Deblokada Sarajeva???

Post Reply
tempuser

#4851 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Naravno, ali kako je na pokret suprotne strane gledala nasa strana ne mijenja namjeru suprotne strane!
Sta mislis, da bi Suput i Labudovic krenuli sa drugim zadatakom da su se mogli slobodno kretati!?
Dozer

#4852 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Pa, majka mu stara, u zgradi DB je i tada postojao prislusni centar, a koji je fercerao i cijeli rat.
Stalno se spominje "zasjeda" kod Predsjednistva, pa "zasjeda" kod Pozorista, pa "zasjeda" kod Estrade... OK. Recimo da to jesu bile zasjede, iako svi znamo da nisu, pitanje je - da li se zasjeda postavlja kada se ne zna da li ce neprijatelj tuda proci ili kada se zna?

Pored toga, i ako se obrati paznja, na snimcima se ponegdje lijepo moze vidjeti da glavna cesta (Obala) nije bila blokirana nicim, dok su anti-tenkovski jezevi bili od Doma sindikata prema Predsjednistvu. Zasto su bili tu ako nisu postojale informacije da ce uslijediti napad na Predsjednistvo? Zasto su uopste ljudi iz ZB i MUP-a bili tu ako nisu postojale neke informacije o onome sta priprema druga strana?
Eto, svi dosli 'nako, da se malo druze, a Dedo iz zajebancije montirao rore u parku, da se malo kurci, sta li...

Dajte ba, ljudi... Pa od tada je proslo 27 godina... Do kad ce se traziti opravdanja i izmisljati "cinjenice" kad cijeli svijet zna sta je i kako je bilo, ko je sta, kako i kada radio... Pa i sam Kukanjac je priznao javno more stvari...

@90minuta
Licno nisam vidio da su avioni djelovali, ali cini mi se da su rokali po repetitoru na Humu taj dan. Ne znam da li su jos negdje.
exliberal-ex

#4853 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Dozer wrote:
@90minuta
Licno nisam vidio da su avioni djelovali, ali cini mi se da su rokali po repetitoru na Humu taj dan. Ne znam da li su jos negdje.
Ja ovo prvi put cujem...koliko znam avioni su djelovali po zlatistu, tj onom policijskom objektu, i to ne isti dan ne po humu
repetitor na humu je probusen tenkom sa vraca
strucnjakdemagog

#4854 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Dozer wrote:Pa, majka mu stara, u zgradi DB je i tada postojao prislusni centar, a koji je fercerao i cijeli rat.
Stalno se spominje "zasjeda" kod Predsjednistva, pa "zasjeda" kod Pozorista, pa "zasjeda" kod Estrade... OK. Recimo da to jesu bile zasjede, iako svi znamo da nisu, pitanje je - da li se zasjeda postavlja kada se ne zna da li ce neprijatelj tuda proci ili kada se zna?

Pored toga, i ako se obrati paznja, na snimcima se ponegdje lijepo moze vidjeti da glavna cesta (Obala) nije bila blokirana nicim, dok su anti-tenkovski jezevi bili od Doma sindikata prema Predsjednistvu. Zasto su bili tu ako nisu postojale informacije da ce uslijediti napad na Predsjednistvo? Zasto su uopste ljudi iz ZB i MUP-a bili tu ako nisu postojale neke informacije o onome sta priprema druga strana?
Eto, svi dosli 'nako, da se malo druze, a Dedo iz zajebancije montirao rore u parku, da se malo kurci, sta li...

Dajte ba, ljudi... Pa od tada je proslo 27 godina... Do kad ce se traziti opravdanja i izmisljati "cinjenice" kad cijeli svijet zna sta je i kako je bilo, ko je sta, kako i kada radio... Pa i sam Kukanjac je priznao javno more stvari...

@90minuta

Baš zato što je prošlo 27 godina vrijeme je da se neke stvari nazovu pravim imenom. 27 godina nam se serviraju neke priče kao iz partizanskih filmova...
Zar nije bolje (i poštenije) reći, u tom trenutku ste bili strana vojska na našoj teritoriji, a samim tim i legitimna vojna meta i kraj priče!
Nekako s proljeća

#4855 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Munir Alibabić je @Bistrik u svojoj knjizi ''Bosna u kandzama KOS-a'' naveo kako je oko 100-tinjak inspektora Saveznog SUP-a (MUP) poslato u strukture MUP-a Bosne i Hercegovine. U fokusu njihove pažnje je naročito bila Specijalna jedinica MUP-a i njen komandant Dragan Vikić, jer je ta legalna jedinica bila realna prijetnja za određene planove. Jedinica se ipak podijelila početkom aprila 1992., ali je u njoj ostalo dovoljan broj pripadnika da prenesu znanje i naoružaju nove pripadnike, da ipak ostanu važan faktor u dešavanjima koja će doći. Zajedno sa podignutim rezervnim sastavom MUP-a, u koji su se uključili mnogi patriotski opredijeljeni građani , bili su kakva takva garancija za javnu bezbijednost. Teritorijalnu odbranu Sarajeva je razoružala JNA uz asistenciju grupe četnika svježe pristiglih sa ratišta u Republici Hrvatskoj i lokalnih ljudi iz Faletića. Pripadnici vojnog krila Patriotske lige, Zelenih beretki, Bosnaee, su izašli iz ilegale i otvoreno se stavili direktno u odbranu grada i indirektno države R BiH. Međunarodno priznate usput budi rečeno.

Onesposobljeni sistem veze (Glavna pošta- predajnik Hum) smo koliko toliko premostili, služeći se radio vezom sarajevskih taksista i hidrometeorološkog zavoda sa Bjelava (baza Slastičarna). Naravno, MUP R BiH se koristio svojim postojećim sistemom veze.

Pišemo se na temi o 16-om maju 1992. tj bitci za Pofaliće, kojom smo uspješno osujetili planirani napad naoružanih aktivista SDS-a, sa ciljem presijecanja grada na još jednom od planiranih pravaca presijecanja grada: Lukavica-Vrace-Grbavica-Kasarna Maršal Tito-Donji i Gornji Pofalići-Žuč i spajanje sa okupiranom Vogošćom. Napad presijecanja grada tim pravcem je bio planiran sredinom maja 1992. Republika Bosna i Hercegovina postala je 22.maja postala članica Ujedinjenih naroda. Ende, ostalo je samo da pokupe prnje iz grada, a hoće li se ili ne uključiti u barbarsku opsadu Sarajeva izvan i (varijanta ''B''), to nas nije zanimalo. Pišaj ih, svakako su odabrali da završe na smetljištu historije.
pirpa

#4856 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

exliberal-ex wrote:
Ja ovo prvi put cujem...koliko znam avioni su djelovali po zlatistu, tj onom policijskom objektu, i to ne isti dan ne po humu
100% je istina za avion, lično sam gledao kad je gađao Hum...
otac_makarije

#4857 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by otac_makarije »

Nekako s proljeća wrote:Kraj priče za taj dio, ima faza sa otmicom Predsjedavajućeg Predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića da ga zamijeni Fikret Abdić. Na drugi način ti instalira marionetu i onda bi ratovali za ciljeve ''krnje Jugoslavije''. Pih.
Pa jebem mu miša zar Babo nije dobrovoljno prepustio Aliji tu funkciju iako je pomeo izbore.
strucnjakdemagog

#4858 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

exliberal-ex wrote:
Dozer wrote:
@90minuta
I meni se čini da sam davno nekad gledao snimak kad avion dejstvuje po Humu.
Nekako s proljeća

#4859 Re: Deblokada Sarajeva???

otac_makarije wrote:
Nekako s proljeća wrote:Kraj priče za taj dio, ima faza sa otmicom Predsjedavajućeg Predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića da ga zamijeni Fikret Abdić. Na drugi način ti instalira marionetu i onda bi ratovali za ciljeve ''krnje Jugoslavije''. Pih.
Pa jebem mu miša zar Babo nije dobrovoljno prepustio Aliji tu funkciju iako je pomeo izbore.
Fikret Abdić jeste bio kandidat SDA koji je osvojio najviše glasova na prvim demokratskim izborima 1990., dakle više od Alije Izetbegovića. Koliko se sjećam taj broj osvojenih glasova mu je trebao omogućiti da bude Predsjedavajući Predsjedništva SR BiH. Međutim, vodstvo SDS-a je insistiralo da on to ne bude, već Alija Izetbegović. Isto po sjećanju, Fikret Abdić je dobrovoljno prihvatio da bude ''samo'' član Predsjedništva a da se aktivnije bavi ekonomijom i poslom koji mu je bio prirodniji (Agrokomerc) i preko kojeg je zapravo i bio dosta popularan na području Bos. Krajine. I još nešto, umjesto Muhameda Bešića je insistirao da bude imenovan Alija Delimustafić , za ministra MUP-a SR BiH.
Po pitanju Bihaća i prostora oko njega, Karadzić se vodio rezonom da Bihaćem treba da vlada ''ili Srbin ili srpski prijatelj'', vjerovatno zbog Karadzić-Rašković koncepcije ''ujedinjenih srpskih zemalja'' tj zajednice formirane od SR Krajine, Srpske Republike BiH, Crne Gore i Srbije. Ukratko, sa onim što bi ostalo nakon disolucije SFR Jugoslavije i u takvoj zajednici bilo riješeno srpsko nacionalno pitanje.
otac_makarije

#4860 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by otac_makarije »

Cuj vodjstvo SDS insistiralo da Babo ne bude predsjedavajuci iako je imao 200000 vise glasova od Alije, a njemu bas dobro doslo (biva natjerao ga neko u politiku :) ). U tim mahalskim pricama se zanemaruje da nije bilo sanse da ga po zakonu iko bez odobrenja njegove stranke zamjeni a cak i sa odobrenjem SDA su morali da se saglase i HDZ i SDS. Znaci SDS je Babu smjenio ako dobro kapiram da bi ga u velikom stilu na tenku vratili na funkciju to se majstore zove wishfull thinking
Al ajd mozemo ovako do sutra svakako ces svaki argument izvrnuti u korist te mahalske price.
Nekako s proljeća

#4861 Re: Deblokada Sarajeva???

Pročitaš ostatak iznesenog mišljenja, provjeriš i najvjerovatnije zaključiš da je ono 90 % utemeljeno na činjenicama. A eto, neka ne bude da je SDS insistirao na tome da Izetbegović predstavlja najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini, osim što je bio predsjednik najjače stranke koja je pobijedila na izborima. Abdić se pridružio SDA znatno kasnije, ideološki je bio puno bliži SRS Ante Markovića. Mada on u suštini nije bio političar već uspješan privrednik, na osnovu toga je i dobio podršku iz Bos. Krajine.
Da ne politiziramo temu.
90minut

#4862 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

exliberal-ex wrote:
Dozer wrote:
@90minuta
Gledao sam snimak davno gdje avion roka tamo kod bistrika valjda to prvi i jedini put

https://www.youtube.com/watch?v=GX7U5vQXqwQ

Na ovom sam vidio, al' ne mogu naci..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4863 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

avion jastreb je opalio kanonadu iz svojih topova u brisucem letu po repetitoru... kasnije su jos par puta gadjali hum i bacali kasetne na igman... kojeg datuma ne znam...
exliberal-ex

#4864 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Trazio se okidac da zvanicno krene sranje.
Licno nemislim da je ta vojska krenula da zauzme predsjednistvo...ne u dva pincgauera. Vise imam utisak da je neko nahajcao da se ti pincgaueri posalju do doma jna ...sta nama ima ko zabranjivat da se krecemo..mi smo vojska!....sa druge strane neko drugi je podigo specijalnu i ostalu ekipu ....eto ih da zauzmu...i to je kraj price.
A price o dedi....mirko i slavko...uostalom zar njega nisu valirali kad su uletili u njegov stab u bivsoj kafani "RS"....pun stab carapa...necemo sad o njegovoj borbi protiv " pete kolone "
TheMule

#4865 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

Nisu ni prvi ni zadnji koji su podcjenili neprijatelja i platili glavom. Avioni, tenkovi, artiljerija, snajperisti, transporteri, pincgaueri, zarobljavanje predsjednika, sve je to bilo koordinirano, nije bas najbojlje odradjeno, ali u ratu nista nije idealno. Ako imas sanitetsko vozilo na raspolaganju, ides sanitetskim, nema tu hocu ovo necu ono.
Nekako s proljeća

#4866 Re: Deblokada Sarajeva???

exliberal-ex wrote:Trazio se okidac da zvanicno krene sranje.
Licno nemislim da je ta vojska krenula da zauzme predsjednistvo...ne u dva pincgauera. Vise imam utisak da je neko nahajcao da se ti pincgaueri posalju do doma jna ...sta nama ima ko zabranjivat da se krecemo..mi smo vojska!....sa druge strane neko drugi je podigo specijalnu i ostalu ekipu ....eto ih da zauzmu...i to je kraj price.
A price o dedi....mirko i slavko...uostalom zar njega nisu valirali kad su uletili u njegov stab u bivsoj kafani "RS"....pun stab carapa...necemo sad o njegovoj borbi protiv " pete kolone "
Lično mislim da naprđuješ iz daljine. Lično mislim da si čekao neke oslobodioce i izbjegavao da se uključiš u neku od struktura odbrane. Ako griješim , rado ću pročitati tvoj demntij. To je ono konkretno pitanje, šta si ti radio dok je rahmetli Šišić, iako puuuno stariji od tebe, bio aktivan u odbrani svog grada.
exliberal-ex

#4867 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Nekako s proljeća wrote:
exliberal-ex wrote:Trazio se okidac da zvanicno krene sranje.
Lično mislim da naprđuješ iz daljine. Lično mislim da si čekao neke oslobodioce i izbjegavao da se uključiš u neku od struktura odbrane. Ako griješim , rado ću pročitati tvoj demntij. To je ono konkretno pitanje, šta si ti radio dok je rahmetli Šišić, iako puuuno stariji od tebe, bio aktivan u odbrani svog grada.
Nema sta da demantujem...ja nisam bio ukljucen u odbranu....jebiga od mojih ste se branili (hint binsr)....a sisic...nemoj matereti o njemu..nije njegovo maslo za ramazana....sto nisu nikad rekli sta je radio u "stabu"...a pao je zbog carapa koje je pokro iz Kljuca .Kao sto Dozer napisa (izvinjavam se ako sam pobrkao imena) za jednog koji je sahranjen ko sehid u djamijskom dvoristu a svalerka ga roknula u holiday inn-u....
Sjecas se Murata Sabanovica..i on heroj rvi...kako je posto rvi? ...sroko se u ukrajinski transporter...a nisam ja tako mlad...gdje sam sve ja nos zavuko u ratu...ih... :-)
tempuser

#4868 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

exliberal-ex wrote:Kao sto Dozer napisa (izvinjavam se ako sam pobrkao imena) za jednog koji je sahranjen ko sehid u djamijskom dvoristu a svalerka ga roknula u holiday inn-u....
Ja sam napisao za Kenana Slinica, komadanta PVB.
exliberal-ex

#4869 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

tempuser wrote:
exliberal-ex wrote:Kao sto Dozer napisa (izvinjavam se ako sam pobrkao imena) za jednog koji je sahranjen ko sehid u djamijskom dvoristu a svalerka ga roknula u holiday inn-u....
Ja sam napisao za Kenana Slinica, komadanta PVB.
Da greska kao sto sam i mislio.... :D
smurf

#4870 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by smurf »

A da se ovdje svi ucesnici pokreta otpora javno izvine sto su se organizovali i stali na crtu odbrane drzave? Stvarno nije bio fazon ovako se mahalski organizovati tim vise sto sam vrh drzave nije proglasio ratno stanje i opcu mobilizaciju :-)
PM72

#4871 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

pici wrote:avion jastreb je opalio kanonadu iz svojih topova u brisucem letu po repetitoru... kasnije su jos par puta gadjali hum i bacali kasetne na igman... kojeg datuma ne znam...
Nekakvi avioni jesu letjeli ali ih nisam vidio.Vidio sam MIG-ove 29 ali kad su bili oni protesti pres skupštinom.

Čitav rat sam se pribojavao njihovih aviona.Čak sam bio ubjeđen na kraju rata da će ih sve više koristiti kako budu gubili.Srećom,nisu smjeli rado NATO-aa inače bi nas poravnali.
Dozer

#4872 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

smurf wrote:A da se ovdje svi ucesnici pokreta otpora javno izvine sto su se organizovali i stali na crtu odbrane drzave? Stvarno nije bio fazon ovako se mahalski organizovati tim vise sto sam vrh drzave nije proglasio ratno stanje i opcu mobilizaciju :-)
Mislim da bi tako bilo najbolje i najpostenije prema hiljadama srpskih zrtava u Sarajevu, a pogotovo zrtvama jedne nelegalne i nelegitimne vojske koja se nalazila na teritoriji druge nezavisne suverene drzave (cini mi se da se to u svijetu naziva "agresija", ali mozda grijesim...), pa i svih onih koje su pojeli lavovi u Pionirskoj, mucenja nevinih u 500 logora, itd.itd...

Takodjer, treba i da u nebesa dizemo SDA i sve njihove organizatore i pokretace otpora, pogotovo sve one koji su s prvim mecima i granatama presli u duboke podzemne podrume, sefove, stabove par km od linija, maskirali se u dimije i pokrili samijama s ciljem prikupljanja informacija od razjarenih zena, kao i razne minhenske, stutgartske i ine druge ino patriotske bataljone...

Na kraju, mislim da se svi moramo duboko nakloniti i uputiti najiskrenije izvinjenje svima onima koji su planirali da od kompletnog grada, kao i svih onih koji se nisu uklapali imenom, prezimenom, ideologijom, vjerom i "krvlju", naprave i urade ono sto su uradili u dijelovima grada (i u mnogim drugim mjestima i gradovima) koje su zauzeli silom i na prepad. Na zalost tih koji su to planirali, neki su shvatili da im nece goditi silovanje, klanje, zatvaranje u logore, mrcvarenje i raznorazno drugo izivljavanje, sakacenje i ubijanje, pa se samoorganizovase s ciljem da izbjegnu to.
Zaista se izvinjavam(o)...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4873 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

PM72 wrote:
pici wrote:avion jastreb je opalio kanonadu iz svojih topova u brisucem letu po repetitoru... kasnije su jos par puta gadjali hum i bacali kasetne na igman... kojeg datuma ne znam...
Nekakvi avioni jesu letjeli ali ih nisam vidio.Vidio sam MIG-ove 29 ali kad su bili oni protesti pres skupštinom.

Čitav rat sam se pribojavao njihovih aviona.Čak sam bio ubjeđen na kraju rata da će ih sve više koristiti kako budu gubili.Srećom,nisu smjeli rado NATO-aa inače bi nas poravnali.
Ma poravnali bi oni zagreb davnih dana da nisu imali deal jedni sa drugima, cekalo se je to famozno presjecanje grada kod marsalke i uzimanje predsjednistva i instaliranje abdica... jastreb je sigurno gadjao repetitor na humu jer sam to gledao svojim ocima, nisam siguran jel bio 2,3 maj ili neki poslije al bio je gadjan iz pravca nahoreva i u brisucem letu ga raketirao... igman je isto bio bombardovan to mogu potvrditi borci koji su bili tamo, cuo sam avione i zatim strahovite detonacije, migovi su nadljetali sarajevo nisu bombardovali i ono sto su izbacivali su mamci za rakete... sarajevo je vec bilo u nezavisnoj i priznatoj BiH tako da bi vjerovatno JNA izazvala intervenciju da je bombardovala uze jezgro grada... kad su se zvanicno povukli iz BiH ostavili su u banjaluci cinimi se 12 aviona ostalo je otislo za srbiju.

to su oni sa dugackim krilima...
PM72

#4874 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Dozer wrote:
smurf wrote:A da se ovdje svi ucesnici pokreta otpora javno izvine sto su se organizovali i stali na crtu odbrane drzave? Stvarno nije bio fazon ovako se mahalski organizovati tim vise sto sam vrh drzave nije proglasio ratno stanje i opcu mobilizaciju :-)
Mislim da bi tako bilo najbolje i najpostenije prema hiljadama srpskih zrtava u Sarajevu, a pogotovo zrtvama jedne nelegalne i nelegitimne vojske koja se nalazila na teritoriji druge nezavisne suverene drzave (cini mi se da se to u svijetu naziva "agresija", ali mozda grijesim...), pa i svih onih koje su pojeli lavovi u Pionirskoj, mucenja nevinih u 500 logora, itd.itd...

Takodjer, treba i da u nebesa dizemo SDA i sve njihove organizatore i pokretace otpora, pogotovo sve one koji su s prvim mecima i granatama presli u duboke podzemne podrume, sefove, stabove par km od linija, maskirali se u dimije i pokrili samijama s ciljem prikupljanja informacija od razjarenih zena, kao i razne minhenske, stutgartske i ine druge ino patriotske bataljone...

Na kraju, mislim da se svi moramo duboko nakloniti i uputiti najiskrenije izvinjenje svima onima koji su planirali da od kompletnog grada, kao i svih onih koji se nisu uklapali imenom, prezimenom, ideologijom, vjerom i "krvlju", naprave i urade ono sto su uradili u dijelovima grada (i u mnogim drugim mjestima i gradovima) koje su zauzeli silom i na prepad. Na zalost tih koji su to planirali, neki su shvatili da im nece goditi silovanje, klanje, zatvaranje u logore, mrcvarenje i raznorazno drugo izivljavanje, sakacenje i ubijanje, pa se samoorganizovase s ciljem da izbjegnu to.
Zaista se izvinjavam(o)...
Halalite braćo :lol:
90minut

#4875 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

PM72 wrote:

Zar nisi cuo da je na snazi no flight zone iznad BiH
Post Reply