Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Tesla10

#4851 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tesla10 »

eyduh wrote:
Tesla10 wrote:Učite li vi nešto o historiji Bosne i Hercegovine ? Učite li nešto o njenim banovima, kraljevima ? Ne mogu da shvatim, da je ovdje u Bosni i Hercegovini važnije znati historiju Ujedinjenog Kraljevstva i neke Amerike, nego historiju vlastite zemlje !!!
to ti se prvo uci u osnovnoj, pa onda i u srednjoj skoli, a to je sasvim dovoljno za neko osnovno znanje o vlastitoj zemlji. po kojoj logici bi se na anglistici trebala uciti historija BiH?
Nisam ni rekao da se na anglistici uči (ili da se treba učiti) historija Bosne i Hercegovine !
eyduh

#4852 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by eyduh »

Tesla10 wrote:
eyduh wrote:
Tesla10 wrote:Učite li vi nešto o historiji Bosne i Hercegovine ? Učite li nešto o njenim banovima, kraljevima ? Ne mogu da shvatim, da je ovdje u Bosni i Hercegovini važnije znati historiju Ujedinjenog Kraljevstva i neke Amerike, nego historiju vlastite zemlje !!!
to ti se prvo uci u osnovnoj, pa onda i u srednjoj skoli, a to je sasvim dovoljno za neko osnovno znanje o vlastitoj zemlji. po kojoj logici bi se na anglistici trebala uciti historija BiH?
Nisam ni rekao da se na anglistici uči (ili da se treba učiti) historija Bosne i Hercegovine !
pa zašto ti je onda toliki šok to da se na anglistici uči historija velike britanije i SAD-a? to ide jedno s drugim
Tesla10

#4853 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tesla10 »

P308 wrote:
Tesla10 wrote:
Učite li vi nešto o historiji Bosne i Hercegovine ? Učite li nešto o njenim banovima, kraljevima ? Ne mogu da shvatim, da je ovdje u Bosni i Hercegovini važnije znati historiju Ujedinjenog Kraljevstva i neke Amerike, nego historiju vlastite zemlje !!!
Imas odsjek za Historiju gdje se uci o BiH, a na Anglistici je sasvim logicno da ucis o UK i Americi. Stvarno ne shvatam zasto komentrisete ako vas to uopce ne zanima i imate druge ciljeve i zelje u zivotu.
Imam ja više želja u svome životu (i više fakulteta u planu), a to što planiram da upišem neki drugi fakultet, nije razlog da ne pitam druge kolege šta se radi i šta se uči na njihovome fakultetu. I još jedna stvar. Nisam bio dovoljno upoznat sa time šta onaj korisnik studira, pa sam ga zato pitao one stvari u vezi historije Bosne i Hercegovine :) ;) .
krvavamerii

#4854 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by krvavamerii »

Tesla10 wrote:
kremali wrote:Kazes da razmisljas o upisu na ETF..Ako imas pameti i zelje i volje za radom ne znam zasto uopste razmisljas o upisu na jednu anglistiku?

Mada, mogao bi stuidati i anglistiku, onako usput, nece ti oduzeti puno vremena i truda
Nisam rekao da me zanima upis na anglistiku, već me onako zanima šta se sve tu radi i uči (pogrešno sam se bio izrazio ;) ). Moj cilj i ogromna želja je upis na Elektrotehnički fakultet i to je jedino što me zanima sada u ovome trenutku.

I upisa li se na ETF ? izadjose rezultati
Tesla10

#4855 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tesla10 »

krvavamerii wrote:
Tesla10 wrote:
kremali wrote:Kazes da razmisljas o upisu na ETF..Ako imas pameti i zelje i volje za radom ne znam zasto uopste razmisljas o upisu na jednu anglistiku?

Mada, mogao bi stuidati i anglistiku, onako usput, nece ti oduzeti puno vremena i truda
Nisam rekao da me zanima upis na anglistiku, već me onako zanima šta se sve tu radi i uči (pogrešno sam se bio izrazio ;) ). Moj cilj i ogromna želja je upis na Elektrotehnički fakultet i to je jedino što me zanima sada u ovome trenutku.

I upisa li se na ETF ? izadjose rezultati
Ove godine se nisam mogao upisati na Elektrotehnički fakultet, zato što još uvijek nisam završio četvrtu godinu elektrotehničke škole (profesori na more otišli :roll: :( ) . Ovo sam fino napisao u prvome postu na temi o upisu na ETF.
kremali

#4856 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by kremali »

Samo da odgovorim ovim sto me prozivaju
Nisam se ja ispisao jer mi je bilo tesko vec bas naprotiv...Imao sam prosjek oko 8 s 2 h pripreme pred svaki ispit + djonovi za historiju.Toliko o tom fakultetu...Farmacija je druga prica, ovdje bas moras zapeti i zagrijati stolicu
Tesla10

#4857 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tesla10 »

kremali wrote:Samo da odgovorim ovim sto me prozivaju
Nisam se ja ispisao jer mi je bilo tesko vec bas naprotiv...Imao sam prosjek oko 8 s 2 h pripreme pred svaki ispit + djonovi za historiju.Toliko o tom fakultetu...Farmacija je druga prica, ovdje bas moras zapeti i zagrijati stolicu
Pa zašto će ti đonovi, ako Boga znaš :roll: ?
sour cherry

#4858 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sour cherry »

Nisam se ja ispisao jer mi je bilo tesko vec bas naprotiv.
Ispisao si se jer ti je bilo prelahko.Moguće je. :D OK.Farmacija je teža,a eto i zanimljivija.Sretno.
Tesla10

#4859 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tesla10 »

kremali wrote:Samo da odgovorim ovim sto me prozivaju
Ako je to istina da si se ispisao zato što ti je bilo prelahko na fakultetu, onda mi ostaje jedino da ti poželim sreču na tom drugom fakultetu. Normalno, ako je to istina što govoriš.
bull21

#4860 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Ma ti si genije :lol: pljuje po faxu nije jadnu historiju mogao naučiti, historiju koja je najlakši predmet na cijeloj godini jer ti doslovno sve pred nos servira :lol: eto djeco ko vam pljuje po faxu :lol: idi i ne vraćaj se više nesrećo jedna
Mene bi bilo stid reći da sam đonove koristio na faxu :skoljka:
saramica

#4861 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

bull21 wrote:Ma ti si genije :lol: pljuje po faxu nije jadnu historiju mogao naučiti, historiju koja je najlakši predmet na cijeloj godini jer ti doslovno sve pred nos servira :lol: eto djeco ko vam pljuje po faxu :lol: idi i ne vraćaj se više nesrećo jedna
Cega se pametan stidi, budala se ponosi :D
twonk

#4862 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by twonk »

Irene Adler wrote:
twonk wrote:Upisao sam anglistiku pa me zanima da li se radi Tolkien i na kojoj godini, hvala unaprijed :D
Jooooj, ako si radi Tolkiena upisao, pogriješio si. Koliko ja znam njegova djela nisu niti u jednom silabusu. Ali, možda možeš uzeti nešto Tolkienovo za diplomski rad, kad doguraš do istog :-D
On mi je najdrazi pisac pa sam se ponadao da se i on radi ali eto ni to za diplomski nije lose :D
kremali

#4863 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by kremali »

Nista od Tolkiena ali se zato pripremi za Beowulfa...mada, dovoljno ti je i sa enotes-a procitati, tako su niski standardi tamo
Critty Bo

#4864 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

kremali wrote:Nista od Tolkiena ali se zato pripremi za Beowulfa...mada, dovoljno ti je i sa enotes-a procitati, tako su niski standardi tamo
Mislim da bi prof. Šoštarić ranila i sebe i tebe da ovo vidi. Ja sam doduše na tom ispitu pisala drugi esej, Beowulf mi je bio smor, ali su tada moje kolege mahom popadale, pa poslije i obnovile, recimo, zbog Beowulfa.

Za nekoga ko je polagao na đonove mnogo laješ brate.
Kemal Malovčić

#4865 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Kemal Malovčić »

la la la
Sarajevski_Marlboro

#4866 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sarajevski_Marlboro »

Ako je osoba upisala npr. francuski i njemacki, a primljena je na listi fr. i dr. studijska grupa a na ovoj drugoj- njemacki i dr. studijska grupa je ispod crte jer primaju 5... da li je ta osoba redovan student ili mora na obje liste upasti u taj određeni koš za redovne da bi bila redovna?

Hvala na odgovoru ako ko zna da mi objasni. :mrgreen:
Critty Bo

#4867 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

Sarajevski_Marlboro wrote:Ako je osoba upisala npr. francuski i njemacki, a primljena je na listi fr. i dr. studijska grupa a na ovoj drugoj- njemacki i dr. studijska grupa je ispod crte jer primaju 5... da li je ta osoba redovan student ili mora na obje liste upasti u taj određeni koš za redovne da bi bila redovna?

Hvala na odgovoru ako ko zna da mi objasni. :mrgreen:
Mislim, ali mislim, da kad te prime na A odsjek, upadaš i na željeni B. Meni je tako bilo, položila prijemni na anglistici (A), na drugom odsjeku me ni na spisku nije bilo (orijentalistika, nije bilo prijemnog) i upisala bez problema.

Off topic, dvopredmetni studij je glupost, klao me dvije godine i onda sam razdvojila. Previše je to truda za diplomu i dodatak diplomi, po meni je bolje još malo više truda uložiti (i para) i dobiti dvije ravnopravne diplome.
Sarajevski_Marlboro

#4868 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sarajevski_Marlboro »

Ma ne samo zbog diploma, već i zbog znanja. Teško se ravnopravno posvetiti i jednom i drugom u isto vrijeme. Jedan trpi, al' šta se može, uvalilo se :mrgreen: :mrgreen:

E sad, kod tebe je malo drugačije jer si sigurno zadovoljila uvjete na oba odsjeka, samo ne znam kako te nije bilo na ovom drugom spisku.
Mislim da cu se raspitati na studentskoj, nije mi sad neophodna informacija, samo sam znatiželjna.
nermou

#4869 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by nermou »

bull21 wrote:Ma ti si genije :lol: pljuje po faxu nije jadnu historiju mogao naučiti, historiju koja je najlakši predmet na cijeloj godini jer ti doslovno sve pred nos servira :lol: eto djeco ko vam pljuje po faxu :lol: idi i ne vraćaj se više nesrećo jedna

Zanimljivo je kako se ispisao jer mu je teško,tačnije historija mu je bila teška ili kakva već,ali je zato otišao na još teži fakultet. Zar mu nije bilo lakše jedan predmet položiti (historiju),nego se prebacivati na Farmaciju :shock: I sada pljuje po fax-u u kojem je bio. Zanima me da li je toliko "pljuvao" po njemu dok je išao na isti :?
seoBIH

#4870 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by seoBIH »

Evo ja ga pljujem, na svakom koraku a dao sam bez problema obje godine. Stoka nevidjena, a fakultet jedan od najneorganizovanijh na Univerzitetu. Studiram na dva faxa pa mogu uporediti situacije...dabogda im na naplatu doslo!
Critty Bo

#4871 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

123456789 wrote:Evo ja ga pljujem, na svakom koraku a dao sam bez problema obje godine. Stoka nevidjena, a fakultet jedan od najneorganizovanijh na Univerzitetu. Studiram na dva faxa pa mogu uporediti situacije...dabogda im na naplatu doslo!
E vidiš, moj drugi je Orijentalistika i zbog njih ja organizaciju i sistem na Anglistici kujem u zvijezde :D
Individualism18

#4872 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Individualism18 »

Realno nijedan odsjek na Filozofskom fakultetu nije organizovan kako treba, ali naviknete se na to vremenom. :D
pahuljicaaa25

#4873 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pahuljicaaa25 »

Može li mi neko tačno reći kada je upis studenata u prvu godinu? :)
Individualism18

#4874 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Individualism18 »

Trebao bi biti u septembru. :)
pahuljicaaa25

#4875 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pahuljicaaa25 »

Individualism18 wrote:Trebao bi biti u septembru. :)
Okej, hvala ti! :-D
Post Reply