onda ima nekretninu, nije prva, nema mogucnost da kaze da mu je nekretnina stecena u braku prva nekretnina jer takvu potvrdu od nadleznog suda ne moze dobitiVenomousV wrote:A sta ako bracni drug ima nekretninu na svoje ime?
Nije bracna stecevina, naslijedjeno prije stupanja u brak
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- nivla
#4826 Re: Cijene stanova All about
-
gidra
#4827 Re: Cijene stanova All about
Stan prodaje lokacija a ne starogradnja/novogradnja. Starogradnja je u većini slucajeva na boljoj lokaciji od novosagradjenih stanova po Sarajevu, otud i cijena kvadrata tolika.XEnergija wrote:Pišem o stanovima za koje treba ulaganje nakon kupovine maximalno 3-4 hiljade, ne sviđa ti se kupi novogradnjuprobook wrote:Sto nece zanovjetati kad se cijena starogradnje u nebo dize. Dok renoviras dodje te isto kao u novogradnjiXEnergija wrote:Meni su najjači ovi što žele da kupe stan a zanovetaju, te ovo, te ono, svakom stanu nađu mahanuljudi moji ti kupuješ kvadrate a ne otvore, podove, zidove stolariju itd, ako sve hoćete cakum-pakum ima novogradnja kvadrat od 2500 do 4000 maraka pa izvolite
starogradnja cijena najmanje 1300 po kvadratu ako nije neki hašoman ili kockar vlasnik kuće i ili stana onda može i za pola cijene.
-
XEnergija
#4828 Re: Cijene stanova All about
Idu stanovi ko halva najviše oni do 60 kvadrata jer banke taman daju i kredite da pokriju tu kvadraturu.gidra wrote: Stan prodaje lokacija a ne starogradnja/novogradnja. Starogradnja je u većini slucajeva na boljoj lokaciji od novosagradjenih stanova po Sarajevu, otud i cijena kvadrata tolika.
-
zijancer
#4829 Re: Cijene stanova All about
aaa pa to je novi zakon! od kada vrijedi?corei3 wrote:Izvod iz zakona:
Član 15.
(Oslobađanja određenih kategorija)
Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:
a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u
Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za
vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put
kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2 , odnosno kupovinom zemljišta
do 300 m2 za izgradnju kuće,
b) Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih
boraca, ratne vojne invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih
boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put,
c) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo
ratnim vojnim invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po
osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne
i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje
rješavaju prvi put.
d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području
Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom
rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za
svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2
, a kojima se smatraju bračni
drug i njihova maloljetna djeca i
e) korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.
Ovo pod d) mene zanima. vidim ne navodi se novogradnja i sl. nego nekretnina kao nekretnina
VenomusV, mislim da se pika samo status onog 'bračnog druga' na čije ime glasi novi stan. Da li traže dokaze za drugu osobu najbolje se može saznati u poreskoj upravi. Odeš i upitaš šta sve od dokumentacije je potrebno priložiti uz zahtjev za oslobađanje od poreza. Obrazložiš da će stan biti vlasništvo 1/1jednog od vas dvoje, pa ako budu naveli da je i za drugog 'bračnog druga'nivla wrote:onda ima nekretninu, nije prva, nema mogucnost da kaze da mu je nekretnina stecena u braku prva nekretnina jer takvu potvrdu od nadleznog suda ne moze dobitiVenomousV wrote:A sta ako bracni drug ima nekretninu na svoje ime?
Ako je stan 1/2, tada onaj koji nije bio vlasnik nekretnine treba imati pravo da bude oslovođen 1/2 poreza.
- nivla
#4830 Re: Cijene stanova All about
u braku jr pred zakonom sve steceno kao 1/2 izmedju supruznika, moze pisati 1/1, ali ako je steceno u braku 1/2 je
- VenomousV
#4831 Re: Cijene stanova All about
haj opet procitajnivla wrote:onda ima nekretninu, nije prva, nema mogucnost da kaze da mu je nekretnina stecena u braku prva nekretnina jer takvu potvrdu od nadleznog suda ne moze dobitiVenomousV wrote:A sta ako bracni drug ima nekretninu na svoje ime?
x kupuje stan, prvi put, nema nista na sebi
y mu je bracni drug koji ima naslijedjenu nekretninu sa recimo 18 godina a stupio/la je u brak sa 25
btw svakako nasljedstvo nije bracna stecevina ni da je naslijedio/la u bratku
vidim kao imas neko znanje, recimo, nesto si cuo/la od nekoga pa pricas al' ašćare nisi pravnik (ja jesam btw)
sve sto jedan bracni partner stekne po specificnom pravnom osnovu kao sto je npr nasljedstvo to je samo njegovo/njeno
sve sto bracni partner ima prije casa sklapanja braka samo je njegovo/njeno
pa imas onda opciju bracnog ugovora (razlicito od predbracnog
pitala sam ovo gore jer me zanima kakva je praksa u takvoj situaciji
isto tako, ako bracni par kupi stan od 50m2, da li to znaci da placaju porez na svih 50 kvadrata ili samo tih 5 kvadrata kojima se prekoracuje ogranicenje iz zakona?
-
zijancer
#4832 Re: Cijene stanova All about
Vjerovatno na tih 5 m2. (Sudeći po načinu na koji se obračunavaju neke druge olakšice u stanogradnji).
p.s. (Ne mogu izdržati
još ovo..a onda neću više čitati ovu temu)
Ako ćeš na Dobrinju, nemoj previše otezati, prošle godine sam intenzivno visila po piku i uočila da su poprilično narasle cijene.
Ali isto tako, Alipašino bi za 6-7 godina moglo postati izuzetno traženo i cijenjeno naselje (i pored problematičnih ulaza), dok budalama dođe iz guze u glavu. A, evo i zašto: to je praktično jedino naselje osim Grbavice i Dobrinje sa ogromnim zelenim površinama (koje su trenutno neartikulisane i neuređene), ali kada se skonta da se tu može pravo dobro bajkati, rolati i sl. ..da se zelene površine mogu srediti i biti bolje od Vilsa par puta..Jer postoje! za razliku od katastrofe preko puta koja će se još intenzivnije izgradit i ubetonirat.
Još ako zgrade dobiju termiku...dispozicije stanova dobre (projektovala struka, a ne kapitalisti)...
p.s. (Ne mogu izdržati
Ako ćeš na Dobrinju, nemoj previše otezati, prošle godine sam intenzivno visila po piku i uočila da su poprilično narasle cijene.
Ali isto tako, Alipašino bi za 6-7 godina moglo postati izuzetno traženo i cijenjeno naselje (i pored problematičnih ulaza), dok budalama dođe iz guze u glavu. A, evo i zašto: to je praktično jedino naselje osim Grbavice i Dobrinje sa ogromnim zelenim površinama (koje su trenutno neartikulisane i neuređene), ali kada se skonta da se tu može pravo dobro bajkati, rolati i sl. ..da se zelene površine mogu srediti i biti bolje od Vilsa par puta..Jer postoje! za razliku od katastrofe preko puta koja će se još intenzivnije izgradit i ubetonirat.
Još ako zgrade dobiju termiku...dispozicije stanova dobre (projektovala struka, a ne kapitalisti)...
- vjesticanametli
#4833 Re: Cijene stanova All about
nivla wrote:u braku jr pred zakonom sve steceno kao 1/2 izmedju supruznika, moze pisati 1/1, ali ako je steceno u braku 1/2 je
-
vanjki
#4834 Re: Cijene stanova All about
DON_eARL wrote:Ovo ti je najbolje pitati u poreznoj. I ja sam u sličnoj situaciji, pa su mi rekli da skupim dokumentaciju i istu predam. Javim ishod, ako dođu u naredna 2-3 mjeseca na adresu...VenomousV wrote:A sta ako bracni drug ima nekretninu na svoje ime?
Mene ovo takođe zanima,jer nemam nekretninu upisanu na sebi a supruga ima steceno nasljedjivanjem. u zakonu nigdje ne pise da bracni drug ne smije imati nekretninu a u poreskoj su mi potvrdili da sve sto nije bracna stecevina ne ide porez na to..ali mislim da je sve opet do poreske koja odlucuje..
u svakom slucaju na sebe bi imao 30m2 i dvoje dijece po 15m2 i samo je upitno ovo 15m2 od supruge na sta mozda ne bi imao pravo ali opet treba vidjeti
-
Becky7
#4835 Re: Cijene stanova All about
Da li neko zna kakvi su kvalitetom ovi stanovi, da li vrijedi kupiti stan u ovim zgradama ?

when to cancel collision insurance

- Daryl Dixon
#4836 Re: Cijene stanova All about
zna li neko razlog zašto se prodaju stanovi na Tibri dva (ulica Stupska bb i Latička)?
-
arnelau
#4837 Re: Cijene stanova All about
Pozdrav,Becky7 wrote:Da li neko zna kakvi su kvalitetom ovi stanovi, da li vrijedi kupiti stan u ovim zgradama ?
I mene zanima ovo, nesto mi sumnjivo da relativno dugo (za razliku od dr. novogradnji) traje prodaja i pošto sa strane glavne saobraćajnice ima dosta prostora gdje sad izvođač radova na Bulevar-u odlaže višak zemlje i parkira kamione, postoji velika šansa da danas sutra napravi neko još jednu zgradu uz glavnu ulicu i zagradi pogled
-
MensurM
#4838 Re: Cijene stanova All about
Kako će ganjati kad piše:Dosadno mii wrote:I ja mislim da je tako jer je izasao zakon od 2019.corei3 wrote:Nike tacno al haj, mrsko mi kopirat zakon. Radi se o cetveroclanoj obitelji i ne bi trebali placati porez do povrsi e od 75m2
Cak neki sto su uzeli prosle god ganjaju povrat.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo", a primjenjivat će se od 01.01.2019. godine.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4839 Re: Cijene stanova All about
Hehe, cuj kako ce ganjati. Pa malo se počasti, malo se poturi i eto ga.
- Haris.ba
#4840 Re: Cijene stanova All about
Valjda pričamo o istoj zgradi. Nema još nikakvih lamela. Ima samo jedan objekat (preko puta je Benis koliko se sjećam - a mislim da je preuzeo od nekog projekat, da nije Benis zakopao temelje za tu zgradu). I oko ove postojeće zgrade je planirano da krenu ostali objekti (lamele).VladaFBiH wrote:Pitanje, koliko sam shvatio kupio si stan u tim zgradama - možeš li mi dati neke detalje (može i PP) i koja lamela je u pitanju? Iako ne gotivim lokaciju vidim da imaju 27m2-30m2 stanova pa mi je to privlačnoHaris.ba wrote:Pa to sam i napisao.
Nikakav ugovor te ne može zaštititi u suštini ako se zgrada ne završi. Možeš ti tužiti, ali ako graditelj završi u stečaju - ti si 99% donji.
A ja sam u tim zgradama dobio cijenu mnogo manju od 2300 po kvadratu. I stavio u ugovor kaznu za kašnjenje po mjesecu za cijenu rentanja na toj lokaciji. Došao kad su im trebale pare, i mogao sam pregovarati - i meni vrijedi rizika.
U Tibri ovo ne možeš ispregovarati.a nije Benis u pitanju
Ono što je zanimljivo je da je grijanje na struju, tzv podno grijanje. Ima bojler na trofaznoj stuji. Termofasada je koliko se sjećam debela 15cm. Ti manji stanovi su mislim ušuškani, imaju samo jedan vanjski zid. Zanimljivo je što nema klasičnih balkona. Sve su koliko vidim lođe (mada mislim da su sada i te lođe poukidali - prebacili u kvadraturu stana - te su sada stanovi bez balkona/lođa. U ovim novim lamelama su valjda planirani balkoni.
TI manji stanovi istočno orjenitirani su meni potamni. Duboke su uvučene u unutrašnjost sobe, a prozori su nekakvi pomali. Trebali su portale tu ugraditi, naročito pošto nema balkona. Ali, jeftinija cigla.
- VladaFBiH
#4841 Re: Cijene stanova All about
mislim na ovo - opisao si zgradu "C" https://imgur.com/a/vvep12gHaris.ba wrote:Valjda pričamo o istoj zgradi. Nema još nikakvih lamela. Ima samo jedan objekat (preko puta je Benis koliko se sjećam - a mislim da je preuzeo od nekog projekat, da nije Benis zakopao temelje za tu zgradu). I oko ove postojeće zgrade je planirano da krenu ostali objekti (lamele).VladaFBiH wrote: Pitanje, koliko sam shvatio kupio si stan u tim zgradama - možeš li mi dati neke detalje (može i PP) i koja lamela je u pitanju? Iako ne gotivim lokaciju vidim da imaju 27m2-30m2 stanova pa mi je to privlačnoa nije Benis u pitanju
Ono što je zanimljivo je da je grijanje na struju, tzv podno grijanje. Ima bojler na trofaznoj stuji. Termofasada je koliko se sjećam debela 15cm. Ti manji stanovi su mislim ušuškani, imaju samo jedan vanjski zid. Zanimljivo je što nema klasičnih balkona. Sve su koliko vidim lođe (mada mislim da su sada i te lođe poukidali - prebacili u kvadraturu stana - te su sada stanovi bez balkona/lođa. U ovim novim lamelama su valjda planirani balkoni.
TI manji stanovi istočno orjenitirani su meni potamni. Duboke su uvučene u unutrašnjost sobe, a prozori su nekakvi pomali. Trebali su portale tu ugraditi, naročito pošto nema balkona. Ali, jeftinija cigla.
- Haris.ba
#4842 Re: Cijene stanova All about
Da to je ta. S time da na toj tvojoj slici mislim da neće biti toliko prostora oko te "brze ceste". Još ako ne odustanu od plana da idu 4 trake.
- VladaFBiH
#4843 Re: Cijene stanova All about
ja se nadam da neće odustati od 4 trake jer je Sjeverna kao i Južna jedna od najvažnijih saobraćajnica u Sa. Ovo je slika za "prodaju" stanova koja ne odražava realnost na terenu - ne vide se neke kuće i sl.Haris.ba wrote:Da to je ta. S time da na toj tvojoj slici mislim da neće biti toliko prostora oko te "brze ceste". Još ako ne odustanu od plana da idu 4 trake.
-
DearJohn
#4844 Re: Cijene stanova All about
Sta fali potkrovlju? Ako je sve dobro odradjeno i krov dobar...corei3 wrote:Dobrih 90% stanova po Sarajevu su prizemlje ( u stvarnosti suteren) i potkrovlje. Jedino takvi stanovi se i prodaju jako duuugo. Čim nešto iole valja, da je u sredini objekta, odma se proda. Također stanovi sa prenapuhanom cijenom se dugo vrte. Evo ja tražim stan već podugo ništa nema da valja, da nije suteren, potkrovlje ili da cijena nije u oblacima a nizasta
- Haris.ba
#4845 Re: Cijene stanova All about
Pretpostavljam da se ne misli samo na klasično potkrovlje, već i na zadnji sprat.DearJohn wrote:Sta fali potkrovlju? Ako je sve dobro odradjeno i krov dobar...corei3 wrote:Dobrih 90% stanova po Sarajevu su prizemlje ( u stvarnosti suteren) i potkrovlje. Jedino takvi stanovi se i prodaju jako duuugo. Čim nešto iole valja, da je u sredini objekta, odma se proda. Također stanovi sa prenapuhanom cijenom se dugo vrte. Evo ja tražim stan već podugo ništa nema da valja, da nije suteren, potkrovlje ili da cijena nije u oblacima a nizasta
A, i kod klasičnog potkrovlja ima problema. Stvar je što u većini slučajeva problem sa krovom postane problem stanara odmah ispod krova jer nema para na računu zgrade za popravak. Mnogo krovova u Sarajevu su ravni krovovi koji nisu nešta specijalno dobro ni urađeni. Još da ne pričam o ratnoj šteti, pa popravcima poslije rata.
Dobar mehanizam da se svi stanari natjeraju da poprave krov ne postoji. Nismo još prepisali evropske procedure kako funkcionišu popravci brzo i efikasno.
-
DearJohn
#4846 Re: Cijene stanova All about
Ma ja sam u potkrovlju u centru i nisam problema imo nekih dosad a svašta se može desiti. Ono krova što je na mojoj strani računam da ako se šta desi da ću ja to završiti, ko bi se usaglašavo s cijelom zgradom u vezi toga...Haris.ba wrote:Pretpostavljam da se ne misli samo na klasično potkrovlje, već i na zadnji sprat.DearJohn wrote:Sta fali potkrovlju? Ako je sve dobro odradjeno i krov dobar...corei3 wrote:Dobrih 90% stanova po Sarajevu su prizemlje ( u stvarnosti suteren) i potkrovlje. Jedino takvi stanovi se i prodaju jako duuugo. Čim nešto iole valja, da je u sredini objekta, odma se proda. Također stanovi sa prenapuhanom cijenom se dugo vrte. Evo ja tražim stan već podugo ništa nema da valja, da nije suteren, potkrovlje ili da cijena nije u oblacima a nizasta
A, i kod klasičnog potkrovlja ima problema. Stvar je što u većini slučajeva problem sa krovom postane problem stanara odmah ispod krova jer nema para na računu zgrade za popravak. Mnogo krovova u Sarajevu su ravni krovovi koji nisu nešta specijalno dobro ni urađeni. Još da ne pričam o ratnoj šteti, pa popravcima poslije rata.
Dobar mehanizam da se svi stanari natjeraju da poprave krov ne postoji. Nismo još prepisali evropske procedure kako funkcionišu popravci brzo i efikasno.
-
probook
#4847 Re: Cijene stanova All about
Slauf u odzak da lagano kaplje kad je kisa, pa da vidis kako se krov odmah rjesavaHaris.ba wrote: Dobar mehanizam da se svi stanari natjeraju da poprave krov ne postoji. Nismo još prepisali evropske procedure kako funkcionišu popravci brzo i efikasno.
-
elcaliente
#4848 Re: Cijene stanova All about
Htio sam postaviti oglas za prodaju stana na piku ili ti ga olx pa sam zapratio da se sada i to placa.
Imate li neku preporuku za neku stranicu gdje se mogu staviti oglasi za prodaju nekretnina besplatno , hvala.
Imate li neku preporuku za neku stranicu gdje se mogu staviti oglasi za prodaju nekretnina besplatno , hvala.
-
sarajevo-x.com
#4849 Re: Cijene stanova All about
Sad raja masovno forisra one fb grupe za prodajuelcaliente wrote:Htio sam postaviti oglas za prodaju stana na piku ili ti ga olx pa sam zapratio da se sada i to placa.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4850 Re: Cijene stanova All about
Ova naplata je bila nešto najbolje što je urađeno. Kakvih sam se nekretnina nagledao i izgubio vremena zbog onih koji "testiraju" prodaju, pa nalijepe svega i svačeg.elcaliente wrote:Htio sam postaviti oglas za prodaju stana na piku ili ti ga olx pa sam zapratio da se sada i to placa.
Sada je, koliko, 5 markica za 5 mjesci. Na ovaj način su dangube odstranjene.
Alternativa je da ponudiš stan agenciji, oni će za tebe prodati i uzeti par postotaka.