Da je bogdom sve tako jednostavno ali, nazalost, nije!Payton wrote:Ako ih napadnu, onda znamo da nemaju atomsku.
Ako ih ne napadnu, onda znamo da je imaju.
Jednostavno
IRAN
- NIN
#4851 Re: IRAN
-
Marketa24
#4852 Re: IRAN
Ako cemo po Iranskim i Izarelskim pravilimaNIN wrote:Ispred sebe drzim nekoliko referentnih knjiga i stiva na ovu temu i uvjeren sam da se mnogima, s obje strane, nece svidjeti moji komentari. Shodno tome, ako vec zelite pricu onda bih mogao argumentovano uletjeti u diskusiju ali ako vidim da se neko pocne kofrcit, ignorisat moj trud (jer valja to procitat za sto treba vremena, da, vremena!) i pravit budala i idiot, ima da ga banujem s cejfom! Pa et'...
nemoj onda
nadam se da za ovo necu biti banovan
@Sirija - Ima tema Sirija - bashka
- NIN
#4853 Re: IRAN
Pravila su razboritost i, sto je najvaznije, naucne discipline! A Siriju sam nasao...Marketa24 wrote:Ako cemo po Iranskim i Izarelskim pravilimaNIN wrote:Ispred sebe drzim nekoliko referentnih knjiga i stiva na ovu temu i uvjeren sam da se mnogima, s obje strane, nece svidjeti moji komentari. Shodno tome, ako vec zelite pricu onda bih mogao argumentovano uletjeti u diskusiju ali ako vidim da se neko pocne kofrcit, ignorisat moj trud (jer valja to procitat za sto treba vremena, da, vremena!) i pravit budala i idiot, ima da ga banujem s cejfom! Pa et'...
nemoj onda![]()
![]()
![]()
![]()
nadam se da za ovo necu biti banovan
@Sirija - Ima tema Sirija - bashka
-
severin
#4854 Re: IRAN
sto bi iran bio svjetska prijetnja kao sto to amerikanci predstavljaju? a kolko sam upucen iran razvija i priprema taktiku
odbrane i nisu fokusirani na osvajanja pa kakva onda moze biti prijetnja i sto bi iran pripremao teroristicke napade na USA?
odbrane i nisu fokusirani na osvajanja pa kakva onda moze biti prijetnja i sto bi iran pripremao teroristicke napade na USA?
- jeza u ledja
#4855 Re: IRAN
Slazemo se. Hajmo sad dalje.Marketa24 wrote:Hajd da se ne smaramo bezveze jer nismo na tolko razlicitim talasimajeza u ledja wrote: Nisu "zidovu u Iranu rekli neka hvala", vec su NEKI zidovi u Iranu rekli "neka, hvala". Cirka nekih 25000 njih od 80000. Razlika - ogromna.
Izrael im nudi pare da dodju, pa postoje programi i u SAD i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, itd, da dodjes ako si XYZ kvalifikovan, dace ti drzava pare da pomogne oko prelaska. Sta je tu cudno?
Takodje, to sto su jevreji u Iranu zasticeni ustavom ne znaci da nemaju problema sa zakonom ili u svakodnevnom zivotu. Dovoljno da se svakodnevno tamo osudjuju i sumnjice kojekakvi saradnici i spijuni sa mrskim americkim rezimom. Mogu mislit pod kakvom su lupom onda jevreji u kontaktu sa porodicom u Izraelu.
Slazem se da je stanje Palestinaca u Izraelu i jevreja u Iranu neusporedivo, ali iz mnogo vise razloga od onih na koje ti vjerovatno mislis.
a i izmorila me tamo na temi grcka jedna bankarka)
Jevreja ima u Iranu - kolko tolko i uz sve moguce neugodnosti
koje su nadam se razumjet ces u vremenu kad je Izrael preko Amerike
stegao Iran raznoraznim sankcijama i prijetnjama ratom - iole razumljive -
jer uvijek postojimogucnost da je neki od tih zidova Mossadov špijun -
zive relativno dobro i normalno
a jos kad uporedimo uslove zivota muslimanske manjine u Izraelu ,
neopterecenom sankcijama i koji ima i nuklearnu bombu i nuklearnu energiju
a jos je okupatorska sila na tudjoj zemlji ,
sa uslovima zivota jevreja u Iranu - jevreji u Iranu zive ko bubreg u loju
Jos - daleko je Iran od neke normalne zemlje ali kad ga uporedis sa onima
koji na njega prstom upiru - odnosno samo sa Izraelom - predobar je
ako nista u odnosu prema manjinama po cemu se kako kazu na zapadu
mjeri demokraticnost neke drzave
Ako se sa ovim nemozes sloziti - ja potpisujem sve sto ti dalje napises i slazem se
-
Korisničkoime
#4856 Re: IRAN
@kratkispoj
Moje mišljenje je da Iranski narod od 2009 više nije slobodan, nije kako ti reče pod čizmom anglocionista ali očito je pod čizmom svog režima ma kako ga nazvao. To kako iranski narod gura krupnim koracima naprijed i o tome je Mousavi govorio i mislim da se ne bi složio s tobom pogotovo ne nakon 2009 od kada ga režim gura silom unazad.
Po meni slijedi samoizolacija režima, što mu uopšte neće biti teško, mislim da će se namjerno tražiti svaki povod da se zategnu odnosu sa zapadom upravo radi još veće izgradnje prijetnje izvana koja treba da doprinese zbijanju redova i ujedinjenju pod bla, bla znaš već kako ide priča svakog izolovanog režima.
Vidi sve što je Khatami uspio po pitanju slabljenja sankcija i smanjenja izolacije Irana A.N. je uspio da upropasti. Za razliku od tebe koji izgleda misliš da je u Iranu sve super ekstra ja vjerujem da je svakoj državi pa tako i Iranu za privredni i svaki drugi napredak potrebna saradnja sa ostatkom svijeta. U vremenu zbližavanja svjetskih tržišta sve veće razmjene tehnologije i znanja te kooperacije ne možeš ostati po strani i imati prosperitet. Evo imaš i u Iranu primjera toga kao autoindustrija koja je ovdje već navođena, druga privredna grana po snazi u Iranu, nje takve i stotine hiljada radnih mjesta ne bi nikad bilo bez zbližavanja i suradnje sa mrskim zapadnim korporacijama.
To je moje drugo vjerovanje da bi Mousavi bolje od A.N. riješio vanjsko političke probleme Irana jer A.N. u biti rješenje i ne želi njemu odgovaraju problemi po mogućnosti dovoljni za veću izolaciju ali nedovoljni za vojnu intervenciju SAD.
To najmanje želim ono što Iranu treba jeste postepena evolucija a ne nasilna intervencija ili nova revolucija. Ona pak ne podrazumijeva ukidanje islamske republike kao takve nego veći stepen demokratije. Nisam niti mogu biti siguran 100% da je Mousavi taj koji bi započeo tu promjenu, čak što više prije 2009 godine bi rekao da vjerovatno i nije (s obzirom na njegovu dosadašnju političku karijeru i pozadinu). Poslije 2009 kada je A.N. po meni kao i po milionima Iranaca pokrao izbore počeo sam polako vjerovati da bi možda ipak mogao biti, još više me je uvjerila reakcija režima. Iskreno nisam ovo očekivao tako žestoku reakciju režima, ubijanje demonstranata, hapšenja, hapšenja opozicije među njima ima i bivših ministara Irana, znači zvučna imena. Očito je da se režim boji, čega ako bi Mousavi samo nastavio tamo gdje je A.N. stao, ako ne bi ništa dirao i remetio čemu izborna krađa, čemu onolika sila prema demonstrantima, čemu hapšenja i sve ostalo.ok reci ti meni, da je u slučaju sve ovo što ti navodiš u svojim postovima, vezano za Musavija i održane zadnje izbore u Iranu, i istina, jel to možda daje pravo anglocionističkim pljačkaškim hordama da oni svrgavaju tamošnji režim !?
da uvode demokratiju po Iranu kako su to činili po Afganistanu, Iraku, LIbiji, kao nekada po Nikaragvi, Vijetnamu, itd itd.
ovo samo pitam, jer imam osjećaj da si pobornik onih koji smatraju eventualni napad USA i Izraela na Iran sasvim opravdanim i čak šta više, potrebnim i nužnim radi dobrobiti cijelog ljudskog roda ...ili možda nisi, nego samo više voliš Musavija a mrziš Ahmedinedžada !?
Moje mišljenje je da Iranski narod od 2009 više nije slobodan, nije kako ti reče pod čizmom anglocionista ali očito je pod čizmom svog režima ma kako ga nazvao. To kako iranski narod gura krupnim koracima naprijed i o tome je Mousavi govorio i mislim da se ne bi složio s tobom pogotovo ne nakon 2009 od kada ga režim gura silom unazad.
Po meni slijedi samoizolacija režima, što mu uopšte neće biti teško, mislim da će se namjerno tražiti svaki povod da se zategnu odnosu sa zapadom upravo radi još veće izgradnje prijetnje izvana koja treba da doprinese zbijanju redova i ujedinjenju pod bla, bla znaš već kako ide priča svakog izolovanog režima.
Vidi sve što je Khatami uspio po pitanju slabljenja sankcija i smanjenja izolacije Irana A.N. je uspio da upropasti. Za razliku od tebe koji izgleda misliš da je u Iranu sve super ekstra ja vjerujem da je svakoj državi pa tako i Iranu za privredni i svaki drugi napredak potrebna saradnja sa ostatkom svijeta. U vremenu zbližavanja svjetskih tržišta sve veće razmjene tehnologije i znanja te kooperacije ne možeš ostati po strani i imati prosperitet. Evo imaš i u Iranu primjera toga kao autoindustrija koja je ovdje već navođena, druga privredna grana po snazi u Iranu, nje takve i stotine hiljada radnih mjesta ne bi nikad bilo bez zbližavanja i suradnje sa mrskim zapadnim korporacijama.
To je moje drugo vjerovanje da bi Mousavi bolje od A.N. riješio vanjsko političke probleme Irana jer A.N. u biti rješenje i ne želi njemu odgovaraju problemi po mogućnosti dovoljni za veću izolaciju ali nedovoljni za vojnu intervenciju SAD.
-
denzel979
#4857 Re: IRAN
jest da sam vec jednom bio suspendiran radi off-topica, nadam se tvojoj zastitiNIN wrote:...ja ba, imal sta za Siriju?
:Dbil
sto se sirije tice, hamn identicna medijska kampanja, kao u svim (pro)zapadnim "demokratskim" medijima. vec sam se osvrnuo na ovo u jednom od prethodnih postova i tom prilikom spomenuo i proslogodisnje javljanje vodje puta hadzija iz sirije. hajde, da se ti kao moderator ne zahmetis, citirat cu sam sebe
jedan od novijih (HD) clipova iranske vojne moci (obratite paznju sta, na samom pocetku, kaze bivsi CIA-in bliskoistocni ekspert):
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Oa2ZD25R7k
primjetih takodjer da se je naslo dosta kriticara irana, koji se ne slaze sa sveopcom medijskom hajkom na sirijski rezim. pa nije, ljudi moji, iran jedini koji zna da tu nesto smrdi. procitajte sta su ustanovili posmatraci arapske lige (iste one koja zajedno uvijek u istu tikvu sa anglo-americkim cionistima u istu tikvu puse):
http://www.advance.hr/vijesti/izvjestaj ... -medijima/
a onda i ovo:
http://www.advance.hr/vijesti/debkafile ... zavni-vrh/
i onda se nama plasiraju price kako sirijska vojska, tek onako - reda radi, ubija nenaoruzane civile. naravno da i civili na zalost ginu, ali idiotizam je tvrditi da vojska ubija nenaoruzane ljude samo zato sto nisu zadovoljni sa vlascu. sjecam se redovnog javljanja vodje puta hadzija na radio BIR-u, koji je bio iznenadjen situacijom u siriji i nesmetanom prolasku autobusa sa hadzijama. doslovno je rekao da nije vidio nikakve demonstracije, okupljanja, bilo sta sto bi licilo na ono sto nam se na tv-u prikazuje. dodao je i to da se zivot sasvim normalno odvija, uz povecanu prisutnost policijskih patrola.
sada neka mi neko odgovori - kako je moguce da se cijela sirijska vojska naziva asadovom?! posto za asada kazu da je alevit - to znaci da je i vojska alevitska. ako uzmemo da je 90% sirijica muslimana, a od toga 70% njih sunita, a preostalih 20% siita - od toga 7-8% dzaferija (duodecimalni siiti/dzaferije su vecinski u iranu), 7-8% alevita i nekih 3% druza i ismailija....da li je moguce da sirijsku vojsku cini ovih 7-8% alevita i da tih 7-8% alevita apsolutno vladaju sirijom?! ta matematika mi nikako nije jasna.
sve me neodoljivo podsjeca na libijski scenario:
http://www.standard.rs/ispvest-ocevica- ... -decu.html
plaho mi ovi saudici i ini saudici brinu za siriju. nikada toliku brigu nisu iskazali za palestinu, ili npr. liban. naprotiv, tokom izraelske agresije na liban pokojni saudijski "sejh" abdullah ibn dzibrin je donio fetvu u kojoj je oharamio bilo koji vid potpore hizbullahu (cak i u dovi) u borbi protiv cionistickog neprijatelja. tu njegovu fetvu je kontra fetvom pobio sejh jusuf al-karadawi:
In response to Muslim scholar Abdullah Ibn Jibreen's fatwa declaring that it was forbidden for Muslims to support or pray for Hezbollah because they are Shia, al-Qaradawi issued a contrary fatwa, stating that it was mandatory for all Muslims to support Hezbollah in its fight against Israel, claiming that "Shias agree with the Sunnis in the main principles of Islam while the differences are only over the branches." In this fatwa, he also called upon the Sunnis and Shia of Iraq to
dakle, tada je zadnji update bio ovaj:
http://www.advance.hr/vijesti/izvjestaj ... -medijima/
ovaj izvjestaj se uveliko razlikuje od informacija kojima nas svakodnevno bombarduju "demokratski" mediji.
dakle, nargilasi iz arapske lige posalju ljude u siriju ocekujuci da ce dobiti izvjestaj koji ce se uklapati u "izvjestavanja" njihovih "demokratskih" gospodara, a ljudi se vrate sa terena i naprave izvjestaj umalo pa dijametralno suprotan od ocekivanog. (to pokazuje koliko su nesposobni za bilo sta. zeleci kopirati svoje gospodare u medijskom spletkarenju, nedorasli tome (klasicni samijaski kokosari), angazuju ljude koji su ozbiljno shvatili svoj posao i koji ne zele na dusi nositi stotine hiljada ljudskih zivota i jos jednu razorenu zemlju (vojna intervencija). eh, sada, kada su skontali da su usrali motku, odustaju od posmatracke misije, uz nevidjeni pritisak na vodju posmatracke misije (ocekujuci, valjda, da koriguje svoj izvjestaj). ovaj casni covjek, ne zeleci ucestvovati u njihovim diletantskim spletkama, daje ostavku :
http://www.advance.hr/vijesti/voda-prom ... -uvjetima/
-
severin
#4858 Re: IRAN
Dean Careoll je za Public Service Europe vodio intervjur sa Noamom Chomskym. "Avaz" ga prenosi u cjelosti.
"S obzirom na nestabilnost u Iranu i dugoročno gledajući, vidite li potencijal za Treći svjetski rat, budući da čovječanstvu prijeti oskudica prirodnih resursa i izgledne su nestašice hrane, vode i nafte?
Ne mislim da nam se bliži međunarodni rat oko resursa, ali problem prirodnih resursa je ozbiljan. Što se tiče fosilnih goriva, nije da nam ih ponestaje – u stvari su odveć lako dostupna. Korištenje fosilnih goriva ima vrlo stvaran utjecaj na izglede za opstanak. Nedavni izvještaji o emisijama Međunarodne agencije za energiju i Ministarstva energetike SAD-a pokazuju da su najcrnji scenariji Međuvladina panela o klimatskim promjenama bili previše konzervativni. Možda nam je preostalo još svega nekoliko godina dok ne dođemo do točke u kojoj se prozor zatvara i više ništa ne možemo učiniti. To je ozbiljna stvar. Nove tehnike produljenja primjene fosilnih goriva, hidrauličko lomljenje i tome slično s plinom iz škriljevca i bitumenskim pijeskom u Kanadi, iznimno su opasne. Ne samo jer produljuju upotrebu fosilnih goriva, već i jer imaju štetne lokalne posljedice po okoliš. Zahtijevaju obilnu upotrebu vode, koja je i sama sve oskudniji izvor. Ne samo da crpe vodu, već i truju lokalnu vodu kemikalijama. Ta su nastojanja, mislim, prilično zloslutna.
Što se tiče Irana, teško je išta predvidjeti, ali možemo pokušati shvatiti što se događa. Tako se, primjerice, u onome što nazivamo međunarodnom zajednicom – a to znači Sjedinjene Države i onaj tko se u tom trenutku s njima slaže (obično mala svjetska manjina) – Iran opisuje kao glavna prijetnja miru i svjetskom poretku. Ali većina ljudi na svijetu uopće s time nije suglasna. Tako su nesvrstane zemlje, koje sačinjavaju većinu svjetskog stanovništva, snažno podržale pravo Irana da obogaćuje uran i razvija nuklearnu energiju kao potpisnik sporazuma o neširenju atomskog naoružanja.
Zanimljivo pitanje, dakle, koje si možemo postaviti glasi: zašto vide Iran kao prijetnju? Čini se da postoji autoritativni odgovor na to – naime, odgovor koji nude Pentagon i američke obavještajne službe u svojim podnescima Kongresu na temu globalne sigurnosti. Oni su vrlo jasni – kažu da Iran ne predstavlja vojnu prijetnju; ima nisku vojnu potrošnju i praktički nikakav kapacitet za razmještaj snaga izvan svog teritorija. Njegove su vojne strategije, kažu, obrambene i usmjerene ka odvraćanju napada do nastupa diplomacije; i kažu da bi, ako Iran razvija nuklearnu strategiju, ona bila dio sustava odvraćanja. Ipak zaključuju da je ta zemlja najgora moguća prijetnja. Zemljama koje smatraju da imaju pravo rabiti silu po volji gdje god požele sustav odvraćanja je, naravno, prijetnja. Analiza se nastavlja tvrdnjom da Iran destabilizira regiju u blizini svog teritorija. Što to točno znači? Destabiliziramo li mi Srednju Ameriku šireći ondje svoj utjecaj?
Ali razlozi koje navodi međunarodna zajednica su da bi Iran s nuklearnim oružjem, koji je i bez bombe već destabilizirao Irak i Afganistan, bio velika prijetnja Izraelu, a doveo bi i do daljnje destabilizacije regije utoliko što bi sve obližnje zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, također poželjele bombu?
Pretpostavka je da, kada napadamo i uništavamo zemlje koje graniče s Iranom, to znači da ih stabiliziramo – a kada Iran širi svoj utjecaj na zemlje blizu svoje granice, on ih destabilizira. To nam govori mnogo o nama samima. Sumnjam da bi Saudijska Arabija poželjela nuklearno oružje osim radi prestiža, a ionako se već nalazi pod nuklearnom zaštitom SAD-a. Zamisao da bi Iran ikada upotrijebio nuklearno oružje toliko je suluda da mislim da na svijetu ne postoji vojni analitičar koji uopće vjeruje u tu mogućnost. Kada bi samo jedan projektil opremili nuklearnom glavom, cijela bi zemlja vjerojatno bila izbrisana. Jedini slučaj iranske invazije u prošlom stoljeću bio je pod šahom, s potporom SAD-a, kada je osvojio par arapskih otoka u Perzijskom zaljevu. To je to. S druge strane, Izrael je pet puta napao svog sjevernog susjeda Libanon i provodi nezakonite naseljeničke aktivnosti na okupiranim područjima, a ima stotine komada nuklearnog oružja. Tko tu kome prijeti? Ne radi se o točki gledišta; radi se o pretpostavci daposjedujemo svijet. Sagledate li tu pretpostavku, ona izgleda smiješno. Usput, to ne znači da Iran nije prijetnja. On je strašna prijetnja za vlastito stanovništvo, na primjer, ali ne može se reći da je u tome usamljen slučaj.
"S obzirom na nestabilnost u Iranu i dugoročno gledajući, vidite li potencijal za Treći svjetski rat, budući da čovječanstvu prijeti oskudica prirodnih resursa i izgledne su nestašice hrane, vode i nafte?
Ne mislim da nam se bliži međunarodni rat oko resursa, ali problem prirodnih resursa je ozbiljan. Što se tiče fosilnih goriva, nije da nam ih ponestaje – u stvari su odveć lako dostupna. Korištenje fosilnih goriva ima vrlo stvaran utjecaj na izglede za opstanak. Nedavni izvještaji o emisijama Međunarodne agencije za energiju i Ministarstva energetike SAD-a pokazuju da su najcrnji scenariji Međuvladina panela o klimatskim promjenama bili previše konzervativni. Možda nam je preostalo još svega nekoliko godina dok ne dođemo do točke u kojoj se prozor zatvara i više ništa ne možemo učiniti. To je ozbiljna stvar. Nove tehnike produljenja primjene fosilnih goriva, hidrauličko lomljenje i tome slično s plinom iz škriljevca i bitumenskim pijeskom u Kanadi, iznimno su opasne. Ne samo jer produljuju upotrebu fosilnih goriva, već i jer imaju štetne lokalne posljedice po okoliš. Zahtijevaju obilnu upotrebu vode, koja je i sama sve oskudniji izvor. Ne samo da crpe vodu, već i truju lokalnu vodu kemikalijama. Ta su nastojanja, mislim, prilično zloslutna.
Što se tiče Irana, teško je išta predvidjeti, ali možemo pokušati shvatiti što se događa. Tako se, primjerice, u onome što nazivamo međunarodnom zajednicom – a to znači Sjedinjene Države i onaj tko se u tom trenutku s njima slaže (obično mala svjetska manjina) – Iran opisuje kao glavna prijetnja miru i svjetskom poretku. Ali većina ljudi na svijetu uopće s time nije suglasna. Tako su nesvrstane zemlje, koje sačinjavaju većinu svjetskog stanovništva, snažno podržale pravo Irana da obogaćuje uran i razvija nuklearnu energiju kao potpisnik sporazuma o neširenju atomskog naoružanja.
Zanimljivo pitanje, dakle, koje si možemo postaviti glasi: zašto vide Iran kao prijetnju? Čini se da postoji autoritativni odgovor na to – naime, odgovor koji nude Pentagon i američke obavještajne službe u svojim podnescima Kongresu na temu globalne sigurnosti. Oni su vrlo jasni – kažu da Iran ne predstavlja vojnu prijetnju; ima nisku vojnu potrošnju i praktički nikakav kapacitet za razmještaj snaga izvan svog teritorija. Njegove su vojne strategije, kažu, obrambene i usmjerene ka odvraćanju napada do nastupa diplomacije; i kažu da bi, ako Iran razvija nuklearnu strategiju, ona bila dio sustava odvraćanja. Ipak zaključuju da je ta zemlja najgora moguća prijetnja. Zemljama koje smatraju da imaju pravo rabiti silu po volji gdje god požele sustav odvraćanja je, naravno, prijetnja. Analiza se nastavlja tvrdnjom da Iran destabilizira regiju u blizini svog teritorija. Što to točno znači? Destabiliziramo li mi Srednju Ameriku šireći ondje svoj utjecaj?
Ali razlozi koje navodi međunarodna zajednica su da bi Iran s nuklearnim oružjem, koji je i bez bombe već destabilizirao Irak i Afganistan, bio velika prijetnja Izraelu, a doveo bi i do daljnje destabilizacije regije utoliko što bi sve obližnje zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, također poželjele bombu?
Pretpostavka je da, kada napadamo i uništavamo zemlje koje graniče s Iranom, to znači da ih stabiliziramo – a kada Iran širi svoj utjecaj na zemlje blizu svoje granice, on ih destabilizira. To nam govori mnogo o nama samima. Sumnjam da bi Saudijska Arabija poželjela nuklearno oružje osim radi prestiža, a ionako se već nalazi pod nuklearnom zaštitom SAD-a. Zamisao da bi Iran ikada upotrijebio nuklearno oružje toliko je suluda da mislim da na svijetu ne postoji vojni analitičar koji uopće vjeruje u tu mogućnost. Kada bi samo jedan projektil opremili nuklearnom glavom, cijela bi zemlja vjerojatno bila izbrisana. Jedini slučaj iranske invazije u prošlom stoljeću bio je pod šahom, s potporom SAD-a, kada je osvojio par arapskih otoka u Perzijskom zaljevu. To je to. S druge strane, Izrael je pet puta napao svog sjevernog susjeda Libanon i provodi nezakonite naseljeničke aktivnosti na okupiranim područjima, a ima stotine komada nuklearnog oružja. Tko tu kome prijeti? Ne radi se o točki gledišta; radi se o pretpostavci daposjedujemo svijet. Sagledate li tu pretpostavku, ona izgleda smiješno. Usput, to ne znači da Iran nije prijetnja. On je strašna prijetnja za vlastito stanovništvo, na primjer, ali ne može se reći da je u tome usamljen slučaj.
- NIN
#4859 Re: IRAN
Kazu da se Valentinovo ipak treba slaviti! Izmedju ostalog, pospjesuje kondiciju i prisnost s partnerom (ne cigaretama, da se razumijemo, nego suprotnim spolom)! Sutra kupi zeni (curi) cvijet i odvedi je na kahvu i kolac, red je. I, ako budes s vremenom, a ne budes s parama, barem pogledaj u obliznoj knjizari gdje je taj jebeni Iran i procitaj koju iz dijela gdje stoji demografija! Eto drug, da se malo zabavis...severin wrote:sto bi iran bio svjetska prijetnja kao sto to amerikanci predstavljaju? a kolko sam upucen iran razvija i priprema taktiku
- jeza u ledja
#4860 Re: IRAN
Pa evo recimo ja bih volio stosta, nako sa strane da sufliram. Volio bih da vlast u Iranu nije ovakva, volio bih da vlast u Izraelu nije ovakva, volio bih i da vlast u Americi nije ovakva, a vala i gotovo svim drugim zemljama. Negdje manje , negdje vise. Volio bih i da ustav u Iranu nije nakav, volio bih i da u Izraelu nije onakav, a vala ni ovaj u Americi ima falinki koliko hoces.kratak_spoj wrote:
pa jedan broj učesnika ovdje na forumu bi to željeli, i nadaju se tome. dijapazon je širok, od onih koji su ''samo zabrinuti za iranski narod kojeg tlači ovakav režim turbansko-mula-bradatih spodoba, klerofašistički itd''![]()
( bilo je i takvih termina ) do onih koji tvrda da se taj turbanko-mulanski režim bradonja mora što prije uništiti i iskorijeniti valjda zarad dobrobiti cijelog svijeta..
![]()
Samo znam sta vidim, procitam, cujem i osjecam i ne moze mi niko prodavati muda pod bubrege, pricu da je Iran nesto sto nije.
Mozemo mi sad pricati i sa moralnog osnova, da li neko jak (tipa Amerika) ima pravo petljati se u zivot drugih zemalja i uredjivati im sistem i smjenjivati vodje? Ja mislim da moze i mora....ali ne mislim da je Iran jedna od tih zemalja (odnosno, ima se preceg posla), prije bi trebali u Izraelu intervenisat, al eto. No u zemljama tipa Libija, Afganistan, Ruanda, Kosovo, BiH, i mnoge druge za koje ljude boli kurac (Sudan, Zimbabve, pa nedavno Sijera Leone, Liberija i boga pitaj za koje jos ni ne znamo sta se desava), mislim da medjunarodna zajednica treba intervenisati, naravno, uz odredjenu dozu koncenzusa.
- vodoprovodčik
#4861 Re: IRAN
Mozemo mi sad pricati i sa moralnog osnova, da li neko jak (tipa Amerika) ima pravo petljati se u zivot drugih zemalja i uredjivati im sistem i smjenjivati vodje? Ja mislim da moze i mora....ali ne mislim da je Iran jedna od tih zemalja (odnosno, ima se preceg posla), prije bi trebali u Izraelu intervenisat, al eto. No u zemljama tipa Libija, Afganistan, Ruanda, Kosovo, BiH, i mnoge druge za koje ljude boli kurac (Sudan, Zimbabve, pa nedavno Sijera Leone, Liberija i boga pitaj za koje jos ni ne znamo sta se desava), mislim da medjunarodna zajednica treba intervenisati, naravno, uz odredjenu dozu koncenzusa.
Nikaragva, Panama, Čile, Irak, Venecuela...
I tamo su imali pravo, jelte?
- irvinx1
#4862 Re: IRAN
Naravno da su imali. Pa u svim tim zemljama je bolje. Panamu kontrolisu Ameri, dozivila procvat. Irak je tek krenuo put demokratizacije. Sta je to bilo bolje pod Sadamom?vodoprovodčik wrote:Mozemo mi sad pricati i sa moralnog osnova, da li neko jak (tipa Amerika) ima pravo petljati se u zivot drugih zemalja i uredjivati im sistem i smjenjivati vodje? Ja mislim da moze i mora....ali ne mislim da je Iran jedna od tih zemalja (odnosno, ima se preceg posla), prije bi trebali u Izraelu intervenisat, al eto. No u zemljama tipa Libija, Afganistan, Ruanda, Kosovo, BiH, i mnoge druge za koje ljude boli kurac (Sudan, Zimbabve, pa nedavno Sijera Leone, Liberija i boga pitaj za koje jos ni ne znamo sta se desava), mislim da medjunarodna zajednica treba intervenisati, naravno, uz odredjenu dozu koncenzusa.![]()
![]()
![]()
Cile sjajna drzava trenutno.
- vodoprovodčik
#4863 Re: IRAN
Imaju pravo otimat tuđe resurse? Procvatirvinx1 wrote:Naravno da su imali. Pa u svim tim zemljama je bolje. Panamu kontrolisu Ameri, dozivila procvat. Irak je tek krenuo put demokratizacije. Sta je to bilo bolje pod Sadamom?vodoprovodčik wrote:Mozemo mi sad pricati i sa moralnog osnova, da li neko jak (tipa Amerika) ima pravo petljati se u zivot drugih zemalja i uredjivati im sistem i smjenjivati vodje? Ja mislim da moze i mora....ali ne mislim da je Iran jedna od tih zemalja (odnosno, ima se preceg posla), prije bi trebali u Izraelu intervenisat, al eto. No u zemljama tipa Libija, Afganistan, Ruanda, Kosovo, BiH, i mnoge druge za koje ljude boli kurac (Sudan, Zimbabve, pa nedavno Sijera Leone, Liberija i boga pitaj za koje jos ni ne znamo sta se desava), mislim da medjunarodna zajednica treba intervenisati, naravno, uz odredjenu dozu koncenzusa.![]()
![]()
![]()
Cile sjajna drzava trenutno.
- irvinx1
#4864 Re: IRAN
Procitajte komentar u opisu.
Podrska demokratizaciji i svim slobodama u Iranu
- jeza u ledja
#4866 Re: IRAN
Ne, niposto. Cile uzas. Nikaragva isto uzas. Irak nije trebalo, ali da je Hussein kreten - jeste.vodoprovodčik wrote:Mozemo mi sad pricati i sa moralnog osnova, da li neko jak (tipa Amerika) ima pravo petljati se u zivot drugih zemalja i uredjivati im sistem i smjenjivati vodje? Ja mislim da moze i mora....ali ne mislim da je Iran jedna od tih zemalja (odnosno, ima se preceg posla), prije bi trebali u Izraelu intervenisat, al eto. No u zemljama tipa Libija, Afganistan, Ruanda, Kosovo, BiH, i mnoge druge za koje ljude boli kurac (Sudan, Zimbabve, pa nedavno Sijera Leone, Liberija i boga pitaj za koje jos ni ne znamo sta se desava), mislim da medjunarodna zajednica treba intervenisati, naravno, uz odredjenu dozu koncenzusa.![]()
![]()
![]()
Za Panamu, isto nije bas crno-bijelo, no ni to nije trebalo. Za Venecuelu nisam upoznat sta se desilo, mrsko mi guglat
Koreja, to je vec druga prica. Afganistan kao sto rekoh isto.
No, sve ovo gore pobrojano osim Iraka se desilo kao dio Hladnog Rata i antikomunisticke histerije.
Sad da ne nabrajamo zemlju po zemlju...
Procitati zadnju rijec u mom postu!
- vodoprovodčik
#4867 Re: IRAN
Čomski majstor, šah, kralj, idolZanimljivo pitanje, dakle, koje si možemo postaviti glasi: zašto vide Iran kao prijetnju? Čini se da postoji autoritativni odgovor na to – naime, odgovor koji nude Pentagon i američke obavještajne službe u svojim podnescima Kongresu na temu globalne sigurnosti. Oni su vrlo jasni – kažu da Iran ne predstavlja vojnu prijetnju; ima nisku vojnu potrošnju i praktički nikakav kapacitet za razmještaj snaga izvan svog teritorija. Njegove su vojne strategije, kažu, obrambene i usmjerene ka odvraćanju napada do nastupa diplomacije; i kažu da bi, ako Iran razvija nuklearnu strategiju, ona bila dio sustava odvraćanja. Ipak zaključuju da je ta zemlja najgora moguća prijetnja. Zemljama koje smatraju da imaju pravo rabiti silu po volji gdje god požele sustav odvraćanja je, naravno, prijetnja. Analiza se nastavlja tvrdnjom da Iran destabilizira regiju u blizini svog teritorija. Što to točno znači? Destabiliziramo li mi Srednju Ameriku šireći ondje svoj utjecaj?
- irvinx1
#4868 Re: IRAN
Kakvo otimanje resursa. Vlade Paname, Iraka, i ostalih drzava, potpisali su sporazume sa multinacionalnim korporacijama. Sve cisto i po zakonu.
Muva nemre proci kroz nasa naftna polja, akamoli neki terorista.
- jeza u ledja
#4869 Re: IRAN
Comski je seronja.vodoprovodčik wrote:Čomski majstor, šah, kralj, idolZanimljivo pitanje, dakle, koje si možemo postaviti glasi: zašto vide Iran kao prijetnju? Čini se da postoji autoritativni odgovor na to – naime, odgovor koji nude Pentagon i američke obavještajne službe u svojim podnescima Kongresu na temu globalne sigurnosti. Oni su vrlo jasni – kažu da Iran ne predstavlja vojnu prijetnju; ima nisku vojnu potrošnju i praktički nikakav kapacitet za razmještaj snaga izvan svog teritorija. Njegove su vojne strategije, kažu, obrambene i usmjerene ka odvraćanju napada do nastupa diplomacije; i kažu da bi, ako Iran razvija nuklearnu strategiju, ona bila dio sustava odvraćanja. Ipak zaključuju da je ta zemlja najgora moguća prijetnja. Zemljama koje smatraju da imaju pravo rabiti silu po volji gdje god požele sustav odvraćanja je, naravno, prijetnja. Analiza se nastavlja tvrdnjom da Iran destabilizira regiju u blizini svog teritorija. Što to točno znači? Destabiliziramo li mi Srednju Ameriku šireći ondje svoj utjecaj?
- vodoprovodčik
#4870 Re: IRAN
Kakav cinizam. Al' dobro, mora i takvih bitiirvinx1 wrote:Kakvo otimanje resursa. Vlade Paname, Iraka, i ostalih drzava, potpisali su sporazume sa multinacionalnim korporacijama. Sve cisto i po zakonu.
- NIN
#4871 Re: IRAN
A Amerika je dzenet!irvinx1 wrote:Procitajte komentar u opisu.
Al', da ne kazem!
Slobode u Americi su takve da ja tamo ne bih isao kad bi mi milio davali godisnje! Licemjerno drustvo do balcaka, a nadam se da znas sta je balcak!
Mlad si, al' skontas, na svojoj kozi, polako!
- chuchumbamayumbe
#4872 Re: IRAN
Nadam se da neće biti nikakvog rata.
Samo, pratim vijesti...izgleda roknuće ih Izrael (zna se uz čiju svesrdnu pomoć), neće znati šta ih je snašlo, vratiće ih 100 godina unazad.
Samo, pratim vijesti...izgleda roknuće ih Izrael (zna se uz čiju svesrdnu pomoć), neće znati šta ih je snašlo, vratiće ih 100 godina unazad.
-
Koba
#4873 Re: IRAN
Dok su Medvjed i Zmaj na strani Irana, Zapad na čelu sa Izraelom i GCC zemljama može samo siktati kao bijesno pseto na lancu!
-
severin
#4874 Re: IRAN
ne treba meni knjiga da bi zakljucio da iran ne ovisi od komsija cak sto vise pomaze im a dugo je sto ti ne spominjes ko huska i kuha neke komsije na iran..nije iran banana drzava da ratuje kad mu zafali nego sve sami proizvode cinjenica je pored svih sankcija da se razvijaju i napreduju i zar stvarno ti i ostali mislite da mu treba A-bomba da bi ratovao vec je cinjenica da je A-bomba jedina sigurnost od danasnjih sakala...koji promovisu demokratiju a ruse suverenitet ostalih drzava..sve ostalo je SUPLJA PRICA svi znamo da amerika nikad nije prestala ratovati isvaki danNIN wrote:Kazu da se Valentinovo ipak treba slaviti! Izmedju ostalog, pospjesuje kondiciju i prisnost s partnerom (ne cigaretama, da se razumijemo, nego suprotnim spolom)! Sutra kupi zeni (curi) cvijet i odvedi je na kahvu i kolac, red je. I, ako budes s vremenom, a ne budes s parama, barem pogledaj u obliznoj knjizari gdje je taj jebeni Iran i procitaj koju iz dijela gdje stoji demografija! Eto drug, da se malo zabavis...severin wrote:sto bi iran bio svjetska prijetnja kao sto to amerikanci predstavljaju? a kolko sam upucen iran razvija i priprema taktiku
izmisljaju nove ratove a ratovi donose naj vise profita dajte ljudi bacite na papir kolko je amerika prodala oruzija istim tim komsijama oko irana? milijarde i milijarde zgrnula...i ispraznila stare zalihe
- irvinx1
#4875 Re: IRAN
E moj NINeNIN wrote:A Amerika je dzenet!irvinx1 wrote:Procitajte komentar u opisu.
Al', da ne kazem!
Slobode u Americi su takve da ja tamo ne bih isao kad bi mi milio davali godisnje! Licemjerno drustvo do balcaka, a nadam se da znas sta je balcak!![]()
Mlad si, al' skontas, na svojoj kozi, polako!
Pitaj mlade Irance.
Al jebo to. Jedna ozbiljna. Sometimes deep thoughts lead to shallow thinking.