Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.mrAdil wrote:Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu._BataZiv_0809 wrote:http://dep.o.ba/clanak/124682/charlie-h ... i-judaizam
Izbrisite tacku izmedju "p" i "o"
I da, za svaku karikaturu jevreja je slijedila sudska kazna, a Boga mi, i otkazi. Što je hvale vrijedno.
Terorizam u Parizu!
- Leo_alfa
#4826 Re: Terorizam u Parizu!
-
mrAdil
#4827 Re: Terorizam u Parizu!
Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.Leo_alfa wrote:Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.mrAdil wrote:Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu._BataZiv_0809 wrote:http://dep.o.ba/clanak/124682/charlie-h ... i-judaizam
I da, za svaku karikaturu jevreja je slijedila sudska kazna, a Boga mi, i otkazi. Što je hvale vrijedno.
-
mrAdil
#4828 Re: Terorizam u Parizu!
Relevantno tome bi bilo da su ismijavali neku zapovijed iz islama, a ne Poslanika, a.s._BataZiv_0809 wrote:Kako nisu a ismijavaju se zapovijedi iz Tore?mrAdil wrote: Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu.
- insomnia78
#4829 Re: Terorizam u Parizu!
Nije istina, izdali su svoje vidjenje zapovjedi iz toremrAdil wrote:Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu._BataZiv_0809 wrote:http://dep.o.ba/clanak/124682/charlie-h ... i-judaizam

18. NE TLACI SLABIJE
"Evo ti ovo Golijatu" govori Izraelac dok puca u palestinsku
Neprocjenjivo
Hahaha
-
iceman2010
#4830 Re: Terorizam u Parizu!
Oni su upravo obratili paznju sta je muslimanima sveto kada su to crtali. U tome je kvaka. Jedina poenta tih karikatura je bila uvreda.Leo_alfa wrote: Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.
- Leo_alfa
#4831 Re: Terorizam u Parizu!
Zbog jedne otkaz, zbog druge zivot.mrAdil wrote:Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.
-
mrAdil
#4832 Re: Terorizam u Parizu!
Ako kontas, na karikaturi nema Davida.insomnia78 wrote:Nije istina, izdali su svoje vidjenje zapovjedi iz toremrAdil wrote:Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu._BataZiv_0809 wrote:http://dep.o.ba/clanak/124682/charlie-h ... i-judaizam
18. NE TLACI SLABIJE
"Evo ti ovo Golijatu" govori Izraelac dok puca u palestinsku
Neprocjenjivo
Hahaha
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4833 Re: Terorizam u Parizu!
Netacno. Zato sto judaizam nema idolopoklonstvo spram bilo kojeg lika kao muslimani prema proroku Muhamedu. Njima je Tora svetinja!mrAdil wrote: Relevantno tome bi bilo da su ismijavali neku zapovijed iz islama, a ne Poslanika, a.s.
- Leo_alfa
#4834 Re: Terorizam u Parizu!
Oni su radili te karikature i prije.iceman2010 wrote:Oni su upravo obratili paznju sta je muslimanima sveto kada su to crtali. U tome je kvaka. Jedina poenta tih karikatura je bila uvreda.Leo_alfa wrote: Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.
-
mrAdil
#4835 Re: Terorizam u Parizu!
Ne, nego onaj ko je presudio u prvom slučaju trebao je biti na visini zadatka i u drugom. Ako smo svi jednaki???Vjerojatno danas ne bi bilo ni ove teme.Leo_alfa wrote:Zbog jedne otkaz, zbog druge zivot.mrAdil wrote:Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.
-
mrAdil
#4836 Re: Terorizam u Parizu!
Otkud idolopoklonstva u islamu?_BataZiv_0809 wrote:Netacno. Zato sto judaizam nema idolopoklonstvo spram bilo kojeg lika kao muslimani prema proroku Muhamedu. Njima je Tora svetinja!mrAdil wrote: Relevantno tome bi bilo da su ismijavali neku zapovijed iz islama, a ne Poslanika, a.s.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4837 Re: Terorizam u Parizu!
Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?mrAdil wrote: Otkud idolopoklonstva u islamu?
-
iceman2010
#4838 Re: Terorizam u Parizu!
Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr._BataZiv_0809 wrote:Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?mrAdil wrote: Otkud idolopoklonstva u islamu?
- Leo_alfa
#4839 Re: Terorizam u Parizu!
Pa to je onda prava stvar koju treba kritikovati. Samo kakve veze sam casopis ima s tim? Ljudi crtaji karikature kako im je volja. Traziti od njih samocenzuru kako bi se svi izjednacili je potpuno pogresan nacin rjesavanja problema.mrAdil wrote:Ne, nego onaj ko je presudio u prvom slučaju trebao je biti na visini zadatka i u drugom. Ako smo svi jednaki???Vjerojatno danas ne bi bilo ni ove teme.Leo_alfa wrote:Zbog jedne otkaz, zbog druge zivot.mrAdil wrote:Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.
Znaci da se ne radi o tome.
Last edited by Leo_alfa on 15/01/2015 23:20, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4840 Re: Terorizam u Parizu!
Crtanje zabranjeno, ali zato svaka njegova rijec, postupak i sve ostalo sto mu se pripisuje smatra se savrsenim. Znaci nije sija nego vraticeman2010 wrote:
Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr.
-
mrAdil
#4841 Re: Terorizam u Parizu!
Nikada me se te karikature nisu ni interesovale. Jer vjeru u meni ne može ništa umanjiti, niti ismijati._BataZiv_0809 wrote:Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?mrAdil wrote: Otkud idolopoklonstva u islamu?
Radi se o jednakim arsinima za sve, ako je riječ o slobodi govora. A čini mi se da si to želio pokazati onim linkom.
- insomnia78
#4842 Re: Terorizam u Parizu!
Daj nek neko vise stavi direktan ajet ili hadis koji to zabranjujeiceman2010 wrote:Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr._BataZiv_0809 wrote:Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?mrAdil wrote: Otkud idolopoklonstva u islamu?
-
mrAdil
#4843 Re: Terorizam u Parizu!
Ja ovih dana čitam da je urednik dodijelio otkaz uposleniku koji je ismijavao karikaturom jevreja.Leo_alfa wrote:Pa to je onda prava stvar koju treba kritikovati. Samo kakve veze sam casopis ima s tim? Ljudi crtaji karikature kako im je volja. Traziti od njih samocenzuru kako bi se svi izjednacili je potpuno pogresan nacin rjesavanja problema.mrAdil wrote:Ne, nego onaj ko je presudio u prvom slučaju trebao je biti na visini zadatka i u drugom. Ako smo svi jednaki???Vjerojatno danas ne bi bilo ni ove teme.Leo_alfa wrote: Zbog jedne otkaz, zbog druge zivot.
Znaci da se ne radi o tome.
- insomnia78
#4844 Re: Terorizam u Parizu!
Ma to je i razumljivo, ipak je odabran od boga, jel_BataZiv_0809 wrote:Crtanje zabranjeno, ali zato svaka njegova rijec, postupak i sve ostalo sto mu se pripisuje smatra se savrsenim. Znaci nije sija nego vraticeman2010 wrote:
Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr.
Nego bukvalno kopiranje, nosio je ovoliku bradu i ovoliko duge nogavice i hajmo sad svi tako...
- animals
#4845 Re: Terorizam u Parizu!
Ako je Muhamed bio covjek, a bio je..iceman2010 wrote:Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr._BataZiv_0809 wrote:Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?mrAdil wrote: Otkud idolopoklonstva u islamu?
ko je zabranio i zasto..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4846 Re: Terorizam u Parizu!
Arsini su jednaki, samo sto nemate iste svetinje ko jevreji. Vi forsirate tog lika Muhameda, oni nemaju pandana, ali imaju nesto drugo. Kako god CH je to sve ismijavao zbog cinjenice da iako religije propisuju jedno, pripadnici istih rade sasvim suprotno.mrAdil wrote:
Nikada me se te karikature nisu ni interesovale. Jer vjeru u meni ne može ništa umanjiti, niti ismijati.
Radi se o jednakim arsinima za sve, ako je riječ o slobodi govora. A čini mi se da si to želio pokazati onim linkom.
- insomnia78
#4847 Re: Terorizam u Parizu!

Vjernik povrjedjen od strane nevjernika i nevjernik povrjedjen od strane vjernika
-
iceman2010
#4848 Re: Terorizam u Parizu!
Ni to nije tacno. Smatra se da je ono sto je vezano za vjeru u potpunosti ispravno sto je i logicno jer je on Boziji poslanik i prenosi Boziju poruku. Sve sto je vezano za obicne zivotne stvari ne mora biti ispravno i nije obaveza slijediti. Sam je to rekao._BataZiv_0809 wrote:Crtanje zabranjeno, ali zato svaka njegova rijec, postupak i sve ostalo sto mu se pripisuje smatra se savrsenim. Znaci nije sija nego vraticeman2010 wrote:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4849 Re: Terorizam u Parizu!
Basinsomnia78 wrote: Ma to je i razumljivo, ipak je odabran od boga, jel
Nego bukvalno kopiranje, nosio je ovoliku bradu i ovoliko duge nogavice i hajmo sad svi tako...
-
mrAdil
#4850 Re: Terorizam u Parizu!
Za ismijavanje jevreja su slijedile sudske presude, otkazi...._BataZiv_0809 wrote:Arsini su jednaki, samo sto nemate iste svetinje ko jevreji. Vi forsirate tog lika Muhameda, oni nemaju pandana, ali imaju nesto drugo. Kako god CH je to sve ismijavao zbog cinjenice da iako religije propisuju jedno, pripadnici istih rade sasvim suprotno.mrAdil wrote:
Nikada me se te karikature nisu ni interesovale. Jer vjeru u meni ne može ništa umanjiti, niti ismijati.
Za ismijavanje muslimana - sloboda govora.
Jel' imalo jasnije?