zonbirile wrote:jeza u ledja wrote:Ti si rekao da je Biden rekao Izraelu da udara po Iranu. To nije tacno, pod jedan. Pod dva, to je kontradiktorno s tvojom tvrdnjom da Izrael odredjuje Americi sta i kako, a ne obratno. Nije poenta u tome je li to zvanicni stav ili ne.
pa oni se nisu nikada izravno ni uključivali u sukobe na B.Istoku
Cija se ono vojska nalazi u Iraku i Afganistanu, de me podsjeti?
Ko je ono ratovao u Kuvajtu 91-e, de me podsjeti?
Znas i ti lupit...
-----------------------------------
teško je s tobom,gubi se meritum teme,da je lutak,samo lutak i ništa više.Nejse ,najvažnije je da je to stav SAD.A stav je mi ne možemo nikome zabraniti ni utjecati,direktnije -udri muški.Cijeli politički svijet tako protumačio sem tebe,stvarno jadan svijet.A Irak,Afganistan su kategorizirani kao Srednji Istok,zajedno sa Kuvajtom,još od vremena izvještavanja H.Somuna iz Irana.Zato ti je i Japan, i sva Polinezija Daleki Istok.Hajmo ponoviti gradivo ,imaš Bliski,Srednj,Daleki istok.
Jah, haj da cujem definiciju bliskog, srednjeg, i dalekog istoka...pametnjakovic. Ja sam te stvari znao kad sam bio u pelenama.
Ono sto je nama danas Bliski Istok se na engleskom govornom podrucju danas naziva Middle East (srednji istok). I jedna i druga definicija obuhvataju i Kuvajt i Iran i Irak. Afganistan se u medijima cesto uvrstava u pojam Middle East zbog svega sto se danas desava na istom.
Ono sto je nama 'bliski istok', Amerima/Englezima je 'srednji istok', za njih je 'near east' nekad bio Balkan.
Da napomenem da je rasprava pocela pricom o Iranu i o tvojoj netacnoj tvrdnji da 'Amerikanci nikad nisu bili upetljani u sukobe na Bliskom Istoku', sto znaci da si i sam Iran uvrstio u tu regiju, a sad se pravis blesav.
Moj savjet, uzmi atlas, rijecnik, google, wikipediju, pa razgledaj malo prije nego pocnes lupat.
On meni nasao glumit geografa...
Sto se tice 'zvanicnog stava Bijele kuce'. Biden je mescini u istom intervjuu lupio nesto u vezi mescini ekonomskog stimulusa, sto je Obama par dana poslije morao da demantuje i da razjasnjava u novom intervjuu (jutros su to spomenuli na tvu). To ti dovoljno pokazuje da ono sto Biden kaze ne mora da znaci da je stav predsjednika. (A svi koji znaju ista o Bidenu znaju da je lik najpoznatiji po tome sto zna lupiti).