Svjestan si da bi ti takvim ulaskom u raskrsnicu pao na polaganju vozackog?archi_a wrote: ↑08/09/2021 14:36![]()
Auto škole su mi nevjerovatne. Nije do "vozača", već do instruktora. Pogotovo gore, nevjerovatno mi je da ne znaju objasniti putanju kretanja vozila u raskrsnici. Krenuo je da skrene lijevo, on stoji na semaforu dok sve i jedno vozilo iz kontra smjera ne prođe pravo ili desno, umjesto da po putanji izađe do sredine. Prosjek prolaska na zelenom, sa autoškolom ispred je, jedan i po auta. Pa, daj malo gasa majstore, pokreni se bar milimatar, ebem ti instruktora.![]()
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- geralt
#48176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Revolucionar ★
#48177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa kod sudara je cesta situacija da oba auta krenu u stranu gdje nema nista, i tu se lupe. Tesko je iskontrolisati sve. Desava se i da auto koje ne pretice skrece u traku preticaca, kako bi pobjeglo na neko prosirenje s te strane i slicno
-
mali_balon
#48178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U PM, da je iko ikad naglo zakocio ili bio u jebenoj situaciji znao bi da ova forumska CSI prica raznih strucnjaka i sofercina je nidze veze......
dakle imas minibus koji je tezak i koji nece kociti kao auto ,fizika, nek je malo guma ispuhana, nek neki zracni jastuk nije dovoljno napuhan ili vagas na cesti tj sjeban kolovoz.....sve je to dovoljno da sjebe kocenje i zaustavljanje kako vi zelite......tj baci vas u stranu itd itd......ima mali milon fakora koji odlucuju sta i kako ce biti bez obzira sta vi radili......
dakle imas minibus koji je tezak i koji nece kociti kao auto ,fizika, nek je malo guma ispuhana, nek neki zracni jastuk nije dovoljno napuhan ili vagas na cesti tj sjeban kolovoz.....sve je to dovoljno da sjebe kocenje i zaustavljanje kako vi zelite......tj baci vas u stranu itd itd......ima mali milon fakora koji odlucuju sta i kako ce biti bez obzira sta vi radili......
-
maxell_sarajevo
#48179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vozac refleksno spasava sebe i zato cesto najveca steta bude na suvozacevoj strani.
-
L u c i f e r
#48180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mene i kad hodam cuna malo zanosi ulijevo
-
mali_balon
#48181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zato sto ti cuna visi u desno....pa vuce u kontru
-
L u c i f e r
#48182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa jes
A i ovo za kocenje i zanosenje je tacno, ako kocnice/gume nisu u simetricnom stanju
-
mali_balon
#48183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To za cunu je cinjenica a sto se tice kocenja i udesa inace, tu je milion faktora koji odlucuju ishode raznih situacija i samo neznalice mogu reci ja bi vako sto nije nako.......L u c i f e r wrote: ↑08/09/2021 22:37Pa jes
A i ovo za kocenje i zanosenje je tacno, ako kocnice/gume nisu u simetricnom stanju
-
L u c i f e r
#48184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozda sam neznalica, al fkt sam bio u nekoliko takvih situacija i nisam skretao jer sam prethodno donio takvu odluku na osnovu iskustva
Ja da skrenem i skrham se, a on hadzo profura mojom trakom
A nes ga majci, ako treba da ginem ginemo obojica
Ja da skrenem i skrham se, a on hadzo profura mojom trakom
A nes ga majci, ako treba da ginem ginemo obojica
-
archi_a
#48185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Govorimo o raskrsnicama sa dvije ulivne trake. Apsolutno netačno i upravo obrnuto. U slučaju raskrsnice sa višestrukim pravcima uvijek je središna tačka raskrsnice, tačka spoja za pravo, lijevo ili desno. Po tvom tumačenju, postoje raskrsnice, na kojima nikad ne bi krenuo sa semafora.geralt wrote: ↑08/09/2021 16:40Svjestan si da bi ti takvim ulaskom u raskrsnicu pao na polaganju vozackog?archi_a wrote: ↑08/09/2021 14:36![]()
Auto škole su mi nevjerovatne. Nije do "vozača", već do instruktora. Pogotovo gore, nevjerovatno mi je da ne znaju objasniti putanju kretanja vozila u raskrsnici. Krenuo je da skrene lijevo, on stoji na semaforu dok sve i jedno vozilo iz kontra smjera ne prođe pravo ili desno, umjesto da po putanji izađe do sredine. Prosjek prolaska na zelenom, sa autoškolom ispred je, jedan i po auta. Pa, daj malo gasa majstore, pokreni se bar milimatar, ebem ti instruktora.![]()

Nije meni ništa teško.
Ali neeee, lik stoji na semaforu (iz Semira Frašte) iako je zeleno otvorilo, jer, pobogu sa druge strane ima 7 auta (iz Geteove) koji svi redom daju žmigavac za desno.
E, upravo ovakvim instruktorima treba oduzeti licence.
- geralt
#48186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ok, nisam skontao na koju raskrsnicu i situaciju mislis, u pravu si. Instruktori Inace pripremaju kandidate za polaganje a ne za normalan saobracaj, i onda nastaju takve situacije.archi_a wrote: ↑09/09/2021 01:34Govorimo o raskrsnicama sa dvije ulivne trake. Apsolutno netačno i upravo obrnuto. U slučaju raskrsnice sa višestrukim pravcima uvijek je središna tačka raskrsnice, tačka spoja za pravo, lijevo ili desno. Po tvom tumačenju, postoje raskrsnice, na kojima nikad ne bi krenuo sa semafora.
Nije meni ništa teško.
Ali neeee, lik stoji na semaforu (iz Semira Frašte) iako je zeleno otvorilo, jer, pobogu sa druge strane ima 7 auta (iz Geteove) koji svi redom daju žmigavac za desno.
E, upravo ovakvim instruktorima treba oduzeti licence.
- drndalo
#48187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Covjece, ovo i jeste za crne hronike...
Nisam vjerovao drugu kad mi je pricao da mu je kcerka polozila, ali da ih nikada nisu ni ucili paralelno parkiranje, jer ne treba na ispitu...
DIjete je kad izadje u grad s rajom vozala u krug dok ne nadje mjesto za parkirat se pod 45/90 stepeni (ukoso/vertikalno)... Pristojno, pametno dijete, znala je da ne zna parkirati tako, pa da ne osteti auto(a) ... Kakvog to hebenog smisla ima...? Ko je rek'o, zeko rek'o...
Mislim ni nas nisu bas jako dobro ucili, ali u odnosu na ove sada koji u principu napamet uce rute po dobivenom broju rute, smo bili profesionalci...
Da ne pricam o tome da ih 80% mora imati traume sa obuke kada ih strmeknu nespremne u vrijeme spice kada sve gori...
- drug_profi
#48188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U naš vakat se polagao poligon, parkiranje na 3 načina, linija, ručna.
Tek nakon toga možeš u gradsku.
-
noviclan
#48189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Sta je to put sa prvenstvom prolaza
- drug_profi
#48190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je guranje na silu, kontaju ma prikočiće on.
Naročito ako si u vozilu WV-Audi-BMW
Naročito ako si u vozilu WV-Audi-BMW
-
redhat
#48191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa onda vangradska pa noćna, toga sad nejma....ničeg navedenog. Neki dan slušam jednog instruktora kaže "hajde bogati pusti djecu naučit će"drug_profi wrote: ↑09/09/2021 08:42 U naš vakat se polagao poligon, parkiranje na 3 načina, linija, ručna.
I ja reko to mislim, pusti hirurga nek se vježba prije ili poslije će se ušteliti.
- drug_profi
#48192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mi smo bili spremni za samostalnu vožnju, nije nam trebalo P na guzici.
-
zdruzdjo
#48193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Wooooow.drndalo wrote: ↑09/09/2021 08:27
Nisam vjerovao drugu kad mi je pricao da mu je kcerka polozila, ali da ih nikada nisu ni ucili paralelno parkiranje, jer ne treba na ispitu...Mislim hellooooU !?
DIjete je kad izadje u grad s rajom vozala u krug dok ne nadje mjesto za parkirat se pod 45/90 stepeni (ukoso/vertikalno)... Pristojno, pametno dijete, znala je da ne zna parkirati tako, pa da ne osteti auto(a) ... Kakvog to hebenog smisla ima...? Ko je rek'o, zeko rek'o...
Mislim ni nas nisu bas jako dobro ucili, ali u odnosu na ove sada koji u principu napamet uce rute po dobivenom broju rute, smo bili profesionalci...
Da ne pricam o tome da ih 80% mora imati traume sa obuke kada ih strmeknu nespremne u vrijeme spice kada sve gori...
Covjece. Nevjerovatno. Sin upravo priprema testove i sve to, i iskreno ne mogu da vjerujem. Ja sam na poligonu proveo sigurno 1/3 obuke. Tada je bio poligon na ciglani ispod nadvoznjaka. I na polagnju je bilo kocenje na liniji naprijed/nazad i paralelno parkiranje u obije strane plus rucna uz ciglane. Bukvalno eliminatorno.
I kako da neko sutra ko je polozio i kupio svoje auto odmah izadje u grad?????
Fuuuuck. Izgleda da cu morati na parking energoinvesta ici da sina ucim paralelno parkiranje. A edukativni karakter mi je horor.
- basicm
#48194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije lagana uloga nimalo, moras 80% stvari koje je pokupio od instruktora promijeniti. Ali definitivno moras ga poduciti stvarima koje smo mi ucili, pogotovo paralelno i rucnu.zdruzdjo wrote: ↑09/09/2021 10:44Wooooow.drndalo wrote: ↑09/09/2021 08:27
Nisam vjerovao drugu kad mi je pricao da mu je kcerka polozila, ali da ih nikada nisu ni ucili paralelno parkiranje, jer ne treba na ispitu...Mislim hellooooU !?
Covjece. Nevjerovatno. Sin upravo priprema testove i sve to, i iskreno ne mogu da vjerujem. Ja sam na poligonu proveo sigurno 1/3 obuke. Tada je bio poligon na ciglani ispod nadvoznjaka. I na polagnju je bilo kocenje na liniji naprijed/nazad i paralelno parkiranje u obije strane plus rucna uz ciglane. Bukvalno eliminatorno.
I kako da neko sutra ko je polozio i kupio svoje auto odmah izadje u grad?????
Fuuuuck. Izgleda da cu morati na parking energoinvesta ici da sina ucim paralelno parkiranje. A edukativni karakter mi je horor.
Vidjeces belaja kad proba benzinca a ucio na dizelu
- shbc
#48195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Realno autoskola je i prije bila go k... Naucili su nas samo da pokrenemo auto i saobracajne znakove. Sve ostalo je dolazilo sa iskustvom. Polagao sam i ja na poligonu pa mi je opet trebalo pola godine da savladam iole ozbiljnije brdo, o paralelnom parkiranju da ne pricam. Slazem se da im trebaju pokazati principe parkiranja i malo vjezbati sa njima, ali ocekivati da ce to znati nakon sto dobiju vozacku je iluzorno. Na nama je da radimo sa novom generacijom vozaca.
Pustiti pocetnika samog za volan samo zato sto mu je drzava izdala vozacku je patnja i za njega i za ostale ucesnike u saobracaju.
Pustiti pocetnika samog za volan samo zato sto mu je drzava izdala vozacku je patnja i za njega i za ostale ucesnike u saobracaju.
-
zdruzdjo
#48196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Faaaakat sam se sad sjeeeeee. Mislim konta sve oko voznje i auta i sve slicno, nije duduk. Ali haloooo, placam tisucu da ga neko nauci makar da krene, stane, parkira se, ne udari u nekoga.....pa ono osnovno da je makar malo samostalan.
Znaci bukvalno auto-skole uzimaju pare za veliko NISTA.
Dobro nisu i rucnu izbacili sa objasnjenjem "kupi sebi auto sa automatskom".
A sto se tice dizel/benzin znam da ce biti belaj. Vec navija sebi kupi neku hondu civic, naravno benzin
- travar
#48197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pravo učenje počinje kad položiš, tako meni rekoše 
-
zdruzdjo
#48198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
shbc wrote: ↑09/09/2021 10:51 Realno autoskola je i prije bila go k... Naucili su nas samo da pokrenemo auto i saobracajne znakove. Sve ostalo je dolazilo sa iskustvom. Polagao sam i ja na poligonu pa mi je opet trebalo pola godine da savladam iole ozbiljnije brdo, o paralelnom parkiranju da ne pricam. Slazem se da im trebaju pokazati principe parkiranja i malo vjezbati sa njima, ali ocekivati da ce to znati nakon sto dobiju vozacku je iluzorno. Na nama je da radimo sa novom generacijom vozaca.
Izvini buraz ali nisi u pravu. Da se razumijemo, bilo je bilmeza kandidata uvijek koji su bukvalno sa mamine cucle sjeli za volan da uce i da polazu. Apsolutno nezreli za ikakvu vrstu stresa. I takvi su i nakon polozenog izlazili kao priglavak u svemiru na cestu. Ali, makar je morao znati prakirati i zakociti na liniji da ne bubne u kakav zid ili u neciju karambolku ili gore.
Npr. Ja sam bilo los sa voznjom rikverc. Moj instruktor vidio i zajahao na mene. Bukvalno sam nebrojeno puta presao cjele ciglane od robota pa do gorice vozeci u rikverc. Cak i kroz onaj mali tunel.
Upalimo zmigavce i gari. Sto na retrovizor, sto okrenuvsi se.
Beskrajno sam kasnije bio zahvalan na tome iako sam tada mislio kako me smara sa tim.
-
Naslovnica
#48199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja nekada 96 polagao.
I danas se sjećam nekih stvari i fazona kojima me učio instruktor.
Da ne spominjem šta se sve radilo na poligonu...
Ovo danas kako se polaže, nije ni čudo što je ovakvo stanje u saobraćaju.
I danas se sjećam nekih stvari i fazona kojima me učio instruktor.
Da ne spominjem šta se sve radilo na poligonu...
Ovo danas kako se polaže, nije ni čudo što je ovakvo stanje u saobraćaju.
- shbc
#48200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Blago tebi ako si poslije poligona i parkiranja izmedju dva cunja, malog brdasceta i crte na asfaltu u osiguranim uslovima bio spreman da izadjes samostalno na cestu sa nervoznim vozacima, trkacima, taksistima, nepredvidjenim situacijama... Ja, ali i sve ijedna osoba koju poznajem nismo bili spremni za to. Trebalo je vremena da se osamostalimo.zdruzdjo wrote: ↑09/09/2021 11:06shbc wrote: ↑09/09/2021 10:51 Realno autoskola je i prije bila go k... Naucili su nas samo da pokrenemo auto i saobracajne znakove. Sve ostalo je dolazilo sa iskustvom. Polagao sam i ja na poligonu pa mi je opet trebalo pola godine da savladam iole ozbiljnije brdo, o paralelnom parkiranju da ne pricam. Slazem se da im trebaju pokazati principe parkiranja i malo vjezbati sa njima, ali ocekivati da ce to znati nakon sto dobiju vozacku je iluzorno. Na nama je da radimo sa novom generacijom vozaca.
Izvini buraz ali nisi u pravu. Da se razumijemo, bilo je bilmeza kandidata uvijek koji su bukvalno sa mamine cucle sjeli za volan da uce i da polazu. Apsolutno nezreli za ikakvu vrstu stresa. I takvi su i nakon polozenog izlazili kao priglavak u svemiru na cestu. Ali, makar je morao znati prakirati i zakociti na liniji da ne bubne u kakav zid ili u neciju karambolku ili gore.
Npr. Ja sam bilo los sa voznjom rikverc. Moj instruktor vidio i zajahao na mene. Bukvalno sam nebrojeno puta presao cjele ciglane od robota pa do gorice vozeci u rikverc. Cak i kroz onaj mali tunel.
Upalimo zmigavce i gari. Sto na retrovizor, sto okrenuvsi se.
Beskrajno sam kasnije bio zahvalan na tome iako sam tada mislio kako me smara sa tim.
Naravno sve pod uslovom da si prvi put sjeo za volan u autoskoli.