Admir_1984 wrote:ja nešto razmišljam šta bi mi bili u buducnosti da fifa/uefa usvoji zakon da igraci samo rodjeni u određenoj zemlji ili igraci koji tu igraju 7+ godina mogu nastupati za reprezentaciju. ne znam baš koliko ce njemci/švicarci/šveđani/norvežani/danci i ostali tolerisati slucajeve da oni školuju djecu, a da se oni kasnije odlucuju igrati za druge rerprezentacije. ipak je smisao reprezentacije da reprezentuješ svoju zemlju, a mi recimo imamo igraca koji u našoj zemlji nisu lopu nijednom šutnuli do poziva u reprezentaciju. vec sa generacijama 93 i više gubi se smisao, jer ta djeca niti su rođena ovde, niti imaju velike veze sa bosnom. treba imati u vidu da ti drugi savezi ipak ulažu pare u mladi pogon i onda im gotov proizvod uzmu drugi, treba itekako o tome razmišljati. sada nam je dobro, al itekako ima smisla ovo gore napisano
Tako nesto se ne moze desiti. Prije svega bi pocele pljustati sudske parnice jer to vec mozda i zalazi u pravo na rad i slicne zavrzlame. Mislim, cisto mjesta rodjenja sto se tice. Zamisli sad eto recimo Begovic rodjen u Trebinju otisao ko malo dijete u Kanadu, tamo odrastao i ne moze igrati za Kanadu? Uostalom, to bas i ne bi odgovaralo nekim uticajnim reprezentacijama, kao recimo Svicarskoj kojoj je 7-8 igraca rodjeno na Kosovu ili Makedoniji, pa recimo Belgiji, Francuskoj ili jedno vrijeme Holandiji kojima je uvijek 3-4 igraca rodjeno u Africi , Aziji, J. Americi.
Prije je moguce da se uvede neko pravilo gdje si trenirao tu moras i igrati, ali i to mi se cini nemogucim. Recimo u tom slucaju bi Messi morao igrati za Spaniju, a recimo hrvatski Eduardo ne bi mogao igrati za Brazil.
Uostalom, moguce da ovakav sistem i odgovara nekim klubovima koji treniraju te igrace, jer mozda taj igrac nema mjesta u njihovoj reprezentaciji, ali ima u nekoj drugoj, manjoj. Ovako je bar reprezentativac i raste mu cijena (dobar primjer je upravo nas Kolasinac ili mozda jos bolji Bicjo iz Braunsvajga)