Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#4826 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:prvo, Burak nije konj, niti je receno da je konj, nego je receno zivotinja manja od konja veca od mazge, i onda krscasnki misionari to uzmu kao leteci konj napisu na antiislamske stranice i onda vi koji se hvatate na te otrcane postapalice masete sa tim postapalicama sto su iskrvljenje onoga sto je receno o datoj stvari.
Stalno isto ponavljaš. Tvrdiš, Burak nije konj ali je 'životinja'. Dakle, stavio si ga pod nekakvo generalno 'životinja', a dato mu je lično ime Burak. Ali nas sada interesuje životinjska porodica kojoj bi ta životinja pripadala: konjima, zebrama, pterodaktilima (dinosaurima)...

Naime, ako je to po tebi 'životinja', onda po toj klasifikaciji ne može da dolazi iz nekog sedmog ili već kojeg neba. Možda je to nekakav božanstveni način transporta za privilegovane van našeg domašaja, ali nikako ne može biti životinja. Capisce?

Kada si takav maher za sve, daj razjasni.
Smrcak15

#4827 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:prvo, Burak nije konj, niti je receno da je konj, nego je receno zivotinja manja od konja veca od mazge, i onda krscasnki misionari to uzmu kao leteci konj napisu na antiislamske stranice i onda vi koji se hvatate na te otrcane postapalice masete sa tim postapalicama sto su iskrvljenje onoga sto je receno o datoj stvari.
Stalno isto ponavljaš. Tvrdiš, Burak nije konj ali je 'životinja'. Dakle, stavio si ga pod nekakvo generalno 'životinja', a dato mu je lično ime Burak. Ali nas sada interesuje životinjska porodica kojoj bi ta životinja pripadala: konjima, zebrama, pterodaktilima (dinosaurima)...

Naime, ako je to po tebi 'životinja', onda po toj klasifikaciji ne može da dolazi iz nekog sedmog ili već kojeg neba. Možda je to nekakav božanstveni način transporta za privilegovane van našeg domašaja, ali nikako ne može biti životinja. Capisce?

Ta zivotinja nije sa ovoga svijeta pa je suvisno pricati o kakvoj se zivotinji radi.
Towelie

#4828 Re: Ateizam

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:

Ta zivotinja nije sa ovoga svijeta pa je suvisno pricati o kakvoj se zivotinji radi.
Eto kako pod pravim okolnostima leteca zivotinja dobije smisao. A smejes se hriscanima za letece konje, a ovo je skoro pa ista stvar. :D

Image
Usual_Suspect

#4829 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

:lol: ovaj smrcak je genijalan. Samo ne kontam zasto mu dajete ovoliko prostora, kako vam nije mrsko kucati s njim.
HAVANA

#4830 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Kuku kakav sad burak?Ja nista ne znam. :cry:
harač

#4831 Re: Ateizam

Post by harač »

joj burak :lol: you've seen nothing yet folks...

in other news (više za podtemu ramazan, ali da im ne kvarim atmosferu): palestinski šerijatski sudovi uveli moratorij na razvode tokom ramazana jer je iskustvo pokazalo da muškarci znaju donositi prenagle odluke kada se prejedu za iftar: http://www.aljazeera.com/news/2017/05/p ... 38114.html
Dope_Man

#4832 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

harač wrote:joj burak :lol: you've seen nothing yet folks...

in other news (više za podtemu ramazan, ali da im ne kvarim atmosferu): palestinski šerijatski sudovi uveli moratorij na razvode tokom ramazana jer je iskustvo pokazalo da muškarci znaju donositi prenagle odluke kada se prejedu za iftar: http://www.aljazeera.com/news/2017/05/p ... 38114.html
:lol: :lol: :lol:
hahahahahah dakle to je taj spokoj i blazenost koju vjernik osjeti tokom Ramazana. To je ta ljepota posta gdje raste duhovnost i ostvaruje se bolja konekcija sa bogom i sve ostale polupateticne price koje se inace prosipaju na sve strane, pa i na nekim temama ovdje (al sto kazes ne valja ni ulijetat na takve teme i kvariti, ipak ispostovati privatni prostor).
SamoVasGledam

#4833 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Usual_Suspect wrote::lol: ovaj smrcak je genijalan. Samo ne kontam zasto mu dajete ovoliko prostora, kako vam nije mrsko kucati s njim.
Sam sebi si odgovorio na početku :D
pink floydd

#4834 Re: Ateizam

Post by pink floydd »

Image
Smrcak15

#4835 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote: Eto kako pod pravim okolnostima leteca zivotinja dobije smisao. A smejes se hriscanima za letece konje, a ovo je skoro pa ista stvar. :D

Image
ko se smije hriscanima, kad i gdje??

ta slika nema veze sa tom zivotinjom, to je samo imaginacija srednjovjekovnih muslimanskih umjetnika.
Edouard

#4836 Re: Ateizam

Post by Edouard »

r_faruk wrote:
broj dva wrote:Atomi nisu stvarni ali neosporivo postoje.
To se da testirati i dokazati.

Ono sto se ne da testirati i dokazati je postojanje i nepostojanje boga. Jednostavno nije do nauke da kaze. Medjutim ono sto nauka moze reci je da nema potrebe za postuliranjem postojanja nekog bozanstva da bi se objasnjavao svjet oko nas.
I normalno, moze opovrgnuti neke konkretne tvrdnje svetih knjiga - nije bilo globalnog potopa, covjek ne moze da zivi u utrobi kita, konji ne lete, zmije ne pricaju, evolucija je cinjenica i slicno.
da li bi mi mogao preporuciti neku literaturu koja govori o boldiranom. interesuje me, a nije mi to struka.
pa da ne bih citao more knjiga, ako ti nije mrsko da mi proslijedis barem jedan naslov koji bi trebalo procitati.....

ili je wikipedija dovolja :-D :thumbup:
Faruk dragi, tvoje je pitanje normalno i logično, ali nema literature koja na to boldirano može dati odgovora, objasniti.
Pretpostavljam da se čovjek nako prešo, da nije ozbiljno to i mislio.
Towelie

#4837 Re: Ateizam

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote: Eto kako pod pravim okolnostima leteca zivotinja dobije smisao. A smejes se hriscanima za letece konje, a ovo je skoro pa ista stvar. :D

Image

ta slika nema veze sa tom zivotinjom, to je samo imaginacija srednjovjekovnih muslimanskih umjetnika.
A cija je ovo imaginacija? :-D

An excerpt from a translation of Sahih al-Bukhari describes Buraq:

Then a white animal which was smaller than a mule and bigger than a donkey was brought to me ... The animal's step (was so wide that it) reached the farthest point within the reach of the animal's sight.
— Muhammad al-Bukhari, Sahih al-Bukhari[3]

Another describes the Buraq in greater detail:

Then he [Gabriel] brought the Buraq, handsome-faced and bridled, a tall, white beast, bigger than the donkey but smaller than the mule. He could place his hooves at the farthest boundary of his gaze. He had long ears. Whenever he faced a mountain his hind legs would extend, and whenever he went downhill his front legs would extend. He had two wings on his thighs which lent strength to his legs.

He bucked when Muhammad came to mount him. The angel Jibril (Gabriel) put his hand on his mane and said: "Are you not ashamed, O Buraq? By Allah, no-one has ridden you in all creation more dear to Allah than he is." Hearing this he was so ashamed that he sweated until he became soaked, and he stood still so that the Prophet mounted him.[4]
Edouard

#4838 Re: Ateizam

Post by Edouard »

broj dva wrote:
Ono sto se ne da testirati i dokazati je postojanje i nepostojanje boga.
Ma tu dileme nema, a i nije tema. Ali kako testirati i dokazati ateističko vjerovanje da na početku i u temelju svih stvari stoji nešto nerazumno, materija, da je razum slučajni nusprodukt toga nerazumnog. Da iz te nerazumne materije koja je podvrgnuta prirodnim zakonima, dakle zakonima nužnosti, može proizaći ljudska sloboda. To je nešto šta doista zapanjuje i u pravu je profesor matematike i filozofije nauke sa Univerziteta u Oxfordu, John Lennox, kad kaže za ateiste "...Ono što me je zaintrigiralo bio je nedostatak dubine i argumenata u njihovim stavovima. To me je zapanjilo i još me uvijek zapanjuje, ta slabost argumenata."
broj dva wrote:
..nema potrebe za postuliranjem postojanja nekog bozanstva da bi se objasnjavao svjet oko nas.
Ne potcjenjujući nauku, a prema pretpostavkama iste, ono što je vidljivo čini samo oko 5 % čitavog svemira, tako da ni nauka zasad ne objašnjave čak ni sve materijalno oko nas.
Smrcak15

#4839 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:

Image

An excerpt from a translation of Sahih al-Bukhari describes Buraq:

Then a white animal which was smaller than a mule and bigger than a donkey was brought to me ... The animal's step (was so wide that it) reached the farthest point within the reach of the animal's sight.
— Muhammad al-Bukhari, Sahih al-Bukhari[3]

Another describes the Buraq in greater detail:

Then he [Gabriel] brought the Buraq, handsome-faced and bridled, a tall, white beast, bigger than the donkey but smaller than the mule. He could place his hooves at the farthest boundary of his gaze. He had long ears. Whenever he faced a mountain his hind legs would extend, and whenever he went downhill his front legs would extend. He had two wings on his thighs which lent strength to his legs.

He bucked when Muhammad came to mount him. The angel Jibril (Gabriel) put his hand on his mane and said: "Are you not ashamed, O Buraq? By Allah, no-one has ridden you in all creation more dear to Allah than he is." Hearing this he was so ashamed that he sweated until he became soaked, and he stood still so that the Prophet mounted him.[4]
muslimana, ali nemoj me pogresno razumjeti da je to izmisljotina, ne ja to netvrdim ,nego samo kazem da sam siguran 100% da tako ta zivotinja nije izgledala kako su je nacrtali

evo da ti dam primjer, zamisli se ja dodjem u proslost iz buducnosti i Tebe nadjem, i pocnem ti pricati kako u buducnosti imaju zeljezne ptice na kojima se leti iznad oblaka

ti kontas automatski Ovako
Image

ili Ovako
Image

ali tesko da ti moze na um pasti da izgleda Ovako
Image

tako da sam siguran da u tom dusevnom svijetu ta zivotinja apsolutno nije izgledala kao na slici gore.
broj dva

#4840 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Edouard wrote:
broj dva wrote:
Ono sto se ne da testirati i dokazati je postojanje i nepostojanje boga.
Ma tu dileme nema, a i nije tema. Ali kako testirati i dokazati ateističko vjerovanje da na početku i u temelju svih stvari stoji nešto nerazumno, materija, da je razum slučajni nusprodukt toga nerazumnog. Da iz te nerazumne materije koja je podvrgnuta prirodnim zakonima, dakle zakonima nužnosti, može proizaći ljudska sloboda. To je nešto šta doista zapanjuje i u pravu je profesor matematike i filozofije nauke sa Univerziteta u Oxfordu, John Lennox, kad kaže za ateiste "...Ono što me je zaintrigiralo bio je nedostatak dubine i argumenata u njihovim stavovima. To me je zapanjilo i još me uvijek zapanjuje, ta slabost argumenata."
broj dva wrote:
..nema potrebe za postuliranjem postojanja nekog bozanstva da bi se objasnjavao svjet oko nas.
Ne potcjenjujući nauku, a prema pretpostavkama iste, ono što je vidljivo čini samo oko 5 % čitavog svemira, tako da ni nauka zasad ne objašnjave čak ni sve materijalno oko nas.
--
Alternativa je da je razum produkt cega ? Nekog drugog razuma ? Ne vidis cirularnu logiku ? Objasnjavas nas razum kao posljeducu vec postuliranog razuma koji je a priori na vecem stepenu razvoja a ne pitas se odakle taj razum ? Zaboravih, taj je "van vremena i prostora, neuzrokovani uzrok" i slicno.
Skeptici i ateisti makar tragaju za odgovorima, religija kaze " put prestaje kod boga"
shmizlica

#4841 Re: Ateizam

Post by shmizlica »

zanimljiv članak :)

http://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-t ... a/6139906/

kad ogrneš religiju plaštom nacionalizma ona postane upravo ono što u suštini nije, a ljudi tako lako nasjednu na tu priču
harač

#4842 Re: Ateizam

Post by harač »

shmizlica wrote:zanimljiv članak :)

http://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-t ... a/6139906/

kad ogrneš religiju plaštom nacionalizma ona postane upravo ono što u suštini nije, a ljudi tako lako nasjednu na tu priču
:thumbup: valja ga zaganjati na sff-u
beni-bu-man

#4843 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:

:run:
r_faruk

#4844 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

neko mi je implicirao da sam "tobejarabi" vijernik :D .

nisam.... mozda sam malo nezgrapno pisao pa se stekao takav dojam

izvinjavam se zbog toga
Smrcak15

#4845 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
:run:
prica je o nekim vecim nebeskim sferama, dimenzijama, svjetovima, svijet metafizike

cak sta vise, nebi me cudilo da to uopste nije zivotinja nego prevozno sredstvo ali posto su samo prevozna sredstva bili zivotinje prije, onda mozes da referiras jedino na zivotinju a mozda je to neko prevozno sredstvo u tom dusevnom svijetu ali samo nazvano zivotinjom.

sta je dokaz da se radi o prevoznom sredstvu a ne o pravoj zivotinji, ali samo se rijec zivotinja koristi jer je to jedino prevozno sredstvo bilo na kopnu.

Abu Hurrairah (ra) narrated that Prophet(saw) said: Dajjal will come on very white donkey.... [Bihaqqi].

Jabir bin Abdullah (ra) narrated. That Prophet (saw) while discussing about Dajjal said: And his donkey on which he will arrive, will have a span of 40 hands between his two ears.[Musnad Ahmad].

Nawas(ra) bin So'man narrated that : Prophet(saw) said, “The Dajjal's movement will be very fast. It will roam the sky like a cloud driven by wind.” [Muslim, Tirmizi].

kaze u hadisu, Dedzdzalov magarac ce biti poptuno bijel , razdaljina izmedju usiju 40 ruka (usi vjerovatno na krila se ovdje cilja), kretat ce se poput oblaka koje vjetar nosi,

1. Magarac je bijel
2. razdaljina izmedju usiju tog bijelog magarca je 40 ruka
3. Kretat ce se poput oblaka koje vjetar nosi i to brzo.

sta drugo osim avion.
Image
beni-bu-man

#4846 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Ovaj Smrle i njegov Islam sve interesantniji

Samo mi malo pojasni Smrle, jel Burak Pegaz/Pegasus ???
arzuhal

#4847 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

r_faruk wrote:neko mi je implicirao da sam "tobejarabi" vijernik :D .

nisam.... mozda sam malo nezgrapno pisao pa se stekao takav dojam

izvinjavam se zbog toga
Ja sinoć na teraviji samo o tome razmišljam, kontam: Nijel baš mumin?

:mrgreen:
asurbanipal

#4848 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

beni-bu-man wrote:Ovaj Smrle i njegov Islam sve interesantniji

Nije, ali izgleda kao Pegaz.

Sličnih bića kao Burak imaš i u hindu i perzijskoj mitologiji...
pink floydd

#4849 Re: Ateizam

Post by pink floydd »

i prije sam ovo postavljao čini mi se

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... s-say.html
Smrcak15

#4850 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Ovaj Smrle i njegov Islam sve interesantniji

nije
Post Reply