Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#4826 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Kakav im je to parking na sredini ulice? :-) :mrgreen:
P308

#4827 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Sto je najtuznije i na ovim slikama koje je postavio se vide razliciti stilovi gradnje.
archi_a

#4828 Re: Sarajevo Construction

Post by archi_a »

Ja od drveca i zelenila ne vidim zgrade. :D
Prpa.ba

#4829 Re: Sarajevo Construction

Post by Prpa.ba »

Ima i fabrika. :mrgreen:
neki

#4830 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Znaci puna Amerika i australija austrougarskog stila :D
Hajvan

#4831 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

amar1994 wrote:
Hajvan wrote:i sto je uopce "austrougarski” stil?
Image
Image

treba li jos koja slika :run:

Malo proucite izgled zgrada , a ne samo da serete po meni sto drugacije razmisljam :-) , nemam namjeru da se svadjam :)

to gore na slici je Marijin Dvor, izgradjen u stilu klasicizma i neorenesanse…
niko se ne svadja, samo zelim da znam sto je austrougarski stil, kada je nastao, koje s najreprezentativnije gradjevine tog stila u svijetu...
P308

#4832 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

archi_a wrote:Ja od drveca i zelenila ne vidim zgrade. :D
:lol: :thumbup:
amar1994

#4833 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

Hajvan wrote:

to gore na slici je Marijin Dvor, izgradjen u stilu klasicizma i neorenesanse…
niko se ne svadja, samo zelim da znam sto je austrougarski stil, kada je nastao, koje s najreprezentativnije gradjevine tog stila u svijetu...
A nisam mislio tako , razumijemo se , sorry na nejasnoci :)

ja to tako zovem jer su ih oni pravili :D , a iz istorije sam imao 2 :run:
Last edited by amar1994 on 07/11/2017 20:30, edited 1 time in total.
amar1994

#4834 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

Logovan wrote:Kakav im je to parking na sredini ulice? :-) :mrgreen:
Dzabni :mrgreen: :mrgreen:
amar1994

#4835 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

P308 wrote:Sto je najtuznije i na ovim slikama koje je postavio se vide razliciti stilovi gradnje.
ma nemogu trazit sad puno , poenta je da kod nas gradi kako ko hoce i kako zeli , bez ikakvih granica .
Logovan

#4836 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

amar1994 wrote:
Logovan wrote:Kakav im je to parking na sredini ulice? :-) :mrgreen:
Dzabni :mrgreen: :mrgreen:
:lol:
Ovako bi trebalo nešto slično i kod nas napraviti, ali staviti da je tip parkinga "samo 5 minuta", "samo da nešto obavim" i drastično bi se smanjila parkiranja u trakama. :D
nagibSA

#4838 Re: Sarajevo Construction

Post by nagibSA »

Sarajevu treba makar jedan veci trg kao sto imaju evropski gradovi, gdje se mogu odrzavati neki skupovi, doceci, koncerti i sl da nema saobracaja. Ovako je nesto poput urbanije kasabe.

Evo sada ide Nova Godina, ne mogu da nadju lokaciju.
drug_profi

#4839 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Kad bi se napravio famozni tunel od Ciglana do Darive mogla bi se komplet Titova do predsjednistva u pjesacku zonu pretvoriti
DaysleepeR

#4840 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Image

ovo super izgleda dok se ne ode na lice mjesta i ne vidi kako izgleda ostatak koji nije obnovljen dakle odron

plus ovo u sredini, ne znam šta je je li fontana ili onako kao rupa ali ako bude puno vode, dovoljno je duboko da se dijete utopi, ako ne bude uopšte vode, dovoljno je duboko da dijete padne na glavu unutra i pogine
Thorgerson

#4841 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

nagibSA wrote:Sarajevu treba makar jedan veci trg kao sto imaju evropski gradovi, gdje se mogu odrzavati neki skupovi, doceci, koncerti i sl da nema saobracaja. Ovako je nesto poput urbanije kasabe.

Evo sada ide Nova Godina, ne mogu da nadju lokaciju.
Pa mi imamo specificnu poziciju grada, nema tu bas prostora za neke trgove kakve vidjamo vani. I nije bas ni da svaki grad vani ima neke velelijepne trgove.

Mi se ne trebamo porediti sa glavnim gradovima po Evropi, nego sa gradovima po Evropi koji imaju stanovnika kao Sarajevo i koje imaju slican polozaj. Sta ces ti sad gledati npr. Pariz, RIm, Minhen, Oslo ili sta ja znam, evo blize Zagreb, Beograd kada ti gradovi imaju puno, puno vise stanovnika, a prostoru koji imaju da se sire i ravnici da ne govorim.

Sarajevo je omedjeno planinama, dakle mi nemamo kud. Ono sto nam ostaje jeste da ove manje trgove "oslobodimo". Da prodisu.

Meni se npr. ovo na Ciglanama ne svidja. Mogao se tu jedan otvoreni trg napraviti, oni su napravili ovo - sta je ovo? Meni ovo lici na nekakvu pripremu za kafanu, ono ondje basta - sank, ovamo stolovi... ne kontam svrhu.

Ono sto je uradjeno kod pozorista je super. E samo jos da je bilo volje i zelje taj trg prosiriti i na onaj sporedni parking, a mozda i to se nekada uradi ako se ondje napravi podzemna garaza, i to je vec nesto, to je jedan fin trg.

Trg ispred Ekonomije bi se mogao srediti i malo "otvoriti", uvezati malo vise sa Ferhadijom i spojiti tamo sa Domom armije. To je poprilican prostor i onako relativno i povelik trg za grad ove velicine. Naravno, uvjet bi bio da se citav trg ocisti od kafancuga, basti, ulicnih prodavaca, malo srediti ono zelenilo i ukloniti one prepreke, jer iz Ferhadije haman ne mozes ni pristupiti trgu. Ne znam...moglo bi se ono fino urediti, da ima volje.
Thorgerson

#4842 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

DaysleepeR wrote:Image

ovo super izgleda dok se ne ode na lice mjesta i ne vidi kako izgleda ostatak koji nije obnovljen dakle odron

plus ovo u sredini, ne znam šta je je li fontana ili onako kao rupa ali ako bude puno vode, dovoljno je duboko da se dijete utopi, ako ne bude uopšte vode, dovoljno je duboko da dijete padne na glavu unutra i pogine
Ja ne kontam sta je uopste poenta fontane u gradu koji govoto da nema vode, i u gradu gdje je gotovo 4 mjeseca zima i jos 2-3 mjeseca mraza. Sta je poenta fontane, ako ce ti biti iskljucena vise od pola godine?

Koliko su samo tih fontana napravili i pola ih ne radi. Sluze za odlaganje smeca i otpadaka. Znaci fkt ne kontam svrhu, al nikako.

Ja opet kazem, uopste ne kontam svrhu ovog trga na Ciglanama, ovu tendu tamo ce ptice israti samo tako, a i ove kocke. I sta su ove kocke? Jel za sjedenje, neki ukras...sta?

Nisam fkt ono pljuvac, ali ako mi ima ista mrze to je preseravanje i izmisljanje tople vode. Za mene je idealno uredjenej trga ono ispred pozorista. Dakle, ploce - trg, rasvjeta i koja klupa, malo zelenila i gotovo. Al jok, daj ti nekom arhitekti da se on preserava i da ionako zakrcen prostor ucini jso zakrcenijim. Pa na ovakom malom trgu lola smjesti i ove kocke, tendu, klupe, fontanu... :run: :oops:
Hajvan

#4843 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

OK.
P308

#4844 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

"Nisam pljuvac, ali nista ne valja" :D
DaysleepeR

#4845 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

rekao je čovjek validne argumente

i da ima vode, kod nas radi temperatura barem 4 mjeseca godišnje ugase fontane, ova rupa na Ciglanama je mamac za smeće ako ništa

meni je lično preduboka i veliki je rizik za povrede, ili utapanje djeteta, ne znam ko je ovo i kako zamislio

sam trg je onako simpa, ali okolina je grozna, čini mi se da je i previše para ulupano

još kad se raja krene parkirati između ovih kocki, pa još malo pomjere kocke da stanu dva auta... ljepota
basicm

#4846 Re: Sarajevo Construction

Post by basicm »

Meni odokativno tanki zidovi na onoj veneto zgradi, nekako mi suhveli.
O'zone
Globalni moderator

#4847 Re: Sarajevo Construction

Post by O'zone »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/poceli- ... /171108036

Lupaju ljudi 45 000 KM u površinu koju nedavno proglasiše građevinskim zemljištem....Valjda nije još naišao odgovarajući kupac a u međuvremenu da se obrne koja kinta...I da pohvalno je što renoviraju i unapređuju park.
P308

#4848 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Sto se tice trga na Ciglanama .... Ja obicno sacekam kraj radova pa onda komentarisem ali eto...

Najavili su prepreke za parkiranje vise puta, a to pise cak i u posljednjem tekstu koji je @Cossack postavio:
Realizacijom ovog projekta, osim lijepo uređenog centralnog dijela Merhemića trga, biće onemogućen ulazak i prolaz motornim vozilima kako bi se spriječila oštećenja novih ploča na obnovljenom trgu, što je bio problem tokom svih prethodnih godina.
A niko nije komentarisao zasadjeno drvece i parkovski mobilijar (kojeg prethodno nije bilo tu)? Volimo istaknuti da nema drveca a kada se isto zasadi onda dobijemo 0 komentara.

Veci projekti (za nase prilike) se obicno rade iz vise faza tako da su u budzetu za narednu godinu (navodno) planirali sredstva za ostatak trga.

Da jos napomenem da i ja volim jednostavnija rjesenja i da bih vise volio da su postavili ploce, zasadili drvece (na isti nacin kao i sada) i koju klupu modernijeg dizajna, dakle bez fontane i ovog natkrivenog dijela i bez ovih kocki koje su simpaticne ali bi bilo bolje da su sive (iako bi tada svi komentarisali kako je sve sivo i dosadno :D ). Ali eto, dobili smo nesto drugacije sto ne mora nuzno biti lose.
Cossack

#4849 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Nevjerovatno je kako se ljudi samo kače s komentarima da bi nešto pljuvali. Ništa nikada ne valja! :run:
Cossack

#4850 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Last edited by Cossack on 08/11/2017 13:30, edited 1 time in total.
Post Reply