"tobejarabi= Tawba ya Rabb"---> oprosti/oprost o Gospodarur_faruk wrote:neko mi je implicirao da sam "tobejarabi" vijernik.
nisam.... mozda sam malo nezgrapno pisao pa se stekao takav dojam
izvinjavam se zbog toga
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Smrcak15
#4851 Re: Ateizam
- arzuhal
#4852 Re: Ateizam
Zanimljivo...Dakle postoji velika mogućnost da su neki dijelovi Kur'ana zapisivani na pergamentu starom više godina, više desetina godina ili starom čak cijelo stoljeće u odnosu na trenutak njihove objave Poslaniku Muhammedu, alejhi-selam...To pokazuje razvijenu ekološku svijest Arabljana tog doba, štednju, domaćinski odnos spram materijala na kojem su zapisivali i pisali, itd.
Šta sve čovjek neće saznati iz istraživanja kojim se utvrđuje starost pergamenta, ali i mladosti tinte kojom je pisano na tom pergamentu ili fonta slova kojim je pisano, a koji pripada mlađem dobu u odnosu na starost pergamenta, kako to paleografija otkriva...I tako dalje...
Uči, čitaj...
Šta sve čovjek neće saznati iz istraživanja kojim se utvrđuje starost pergamenta, ali i mladosti tinte kojom je pisano na tom pergamentu ili fonta slova kojim je pisano, a koji pripada mlađem dobu u odnosu na starost pergamenta, kako to paleografija otkriva...I tako dalje...
Uči, čitaj...
-
r_faruk
#4853 Re: Ateizam
ovaj smrle je stvarno ogranicen covjek..... ocigledno da ne vidi navodnike niti shvata zasto sam koristio tu rijec. sada mi je jos jasnije u kakvoj zabludi zivi... puko covjek, zao mi ga, ali sta ces....
- Dope_Man
#4854 Re: Ateizam
Nekad je bog vozio Mercedes, sad je izgleda usao u krizu srednjih godina pa bi da se osjeca mlado ponovo:

- beni-bu-man
#4855 Re: Ateizam
Fare koliko sam mogao skontat da si vjernik, a tvoje misljenje je da Smrle postaje ekstremista il mu je samo mozak ispran ?r_faruk wrote:ovaj smrle je stvarno ogranicen covjek..... ocigledno da ne vidi navodnike niti shvata zasto sam koristio tu rijec. sada mi je jos jasnije u kakvoj zabludi zivi... puko covjek, zao mi ga, ali sta ces....
- Smrcak15
#4856 Re: Ateizam
znam dobro sta si mislior_faruk wrote:ovaj smrle je stvarno ogranicen covjek..... ocigledno da ne vidi navodnike niti shvata zasto sam koristio tu rijec. sada mi je jos jasnije u kakvoj zabludi zivi... puko covjek, zao mi ga, ali sta ces....
- beni-bu-man
#4857 Re: Ateizam
Evo Smrle jedno pitanje, cemo toliko interesovanje prema islamu, stvarno si mi fascinantan lik koliko ti vjerujes u neke stvari, sto me jos vise interesuje koliko je tebi godina ?
-
r_faruk
#4858 Re: Ateizam
nemas ti pojma smrle,Smrcak15 wrote:znam dobro sta si mislior_faruk wrote:ovaj smrle je stvarno ogranicen covjek..... ocigledno da ne vidi navodnike niti shvata zasto sam koristio tu rijec. sada mi je jos jasnije u kakvoj zabludi zivi... puko covjek, zao mi ga, ali sta ces....
@beni bu man... nisam vjernik
- beni-bu-man
#4859 Re: Ateizam
znaci raja sir_faruk wrote:nemas ti pojma smrle,Smrcak15 wrote:znam dobro sta si mislior_faruk wrote:ovaj smrle je stvarno ogranicen covjek..... ocigledno da ne vidi navodnike niti shvata zasto sam koristio tu rijec. sada mi je jos jasnije u kakvoj zabludi zivi... puko covjek, zao mi ga, ali sta ces....
@beni bu man... nisam vjernik
- Smrcak15
#4860 Re: Ateizam
beni-bu-man wrote:Evo Smrle jedno pitanje, cemo toliko interesovanje prema islamu, stvarno si mi fascinantan lik koliko ti vjerujes u neke stvari, sto me jos vise interesuje koliko je tebi godina ?
od malih noga mene je islam privlacio, kao magnet, neznam ni sam sto.Evo Smrle jedno pitanje, cemo toliko interesovanje prema islamu
a sad interesovanje za islam se pojacalo zato sto imam mogucnost da ga detaljnije izucavam, analiziram itd jer me cini sretnim, znaci ovaj nacin zivota me ispunjava, jer da me ne cini sretnim vjerovatno bi ga u stranu gurnuo.
jednostavno islam mi daje korisne upute u zivotu koje meni koriste. Vidio previse dokaza da dolazi od BOga i tesko mi je zamislivo da jedan nepismeni Muhammed moze sastaviti ovako nesto ili bilo ko u 7 stoljecu. Naravno ispunjava mi dusu jer dobijem odgovore na mnoga pitanja, od samog nastanka svemira, svrha postojanja na zemlji, sta se desava prilikom smrti i poslije smrti, sto se desavaju neke stvari u svijetu i mnogo toga jos.
pa vjerujem ih na osnovu nekih dokaza a ne onako na slijepo vjerovanjestvarno si mi fascinantan lik koliko ti vjerujes u neke stvari,
presao 30tu uglavnomsto me jos vise interesuje koliko je tebi godina
- beni-bu-man
#4861 Re: Ateizam
Smrle ja ti ko drugu sad ovorim.
Ohani malo s vjerom nije to sve u zivotu ima i dugih stavri pored vjere (vjeuj i ti dalje, ne kazem sad da je batalis skroz)
Vidi se iz tvog pisanja da si se pevise zado oko toga, a nisi derle ili nekakav narkoman koji se skida s doge i vidi utjehu u vjeri koja mu pomaze da se skine.
Ohani malo s vjerom nije to sve u zivotu ima i dugih stavri pored vjere (vjeuj i ti dalje, ne kazem sad da je batalis skroz)
Vidi se iz tvog pisanja da si se pevise zado oko toga, a nisi derle ili nekakav narkoman koji se skida s doge i vidi utjehu u vjeri koja mu pomaze da se skine.
- Smrcak15
#4862 Re: Ateizam
ti sad mislis da sam ja samo vjera vjera vjera i nista drugo da mi nema u zivotubeni-bu-man wrote:Smrle ja ti ko drugu sad ovorim.
to sto ja sa drustvom igram fudbala skoro svake sedmice, odem sa rajom na kafu, pogledam navecer film (mozak na pasu, uz grickalice, merak), putujem, posjecujem raznorazne restoranje, probam jela iz raznih dijelova svijeta, rostiljanje sa familijom, idem u sumu sa drugovima dzogiranja i gljivarstva, kad je zimski period planiram nauciti skijanje i da ti ne nabrajam vise sta se sve radi pored vjere koju imam u zivotu.
ako se prihvatim necega onda treba da bude kako treba a ne polovicno, pa da me narod nebi mokri carapama udarao po licu i govorio bjezi ti tamo i neklanjas a da nama palamudis o vjeriVidi se iz tvog pisanja da si se pevise zado oko toga,
-
r_faruk
#4863 Re: Ateizam
[/quote]@beni bu man... nisam vjernik
znaci raja si
[/quote]

znaci raja si
-
Edouard
#4864 Re: Ateizam
Vjerovanje na koje prisiljava ateizam, vjerovanje da na početku i u temelju svih stvari stoji nešto nerazumno, materija, da je razum slučajni nusprodukt toga nerazumnog, te da iz te nerazumne materije koja je podvrgnuta prirodnim zakonima, dakle zakonima nužnosti, može proizaći ljudska sloboda, toliko je evidentna besmislica da joj nema premca, uvreda ljudskom razumu i svakom ljudskom biću.broj dva wrote:--Edouard wrote:Ma tu dileme nema, a i nije tema. Ali kako testirati i dokazati ateističko vjerovanje da na početku i u temelju svih stvari stoji nešto nerazumno, materija, da je razum slučajni nusprodukt toga nerazumnog. Da iz te nerazumne materije koja je podvrgnuta prirodnim zakonima, dakle zakonima nužnosti, može proizaći ljudska sloboda. To je nešto šta doista zapanjuje i u pravu je profesor matematike i filozofije nauke sa Univerziteta u Oxfordu, John Lennox, kad kaže za ateiste "...Ono što me je zaintrigiralo bio je nedostatak dubine i argumenata u njihovim stavovima. To me je zapanjilo i još me uvijek zapanjuje, ta slabost argumenata."broj dva wrote:
Ono sto se ne da testirati i dokazati je postojanje i nepostojanje boga.Ne potcjenjujući nauku, a prema pretpostavkama iste, ono što je vidljivo čini samo oko 5 % čitavog svemira, tako da ni nauka zasad ne objašnjave čak ni sve materijalno oko nas.broj dva wrote:
..nema potrebe za postuliranjem postojanja nekog bozanstva da bi se objasnjavao svjet oko nas.
Alternativa je da je razum produkt cega ? Nekog drugog razuma ? Ne vidis cirularnu logiku ? Objasnjavas nas razum kao posljeducu vec postuliranog razuma koji je a priori na vecem stepenu razvoja a ne pitas se odakle taj razum ? Zaboravih, taj je "van vremena i prostora, neuzrokovani uzrok" i slicno.
Skeptici i ateisti makar tragaju za odgovorima, religija kaze " put prestaje kod boga"
I to još nazvati traganjem za odgovorima; to je doslovno izrugivanje.
A na takvo nešto ni u tragovima ne upućuje ni zdrav razum, ni iskustvo, ni nauka, ni filozofija, ni intuicija, ni ijedna ljudska djelatnost, ma ama baš ništa. I ne smeta tu ateiste nikakav nedostatak dokaza i objašnjenja, svejedno vjeruju ko što rekoh u te evidentne besmislice, jer znaju što je alternativa koju nisu nikako u mogućnosti prihvatiti - da u temelju i na početku svega stoji um.
A u kontekstu govora o vremenu i prostoru (za koje i ne možemo kazati što su), i van toga, Ludwig Wittgenstein, jedan od najvećih filozofa 20. stoljeća u svom Tractatusu reče:
"Rješenje zagonetke života u prostoru i vremenu leži izvan prostora i vremena."
- aurora313
#4865 Re: Ateizam
Tvoje kvazifilozofske postavke sa teološkog fakulteta ne mogu biti zdrava osnova za diskusiju.Edouard wrote:Vjerovanje na koje prisiljava ateizam, ...
Ako treba početi tačnu rečenicu kao gore, čitala bi se:
Vjerovanje na koje prisiljava RELIGIJA...
- harač
#4866 Re: Ateizam
filozofski diletant slucajno ispustio početak 6.4312... kao kad se forumski muslimani zalete u odgovoru na tvrdnju da im bog ima psihopatske osobine pa citiraju 5:32, a ajet poslije kao da je pojela kozaEdouard wrote: A u kontekstu govora o vremenu i prostoru (za koje i ne možemo kazati što su), i van toga, Ludwig Wittgenstein, jedan od najvećih filozofa 20. stoljeća u svom Tractatusu reče:
- aurora313
#4867 Re: Ateizam
Ja obožavam slušati pametne ljude ali se užasavam pozivanja na filozofe na parčiće. Sjećam se intervjua čuvenog filozofa i profesora Weissa (Yale) koji je kada su ga pitali kako bi se osjećao da je poslan u zatvor na dužu robiju, odgovorio da mu to ne bi smetalo jer bi bio u mogućnosti da duže sjedi bez da ga prekidaju i da razmišlja.harač wrote:filozofski diletant slucajno ispustio početak 6.4312... kao kad se forumski muslimani zalete u odgovoru na tvrdnju da im bog ima psihopatske osobine pa citiraju 5:32, a ajet poslije kao da je pojela kozaEdouard wrote: A u kontekstu govora o vremenu i prostoru (za koje i ne možemo kazati što su), i van toga, Ludwig Wittgenstein, jedan od najvećih filozofa 20. stoljeća u svom Tractatusu reče:
Za mene kao praktičara, to je noble stav, ali pucanje ćorcima. Naime, realno je da bi zatvorski uslovi bili propast za većinu: za inženjera, matematičara, fizičara, paleologa, hemičara, astronoma...
To naš Edo nikako da utuvi. A i kako će kada živi u svijetu mašte.
-
Edouard
#4868 Re: Ateizam
Zoro, iako mi nije struka meni je filozofija zanimljiva, a i teologija. Ti li si ono matematičar ili fizičar?aurora313 wrote:Ja obožavam slušati pametne ljude ali se užasavam pozivanja na filozofe na parčiće. Sjećam se intervjua čuvenog filozofa i profesora Weissa (Yale) koji je kada su ga pitali kako bi se osjećao da je poslan u zatvor na dužu robiju, odgovorio da mu to ne bi smetalo jer bi bio u mogućnosti da duže sjedi bez da ga prekidaju i da razmišlja.harač wrote:filozofski diletant slucajno ispustio početak 6.4312... kao kad se forumski muslimani zalete u odgovoru na tvrdnju da im bog ima psihopatske osobine pa citiraju 5:32, a ajet poslije kao da je pojela kozaEdouard wrote: A u kontekstu govora o vremenu i prostoru (za koje i ne možemo kazati što su), i van toga, Ludwig Wittgenstein, jedan od najvećih filozofa 20. stoljeća u svom Tractatusu reče:
Za mene kao praktičara, to je noble stav, ali pucanje ćorcima. Naime, realno je da bi zatvorski uslovi bili propast za većinu: za inženjera, matematičara, fizičara, paleologa, hemičara, astronoma...
To naš Edo nikako da utuvi. A i kako će kada živi u svijetu mašte.
Kad bih i htio, s četvero djece ne bih mogao živjeti u svijetu mašte o kojem govoriš. A da tebe kao praktičara demantiram, a i da se pohvalim, mogu ti u poruci poslati i kopije nekih priznanja za inovacijska rješenja iz područja radiokomunikacija.
- aurora313
#4869 Re: Ateizam
Well, i za to je potrebno imati mašte. Čestitam.Edouard wrote:Zoro, iako mi nije struka meni je filozofija zanimljiva, a i teologija. Ti li si ono matematičar ili fizičar?
Kad bih i htio, s četvero djece ne bih mogao živjeti u svijetu mašte o kojem govoriš. A da tebe kao praktičara demantiram, a i da se pohvalim, mogu ti u poruci poslati i kopije nekih priznanja za inovacijska rješenja iz područja radiokomunikacija.
- triconja
#4870 Re: Ateizam
Ne kontam, da nije nesto naknadno dopisano ili sam pogresno razumio?arzuhal wrote:Zanimljivo...Dakle postoji velika mogućnost da su neki dijelovi Kur'ana zapisivani na pergamentu starom više godina, više desetina godina ili starom čak cijelo stoljeće u odnosu na trenutak njihove objave Poslaniku Muhammedu, alejhi-selam...To pokazuje razvijenu ekološku svijest Arabljana tog doba, štednju, domaćinski odnos spram materijala na kojem su zapisivali i pisali, itd.
Uči, čitaj...
-
John Cleese
#4871 Re: Ateizam
Vidi sta su ti uradili od teme, Dukeraoul duke wrote:Tema je namijenjena za razmjenu 'mudrih' misli slobodnog uma i 'ateističkog' karaktera.
- arzuhal
#4872 Re: Ateizam
Ne znam šta si ti razumiotriconja wrote:Ne kontam, da nije nesto naknadno dopisano ili sam pogresno razumio?arzuhal wrote:Zanimljivo...Dakle postoji velika mogućnost da su neki dijelovi Kur'ana zapisivani na pergamentu starom više godina, više desetina godina ili starom čak cijelo stoljeće u odnosu na trenutak njihove objave Poslaniku Muhammedu, alejhi-selam...To pokazuje razvijenu ekološku svijest Arabljana tog doba, štednju, domaćinski odnos spram materijala na kojem su zapisivali i pisali, itd.
Uči, čitaj...
- triconja
#4873 Re: Ateizam
Ne razumijem ni nakon par citanja o cemu si htio reci (logicki sam pristupio tvojim tvrdnjama). Postoje neki mediji na koje se zapisivala objava koji su stariji od same objave, neki dosta stariji. Kazes da je tinta dosta mladja od samih tih medija i da je razlicit font na mediju.arzuhal wrote:
Ne znam šta si ti razumio
Zadnja recenica se moze tumaciti na vise nacina, tinta je starija od objave i koristena je prije objave ili u trenutku ili poslije, tinta je iste starosti kao i objava i koristena je u vrijeme ili poslije objave, tinta je nastala poslije objave i koristena je poslije objave. Neizvjesnost, nema dovoljno podataka da se izvrsi potpuna dedukcija i podatak kao takav me navodi na razna razmisljanja. Mozda sam pogresio u samom razmatranju podataka.
- arzuhal
#4874 Re: Ateizam
Sve Aristoteli, strinumu, k'o da čitam Organon...triconja wrote:Ne razumijem ni nakon par citanja o cemu si htio reci (logicki sam pristupio tvojim tvrdnjama). Postoje neki mediji na koje se zapisivala objava koji su stariji od same objave, neki dosta stariji. Kazes da je tinta dosta mladja od samih tih medija i da je razlicit font na mediju.arzuhal wrote:
Zadnja recenica se moze tumaciti na vise nacina, tinta je starija od objave i koristena je prije objave ili u trenutku ili poslije, tinta je iste starosti kao i objava i koristena je u vrijeme ili poslije objave, tinta je nastala poslije objave i koristena je poslije objave. Neizvjesnost, nema dovoljno podataka da se izvrsi potpuna dedukcija i podatak kao takav me navodi na razna razmisljanja. Mozda sam pogresio u samom razmatranju podataka.
Ti i @harač me uništiste
- triconja
#4875 Re: Ateizam
arzuhal wrote:Sve Aristoteli, strinumu, k'o da čitam Organon...triconja wrote:Ne razumijem ni nakon par citanja o cemu si htio reci (logicki sam pristupio tvojim tvrdnjama). Postoje neki mediji na koje se zapisivala objava koji su stariji od same objave, neki dosta stariji. Kazes da je tinta dosta mladja od samih tih medija i da je razlicit font na mediju.arzuhal wrote:
Zadnja recenica se moze tumaciti na vise nacina, tinta je starija od objave i koristena je prije objave ili u trenutku ili poslije, tinta je iste starosti kao i objava i koristena je u vrijeme ili poslije objave, tinta je nastala poslije objave i koristena je poslije objave. Neizvjesnost, nema dovoljno podataka da se izvrsi potpuna dedukcija i podatak kao takav me navodi na razna razmisljanja. Mozda sam pogresio u samom razmatranju podataka.![]()
Ti i @harač me uništiste
Moras priznati da tvoj post ima detalja koji nisu dovoljno definisani i daju masti dosta materije za poigravanje. Vidis sta bude kad covjek previse ozbiljno shvata matematiku