

Prospi jos jedno u nizu svojih sranja... :roll:
Erzsebet

#4870 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

jefferson wrote:
jadni Libijski narod

Unutar svakog plemena su imali izbore, i sami su birali predstavnike plemena. Plemenske vođe su činile Narodni kongres koji je imao svu vlast u Libiji. Službeno, Gadafi nije imao nijednu funkciju u zemlji.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#4871 Re: LIBIJA

Post by UnscarD »

Libija je jedna od rijetkih zemalja koja je imala hrabrosti da experimentise sa konceptom direktne demokratije za razliku od etabliranog u vidi zastupnicke demokratije. Jasno je da u sistemu zastupnicke demokratije gdje ljudi biraju svoje predstavnike, prava volja naroda se cesto zagubi. Sigurno da vecina naroda ne bi isla u ratove, sigurno ne bi glasali sa poreske olaksice bogatima, razne bailout pakete itd itd ...

http://www.diplomat.com.tr/sayilar/s13/ ... s13-10.htm

Samo znacenje rijeci Jamahiriya mozete pronaci ispod a radi se o Gadafijevoj kovanici i moze da se tumaci kao Republika sa direktnom demokratijom ili republika mase (naroda)

http://wiki.greencharter.com/index.php?title=Jamahiriya

Iz perspektive zapadnjaka, sve ovo naravno ne mjenja cinjenicu da je Libijom ipak vladao lider koji nije izabran voljom gradjana. To je opet zbog toga sto zapadnjaci imaju svoju percepciju demokratije (npr. cetverogodisnje rotiranje vlasti putem izbora) i sve sto se ne uklapa u tu percepciju se autmatski ne moze tako zvati. Takav stav ne uzima u obzir specificnosti (kulturoloske, istorijske, socioloske) odredjene zemelje i u stvari je veoma ogranicen. Po meni, ogranicen je tendenciozno jer zapad voli da da se vlast koja ne igra po njihovoj muzici ima rotaciju svake 4 godine jer ce novi koji dodju na vlast mozda igrati kako im se naredi.
Ako pogledamo cisto kvalitet zivota Libijica pod Gadafijem...mogu samo da konstatujem da ovo sto mi ponekad kukamo zaTitom i njegovim vremenom, nije nista kako ce Libijici kukati za Gadafijem...
jeza u ledja

#4872 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Sigurno da vecina naroda ne bi isla u ratove, sigurno ne bi glasali sa poreske olaksice bogatima, razne bailout pakete itd itd ...
Jeste, vjerovatno je zato Libija ucestvovala u nekoliko ratova protiv Cada, u ratu protiv Egipta, slala specijalne jedinice u Sudan (Darfur), slala jedinice tiraninu Idi-Aminu u Ugandu da se bore protiv Tanzanije, slala pomoc diktatoru u CAR, slala pomoc Mugabeu u Zimbabve, slala pomoc genocidnom rezimu u Etiopiji i genocidnom rezimu u Sijera Leoneu, slala pomoc teroristickim grupama tako daleko kao Filipini, Indonezija i Kolumbija, slala pomoc cak aboridzinima na Novom Zelandu i Australiji ne bi li ih potaknuo na proteste, slala milione dolara fasistickim politicarima u Evropi (tipa Jorg Heider), i kao slag na tortu slala pomoc Palestincima u sukobu sa Izraelom. Da ne spominjemo uopste Lockerbie, bombe u Berlinu, itd.
Libija je prakticno bila umjesana, vojno, novcano ili politicki u svaki cosak planete. Silne kolicine novaca su potrosene na promovisanje raznoraznih opresivnih rezima istovremeno pokusavajuci destabilizirati zapadne rezime.
I sad ti tu dodjes i kazes eto vidite kako je kod njih je bila prava direktna demokracija. Presmijesno!
nosara

#4873 Re: LIBIJA

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:Sigurno da vecina naroda ne bi isla u ratove, sigurno ne bi glasali sa poreske olaksice bogatima, razne bailout pakete itd itd ...
Jeste, vjerovatno je zato Libija ucestvovala u nekoliko ratova protiv Cada, u ratu protiv Egipta, slala specijalne jedinice u Sudan (Darfur), slala jedinice tiraninu Idi-Aminu u Ugandu da se bore protiv Tanzanije, slala pomoc diktatoru u CAR, slala pomoc Mugabeu u Zimbabve, slala pomoc genocidnom rezimu u Etiopiji i genocidnom rezimu u Sijera Leoneu, slala pomoc teroristickim grupama tako daleko kao Filipini, Indonezija i Kolumbija, slala pomoc cak aboridzinima na Novom Zelandu i Australiji ne bi li ih potaknuo na proteste, slala milione dolara fasistickim politicarima u Evropi (tipa Jorg Heider), i kao slag na tortu slala pomoc Palestincima u sukobu sa Izraelom. Da ne spominjemo uopste Lockerbie, bombe u Berlinu, itd.
I nakon svega toga...

Image

:roll:
Phosphorus

#4874 Re: LIBIJA

Post by Phosphorus »

Jedno pitanje :)
Da li je BIH imala sa Libijom prije rata sporazum o socijalnom osiguranju (penzije i ostalo), i da li sada postoji sporazum?
Hvala :-D
udrch

#4875 Re: LIBIJA

Post by udrch »

Erzsebet wrote:
jefferson wrote:
jadni Libijski narod

Unutar svakog plemena su imali izbore, i sami su birali predstavnike plemena. Plemenske vođe su činile Narodni kongres koji je imao svu vlast u Libiji. Službeno, Gadafi nije imao nijednu funkciju u zemlji.
hajd reci da se šališ..
ja ipak mislim da je sva vlast bila u rukama Gadafija..
i CKJ je imao svu vlast, ali Titoman je mijenjao šta mu se prohtjelo..
neću ulaziti u raspravu da li je trebalo doći do ovoga ili nije, ali nemojmo pretjerivati..
Post Reply