"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
goran16v

#4826 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote: Ne vidi se nikakva strelica vise u ovoj lijevoj traci, gdje je najveca guzva, tako da se ljudi vode opisanom logikom.
Mangupi, koji pak ne zele da stanu u lijevu traku i cekaju u koloni, prebace se u desnu, te se bezobrazno ubace nekom ko je krenuo u pravcu Vraca. Poenta je da auta iz desne trake NE MOGU nikako skrenuti u pravcu Vraca, bez obzira sta bilo nacrtano u lijevoj traci. I naravno da mogu biti kritican, jer njihovom slucaju je vrlo jasno gdje mogu ici, a to je pravo i desno. I krse saobracajna pravila i propise, sto niko ne sakcionise. Cak su se nedavno "plavci" nasli sa moje desne strane, bez upaljenih svjetala i bez pojasa, te pokusali da se ubace ispred mene i skrenu prema Vracama. Naravno, bili su u ovoj desnoj traci.
Sad nema nikako signalizacije, a u pitanju je poprilicno prometna raskrsnica.
Razumijem ja tebe i sve je to logicno ali pusti logiku ako saobr. znakovi kazu drugacije jer ne moraju (nazalost) biti logicni. Ispravno je i propisno jedino ono sto nalazu saobr. znakovi. Znak tj strelica za skretanje Vraca ne postoji i to je najveci problem, jer ako strelica za pravo u lijevoj traci znaci (znacila dok se nije obrisala) skretanje za Vraca odna strelica za pravo u desnoj traci znaci isto, mada sam ja prilicno siguran da je u lijeoj traci bila samo strelica za lijevo tj za Zvornicku, te da je prema strelici za pravo u desnoj jedino ispravno bilo za Vraca ici iz desne.
goran16v

#4827 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote:^^

Kako ce bolan bit ispravno ici za Vraca iz desne trake? Ako je pravo, onda moze samo da se ide pravo, kako ti kazes, a to je put pored AS pekare. Nikako put za Vraca. Jedno vrijeme je tu stajala samo strelica za desno, dakle prema Anexu, pa su dodali jos strelicu za pravo.

Kad mene spuca frajer koji hoce nasilno da se ubaci iz desne trake, da bi izbjegao guzvu (a bilo je takvih situacija, sekunde odlucivale), ne postoji taj sud i sudija koji ce mene natjerati da platim kaznu za nesto sto nisam kriv.
Sad nadolazis... Po toj logici kako ce biti ispravno ici na Vraca iz lijeve trake? Ako su iscrtane srelica za lijevo (u Zvornicku) i pravo (za Triglavsku - AS) onda ne mozes iz te trake ici za Vraca, ako je iscrtana samo strelica za lijevo onda pogotovo ne mozes! U lijevoj traci nedostaje znak za skretanje za Vraca, odnosno znak duplo skretanje, tj znak sa 2 uzastopne strelice koji nalzae da se is te trake skrece i u prvu i u drugu ulicu.
maxell_sarajevo

#4828 Re: "Majstori" parkiranja

Post by maxell_sarajevo »

Slicna situacija je i kad se ide sa Bosmalovog mosta i pravo preko tramvajskih sina postoji horizontalna signalizacija koja pokazuje pravo i lijevo, ali ne i polulijevo prema ulici DZ.Bijedica.Tako je mene jednom policajac zaustavio jer sam skrenuo u navedenu ulici i on meni objasnjava da smijem samo skrenuti lijevo na glavnu cestu ili produziti pravo prema velepekari.Kad sam ga pitao kako da ja znam da li strelica lijevo obiljezava skretanje na glavnu cestu ili ulicu Dz.Bijedica nije mi znao odgovoriti te mi je momentalno vratio dokumente.
maxell_sarajevo

#4829 Re: "Majstori" parkiranja

Post by maxell_sarajevo »

Postoji plava tabla na polovini brda ;-)
goran16v

#4830 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote: Po vrlo jednostavnoj logici: iz obje trake se ne moze ici pravo, vec samo iz jedne (sto je u ovom slucaju desna), zato sto bi u suprotnom nastao haos...
Uostalom, ne postoji nikakva signalizacija, ali, onaj iz desne trake ni pod razno ne moze skrenuti prema Vracama. On jasno krsi saobracajna pravila i propise, jer mu je znak vidljiv i jasan.
Dakle, greska je sto su u lijevoj nacrtali pravo, ali se to vise i ne vidi...
Nazalost, postoji kod nas je i to slucaj. Sve do nedavno si na raskrsnici kod Zelj., stanice iz ul. F. Lehara iz 2 trake mogao ici pravo u jednu traku u H. Kajtaza.
Osim horizont. postoji i vertikal. signalizacija, tj pomenuta plava tabla, tako da ako je izbrisana horizontalna signalizacija ne znaci da ne vazi i da se moze primjeniti logika. Probaj preteci preko obrisane pune pa se vaditi na logiku kad te drot zaustavi. :-D
goran16v

#4831 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote:
Da li vozilo iz desne strake krsi saobracajna pravila i propise kada skrene prema Vracama?

I jos jedno, kad je vec spomenuta plava tabla sa strelicom...

Da li vozilo iz lijeve trake, koje skrece prema Vracama, krsi saobracajna pravila i propise?

Hvala.
Primjenujuci pravilo saobr. znakove koji regulisu tu raskrsnicu h. signal i tabla skretanje za Vraca ne postoji tj znakom nije regulisano tako da su odgovori.
Da
Da
novi.dan.nova.nafaka

#4832 Re: "Majstori" parkiranja

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Lud i ponosan wrote:Da se izbjegne guzva u lijevoj traci (desna obicno bude rasterecena), mangupi se fino naprave ludi i lagano se ubacuju bez pardona. Mnogo puta se desi da se automobil nadje sa moje desne strane kad krecem u pravcu Vraca, ili se naglo ubaci i prinudjen sam da se sklonim u stranu, zakocim, ili sta je vec najbolje u datom momentu. Cak sta vise, sviraju i bune se kada ih, opravdano, ne pustim da prodju. AS pekara je u pitanju, uostalom evo video, ruka nije najmirnija i na tome se izvinjavam. Vozilo iz desne trake se ubacuje i skrece u pravcu Vraca, a to moze uciniti iskljucivo iz lijeve trake.
Ja lično sam postao jako netolerantan prema ovakvim bezobrazlucima. Kad znam da sam u pravu, ne popuštam nikome. Ko' pogriješi, skonta to, pa fino zamoli da se ubaci nije problem, ali po cijenu sudara idem po svome. Nek' policija raščišćava situaciju. Neki dan tako krenuo prema Robotu na Hrasnu od raskrsnice iz E. Šehovića. I taksista iz krajnje desne trake kojom se ide samo desno, prema Otoci, krenuo da se ubaci ispred mene. E nećeš vala paša - nije frka ni da se sudarimo ako treba. :twisted:
dottore

#4833 Re: "Majstori" parkiranja

Post by dottore »

da ne govorim o ubacivanju ispred prvog koji stoji na semaforu, na bilo kojem skretanju lijevo na glavnoj cesti :-)

to je i prolazak kroz crveno?
muha_sa

#4834 Re: "Majstori" parkiranja

Post by muha_sa »

Lud i ponosan wrote:
goran16v wrote:
Nazalost, postoji kod nas je i to slucaj. Sve do nedavno si na raskrsnici kod Zelj., stanice iz ul. F. Lehara iz 2 trake mogao ici pravo u jednu traku u H. Kajtaza.
Osim horizont. postoji i vertikal. signalizacija, tj pomenuta plava tabla, tako da ako je izbrisana horizontalna signalizacija ne znaci da ne vazi i da se moze primjeniti logika. Probaj preteci preko obrisane pune pa se vaditi na logiku kad te drot zaustavi. :-D
Vrlo jednostavno pitanje:

Da li vozilo iz desne strake krsi saobracajna pravila i propise kada skrene prema Vracama?

I jos jedno, kad je vec spomenuta plava tabla sa strelicom...

Da li vozilo iz lijeve trake, koje skrece prema Vracama, krsi saobracajna pravila i propise?

Hvala.
citam i ne kontam jer ne mogu da se koncetrišem i tabirim o cemu vi raspravljate :D
svakodnevno idem trolejbuskom trasom odozdo ka gore-prema AS pekari i vazda kad hocu ka željinom-tj.zvornickom-- il kad hocu tranzitom ka vracama, idem srednjom trakom--jedino ako hocu ka aneksu onda sam u desnoj.--navedoh srednja a imaju samo dvije :lol: skontali ste :) -- nebitno :-)

jel ja to svakodnevno griješim :? ozbiljno pitam :)
zLatk0

#4835 Re:

Post by zLatk0 »

Kad ides od bosmala prema zeljinom, otvore se 2 trake (kod motorexa), desnom mozes do pekare as ili nastaviti tranzitom, lijevom mozem prema zeljinom i lijevo skrenuti (nizbrdo). Zakomplikovali ste ga da ne znam o cemu vi xd.
Last edited by zLatk0 on 03/09/2012 18:49, edited 2 times in total.
goran16v

#4836 Re:

Post by goran16v »

zLatk0 wrote:Kad ides od bosmala prema zeljinom, otvore se 2 trake (kod motorexa), desnom mozes do pekare as ili nastaviti tranzitom, lijevom mozem prema zeljinom i lijevo skrenuti (nizbrdo). Zakomplikovali ste ga da ne znam o cemu vi xd.
Sve si to super objasnio samo sto se ovdje raspravlja o kad ides iz Hrasnog uzbrdo ulicom A. Sacirbegovic i treba da skrenes lijevo u Zvornicku prema Zeljinom, polulijevo u Put Mladih Muslimana na Tranzit, pravo u Triglavsku i desno u Zvornicku prema Bosmalu, imaju samo 2 trake i ne otvori se nijedna nova.
zLatk0

#4837 Re: "Majstori" parkiranja

Post by zLatk0 »

Aha, moja greska onda..

Pa trebalo bi da se iz lijeve trake moze skrenuti i u Zvornicku (prema stadionu) i u Put Mladih Muslimana, naredno ukljucenje na Tranzit je tek na raskrsnici prema Vracama, na tabli je za lijevo, bio bi znak neki zabrane da ne moze na Tranzit se skrenuti (primjer kod Hece, mozes skrenuti desno na nadvoznjak, a i mozes 20m nize ispod nadvoznjaka prema Dallasu - jedan znak )..
A iz desne - ne mozes lijevo nikako..
Last edited by zLatk0 on 03/09/2012 20:02, edited 1 time in total.
HaHaHa2

#4838 Re: "Majstori" parkiranja

Post by HaHaHa2 »

Image
goran16v

#4839 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

HaHaHa2 wrote:Image
Odlican snimak, sve je logicno, samo je problem sto na cesti ne postoji druga strelica slijeva za Vraca, nego za pravo.
muha_sa

#4840 Re: "Majstori" parkiranja

Post by muha_sa »

goran16v wrote:
HaHaHa2 wrote:Image
Odlican snimak, sve je logicno, samo je problem sto na cesti ne postoji druga strelica slijeva za Vraca, nego za pravo.
onda ja ispravno postupam :) s tim da bih ja da idem koji slucajem u pekaru isto iz ove lijeve trake išo :-) nekako mi logicno---desna mi služi samo za desno.
moguce da griješim jer mi kad sam u toj raskrsnici i cekam na semaforu logicno da ta-lijeva traka služi za 3 pravca--za željin-tranzit i pekaru AS.
goran16v

#4841 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote:@ goran16v

Nema nikakve strelice. Samo u desnoj traci se nazire. Sto znaci da propise krse mangupi koji odluce da zaobidju guzvu i skrenu u pravcu Vraca, iz desne trake naravno.
Izbrisane strelice ne znace da ne postoji, osim strelica prije raskrsnice ima plava tabla koja je "starija" , kakve su na njoj oznake, ima li strelice za Vraca ili samo strelica za Zeljin i strelica za pravo (pitanje je ima li ova)?
zLatk0

#4842 Re: "Majstori" parkiranja

Post by zLatk0 »

Strijelica za lijevo je za obje ulice..
Gore sam primjer stavio
goran16v

#4843 Re:

Post by goran16v »

zLatk0 wrote:Strijelica za lijevo je za obje ulice..
Gore sam primjer stavio
U tome i jeste problem, jedna strelica za obje ulice jeste 100% logicno ali nepravilo, jedna strelica je iskljucivo za Zvornicku, a ako u lijevoj traci postoji samo jedna strelica za lijevo skretanje za Vraca ne postoji.
goran16v

#4844 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote:
goran16v wrote:
Izbrisane strelice ne znace da ne postoji, osim strelica prije raskrsnice ima plava tabla koja je "starija" , kakve su na njoj oznake, ima li strelice za Vraca ili samo strelica za Zeljin i strelica za pravo (pitanje je ima li ova)?
Ja ti rekoh da oni iz desne trake ne mogu skrenuti na Vraca, tu se prica zavrsava. Oni jasno krse saobracajna pravila i propise, a jedan primjer sam stavio u obliku videa.

Kako su strelice isprane, te se nista ne vidi, ko ce meni napisati kaznu i na osnovu cega, kad iz lijeve trake skrenem prema Vracama?
Ti meni mozes pricati sta hoces, i sta je logicno, s cime se ja slazem, ali ja ti objasnjavam da trenutna signalizacija ne regulise skretanje za Vraca, odnosno ako je na tabli ili cesti oznaka
- u lijevoj traci samo strelica za lijevo onda je to samo za Zeljin stadio, a ne i za Zeljin i za Vraca, u tom slucaju iz lijeve ne mozes ici za Vraca, preostaje ti samo iz desne. takodjer nepravilno - glupost jeste ali to je ako se primjenuju propisi.
- u lijevoj traci strelica za lijevo prema Zeljinom i strelica za pravo onda je to kao i strelica u desnoj traci za pravo prema AS-u, a ne za polulijevo za Vraca, odnosno onaj ko prema tome krsi propis skrecuci polulijevo za Vraca iz lijeve trake po signalizaciji jednako krsi popis kao i onaj iz desne.
Bas cu sutra da odem i da vidim sta kaze plava tabla.
Na osnovu plave table prije raskrsnice koja je "starija" od strelica na cesti. Kad si vec razglabamo u tancine ZOBS-a onda bi to trebao znati.
Cholina_Lokica

#4845 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

Ja stvarno ne vidim problem na ovoj raskrsnici, to sto vecina ne zna, ne znaci da je problem u raskrsnici, problem je u ljudima kojima ocigledno treba zabraniti upravljanje autima
Michun

#4846 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Michun »

mislim da je signalizacija 0 bodova u Sa - ja kad vidim strelice tacno se sokiram :D
a to da ima macimudana koji svjesno skrecu pogresno jer nece da cekaju na semaforu je veci problem jer su opasnost na cesti a obicno su oni: ja sam jarane siguran u sebe i svoju voznju.
skretanje na grbavici od pijace prema grbavickoj. uvijek neko stane pored mene u desnu traku u skrece lijevo dok ja skrecem lijevo i jos mi bibice da usporim/pozurim, zavisi od toga kolko su nadrndani.
zLatk0

#4847 Re: "Majstori" parkiranja

Post by zLatk0 »

Sjetite se polaganja za vozacki... Ruta ide uz Hrasno i skrece se na Tranzit..
Po tome onda nema rasprave, rute izdaje MONKS..
Iz lijeve mozes prema Zeljinom i Tranzitu, desna prema Bosmalu
Melami

#4848 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Melami »

a ne kontam kako oni kontaju da svako treba znati te ulice ako nema oznaka? Koliko sam skonto nema strelica na putu i onda se vozaci ljute jedni na druge.
goran16v

#4849 Re:

Post by goran16v »

zLatk0 wrote: Iz lijeve mozes prema Zeljinom i Tranzitu, desna prema Bosmalu
Po kom znaku mozes prema Tranzitu? Koliko ja znam jedna strelica se odnosi na jedan pravac/tj skretanje a Zeljin i Tranzit nisu jedno skretanje...
Melami

#4850 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Melami »

Lud i ponosan wrote:Ima tabla prije semafora, okrenuta ka lijevo i na njoj pise tranzit...

A u desnoj traci ocrtano pravo i desno... ;) Dakle?
e pa onda fkt brezobrazluk :D
Locked