Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
samo pozitiva

#4826 Re: Slike starog Sarajeva

Post by samo pozitiva »

Image
Image
samo pozitiva

#4827 Re: Slike starog Sarajeva

Post by samo pozitiva »

Image
zikamu

#4828 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

trambusek88 wrote:
zikamu wrote:
Inače, Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Bila je to probna linija za budući tramvaj u Beču. Da ne bi uzalud izrovali bečke ili peštanske ulice, Austro-Ugari su odlučili “konjsku željeznicu” – kako se tada nazivao tramvaj – isprobati prvo u Sarajevu.

Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj."[/i]
Osijek je dobio tramvaj na konjsku vuču nekoliko mjeseci prije Sarajeva, a Beograd je na ovim prostorima imao prvi električni tramvaj još 1892.

Sarajevo je 2 godine prije Beča dobilo električni tramvaj, ali što se tiče konjskog tramvaja on je u Beču funkcionisao od 1865 a na nekim se linijama zadržao sve do 1903.

(Budim)Pešta je isto konjski tramvaj dobila 1866 a električni još 1887

Sarajevo jeste imalo prvu cjelodnevnu liniju od jutra do mraka.
Ne bih da zacatavam (nije mi obicaj) ali sve napisano stoji pod znacima navoda, sto znaci da je copy/paste sa neke web stranice... Isto tko ne vidim da je ijedan podatak pogresan, pa mi nije jasno zasto sam citiran.
Beogradski "Blic" se slaze sa tobom kad kazes da se u tom gradu prvi tramvaj pojavio 1892. Jedina razlika je u tome sto se radi o "konjskom" a ne o elektricnom kako ti tvrdis, dok se u Sarajevu to isto desilo sedam godina ranije, dakle 1885. (Radio Sarajevo kaze da je prvi tramvaj sa konjima krenuo januara, 01. tacno u 10:00 ujutro na relaciji zeljeznicka stanica, u to doba lociranoj preko puta hotel Bristola, pa do Latinske cuprije.) Prvi elektricni tramvaj u Sarajevu je proradio deset godina kasnije, maja, 01. 1895. (ne znamo u koliko sati :lol: ), dakle samo tri godine poslije beogradskog "konjskog" tramvaja...
"Blic" izmedju ostaloga kaze da su prije Beograda tramvaji sa konjima postojali jos jedino u New Yorku, Parizu, Londonu i Berlinu, sto je notorna glupost i neistina, jer je takve vrste prevoznih sredstava vec bilo sirom svijeta na pasija preskakala (ukljucivsi i Sarajevo)...
I na kraju da priznam da sam jedan od onih koji je odrastao u ubjedjenju da je sarajevski elektricni tramvaj bio prvi te vrste u Evropi, sto je totalno pogresno, al' tako su nas ucili patriotsko orjentisani ucitelji i nastavnici, a mi im vjerovali.
Istina je da je Bec (Austrougarska) uradio taj projekat sa strujom prvo u Bosni, a tek dvije godine poslije i u Becu, posto je u Sarajevo sve proslo kako treba.

Konacno, s duznim postovanjem, tema je ipak o starom Sarajevu. :wink:
muha_sa

#4829 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dragma wrote:Image
:thumbup:

nekad se polovka nosila--i meze, jakako :lol: obavezan rekvizit tranzistor-da se sluša prenos sa ostalih utakmica :)
muha_sa

#4830 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
direstraits0078 wrote: Da nije krojacka radnja? :-D
:kravata:

Da vas vidim, po čemu je ova slika interesantna?

Image
moja mahala :) interesantna je što sam se sanko niz ovu kaldrmu--i liguro :lol:

na dnu stepenica (na podestu) dva stola iz ove kafane trebaju bit, al kafana još nije otvorena--valjda gazda prespavo pa zakasnio otvorit :-) :lol:
zateznistub

#4831 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

Moj razlog meĆanja slike je taj da je upravu u ovoj kafani snimana scena Valter brani Sarajevo, ono kad se nađu Ivan i onaj drugi u vvezi lažnog Valtera...eto
julisiz es grant

#4832 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

zateznistub wrote:Moj razlog meĆanja slike je taj da je upravu u ovoj kafani snimana scena Valter brani Sarajevo, ono kad se nađu Ivan i onaj drugi u vvezi lažnog Valtera...eto
Jes :) ...a onaj agent (Rastislav Jović, skoro uvijek glumio antipatične njuške) ih za šankom posmatra i onda krene za Begolijem, kojeg potom upucaju.
trambusek88

#4833 Re: Slike starog Sarajeva

Post by trambusek88 »

zikamu wrote:
trambusek88 wrote:
zikamu wrote:
Inače, Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Bila je to probna linija za budući tramvaj u Beču. Da ne bi uzalud izrovali bečke ili peštanske ulice, Austro-Ugari su odlučili “konjsku željeznicu” – kako se tada nazivao tramvaj – isprobati prvo u Sarajevu.

Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj."[/i]
Osijek je dobio tramvaj na konjsku vuču nekoliko mjeseci prije Sarajeva, a Beograd je na ovim prostorima imao prvi električni tramvaj još 1892.

Sarajevo je 2 godine prije Beča dobilo električni tramvaj, ali što se tiče konjskog tramvaja on je u Beču funkcionisao od 1865 a na nekim se linijama zadržao sve do 1903.

(Budim)Pešta je isto konjski tramvaj dobila 1866 a električni još 1887

Sarajevo jeste imalo prvu cjelodnevnu liniju od jutra do mraka.
Ne bih da zacatavam (nije mi obicaj) ali sve napisano stoji pod znacima navoda, sto znaci da je copy/paste sa neke web stranice... Isto tko ne vidim da je ijedan podatak pogresan, pa mi nije jasno zasto sam citiran.
Beogradski "Blic" se slaze sa tobom kad kazes da se u tom gradu prvi tramvaj pojavio 1892. Jedina razlika je u tome sto se radi o "konjskom" a ne o elektricnom kako ti tvrdis, dok se u Sarajevu to isto desilo sedam godina ranije, dakle 1885. (Radio Sarajevo kaze da je prvi tramvaj sa konjima krenuo januara, 01. tacno u 10:00 ujutro na relaciji zeljeznicka stanica, u to doba lociranoj preko puta hotel Bristola, pa do Latinske cuprije.) Prvi elektricni tramvaj u Sarajevu je proradio deset godina kasnije, maja, 01. 1895. (ne znamo u koliko sati :lol: ), dakle samo tri godine poslije beogradskog "konjskog" tramvaja...
"Blic" izmedju ostaloga kaze da su prije Beograda tramvaji sa konjima postojali jos jedino u New Yorku, Parizu, Londonu i Berlinu, sto je notorna glupost i neistina, jer je takve vrste prevoznih sredstava vec bilo sirom svijeta na pasija preskakala (ukljucivsi i Sarajevo)...
I na kraju da priznam da sam jedan od onih koji je odrastao u ubjedjenju da je sarajevski elektricni tramvaj bio prvi te vrste u Evropi, sto je totalno pogresno, al' tako su nas ucili patriotsko orjentisani ucitelji i nastavnici, a mi im vjerovali.
Istina je da je Bec (Austrougarska) uradio taj projekat sa strujom prvo u Bosni, a tek dvije godine poslije i u Becu, posto je u Sarajevo sve proslo kako treba.

Konacno, s duznim postovanjem, tema je ipak o starom Sarajevu. :wink:
Pardon za BG, znam da je bio tamo električni tramvaj prije Sarajeva, samo sam greškom pomješao prvi konjski i prvi električni. BG je godinu prije Sarajeva imao električni, ali elektrifikacija svih linija je završena tek 1905
Znam, kao i većina da se radi o citatu.

Ti pogrešni citati vode porijeklo iz GRAS-ove monografije povodom 100 godina 1985.
Tu je isto iznesen pogrešan podatak o nabavci prvih čeških solo T3YU "38 komada od 1968-1971"
Istina je da je bilo nabavljeno 20 komada 1967:2, 1968:8, 1969:10. Ostatak je bio planiran, jer je prvobitni plan bio da se nabavljaju novi solo tramvaji a da se od Vašingtonaca prave zglobni (realizovano 9 komada), ali su se predomislili i odlučili da počnu nabavljati isključivo zglobne tramvaje što je rezultiralo kupovinom 90 K2YU tramvaja od 1973-1983.

Možda malo off, ali vrijedi napisati par rečenica i o ovoj temi.
zateznistub

#4834 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

julisiz es grant wrote:
zateznistub wrote:Moj razlog meĆanja slike je taj da je upravu u ovoj kafani snimana scena Valter brani Sarajevo, ono kad se nađu Ivan i onaj drugi u vvezi lažnog Valtera...eto
Jes :) ...a onaj agent (Rastislav Jović, skoro uvijek glumio antipatične njuške) ih za šankom posmatra i onda krene za Begolijem, kojeg potom upucaju.
Stari kenjac

#4835 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

muha_sa wrote:
dragma wrote:Image

nekad se polovka nosila--i meze, jakako :lol: obavezan rekvizit tranzistor-da se sluša prenos sa ostalih utakmica :)

I dva tri struka mladog luka. I sve to fino na novinu medju rajom i laganini. Malo mezos mezu, malo sudiju i protivnicke igrace. :thumbup:
Banksy

#4836 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

julisiz es grant wrote:
https://www.youtube.com/watch?v=77CkBBFT_H8

26:00
hrasno

#4837 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
zateznistub

#4838 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

Stari kenjac wrote:
muha_sa wrote: :thumbup:

I dva tri struka mladog luka. I sve to fino na novinu medju rajom i laganini. Malo mezos mezu, malo sudiju i protivnicke igrace. :thumbup:
Da mi je vremenska mašina i vratiti se u ta doba da uživo vidim kako je bilo to što mi je i rahmetli otac pričao...
Stari kenjac

#4839 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

zateznistub wrote:
Stari kenjac wrote:
muha_sa wrote: :thumbup:

Da mi je vremenska mašina i vratiti se u ta doba da uživo vidim kako je bilo to što mi je i rahmetli otac pričao...

Lahka mu Zemlja Bosanska Bila! Imao ti je šta i ispričati! El-Fatiha!
zikamu

#4840 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
julisiz es grant

#4841 Re: Slike starog Sarajeva

zikamu wrote:Image
Gazi Husrefbegova palata pored katedrale. U njoj je prvobitno bio smješten Zemaljski muzej, prije nego što je izgrađena današnja zgrada.
calculator

#4842 Re: Slike starog Sarajeva

Post by calculator »

julisiz es grant wrote:
zikamu wrote:Image
Gazi Husrefbegova palata pored katedrale. U njoj je prvobitno bio smješten Zemaljski muzej, prije nego što je izgrađena današnja zgrada.
Ko je izgradio ovu Gazi Husrefbegovu palatu i kada, koje godine? Ko joj je dao ovakav naziv?
julisiz es grant

#4843 Re: Slike starog Sarajeva

Nemam pojma, znam samo da je tako zovu, čini mi se da i piše na njoj.
calculator

#4844 Re: Slike starog Sarajeva

Post by calculator »

julisiz es grant wrote:Nemam pojma, znam samo da je tako zovu, čini mi se da i piše na njoj.
Zbog tog natpisa i pitam. Prema njemu, zgrada je Gazi-Husrefbegova zadužbina...
quarterback

#4845 Re: Slike starog Sarajeva

Post by quarterback »

Sarajmene, ja ti vidim samo zadnju fotku, a ostali?
zikamu

#4846 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
quarterback

#4847 Re: Slike starog Sarajeva

Post by quarterback »

Sarajmen wrote:
quarterback wrote:Sarajmene, ja ti vidim samo zadnju fotku, a ostali?
Ako se ipak pokaže da ima problema sa učitavanjem fotografija koje sam postavio, evo link izvora: http://akon.onb.ac.at/#center=srv0ck232 ... _AK102_145

Vrh :D
hvala !
zateznistub

#4848 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

Ljubi nana svoga pehlivana, pola .....

Image
Banksy

#4849 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Sarajmen wrote:
quarterback wrote:Sarajmene, ja ti vidim samo zadnju fotku, a ostali?
Ako se ipak pokaže da ima problema sa učitavanjem fotografija koje sam postavio, evo link izvora: http://akon.onb.ac.at/#center=srv0ck232 ... _AK102_145

Vrh :D
... vrhova, kakav album. :thumbup:
zikamu

#4850 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
Post Reply