Točno tako. Svi pokvarenjaci iskorištavaju to i podvaljuju. Isto to radi HDZ na lokalnom nivou gdje iam svoje Srbe, pa i Bošnjake. Ali, predsjednička funkcija je imap više simbolična i ima veću težinu od gradskog vijećnika. Bošnjaci sa Željkom nisu ništa dobili (čovjek se ne čuje zadnjih 5 godina, a kada se čuje samo provaljuje), a puno su izgubili, dobili su državu sa najvećom krizom od rata.prljavi Hare wrote:Evo malo o o konstitutivnosti.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
tulio
#4826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
hajducka travica
#4827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Elvira je danas izjavila da nije vise Hrvatica,nego Bosnjakinja.tulio wrote:Pa da Hrvati glasuju između Elvire i Željka, siguran sam da bi ga Elvira pomela.miki.ba wrote:Ja bi volio da Hrvati izaberu Muju, ne bi se bunio
- ReD aka Socijalista
#4828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Oni koji su ga birli nisu imali pecat bolan kako ne shvatashajducka travica wrote:jel' ga narod birao il' nije?tulio wrote:Ma ne. Može slobodno i iz SDP-a, samo da ga narod, na čiju poziciju cilja, bira. Ne znam što svakoga etiketirate HDZ etiketom. Ja nikada u životu nisam za njih glasovao ... niti ću.ReD aka Socijalista wrote:Velis bitno je da je iz HDZ-a, opet treba pecat.
-
hercegovac_pravi
#4829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
kriza je SREDSTVO a ne CILJ. Vid političke transportacije od tačke "A" do "prigodne destinacije", ništa ni manje ni više od togatulio wrote:Točno tako. Svi pokvarenjaci iskorištavaju to i podvaljuju. Isto to radi HDZ na lokalnom nivou gdje iam svoje Srbe, pa i Bošnjake. Ali, predsjednička funkcija je imap više simbolična i ima veću težinu od gradskog vijećnika. Bošnjaci sa Željkom nisu ništa dobili (čovjek se ne čuje zadnjih 5 godina, a kada se čuje samo provaljuje), a puno su izgubili, dobili su državu sa najvećom krizom od rata.prljavi Hare wrote:Evo malo o o konstitutivnosti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#4830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moze biti Bosnjakinja kad je ona od jucer snjezna, ovaj hrvatska kraljicahajducka travica wrote:Elvira je danas izjavila da nije vise Hrvatica,nego Bosnjakinja.tulio wrote:Pa da Hrvati glasuju između Elvire i Željka, siguran sam da bi ga Elvira pomela.miki.ba wrote:Ja bi volio da Hrvati izaberu Muju, ne bi se bunio
-
hajducka travica
#4831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja sam za to,kad se glasa za Predsjednika Predsjednistva,po sistemu,jedan covjek jedan glas,pa ko osvoji najvise glasova taj je Predsjednik cetiri godine.tulio wrote:Točno tako. Svi pokvarenjaci iskorištavaju to i podvaljuju. Isto to radi HDZ na lokalnom nivou gdje iam svoje Srbe, pa i Bošnjake. Ali, predsjednička funkcija je imap više simbolična i ima veću težinu od gradskog vijećnika. Bošnjaci sa Željkom nisu ništa dobili (čovjek se ne čuje zadnjih 5 godina, a kada se čuje samo provaljuje), a puno su izgubili, dobili su državu sa najvećom krizom od rata.prljavi Hare wrote:Evo malo o o konstitutivnosti.
- Alfons Kauders
#4832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...tulio wrote:Interes države ne može biti drugačiji od interesa konstitutivnih naroda, a narodi se predstavljaju kroz Dom Naroda sa tri kluba i tri predsjednika.Alfons Kauders wrote:a sva tri moraju predstavljati interese drzave
ako mozes...
-
hajducka travica
#4833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
de,bogati,poruci cojku djozluke sa jacom dioptrijom .hercegovac_pravi wrote:Šta je sad? Ne leži ti pozivanje na Ustav pa odmaH primitivni izlijevi bijesatulio wrote:Ne laprdaj. Svaki Ustav treba tumačiti, zato i postoje Ustavni suci. Nije to mrtvo slovo na papiru. Tri čovjeka su tu, ne slučajno, da bi predstavljali tri konstitutivna naroda. Samo je problem što Radmanović otvoreno predstavlja Srbe, Izetbegović Bošnjake, a Komšić "socijaldemokrate".hercegovac_pravi wrote:Pročitaš Ustav i odkloniš sve nedoumice. Jednostavno zar ne?![]()
Ustav je više već jasan. Ne predstavljaju konstitutivne narode već se biraju IZ REDA KONSTITUTIVNIH NARODA. Ogromna razlika...
-
miki.ba
#4834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma kakva kriza, nikad se nisam bolje osjećao, po cijeli dan majoriziram.tulio wrote:Točno tako. Svi pokvarenjaci iskorištavaju to i podvaljuju. Isto to radi HDZ na lokalnom nivou gdje iam svoje Srbe, pa i Bošnjake. Ali, predsjednička funkcija je imap više simbolična i ima veću težinu od gradskog vijećnika. Bošnjaci sa Željkom nisu ništa dobili (čovjek se ne čuje zadnjih 5 godina, a kada se čuje samo provaljuje), a puno su izgubili, dobili su državu sa najvećom krizom od rata.prljavi Hare wrote:Evo malo o o konstitutivnosti.
-
tulio
#4835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sustav, jedan čovjek jedan glas, ne ide u BiH. To je i Milošević u Jugoslaviji zagovarao. Bolje da se ta funkcija potpuno ukine ili da se rotira svako 4 godine.hajducka travica wrote:ja sam za to,kad se glasa za Predsjednika Predsjednistva,po sistemu,jedan covjek jedan glas,pa ko osvoji najvise glasova taj je Predsjednik cetiri godine.
- jutarnji
#4836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E pa nista, primite doticnu u hdz, sacekate izbore za 4 godine i kandidujete elvir`cu ispred hdz-a za clanatulio wrote:Pa da Hrvati glasuju između Elvire i Željka, siguran sam da bi ga Elvira pomela.
predsjednistva BiH. Ne sumnjam da ce zabiljeziti izbornu pobjedu slicnu Borjaninoj.
Bezze je ovo presipanje iz supljeg u prazno, djaba se trosi energija na nebitne stvari. Za sve nejasnoce treba se
obratiti US Embassy in Sarajevo, BiH.
samo za druga tulia;
tel: +387 33 704 000
e-mail: [email protected]
-
tulio
#4837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U Ustavu nije sve u detalje nabrojano, ne postoji takav Ustav. Zato i postoje tumači Ustava. Jednostavnom logikom proizilazi da tri čovjeka tu postoje da bi se zadovoljiva volja tri naroda, a ne da bi se zadovoljila krvna slika. Čini mi se da ste vi više za to da se genetika zadovolji nego bilo što bitnije.Alfons Kauders wrote:citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...
- Bosnolog
#4838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
+1luckypot wrote:oni koji su sad dobili izbore i evo formiraju vlast (unatoč dušmanimaNass wrote:Ja sam ubijedjena da ima jako puno prostora da se pobijedi etno-politika. Krajem prosle godine prof. Kukic je iznio podatak da je prema njihovim istrazivanjima samo 48% bh Hrvata za treci entitet, kao i 50% Srba. Ovih dana je bio onaj clanak sa Gallupovim istrazivanjem, gdje je navedeno da je samo 43% bh Hrvata za podjelu Federacije. Dakle, vecina Hrvata nije za etnicku podjelu. To znaci da barem medju Hrvatskim narodom u Federaciji postoji OGROMAN prostor da se dokine HDZ politika koja je do sada bila dominantna. Naravno da se slicno mora raditi i u RS-u, jer ce i tamo vremenom misljenje naroda da se mijenja, posebno kako budemo gledali kako se zemlje iz regiona sve vise pripremaju za EU.1gorstak wrote:
Upravo tako. Umjesto da oni koji navodno podrzavaju suzivot, kazu kakvu taktiku (ili cak strategiju) ocekuju od SDP-a, oni toj stranci odmah u startu negiraju pravo da se bori za multietnicki duh, odnosno insistiraju na tom da SDP prihvati ulogu bosnjacke stranke.
Ja evo ocekujem da SDP izvrsi jednu ofanzivu dobre volje na Ljubuski, Nevesinje i Kalesiju, da se sa prosjecnim covjekom na terenu uspostavi direktan kontakt bez medijskog spina. Tribine, predavanja, promocije, sve je to moguce i rezultati su, ako bude truda i rada, garantovani.) će morati to izvesti kroz hodanje po terenu, obilaženja sela i zaselaka, pa razgovor pa rezultate..u procesu će biti pljuvanja na njih i podmetanja što institucionalno što socijalno što ex-katedarski (šifra : vlaisavljević, kazaz etc), ali ako hoće da ne odu u političku peMziju i da osiguraju (pod uslovom da su uspješni u onome što predlažem) još jedan mandat...
servocroatske stranke su precjenile sebe, a pogotovo glasače koje predstavljaju, nema kuveta, japije, entuzijzma i sve ostaloga potrebnog za dramatične korake...ništa više nije kao što izgleda..
novokoalicionistima nije prijetnja ova sh/hs koalicija stranaka, nego evropske zemlje - one će pokušati da ih razvale na sve načine - medjutim nema se s čim
Ovdje bih ja dodao o strateskim potezima koje treba SDP napraviti kao dugorocnom planu ako misli biti ozbiljna i dugorocna stranka sa jakom bazom i infrastrukturom buducnosti sto je garant njene dugotrajnosti na plitickoj konkurentnij pozornici,...a to je formiranje i omladinskih opstinskih i regionalnih(Srajevo,Mostar,Tuzla,Bajaluka,Bihac,Zenica,Brcko,Gorazde,Srebrenica i Zvornik ili kko je vec organizovana struktura SDP-a)odbora te njihove tjesne povezanost i aktivnosti unutar univerziteta i drugih organicacija i udruzenja,gdje bi se preko istih radilo sa mladim generacijama,privrednicima i poduzetnicima na mnmogim privredno,poslovno edukativnim projektima,Planskim koridiniranim odborima i uredima bi se radilo na jacanju pokretacke baze na lokanim nivoima kao i na regionalnim(Koordinacionim odborima) do drzavnog nivoa(Centrale mozga ) rijesavajci mnoge njihove probleme na svim nivoima aktivnijem ucescu u zivotne procese i svakodnevnih aktivnosti.
Meduopstinaska,i meduregionalan saradnja je najbolji oblik povezivanja mladih,njihovo upoznavanje i saradnja odakle ce se kandidirati i uzimati buduci najbolji kadrovi koji ce voditi privredne resurse kao sposobne i spremne kadrove da se nose sa svim privredno poslovnim,organizacionim i svim drugim izazovima sadasnjosti i buducnosti,..Razmjena studenata i njihova saradnja van BiH preko udruzenja i BH dijaspore je internalizacija saradnje i edukacija buducih menadzera,lidera te afirmacija medumladinskog druzenja na zdravim vizionasrkim osnovam javniog okupljanja kao sto su sportskih takmicenja,tribine,meduuniverzitetskia druzenja,takmicenja itd,...
Jedna od najvazniji stvari sto SDP treba uraditi je imati jaku bazu na terenu odakle se crpe biraci kao najbitnija polazna osnaova i karika a na osnovu programa i brige za njih,jer stranku treba shvatiti da je ona samo servis gradana koju biraju na osnovu onog sto im pruzi uz konkretne dokaze i ubjedenja noseni iskustvima,....Logikom se treba nositi,onaj ko ponudi i dokaze najbolju brigu i opipljive rezultate zasluzuje respekt a smaim time povjerenje i glas na izborima bez obzira kolko medisjski pokusali drugi prodati price,rad na terenu je uvijek presudan ali ne samo pred izbore,.
Treba se drzati principa da uvijek baza bira najbolje i one koji najvise imaju podrsku unutaer te iste baze bez obzira o kom se nivou radilo,nikda se ne smije dozvoliti namatanje poslusnih i podobnih jer su oni kratkog dometa sto vodi,...Oni koji imaju drugacije videnje i misljenje treba uvaziti i saslusati ali neka se biraju sposobni,edukovani i moralno privatljivi lideri odnosno kordinatori,.....Takode i vezano za programsko razvojne projekte kao i donacije uz uvezivanje sa donatorima za odrziv povratak i pravedan odabir onih kojima je potreban te pracenje onih kojima je data pomoc je bitan segment rada na terenu,.....
Zapamtimo jednu cinjenicu da je uvijek bolje nauciti covjeka da lovi ribu i zahtjevati da je sam za sebe lovi uz molbu da uci i druge pa makar mu dao i stap (alat) nego mu donositi ribu ili obecati da ces mu je donostiti u zamjenu za podrsku odnosno glasanje na izborima,.....Desit ce se da mu doneses 100 puta, a ako zaboracvis 1001 put,gore ti se pise nego da m nisi donio niti jednu,......a loviti rubu pored sebe za drugog dojadi pa makar se radilo o najboljem prijetelju,......
Konkreta rad na terenu uz vizionarske i real ostvarljive planove to ce se najbolje vratiti na duge staze,....
-
hercegovac_pravi
#4839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije tačno. Tu postoje tri člana Predsjedništva da bi se zadovoljila volja BiH koja se sastoji od tri KONSTITUTIVNA naroda.tulio wrote:U Ustavu nije sve u detalje nabrojano, ne postoji takav Ustav. Zato i postoje tumači Ustava. Jednostavnom logikom proizilazi da tri čovjeka tu postoje da bi se zadovoljiva volja tri naroda, a ne da bi se zadovoljila krvna slika. Čini mi se da ste vi više za to da se genetika zadovolji nego bilo što bitnije.Alfons Kauders wrote:citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...
-
hajducka travica
#4840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
e,pecat je kod Bor-Jane...ReD aka Socijalista wrote:Velis bitno je da je iz HDZ-a, opet treba pecat.tulio wrote:Uhvatio si pogrešnu bit. Može se zvati i Mujo ako ga Hrvati biraju. Dakle, krvna zrnca tu uopće nisu bitna.miki.ba wrote:Sad znamo da se Željko nekad zvao Mujo
- Prpa.ba
#4841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jutarnji wrote:Za sve nejasnoce treba se
obratiti US Embassy in Sarajevo, BiH.![]()
samo za druga tulia;
tel: +387 33 704 000
e-mail: [email protected]
Zanemarimo Amerikance, prvo da vidimo kako mi samostalno stojimo u ovakvim situacijama. Prosli put nam je ipak bila potrebna odredjena pomoc stranaca, ovaj put ako Sudstvo ne poklekne pred hrvatskom "kasicom-prasicom" za podmicivanje (pouzdano se zna da "legitimni" imaju preko 3-4 miliona maraka za podmazivanje), izduracemo bez icije pomoci.
-
tulio
#4842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne izvodi akrobacije.hercegovac_pravi wrote:Tu postoje tri člana Predsjedništva da bi se zadovoljila volja BiH koja se sastoji od tri KONSTITUTIVNA naroda.
- nosara
#4843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
tulio wrote:U Ustavu nije sve u detalje nabrojano, ne postoji takav Ustav. Zato i postoje tumači Ustava. Jednostavnom logikom proizilazi da tri čovjeka tu postoje da bi se zadovoljiva volja tri naroda, a ne da bi se zadovoljila krvna slika. Čini mi se da ste vi više za to da se genetika zadovolji nego bilo što bitnije.Alfons Kauders wrote:citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...
Rodila maaaaaajka...!!!!
- Alfons Kauders
#4844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne, u ustavu uopstene pravne norme... a toga na sta se ti pozivas jednostavno nema, ni u ustavu, ni u izbornom zakonu, ni u bilo kom tumacenju ustava iz ohr-a...tulio wrote:U Ustavu nije sve u detalje nabrojano, ne postoji takav Ustav. Zato i postoje tumači Ustava. Jednostavnom logikom proizilazi da tri čovjeka tu postoje da bi se zadovoljiva volja tri naroda, a ne da bi se zadovoljila krvna slika. Čini mi se da ste vi više za to da se genetika zadovolji nego bilo što bitnije.Alfons Kauders wrote:citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...
a ko smo "mi"?
bez generalizacija molit cu lijepo...
- ReD aka Socijalista
#4845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
al ga ovaj nasrah sad u MP3 joooooleenosara wrote:tulio wrote:U Ustavu nije sve u detalje nabrojano, ne postoji takav Ustav. Zato i postoje tumači Ustava. Jednostavnom logikom proizilazi da tri čovjeka tu postoje da bi se zadovoljiva volja tri naroda, a ne da bi se zadovoljila krvna slika. Čini mi se da ste vi više za to da se genetika zadovolji nego bilo što bitnije.Alfons Kauders wrote:citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Rodila maaaaaajka...!!!!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
samo te zeza činjenica da se tumače one stvari koje nisu elementarne. a elementarne stvari pišu u Ustavu. ovo je elementarna stvar, a nje nema...tulio wrote:U Ustavu nije sve u detalje nabrojano, ne postoji takav Ustav. Zato i postoje tumači Ustava. Jednostavnom logikom proizilazi da tri čovjeka tu postoje da bi se zadovoljiva volja tri naroda, a ne da bi se zadovoljila krvna slika. Čini mi se da ste vi više za to da se genetika zadovolji nego bilo što bitnije.Alfons Kauders wrote:citiraj odredbu u kojoj je navedeno da clanovi predsjednistva predstavljaju interese konstitutivnih naroda...
ne pije ti ta priča vode
-
tulio
#4847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nekonstitutivni narod "socijaldemokrata".Alfons Kauders wrote:a ko smo "mi"?
-
tulio
#4848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da ne pije vode priča, ne bi Zlatko predlagao promjenu u vezi toga u svetoj Platformi.Chmoljo wrote:ne pije ti ta priča vode
Očito svi znaju da je taj sustav podložan podvalama i da izaziva krize. Samo je to teško nekima priznati.
Last edited by tulio on 21/03/2011 19:30, edited 3 times in total.
- Alfons Kauders
#4849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sta i ocekivati kada je za hdz ustav relativna kategorija, kao i legitimitet (pogledati pod nemoralna ponuda komsic za vrijeme pregovora u ohr-u) 
-
hajducka travica
#4850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a,joj,vrati me u one godine kad se djelovalo na terenu poslije rata,pa osnivanje ORA-akcija i svega nesta.Ovdje bih ja dodao o strateskim potezima koje treba SDP napraviti kao dugorocnom planu ako misli biti ozbiljna i dugorocna stranka sa jakom bazom i infrastrukturom buducnosti sto je garant njene dugotrajnosti na plitickoj konkurentnij pozornici,...a to je formiranje i omladinskih opstinskih i regionalnih(Srajevo,Mostar,Tuzla,Bajaluka,Bihac,Zenica,Brcko,Gorazde,Srebrenica i Zvornik ili kko je vec organizovana struktura SDP-a)odbora te njihove tjesne povezanost i aktivnosti unutar univerziteta i drugih organicacija i udruzenja,gdje bi se preko istih radilo sa mladim generacijama,privrednicima i poduzetnicima na mnmogim privredno,poslovno edukativnim projektima,Planskim koridiniranim odborima i uredima bi se radilo na jacanju pokretacke baze na lokanim nivoima kao i na regionalnim(Koordinacionim odborima) do drzavnog nivoa(Centrale mozga ) rijesavajci mnoge njihove probleme na svim nivoima aktivnijem ucescu u zivotne procese i svakodnevnih aktivnosti.
Meduopstinaska,i meduregionalan saradnja je najbolji oblik povezivanja mladih,njihovo upoznavanje i saradnja odakle ce se kandidirati i uzimati buduci najbolji kadrovi koji ce voditi privredne resurse kao sposobne i spremne kadrove da se nose sa svim privredno poslovnim,organizacionim i svim drugim izazovima sadasnjosti i buducnosti,..Razmjena studenata i njihova saradnja van BiH preko udruzenja i BH dijaspore je internalizacija saradnje i edukacija buducih menadzera,lidera te afirmacija medumladinskog druzenja na zdravim vizionasrkim osnovam javniog okupljanja kao sto su sportskih takmicenja,tribine,meduuniverzitetskia druzenja,takmicenja itd,...
Jedna od najvazniji stvari sto SDP treba uraditi je imati jaku bazu na terenu odakle se crpe biraci kao najbitnija polazna osnaova i karika a na osnovu programa i brige za njih,jer stranku treba shvatiti da je ona samo servis gradana koju biraju na osnovu onog sto im pruzi uz konkretne dokaze i ubjedenja noseni iskustvima,....Logikom se treba nositi,onaj ko ponudi i dokaze najbolju brigu i opipljive rezultate zasluzuje respekt a smaim time povjerenje i glas na izborima bez obzira kolko medisjski pokusali drugi prodati price,rad na terenu je uvijek presudan ali ne samo pred izbore,.
Treba se drzati principa da uvijek baza bira najbolje i one koji najvise imaju podrsku unutaer te iste baze bez obzira o kom se nivou radilo,nikda se ne smije dozvoliti namatanje poslusnih i podobnih jer su oni kratkog dometa sto vodi,...Oni koji imaju drugacije videnje i misljenje treba uvaziti i saslusati ali neka se biraju sposobni,edukovani i moralno privatljivi lideri odnosno kordinatori,.....Takode i vezano za programsko razvojne projekte kao i donacije uz uvezivanje sa donatorima za odrziv povratak i pravedan odabir onih kojima je potreban te pracenje onih kojima je data pomoc je bitan segment rada na terenu,.....
Zapamtimo jednu cinjenicu da je uvijek bolje nauciti covjeka da lovi ribu i zahtjevati da je sam za sebe lovi uz molbu da uci i druge pa makar mu dao i stap (alat) nego mu donositi ribu ili obecati da ces mu je donostiti u zamjenu za podrsku odnosno glasanje na izborima,.....Desit ce se da mu doneses 100 puta, a ako zaboracvis 1001 put,gore ti se pise nego da m nisi donio niti jednu,......a loviti rubu pored sebe za drugog dojadi pa makar se radilo o najboljem prijetelju,......
Konkreta rad na terenu uz vizionarske i real ostvarljive planove to ce se najbolje vratiti na duge staze,....