SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#4851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

ispred predsjednistva radovi trotoar zatvoren stoji znak zabrane pjesacima
bagra ide kolovozom
svima kazne treba udariti
i ne mogu glupih prica moras stati
pjesaci ako skrive nesrecu placaju kaznu
tteba ih kazniti pored svega pa ce vidjeti do kada i kako
svi mi preazimo izvan pjesackog al brate zar je toliki problem pogledati da nema auto koje bi te brzo suatiglo?
salik79

#4852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

zdruzdjo wrote:vozim preksinoc od vijecnice prema bascarsiji. zeleno mi uredno kod skretanja za kovace. na bascarsiji tramvajskoj na 20-ak metara ispred vidim staje tramvaj i sad ocekujem stampedo sa zadnjih vrata da mi iskoci na cestu i govorim sinu "sad ces vidjeti da ce mi neko preletiti ovdje iz tramvaja". kako prilazim NIKO ne prelazi!!! jao reko ne mogu da vjerujem. Nisam ni izgovorio to i taman prilazim pocetku tramvaja i semaforu kad hamsa 50+ godina sa prednjih vrata krk pred auto na uredno crveno. jedva zakocih. abs se upalio. mislim da sam se karambolkom i naslonio na nogu joj. Skocila je 5 metara nazad. jebo sergeja bubku kako je u vis se bacila koliko sam je prepao. presjekla me po stomaku ali je vrijedilo. Vidjeti onakav skok unazad je neprocjenjivo. a fakat je puno je reci da sam vozio 35-40.
Zamalo da me otracavate ovdje na forumu.
Jarugo, nadji ti kakvog dobrog automehanicara, nesto ti nije udure sa kocionim sistemom, cim ti se ABS na tako malim brzinama pali :mrgreen:
drug_profi

#4853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

pali se ABS cim blokiras tocak, nebitno koja je brzina. Zavisi od stanja ceste i guma ponajvise.
zdruzdjo

#4854 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

salik79 wrote: Jarugo, nadji ti kakvog dobrog automehanicara, nesto ti nije udure sa kocionim sistemom, cim ti se ABS na tako malim brzinama pali :mrgreen:
Moze biti.
Ma dobro, jesam skocio po kocinici maksimalno. Malko je i "kliznuo".
Ali idem na tehnicki za par dana pa cu vidjeti tu stanje malo.
pepeljara

#4855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pepeljara »

drugi profil wrote:pali se ABS cim blokiras tocak, nebitno koja je brzina. Zavisi od stanja ceste i guma ponajvise.
:thumbup:
drug_profi

#4856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

pepeljara wrote:
drugi profil wrote:pali se ABS cim blokiras tocak, nebitno koja je brzina. Zavisi od stanja ceste i guma ponajvise.
Zapravo, ima neki donji prag kad se on ne bi trebao aktivirati, mislim da je oko 20 km/h. Ali nije bila riječ o toj brzini.
Istovremeno, ako se ABS pali na niskim brzinama, vjerovatno je riječ o zaprljanju ili nakupini hrđe. Može se očistiti, a nekad se mora i zamijeniti.
The BEN10

#4857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

salik79 wrote:
zdruzdjo wrote:vozim preksinoc od vijecnice prema bascarsiji. zeleno mi uredno kod skretanja za kovace. na bascarsiji tramvajskoj na 20-ak metara ispred vidim staje tramvaj i sad ocekujem stampedo sa zadnjih vrata da mi iskoci na cestu i govorim sinu "sad ces vidjeti da ce mi neko preletiti ovdje iz tramvaja". kako prilazim NIKO ne prelazi!!! jao reko ne mogu da vjerujem. Nisam ni izgovorio to i taman prilazim pocetku tramvaja i semaforu kad hamsa 50+ godina sa prednjih vrata krk pred auto na uredno crveno. jedva zakocih. abs se upalio. mislim da sam se karambolkom i naslonio na nogu joj. Skocila je 5 metara nazad. jebo sergeja bubku kako je u vis se bacila koliko sam je prepao. presjekla me po stomaku ali je vrijedilo. Vidjeti onakav skok unazad je neprocjenjivo. a fakat je puno je reci da sam vozio 35-40.
Zamalo da me otracavate ovdje na forumu.
Jarugo, nadji ti kakvog dobrog automehanicara, nesto ti nije udure sa kocionim sistemom, cim ti se ABS na tako malim brzinama pali :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
julisiz es grant

#4858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

vješalica wrote:ispred predsjednistva radovi trotoar zatvoren stoji znak zabrane pjesacima
bagra ide kolovozom
svi mi preazimo izvan pjesackog al brate zar je toliki problem pogledati da nema auto koje bi te brzo suatiglo?
A auta što se redovno parkiraju na trotoarima i autobuskim stajalištima? A nerijetko i na "kolovozu".
vješalica

#4859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

julisiz es grant wrote:
vješalica wrote:ispred predsjednistva radovi trotoar zatvoren stoji znak zabrane pjesacima
bagra ide kolovozom
A auta što se redovno parkiraju na trotoarima i autobuskim stajalištima? A nerijetko i na "kolovozu".
uobičajni smjer diskusije na forumu

okrenuti priču samo da se neko opere odgovornosti
vidiš auto je ubojito oružje za usijanu glavu
ali realno sami su krivi ako ih odvali automobil npr. kod predsjedništva gdje soji znak zabrane za pješake
nema tu nikavih bogova i božanstava zvanih pješaci
pješacima mnoge stvari nisu dopuštene tj. zabranjene su,i pored tog apostoje izgovori bakir je ukro ja imam pravo,onaj ćelavi parkira imam ja pravo itd.
to funkcioniše samo kao svijest pojedinaca na forumu
The BEN10

#4860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

vješalica wrote:pješacima mnoge stvari nisu dopuštene tj. zabranjene su,i pored tog apostoje izgovori bakir je ukro ja imam pravo,onaj ćelavi parkira imam ja pravo itd.
Bravo!
direstraits0078

#4861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by direstraits0078 »

drugi profil wrote:
pepeljara wrote:
Zapravo, ima neki donji prag kad se on ne bi trebao aktivirati, mislim da je oko 20 km/h. Ali nije bila riječ o toj brzini.
Istovremeno, ako se ABS pali na niskim brzinama, vjerovatno je riječ o zaprljanju ili nakupini hrđe. Može se očistiti, a nekad se mora i zamijeniti.
ABS se aktivira uvijek kad dođe do razlike u brzini vrtnje točkova. Što baš i nema veze s crnom kronikom.
Ned071

#4862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ned071 »

JThomas wrote:pa za većinu udesa u našem gradu se možeš isto zapitati...

odgovora ima više, ali su jednostavni i logični: ljudi ne znaju da voze, voze neispravna auta, na ćelavim gumama, voze pijani (u nas je i dalje ljudima kad mrtvi pijani sjedaju za volan više za brigu hoće li ih policija uhvatiti nego hoće li ubiti sebe ili nekoga drugog), nenaspavani, bolesni, pričaju na telefon dok voze, tipkaju poruke, tipkaju mejlove, igraju igrice, hvataju pokemone...
ja ne kontam ali to vise nije normalno... ..bo ih mobilni internet...
Sodom1

#4863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

drugi profil wrote:
pepeljara wrote:
Sta se mora ocistiti ,kud se hrdja nakuplja?
milojicabrzi

#4864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by milojicabrzi »

/quote]

Istovremeno, ako se ABS pali na niskim brzinama, vjerovatno je riječ o zaprljanju ili nakupini hrđe. Može se očistiti, a nekad se mora i zamijeniti.[/quote]

ABS se aktivira uvijek kad dođe do razlike u brzini vrtnje točkova. Što baš i nema veze s crnom kronikom.[/quote]

Upravo tako, blokira on i zalupka i kad ides 10 km/h, pa naleti mačka ili cuko, a ti pritisneš na kočnicu iz sve snage :)
drug_profi

#4865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Senzor ABS-a na točku.

Poslano sa Tipfeler mašine
Sodom1

#4866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

drugi profil wrote:Senzor ABS-a na točku.

Jel svaki tocak ima svoj senzor ABS-a
drug_profi

#4867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Svaki.

Qler

#4868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

I kad ode jedan, svi se gase, jer bi doslo do okretanja kad npr. jedan tocak blokira, a tri rade sa abs-om. Okrenulo bi se auto oko tog jednog...
AmirBaa

#4869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by AmirBaa »

The BEN10 wrote:
vješalica wrote:pješacima mnoge stvari nisu dopuštene tj. zabranjene su,i pored tog apostoje izgovori bakir je ukro ja imam pravo,onaj ćelavi parkira imam ja pravo itd.
Bravo!
ja kad vidim auta parkirana na trotoar samo predjem na cestu i hodam cestom dok ne dodjem opet na slobodni dio PJESACKOG trotora :roll: ovo naravno mislim kad nemam mjesta da ja hodam trotoarom, to mi se najcesce desava na visnjiku, u hrasnom kod selex pumpe i tamo gdje vindija u hrasnom, gdje je bukvalno citav trotoar parking i sta drugo ostaje nego hodati cestom ? A zabranjeno je pjesaku da hoda cestom :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#4870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Prvo bi u zakonu trebalo izmijeniti da vozač snosi puni odgovornost kad udari pješaka na mjestu koje nije obilježeno kao pješački prolaz.
Pješak je taj koji bi trebao da snosi puni odgovornost ako ga vozilo udari zato što je prelazio za vrijeme trajanja crvenog svjetla za pješake. Prvenstveno zbog toga jer je sa namjerom prekršio zakon, ugrozio svoj život i ugrozio ostale učesnike u saobraćaju. Isto se odnosi i na prelazak na mjestu koje nije obilježeno kao pješački prelaz.

Treba imati u vidu da vozaču treba puno više vremena da reaguje kad se ispred njega pojavi pješak na mjestu koje nije predviđeno za iste ili u vrijeme kad pješaci ne bi trebali biti na ulici te samim time nije u stanju pravovremeno reagirati što učestalo dovodi do nesreća u kojima pješaci izvlače deblji kraj.

Pješacima treba obezbjediti slobodno kretanje trotoarima, ukloniti sve zapreke i sva vozila koja ih ometaju u prolasku i onda provoditi kaznenu politiku prema svakome ko se ne pridržava pravila.

Sve bi se to dalo riješiti kroz zakonske akte i konstantan nadzor oragana reda na terenu. Odličan potez je novi ZOBS i nova kaznena politika u njemu koja je napokon na nivou na kome je trebala biti već dugo vremena.

Poslato sa radnog mjesta...
karanana

#4871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

al da idiot ne stane.....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:Odličan potez je novi ZOBS i nova kaznena politika u njemu koja je napokon na nivou na kome je trebala biti već dugo vremena.
ima li kakav link ili ukratko na sta mislis?
vješalica

#4873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

AmirBaa wrote:
The BEN10 wrote:
Bravo![i/quote]
ja kad vidim auta parkirana na trotoar samo predjem na cestu i hodam cestom dok ne dodjem opet na slobodni dio PJESACKOG trotora :roll: ovo naravno mislim kad nemam mjesta da ja hodam trotoarom, to mi se najcesce desava na visnjiku, u hrasnom kod selex pumpe i tamo gdje vindija u hrasnom, gdje je bukvalno citav trotoar parking i sta drugo ostaje nego hodati cestom ? A zabranjeno je pjesaku da hoda cestom :lol: :lol:
ja se provlacim koliko mogu jer sam svjesna da ako me zdimi auto na cesti da cu poginuti ili ostati bogalj
ne mislim se naduravat sa mafijom losim provodjenjem zakona i korumpiranim pravosudjem
mene nista ne kosta a viseatruka mi je korist
nije uredu ali najpreca sam sama.sebi
kad vozim gledam da stanem pa i zunzarama jer koliko mi ode na zivce opet polazim od toga da necu da ojadim neko dijete ili necijeg roditelja jer je 100 % budala
da sam lajala takvim jesam i tome ne vidim nista lose al to je dovoljno od mene
O'zone
Globalni moderator

#4874 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

_BataZiv_0809 wrote:
O'zone wrote:Odličan potez je novi ZOBS i nova kaznena politika u njemu koja je napokon na nivou na kome je trebala biti već dugo vremena.
ima li kakav link ili ukratko na sta mislis?
Kazne od 400 KM do 1.000 KM previđene su za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sedištu

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Također, na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je, u prvom čitanju, usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ministar Ismir Jusko ističe da su u pitanju dva izuzetno važna strateška zakona kojima se uređuje oblast transporta i sigurnosti na cestama. Napominje da su sve izmjene usklađene sa entitetskim i kantonalnim ustavima, da su konsultirani svi nivoi vlasti i sve institucije nadležne za provođene ovih zakona.

- Usvajanjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, zakonodavstvo u oblasti međunarodnog prijevoza bit će prava podrška daljem razvoju ove privredne grane Bosne i Hercegovine, posebno u dijelu adekvatnog suzbijanja štetnih pojava u ovoj oblasti, prije svega rada nacrno. S druge strane, temeljitim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja želimo kaznenu politiku podići na najviši nivo - kazao je Jusko.

Prije današnjeg jednoglasnog usvajanja na Domu naroda, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju i na 34. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održanoj 1. augusta.

Ključne novine koje se nalaze u novom tekstu zakona su vezane za kaznenu politiku.

Tako su novim zakonskim rješenjem za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nekorištenje zaštitnog pojasa previđene kazne od 100 do 300 KM. Trenutno se nevezanje pojasa kažnjava sa svega 30 KM. Izmjenama zakona predviđa se i zabrana korištenja mobilnih telefona i slušalica u oba uha za pješake koji se kreću putem ili prelaze kolovoz.

Također, za prekoračenje brzine predviđene su kazne od 400 do 1.000 KM. Novčanom kaznom u rasponu od 400 KM do 1.000 KM biće kažnjeni i vozači koji odbiju alkotestiranje ili imaju preko 1,5 promila alkohola u krvi.

Kazne od 400 KM do 1.000 KM previđene su za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sedištu.

Za mlade vozače do dvije godine vozačkog staža predlaže se vraćanje zabrane vožnje od ponoći do pet sati ujutro, osim onih vozača koji imaju ugovor o radu. Mladom vozaču kojem budu izrečena četiri kaznena boda poništava se vozačka i mora ponovo da polaže vozački ispit.

Vozilima registrovanim u inostranstvu neće više moći da upravljaju vozači koji imaju stalno boravište u BIH.

Za vozače bicikala, prihvatanjem ovog prijedloga, neće biti obavezno korištenje zaštitnih kaciga. Analizom problema koji su se javili kod primjene ovakve odredbe izveden je zaključak da takva odredba destimulativno utječe na obim korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu/naselju.

Dopunom člana 236. propisuje se oštrija sankcija za vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe.

Novim zakonskim rješenjima, propisuje se izdavanje novih „prenosivih“ tablica koje bi služile za registarciju vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja.

Također, cijeneći funkciju izvedenih „dnevnih” svjetala na vozilima kao ekonomičnije alternative „kratkim” svjetlima, predložena izmjena u novom zakonu se ogleda u mogućnosti korištenja „dnevnih” umjesto „kratkih” svjetala.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH očekuje da će ove izmjene i dopune, stupanjem na snagu, u velikoj mjeri doprinijeti podizanju opšte saobraćajne kulture na puno veći nivo nego što je to danas slučaj, te pozitivno utjecati na smanjenje štetnih posljedica saobraćaja, prvenstveno putem smanjenja broja nastradalih osoba u saobraćajnim nezgodama na putevima u Bosni i Hercegovini.

Javna rasprava o prijedlogu ovog zakona bit će održana početkom oktobra.

Zakon o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu (,,Službeni glasnik BiH", broj l/02 i 14/03) stupio je na snagu 2002. godine. Njime su uređeni i način i uvjeti obavljanja prijevoza putnika i tereta vozilima u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, poslovi vangabaritnog prijevoza tereta, inspekcijskog nadzora, carinske kontrole i obaveze pladanja naknade za korištenje cesta.

Ovo je prva izmjena i dopuna ovog zakona nakon 2003. godine.

Ovaj Zakon sadrži i rješenja koja se tiču problema nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom prometu, uzimajući u obzir poteškoće sa kojima se susreću tijela nadležna za inpekcijske poslove kad je u pitanju dokazivanje prekršaja i pokretanje odgovarajućih postupaka.

Također, ovim Zakonom vrši se i usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa propisima Evropske unije iz oblasti prevoza putnika i tereta.

Usvojeni Nacrt zakona sadrži znatna poboljšanja u odnosu na ranija zakonska rješenja.

Između ostalog, jasnije se uređuje oblast licenciranja prijevoznika koji učestvuju u međunarodnom prijevozu putnika ili tereta. Definiše se način izdavanja licenci prijevoznika i izvoda licenci za vozilo i kvalifikacijske kartice vozača. Do sada je ova oblast bila regulisana podzakonskim aktom, što je često izazivalo različita tumačenja, pa je dolazilo do prolongiranja primjene odredbi.

Jasno se propisuje obavezna dokumentacija koju prijevoznik mora posjedovati u vozilu, za vrijeme obavljanja međunarodnog prijevoza.

Nacrtom zakona dodatno se uređuje način i postupak korištenja autobusnih stanica na međunarodnim autobusnim linijama, te određuje zakonodavstvo koje se primjenjuje u pogledu pružanja i korištenja usluga autobusnih stanica uzimajući u obzir ustavne nadležnosti, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA/dg)
Poslato sa radnog mjesta...
Sodom1

#4875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sodom1 »

Qler wrote:I kad ode jedan, svi se gase, jer bi doslo do okretanja kad npr. jedan tocak blokira, a tri rade sa abs-om. Okrenulo bi se auto oko tog jednog...
U mene ne blokira tocak ni jedan ali mi vibrira pedala kocnice pri malim brzinama kad hocu stati 5-6 km/h.
Da li su otisli senzori i koji to ne znam . Ali ako imaju 4 kako cu znati koji je zaprljan ili vrisnuo
Post Reply