Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#4851 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
muha_sa wrote:
vjesticanametli wrote:Jutros cekam ubahn i citam :lol: Image
haloooooooooooooooooooooo :-) :-)

moradoh laptop na kant okrenut da vidim sliku :-) pazi šta radiš-stariji sam cojk :lol:
Pusti laptop,
Jesi li is’o u izvidjanje?
Kakva je situacija?
Kad napadamo?
ja cjeli dan napado :lol: i branio se :lol:

al se ne odbranih :D
muha_sa

#4852 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

animals wrote:
muha_sa wrote:
vjesticanametli wrote:Jutros cekam ubahn i citam :lol: Image
haloooooooooooooooooooooo :-) :-)

moradoh laptop na kant okrenut da vidim sliku :-) pazi šta radiš-stariji sam cojk :lol:
Idi na temu netko sabotira..
optuzuju te ko da si Vucic.. :D
ne merem naci :lol:
Fudo387

#4853 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Dokle je ova tema dosla, saCemo slikat sta pise po svapskim cenifama.
Slijedi reportaza.
konjislav

#4855 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

amidzazeher wrote:
madner wrote:
Sve zna, koliko je zaradjivao ovdje, koliko tamo. :D
Al kako li ovo saznaju?!! Da li ih pitaju ili ovi sami kazu? Jebote ja ne znam koliku mi burazer ima platu a kamoli koliko je i da li je dobar na banci!
Ja ovdje u Bosni znam platu svom bratu, prijateljima kao i oni meni. Znam platu bratu u Americi takodjer, rodjaku u Svedskoj i Njemackoj.
Zasto je ovo tesko znati? Pitas covjeka koliko zaradjuje. Kada imas dobru rodbinu i prijatelje, ne moras se ustrucavati da ih to pitas, niti da oni tebe takojder pitaju.
vjesticanametli

#4856 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Fudo387 wrote:Dokle je ova tema dosla, saCemo slikat sta pise po svapskim cenifama.
Slijedi reportaza.
zaobiDZes reportazu i no problem ili imas opciju za postove pa klikni
muha_sa

#4857 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konjislav wrote: Ja ovdje u Bosni znam platu svom bratu, prijateljima kao i oni meni. Znam platu bratu u Americi takodjer, rodjaku u Svedskoj i Njemackoj.
Zasto je ovo tesko znati? Pitas covjeka koliko zaradjuje. Kada imas dobru rodbinu i prijatelje, ne moras se ustrucavati da ih to pitas, niti da oni tebe takojder pitaju.
Ništa mi odvratnije nije neg pitat nekog kolika mu je plata, nit odgovaram na to pitanje :-) niti sam ikad ikom reko koliku sam platu imAo :-)
ako razgovaram s nekim o poslu mene samo jedno interesuje-- jel redovna

nebitno :-) kad putuješ :?
Hendrix

#4858 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

muha_sa wrote:
konjislav wrote: Ja ovdje u Bosni znam platu svom bratu, prijateljima kao i oni meni. Znam platu bratu u Americi takodjer, rodjaku u Svedskoj i Njemackoj.
Ništa mi odvratnije nije neg pitat nekog kolika mu je plata, nit odgovaram na to pitanje :-) niti sam ikad ikom reko koliku sam platu imAo :-)

Jednom je neko iz racunovodstva zajebo mrezni drive na kojem je ostavio excel tabelu sa svim platama, neko je skonto i to se prosirilo firmom u roku 5min. :D

Kakvih je tu onda belaja bilo poslije...
detroit-mercy

#4859 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Hendrix wrote:
muha_sa wrote:

Jednom je neko iz racunovodstva zajebo mrezni drive na kojem je ostavio excel tabelu sa svim platama, neko je skonto i to se prosirilo firmom u roku 5min. :D

Kakvih je tu onda belaja bilo poslije...
Prije par mjeseci mi preuzeli firmu u Cali-ju i posto smo radili analizu za njih dobijem file sa zaradama po imenu i poziciji :mrgreen:.
I skoro me nesto interesovalo da pogledam, ni emaila ni file-a nigdje :mrgreen:. Izgleda da je neko skonto da je informacija veoma delikatna :mrgreen: pa je povukao sve :skoljka:
konjislav

#4860 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

muha_sa wrote:

Za nekih 20 - 30 dana.
Meni nije jasno kako to ljudi ne razumiju. Ti ako znaš platu svojim kolegama i oni tebi, unutar kapitalizma, tebi, a i tvojim kolegama je bolje. Zašto? Zato što onda mogu ljudi više tražiti jer znaju da neki drugi radnici više dobijaju, također mogu preći u druge firme i tražiti veće plate. U struci u kojoj ja radim je to pogotovo tačno iz razloga što je prava ekonomija na djelu, tj. tržišna ekonomija. Na isti način kao što je tržišna ekonomija na djelu u ostalim strukama, npr. prodavači rade za 500 KM zato što im niko ne želi dati više i iskorištavaju ih zato što mogu. U mojoj branši možeš uvijek kada skontaš da neko ima veću platu ili u istoj firmi tražiti povećanje, ili u drugoj firmi preći u tu firmu uz povećanje plate. Tako da jedni drugima znaju plate odgovara samo radnicima, a nikako šefovima. Jer čak i u branšama u kojima nije potražnja veća od ponude kao u IT-u, i dalje ljudima pomaže ako znaju tuđe plate, jer tada mogu preći u firme koje bolje plaćaju ako im se pruži prilika. Ovo ne vrijedi samo za platu, nego i za druge uslove rada i beneficije poput rada od kuće npr. ili nečega drugog.
Naravno ovo vrijedi samo za ljude koji su normalni i nisu ljubomorni ili zavidni. Jer ako oni znaju da imaju veću platu od tebe ili drugih uzohole se. Ako znaju da imaju manju platu od tebe postanu ljubomorni i potencijalno prave ti spletke. Znači znati tuđe plate i drugima govoriti svoju platu i uslove u firmi radi, ima smisla i funkcioniše samo ako su obje osobe između kojih se izvrši ova razmjena informacija razumne i nezavidne.
Kao što vidiš to ne uključuje čitavu moju rodbinu ili sve moje prijatelje, nego samo probranu skupinu za koje znam da su pouzdani.
Upravo u mojoj struci kada raspolažeš sa ovakvim informacijama moraš tražiti veću platu, i ako ne dobiješ, ideš u drugu firmu kod koje hoćeš imati veću platu i bolje uslove. Tebe ništa ne košta, jer je potražnja veća od ponude IT-evaca, a tvoju trenutnu firmu će koštati jer odmah mora da nađe nekoga ko će tebe da zamijeni i još da ga nauči procesima u toj firmi i tak čitav proces košta, a do tada se manje zarađuje jer fali 1 radnik. To firme znaju i zato i moraju prihvatati tuđe zahtjeve za povećanje plate, u obratnom će ih još više da košta.
Čak u jednoj firmi su direktori (vlasnici) odbijali povećanje plata i ljudi masovno počeli da odlaze i onda im je panika bila, morali su masovno podići plate i ljudima koji tek dolaze da ne izgube poslove sa već postojećim klijentima. Davali ljudima koji su tek završili fakultet i bez dana iskustva 2200 KM platu. Ovo je bio slučaj sa DevLogic-om, sadašnji Symphony, IT kompanija u Sarajevu. Ja znam za još 2 ovakva primjera firmi u Sarajevu.
Tako da kada čovjek malo razmišlja o ekonomiji i većim globalnim trendovima (konstantni rast i sve veća potreba i potražnja za IT radnicima) i svojim mjestom u svemu tome, shvati da ne postoji nikakav razlog da on ne govori svojim kolegama i prijateljima svoju platu i obratno, to samo njima lično može koristiti.
Realno isti princip važi i za druge branše, ali hajde ti to objasni našim ljudima. Obzirom da su ovi principi ekonomije univerzalni ovo gore navedeno vrijedi svugdje u svijetu, ne samo u Bosni.
512MB

#4861 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Anegdota u vezi plata ovde u svabiji, puno ima istine tu...

Pricaju tako Hans i Sep o svem i svacem, kaze Hans jarane ja svoju zenu kad ufatim jebavat, pa na novoj kuhinji, u podrumu, u jakuziju, u bazenu, u novom porseu, ona vristi pajdo, pa hoce analno, pa da mi ga pusi... kaze na to Sep, dobru ti to imas kucu, kolko ti to zaradjujes covjece? Na to ce Hans, eh jebiga, nebi sad o tim privatnim i delikatnim stvarima :mrgreen:
mousstapha

#4862 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Pajes, za svabu je plata najintimnijie pitanje :D

Doduse, slozio bih se sa postom iznad kako informacije o platama mogu pomoci radnicima da se izbore za bolje uslove. Cim svi kriju tu informaciju, to je bolja pregovaracka pozicija za menadzment. S druge strane razumijem svakoga ko ne bi zelio o tome govoriti. Ne treba insistirati na tome.
Fudo387

#4863 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:Anegdota u vezi plata ovde u svabiji, puno ima istine tu...

Pricaju tako Hans i Sep o svem i svacem, kaze Hans jarane ja svoju zenu kad ufatim jebavat, pa na novoj kuhinji, u podrumu, u jakuziju, u bazenu, u novom porseu, ona vristi pajdo, pa hoce analno, pa da mi ga pusi... kaze na to Sep, dobru ti to imas kucu, kolko ti to zaradjujes covjece? Na to ce Hans, eh jebiga, nebi sad o tim privatnim i delikatnim stvarima :mrgreen:
To je taj svapski lucidni smisao za humor.
Odavno se nisam ovako nasmijao.
:skoljka:
moonca

#4864 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

moraš tražiti veću platu, i ako ne dobiješ, ideš u drugu firmu
To mozes uraditi par puta i tu je kraj.

Nece te vishe nitko zaposliti, sa cestim skakanjem i ucjenjivanjem- oni koji najvishe zaradjuju -kada je kriza- prvi dobivaju otkaz.

Ne mali broj osoba poznajem da iz tog razloga ne traze povecanje place. :zoka:
duminjo

#4865 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

:jbt:
Fudo387

#4866 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Sve te plate su u pet deka, ne trebas biti serlok holms da skontas koliko ko zaradjuje.
Ako te bas zanima, ima google.
Rizvan

#4867 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

Kako ponižavajuće za naš narod da ti ovako razbacaju stvari na sred ceste.

Iako, u ovom slučaju ne može se reći da je neopravdano.
muha_sa

#4868 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:Sve te plate su u pet deka, ne trebas biti serlok holms da skontas koliko ko zaradjuje.
što se toga tice ja sam nekakav na svoju ruku--možda je to loše :-) al ja smatram i držim se toga da je dobro :D nikad mi niko nije znao koliko sam izašo sa platom osim ljudi u racunovodstvu koji su istu obracunavali :D govorim o periodu do pocetka agresije 92.
plata se uplacivala u banku a platne liste se djelile poslovodjama odjeljenja :) onda poslovodja stavi te liste na svoj sto i svak od radnika trci da lista i šnjuha koliko je ko zaradio :-) bilo nas je jedno 15 u odjeljenju. Zato sam ja imAo raju u racunovodstvu koji me zovnu da dodjem kod njih u kancelariju po svoju listu :D listu u dzep pa nek šnjuhaju materi :lol:
poslije se radilo kod raznoraznih privatnika i ko god me pito kolika mi je plata bio je odjeban :-)
imam dvoje djece--oboje zaposleni i nikad ih nisam pito kolika im je plata--ako sam kaže tad i saznam :D

jesam li mahnit :? :lol:
Fudo387

#4869 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

muha_sa wrote:
Fudo387 wrote:Sve te plate su u pet deka, ne trebas biti serlok holms da skontas koliko ko zaradjuje.
što se toga tice ja sam nekakav na svoju ruku--možda je to loše :-) al ja smatram i držim se toga da je dobro :D nikad mi niko nije znao koliko sam izašo sa platom osim ljudi u racunovodstvu koji su istu obracunavali :D govorim o periodu do pocetka agresije 92.
plata se uplacivala u banku a platne liste se djelile poslovodjama odjeljenja :) onda poslovodja stavi te liste na svoj sto i svak od radnika trci da lista i šnjuha koliko je ko zaradio :-) bilo nas je jedno 15 u odjeljenju. Zato sam ja imAo raju u racunovodstvu koji me zovnu da dodjem kod njih u kancelariju po svoju listu :D listu u dzep pa nek šnjuhaju materi :lol:
poslije se radilo kod raznoraznih privatnika i ko god me pito kolika mi je plata bio je odjeban :-)
imam dvoje djece--oboje zaposleni i nikad ih nisam pito kolika im je plata--ako sam kaže tad i saznam :D

jesam li mahnit :? :lol:
Nisi, to je elementarna pristojnost.
Ja samo velim da to nije nikakva enigma, stoja gore dole.
HAVANA

#4870 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Laze,ja znam i kolika mu je penzija i kolika dnevnica,sve znam. :D :D
muha_sa

#4871 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Laze,ja znam i kolika mu je penzija i kolika dnevnica,sve znam. :D :D
:(

Image
Fudo387

#4872 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Laze,ja znam i kolika mu je penzija i kolika dnevnica,sve znam. :D :D
:(

Image
Nedaj se muhoni. :lol:
konjislav

#4873 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

moonca wrote:
moraš tražiti veću platu, i ako ne dobiješ, ideš u drugu firmu
To mozes uraditi par puta i tu je kraj.

Nece te vishe nitko zaposliti, sa cestim skakanjem i ucjenjivanjem- oni koji najvishe zaradjuju -kada je kriza- prvi dobivaju otkaz.

Ne mali broj osoba poznajem da iz tog razloga ne traze povecanje place. :zoka:
To je možda tako u Americi gdje ti bilo ko može bilo kada dati otkaz.
Po socijalnoj Europi ne može tako. Ako imaš ugovor za stalno (Ja ga sad dobio, a tek idem u Njemačku), da bi dobio otkaz moraš ili napraviti veliko sranje na poslu ili mora biti kriza u firmi već neko vrijeme (barem godinu dana). Kada kažem kriza, mislim da je firma u minusu, a ne ono ove godine je rast bio 13%, a do sada u prosjeku je bilo 20%, znači nama je kriza.
Ništa to, nego mora biti u minusu i gubiti pare da bi imali pravo da otpuštaju radnike i tada mogu koga hoće. Međutim, ako je firma već neko vrijeme u gubitku i kriza im je, to se primjeti u svakodnevnom poslu u vidu manjeg radnog obima, manje posla, manje saradnje sa klijentima, itd. I kada se to već dešava, trebao bi čovjek biti spreman za to i prije nego što brod počne oficijelno da tone, treba imati alternative i prije početka otpuštanja.
A kod smo već kod toga, trend je ovdje u Bosni, a kamoli Njemačkoj da svakoj IT firmi koju ja znam treba ljudi i konstantno zapošljavaju. U Njemačkoj ista priča, samo još im više treba ljudi jer imaju još veću ekspanziju i rast.

A što se tiče toga da te neće niti jedna firma zaposliti, to nema smisla. Zašto te ne bi zaposlili? Zato što zahtjevaš veliku platu? Ekonomija ja takva da možeš da tražiš veliku platu i onda i tražiš veliku platu.
Kada je suprotna ekonomija (kao npr. u Bosni u svim ostalim sektorima) tada poslodavac može da bira i da ucjenjuje platama.
Zbog čega nije uredu kada to isto radi radnik ako mu to ekonomija dozvoljava? Upravo tako, nema veze.
Ekonomija je nemilosrdna, ako je ekonomija na strani radnika, radnik će da guli firme, ako je ekonomija na strani firmi, firme će da gule ljude. Pa to je osnovni princip ponude i potražnje, nema tu milosti, niti za jednu niti drugu stranu. Svi rade za pare, za sve ista pravila vrijede.
uglavnomja

#4874 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

nisi timski radnik, nisi povezan, nisi solidaran, nisi socijalan ... nisi lik od povjerenja

sve se to negdje skuplja ... minusi ...

drugo
kad je pocela kriza u nroveskoj, nafta, prije nekih 4-5 godina prvo su stranci na ugovoru dobili otkaz, pa stranci na neodredjeno, pa odrasli u norveskoj, pa tek onda norvezani
nevezano za strucnu spremu i zvanje i radno mjesto
konjislav

#4875 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

uglavnomja wrote:nisi timski radnik, nisi povezan, nisi solidaran, nisi socijalan ... nisi lik od povjerenja

sve se to negdje skuplja ... minusi ...

drugo
kad je pocela kriza u nroveskoj, nafta, prije nekih 4-5 godina prvo su stranci na ugovoru dobili otkaz, pa stranci na neodredjeno, pa odrasli u norveskoj, pa tek onda norvezani
nevezano za strucnu spremu i zvanje i radno mjesto
Norveška je poznata kako favorizira svoje ljude, a strance strogo diskriminiše. Neko je već ranije stavio primjer istraživanja gdje čovjek sa arapskim imenom i istim kvalifikacijama je bio odbijen na 50 mjesta dok je Sven ili kako već ide u Norveškoj svugdje bio priman. Drugim rječima, nije mi baš Norveška veseli primjer kapitalizma i slobodnotržišne ekonomije.
Post Reply