Irsar wrote:Korisničkoime wrote:Irsar wrote:Prva rečenica je istinita. Druga je vid skretanja pažnje. Sva prava koja imaju i svi drugi imaju i LGBitd. Oni traže posebna prava, prava kojima će u konačnici prekršiti prava drugih, poput prava na usvajanje djece iako djeca trebaju da imaju pravo na odrastanje u okruženju koje je normalno. To što je prirodno da ima 1 do 2 % LGBitd ne znači da je za dijete prirodno da odrasta u okruženju istih. Ali da se maknem od priče "misli li ko na djecu" koja je i meni mrska.
Ono što je bitno jeste da je društvo bazirano ne samo na pravima, već i na obavezama. Obaveza društva je da promoviše normalnost i istinu, ne neistinu. A parada ponosa se i zove tako jer se kao želi reći da se treba biti ponosan što se je takav kakav jeste, što je vid normalizacije i stavljanja LGBitd u istu ravan sa, je li, normalnom seksualnošću. A ko to ima pravo da kroz institucije definiše da je 1+1=3? Niko. Ili bar ne bi trebao imati pravo.
Opet pojmovi normalno i prirodno, zar ne vidite da su vase definicije normalnog i prirodnog razlikuju ko nebo i zemlja.
Ja se vodim sljedećim definicijama:
"prirodno" = "kako se može naći ili desiti u prirodi". Ovdje se može vidjeti kako su i bolesti prirodna stvar.
"normalno" = "kako je dobro da bude". Ne možemo reći da je bolest "dobra za čovjeka", bar ne jednako dobra kao zdravlje, jer bi to bila svojevrsna kontradikcija. Samo zdravlje je, u principu, dobro za čovjeka. Naravno, u praksi, i bolest može biti dobra, na primjer kao reakcija tijela na loš stil života čime tijelo zapravo sprječava još veća oštećenja usljed takvog stila života. Ali princip je pravilo, a u praksi ima izuzetaka.
@Irsar ako cemo biti iskreni a trebali bi homoseksalci nemaju ista prava kao ostali.
Ne mogu stupiti u brak.
Njihova zajednica nije priznata kao takva nigdje.
Nema pojma o bracnoj ili vanbracnoj stecevini.
Iskljuceni su iz zakonskog nasljednog reda.
Nemaju prava na odbitak poreznih nameta radi izdrzavanja bracnog druga.
Ni rodni list ne mogu izvaditi za osobu s kojom zive 20 godina.
Nemaju prava odlucivanja u slucaju bolesti, nece ih se ili ih se nebi smjelo nista pitati kada je u pitanju zdravlje njihovog partnera.
Nemaju pravo da saznaju bilo sta o obolenju svog partnera, doktori ako bi bas postovali zakon nebi istima smjeli reci nista o stanju njihovog oboljelog partnera.
Nemaju prava usvajanja djeteta.
Nikada nece dobiti pravo skrbnistva nad djetetom.
Upitno je i pravo skrbnistva nad svojim partnerom u slucaju gubitka poslove sposobnosti.
Nemaju prava na porodicnu penziju.
Ovo je na prvu sto se mogu sjetit bez neke detaljisanja.
Argument zasto ne mogu usvajati djecu je argument protiv naseg drustva a ne protiv njih, ne mogu usvajati djecu jer bi dijete koje je ni krivo ni duzno trpilo zlostavljanje okoline jer ima istospolne roditelje. To je i zasita tako ali govori vise o nama kao ljudima koji bi se izivljavali na neduznom djetetu samo zato sto se ne slazemo sa seksulanom orijentacijom njegovih roditelja.
Sve je to istina. Ali svo to fokusiranje na prava mimoilazi poentu, a poenta je da društvo funkcioniše ne samo u smislu prava, već i obaveza, moralne strukture, privrženosti istini i drugih stvari.
Dati sva ta prava LGBitd ljudima je u praksi isto kao potvrditi da je LGBitd jednako validno "opredjeljenje" kao i svako drugo. Isto kao potvrditi da nema istine. Nekada je bila socio-politička ideja da je kao razlog zašto bračni parovi imaju ove ili one olakšice u odnosu na samce taj da država podstakne rađanje djece, koji su praktično budućnost te države. Sa ovog aspekta, ujednačiti veze LGBitd ljudi sa ostalima praktično znači zanegirati tu ideju. Naravno, nije da je ljude koji promovišu sve ovo uopšte briga za budućnost ikoga ili ičega...
Opet cu da ponovim "normalno" je subjektiva odrednica tj.svako za sebe ima pojam normalnog. Isto kao i pravedno.
Zato drustvo ne mozemo uredjivati na osnovu toga sta ti ili sta ja smatramo normalnim, ovdje imas 20 forumasa i ne mozemo da se slozimo da li je homoseksualizam normalan ili nije i vejrovatno se necemo jos sloziti oko 100 drugih stvari da li su normalne i ako nekim cudom priblizimo stavove doce 21.forumas koji ce reci da nista od toga sto mi tvrdimo za njega nije normalno i opet ide prica iz pocetka.
Zato kazem kad neko spomene normalno to ovisi od stotinu faktora, ono sto mi smatramo normalnim je proizvod naseg socio-kulturoloske pozadine.
Dao sam ranije primjer nekih africkih plemena, njima je normalno da zene ne pokrivaju grudi jer u njihovoj kulturi grudi nisu intiman dio tijela, nisu seksualni stimulans, one su haj recimo ko tebi i meni lakat. Haj sad ti njih ubijedi da to sto rade nije normalno kada su oni odrasli u takvom drustveno kulturnom uredjenju gdje je to sasvim normalno.
Tako argument to nije normalno ali i agrument to je normalno ne pije vode.
Homoseksualizam se moze naci i u prirodi kod zivotinja ali po meni nije ni prirodan jer je prirodno samo ono sto sluzi odredjenoj svrsi, sve u prirodi ima svoju svrhu, medjutim i heteroseksualizam cesto nije prirodan, analni, oralni sex, zastita od trudnoce sve to ne ispunjava svrhu, priroda ne zna za uzitak i zabavu samo za svrhu.
Zanci tesko se mi heteroseksualci mozemo pozivati na prirodno i to za nas kaparisati kada i mi ispoljavamo neprirodna ponasanja.
Njihovo opredjeljenje je vec sada validno samim tim da nije zabranjeno, davanjem ovih prava toj zajednici samo bi ispostovali nacelo da smo svi jednaki.
Nebi oni bili oslobodjeni nikakvih obaveza.
Porezna olaksica kod poreza na dohodak ide na bracnog druga pa na djecu, stim ako nemaju djece nema ni porezne olaksice koju imaju heteroseksualci sa djecom, samo bi imali olaksicu na bracnog druga.
Istina je ta da smo mi laicisticka drzava i da nase drzavno uredjenje nije vjersko da nije podlozno vjerskim zakonima.
Ja ne kazem da je homoseksualizam pozitivna stvar, niti da se parada treba odrzati ali mislim da nije uredu tvrditi neke stvari koje nisu istina, a to je na primjer da vec imaju jednaka prava kao mi ili da su jednaki kao pedofili ili da ce nam djeca postati pederi ako dopustimo paradu i slicne stvari, spomenuo si istinu, istina je ta da se mi kao drustvo moramo ocitovati o tome da li cemo mi jednom dijelu nasih sugradjana uskratit prava koja mi imamo samo zato sto su drugaciji od nas i zato sto je vecine jednostavno stah onoga sto je drugacije.