Terorizam u Parizu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leo_alfa

#4826 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Leo_alfa »

mrAdil wrote:
_BataZiv_0809 wrote:http://dep.o.ba/clanak/124682/charlie-h ... i-judaizam

Izbrisite tacku izmedju "p" i "o"
Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu.

I da, za svaku karikaturu jevreja je slijedila sudska kazna, a Boga mi, i otkazi. Što je hvale vrijedno.
Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.
mrAdil

#4827 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

Leo_alfa wrote:
mrAdil wrote:

Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu.

I da, za svaku karikaturu jevreja je slijedila sudska kazna, a Boga mi, i otkazi. Što je hvale vrijedno.
Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.
Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.
mrAdil

#4828 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

_BataZiv_0809 wrote:
mrAdil wrote: Ipak, to nisu karikature jevrejskih "vjerskih vrijednosti", već prostih likova. Muslimani nemaju nikakav problem sa ismijavanjem bilo kojeg muslimana - a sasvim je drugo crtati Poslanika, a.s, i ismijavati ono što je sveto u islamu.

Kako nisu a ismijavaju se zapovijedi iz Tore?
Relevantno tome bi bilo da su ismijavali neku zapovijed iz islama, a ne Poslanika, a.s.
insomnia78

#4829 Re: Terorizam u Parizu!

Post by insomnia78 »

mrAdil wrote:

Nije istina, izdali su svoje vidjenje zapovjedi iz tore
Image
18. NE TLACI SLABIJE
"Evo ti ovo Golijatu" govori Izraelac dok puca u palestinsku
Neprocjenjivo
Hahaha
iceman2010

#4830 Re: Terorizam u Parizu!

Post by iceman2010 »

Leo_alfa wrote: Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.
Oni su upravo obratili paznju sta je muslimanima sveto kada su to crtali. U tome je kvaka. Jedina poenta tih karikatura je bila uvreda.
Leo_alfa

#4831 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Leo_alfa »

mrAdil wrote:Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.
Zbog jedne otkaz, zbog druge zivot.
mrAdil

#4832 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

insomnia78 wrote:
mrAdil wrote:

Nije istina, izdali su svoje vidjenje zapovjedi iz tore
Image
18. NE TLACI SLABIJE
"Evo ti ovo Golijatu" govori Izraelac dok puca u palestinsku
Neprocjenjivo
Hahaha
Ako kontas, na karikaturi nema Davida.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4833 Re: Terorizam u Parizu!

Post by _BataZiv_0809 »

mrAdil wrote: Relevantno tome bi bilo da su ismijavali neku zapovijed iz islama, a ne Poslanika, a.s.
Netacno. Zato sto judaizam nema idolopoklonstvo spram bilo kojeg lika kao muslimani prema proroku Muhamedu. Njima je Tora svetinja!
Leo_alfa

#4834 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Leo_alfa »

iceman2010 wrote:
Leo_alfa wrote: Ali obracati paznju na to sta je kome sveto i na sta ce se ko uvrijediti znaci biti neobjektivan i usutkan.
Oni su upravo obratili paznju sta je muslimanima sveto kada su to crtali. U tome je kvaka. Jedina poenta tih karikatura je bila uvreda.
Oni su radili te karikature i prije.
mrAdil

#4835 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

Leo_alfa wrote:
mrAdil wrote:Ako je objektivnost zbog jedne stvari zaraditi otkaz, a druge braniti slobodom govora - onda ok.
Ne, nego onaj ko je presudio u prvom slučaju trebao je biti na visini zadatka i u drugom. Ako smo svi jednaki???Vjerojatno danas ne bi bilo ni ove teme.
mrAdil

#4836 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

_BataZiv_0809 wrote:
mrAdil wrote: Relevantno tome bi bilo da su ismijavali neku zapovijed iz islama, a ne Poslanika, a.s.
Netacno. Zato sto judaizam nema idolopoklonstvo spram bilo kojeg lika kao muslimani prema proroku Muhamedu. Njima je Tora svetinja!
Otkud idolopoklonstva u islamu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4837 Re: Terorizam u Parizu!

Post by _BataZiv_0809 »

mrAdil wrote: Otkud idolopoklonstva u islamu?
Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?
iceman2010

#4838 Re: Terorizam u Parizu!

Post by iceman2010 »

_BataZiv_0809 wrote:
Pa sto se palite ko kutnjaci na črčkarije tamo nekih Francuza ako niste idolopoklonici?
Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr.
Leo_alfa

#4839 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Leo_alfa »

mrAdil wrote:
Leo_alfa wrote:
Ne, nego onaj ko je presudio u prvom slučaju trebao je biti na visini zadatka i u drugom. Ako smo svi jednaki???Vjerojatno danas ne bi bilo ni ove teme.
Pa to je onda prava stvar koju treba kritikovati. Samo kakve veze sam casopis ima s tim? Ljudi crtaji karikature kako im je volja. Traziti od njih samocenzuru kako bi se svi izjednacili je potpuno pogresan nacin rjesavanja problema.
Znaci da se ne radi o tome.
Last edited by Leo_alfa on 15/01/2015 23:20, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4840 Re: Terorizam u Parizu!

Post by _BataZiv_0809 »

iceman2010 wrote:
Crtanje lika Muhammeda a.s. je zabranjeno upravo iz tog razloga. Nema ikona, nema kipova. Idolopoklonstvo bi bilo smatrati Muhammeda a.s. bozanstvom npr.
Crtanje zabranjeno, ali zato svaka njegova rijec, postupak i sve ostalo sto mu se pripisuje smatra se savrsenim. Znaci nije sija nego vrat :D
mrAdil

#4841 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

_BataZiv_0809 wrote:
Nikada me se te karikature nisu ni interesovale. Jer vjeru u meni ne može ništa umanjiti, niti ismijati.
Radi se o jednakim arsinima za sve, ako je riječ o slobodi govora. A čini mi se da si to želio pokazati onim linkom.
insomnia78

#4842 Re: Terorizam u Parizu!

Post by insomnia78 »

iceman2010 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Daj nek neko vise stavi direktan ajet ili hadis koji to zabranjuje
mrAdil

#4843 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

Leo_alfa wrote:
mrAdil wrote:
Leo_alfa wrote: Zbog jedne otkaz, zbog druge zivot.
Pa to je onda prava stvar koju treba kritikovati. Samo kakve veze sam casopis ima s tim? Ljudi crtaji karikature kako im je volja. Traziti od njih samocenzuru kako bi se svi izjednacili je potpuno pogresan nacin rjesavanja problema.
Znaci da se ne radi o tome.
Ja ovih dana čitam da je urednik dodijelio otkaz uposleniku koji je ismijavao karikaturom jevreja.
insomnia78

#4844 Re: Terorizam u Parizu!

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
iceman2010 wrote:
Crtanje zabranjeno, ali zato svaka njegova rijec, postupak i sve ostalo sto mu se pripisuje smatra se savrsenim. Znaci nije sija nego vrat :D
Ma to je i razumljivo, ipak je odabran od boga, jel
Nego bukvalno kopiranje, nosio je ovoliku bradu i ovoliko duge nogavice i hajmo sad svi tako... :D
animals

#4845 Re: Terorizam u Parizu!

Post by animals »

iceman2010 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Ako je Muhamed bio covjek, a bio je..
ko je zabranio i zasto..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4846 Re: Terorizam u Parizu!

Post by _BataZiv_0809 »

mrAdil wrote:
Nikada me se te karikature nisu ni interesovale. Jer vjeru u meni ne može ništa umanjiti, niti ismijati.
Radi se o jednakim arsinima za sve, ako je riječ o slobodi govora. A čini mi se da si to želio pokazati onim linkom.
Arsini su jednaki, samo sto nemate iste svetinje ko jevreji. Vi forsirate tog lika Muhameda, oni nemaju pandana, ali imaju nesto drugo. Kako god CH je to sve ismijavao zbog cinjenice da iako religije propisuju jedno, pripadnici istih rade sasvim suprotno.
insomnia78

#4847 Re: Terorizam u Parizu!

Post by insomnia78 »

Image
Vjernik povrjedjen od strane nevjernika i nevjernik povrjedjen od strane vjernika
iceman2010

#4848 Re: Terorizam u Parizu!

Post by iceman2010 »

_BataZiv_0809 wrote:
iceman2010 wrote:
Ni to nije tacno. Smatra se da je ono sto je vezano za vjeru u potpunosti ispravno sto je i logicno jer je on Boziji poslanik i prenosi Boziju poruku. Sve sto je vezano za obicne zivotne stvari ne mora biti ispravno i nije obaveza slijediti. Sam je to rekao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4849 Re: Terorizam u Parizu!

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: Ma to je i razumljivo, ipak je odabran od boga, jel
Nego bukvalno kopiranje, nosio je ovoliku bradu i ovoliko duge nogavice i hajmo sad svi tako... :D
Bas :D
mrAdil

#4850 Re: Terorizam u Parizu!

Post by mrAdil »

_BataZiv_0809 wrote:
mrAdil wrote:
Arsini su jednaki, samo sto nemate iste svetinje ko jevreji. Vi forsirate tog lika Muhameda, oni nemaju pandana, ali imaju nesto drugo. Kako god CH je to sve ismijavao zbog cinjenice da iako religije propisuju jedno, pripadnici istih rade sasvim suprotno.
Za ismijavanje jevreja su slijedile sudske presude, otkazi....
Za ismijavanje muslimana - sloboda govora.

Jel' imalo jasnije?
Post Reply