Vozači, oprez: U regionu se uvodi novi saobraćajni znak, ako ne znate voziti u njemu, bit ćete kažnjeni
Gradski čelnici Grada Zagreba uputili su Ministarstvu prometa prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, takozvanog ‘boxa’.
Plan je da se kvadrati postave na najprometnije zagrebačke raskrsnice da bi se smanjile saobraćajne gužve. Novi znak horizontalne signalizacije u Zagrebu uvodi se po uzoru na svjetske metropole.
Psihološki utjecaj na vozače
Primjerice, raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objasnili su u Gradu za Večernji. Kažu kako ‘yellow box’ psihološki utječe na vozače koji bi zbog zadržavanja u njemu mogli biti kažnjeni.
Princip je vrlo jednostavan, kažu u Gradu.
- Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti - objasnili su u Gradu te dodali da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok saobraćaja, s obzirom da je prije bilo zastoja zbog vozila koja su ostajala u raskrsnici te tako onemogućila poprečni tok prometa, posebno kad je tim autima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu.
Osim toga, primijećen je brzi ciklus prolaska vozila koja na raskrsnici skreću lijevo jer im je slobodan prolaz omogućen duže nego što je prije bio slučaj.
Za zadržavanje vozila usred raskrsnice propisana je kazna koja iznosi 1.000 kuna (oko 250 KM), no gotovo se nikad ne naplaćuje.
U Gradu tvrde da uvođenje znaka nije u svrhu kažnjavanja vozača
- Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u raskrsnicu. S pomoću žute površine tačno ćemo moći utvrditi ko u raskrisnicu nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrsnicama - objasnio je savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević, koji je inicirao prijedlog žute površine.
Veća sigurnost
Tvrdi kako cilj uvođenja nije kažnjavanje vozača, već osiguravanje veće sigurnosti i bolje protočnosti saobraćaja.
- Novim horizontalnim znakom neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrsnicama na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu - objasnili su.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- jazzer
#4826 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
kakaljin
#4827 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nesto na ovaj fazonjazzer wrote:Vozači, oprez: U regionu se uvodi novi saobraćajni znak, ako ne znate voziti u njemu, bit ćete kažnjeni
Gradski čelnici Grada Zagreba uputili su Ministarstvu prometa prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, takozvanog ‘boxa’.
Plan je da se kvadrati postave na najprometnije zagrebačke raskrsnice da bi se smanjile saobraćajne gužve. Novi znak horizontalne signalizacije u Zagrebu uvodi se po uzoru na svjetske metropole.
Psihološki utjecaj na vozače
Primjerice, raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objasnili su u Gradu za Večernji. Kažu kako ‘yellow box’ psihološki utječe na vozače koji bi zbog zadržavanja u njemu mogli biti kažnjeni.
Princip je vrlo jednostavan, kažu u Gradu.
- Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti - objasnili su u Gradu te dodali da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok saobraćaja, s obzirom da je prije bilo zastoja zbog vozila koja su ostajala u raskrsnici te tako onemogućila poprečni tok prometa, posebno kad je tim autima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu.
Osim toga, primijećen je brzi ciklus prolaska vozila koja na raskrsnici skreću lijevo jer im je slobodan prolaz omogućen duže nego što je prije bio slučaj.
Za zadržavanje vozila usred raskrsnice propisana je kazna koja iznosi 1.000 kuna (oko 250 KM), no gotovo se nikad ne naplaćuje.
U Gradu tvrde da uvođenje znaka nije u svrhu kažnjavanja vozača
- Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u raskrsnicu. S pomoću žute površine tačno ćemo moći utvrditi ko u raskrisnicu nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrsnicama - objasnio je savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević, koji je inicirao prijedlog žute površine.
Veća sigurnost
Tvrdi kako cilj uvođenja nije kažnjavanje vozača, već osiguravanje veće sigurnosti i bolje protočnosti saobraćaja.
- Novim horizontalnim znakom neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrsnicama na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu - objasnili su.

- johntra
#4828 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To sam i ja pitao više puta...ono ne predstavlja problem da se završi do raskrsnice, a značilo bi itekako za protok saobraćaja...Thorgerson wrote:Mene brine ovaj dio prema Hamdiji C. Nesto nije ok ondje, Cenga jel ono. Smrdi meni tu nesto...mislim zasto se ne radi i ocisti taj dio? Sta, cekat ce da zavrse kruzni pa onda?
Neko je pisao da je to cisto, al ne znam...koji god snimak sam pogleda taj dio je netaknut.
- Thorgerson
#4829 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa je li iko od vas vozac? Pustite se teoretisanja.
Cuj da procjenim hocu li se zadrzati ili ne u rakrsnici?
Evo samo jedan primjer da navedem. Idem iz pravca Vrbanja mosta pored SCCa prema crkvi. Tamo ima semafor, pjesacki itd. Ja stojim znaci nasuprot crkve, dakle, ja treba da prebacim pogled i da pratim sta se desava na suprotnoj strani dokle su automobili itd. I da ne ulazim dok ne budem mogao. OK, nije problem. Ali dok ja budem gledao, i ne ulazio, ovi sa strana ce ulaziti i puniti trake gdje bih i ja trebao.
Nema tog znaka koji ce rijesiti ove nase guzve. Jednostavno nema dovoljno puteva, jos sad kako se radi juzna je tek nastao problem. Od Carsije do Ilidze imas samo jednu cestu i to je jebada. Sve alternative koje mozes koristiti se opet slijevaju u tu glavnu saobracajnicu. I to je najveci problem. Zato i jesu planirane prije 30-40 godina juzna i sjeverna longitudinala, upravo da rasterete glavnu saobracajnicu.
Cuj da procjenim hocu li se zadrzati ili ne u rakrsnici?
Evo samo jedan primjer da navedem. Idem iz pravca Vrbanja mosta pored SCCa prema crkvi. Tamo ima semafor, pjesacki itd. Ja stojim znaci nasuprot crkve, dakle, ja treba da prebacim pogled i da pratim sta se desava na suprotnoj strani dokle su automobili itd. I da ne ulazim dok ne budem mogao. OK, nije problem. Ali dok ja budem gledao, i ne ulazio, ovi sa strana ce ulaziti i puniti trake gdje bih i ja trebao.
Nema tog znaka koji ce rijesiti ove nase guzve. Jednostavno nema dovoljno puteva, jos sad kako se radi juzna je tek nastao problem. Od Carsije do Ilidze imas samo jednu cestu i to je jebada. Sve alternative koje mozes koristiti se opet slijevaju u tu glavnu saobracajnicu. I to je najveci problem. Zato i jesu planirane prije 30-40 godina juzna i sjeverna longitudinala, upravo da rasterete glavnu saobracajnicu.
Last edited by Thorgerson on 05/02/2018 12:02, edited 1 time in total.
- Thorgerson
#4830 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa ako se ne varam i to je planirano da se sada radi, tj. zar nisu rekli da ce biti kruzni i na ovoj rasksnici - Hamdije Cemerlica? Ne kontam kada misle to raditi?johntra wrote:To sam i ja pitao više puta...ono ne predstavlja problem da se završi do raskrsnice, a značilo bi itekako za protok saobraćaja...Thorgerson wrote:Mene brine ovaj dio prema Hamdiji C. Nesto nije ok ondje, Cenga jel ono. Smrdi meni tu nesto...mislim zasto se ne radi i ocisti taj dio? Sta, cekat ce da zavrse kruzni pa onda?
Neko je pisao da je to cisto, al ne znam...koji god snimak sam pogleda taj dio je netaknut.
- johntra
#4831 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kružni se sigurno neće raditi dok se ne sruši stara i napravi nova zgrada...ali mislim da to ne utiče na to da se napravi još jedna traka i da se sruši stovarište...još tih 60, 70 metara...
-
kakaljin
#4832 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Koliko znam tu je planiran kruzni, ako neko zna vise informacija neka kaze.Thorgerson wrote:Pa ako se ne varam i to je planirano da se sada radi, tj. zar nisu rekli da ce biti kruzni i na ovoj rasksnici - Hamdije Cemerlica? Ne kontam kada misle to raditi?johntra wrote:To sam i ja pitao više puta...ono ne predstavlja problem da se završi do raskrsnice, a značilo bi itekako za protok saobraćaja...Thorgerson wrote:Mene brine ovaj dio prema Hamdiji C. Nesto nije ok ondje, Cenga jel ono. Smrdi meni tu nesto...mislim zasto se ne radi i ocisti taj dio? Sta, cekat ce da zavrse kruzni pa onda?
-
ja1977
#4833 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ali bi I Ti puno lakse prosao tom raskrsnicom oko 1630 iz pravca UNITIC-a ili Vrbanje ukoliko oni koji idu glavnom dzadom prema Ilidzi ne bi ulazili u raskrsnicu koja je puna.Thorgerson wrote:Pa je li iko od vas vozac? Pustite se teoretisanja.
Cuj da procjenim hocu li se zadrzati ili ne u rakrsnici?![]()
-
archi_a
- Thorgerson
#4835 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ljudi ovdje ne postuju semafor, STOP znak im znaci da iz 4-te prebaci u 3-ću, trokut naopako kontaju da je neko pokvario znak, a neko ocekuje da postuju nekakav imaginarni zabranjeni prostor koji ce ocrtati zutim linijama?ja1977 wrote:Ali bi I Ti puno lakse prosao tom raskrsnicom oko 1630 iz pravca UNITIC-a ili Vrbanje ukoliko oni koji idu glavnom dzadom prema Ilidzi ne bi ulazili u raskrsnicu koja je puna.Thorgerson wrote:Pa je li iko od vas vozac? Pustite se teoretisanja.
Mora se shvatiti da neko rjesenje koje postuje danac, norvezanin, englez...bosnjo mozda i nece postovati.
Kad su guzve, treba postaviti saobracajce na ove kriticne tacke i to je to. To je 5-6 rasrsnica. To je nekih 15-ak policajaca. U vrh glave 20-ak. Da stoje nekih 2h i obezbjede protocniji saobracaj. Mada djaba, infrastruktura je slaba i guzve su neminovne...
-
BadBoy
#4836 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Čekaj, znači sad zato što su bošnje generalno kreteni i ne poštuju pravila to znači da ne treba propisivati nikakva pravila?Thorgerson wrote:Ljudi ovdje ne postuju semafor, STOP znak im znaci da iz 4-te prebaci u 3-ću, trokut naopako kontaju da je neko pokvario znak, a neko ocekuje da postuju nekakav imaginarni zabranjeni prostor koji ce ocrtati zutim linijama?ja1977 wrote:Ali bi I Ti puno lakse prosao tom raskrsnicom oko 1630 iz pravca UNITIC-a ili Vrbanje ukoliko oni koji idu glavnom dzadom prema Ilidzi ne bi ulazili u raskrsnicu koja je puna.Thorgerson wrote:Pa je li iko od vas vozac? Pustite se teoretisanja.
Nema tog znaka koji ce rijesiti ove nase guzve. Jednostavno nema dovoljno puteva, jos sad kako se radi juzna je tek nastao problem. Od Carsije do Ilidze imas samo jednu cestu i to je jebada. Sve alternative koje mozes koristiti se opet slijevaju u tu glavnu saobracajnicu. I to je najveci problem. Zato i jesu planirane prije 30-40 godina juzna i sjeverna longitudinala, upravo da rasterete glavnu saobracajnicu.![]()
![]()
Mora se shvatiti da neko rjesenje koje postuje danac, norvezanin, englez...bosnjo mozda i nece postovati.
Kad su guzve, treba postaviti saobracajce na ove kriticne tacke i to je to. To je 5-6 rasrsnica. To je nekih 15-ak policajaca. U vrh glave 20-ak. Da stoje nekih 2h i obezbjede protocniji saobracaj. Mada djaba, infrastruktura je slaba i guzve su neminovne...
Šta će nama pravila kad ih svakako ne poštujemo?
Drugo, policajci na raskrsnicama samo naprave dodatnu gužvu. Rješenje saobraćajnog kolapsa u Sarajevu krije se jedino i isključivo u GRAS-u.
-
kakaljin
#4837 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I zabrani ulaska automobila sa euro normom manjim od 4. Pa postepeno dizati broj.BadBoy wrote:Čekaj, znači sad zato što su bošnje generalno kreteni i ne poštuju pravila to znači da ne treba propisivati nikakva pravila?Thorgerson wrote:Ljudi ovdje ne postuju semafor, STOP znak im znaci da iz 4-te prebaci u 3-ću, trokut naopako kontaju da je neko pokvario znak, a neko ocekuje da postuju nekakav imaginarni zabranjeni prostor koji ce ocrtati zutim linijama?ja1977 wrote:
Ali bi I Ti puno lakse prosao tom raskrsnicom oko 1630 iz pravca UNITIC-a ili Vrbanje ukoliko oni koji idu glavnom dzadom prema Ilidzi ne bi ulazili u raskrsnicu koja je puna.![]()
![]()
Šta će nama pravila kad ih svakako ne poštujemo?
Drugo, policajci na raskrsnicama samo naprave dodatnu gužvu. Rješenje saobraćajnog kolapsa u Sarajevu krije se jedino i isključivo u GRAS-u.
A za strogi centar ubaciti neke vinjete ko ne stanuje i ne radi u centru.
Treba kaznjavati po djepu pa ce se bosnje nauciti pravlima za cas. Ali da se svi kaznjavaju
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4838 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
opet bi isto bilo jer... nema šanse da ćeš smanjiti korištenje vozila i način na koji se to radi...
da ikako može u prodavnicu da se parkira, a posebno obdanište ili školu...
ovdje funkcionira samo apsolutna zabrana, zid ili betonska prepreka, sve ostalo je nemoguće
pa koliko je samo čunjeva uništeno da bi se moglo proći autom što bliže
da ikako može u prodavnicu da se parkira, a posebno obdanište ili školu...
ovdje funkcionira samo apsolutna zabrana, zid ili betonska prepreka, sve ostalo je nemoguće
pa koliko je samo čunjeva uništeno da bi se moglo proći autom što bliže
- Dope_Man
#4839 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Itekako bi, samo kad bi policija prekrsaje sankcionisala. Drugo je sto imas zabranu parkiranja u ulici i punu ulicu parkiranih automobila a policajac prodje kao da nisu tu. Dakle mora da postoji i zakon, i sankcionisanje za nepostivanje. Grad bi se (centar) lako mogao tad ocistiti od nepotrebnih automobila.
- Haris.ba
#4840 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Šta je zapelo sa sjevernom longitudinalom? Čeka se da se završi južna do Bosmala?
Prva transferzala preča? Barem do Nove Otoke na Alipašinom mostu da se uradi bi rasteretilo glavnu saobraćajnicu.
Prva transferzala preča? Barem do Nove Otoke na Alipašinom mostu da se uradi bi rasteretilo glavnu saobraćajnicu.
-
rimsa91
#4841 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Realno govoreći mislim da je prema dole prema Dolac Malti nema ništa, jedino što mogu je da novi sloj asfalta urade i šahtove izmjeste. A u profilu kakav je sada do Mercatora nema ništa, jednostavno nemaju gdje jer su svi objekti ondje na Malti legalni još od prije rata. A to dok isplatiš vjeruj mi možemo tunel ispod Malte napravitHaris.ba wrote:Šta je zapelo sa sjevernom longitudinalom? Čeka se da se završi južna do Bosmala?
P.S. jedino paricjalno da radiš od Kvadrant pijace pa do novog nadvožnjaka kod TDS
- Haris.ba
#4842 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma gdje da zakopamo imaju problemi. Već mi nije jasno što bukvalno ništa ne rade. Da otkupljuju dvije kuće godišnje trasa bi se dosada donekle očistila.rimsa91 wrote:Realno govoreći mislim da je prema dole prema Dolac Malti nema ništa, jedino što mogu je da novi sloj asfalta urade i šahtove izmjeste. A u profilu kakav je sada do Mercatora nema ništa, jednostavno nemaju gdje jer su svi objekti ondje na Malti legalni još od prije rata. A to dok isplatiš vjeruj mi možemo tunel ispod Malte napravitHaris.ba wrote:Šta je zapelo sa sjevernom longitudinalom? Čeka se da se završi južna do Bosmala?
P.S. jedino paricjalno da radiš od Kvadrant pijace pa do novog nadvožnjaka kod TDS
- So What!
#4843 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nerealno je očekivati nastavak sjeverne u skoriji vakat, prvo da se provuče Prva transverzala, pa Gradski autoput, pa tek onda šta ostane prostora, da tu ide Sjeverna longitudinala.Haris.ba wrote:Šta je zapelo sa sjevernom longitudinalom? Čeka se da se završi južna do Bosmala?
- BHF_Manijak
#4844 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Hoce li iko objasniti fenomen Zagrebacke ulice?! Konkretno onaj fucking dio na Kovaciciam, gdje obicno svakodnevno mongoloidi parkiraju auta nasred ulice, uredno upale sva 4 i jebo saobracaja... I tako iz dana u dana. Ulica se prosirila, ali dzaba kad ono jebe kompletnu traku, jer je gospodinu mrsko negdje parkirati i na trafici uzeti sta mu treba, ili svratiti do Montane, Mrkve da nesto naruci...
Ali ne kontam sto bas na tom dijelu ljudi imaju potrebu da stanu i parkiraju. Mislim nsiu jedino na tom mjestu u gradu trafike/radnje uz cestu, ima masu drugih primjera, ali bas tu je najvece zadrzavanje i jedino se tu haman parkira. Ne kontam ni policiju, znaju da ce tu dnevno biti barem 50 takvih i nikad nikog nisam vidio da stoji i pise...
Ali ne kontam sto bas na tom dijelu ljudi imaju potrebu da stanu i parkiraju. Mislim nsiu jedino na tom mjestu u gradu trafike/radnje uz cestu, ima masu drugih primjera, ali bas tu je najvece zadrzavanje i jedino se tu haman parkira. Ne kontam ni policiju, znaju da ce tu dnevno biti barem 50 takvih i nikad nikog nisam vidio da stoji i pise...
- problemnatravunu
#4845 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To se zove anarhija, dakle prepusteno stihiji i savjesti pojedinca, dakle nerad policije....BHF_Manijak wrote:Hoce li iko objasniti fenomen Zagrebacke ulice?! Konkretno onaj fucking dio na Kovaciciam, gdje obicno svakodnevno mongoloidi parkiraju auta nasred ulice, uredno upale sva 4 i jebo saobracaja... I tako iz dana u dana. Ulica se prosirila, ali dzaba kad ono jebe kompletnu traku, jer je gospodinu mrsko negdje parkirati i na trafici uzeti sta mu treba, ili svratiti do Montane, Mrkve da nesto naruci...
- Filter
#4846 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pise tu murija redovno, ali dzaba. samo trajni punkt ili kamera i ispred montane i ispred onog kafica prekoputa. na ta dva mjesta bi poklopio plate za svoju stanicuBHF_Manijak wrote:Hoce li iko objasniti fenomen Zagrebacke ulice?! Konkretno onaj fucking dio na Kovaciciam, gdje obicno svakodnevno mongoloidi parkiraju auta nasred ulice, uredno upale sva 4 i jebo saobracaja... I tako iz dana u dana. Ulica se prosirila, ali dzaba kad ono jebe kompletnu traku, jer je gospodinu mrsko negdje parkirati i na trafici uzeti sta mu treba, ili svratiti do Montane, Mrkve da nesto naruci...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4847 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
navikla marva tu da stoji,dok je bila stara cesta uvijek bila zauzeta traka za skretanje...to su sve ti isti idioti...
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#4848 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vrlo često upratim tu da stanu sa autom/kombijem, i kad stanu, nema ti da ideš kad ih vidiš. Ako stanu ispred tih auta, gotov si, samo će krenut za tobom. Popucaju svima kazne i onda možeš dalje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4849 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
trebaju ljudi zvati
samo zovi
zovi samo zovi policiju
ako ti smeta
samo zovi
zovi samo zovi policiju
ako ti smeta
- Thorgerson
#4850 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nemas ti kad zvati policiju.Black swan wrote:trebaju ljudi zvati
samo zovi
zovi samo zovi policiju
ako ti smeta
Ides ulicom, odjednom auta ispred tebe stoje, dok ti nazoves, dok oni posalju...proso voz. Mislim da nije problem poslati po jednog policajca na najkriticnija mjesta i neka radi. Pa ako treba svaki dan, svaki dan. Ne znam kako drugacije rijesiti ovaj problem?
I mislim da je sama procedura za pisanje kazni prekomplikovana. Gledao sam drotu treba 10 i vise minuta da jedno auto zapise. PA ima li neki bolji sistem. Da naprave neku aplikaciju, koja ce uslikati automobil, i automatski sve provjeriti registraciju, bla bla i poslati to centrali, a ovi poslati kaznu. Ili nesto na taj fazon...a ne ovo sa blokicima, pa on zove centralu, pa ovi provjeravaju...pa onda dodje vlasnik auta, pa se malo svadja...
Znaju se koje su najkriticnije tacke i gdje raja masovno staje.
1. Ubjedljivo najgora tacka ulica Kosevo ili Kralja Tomislava. Nevjerovatna guzva se stvara, jer raja masovno parkira auta u desnoj traci. Pise tu policija, ali nedovoljno. Ne ide u prilog ni to sto su na kraju ulice i taksisti, koji su isto tako zazeli jednu citavu traku. I da stvar bude gora lola parkira i sad ide onaj veliki bus i on dok zaobidje to auto i ukljuci se kursluz samo takav.
2. Socijalno - unicredit. Tu je ono, haman parking. Autobus naidje, nema gdje da stane, stoji nasred ceste - zakrcenje.
3. Vec spomenuti Kovacici.