Ne bih da zacatavam (nije mi obicaj) ali sve napisano stoji pod znacima navoda, sto znaci da je copy/paste sa neke web stranice... Isto tko ne vidim da je ijedan podatak pogresan, pa mi nije jasno zasto sam citiran.trambusek88 wrote:Osijek je dobio tramvaj na konjsku vuču nekoliko mjeseci prije Sarajeva, a Beograd je na ovim prostorima imao prvi električni tramvaj još 1892.zikamu wrote:
Inače, Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Bila je to probna linija za budući tramvaj u Beču. Da ne bi uzalud izrovali bečke ili peštanske ulice, Austro-Ugari su odlučili “konjsku željeznicu” – kako se tada nazivao tramvaj – isprobati prvo u Sarajevu.
Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj."[/i]
Sarajevo je 2 godine prije Beča dobilo električni tramvaj, ali što se tiče konjskog tramvaja on je u Beču funkcionisao od 1865 a na nekim se linijama zadržao sve do 1903.
(Budim)Pešta je isto konjski tramvaj dobila 1866 a električni još 1887
Sarajevo jeste imalo prvu cjelodnevnu liniju od jutra do mraka.
dragma wrote:
moja mahalazateznistub wrote:direstraits0078 wrote: Da nije krojacka radnja?![]()
Da vas vidim, po čemu je ova slika interesantna?
Jeszateznistub wrote:Moj razlog meĆanja slike je taj da je upravu u ovoj kafani snimana scena Valter brani Sarajevo, ono kad se nađu Ivan i onaj drugi u vvezi lažnog Valtera...eto
Pardon za BG, znam da je bio tamo električni tramvaj prije Sarajeva, samo sam greškom pomješao prvi konjski i prvi električni. BG je godinu prije Sarajeva imao električni, ali elektrifikacija svih linija je završena tek 1905zikamu wrote:Ne bih da zacatavam (nije mi obicaj) ali sve napisano stoji pod znacima navoda, sto znaci da je copy/paste sa neke web stranice... Isto tko ne vidim da je ijedan podatak pogresan, pa mi nije jasno zasto sam citiran.trambusek88 wrote:Osijek je dobio tramvaj na konjsku vuču nekoliko mjeseci prije Sarajeva, a Beograd je na ovim prostorima imao prvi električni tramvaj još 1892.zikamu wrote:
Inače, Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Bila je to probna linija za budući tramvaj u Beču. Da ne bi uzalud izrovali bečke ili peštanske ulice, Austro-Ugari su odlučili “konjsku željeznicu” – kako se tada nazivao tramvaj – isprobati prvo u Sarajevu.
Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj."[/i]
Sarajevo je 2 godine prije Beča dobilo električni tramvaj, ali što se tiče konjskog tramvaja on je u Beču funkcionisao od 1865 a na nekim se linijama zadržao sve do 1903.
(Budim)Pešta je isto konjski tramvaj dobila 1866 a električni još 1887
Sarajevo jeste imalo prvu cjelodnevnu liniju od jutra do mraka.
Beogradski "Blic" se slaze sa tobom kad kazes da se u tom gradu prvi tramvaj pojavio 1892. Jedina razlika je u tome sto se radi o "konjskom" a ne o elektricnom kako ti tvrdis, dok se u Sarajevu to isto desilo sedam godina ranije, dakle 1885. (Radio Sarajevo kaze da je prvi tramvaj sa konjima krenuo januara, 01. tacno u 10:00 ujutro na relaciji zeljeznicka stanica, u to doba lociranoj preko puta hotel Bristola, pa do Latinske cuprije.) Prvi elektricni tramvaj u Sarajevu je proradio deset godina kasnije, maja, 01. 1895. (ne znamo u koliko sati), dakle samo tri godine poslije beogradskog "konjskog" tramvaja...
"Blic" izmedju ostaloga kaze da su prije Beograda tramvaji sa konjima postojali jos jedino u New Yorku, Parizu, Londonu i Berlinu, sto je notorna glupost i neistina, jer je takve vrste prevoznih sredstava vec bilo sirom svijeta na pasija preskakala (ukljucivsi i Sarajevo)...
I na kraju da priznam da sam jedan od onih koji je odrastao u ubjedjenju da je sarajevski elektricni tramvaj bio prvi te vrste u Evropi, sto je totalno pogresno, al' tako su nas ucili patriotsko orjentisani ucitelji i nastavnici, a mi im vjerovali.
Istina je da je Bec (Austrougarska) uradio taj projekat sa strujom prvo u Bosni, a tek dvije godine poslije i u Becu, posto je u Sarajevo sve proslo kako treba.
Konacno, s duznim postovanjem, tema je ipak o starom Sarajevu.
julisiz es grant wrote:Jeszateznistub wrote:Moj razlog meĆanja slike je taj da je upravu u ovoj kafani snimana scena Valter brani Sarajevo, ono kad se nađu Ivan i onaj drugi u vvezi lažnog Valtera...eto...a onaj agent (Rastislav Jović, skoro uvijek glumio antipatične njuške) ih za šankom posmatra i onda krene za Begolijem, kojeg potom upucaju.
muha_sa wrote:dragma wrote:![]()
nekad se polovka nosila--i meze, jakakoobavezan rekvizit tranzistor-da se sluša prenos sa ostalih utakmica
https://www.youtube.com/watch?v=77CkBBFT_H8julisiz es grant wrote:Jeszateznistub wrote:Moj razlog meĆanja slike je taj da je upravu u ovoj kafani snimana scena Valter brani Sarajevo, ono kad se nađu Ivan i onaj drugi u vvezi lažnog Valtera...eto...a onaj agent (Rastislav Jović, skoro uvijek glumio antipatične njuške) ih za šankom posmatra i onda krene za Begolijem, kojeg potom upucaju.
Da mi je vremenska mašina i vratiti se u ta doba da uživo vidim kako je bilo to što mi je i rahmetli otac pričao...Stari kenjac wrote:muha_sa wrote:![]()
nekad se polovka nosila--i meze, jakakoobavezan rekvizit tranzistor-da se sluša prenos sa ostalih utakmica
I dva tri struka mladog luka. I sve to fino na novinu medju rajom i laganini. Malo mezos mezu, malo sudiju i protivnicke igrace.
zateznistub wrote:Da mi je vremenska mašina i vratiti se u ta doba da uživo vidim kako je bilo to što mi je i rahmetli otac pričao...Stari kenjac wrote:muha_sa wrote:![]()
I dva tri struka mladog luka. I sve to fino na novinu medju rajom i laganini. Malo mezos mezu, malo sudiju i protivnicke igrace.
Gazi Husrefbegova palata pored katedrale. U njoj je prvobitno bio smješten Zemaljski muzej, prije nego što je izgrađena današnja zgrada.zikamu wrote:
Ko je izgradio ovu Gazi Husrefbegovu palatu i kada, koje godine? Ko joj je dao ovakav naziv?julisiz es grant wrote:Gazi Husrefbegova palata pored katedrale. U njoj je prvobitno bio smješten Zemaljski muzej, prije nego što je izgrađena današnja zgrada.zikamu wrote:
Zbog tog natpisa i pitam. Prema njemu, zgrada je Gazi-Husrefbegova zadužbina...julisiz es grant wrote:Nemam pojma, znam samo da je tako zovu, čini mi se da i piše na njoj.
hvala !Sarajmen wrote:Ako se ipak pokaže da ima problema sa učitavanjem fotografija koje sam postavio, evo link izvora: http://akon.onb.ac.at/#center=srv0ck232 ... _AK102_145quarterback wrote:Sarajmene, ja ti vidim samo zadnju fotku, a ostali?
Vrh

... vrhova, kakav album.Sarajmen wrote:Ako se ipak pokaže da ima problema sa učitavanjem fotografija koje sam postavio, evo link izvora: http://akon.onb.ac.at/#center=srv0ck232 ... _AK102_145quarterback wrote:Sarajmene, ja ti vidim samo zadnju fotku, a ostali?
Vrh