Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
radostan dan

#4851 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

jeste, ja sam nacionalista, ćosić je albanac, a šta si ti odgovoriću na temi perad i samospoznaja...
CSKA

#4852 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Da znas da ima da pitam Cosica sljedeci put kada ga sretnem na keju,da li je albanac.Samo uvijek nosi onaj stap sa sobom,plasim se da me ne opauci sa njim :D .
It_is_a_Leclerc

#4853 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by It_is_a_Leclerc »

Dakle, sutra u Beograd ide Milorad Dodik.
Valja malog privikavati na novu geopolitičku realnost, a to je mala autonomna oblast na sjeveru Kosova za Srbe, koja će biti ustavni dio Kosova, i čije će nadležnosti biti protokolarne.
motorola01

#4854 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by motorola01 »

It_is_a_Leclerc wrote:Dakle, sutra u Beograd ide Milorad Dodik.
Valja malog privikavati na novu geopolitičku realnost, a to je mala autonomna oblast na sjeveru Kosova za Srbe, koja će biti ustavni dio Kosova, i čije će nadležnosti biti protokolarne.

Mislite da ce Srbija dati Kosovo za veliko nista? Mozda ide po nove zadatke, ukoliko Srbija izmuha nesto u vezi BIH-a umjesto Kosova jer u ova tri dana se mnogo sta rjesava. Od Kosova do BIH-a!
radostan dan

#4855 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

mislim da se ne rješava ništa. kosovo i bih nisu povezani. srbija odlučuje hoće li u eu spuštenih gaća, ili će da odbije priznanje i ostane bez bilo kakve šanse za eu.
motorola01

#4856 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by motorola01 »

radostan dan wrote:mislim da se ne rješava ništa. kosovo i bih nisu povezani. srbija odlučuje hoće li u eu spuštenih gaća, ili će da odbije priznanje i ostane bez bilo kakve šanse za eu.
Pa ako nisu, sto ce Dodik u BG u vrijeme ovih pregovora, odnosno ultimatuma Srbiji od 96h?
radostan dan

#4857 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

da nikoliću spašava guzicu u slučaju da postoji konsenzus u pol. vrhu srbije da se prizna kosovo bez autonomije za srbe.
da spašava u tom smislu da ne pali javnost i srbijansko biračko tijelo.
jer, bez obzira na sve moguće posljedice odbijanja priznanja takvog kosova, vjerujem da bi 70 posto glasača zaokružilo - ne.
ovo je samo moje razmišljanje i doprinos diskusiji, ne smatram se forumskim stručnjakom u čije se dogme ne smije sumnjati.
motorola01

#4858 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by motorola01 »

radostan dan wrote:da nikoliću spašava guzicu u slučaju da postoji konsenzus u pol. vrhu srbije da se prizna kosovo bez autonomije za srbe.
da spašava u tom smislu da ne pali javnost i srbijansko biračko tijelo.
jer, bez obzira na sve moguće posljedice odbijanja priznanja takvog kosova, vjerujem da bi 70 posto glasača zaokružilo - ne.
ovo je samo moje razmišljanje i doprinos diskusiji, ne smatram se forumskim stručnjakom u čije se dogme ne smije sumnjati.
Daj Boze da je tako.
radostan dan

#4859 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

dodik ne može nikolića i radikale, a podržavao je i podržava tadića i ds.
vlada je jedva skrpljena, vjerovatno ucjenama i prijetnjom otvaranja dosijea, što domaćih, što inostranih.
u situaciji da priznaju, treba smutiti javnost, a ds i ostali čekaju ko zapete puške, plus ostale institucije, plus većinsko raspoloženje stanovnika srbije...
malo fali, baš malo fali da se situacija obrne i sadašnja vlada odleti.
a kad sam pisao prije godinu dana da će nikolić biti taj koji će trebati dodika, neki su se smijali... :)
zavrzlama

#4860 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

motorola01 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Dakle, sutra u Beograd ide Milorad Dodik.

Mislite da ce Srbija dati Kosovo za veliko nista? Mozda ide po nove zadatke, ukoliko Srbija izmuha nesto u vezi BIH-a umjesto Kosova jer u ova tri dana se mnogo sta rjesava. Od Kosova do BIH-a!
Upravo valja dati Kosovo za NISTA....srbija je imala prije 4-5 godina sansu da dobije grdnu lovu od pristrupnih fondova,medjutim u taj DEAL nije islo da da rusima sve sto vrijedi u srbiji..jebiga,srbija hoce na vise stoilica da sjedi.i na ruskoj,i na evropskoj...e sad samo ostaje da sjedi na sopstvenoj stolici i to usranoj do naslona.....

srbija nema sta vise da proda i ponudi zapadu,doduse ostaje joj mali ausvic kao zrtva ili ce malo hronologiju izmijeniti pa otvoriti nova krizna zarista u vojvodini ,sandzaku i presevskoj.....ima se moze se 8) ...
zavrzlama

#4861 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

radostan dan wrote:dodik ne može nikolića i radikale, a podržavao je i podržava tadića i ds.
vlada je jedva skrpljena, vjerovatno ucjenama i prijetnjom otvaranja dosijea, što domaćih, što inostranih.
u situaciji da priznaju, treba smutiti javnost, a ds i ostali čekaju ko zapete puške, plus ostale institucije, plus većinsko raspoloženje stanovnika srbije...
malo fali, baš malo fali da se situacija obrne i sadašnja vlada odleti.
a kad sam pisao prije godinu dana da će nikolić biti taj koji će trebati dodika, neki su se smijali... :)
Plitko da plice ne moze :-)

dodik nema nikakvu snagu jer je on obicni srbijanski potrcko,kojem srbija samo daje privid vaznosti da bi BIH srbi vjerovali istom i smatrali ga jakim i na dobrom putu...

Drugo. zasto izgleda da dodik ne voli radikale i nikolica...voli on njih,s njima bi on sutra rusio BIH,ali on obicno podrzava one politicke snage u srbiji koje podrzava i zapad,jer ako je tadic na vlasti a zapad podrzava DS ,normalno je da ce dodik raditi isto....

Treba biti naivan ili licemjeran ,pa praviti razliku izmedju tadica,nikolica i dodika.......
radostan dan

#4862 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

hvala bogu da imamo tebe, ja sa strahopoštovajem čitam tvoje postove i mantram to 24 sata/7...
takvu preciznost predviđanja ni solženjiin nije imao.

:sax:
zavrzlama

#4863 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

radostan dan wrote:hvala bogu da imamo tebe, ja sa strahopoštovajem čitam tvoje postove i mantram to 24 sata/7...

cita se to sa gutom u grlu :D

Zar je potrebno kakvo predvidjanje srpske politike i strategije....ja samo glasnije propracujem ono sto se desava i sto ce se logicki desavati u skorijoj buducnosti....srbija i srpska politika mogu samo da ubjeru poraze i gubitke,greske se prave u predvidjaju kolicine gubitaka u odredjenim situacijama....nekad kontamo da ce srbija najebat puno,a oni najebu osrednje,nekad kontamo da ce najebat osrednje a oni najebu puno 8)

koliko god ti pokusavao da propast srpske politike prikazes kroz humor,ironiju... 8) ona je ozbiljna,teska i pogubna..
vivace

#4864 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

zavrzlama wrote:

koliko god ti pokusavao da propast srpske politike prikazes kroz humor,ironiju... 8) ona je ozbiljna,teska i pogubna..
bas tako zavrlzama :sad:
radostan dan

#4865 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

mrzi me sad, ajd drugi put...

vazna

#4866 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vazna »

strndzov wrote:
radostan dan wrote:
BatoS wrote:
I veliki broj danasnjih velikana im ima ilirsko/albansko porijeklo. Dobrica Cosic na primjer je isto Albanac porijeklom od plemena Cosja/Qosja.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a milošević od familije miloši sjeverno od prizrena, bavili se preradom vune i kokaina...
znao sam mamicu im jebem siptarsku :x
Majmune jebali ti "siptari" sve
ljevoruki

#4867 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by ljevoruki »

zavrzlama wrote:
radostan dan wrote:hvala bogu da imamo tebe, ja sa strahopoštovajem čitam tvoje postove i mantram to 24 sata/7...

cita se to sa gutom u grlu :D

Zar je potrebno kakvo predvidjanje srpske politike i strategije....ja samo glasnije propracujem ono sto se desava i sto ce se logicki desavati u skorijoj buducnosti....srbija i srpska politika mogu samo da ubjeru poraze i gubitke,greske se prave u predvidjaju kolicine gubitaka u odredjenim situacijama....nekad kontamo da ce srbija najebat puno,a oni najebu osrednje,nekad kontamo da ce najebat osrednje a oni najebu puno 8)

Pogubna po koga?
Nisam siguran da sam potpuno shvatio sta si htio reci.
:bih:
pirpa

#4868 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by pirpa »

.
Last edited by pirpa on 04/05/2018 14:42, edited 1 time in total.
vivace

#4869 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

ma zdrnzov je ovakav uvek. nacionalista.da ne kazem neku goru rec. sad bih ja jos, ali necu...o njemu. ne obracajte paznju.
Helikopter

#4870 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Jan Kikert: Omogućeno da Srbi sami odlučuju

Image

DEJAN ŠAJINOVIĆ - 08.04.2013 08:06

Nivo prava za Srbe na Kosovu koji se nude u dokumentu o kojem Srbija treba da se izjasni je najviši u Evropi, tvrdi Jan Kikert, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Austrije. "Ovdje se radi o tome kako normalizovati situaciju, u prvom redu zato da srpski narod koji živi tamo može sam da odlučuje o tome kako će urediti svoj život. Mislim da se to kroz zajednicu opština, ali i kroz rješenja koja se tiču pravosuđa, obrazovanje, policiju, postiže", rekao je Kikert.

NN: Srbija tvrdi da je sad jasno da na Zapadu nema prijatelje i da niko ne obraća pažnju na njihove apele i probleme. Kakav je Vaš komentar?

KIKERT: Moram da izrazim snažno neslaganje s takvim tvrdnjama. Austrija sebe vidi kao prijatelja i Srbije i cijelog regiona. Zajedno s italijanskim i francuskim ministrima spoljnih poslova smo se jednim pismom založili da Srbija dobije kandidatski status. Jako se nadamo da Srbija može da prihvati prijedlog koji je sad na stolu, kako bi se normalizovali odnosi s Kosovom. To je ključno da mi, zajedno s ostalima u EU, u junu donesemo zaključak da Srbija dobije datum za početak pregovora.

NN: Ali Srbija kaže da od Albanaca uopšte nisu traženi nikakvi ustupci, a da se od Srbije očekuje da da skoro pa sve?

KIKERT: Ovdje se radi o jednoj činjenici koju je Srbiji, razumljivo, teško da prihvati, a to je da su granice povučene i da o poretku na Kosovu odlučuje Kosovo. Ovdje se radi o tome kako normalizovati situaciju, u prvom radu tako da srpski narod koji živi tamo može sam da odlučuje o tome kako će urediti svoj život. Mislim da se to kroz zajednicu opština, ali i kroz rješenja koja se tiču pravosuđa, obrazovanje, policiju, postiže.

NN: Srpski lideri kažu da je baš suprotno...

KIKERT: Morate malo pažljivije pročitati sve što taj dokument sadrži o zajednici opština i o nadležnostima koje ona ima. U ponudi je dokument koji Srbima nudi tako visok nivo manjinskih prava kakav ne postoji nigdje u Evropi. Na primjer, moguće je uspostaviti školski sistem koji će ostati gotovo isti kao sada. Zdravstveni sistem, takođe. U takvim slučajevima je beznačajno da li postoji neka viša instanca u Prištini ili ne. Ljudi koji tamo žive to uopšte neće osjetiti. Mislim da je to najvažnije. Važno je takođe i ovo: interesi svih Srba, bez obzira na to gdje oni žive, biće najbolje zaštićeni u EU. Kada budete tamo, granice će postati beznačajne.

NN: Je li realna opasnost da BiH postane crna rupa Evrope?

KIKERT: Takva opasnost zaista postoji. Iz tog razloga sam posjetio BiH i otišao i u Sarajevo i u Banjaluku. S jedne strane, želio sam podvući koliko je važno za Austriju da BiH napravi neophodan napredak. Sa druge strane, upozorio sam na opasnost da ako uskoro ne budu bile donesene potrebne odluke, BiH će zaista zaostati u odnosu na ostale.

NN: Austrija je naš blizak komšija i možda bolje razumijete stvari ovdje nego neke udaljene zemlje. Razumijete li vi zašto je toliko teško postići dogovor?

KIKERT: I da i ne. S jedne strane možemo razumijeti, a sa druge strane ne želimo razumjeti da su lični i partijski interesi stavljeni ispred interesa države i građana.

NN: Ali, ne mislite li da glasači te ljude biraju upravo zato što su zadovoljni kako ih predstavljaju?

KIKERT: To je jedno filozofsko pitanje o principima demokratije. Često se kaže da birači zaslužuju one koje su izabrali. Ali ja mislim da je potrebno gledati dalje od toga i da oni koji su izabrani moraju pokazati vodstvo, a ne samo pričati ono što ljudi od njih žele da čuju. Političari moraju ponuditi pravu viziju za društvo.

NN: Navodim primjer Hrvata. Velika većina njih kaže da žele da budu bolje zastupljeni na nivou FBiH i BiH i iz tog razloga biraju stranke koje sad ne žele pristati na rješenje presude "Sejdić i Finci" koje im neće ponuditi etničku zastupljenost. To je primjer kako dolazimo do ovih blokada.

KIKERT: Ja zabrinutost Hrvata razumijem u potpunosti. Oni su najmalobrojniji narod u BiH. Istovremeno i drugi narodi imaju svoje legitimne interese. Zato nam je potrebno rješenje koje će povezati sve te različite interese. Istovremeno, rješenje ne smije biti prenapregnuto da dovede do "pucanja". To je ono što ja očekujem od vaših političara. Želim da pokažu vodstvo i da preuzmu odgovornost da dođemo do takvih rješenja.

NN: Evo još jedan primjer: Srbi žele što više autonomije RS, a Bošnjaci što više centralne države. Kako u toj situaciji možemo doći do rješenja koje neće dovesti do "pucanja"?

KIKERT: Mislim da konkretno u slučaju "Sejdić i Finci" ovaj problem nije toliko izražen. Ali, ova suprotstavljenost postoji. Mislim da se u rješavanju ovog problema možemo kretati u okviru koordinata koje neće biti prepreka da BiH napreduje na putu ka EU. Političke vođe BiH treba da uspostave model za koordinacioni mehanizam za pregovore o članstvu. Jedino što EU želi je da u BiH ima jednog sagovornika koji će govoriti u ime svih.

NN: Treba li Evropa više da se angažuje u BiH i time potencijalno ugrozi domaće traženje rješenja, ili treba manje da se angažuje i rizikuje da BiH još više zaostane?

KIKERT: Mi vjerujemo da je odgovornost za traženje rješenja na domaćim faktorima. Nismo za direktne zahvate koji bi došli od strane međunarodnih predstavnika.
Zabrinuti zbog FBiH

NN: Brinu li vas situacija u FBiH i hrvatsko-bošnjački odnosi?

KIKERT: Jako smo zabrinuti zbog te situacije jer ona ima reperkusije ne samo na FBiH, nego na cijelu zemlju. Apelovao bih da svi preuzmu punu odgovornost i stave državne ispred sopstvenih interesa.

NN: Poznajete većinu naših političara. Stičete li utisak da su oni svjesni te odgovornosti koju imaju? Pokazuju li to oni svojim gestama?

KIKERT: Često stičem utisak da su na neki način zarobljeni u tipičan način razmišljanja u regionu. Nadam se da se nekako mogu osloboditi toga i često poželim da nekako probaju da preskoče vlastitu sjenku.

http://www.nezavisne.com/novosti/interv ... 87307.html
dustaban

#4871 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by dustaban »

Ma ne brinem ja ni za Srbima ni Hrvatima ni Albancima... svi ce se na Bosni namiriti!
:roll:
vivace

#4872 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

dustaban wrote:Ma ne brinem ja ni za Srbima ni Hrvatima ni Albancima... svi ce se na Bosni namiriti!
i meni se to cini...sta ce dodik na nasim dogovorima.?
vivace

#4873 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

a da priznaju kosovo,bili bi brzo u eu. jos par godina. samo sto nama ne daju rusi da se preterano zblizujemo sa eu.
Helikopter

#4874 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

dustaban wrote:Ma ne brinem ja ni za Srbima ni Hrvatima ni Albancima... svi ce se na Bosni namiriti!
Ja tako nemislim. Na kome ce se, na cemu i koliko i na koji nacin namiriti Srbi, Hrvati i Albanci u Bosni i Hercegovini? U BiH je prije 20-tak godina potpisan Deytonski ugovor izmedju Bosnjaka, Srba i Hrvata o zajednickom unutrasnjem djelenju BH teritorije i upravljanju zajednicki istom kao i narodima u njoj kao i cijelom drzavom, u tom dogovoru nisu ucestvovali nikakvi Albanci sa Kosova. Ne vidim ni u cemu povezivanje i da su se Albanci nesto na Kosovu teritorijalno namirili preko ledja teritorije Bosne i Bosnjaka. Ti puno mjesas pojmove i pravis zamjenu teza. Da na Kosovu ima preko 1000 000 Srba i 500 000 Hrvata kao u BiH vjerovatno bi se i tamo kao i u BiH napravilo teritorijalno entitetski i drzavno Kosovo iz dva ili tri djela. U BiH imas 3 Velika vecinska naroda Bosnjake, Srbe i Hrvate i 1% ostalih manjina. Na Kosovu je obratna situacija i imas oko 90% vecinskog albanskog naroda i oko 10% manjinskih naroda i bas zbog toga su razliciti terirorijalni i drzavni modeli.
hhaarree

#4875 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by hhaarree »

ma ko ce se to fol namirivat preko bosne? a i ja ne vidim kakve veze albanci imaju sa nekim imaginarnim namirivanjem :?
Post Reply