ma evo i da imamo lovu (da je namaknemo nekako) i da odskolujemo kadar i sve, zamisli prosjecnog Bosnju (sve bhs varijante mentalitet je isti) kad mu predlozis da u njegovoj opcini stavis NEdrug_profi wrote: ↑01/07/2025 11:57Hihi zamisli narodnog ustanka...
a ne treba 100 milijardi, treba malo više nego za Blok 7, možda dvije milijarde ako bi se išlo na SMR, tj. komparativnu snagu kao Blok 7.
Samo što SMR još nisu toliko razvijeni da se sve može unaprijed izračunati, pa tako ni cijena struje iz njih.
Ono što bi se moralo uzeti u obzir je da je sada izgradnja NE mnogo skuplja nego prije.
10 milijardi slovenci procjenjuju nasljednika za reaktor u Krškom.
Originalnu su elektranu paltili 700 milona USD. Što vrijedi kad bi se prevelo u današnje vrijednosti oko 3 milijarde eura. Znači 3x skuplje je danas napraviti NE. Treba uložiti 10-15 hiljada eura po kilovatu instalisane snage.
Kad budemo morali plaćati struju 30-tak feninga, onda će i NE biti opcija.
NE Krško je od 1983. do danas proizvela oko 5,5 teravat sati, i kad se uzmu svi rashodi za tu količinu energije, ispada da je svaki taj megavatsat koštao oko 45 današnjih eura. Dakle jako jeftino ali kroz 4 decenije se došlo do tog rezultata. Na početku je taj megavat bio daleko skuplji radi amortizacije.
volio bih da je drugacije ali cisto sumnjam
mada sam i ja stava da bi (u idealnom svijetu gdje mi to mozemo skontati, osposobiti i isfinansirati) NE i to ove modularne NE bile idealno i ekoloski i energetski najbolja rjesenja