Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#4826 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

amar1994 wrote:
problemnatravunu wrote:
Efedrin wrote:Niko nista :roll: osim vonabi komedijasa :lol: ok, pitat cu kakvog strucnjaka
Ma drug, situacija je jednostavnija nego sto misliš, i sve se u glavnom, može svesti pod jednu recenicu "na auto zakonski smiješ postaviti samo dimenzije guma koje su ti propisane za taj model auta!"
Imaš auta gdje je propisana - dozvoljena dimenzija guma vezana samo uz taj model sa nekim odredjenim motorom!

Sve ostalo je rad u "zoni sumraka" i izvan dozvoljenog, u principu!

:thumbup:
Ja mislim da moze druga dimenzija,samo je potreban atest :thumbup:

Moze, na IMT i Ferguson nije ista velicina sprijeda i straga. I to ab fabrik, sto bi rekli svapci... :mrgreen:
Seawolf

#4827 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote: Moze, na IMT i Ferguson nije ista velicina sprijeda i straga. I to ab fabrik, sto bi rekli svapci... :mrgreen:
Nagradno pitanje (za pivu): Na Fergusonu (i ostalim poljoprivrednim traktorima) sa pogonom na sva 4 točka, koji točkovi su brži (imaju veću brzinu na obodu), prednji ili stražnji?
supercali

#4828 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Prednji
amar1994

#4829 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

:mrgreen:
direstraits0078

#4830 Re: Dolazi zima - zimske gume

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote: Moze, na IMT i Ferguson nije ista velicina sprijeda i straga. I to ab fabrik, sto bi rekli svapci... :mrgreen:
Nagradno pitanje (za pivu): Na Fergusonu (i ostalim poljoprivrednim traktorima) sa pogonom na sva 4 točka, koji točkovi su brži (imaju veću brzinu na obodu), prednji ili stražnji?
Koja piva je u pitanju? :mrgreen:
Seawolf

#4831 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote:
Erdinger weissbier ... svjetla.
Seawolf

#4832 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

supercali wrote:Prednji
Čestitam, odgovor je tačan.

Ostavite podatke kolegici u režiji, i bit ćete kontaktirani radi nagrade.
supercali

#4833 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Da pribiljezim ti si jedini koji je duzan pivo konkretno
Bata je duzan pice a par forumasica kafu
direstraits0078

#4834 Re: Dolazi zima - zimske gume

Seawolf wrote:[quote="direstraits0078"
Seawolf wrote:
Erdinger weissbier ... svjetla.[/quote]

E da si k'o jučer... :mrgreen:
IcedFlame

#4835 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by IcedFlame »

problemnatravunu wrote:
Efedrin wrote:Niko nista :roll: osim vonabi komedijasa :lol: ok, pitat cu kakvog strucnjaka
Ma drug, situacija je jednostavnija nego sto misliš, i sve se u glavnom, može svesti pod jednu recenicu "na auto zakonski smiješ postaviti samo dimenzije guma koje su ti propisane za taj model auta!"
Imaš auta gdje je propisana - dozvoljena dimenzija guma vezana samo uz taj model sa nekim odredjenim motorom!

Vozio sam na istom autu dimenzije od 145/80/13 do 195/45/13. Ne znajuci ssam krsio zakon. Hocu li u zatvor?
Molim hitan odgovor!
Filter

#4836 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

ko ne zna lance montirati, evo jedan simpaticni video :D

https://www.youtube.com/watch?v=OeZYqwlgUUE
_Astra_

#4837 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Astra_ »

IcedFlame wrote:
problemnatravunu wrote:

Vozio sam na istom autu dimenzije od 145/80/13 do 195/45/13. Ne znajuci ssam krsio zakon. Hocu li u zatvor?
Molim hitan odgovor!
Tesko krivicno djelo. U zatvor !
Efedrin

#4838 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Efedrin »

hvala svima za info :thumbup: inace ne bi da reklamiram, vecina vas i zna, vjerovatno za onog frajera sto prodaje gume na Kobiljoj Glavi, moj kolega kupio tigrove gume 175/70/13, 55km, mislim da je najjeftiniji u gradu, a ima raznih proizvodjaca i modela. Zna li neko malo vise informacija o gumama Lassa u Tropic centru sto se prodaju. Citam neke forume, raja pljuje sve sto nije Bridgestone, Michelin, ili sta ja znam, a da li fkt ima ko iskustvo s nekim drugim gumama, pitanje je. REcimo Matador gume, neki ih pljuju neki hvale, uglavnom hejbet auta novih sada na sebi imaju Matador gume, koje eto mnogi kude.
citroen xm

#4839 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

U Makbelu je ta dimenzija Tigra 56 KM sa montiranjem i balansiranjem.

Što se tiče foruma, tu ljudi obično kude sve. Dakle da o dijamantu 9 ljudi piše sve najbolje, doćiće deseti koji će reći kako je dijamant jedno obično sranje i da je njegovoj tetki pukao dijamant na vjereničkom prstenu. :-D

Ne znam kakva je cijena tih guma, teško ćeš i naći iskustva jer ih slabo ima kod nas, ali ako su cjene tu negdje ja bih išao na provjerenije varijante. O Savi i Tigru bar ima mnogo toga ispisanog. Trenutno je na tržištu od normalnih guma koje sam ja vidio(ne protekt) najjeftinija Starfire. E i oko nje je ono malo forumaša koji diskutuju podijeljeno. :run:
junior3

#4840 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by junior3 »

Jest' fino bilo kupovati 13ke. Sad najmanje moram 16ke. :D
Em2r

#4841 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Em2r »

Zna li ko sta o ovim Petlas/Starmax turskim gumama?
Bakir1

#4842 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

kupuju ljudi, skontaj se za sta ti trebaju, ako ces preci na njima 30.000 km za 6 mjeseci odluci se za malo skuplje, ako ces malo taljigati tamo vamo, odlicne
Em2r

#4843 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Em2r »

Bakir1 wrote:kupuju ljudi, skontaj se za sta ti trebaju, ako ces preci na njima 30.000 km za 6 mjeseci odluci se za malo skuplje, ako ces malo taljigati tamo vamo, odlicne
Za nedobog mi trebaju, imam na lupu savine nove a na citroenu 2 su mi proslogodisnje 2 starace pa kontao uzet ako se gdje podje na zimovanje nek ima. Kakav ja i 30k ja za godinu 10-15 ne zgazim :)
Bakir1

#4844 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

u firmi imaju svezni i bezvezni auti, u svezne ubrajam one sto stalno voze i ne gase se van grada, na njima su malo bolje gume, ima i sveznih ali sa pogonom na svim tockovima a takvi imaju malo jeftinije gume, bezvezni auti oni sto se voze rijetko i po gradu su na turskim gumama.
bolje nova turska guma nego polovna njemacka guma, kako bilo :D
na sad vec bivsem pasatu kojeg sam vozio, prosle godine su stavljene nove debica gume, nema gdje nisam izasao sa njim i po kakvim uslovima se nisam vozio, ono sto je bila moja zamjerka je mekan bocni zid i uvijanje, to te vjerovatno ceka i sa turskim gumama
Last edited by Bakir1 on 01/12/2015 10:03, edited 1 time in total.
johntra

#4845 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

Neki dan ove Fulda Montero 3 su kod mene imale vatreno krštenje preko Karaule...odlične u svim uslovima, a uzeo sam ih polovne... :thumbup:
doduše sa malo pređenih kilometara...
ado-šampion

#4846 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Efedrin wrote:hvala svima za info :thumbup: inace ne bi da reklamiram, vecina vas i zna, vjerovatno za onog frajera sto prodaje gume na Kobiljoj Glavi, moj kolega kupio tigrove gume 175/70/13, 55km, mislim da je najjeftiniji u gradu, a ima raznih proizvodjaca i modela. Zna li neko malo vise informacija o gumama Lassa u Tropic centru sto se prodaju. Citam neke forume, raja pljuje sve sto nije Bridgestone, Michelin, ili sta ja znam, a da li fkt ima ko iskustvo s nekim drugim gumama, pitanje je. REcimo Matador gume, neki ih pljuju neki hvale, uglavnom hejbet auta novih sada na sebi imaju Matador gume, koje eto mnogi kude.
Prijatelju ljudi pljuju zato sto pitate za sve redom najjeftinije gume. Tigar (srbijansko smece), Matador, Lassa, Debica, sve gume iz trece lige. Nije samo da postoje najskuplje i najjeftnije gume.

Postoje gume koje nisu ni premium a nisu ni smece, tipa Vredestein (gume iz prve lige), Fulda, Uniroyal, Firestone, pa i Toyo, Hankook, Barum, samo da nabrojim neke.

Jbt sad je i Sava postala prekupa, nego se trazi jos jeftinije. :shock: Ljudi traze ako je premium guma 160, mogu li kako kupiti za 80. :roll: Ovdje vise nije u pitanju usteda recimo da je guma 160, pa covjek uzme "dovoljno dobre" za 120, sto je opet fina usteda od 160 KM za 4 gume, nego je u pitanju da se stave bilo kakve zimske gume sto bolje a za sto manje para, ako je ikako moguce za duplo manje nego sto kostaju premium gume...
Em2r

#4847 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Em2r »

Bakir1 wrote:u firmi imaju svezni i bezvezni auti, u svezne ubrajam one sto stalno voze i ne gase se van grada, na njima su malo bolje gume, ima i sveznih ali sa pogonom na svim tockovima a takvi imaju malo jeftinije gume, bezvezni auti oni sto se voze rijetko i po gradu su na turskim gumama.
na sad vec bivsem pasatu kojeg sam vozio, prosle godine su stavljene nove debica gume, nema gdje nisam izasao sa njim i po kakvim uslovima se nisam vozio, ono sto je bila moja zamjerka je mekan bocni zid i uvijanje, to te vjerovatno ceka i sa turskim gumama
Ma mene interesuje moze li ona kroz snijeg jel dobro projektovana sara, ionako mi je prosjecna brzina 34 kmh :)
Bakir1

#4848 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

nisam ti ja mjerodavan jer i bezvezna guma nova na 4x4 ubija :)
amar1994

#4849 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Em2r wrote:
Bakir1 wrote:u firmi imaju svezni i bezvezni auti, u svezne ubrajam one sto stalno voze i ne gase se van grada, na njima su malo bolje gume, ima i sveznih ali sa pogonom na svim tockovima a takvi imaju malo jeftinije gume, bezvezni auti oni sto se voze rijetko i po gradu su na turskim gumama.
Ma mene interesuje moze li ona kroz snijeg jel dobro projektovana sara, ionako mi je prosjecna brzina 34 kmh :)
ih dobra prosjecna,kod mene 21km/h :lol:
Em2r

#4850 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Em2r »

amar1994 wrote:
Em2r wrote:
ih dobra prosjecna,kod mene 21km/h :lol:
Sto da se lazemo, ja 100 i preko vozim samo gdje je bas otvoren put ili autoput za ovo moje vozanje mogu proci i sa ovim starim gumama al eto.

Kod nas narod kupuje sve neke supersport gume i stavlja na auto koje voze mozda kao i ja.

Opravdanje im je jednako opravdanju - kupio karavana kad se krene na more da ima mjesta - e ako si ga kupio za 6 noci 7 dana **bat ga
Post Reply