Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#4851 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Meni je nejasno cime se recimo grije ona ruzna zgrada kod Mercatora u Lozionickoj koja ima svoju kotlovnicu? Nenormalan dim izlazi iz tog dimnjaka.
PM72

#4852 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Truba wrote: 12/12/2023 14:43
moimoi wrote: 12/12/2023 14:42 Ma srusiti Ivan :lol:
moja ideja je snimiti konfiguraciju tla i neko brdo raskopati
to je generacijski poduhvat ko put na alfa kenatuari ali započeti lagano
Ja ti fino rekoh...mijenjaj dobavljača.Čuj brdo raskopati,napraviš propuh i sve ok?
Nismo kinezi...
dječak sa šibicama

#4853 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Toplovod iz Kaknja i tuneli na Ivanu su ideje iz SFRJ, znaci postojao je razlog tim idejama, dakle smog nije nista novo. Svi koji se sjecaju Jugoslavije, sjecaju se i smoga tj magle.

Trovalo nas i tada, dobro se sjecam dana kad Bosnalijek ispusta "nesto", smrdilo je na sumpor ili na pokvarena kuhana jaja, mi u skoli a profesori kazu zatvorite prozore. Nije se postavljalo pitanje sta je to, samo je tako moralo biti.

Tada su se trazila rjesenja, da je ona drzava prezivjela vjerovatno bi vise uradili po tom pitanju, izgradio bi se taj toplovod a tuneli sumnjam jer to je projekt preveliki za nase mogucnosti. Ovi nisu uradili nista, samo su stvar poghorsali, divljom gradnjom i svim ostalim sranjima od preskupog plina i grijanja do tolerisanja cumurasa. Glasacka baza se ne dira, staro pravilo nove demokracije.
John Cleese

#4854 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

Tesko izvodljivo :|

Prakticno i ne postoji obliznje brdo gdje kojekakvi dosljaci nisu bespravno nacickali svoje nastambe, od nesretne '45 do danas (uzgred, upravo taj dio "populacije" najvise i zagadjuje zrak) - neki dijelovi "grada" formom vec neodoljivo podsjecaju na brazilske favele, materijalizacija je naravno uglavnom drugacija zarad gradjevinskih zahtjeva ove klimatske zone.

I posto ih decenijama niko nije dirao, to sad ima nekakva "prava"...
moimoi

#4855 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

John Cleese wrote: 12/12/2023 18:31
Tesko izvodljivo :|

Prakticno i ne postoji obliznje brdo gdje kojekakvi dosljaci nisu bespravno nacickali svoje nastambe, od nesretne '45 do danas (uzgred, upravo taj dio "populacije" najvise i zagadjuje zrak) - neki dijelovi "grada" formom vec neodoljivo podsjecaju na brazilske favele, materijalizacija je naravno uglavnom drugacija zarad gradjevinskih zahtjeva ove klimatske zone.

I posto ih decenijama niko nije dirao, to sad ima nekakva "prava"...
Ma ne podsjeca, nego su favele… samo sto se uopste ne radi o bijedi kako se to kod nas prikazuje. To su ljudi koji najvise na crno rade i koji najvise ovu drzavu ostecuju. Bijeda je jedino u glavi.
insaneinthebrain

#4856 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

Konacno malo olaksanje. Nista bez vjetra :thumbup:
banjaluka078

#4857 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

U Banjaluci je danima vazduh siv...ono, kad se zagledaš u nešto udaljeno par stotina metara, kao da gledaš kroz sivi filter.
Loži ko šta stigne, saobraćaj nevjerovatan, iza auta se ne može voziti koliko čade i smrde, a vjetra nema.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4858 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

nije mi jasno o kakvoj se bijedi radi
riječ je o ljudima koji uživaju da lože i jeftinije prođu a imaju razvedeno centralno na plin
ili izdaju kat kuće neće valjda podstanar stavljati izolaciju

u nas je kad imaš pare i kad nemaš pare opravdanje za sve
od igle do ubojstva
breuer

#4859 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by breuer »

mi smo mentalna bijeda...
Login77777

#4860 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Login77777 »

Jel zrak cist, kakva je situacija danas? :mrgreen:
breuer

#4861 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by breuer »

Login77777 wrote: 13/12/2023 09:20 Jel zrak cist, kakva je situacija danas? :mrgreen:
odličan, čim malo jače puhne nema tih koridora i nebodera koji bi spriječili čišćenje zraka...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4862 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Bobi »

Image
ultima_palabra

#4863 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

banjaluka078 wrote: 13/12/2023 07:09 U Banjaluci je danima vazduh siv...ono, kad se zagledaš u nešto udaljeno par stotina metara, kao da gledaš kroz sivi filter.
Loži ko šta stigne, saobraćaj nevjerovatan, iza auta se ne može voziti koliko čade i smrde, a vjetra nema.
Meni se cini da BL nije ranije imala tih problema?
banjaluka078

#4864 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

ultima_palabra wrote: 13/12/2023 14:32
Meni se cini da BL nije ranije imala tih problema?
Jeste, davimo se. Ne na nivou Sarajeva ili Tuzle, ali prilično odvratno.
Stariji kažu da se jako promijenila klima s izgradnjom brane Bočac, a ja primjećujem u zadnjih desetak godina da postaje sve lošije.
Haris.ba

#4865 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 12/12/2023 18:14 Toplovod iz Kaknja i tuneli na Ivanu su ideje iz SFRJ, znaci postojao je razlog tim idejama, dakle smog nije nista novo. Svi koji se sjecaju Jugoslavije, sjecaju se i smoga tj magle.

Ja mislio ti se zezas, a ti izgleda ozbiljan.

Prvi put cujem da je neko ozbiljan za vrijeme Juge pricao o tunelu na Ivanu kao rjesenju zagadjenja (ako se mora objasniti zasto, onda imamo problem).

A, isto prvi put cujem da je toplovod Kakanj neko rjesenje zagadjenja. Da je tako, napravljen bi bio, a ne izvrsena plinafikacija.
A, zasto nije se islo na toplovod je valjda jasno. Treba ti novi blok koji zagadjuje, i opet problem ne moze se pokriti sve sto se moglo plinom. Jer, imas sad primjer u Tuzli na mnogo manjoj udaljenosti koliko je pokriveno mnogo manjeg grada.

Zato sam i skeptican da ce ista biti od te neke spalionice u Sarajevu, jer niko nece dati nigdje spalionicu.
tramvajtrojka

#4866 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 13/12/2023 16:45
dječak sa šibicama wrote: 12/12/2023 18:14 Toplovod iz Kaknja i tuneli na Ivanu su ideje iz SFRJ, znaci postojao je razlog tim idejama, dakle smog nije nista novo. Svi koji se sjecaju Jugoslavije, sjecaju se i smoga tj magle.

Prvi put cujem da je neko ozbiljan za vrijeme Juge pricao o tunelu na Ivanu kao rjesenju zagadjenja (ako se mora objasniti zasto, onda imamo problem).

A, isto prvi put cujem da je toplovod Kakanj neko rjesenje zagadjenja. Da je tako, napravljen bi bio, a ne izvrsena plinafikacija.
A, zasto nije se islo na toplovod je valjda jasno. Treba ti novi blok koji zagadjuje, i opet problem ne moze se pokriti sve sto se moglo plinom. Jer, imas sad primjer u Tuzli na mnogo manjoj udaljenosti koliko je pokriveno mnogo manjeg grada.

Zato sam i skeptican da ce ista biti od te neke spalionice u Sarajevu, jer niko nece dati nigdje spalionicu.
Izbusen Ivan vec nekoliko godina pa ne vidim neko poboljšanje kvalitete vazduha :lol: :mrgreen:
Isner

#4867 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Isner »

Haris.ba wrote: 13/12/2023 16:45

Bili su ti prijedlozi, zaista.. I za toplovod i za te tunele... Bio je prijedlog i za velike ventilatore na Jahorini koji su trebali otpuhati smog i maglu... koliko god bilo smiješno i to je bila jedna od opcija...
Haris.ba

#4868 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Isner wrote: 13/12/2023 20:15 Bili su ti prijedlozi, zaista.. I za toplovod i za te tunele... Bio je prijedlog i za velike ventilatore na Jahorini koji su trebali otpuhati smog i maglu... koliko god bilo smiješno i to je bila jedna od opcija...
Imena druze, imena. Ko je to predlagao u Jugi?
tramvajtrojka

#4869 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 13/12/2023 20:27
Isner wrote: 13/12/2023 20:15 Bili su ti prijedlozi, zaista.. I za toplovod i za te tunele... Bio je prijedlog i za velike ventilatore na Jahorini koji su trebali otpuhati smog i maglu... koliko god bilo smiješno i to je bila jedna od opcija...

Koliko jos da ih izbusimo da prodisemo jer sad na ivanu imamo četiri tunelske cijevi :lol: :lol: izbusili smo ga uzduž i poprijeko :lol:
Isner

#4870 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Isner »

Haris.ba wrote: 13/12/2023 20:27
Ne znam napamet Senade, a ako te baš interesuje mogu pokusati pronaci na netu pa da te upoznam i sa imenima.. Nisu jednom o ovome govorili na tv-u, posebno na FACE tv...
Haris.ba

#4871 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Isner wrote: 13/12/2023 20:35 Ne znam napamet Senade, a ako te baš interesuje mogu pokusati pronaci na netu pa da te upoznam i sa imenima.. Nisu jednom o ovome govorili na tv-u, posebno na FACE tv...
Pa zanima me. Samo, nemoj molim te spominjati Nazifa Gljivu za ideju tunela u Igmanu, i prof.Lindova za ideju tunela na Ivanu.
sumirprimus

#4872 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

Zna haris znanje, not :)
MehmedPasaMoric

#4873 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

Drugi loze traktorske gume a ti Muzafere busi tunele na Ivanu i mastaj o toplovodima :run:

Mala Srebrenica, pardon Vogosca, danas
tramvajtrojka

#4874 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

MehmedPasaMoric wrote: 17/12/2023 17:06

Drugi loze traktorske gume a ti Muzafere busi tunele na Ivanu i mastaj o toplovodima :run:

Mala Srebrenica, pardon Vogosca, danas
ovo je ruza vjetrova zbog koje treba stat svaka gradnja u Sarajevu :oops:
Haris.ba

#4875 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

sumirprimus wrote: 13/12/2023 20:50 Zna haris znanje, not :)
Pa de podijeli znanje ako znas ko je u Jugi zagovarao toplovod i tunele.

Veoma jednostavno je. Hajde, mozes ti to.

P.S.
Danas lijepo, suncan dan. A, ono izadjes iz Sarajeva na brdo i skontas da smo u smogu.
Post Reply