Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Građanin

#4851 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Građanin »

Pandaa wrote:Sta je problem u tekbiru?? Je li to tekbir vrijedja nekoga? Je li to tekbir znaci nesto ruzno?

Image
U cijeloj ovoj prici, Turska se izdvaja po hrabrosti, odlucnosti, i istinitosti! :bih:

Vjerovatno si u pravu, ali to je i logično. Pa neće se BiH izdvajati sa svojih 1,5-2 miliona Bošnjaka /muslimana, uostalom i red je bio , pa oni su vojna i ekonomska velesila i ima ih 75 miliona ! Samo da li ti, kao predpostavljam Bošnjaku, malkice ne izgleda podjednako antibosanski, ovaj tvoj simbol, sa "Proizvedeno u Srpskoj"/"Ovo je Srbija", te brojne hrvatske/ili zastave "Herceg Bosne" u dijelu BiH sa hrvatskom većinom ???

Free Palestine !!!
:bih:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4852 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

theTruePath wrote:
Pitajte_me wrote:[

Pogresno! Ti ne ides na proteste kao musliman nego kao gradjanin jedne sekularne evropske drzave. Tvoja prava nisu regulisana kuranom nego zakonom te drzave. Ti si na tim protestima ali i u gradu, na poslu, fakultetu i svugdje drugo samo jedan gradjanin a kao musliman nemas nikakva priznata prava. Nikakva veca prava od mene koji vjeruje recimo u svetu kravu. Mozes ti vjerovati u djavola ti si opet samo jedan gradjanin.

Jer ako cemo ici tvojom logikom mozemo reci: "Duznost jednog muslimana je da ne postuje nikakve zakone osim one bozije zakone koje su objavljeni u svetom kuranu." (Kuran tako kaze). Sta cemo onda? Granica negdje postoji a ta granica je u Bosni malo nejasna. Nejasna zato sto u Bosni citav "Bosnjacki identitet" jeste gradjen brzopleto na Islamu od 1993. pa na ovamo; jer necega drugog jaceg nije bilo na sta ce se jedan narod osloniti i cime ce se identifikovati. Tako da prosjecan Bosnjak iz Bosne i sam ne shvata bas kako da se ponasa i gdje je ta granica i to vidjamo vrlo cesto i na forumu.

U Turskoj je tu granicu povukla vojska koja kaze da su na svim javnim mjestima gradjanin ili Turcin a ne musliman a u kuci svako moze raditi sta hoce. Ako neko predje tu granicu i ipak dodje pokriven na posao onda ti zakon sudi bez obzira sto te kuran uci drugacije.

Jer ako samo dobar musliman moze biti "dobar Bosnjak" onda je to u stvari u sukobu sa logikom i sa Islamom. Jer kuran nas uci o tome da samo "Allah zna ko je dobar musliman a ko nije" Tako da je ta "Bosnjacko muslimanska nacionalna ideologija" toliko xenofobicna, plitka i u sukobu sa samom sobom da ona kreira nista osim zbunjenosti. Kreira zbunjene generacije.

Mislim da ovo nije off topic jer ima veze sa protestima - nadam se da ce admin shvatiti
Opet ti s tvojim offtopicima

Svako ima pravo da izlazi na protest u svojstvu onoga s cim se prvenstveno identifikuje,dok god ne krsi neka prava.A tekbir nije nezakonit koliko ja znam.I time tacka,,

Dakle sutra izadjite na proteste,ponesite zastavu koju zelite i skandrajte ono sto u srcu osjecate, najblizim i to bi bilo to
Nisam lud da ponesem zastavu Srbije i da skandiram "Ovo je Srbija". :evil: :oops: :run:

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4853 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

callmethebreeeze wrote:jevreji u njemackoj su bili najintegrisaniji od svih. cak su i svete knjige bile prevedene na njemacki. mnogi njemacki jevreji su ratovali na strani njemacke. imas slucajeva da su ljudi ratna odlikovanja nosili sa sobom u smrt u koncentracionim logorima. kod tih ljudi je postojao jako mali interes za selidbu u palestinu. mislim, to je tad bila azijatijska vukohebina u poredjenju sa berlinom, minhenom i bechom.
Odnos Nijemaca prema Jevrejima se poceo mijenjati na lose odmah poslije prvog SR.
Zbog izdaje odredjenog broja Jevreja, uvodjenja Amerike u rat i spasavanja Engleske od sigurnog poraza.
Ima to vec sve na google, al' mi mrsko...a i off topic je. ;-)
uozo

#4854 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by uozo »

Sta je problem u tekbiru?? Je li to tekbir vrijedja nekoga? Je li to tekbir znaci nesto ruzno?
Nije problem u tekbiru nego u percepciji.
Protivnici takvog nacina izrazavanja solidarnosti su uglavnom vodjeni brigom o slici koja se salje u svijet o BiH. To je i shvatljivo s obzirom na slike slicnih protesta iz zemalja poput Pakistana ili Indonezije, koje se u medijima predstavljaju veoma negativno. Identifikacija sa takvim protestima je tesko zamisliva vecini gradjana BiH.
Ali ponavljam, proteste su organizovale i sprovode ga organizacije koje su religioznog karaktera i sasvim je normalno da su religijski simboli i parole prisutni. Zbog toga i je i bilo kakvo prigovaranje u vezi zastava i simbola apsurdno.
Sliku u svijet saljemo sami. I ona je onakva kakvu je mi napravimo. Ako niko ne organizuje neke druge, vece proteste koji ce da budu bez zastava i simbola (ako je to ikako i moguce u ovakvoj situaciji) poslacemo svijetu sliku protesta sa zastavama i simbolima.

Drugi je problem iritiranja susjeda i komsija koje ionako nije tesko iritirati. Podanici raznih djenerala ce ionako te proteste, ma kakvi god bili, predstaviti kao dokaz islamiziranja BiH i nemogucnosti suzivota.
U ovom slucaju vlada logika da je prijatelj moga neprijatelja i moj neprijatelj. Tako se kroz citavu diskusiju provlaci i pokusaj prikaza ove sulude izraelske akcije, kao akcije protiv ojacanja Hamasa. Izraelci su ovim potezom sebi napravili veliku stetu koju ce veoma tesko ispraviti. Turska nije uporediva sa ostalim zemljama u regionu sa kojima se kace. Turska je veoma vazan partner za USA tako da je za ocekivati i da se poostri ton USA prema Izraelu.
theTruePath

#4855 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

uozo wrote:
Sta je problem u tekbiru?? Je li to tekbir vrijedja nekoga? Je li to tekbir znaci nesto ruzno?
Protivnici takvog nacina izrazavanja solidarnosti su uglavnom vodjeni brigom o slici koja se salje u svijet o BiH. To je i shvatljivo s obzirom na slike slicnih protesta iz zemalja poput Pakistana ili Indonezije, koje se u medijima predstavljaju veoma negativno. Identifikacija sa takvim protestima je tesko zamisliva vecini gradjana BiH.
Ali ponavljam, proteste su organizovale i sprovode ga organizacije koje su religioznog karaktera i sasvim je normalno da su religijski simboli i parole prisutni. Zbog toga i je i bilo kakvo prigovaranje u vezi zastava i simbola apsurdno.
Sliku u svijet saljemo sami. I ona je onakva kakvu je mi napravimo. Ako niko ne organizuje neke druge, vece proteste koji ce da budu bez zastava i simbola (ako je to ikako i moguce u ovakvoj situaciji) poslacemo svijetu sliku protesta sa zastavama i simbolima.

Drugi je problem iritiranja susjeda i komsija koje ionako nije tesko iritirati. Podanici raznih djenerala ce ionako te proteste, ma kakvi god bili, predstaviti kao dokaz islamiziranja BiH i nemogucnosti suzivota.
U ovom slucaju vlada logika da je prijatelj moga neprijatelja i moj neprijatelj. Tako se kroz citavu diskusiju provlaci i pokusaj prikaza ove sulude izraelske akcije, kao akcije protiv ojacanja Hamasa. Izraelci su ovim potezom sebi napravili veliku stetu koju ce veoma tesko ispraviti. Turska nije uporediva sa ostalim zemljama u regionu sa kojima se kace. Turska je veoma vazan partner za USA tako da je za ocekivati i da se poostri ton USA prema Izraelu.

Ne brini,svijet vec zna da je u BIH i islam jedna od dominantnih vjera
pike

#4856 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by pike »

theTruePath wrote:
uozo wrote:

Ne brini,svijet vec zna da je u BIH i islam jedna od dominantnih vjera
Da, ali ne islam po receptu iz afganistana i drugih zaostalih vukojebina. Ovdje izgleda ima ljudi koji u inat hoce da salju sto goru sliku BiH zapadu, i da podupru dodikove argumente da je Sarajevo Teheran. Imidz je vrlo bitna stvar ali to neki ovdje ne mogu da shvate ili mogu al' se inate.
uozo

#4857 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by uozo »

theTruePath wrote:Ne brini,svijet vec zna da je u BIH i islam jedna od dominantnih vjera
Naravno da zna. I treba da zna. Isto tako treba i da zna da je BiH i multietnicka sekularna drzava. To sto je islam "dominantna", kako ti rece, vjera, treba da bude prednost a ne nedostatak.
Kao sto rekoh, sve je stvar percepcije!
Last edited by uozo on 03/06/2010 09:53, edited 1 time in total.
uozo

#4858 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by uozo »

opet dupli :D
theTruePath

#4859 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

Da, ali ne islam po receptu iz afganistana i drugih zaostalih vukojebina. Ovdje izgleda ima ljudi koji u inat hoce da salju sto goru sliku BiH zapadu, i da podupru dodikove argumente da je Sarajevo Teheran. Imidz je vrlo bitna stvar ali to neki ovdje ne mogu da shvate ili mogu al' se inate.
Sigurno da nije isti,ali je i dalje dovoljno jak i uocljiv da smeta takvima kao ti,ali sta vam mogu
callmethebreeeze

#4860 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by callmethebreeeze »

ja i dalje mislim da je tekbiranje kontraproduktivno, eto ucice se dova u dzamiji, tamo i jeste mjesto za vjeru, ali, s druge strane, obzirom da se niko od ovih "naprednih" i sekularnih organizacija u bih nije potrudio da organizuje nesto, onda se nema sta tu puno pricati.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4861 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

moderator wrote:Tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava, tekbir, turska zastava...

Amin ( zaboravio si, a oteg'o k'o teraviju) :D

Eto na sta ste OPET okrenuli temu o Izraelu, zlu koje se decenijama cini nad Palestincima i nedavnom napadu na konvoj HUMANITARNE POMOCI.
A sa ovim gore se slazem. :thumbup:

A evo i moje zastave za taj skup :bih: . ;-)
black

#4862 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by black »

callmethebreeeze wrote:ja i dalje mislim da je tekbiranje kontraproduktivno, eto ucice se dova u dzamiji, tamo i jeste mjesto za vjeru, ali, s druge strane, obzirom da se niko od ovih "naprednih" i sekularnih organizacija u bih nije potrudio da organizuje nesto, onda se nema sta tu puno pricati.
niti jedna od tih silnih 'organizacija' nije cak ni rijeci osude uputila, a ne da organizuju nesto
Ima Bosne_Bice Bosne

#4863 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

black wrote:
callmethebreeeze wrote:ja i dalje mislim da je tekbiranje kontraproduktivno, eto ucice se dova u dzamiji, tamo i jeste mjesto za vjeru, ali, s druge strane, obzirom da se niko od ovih "naprednih" i sekularnih organizacija u bih nije potrudio da organizuje nesto, onda se nema sta tu puno pricati.
niti jedna od tih silnih 'organizacija' nije cak ni rijeci osude uputila, a ne da organizuju nesto
A i kako ce kad ih finansira Soros i njemu slicni. :lol:
black

#4864 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by black »

moderator wrote:Da li je vecina vas koji ste aktivni na ovoj temi bila u ratu u BiH? Ili jos preciznije, u Sarajevu?
Sjecate li se kako smo se radovali onom bljutavom vijetnamskom keksu, kao da je Jadro?
Jeste li svjesni da je konvoj brodova krenuo da ponese nekome njegovu "radost", da je izraelska vojska (pirati, isti klinac) napala taj konvoj?
Vama je i dalje fokus price turska zastava, tekbir, brada, bismila. Kad citam takve stvari, zalim sto nam je iko ikada slao pomoc jer mi se cini da bi nekad bolje bilo da smo crkli od gladi kad nemamo osnovne ljudskosti u sebi.
pa znas da je dobar dio iz 'udarne minhenske', dio je onih koji su tada bili djeca,pa trolovi itd. :mrgreen:
michio

#4865 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by michio »

Kako je BiH polarizovano drustvo sta fali da braca imaju pravo na odbranu palestine :D
Ljevicara koje bi jos jedino Palestina mogla zanimati ionako nema u BiH.
sumirprimus

#4866 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sumirprimus »

Ode tema u zastave i galamu,a niko da kaze jel i kako je konkretno pomogao stanovnicima gaze,ono humanitarna,ziro racun,vreca brasna bilo sta?!?!?
I uostalom kako se konkretno moze pomoci,bez cike i galame?
Ima Bosne_Bice Bosne

#4867 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

michio wrote:kako je BiH polarizovano drustvo sta fali da braca imaju pravo na odbranu palestine :D
Jarane, sto ne odu tamo da je malo brane kao sto su neki iz Bosne (i Hrvatske) to cinili krajem 60-ih i pocekom 70-ih. Jos za Titova vakta. Znam to, jer je covjek koji je slucajno i moj otac bio jedan od njih. :)
michio

#4868 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by michio »

Mozda ih i ima. Kako bih ja to mogao znati? Evo dok mi nisi rekao nisam ni znao da je neko isao tamo ratovati prije 40 god.
Lawrence

#4869 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Lawrence »

Mizanfil wrote:Mislim da nije problem što pomoći nema već što ne dopuštaju da se ona dostavi u Gazu. A braća Arapi šalju naftne milione i tako peru savjest :sad:

A trajnijeg rješenja nema dok se arapske zemlje ne demokratizuju i politički ne ojačaju da bi njihov stav bio uvažavan i Izrael onemogućen da se tako bezobrazno ponaša.
Pomoci i hrane ima, rijetko ko je u Gazi danas gladan. Problem je u konstantnom, ogavnom, teroru koji se svakodnevno provodi nad Palestincima, procitaj

http://www.salon.com/news/israel/index. ... _interview

dobar je clanak.

A ovo drugo, da se Arapi demokratizuju i dogovore... hahahahaha. To se nikad nece dogoditi. Vrlo uspjesna dugotrajna strategija bivsih kolonizatora podpomognuta, naravno, gramzivoscu vlastodrzaca vecinom postavljenih vjestacki, osigurava da se to nikad ne dogodi.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4870 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

michio wrote:Mozda ih i ima. Kako bih ja to mogao znati? Evo dok mi nisi rekao nisam ni znao da je neko isao tamo ratovati prije 40 god.
Bilo je ljudi iz Jugoslavije, moguce i iz Srbije. Sjecam se, jer sam im i sam pomagao na jednoj zagrebackoj klinici, palestinskih ranjenika koji su tu dopremani na lijecenje '73-75.g.
theTruePath

#4871 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
michio wrote:Mozda ih i ima. Kako bih ja to mogao znati? Evo dok mi nisi rekao nisam ni znao da je neko isao tamo ratovati prije 40 god.
Bilo je ljudi iz Jugoslavije, moguce i iz Srbije. Sjecam se, jer sam im i sam pomagao na jednoj zagrebackoj klinici, palestinskih ranjenika koji su tu dopremani na lijecenje '73-75.g.
to nisu bili mudzahedini right?

jer bilo je i onih koji su isli u Palestinu u svojstvu dzihada,samo je to za vrijeme YU bilo skriveno,jedan mi palestinac pricao da postoje stari mezarovi bosnjackih sehida tamo.Kaze prije su palestinci dobro pazili na ta mezarja

Dedo mi pricao da su nasi ljudi isli u "dzihad" i za mlade turke,jadne bosnje nisu imali pojma da se mladi turci borili protiv tog islamskog uticaja :(
Ima Bosne_Bice Bosne

#4872 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

theTruePath wrote:
to nisu bili mudzahedini right?

jer bilo je i onih koji su isli u Palestinu u svojstvu dzihada,jedan mi palestinac pricao da postoje stari mezarovi bosnjackih sehida tamo
Nisu bili mudzahedini. Bilo ih ih iz cijele Evrope i ne samo muslimana. Sa mojim starim je bio jedan Irac, dva Hrvata, i jedan Grk. I tacno, je mnogi se nisu vratili. :(

theTruePath

#4873 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

Pomoci i hrane ima, rijetko ko je u Gazi danas gladan
Bogati?
Lawrence

#4874 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Lawrence »

Nisu bili mudzahedini. Bilo ih ih iz cijele Evrope i ne samo muslimana. Sa mojim starim je bio jedan Irac, dva Hrvata, i jedan Grk. I tacno, je mnogi se nisu vratili. :(

Tacno, nisu bili mudzahedini. U to vrijeme, PLO je bila napredna, ljevicarska koalicija koja je bila protiv desnicara i fashista, i u Libanu i u Palestini. Izrael je bio reakcionarna strana. Tadashnja borba PLO-Izrael je bila veoma ideoloshko hladnoratovsko postavljena, USSR na jednoj strani, US i Izrael na drugoj.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4875 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

[quote="Lawrence"][
Pomoci i hrane ima, rijetko ko je u Gazi danas gladan.

Da se slikovito izrazim: i ptice u zlatnim kavezima nisu gladne, a sada zamisli zivjeti iza zeljeznih fasiastickih barijera, pa makar i ne bio gladan. :x
Locked