Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#4851 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Zeekoo, treba jope vodu pustiti :)

Mi ne znamo da li nam Allah namaze naše prima ili ne, neovisno o tome na kojem jeziku recituješ...
Hajmo izvući najbolje iz ovog, pokušati napraviti debatu. Da svako nešto nauči. I ja.

Tvoja druga rečenica :thumbup:

Da li se stvarno mora moliti na arapskom ili je poželjno?

Ako se mora, koji je razlog odnosno uzrok? Ja pretpostavljam, ali da edukujemo i gospođicu koja pita.
King Theoden

#4852 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

laly wrote:Da li je dozvoljeno u namazu izgovarati sure na nasem jeziku?
Jeste ako si sigurna da znaš tačan prijevod.
Budući da ne znaš, logično da ćeš na arapskom :wink:
laly wrote:Razlog zbog kojeg ovo pitam je zato sto nikad nisam uspjela u namazu da osjetim neku povezanost s Bogom.
A šta misliš kako bi ta povezanost trebala da izgleda?
Ne znam, možda očekuješ da se desi nešto posebno...
Da bi se osjetio taj lezet iliti slast u namazu, potrebno je da insan svoj čitav život uskladi sa ucenjima islama. Namaz je samo kruna.
No, ne brini. Čim uzmeš abdest, znaj da si u kontaktu sa Allahom.
Ono što ti mogu savjetovati jeste da fatihu i svaku suru učiš ajet po ajet sa pauzom između ajeta.
Dakle, kad proučiš prvi ajet fatihe, zastani i slobodno ga prevedi u mislima.
I tako redom.
laly wrote:ucim etehijatu i u pola se uhvatim da razmisljam sta cu sutra obuci
ih, reci mi nešto što ne znam :-D
Ja sam se znao uhvatiti da u namazu napravim kompletan plan rada za čitav mjesec :lol:
Iki da obračunam sve troškove i primanja :mrgreen:
To ti je, moja ti, odličan znak.
Šejtan ne miruje.
To što se uhvatiš da baš u tom momentu razmišljaš o tome govori nam da ti je namaz dobar.
Samo nastavi i ne obaziri se na gluposti koje ti gura i predstavlja kao tvoje misli.

Ono što ti mogu preporučiti jeste da nastaviš namaz nakon etehijatu, salavata i dove tj da ne predaješ selam, nego nastaviš taj razgovor tj upućivanje dove Allahu.
Dakle, slobodno na našem jeziku i pričaj sve što ti srce poželi. Nakon toga predaj selam.
Najbolje što možeš nakon selama jeste učenje ajetul-kursije. Ko prouči istu nakon namaza, između njega i dženeta je samo smrt.
славянин

#4853 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Dino34 wrote:
Ono što ti mogu preporučiti jeste da nastaviš namaz nakon etehijatu, salavata i dove tj da ne predaješ selam, nego nastaviš taj razgovor tj upućivanje dove Allahu.
Dakle, slobodno na našem jeziku i pričaj sve što ti srce poželi. Nakon toga predaj selam.
Najbolje što možeš nakon selama jeste učenje ajetul-kursije. Ko prouči istu nakon namaza, između njega i dženeta je samo smrt.
Pitanje - jeli postoji nesto odakle si uzeo pa stavio tu tvrdnju ? (mislim hadisi ili kuran ? )
King Theoden

#4854 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Ko prouči ajetul-kursiju nakon svakog propisanog namaza, samo ga smrt dijeli od od ulaska u džennet.

Sahih hadis.
славянин

#4855 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Dino34 wrote:Ko prouči ajetul-kursiju nakon svakog propisanog namaza, samo ga smrt dijeli od od ulaska u džennet.

Sahih hadis.
Znaci neko ko je mozda silovao 30 zena,zaklao par ljudi eventualno nekoga zapalio - prouci ajetul kursiju nakon namaza i ode u dzenet ?
King Theoden

#4856 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Odnosi se na vjernike.
Kad bi ti mogo shvatit...
HardcoreMX

#4857 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HardcoreMX »

puknes etiketu sahih i eto vjere..inace kazu da sveta knjiga kaze da je to teski grijeh..
славянин

#4858 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Dino34 wrote:Odnosi se na vjernike.
Pa i oni iz isila su postovali pravila vjere (barem svoju intepretaciju) klanjali,postili sve (a on ako poruci sehadu i kaze da je musliman ti nemas pravo da kazes da nije)- vjerovatno ucili i ajetul kursiju posle namaza - dali to znaci da ih sljeduje dzenet ?
Idemedosumom

#4859 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

I meni lično nemaju smisla predaje koje obećavaju Džennet i zaštitu od vatre nakon izvršavanja xyz rituala. Možda bi imalo smisla za kaznu koja se zasluži zbog neizvršavanja drugih obaveza prema Bogu (relacija čovjek-Bog), međutim, kada u tu jednačinu dodaš odnose čovjek-čovjek... (ili žena-čovjek :P )
arzuhal

#4860 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Vjernik kada citira ajet ili hadis ne citira svoje mišljenje. Kao takav ne može ni odgovoriti na pitanja na koja će Allah odgovoriti onima koji pitaju. Ili neće.
Bloo
Globalna šefica

#4861 -mod comment-

Post by Bloo »

славянин wrote:
Pa i oni iz isila su postovali pravila vjere (barem svoju intepretaciju) klanjali,postili sve (a on ako poruci sehadu i kaze da je musliman ti nemas pravo da kazes da nije)- vjerovatno ucili i ajetul kursiju posle namaza - dali to znaci da ih sljeduje dzenet ?
Glup nisi.
Nuff said.
Opomena pred dugotrajni ban.
славянин

#4862 Re: -mod comment-

Post by славянин »

Bloo wrote:
славянин wrote:
Glup nisi.
Nuff said.
Neka evo banovat cu se ja sam :thumbup:

Pitanje je upuceno jasno i bez uvreda niti kakvog spocinjavanja.Ako neko tvrdi da molitvom nakon klanjaja imas garantovan dzenet - ja sam pitao koliko je to tacno i dali se uzimaju u obzir druge stvari sto bi bilo logicno.

Odlicna moderacija svaka cast.

Pozdrav - and peace svima :thumbup: :D
King Theoden

#4863 Re: -mod comment-

Post by King Theoden »

Bloo wrote:
славянин wrote:
Glup nisi.
Nuff said.
Čova malo brza tj ne razmišlja prije nego postavi pitanje.
Al ok, svako pitanje zaslužuje odgovor.
Ne, isilovci nisu mislimani. Allah kaže da nisu.
Imaš djela koja izvode iz vjere.
Dakle, što se tiče vjere, nema biranja. Pravilo je jasno: uzmi ili ostavi.
Sad, ima manjih grijeha koji činioca istih ne izvode iz vjere, pa tako se smatra muslimanom iako ih čini.
Ali, ima i onih koji izvode iz vjere bez obzira na to što radiš sve ostalo.
Bloo
Globalna šefica

#4864 Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

славянин wrote: Neka evo banovat cu se ja sam :thumbup:

Pitanje je upuceno jasno i bez uvreda niti kakvog spocinjavanja.Ako neko tvrdi da molitvom nakon klanjaja imas garantovan dzenet - ja sam pitao koliko je to tacno i dali se uzimaju u obzir druge stvari sto bi bilo logicno.

Odlicna moderacija svaka cast.

Pozdrav - and peace svima :thumbup: :D
Kao što rekoh, smatram da si inteligentniji od pitanja koje postavljaš.

A i imaš post na drugoj temi o razlici između vjernika i muslimana, pa baci oko da ti bude jasnija moja reakcija.

A što se tiče ovog dramatičnog odlaska koji me podsjeća na uvrijeđene kone koje napuštaju FB grupe, dopusti da upotrijebim svoju omiljenu rečenicu za ovakve slučajeve:

Image
tuzlak1212

#4865 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Toliki hadisi klanjacima muslimanima prijete vatrom zbog njihovog jezika a oni se brinu sta ce biti s onima koji klanjaju i koji ubijaju :(

Ne postoji dokaz da se moze klanjati na jeziku mimo arapskog jer je namaz i vjera usko vezana za arapski jezik. Postoje ljudi uceni koji novom muslimanu kazu da moze klanjati na svom jeziku dok ne nauci na arapskom ali mu odma pri tome kaze da mu je tu rok oko jednog dana. Znaci ko danas primi islam mora sutra najkasnije znati fatihu
ili svaki namaz klanjat u dzamiji :D tu se ne mora nista znat a bit ce primljeno abd
Idemedosumom

#4866 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

A postoji li za suprotno dokaz, u Kur'anu mislim?

"...Izgovarajte molitvu na arapskom jeziku..." ili nešto tome slično?
tuzlak1212

#4867 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Idemedosumom wrote:A postoji li za suprotno dokaz, u Kur'anu mislim?

Pa sad kad me natjeras da upalim mozak... Mislim da ima ajet koji kaze nesto u fazonu "Kuran vam se objavljuje na arapskom da bi bio jasan". Tako nesto, ovdje se moze na ovom ajetu u odredjenim uslovima napraviti i pravilo... (Mislim ajet je, mora biti pravilo :D nije zakinut :D )
A imas obavezu ucenja Kur'ana u namazu onako kako je poslanik ucio na bilo kojem keraetu koji ti paše. E sad mozemo reci necemo kao poslanik da ucimo, ok (al nije ok), ali sta cemo s ajetom koji jasno kaze da je Kur'an na arapskom? Kako ces ucit Kur'an na nearapskom ako on ne postoji u nearapskom... ?
Prosvijetli me :D
vazi

#4868 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

laly wrote:Da li je dozvoljeno u namazu izgovarati sure na nasem jeziku?
Razlog zbog kojeg ovo pitam je zato sto nikad nisam uspjela u namazu da osjetim neku povezanost s Bogom.Npr. ucim etehijatu i u pola se uhvatim da razmisljam sta cu sutra obuci :roll: jer izgovaram mahinalno nerazumljive rijeci.
Probala sam obavljati namaz tako da izgovaram prevod i tako mi se cini puno bolje jer znam sta izgovaram..kad kazem.."oprosti meni i mojim roditeljima i svim vjernicima…" jednostavno osjetim izgovorene rijeci, dok na arapskom ne osjecam nista.
Kakav je stav islama po ovom pitanju?

Ako ti moje iskustvo moze pomoci: prvo sam godinama citala Kur’an na nasem jeziku i dobro naucila sadrzaje sur’a itd.
Vec dugo godina ucim Kur’an na transkripciji , rijeci se koriste u nasem jeziku , druge povezes sa onim sto vec znas na nasem jeziku i kad ucis na namazu - znas sta ucis.
U svakoj suri ima ajeta koji ti se urezu i koji te posebno diraju...
Zatim, namaz u dzematu...Ako odem u dzamiju i sama klanjam nafilu ili dr mala je vjerovatnoca da cu se dekoncentrisati...

To je samo moje iskustvo a ti ces vjerovatno steci tvoje navike i tvoje iskustvo...

U svakom slucaju sretno i amin JàRabbi da nam svima namazi budu primljeni.

Ps ima i sehvi sedzda :)
Last edited by vazi on 16/06/2019 22:50, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#4869 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:
Idemedosumom wrote:A postoji li za suprotno dokaz, u Kur'anu mislim?

Pa sad kad me natjeras da upalim mozak... Mislim da ima ajet koji kaze nesto u fazonu "Kuran vam se objavljuje na arapskom da bi bio jasan". Tako nesto, ovdje se moze na ovom ajetu u odredjenim uslovima napraviti i pravilo... (Mislim ajet je, mora biti pravilo :D nije zakinut :D )
A imas obavezu ucenja Kur'ana u namazu onako kako je poslanik ucio na bilo kojem keraetu koji ti paše. E sad mozemo reci necemo kao poslanik da ucimo, ok (al nije ok), ali sta cemo s ajetom koji jasno kaze da je Kur'an na arapskom? Kako ces ucit Kur'an na nearapskom ako on ne postoji u nearapskom... ?
Prosvijetli me :D
Ne znam šta imaš patiti mozak, ako ti je Google tu. Koristi sve prednosti 21. stoljeća ffs.
http://www.islam.ba/Kuran/sura-12.html

SURA 12.
Yusuf - Jusuf
( Mekka - 111 ajeta )

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Elif Lam Ra. Ovo su ajeti Knjige jasne!
2. Objavljujemo je kao Kur’an na arapskom jeziku da biste razumjeli.

Ja ovo malo drugačije interpretiram, ali to je do moje profesionalne deformacije. Knjigu/Poruku ti/vam (Arapima) objavljuje na arapskom da bi razumjeli.

Ali to naravno nije tema ove priče. :mrgreen:
tuzlak1212

#4870 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Bloo wrote: Ne znam šta imaš patiti mozak, ako ti je Google tu. Koristi sve prednosti 21. stoljeća ffs.
http://www.islam.ba/Kuran/sura-12.html

SURA 12.
Yusuf - Jusuf
( Mekka - 111 ajeta )

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Elif Lam Ra. Ovo su ajeti Knjige jasne!
2. Objavljujemo je kao Kur’an na arapskom jeziku da biste razumjeli.

Ja ovo malo drugačije interpretiram, ali to je do moje profesionalne deformacije. Knjigu/Poruku ti/vam (Arapima) objavljuje na arapskom da bi razumjeli.

Ali to naravno nije tema ove priče. :mrgreen:
Da, imaš pravo, ali na drugim mjestima je rečeno da je Kur'an poruka svima do Sudnjeg Dana, a tu da je na arapskom, kad se to malo podvuče i sabere mislim da je obaveznost arapskog pogotovo po pitanju Kur'ana neminovna. Mada se svi žame zbog toga, ali šta da se radi, to je samo jedno od iskušenja :D
A recimo samo prva riječ u Fatihi "elhamdulillah" znači "hvala i zahvala pripadaju samo Allahu" znači ne smiješ ništa izbacit iz rečenice da ne izgubiš smisao jedne riječi. Hajde ti sad sjedi i riječ po riječ prevodi a da se ne izgubi smisao originala... Znači trebaju ti ormari i regali tomova papira da prevedeš Kur'an, lakše je naučit izgovarati na arapskom :D
Idemedosumom

#4871 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Poznat mi je taj ajet, međutim, to i nije baš odgovor na moje gore postavljeno pitanje.

Kur'an je objavljen na arapskom, ali ako je objavljen cijelom čovječanstvu, onda to podrazumijeva prijevođenje značenja ajeta?
Bloo
Globalna šefica

#4872 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote: Da, imaš pravo, ali na drugim mjestima je rečeno da je Kur'an poruka svima do Sudnjeg Dana, a tu da je na arapskom, kad se to malo podvuče i sabere mislim da je obaveznost arapskog pogotovo po pitanju Kur'ana neminovna. Mada se svi žame zbog toga, ali šta da se radi, to je samo jedno od iskušenja :D
A recimo samo prva riječ u Fatihi "ehlamdulillah" znači "hvala i zahvala pripadaju samo Allahu" znači ne smiješ ništa izbacit iz rečenice da ne izgubiš smisao. Hajde ti sad sjedi i riječ po riječ prevodi a da se ne izgubi smisao originala... Znači trebaju ti ormari i regali tomova papira da prevedeš Kur'an, lakše je naučit izgovarati na arapskom :D
Eh, svi tvrde da je njihova do zore... :mrgreen:
Sabere i oduzme... :lol:
Ahem.
Kao što rekoh, ja ti mogu komentar dati samo kao prevodilac. Ne ulazeći u religijski aspekt, jer svoje mišljenje sam davno dala. Ako ima Boga, mislim da mu je svejedno kako mu se obraćaš. Sve su to jezici kule Babilonske.

Ova rečenica o kojoj pričamo, gledajući je izdvojeno (bez oduzimanja i sabiranja i podvlačenja) za mene ima značenje da je logično da će Objava biti na arapskom. Uzevši u obzir gdje je nastala. A u kontrastu sa već ranijim objavama/Knjigama (koje su na drugim jezicima), te stoga možda i potreba za naglašavanjem da se objavljuje na arapskom da biste razumjeli jer su ostale na jezicima koje Arapi (ili većina njih barem) ne razumiju.

"Problem" sa prevodom Božjih riječi sa originalnog jezika je široka tema lingvistička. Naravno pod ovim mislim na riječi/registre/leksiku koje nema u bosanskom, a postoji u arapskom. I vice versa. O ovom nečemo jer nije tema a i ugušili bi originalnu diskusiju.

Lakše je naučiti izgovarati. To da svakako. Ali djevojka/žena je pitala iz drugog razloga. Osjećati. Kako d osjeća ako ne razumije riječi.
Svako može nabubati Fatihu napamet, ali kako se identificirati, osjetiti zanos, ufanje, strahopoštovanje, milost itd...ako izgovaraš riječi na jeziku koji ti nije maternji? Mislim da je to bila suština njenog pitanja. Kako osjetiti?
vazi

#4873 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

Individualno iskustvo vodi do « osjeti »
tuzlak1212

#4874 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

To je problem svima nama :lol: al pitanje je bilo moze li izgovarati sure u namazu na nasem jeziku :D
Bloo
Globalna šefica

#4875 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:To je problem svima nama :lol: al pitanje je bilo moze li izgovarati sure u namazu na nasem jeziku :D
Jarane, pa što misliš da je to pitala?
Don't be dense. Don't be Smrčak.
Razlog zbog kojeg ovo pitam je zato sto nikad nisam uspjela u namazu da osjetim neku povezanost s Bogom.
Post Reply