Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
- Peacean
- Averus
#48402 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Doom izgleda baš jebački 
Dragon Age... Ne znam šta bih rekao
Nisam imao ni hype ni nadu. Ne smeta mi visual style, iako ne kontam što igru poput DA napraviti da izgleda kao Sea of Thieves/Fortnite - pogotovo kad već nije live service (pa da grafika treba godinama da bude prihvatljiva), nego je singleplayer.
Na to sve, likovi iz trailera su mi totalno nezanimljivi.
A onda se sjetim ovoga...

PS: hvala redditu, podsjetiše me da je i DA: Inquisition imao sličan artstyle u trailerima, pa nadajmo se da će makar to biti bolje

Dragon Age... Ne znam šta bih rekao
Nisam imao ni hype ni nadu. Ne smeta mi visual style, iako ne kontam što igru poput DA napraviti da izgleda kao Sea of Thieves/Fortnite - pogotovo kad već nije live service (pa da grafika treba godinama da bude prihvatljiva), nego je singleplayer.
Na to sve, likovi iz trailera su mi totalno nezanimljivi.
A onda se sjetim ovoga...
PS: hvala redditu, podsjetiše me da je i DA: Inquisition imao sličan artstyle u trailerima, pa nadajmo se da će makar to biti bolje

- ferratilis
#48403 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Barem nesto za mene, da ispere gorak ukus. Mada, ni za ovo se ne zna, ali izgleda solidno.
-
DonieBrasco
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- M416
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#48407 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ko da gledam Sulu kako na koncertu predstavlja sve clanove Zabranjenog pusenja.
- MarlboroGold
- ferratilis
#48409 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Poceo sam prihvatati cinjenicu, odnosno BG3 me naucio, da vise nisam ciljana publika ovih igara, tako da me puno i ne pogadja. Ako si stariji od 30 i volis oldschool stvari, cijela industrija se odmice od tebe. Ako godisnje izadje jedna-dvije dobre igre, pogotovo ako je to neki RPG, ja zadovoljan. A za ove AAA ljubicaste naslove ima dovoljno kupaca.
- Averus
#48410 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ja samo znam da sam bio sretniji i zadovoljniji igrama, dok nisam uopste pratio ko je publisher, nisam gledao trailere, niti bio upućen u background.
Sad pola stvari koje ne bih ni primjetio, počne mi smetati jer neko online skrene pažnju na to.
U ovom DATV traileru mi najmanje smeta grafika/stil, jer su i prije tako radili trailere, a u igri izgleda skroz drugačije.
Više mi smeta što pokušavaju stvoriti hype, jer onda i ako bude igra dobra, napraviće neki gaf zbog čega će biti ogađena.
Inače me nervira hype kultura, jer daje developerima i publisherima za pravo da lijeno izbace poluproizvod, uzmu pare, pa ga kasnije peglaju (ako i to uošte urade).
Za DA Veilguard još uvijek imam nešto malo nade, ali svakim novim postom ta nada opada.
Sad pola stvari koje ne bih ni primjetio, počne mi smetati jer neko online skrene pažnju na to.
U ovom DATV traileru mi najmanje smeta grafika/stil, jer su i prije tako radili trailere, a u igri izgleda skroz drugačije.
Više mi smeta što pokušavaju stvoriti hype, jer onda i ako bude igra dobra, napraviće neki gaf zbog čega će biti ogađena.
Inače me nervira hype kultura, jer daje developerima i publisherima za pravo da lijeno izbace poluproizvod, uzmu pare, pa ga kasnije peglaju (ako i to uošte urade).
Za DA Veilguard još uvijek imam nešto malo nade, ali svakim novim postom ta nada opada.
- vaučer
#48411 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Meni najviše smeta, ako ćemo pravo, što sve manje igara uopće pokušava donijeti nešto novo u žanr koji odaberu za naslov. Ne samo gameplay, jer tu je najteže stvoriti nove navike i mnogo igrača može odustati ako je koncept pretjerano drugačiji, nego i art direkcija, kreativni aspekt igre - ukratko stil. Kad pogledaš ukupne troškove produkcije igre, stil je nešto što možeš objektivno 'kupiti' za najmanje novca. Sastaviš solidan core tim dobrog art direktora, koncept umjetnika i daš im 20% više vremena i 50% više umjetničke slobode. Ovako brdo igara koje možda i imaju ok gameplay, nelošu priču - jednostavno izgledaju u realzaciji do te mjere generički i formulativno dizajnirane, da se unaprijed ohladim. Eto taj DA trailer za primjer, k'o jebeni Pokemoni izgledaju. Svijet, likovi, klase - sve već viđeno tisuću puta. Ono, ne moraš izmisliti sve svaki put ispočetka - ali daj malo jebem ti, malo nečeg novog donesi za stol.
- ferratilis
#48412 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Imas kamaru inovativnih igara, sa genijalnim idejama, ali su sve indie. U tome je fazon.
Naveo sam samo cetiri, postoje desetine samo iz zadnjih par godina. Brutalna istina je da se inovativne igre ne prodaju bas najbolje. Imaju svoje fanove, budu prepoznate i nagradjivane, ali se ne prodaju kao AAA. Upravo zato sto ljudi zapravo i ne zele inovaciju, nego nesto poznato.
Problem koji imamo je sto developeri ne mogu izbaciti ni nesto poznato, nego sve pretvaraju u ideoloski nabijene Disney Fortnite klonove.
U Dragon Ageu, Grey Wardeni su izazivali strahopostovanje gdje god se pojave, to je bio red ratnika u koji si isao protiv svoje volje i kroz borbu prihvatao odgovornost i vrijednosti koje zastupaju. Ali ljudi te ipak gledaju sa distance. U ovom novom trejleru ispade da su oni nekakvi superheroji. Znaci ljudi koje rade na igri i ne poznaju lore.
Naveo sam samo cetiri, postoje desetine samo iz zadnjih par godina. Brutalna istina je da se inovativne igre ne prodaju bas najbolje. Imaju svoje fanove, budu prepoznate i nagradjivane, ali se ne prodaju kao AAA. Upravo zato sto ljudi zapravo i ne zele inovaciju, nego nesto poznato.
Problem koji imamo je sto developeri ne mogu izbaciti ni nesto poznato, nego sve pretvaraju u ideoloski nabijene Disney Fortnite klonove.
U Dragon Ageu, Grey Wardeni su izazivali strahopostovanje gdje god se pojave, to je bio red ratnika u koji si isao protiv svoje volje i kroz borbu prihvatao odgovornost i vrijednosti koje zastupaju. Ali ljudi te ipak gledaju sa distance. U ovom novom trejleru ispade da su oni nekakvi superheroji. Znaci ljudi koje rade na igri i ne poznaju lore.
- Averus
#48413 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Rocket League na primjer
Da spomenem samo neke - Death Stranding, Outer Wilds, Disco Elysium
Šta imaju zajedničko? To da tržišno ne prođu ni približno dobro kao Ubishit i EA provjereno ispiranje mozga.
Sa finansijskog aspekta, apsolutno se ne isplati rizikovati izmišljanjem tople vode.
Slažem se, uvijek je lijepo kad se neka igra probije, a pri tome ima nešto sasvim novo i drugačije, što nije nikad do sad viđeno. Međutim, to se tako rijetko dešava, da će uvijek prednost imati "de ti to ovako". Isto kao kad pokušaš boomeru objasniti da ne kuca u google pretragu adresu web stranice.
- MarlboroGold
#48414 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Isto i souls like igre... jebem ti više souls like. Jedna za drugom sve na isti kalup. Nekad bude malo drugačiji setting, ali u konačnici opet sve isto.
Isto je i jedno vrijeme bila pomama za Battle Royale šutere što je sad malo opalo, pa onda baš ovo kao u vezi DA Fortnite/Borderlands fazoni.
Meni je realno najviše žao ove današnje djece šta igraju i šta je njima top. Svaka druga AAA igra bude na isti kalup kao 10 nekih drugih naslova prije toga.
Kao što ti reče među indie se ipak pronađe nešto s vremena na vrijeme što je baš cool i originalno i što nije prodalo dušu korporacijskim životinjama, ali je toga sve rjeđe.
Isto je i jedno vrijeme bila pomama za Battle Royale šutere što je sad malo opalo, pa onda baš ovo kao u vezi DA Fortnite/Borderlands fazoni.
Meni je realno najviše žao ove današnje djece šta igraju i šta je njima top. Svaka druga AAA igra bude na isti kalup kao 10 nekih drugih naslova prije toga.
Kao što ti reče među indie se ipak pronađe nešto s vremena na vrijeme što je baš cool i originalno i što nije prodalo dušu korporacijskim životinjama, ali je toga sve rjeđe.
- jasko_ba
#48415 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ne kazem da nema veze, ali

- ferratilis
#48416 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ne mogu biti objektivan za soulslikes jer sam fan, ali i meni smeta sto veliki broj igara imitira Souls combat, iako ne razumiju sistem. Najbolji primjer zadnje dvije Jedi igre, zeljeli su da kopiraju Sekiro, naravno nemaju pojma. Rezultat je borba puna frustracije i losih animacija. Witcher 2 je izasao nakon sto su Souls igre postale popularne, i oni su ubacili parry i dodge roll, prilicno janky. Witcher 3 je malo bolji, ali animacije nisu bas najbolje. Itd. itd. Glup trend.
Ali kad su u pitanju bas Soulslikes, punokrvni klonovi, ima tu dosta mjesta za inovaciju, Lies of P i Lords of the Fallen su to pokazali. Samo kazem ne treba taj stil borbe trpati u svaku igru iz treceg lica.
Ali kad su u pitanju bas Soulslikes, punokrvni klonovi, ima tu dosta mjesta za inovaciju, Lies of P i Lords of the Fallen su to pokazali. Samo kazem ne treba taj stil borbe trpati u svaku igru iz treceg lica.
- vaučer
#48417 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Npr dobar spinoff na souls mehaniku je Sifu, kreativan hand to hand combat. Generalno souls igre užasno pate od debilnog, cookie cutter art directiona, skoro svaka fura isti gritty medieval look bez ikakve potrebe. Jebote daj mi souls igru u npr 70's New Yorku - The Warriors style, daj nešto u 2D platformer stilu kao Hollow Knight, daj neki pixeal art top-down kao Hotline Miami, daj Western, šta ja znam. Nego uvijek DS klonovi.
- BAN___KAI
#48418 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Katastrofa brate. Ja se odmah izivcirao cim sam vidio u traileru sve zenejasko_ba wrote: ↑10/06/2024 11:15Ne kazem da nema veze, ali![]()
![]()
Isto pogledao onaj Fable trailer i vise nece biti male protagonist vec ruzna treba
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#48419 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Gaming industrija je pocela da obolijeva od istih bolesti kao i ostale industrije zabave.
Lakse je praviti blokbaster, nego rizikovati sa kreativnim i inovativnim. Dakle, niche igre su prestale biti mainstream, kao i muzika i filmovi.
Ugodna iznenadjenja dodju kroz nezavisne produkcije i kreativne muzicare, ali to nikada nije popraceno velikim novcem. Bude tu i tamo dobro finansiranih projekata koji ispadnu top, ali ne tako cesto. Dakle isto kao i u gamingu.
Ali i to je ok.
Pa ja bih prebio nekoga da mi je mladjem meni govorio da cu gotiviti neke pixel art igre u sadasnjem vremenu. A ono chroma squad, a ono stardew valley, a ono dave the diver...
Lakse je praviti blokbaster, nego rizikovati sa kreativnim i inovativnim. Dakle, niche igre su prestale biti mainstream, kao i muzika i filmovi.
Ugodna iznenadjenja dodju kroz nezavisne produkcije i kreativne muzicare, ali to nikada nije popraceno velikim novcem. Bude tu i tamo dobro finansiranih projekata koji ispadnu top, ali ne tako cesto. Dakle isto kao i u gamingu.
Ali i to je ok.
Pa ja bih prebio nekoga da mi je mladjem meni govorio da cu gotiviti neke pixel art igre u sadasnjem vremenu. A ono chroma squad, a ono stardew valley, a ono dave the diver...
-
DonieBrasco
#48420 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Politicki korektni, ultra-mega woke i naravno LGBTQ+ ... unistavaju sve od filmova, muzike pa cak i video igara.
- Tito_i_Partija
#48421 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Trailer jeste drama loš, u smislu da je niz teških klišeja koji su već odavno postali krindž, al' ne znam čemu toliki šok oko ove trandže. U Dragon Age serijalu je uvijek, od samog početka, bilo žešćeg pederluka, politike i poziva na inkluziju. Jedan od temelja Originsa se gradi na teškoj i otvorenoj diskriminaciji, koja je centralna tema cijele priče. I tek sad se probudili internet ratnici jer im je ovaj zadnji previše "woke".
Elem, k'o što tekoh, trailer mi je bio razočaravajući al' nadam se da će gameplay showcase, koji je sutra, bit' puno bolji.
-
oXavier
#48422 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
https://www.hcl.hr/vijest/copa-city-je- ... ce-217086/
Hoće li biti opcija zabrane dolaska gostujućim navijačima
Hoće li biti opcija zabrane dolaska gostujućim navijačima
-
korisnik_ca
#48423 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
odlicne igre. radi ovakvih igara ova tema ima smisla. kupio sam manifold garden na EPICu.ferratilis wrote: ↑10/06/2024 10:38 Imas kamaru inovativnih igara, sa genijalnim idejama, ali su sve indie. U tome je fazon.
- nepass1
#48424 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Haha isto gledam tdu novi, kaze moras sa trebom igrati. Ocekujem naredni spideerman da ce se igrati sa trebom ili sa spider pig i batman da se igra sa batwoman.
Ne znam gdje nadju ove lbgtq
- Averus
#48425 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Gameplay sneak-peakTito_i_Partija wrote: ↑10/06/2024 15:21 Elem, k'o što tekoh, trailer mi je bio razočaravajući al' nadam se da će gameplay showcase, koji je sutra, bit' puno bolji.
https://x.com/dragonage/status/1800196133517660204
Još par igara koje mi djeluju zanimljivo:
Last edited by Averus on 10/06/2024 19:56, edited 1 time in total.