Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#4851 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:analogno tvom, jacinu procjeni sam, ne bunim se
Zar je religija učinila ženu pokornu muškarcu i od tebe? :shock:
MyTao

#4852 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MyTao »

Evo jos jednom... Islam i sve druge monoteisticke vjere nemaju problem sa robovlasnistvom. Ali opet mi znamo da je robovlasnistvo nemoralno, kako je to moguce?

Islam i druge monoteisticke religije nemaju problem sa kamenovanjem homoseksualaca, ali mi znamo da je to nemoralno, kako je to moguce kada je moralnost povezana sa bogom?

imas ovakvih primjera na hiljade... Kuran, Biblija itd su knjige pune nemoralnosti, mozda su bile relevantne prije 2000 godina, ali danas te knjige i upustva nemaju mjesta.
apsidejzi

#4853 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

5 0 5 wrote:Buraz, o ovome smo kilometre napisali. I uvijek se podvuče istim pitanjem. Da li bi ti počeo silovati i klati sutra da si siguran da nema boga? Da ili ne?
Hajmo malo prizemnije stvari analizirati: ides ti ulicom i pronadjes kesu sa mnogo novca unutra. Lagano je pokupis i produzis. Jos uvijek ne znas koliko ima u kesi ali znas da te moze dobro pogurati. Otisao si sa mjesta, niko te nije vidio. Kasnije prebrojis kad ono 100.000KM

a) Da li bi trazio vlasnika novca ili bi ga trosio?
b) Kada bi saznao da je neko trazio novac, da li bi mu vratio?
c) Zasto?
fatamorgana

#4854 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
5 0 5 wrote:Buraz, o ovome smo kilometre napisali. I uvijek se podvuče istim pitanjem. Da li bi ti počeo silovati i klati sutra da si siguran da nema boga? Da ili ne?
Hajmo malo prizemnije stvari analizirati: ides ti ulicom i pronadjes kesu sa mnogo novca unutra. Lagano je pokupis i produzis. Jos uvijek ne znas koliko ima u kesi ali znas da te moze dobro pogurati. Otisao si sa mjesta, niko te nije vidio. Kasnije prebrojis kad ono 100.000KM

a) Da li bi trazio vlasnika novca ili bi ga trosio?
b) Kada bi saznao da je neko trazio novac, da li bi mu vratio?
c) Zasto?
Možel' odgovor na pp? :lol:
apsidejzi

#4855 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

harač wrote:
5 0 5 wrote:Stimulans zvani Bog. :lol:
:lol:
Vas dvojica ste nocas pod stimulansima jer ocito niste razumjeli da se ono odnosilo na vas. :lol: :lol: :lol:
apsidejzi

#4856 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote: Možel' odgovor na pp? :lol:
Sve na stranu, al kad su pare u pitanju... onda su drugi moralni arsini postavljeni... Naravno da niko normalan nece ubijati i silovati tek tako. Ne moras biti vjernik za te stvari jer ni zivotinje ne ubijaju tek tako, pa ni krvolocne zivotinje ne ubijaju vise nego im treba da se prehrane... Ali kada su pare u pitanju... tu je vec druga prica ;)
fatamorgana

#4857 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote: Možel' odgovor na pp? :lol:
Sve na stranu, al kad su pare u pitanju... onda su drugi moralni arsini postavljeni... Naravno da niko normalan nece ubijati i silovati tek tako. Ne moras biti vjernik za te stvari jer ni zivotinje ne ubijaju tek tako, pa ni krvolocne zivotinje ne ubijaju vise nego im treba da se prehrane... Ali kada su pare u pitanju... tu je vec druga prica ;)
Ti sad otkrio toplu vodu, vidi samo vjernika što vole pare više od svega ....Look around, :wink:
prenosnik

#4858 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote: Ti sad otkrio toplu vodu, vidi samo vjernika što vole pare više od svega ....Look around, :wink:
allahu je drazi bogat vjernik od siromasnog, pa ti vidi :D
nasa

#4859 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

MyTao wrote:
Evo jos jednom... Islam i sve druge monoteisticke vjere nemaju problem sa robovlasnistvom. Ali opet mi znamo da je robovlasnistvo nemoralno, kako je to moguce?

Islam i druge monoteisticke religije nemaju problem sa kamenovanjem homoseksualaca, ali mi znamo da je to nemoralno, kako je to moguce kada je moralnost povezana sa bogom?

imas ovakvih primjera na hiljade... Kuran, Biblija itd su knjige pune nemoralnosti, mozda su bile relevantne prije 2000 godina, ali danas te knjige i upustva nemaju mjesta.
Znamo i cinimo u skladu sa znanjem odnosno spoznajom nije isto, islam ropstvo ne propagira ne preporucuje vec prepoznaje odnose u kojem su ljudi u odredjenoj zavisnosti od drugih ljudi, takav je svaki odnos medju ljudima, moze biti odlican, a moze biti i zivo zlo...nemam namjeru da po ko zna koji put obrazlazem ropstvo jer za nekog isto moze biti u razlicitim varijantama i pod razlicitim nazivima ali ne moze biti zlo ako ispostujemo ono sto islam preporucuje u odnosu s drugim ljudima....
Nema prepreke da odbacim ropstvo u svim oblicima i pojavnostima, sasvim dovoljno za ovaj kontekst u kojem pricamo o izvoru moralnosti, ljudskoj sklonosti istoj itd.
fatamorgana

#4860 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

prenosnik wrote:
fatamorgana wrote: Ti sad otkrio toplu vodu, vidi samo vjernika što vole pare više od svega ....Look around, :wink:
Ma nemam ja šta da gledam! :lol:
prenosnik

#4861 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote: Ma nemam ja šta da gledam! :lol:
e, ako ne vidis, onda moras vjerovati, a ko vjerujes-vjernik si, a ako si vjernik, onda dobro vidi :D
Bloo
Globalna šefica

#4862 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bloo »

prenosnik wrote:
fatamorgana wrote: Ma nemam ja šta da gledam! :lol:
e, ako ne vidis, onda moras vjerovati, a ko vjerujes-vjernik si, a ako si vjernik, onda dobro vidi :D

rečenica dostojna Grunfa :D
prenosnik

#4863 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Bloo wrote: rečenica dostojna Grunfa :D
tnt-preteca isila :D

mada je grunfovskija ona "bolje citav zivot biti bogat, nego jedan dan siromasan" apropo allahovog preferiranja materijalnog stanja vjernika :D
Last edited by prenosnik on 24/10/2014 22:02, edited 1 time in total.
MyTao

#4864 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MyTao »

nasa wrote:
MyTao wrote:

Znamo i cinimo u skladu sa znanjem odnosno spoznajom nije isto, islam ropstvo ne propagira ne preporucuje vec prepoznaje odnose u kojem su ljudi u odredjenoj zavisnosti od drugih ljudi, takav je svaki odnos medju ljudima, moze biti odlican, a moze biti i zivo zlo...nemam namjeru da po ko zna koji put obrazlazem ropstvo jer za nekog isto moze biti u razlicitim varijantama i pod razlicitim nazivima ali ne moze biti zlo ako ispostujemo ono sto islam preporucuje u odnosu s drugim ljudima....
Nema prepreke da odbacim ropstvo u svim oblicima i pojavnostima, sasvim dovoljno za ovaj kontekst u kojem pricamo o izvoru moralnosti, ljudskoj sklonosti istoj itd.
:-)

ma glup sam ja, sto sa teme o fudbalu dolazim ovdje... :run: ti imas gadnu naviku da pises puno a ne kazes nista.

Nista, samo vi. Tesko samo ovom svijetu ako moralnost dolazi od boga koji nema problem sa ropstvom, ubistvima itd... ako dolazi od poslanika koji je zenio djecu od 9 godina, silovao zene zarobljene za vrijeme rata itd...
apsidejzi

#4865 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

MyTao wrote: Tesko samo ovom svijetu ako moralnost dolazi od boga koji nema problem sa ropstvom, ubistvima itd... ako dolazi od poslanika koji je zenio djecu od 9 godina, silovao zene zarobljene za vrijeme rata itd...
A jos mu se teze kada pocnu moralisati povrsni ignoranti.
MyTao

#4866 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MyTao »

apsidejzi wrote:
MyTao wrote: Tesko samo ovom svijetu ako moralnost dolazi od boga koji nema problem sa ropstvom, ubistvima itd... ako dolazi od poslanika koji je zenio djecu od 9 godina, silovao zene zarobljene za vrijeme rata itd...
A jos mu se teze kada pocnu moralisati povrsni ignoranti.
Auu... jak ovaj argument.
nasa

#4867 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

A trudim se da pojednostavim :lol: hajde dobro....ima negdje u islamu I gdje zene imaju veca prava od muskaraca, pa shvati moju podrsku ropstvu .
moze li ovako :D
MyTao

#4868 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MyTao »

nasa wrote:A trudim se da pojednostavim :lol: hajde dobro....ima negdje u islamu I gdje zene imaju veca prava od muskaraca, pa shvati moju podrsku ropstvu .
moze li ovako :D
A ima negdje gdje i nemaju... jeli to primjer kontradiktornosti u "savrsenoj" vjeri??
5 0 5

#4869 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote:ima negdje u islamu I gdje zene imaju veca prava od muškaraca
A ima li gdje u praksi?
Towelie

#4870 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Zaboravio si da spomenes bogat vernik koji udeljuje. Samo bogatstvo per se vuce coveka (uglavnom)unazad, cini da se uzoholi i zavoli dunjaluk i da mu se preda. Ima hadis da ce vecina Dzenetlija biti siromasi ipak.
A ima negdje gdje i nemaju... jeli to primjer kontradiktornosti u "savrsenoj" vjeri??
Zasto bi to bila kontradiktornost? Uostalom, sasvim je jasno da muskarac i zena osim fizicki razlikuju i psiholoski, te stoga imaju razlicite teznje i potrebe.
http://www.webmd.com/balance/features/h ... ins-differ
A ima li gdje u praksi?
Jeste retkost, ali ima. To su skromni muslimani, nisu grlati vec rade za sebe i za ahiret. Verovatno i u komsiluku imas jednog takvog, ali ga ne primecujes. Kao onaj filmski klise neprimetnog strebera u averidz americkoj gimnaziji.
Medjutim, takve likove neces videti na televiziji. Oni ne donose gledanost, pa nisu zanimljivi.
kerima1

#4871 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Ima hadis da ce vecina Dzenetlija biti siromasi ipak.
Taj hadis ako je tacan je i ucinio vecinu vjernika pasivnim za ovim svijetom,a to je dovelo da smo najslabiji po pitanju ekonomije,a to onda da nas ubijaju,a pretezno se ubijaju slabiji.
Novac je moć,da li ga imamo sto bi iko smjeo po palestini i drugdje ciniti ona sranja. :evil:
nasa

#4872 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

5 0 5 wrote:
nasa wrote:ima negdje u islamu I gdje zene imaju veca prava od muškaraca
A ima li gdje u praksi?
prakticno u robovlasnickim odnosima gdje rob muskarac , a zena gazda imaju veca prava pogotovo ako podrazumjevamo pod ropstvo ateisticko vidjenje dozvoljenosti ropstva u islamu.... doduse I nekih muslimana....Helenejse, bila je to cinicna sala ali bice da sam neshvacena :spavalica:
hocu haraca on je sklon filozofiji :D
Bloo
Globalna šefica

#4873 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bloo »

Towelie wrote: Zasto bi to bila kontradiktornost? Uostalom, sasvim je jasno da muskarac i zena osim fizicki razlikuju i psiholoski, te stoga imaju razlicite teznje i potrebe.
da, ja tezim da on ne mrvi po mušemi :roll: a on teži da ja prestanem da imam potrebu da mi je čista mušema
prenosnik

#4874 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote:
Zaboravio si da spomenes bogat vernik koji udeljuje. Samo bogatstvo per se vuce coveka (uglavnom)unazad, cini da se uzoholi i zavoli dunjaluk i da mu se preda. Ima hadis da ce vecina Dzenetlija biti siromasi ipak.
znaci, allahu je draze da ljudi budi bogati, pa da zbog tog zavrse u dzehennemu?
irac300

#4875 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

kerima1 wrote:
Ima hadis da ce vecina Dzenetlija biti siromasi ipak.
Taj hadis ako je tacan je i ucinio vecinu vjernika pasivnim za ovim svijetom,a to je dovelo da smo najslabiji po pitanju ekonomije,a to onda da nas ubijaju,a pretezno se ubijaju slabiji.
Novac je moć,da li ga imamo sto bi iko smjeo po palestini i drugdje ciniti ona sranja. :evil:
Ko to mi?
Locked