Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
DonVitoN

#4826 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by DonVitoN »

shake69 wrote:
DonVitoN wrote:Sad smo definitivno u grupi nosioca za klf. EP 2016.. bicemo najpozeljniji nosioc :mrgreen:
Valjda bude tako, ali kako vidim na narednoj ljestvici FIFA cemo pasti cak na 20-to mjesto nakon vecerasnjih rezultata a prelazi nas na listi cak i Ukrajina. Nejasno je to malo.
Nema to veze sada FIFA rang. je bitna samo da se sutra izvlace grupe za kfl. za FIFA World Cup 2018. :mrgreen:
Ovdje se gleda kvota po Uefa rang. l. gdje smo 9ti. jedino ako UEFA bude promijenila plan tj. bude 8 grupa onda nebih bili nosioci do sad je uvijek bilo 9 grupa.

Evo da je 9 grupa.
Domacin Francuska + 18 (prvi, drugi iz grupa) + najbolji treci iz (9 grupa)=20

8 ide u baraz tj. + 4 prodje dodas onih 20 dodjes do broja 24, logicno da bude ovako po 9 grupa kao sto je bilo.. pa sad UEFA :-)
GeneralBHF

#4827 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by GeneralBHF »

Padamo za 5 mjesta na slijedecoj rang listi!
GeneralBHF

#4828 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by GeneralBHF »

DonVitoN wrote:
shake69 wrote:
DonVitoN wrote:Sad smo definitivno u grupi nosioca za klf. EP 2016.. bicemo najpozeljniji nosioc :mrgreen:
Valjda bude tako, ali kako vidim na narednoj ljestvici FIFA cemo pasti cak na 20-to mjesto nakon vecerasnjih rezultata a prelazi nas na listi cak i Ukrajina. Nejasno je to malo.
Nema to veze sada FIFA rang. je bitna samo da se sutra izvlace grupe za kfl. za FIFA World Cup 2018. :mrgreen:
Ovdje se gleda kvota po Uefa rang. l. gdje smo 9ti. jedino ako UEFA bude promijenila plan tj. bude 8 grupa onda nebih bili nosioci do sad je uvijek bilo 9 grupa.

Evo da je 9 grupa.
Domacin Francuska + 18 (prvi, drugi iz grupa) + najbolji treci iz (9 grupa)=20

8 ide u baraz tj. + 4 prodje dodas onih 20 dodjes do broja 24, logicno da bude ovako po 9 grupa kao sto je bilo.. pa sad UEFA :-)
UEFA ima drugi nacin rangiranja tako da nema potrebe da gledate FIFA ranking za EURO 2016.
shake69

#4829 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by shake69 »

Uh sto bi bilo dobro biti u Brazilu u grupi s Belgijom,Alzirom i Kostarikom, recimo! Tu i balkanski potcjenjivacki mentalitet ili ono 'lako cemo' bi mogao izdrzati pred reprezentacijama koji nisu puno bolje od nas, ili su na istom levelu ili cak i slabije.
Sacuvaj Boze grupe: Spanija, BiH, Cile i Meksiko!
avantgarde

#4830 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by avantgarde »

bas tako,svi ce nas htjet imat u grupi!.. :D :lol:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#4831 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Admir_1984 »

ja nešto razmišljam šta bi mi bili u buducnosti da fifa/uefa usvoji zakon da igraci samo rodjeni u određenoj zemlji ili igraci koji tu igraju 7+ godina mogu nastupati za reprezentaciju. ne znam baš koliko ce njemci/švicarci/šveđani/norvežani/danci i ostali tolerisati slucajeve da oni školuju djecu, a da se oni kasnije odlucuju igrati za druge rerprezentacije. ipak je smisao reprezentacije da reprezentuješ svoju zemlju, a mi recimo imamo igraca koji u našoj zemlji nisu lopu nijednom šutnuli do poziva u reprezentaciju. vec sa generacijama 93 i više gubi se smisao, jer ta djeca niti su rođena ovde, niti imaju velike veze sa bosnom. treba imati u vidu da ti drugi savezi ipak ulažu pare u mladi pogon i onda im gotov proizvod uzmu drugi, treba itekako o tome razmišljati. sada nam je dobro, al itekako ima smisla ovo gore napisano
Havatar

#4832 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Havatar »

Admir_1984 wrote:ja nešto razmišljam šta bi mi bili u buducnosti da fifa/uefa usvoji zakon da igraci samo rodjeni u određenoj zemlji ili igraci koji tu igraju 7+ godina mogu nastupati za reprezentaciju. ne znam baš koliko ce njemci/švicarci/šveđani/norvežani/danci i ostali tolerisati slucajeve da oni školuju djecu, a da se oni kasnije odlucuju igrati za druge rerprezentacije. ipak je smisao reprezentacije da reprezentuješ svoju zemlju, a mi recimo imamo igraca koji u našoj zemlji nisu lopu nijednom šutnuli do poziva u reprezentaciju. vec sa generacijama 93 i više gubi se smisao, jer ta djeca niti su rođena ovde, niti imaju velike veze sa bosnom. treba imati u vidu da ti drugi savezi ipak ulažu pare u mladi pogon i onda im gotov proizvod uzmu drugi, treba itekako o tome razmišljati. sada nam je dobro, al itekako ima smisla ovo gore napisano
Tako klubovi iz tih nabrojanih zemalja kradu igrace klubovima iz financijski slabijih zemalja tako da ako bi gledali da zabrane jedno morali bi i drugo i od toga nema nista
drug_profi

#4833 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by drug_profi »

Admir_1984 wrote:ja nešto razmišljam šta bi mi bili u buducnosti da fifa/uefa usvoji zakon da igraci samo rodjeni u određenoj zemlji ili igraci koji tu igraju 7+ godina mogu nastupati za reprezentaciju. ne znam baš koliko ce njemci/švicarci/šveđani/norvežani/danci i ostali tolerisati slucajeve da oni školuju djecu, a da se oni kasnije odlucuju igrati za druge rerprezentacije. ipak je smisao reprezentacije da reprezentuješ svoju zemlju, a mi recimo imamo igraca koji u našoj zemlji nisu lopu nijednom šutnuli do poziva u reprezentaciju. vec sa generacijama 93 i više gubi se smisao, jer ta djeca niti su rođena ovde, niti imaju velike veze sa bosnom. treba imati u vidu da ti drugi savezi ipak ulažu pare u mladi pogon i onda im gotov proizvod uzmu drugi, treba itekako o tome razmišljati. sada nam je dobro, al itekako ima smisla ovo gore napisano
Sta bi onda Francuska? Dok god ove jace zemlje imaju koristi da klepe ponekog supertalenta od drugih, to nece uvesti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4834 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Truba »

reprezentacije se ne bi trebale pretvoriti u klubove što se tiče nacije igrača
možda da se ostavi 2-3 mjesta za one koji nisu rođeni tu... ili nisu rođeni od roditelja rođenih tu :D
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#4835 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by A1fa »

Ne ulazu savezi vec klubovi koji onda imaju i finansijsku korist od toga. Suplja je ovo prica i to se nikada nece desiti niti oni to iskreno i zele, jer ne mozes nikoga natjerati da srcem igra za nesto sto ne misli da je istinski njegovo.
Eh sad druga je stvar sto kako se nove generacije razvijaju, sve ce manje biti onih koji ce uopste imati zelju ili ceznju da igraju za nas. Ljudi su se integrisali, imaju nasa imena ali nista im Bosna ne znaci. Ima ih ,,mali milion'' koji vise u Bosnu nemaju kome ni doci...

Generalno, za 10-15 godina ako se sta ne promjeni u nasoj drzavi i ligi, nacinu rada i ulaganju u mlade, igrači kao Vršajević će nam biti kao Bingo na trijesdrugom broju :roll:
Muhamed Đakmić

#4836 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Muhamed Đakmić »

Pa nismo mi kolonija stranaca. Pogledaj Švicarsku, meni je recimo smiješno ko sve njih reprezentuje. Granit Džaka. Đerdan Šaćiri. Gokhan Inler. Sve stara švicarska imena i prezimena. Pa se desi da namjerno fule gol protiv matične zemlje, kao što je Džaka fulio protiv Albanije.
A1fa

#4837 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by A1fa »

Muhamed Đakmić wrote:Pa nismo mi kolonija stranaca. Pogledaj Švicarsku, meni je recimo smiješno ko sve njih reprezentuje. Granit Džaka. Đerdan Šaćiri. Gokhan Inler. Sve stara švicarska imena i prezimena. Pa se desi da namjerno fule gol protiv matične zemlje, kao što je Džaka fulio protiv Albanije.
Granit Xhaka barem moze bez akcenta da na Svicarskom njemačkom da bez problema intervju, dok se pola naših reprezentativaca preznoji dok sklopi prosto proširenu rečenicu kad ih Marjan nesto pita...to nije mjerilo, oni su reprezentativci svicarske, odrasli tamo i dio su tog drustva i dokle god se ko ne sjeti da u fudbalu uvede ovo sto u kosarci rade, ja sa tim nemam problema.
Muhamed Đakmić

#4838 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Muhamed Đakmić »

A1fa wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Pa nismo mi kolonija stranaca. Pogledaj Švicarsku, meni je recimo smiješno ko sve njih reprezentuje. Granit Džaka. Đerdan Šaćiri. Gokhan Inler. Sve stara švicarska imena i prezimena. Pa se desi da namjerno fule gol protiv matične zemlje, kao što je Džaka fulio protiv Albanije.
Granit Xhaka barem moze bez akcenta da na Svicarskom njemačkom da bez problema intervju, dok se pola naših reprezentativaca preznoji dok sklopi prosto proširenu rečenicu kad ih Marjan nesto pita...to nije mjerilo, oni su reprezentativci svicarske, odrasli tamo i dio su tog drustva i dokle god se ko ne sjeti da u fudbalu uvede ovo sto u kosarci rade, ja sa tim nemam problema.
Samo što se Pjanić nije dvoumio protiv Luksemburga ili Francuske, ili bilo ko od naših, a ovaj protiv Albanije jeste :D
limeni

#4839 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by limeni »

A1fa wrote:
mnogo stranaca se ne osjeca bas prihvaceno, napravis anketu i vidis kolika je mrznja domaceg stanovnistva prema strancima..naravno cim imaju korist od nekoga govore on je nas, on je primjer svicarca ali TO je licemjerno..
sta cete prigovoriti momku koji ima bosanske roditelje.
A1fa

#4840 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by A1fa »

Muhamed Đakmić wrote:
A1fa wrote:
Samo što se Pjanić nije dvoumio protiv Luksemburga ili Francuske, ili bilo ko od naših, a ovaj protiv Albanije jeste :D
A sad nadji utakmice na yt Svicarska Albanija pa vidi ko je prvi golove dao i u u Svicarskoj i u Albaniji.......spetljo se Xhaka kod 2-0 za Svicarsk....jakog argumenta...
Muhamed Đakmić

#4841 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Muhamed Đakmić »

Ama fazon je što je izjavio da je tu namjerno fulio i navukao gnjev cijele nacije.

Samo govorim da je po meni logičnije, a praksa dokazuje da je tako, da ljudi koji su porijeklom iz BiH, a otišli su kao djeca ili su čak rođeni u drugim zemljama, igraju za BiH nego za matičnu zemlju. Niko od njih ne može razviti toliki patriotizam i emocije prema toj drugoj zemlji, a za reprezentaciju se nastupa prvenstveno iz tih pobuda.
A1fa

#4842 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by A1fa »

Muhamed Đakmić wrote:Ama fazon je što je izjavio da je tu namjerno fulio i navukao gnjev cijele nacije.

Samo govorim da je po meni logičnije, a praksa dokazuje da je tako, da ljudi koji su porijeklom iz BiH, a otišli su kao djeca ili su čak rođeni u drugim zemljama, igraju za BiH nego za matičnu zemlju. Niko od njih ne može razviti toliki patriotizam i emocije prema toj drugoj zemlji, a za reprezentaciju se nastupa prvenstveno iz tih pobuda.
Kako ne može, eno ti Ibrahimović najbolji primjer, jesi li ikada živio vani da možeš to procjeniti? Druga generacija već gubi povezanost sa zemljom porijekla svojih roditelja. Da ta tvoja priča ima smisla, SAD i cijela Južna Amerika ne bi imali reprezentacija uopšte..

Priča o patriotizmu će piti vode još desetak godina, poslije toga će biti sve teže.
Havatar

#4843 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Havatar »

A1fa wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Ama fazon je što je izjavio da je tu namjerno fulio i navukao gnjev cijele nacije.

Kako ne može, eno ti Ibrahimović najbolji primjer, jesi li ikada živio vani da možeš to procjeniti? Druga generacija već gubi povezanost sa zemljom porijekla svojih roditelja. Da ta tvoja priča ima smisla, SAD i cijela Južna Amerika ne bi imali reprezentacija uopšte..

Priča o patriotizmu će piti vode još desetak godina, poslije toga će biti sve teže.
Uvijek ima ljudi koji idu u inostranstvo iz raznih razloga tako da ce uvijek imati dijasporu i reprezentativce koji dolaze odatle . Osim toga Juzna Amerika ti nije najbolji primjer posto je Camoranesi uzeo italijansko drzavljanstvo i igrao za njih zato sto mu je neko od predaka bio Italijan.
salle_eh1986

#4844 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by salle_eh1986 »

a kako mogu razviti prema BIH, tamo rođeni, školuju se, govore njihovim jezikom, druže se sa tom djecom, dođu jednom u 5 godina ovde u posjetu dedu i nani i sad da vole bih
dobro i znaju da postoji
cyprus

#4845 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Kako se ne mogu razviti emocije prema državi u kojoj čitav život živiš? Ja da sam rođen i odrasto u Švicarskoj, ne bi bilo teorije da mogu i za jednu drugu državu osim nje osjećat išta...

Doduše, to ponajveći uticaj imaju roditelji... Ovisno od toga da li te guraju da se što više uklopiš u postojeće okruženje ili te aktivno i svakodnevno podsjećaju na 'korijene'...
fantom slobode

#4846 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by fantom slobode »

cyprus wrote:

Kako se ne mogu razviti emocije prema državi u kojoj čitav život živiš? Ja da sam rođen i odrasto u Švicarskoj, ne bi bilo teorije da mogu i za jednu drugu državu osim nje osjećat išta...

Doduše, to ponajveći uticaj imaju roditelji... Ovisno od toga da li te guraju da se što više uklopiš u postojeće okruženje ili te aktivno i svakodnevno podsjećaju na 'korijene'...
Ovo za roditelje uopste ne mora biti tacno...Ne mora roditelj da podsjeca svoje dijete na korijene...jave se oni sami od sebe kod djeteta. Mislim da ti se razmisljanje ne bazira na iskustvu.
valterboy

#4847 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by valterboy »

Izmedu 1998 i 2010, bilo je 18 debutanta na SPu. Samo 5 su izasli iz grupe.

http://bhdragons.com/the-history-of-a-w ... snia-fare/
jeza u ledja

#4848 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Tako nesto se ne moze desiti. Prije svega bi pocele pljustati sudske parnice jer to vec mozda i zalazi u pravo na rad i slicne zavrzlame. Mislim, cisto mjesta rodjenja sto se tice. Zamisli sad eto recimo Begovic rodjen u Trebinju otisao ko malo dijete u Kanadu, tamo odrastao i ne moze igrati za Kanadu? Uostalom, to bas i ne bi odgovaralo nekim uticajnim reprezentacijama, kao recimo Svicarskoj kojoj je 7-8 igraca rodjeno na Kosovu ili Makedoniji, pa recimo Belgiji, Francuskoj ili jedno vrijeme Holandiji kojima je uvijek 3-4 igraca rodjeno u Africi , Aziji, J. Americi.

Prije je moguce da se uvede neko pravilo gdje si trenirao tu moras i igrati, ali i to mi se cini nemogucim. Recimo u tom slucaju bi Messi morao igrati za Spaniju, a recimo hrvatski Eduardo ne bi mogao igrati za Brazil.

Uostalom, moguce da ovakav sistem i odgovara nekim klubovima koji treniraju te igrace, jer mozda taj igrac nema mjesta u njihovoj reprezentaciji, ali ima u nekoj drugoj, manjoj. Ovako je bar reprezentativac i raste mu cijena (dobar primjer je upravo nas Kolasinac ili mozda jos bolji Bicjo iz Braunsvajga)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#4849 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Admir_1984 »

jeza u ledja wrote:
Tako nesto se ne moze desiti. Prije svega bi pocele pljustati sudske parnice jer to vec mozda i zalazi u pravo na rad i slicne zavrzlame. Mislim, cisto mjesta rodjenja sto se tice. Zamisli sad eto recimo Begovic rodjen u Trebinju otisao ko malo dijete u Kanadu, tamo odrastao i ne moze igrati za Kanadu? Uostalom, to bas i ne bi odgovaralo nekim uticajnim reprezentacijama, kao recimo Svicarskoj kojoj je 7-8 igraca rodjeno na Kosovu ili Makedoniji, pa recimo Belgiji, Francuskoj ili jedno vrijeme Holandiji kojima je uvijek 3-4 igraca rodjeno u Africi , Aziji, J. Americi.

Prije je moguce da se uvede neko pravilo gdje si trenirao tu moras i igrati, ali i to mi se cini nemogucim. Recimo u tom slucaju bi Messi morao igrati za Spaniju, a recimo hrvatski Eduardo ne bi mogao igrati za Brazil.

Uostalom, moguce da ovakav sistem i odgovara nekim klubovima koji treniraju te igrace, jer mozda taj igrac nema mjesta u njihovoj reprezentaciji, ali ima u nekoj drugoj, manjoj. Ovako je bar reprezentativac i raste mu cijena (dobar primjer je upravo nas Kolasinac ili mozda jos bolji Bicjo iz Braunsvajga)
ali i drugu stvar sam naveo, treniranje i život u zemlji 7+ godina, pa tako ako belgijanci nekoga treniraju od 12-13 godine taj bez problema može igrati za njih, iako nije tu rođen. sve ok što si ti napisao. gore je neko napisao da ne ulaže savez pare, nego klubovi, pa ko finansira trenere u u13, u15 i tako dalje selekcijama, ko placa te pripreme, ko placa tu putovanja, sigurno ne klubovi. pa bio je podatak koliko miliona samo košta njemacki savez taj skauting i rad sa mladima.

razlika izmedju pola francuske reprezentacije i nas je u tome što su oni ulagali u te igrace, iako nisu izvorni francuzi, a mi dobijamo na tanjir kolašinca, pjanica, bicakcica, begovica i tako dalje. opet kažem nije ovo trenutni problem, nego moguci buduci
jeza u ledja

#4850 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by jeza u ledja »

Ali ima mnogo zemalja u kojem ti nisi automatski drzavljanin samo zato sto si tamo rodjen, vec si drzavljanin zemlje svojih roditelja. I zamisli ti sad rodjen u Njemackoj, ali imas bosanski pasos. Ne mozes igrati za Njemacku (jer nemas pasos), a ne mozes igrati ni za BiH, jer nisi u Bosni rodjen i nisi u Bosni trenirao.
Post Reply