Dešavanja u Srbiji

Vojvodjanin

#48026 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

Dupliran post greškom.

Kako brišete poruke na forumu?
Guadalajara

#48027 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Vojvodjanin wrote: 11/08/2020 11:44
Krusik proizvodi i minobacačku i artiljerijsku 155mm i reketnu i plus maljutku.. :)
Dakle sve od 7 do 77.. :)

:)

Gotovi trupci topovskih cevi dolaze iz Rusije.

Jedina železara u bivšoj Jugi koja je pravila sirove trupce za topove je železara Ravne u Sloveniji.

BIH i Srbija samo obradjuju te gotove trupce u finalni proizvod.
Gdje ti je dokaz da Krušik proizvodi granate od 155mm ? Kad ih nikada i nije proizvodio... :-)

Evo dokaza iz Pretisa u Vogošći

Image

Evo i video

A o trupcima :bih: :kiss:
Guadalajara wrote: 29/07/2019 07:35 Kovačnica - Željezara Zenica

Image

Image
Guadalajara wrote: 29/07/2019 07:36 Mašinska obrada trupaca na velikim tokarskim strugovima - Željezara Zenica

Image

Image

Image
I BNT kovačnica

Vojvodjanin

#48028 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

U Srbiji je Krušik finalizator a samo "telo granate" pravi Sloboda Čačak..

Image

Krušik finalizacija, punjenje, upaljač itd..

Image

To gore što si mi pokazao su mali trupci za eventualno neke kratke minobacačke cevi a ne veliki trupci za pun trupac za artiljerijsku ili tenkovsku cev..

Prozvodni proces topovske cevi izgleda ovako..

I to ni vi ni mi nemamo..
To dolazi kod nas kao gotov trupac iz zavoda u Rusiji.
Guadalajara

#48029 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Vojvodjanin wrote: 11/08/2020 12:39 U Srbiji je Krušik finalizator a samo "telo granate" pravi Sloboda Čačak..

Image

Krušik finalizacija, punjenje, upaljač itd..

Image

To gore što si mi pokazao su mali trupci za kratke minobacačke cevi a ne veliki trupci za pun trupac za artiljerijsku ili tenkovsku cev..

Prozvodni proces topovske cevi izgleda ovako..

I to ni vi ni mi nemamo..
To dolazi kod nas kao gotov trupac iz zavoda u Rusiji.
Evo malih trupaca od 30-40 tona :mrgreen: sa kompletnim tehnološkim postupcima u Željezari Zenica. :bih:

Željezara u Zenici mnogo je veća od toga zavoda iz kojeg stižu trupci za Noru B52...I ima mnogo vecu presu od 5000 tona, dok ta ruska Željezara ima presu od 3000 tona...

I nisi mi dokazao nista...nigdje videa i/ili slika sa presama za granate od 155mm...
Vojvodjanin

#48030 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

Daj ti klip kako se u Bosni danas proizvodi trupac za topovsku cev?

Ili neki link, koji to potvrdjuje na bilo koji način,može i to, nije problem, prihvatam sve osim bilo možda nekad a danas malo manje a u stvari nije nikad bilo.

Krušik pravi košuljice 155mm, koje dalje idu u Slobodu, Srbija ima kompletnu nezavisnu proizvodnju za 155mm..

Kovački centar Valjevo kuje obojene metale za namensku i civilnu indsutriju - U planu serijska proizvodnja minskih, raketnih i artiljerijskih programa

https://www.ekapija.com/news/2585785/ko ... dsutriju-u

Kovački centar u Valjevu u saradnji sa kompanijom Jugoimport SDPR oživeo je pogon zatvorene fabrike Petar Drapšin u Mladenovcu. U njemu se kuju obojeni metali za namenske i civilne potrebe. Time je otklonjeno usko grlo u proizvodnji otkovaka za namensku industriju Srbije, jer u Valjevu nisu obrađivani obojeni metali.

U posrnulom gigantu Petar Drapšin u Mladenovcu opet rade moćne prese. Naime, u pogonu Kovačnice koji je kupio Jugoimport SDPR za potrebe Kovačkog centra u Valjevu osvojena je nova tehnologija kovanja obojenih metala.

Renoviranje je koštalo 5 mil EUR, a u pogon su prebačene sve mašine iz mladenovačke livnice.

- Investiranjem Jugoimporta i Kovačkog centra Valjevo došli smo u situaciju da smo ovaj pogon podigli na zdrave noge i mogu da kažem da je jako bitan za Kovački centar Valjevo zbog celokupne proizvodnje i procesa kovanja koji smo objedinili. U Valjevu se kuje čelik, a ovde aluminijum i obojeni metali - rekao je Milan Đurović, pomoćnik direktora Kovačkog centra Valjevo.

Srbija više ne uvozi otkovke za teško naoružanje. U Kovačnici su angažovani najkvalitetniji majstori iz nekadašnjeg Petra Drapšina. Pripremaju se za proizvodnju novih kalibara za serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa.

Kovački centar Valjevo, sa pogonom u Mladenovcu, zapošljava 320 radnika i najmodernije je opremljen u ovom delu Evrope. Svojim dostignućima, od kojih je najveće osvajanje kalibra 155 mm za haubice velikog dometa, daje poseban doprinos usavršavanju namenske industrije Srbije.
Guadalajara

#48031 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Ovo je screnshot iz Aljazeerininog video klipa

Image

Ovaj je iz video klipa kad je Haris Silajdžić bio u Željezari Zenica odmah poslije rata

Image

Prve poslijeratne haubice D30 proizvedene u BNTu su od čelika iz Zenica, a koje su finansirale SAD za vojsku Federacije. :bih:

Ima na drugoj temi sve... :bih:

Od veličine hale livnice ingota, elektrolučne peći, metalurgije lonca za rafiniranje, kazanske hale, pogona za rafiniranje argonom, algoritama za rafiniranje troske nove elektročeličane kapaciteta 100 tona kupljene u Italiji..

Čak su i inžinjeri metalurzi iz Srbije radili doktorske disertacije u nasim vojno-industrijskim tvornicama jer nesto takvo slicno ne postoji u Srbiji.

Evo ga u boji :-D

Ova presa je kupljena pred rat jačine 2500 tona..Poslije su je ukrupnili i povećali kapacitet na preko 3000+ tona koliko je potrebno za kovanje trupca za cijev od 155mm.

Image
Guadalajara

#48032 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Ja imam slike i video od proizvodnje 155mm, ti nemaš...A da imate samostalnu proizvodnju i vi bi se kurčili...

Pretis

Finalizovane granate 155mm

Image

Radoncic u Pretisu - Kovanje 155mm

Image

A tu je i video :bih:

Ja imam argumente i dokaze, a ti samo rijeci i nista vise... :(
Vojvodjanin

#48033 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

...

Pa postavio sam ti klip iz Slobode iz Čačka sa "granatama" košuljicama 155mm puna hala gde se jasno kaže da dolaze iz Krušika..

A to gore ti nije nikakav dokaz da se pravi trupac za top.
To može da bude bilo šta..

Jel' ima neka ponuda kao što to imaju Slovenci..
Dobar dan, dobar dan, želimo trupce.

Naravno, izvolite pogledajte našu ponudu..

http://www.armas.si/index.php/sl/deli-z ... elane-cevi

Trupac za topovsku cev se pravi prvo od posebnog čelika, zatim nekoliko različitih kovanja i gruba obrada.

Bosna ni u Jugi nije pravila trupce za top to je samo Ravne u Sloveniji radila.

O tome se na temi o Nori na MCM raspravljalo na 200 strana, pisao je i o tome i uvaženi forumaš @Raketaš u detalje inače vaš čovek, koji je kao inžinjer radio u Travniku i u Pretisu, radio i na razvoju Orkana, vučne Nore itd..

I tada je trupac u Travniku dolazio iz Slovenije.
Guadalajara

#48034 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Može da bude i dio za brodske osovine, dio za elektrane i slično...Inače je to ista legura čelika od kojih se prave topovi :mrgreen:

Gdje je video klip ? Ja ga nisam vidio. "Kaže" ko kaže ? Mogu i ja reći, i istinu i slagati...Hajde znaj...Ali slika i/ili video klip iz fabrike i proizvodnje je ipak nešto ozbiljnije. :D

Naravno da je dokaz, jer nije nikakva tajna koje se tehnologije koriste u proizvodnji čeličnih legura za vojnu industriju.

Video klip elektrolučne peći iz Zenice. Duplo veća od one u Željezari Ravne :D

Kazanska hala sa pečima sa jednom elektrodom

Image

Danieli kazanska elektrolućna peć sa tri elektrode

Image

Kovačka peć kapaciteta 60 tona

Image

Kovačka peć kapaciteta 100 tona

Image

Šta ovo piše na kovačkim pećima ? Nešto termomatik jel ? :D

Jel to ova firma koja se bavi održavanjem vatrostalnih obloga ? :mrgreen:

http://termomatik-toplotehnika.ba

Što će održavati vatrostalne obloge kad se ne koriste kovačke peći :mrgreen:

Evo imamo i slike ingota :bih: :kiss:

Evo i pogona za rafiniranje čelika

Image

Raketaš je bivši radnik Pretisa, nije on radio ni u željezarama, ni u metalurškim fabrikama kao štu su ElektroBosna u Jajcu, tvornica mangana u Bužimu, koksarama, tvornicama kao što su Fabrika azotnih jedinjenja u Goraždu ili u Energoinvestu koji je pravio dijelove za nuklearne separatore i reaktore. :)

Ako bivši direktor Srbin (ako ti je bitno da se naglasi) kaže da je radio na redovnoj proizvodnji čelika i otkovaka za haubice i koji je radio za Američku vojnu industriju.

Code: Select all

Hooop: http://www.jobvertise.com/resumes/view/1748386-206b0/senior-materials-engineer-erie-pa-16565
Ako Prof. dr. sc. Miljenko Math sa Sveuĉilišta u Zagrebu sa Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju kaže da se čelik za Noru proizvodi u Zenici.

Hooop: http://repozitorij.fsb.hr/2427/1/13_09_2013_Lach_-_zavrsni_rad.pdf
Ako inzinjer metalurgije iz Zenica Edib Tarabar kaže da je zavarivao hidraulični cilindar na hidrauličnoj presi od 51 MN

http://unze.ba/ba/inmemoriam.htm
Zašto bi se ovi ozbiljni ljudi direktori, profesori, studenti, inžinjeri brukali i provaljivali ako to nije istina ?

Ko je ba raketaš ? Što ne stavi ime i prezime ? Gdje je ba on radio ? Čovjek, direktor kovačnice iz Zenice radio za američku vojnu industriju :-) Kao da bi se zaposlio u američkoj vojnoj industriji da je šupljator... :D

Ovo vam je primjer kad ponavljaju kao papagaji propagandne pamflete :D
animals

#48035 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Ja mislim da oni samo cekaju odredjen trenutak,
i bilo kakvu podrsku , da upadnu na Kosovo..
BiH, i ne pomisljaju..
Vojvodjanin

#48036 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

...

^^^^^^^^
Pa već smo upali.. :)

"Nemoguće je zaustaviti ulazak srpske vojske na teritoriju Kosova" - B92.NET

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... ersion=amp

Srpska žandarmerija ušla na teritoriju Kosova oko 300 metara vazdušne linije od najbliže prelazne tačke, prenosi Gazeta ekspres.

......

@Guadalajara

Ajmo ponovo.

Ja sam recimo SDPR i trebaju mi trupci da ih obradim u cev.

Odem kod Slovenaca i kažem, zdravo, trebaju mi trupci da li mogu da vidim šta nudite?

Slovenci kažu, da, da, izvolite..

Onda im se zahvalim i kažem da ću se javiti ako budem hteo da uzmem nešto i da idem da pogledam još nešto.

Oni kažu ma sve je ok, prijatno i uživajte.

Onda dodjem kod vas, pozvonim, ding-dong, i kažem dobar dan, hteo bih da pogledam neke trupce..

Vi mi ponudite šta?

..............

...
Guadalajara

#48037 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Ingote tolike i tolike težine, takvog i takvog oblika, toliko komada, te i te hemijske kompozicije sa tačnim masenim % uglika, silicija, mangana, nikla, hroma, molibdena, volframa, takvim i takvim tehnoloskim postupkom itd...Ali obzirom da je toliko mala vrijednost narudzbe da se ne isplati pretopiti nijednu šaržu jer je minimalna težina 100 tona...Obzirom na politicku situaciju, ja vam licno nikad ne bih ni jedan ingot prodao..pa nabavljajte gdje god hocete :D
duh_sa_sjekirom

#48038 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by duh_sa_sjekirom »

Vojvodjanin wrote: 11/08/2020 16:12
Vi mi ponudite šta?
Ja bih vam, kao cijenjenim i uvaženim gostima, ponudio jedab dobar tradicionalni bosanski trupac...baš onako za glodanje...
:D
Vojvodjanin

#48039 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

Dobro to i ja mogu vama da ponudim..

Ali prave stvari samo Slovenci nude...

duh_sa_sjekirom

#48040 Re: Dešavanja u Srbiji

Kakvi Slovenci, kod nas je tvrđi čelik a i radimo samo sa većim kalibrom... Pa eto, ako ste raspoloženi, bujrum
Vojvodjanin

#48041 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

Napravite prvo pušku da ne bacate metkove rukama.. :)
duh_sa_sjekirom

#48042 Re: Dešavanja u Srbiji

Kad ste vi u pitanju, dovoljni su praćka i vazdušna puška...
Vojvodjanin

#48043 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

Nemam ništa protiv. :thumbup:
duh_sa_sjekirom

#48044 Re: Dešavanja u Srbiji

Ni ja
Guadalajara

#48045 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Pa i ti Slovenci od nad kupuju ferolegure ferosilicij, koks, mangan si-mangan...Ima naseg celika i sirovina i u zeljezarama u Ceskoj i Slovackoj, a oni prave one velike presa od par hiljada tona za kovanje :mrgreen:

Ima i puski kakvih hoces...u svim kalibrima :bih:

Vojvodjanin

#48046 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

Lepe puškice.. :thumbup:

Još mitraljez i snajper i to je to... :thumbup:
mO k3

#48047 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mO k3 »

ah da ne zaboravite Fabrike rakije , tada su srbi najjaci kada su pijani ..
Guadalajara

#48048 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Vojvodjanin wrote: 11/08/2020 16:53 Lepe puškice.. :thumbup:

Još mitraljez i snajper i to je to... :thumbup:
Da, to je najveca prednost ove masine za hladno radijalno kovanje puscanih cijevi, proizvodnja cijevi za mitraljeze i dalekometne snajperske puske.

Mislim da je i Zastava prosle godine kupila istu novu masinu iz Austrije, cijena oko miliona eura. Prije toga su improvizirali sa starim masinama i po drugim kovacnicama.

Ima klip na youtubu gdje su najavljivali kupovinu...
Vojvodjanin

#48049 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vojvodjanin »

A dobro najavili smo i mi u Informeru da pravimo nosač aviona "Car Dušan" ali još ga nema osim ako nije sakriven u Djerdapu..

Znači što se mitraljeza i snajpera kod vas tiče, tu ste "Made in Kragujevac" trenutno... ? :lol:

Ništa bez Kragujevca, da nije bilo Kragujevca nit' bi šta Tito preselio u Bosnu nit' bi Ceca pevala kod vas.. :lol:
Guadalajara

#48050 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Vojvodjanin wrote: 11/08/2020 17:18 A dobro najavili smo i mi u Informeru da pravimo nosač aviona "Car Dušan" ali još ga nema osim ako nije sakriven u Djerdapu..

Znači što se mitraljeza i snajpera kod vas tiče, tu ste "Made in Kragujevac" trenutno... ? :lol:

Ništa bez Kragujevca, da nije bilo Kragujevca nit' bi šta Tito preselio u Bosnu nit' bi Ceca pevala kod vas.. :lol:
Tito izgradio rudnike metala, mangana na Cevljanovicima, rudnik željeza i željezaru u Varešu, Ilijašu, rudnik uglja, mini termoelektranu na ugalj i željezaru u Zenici, rudnik silicija i magnezija u Jajcu i Olovu, Elektrobosnu i hidrolektranu u Jajcu...Nisu to ništa Švabe-Austrougari izgradili...Nisu se spremali za svjetski rat, pa im nisu ni bili potrebni ratni materijali, među njima i energenti potrebni za topljenje metala. :D Nisu sjekli bosanske šume potrebne za proizvodnju drvenog uglja koji sadrži mnogo manje sumpora od lignita i smedjeg uglja, a nisu ni imali koksare u Austrougarskoj potrebne za proizvodnju visokokaloricnog uglja dobijenog iz kamenog uglja i antracita. Inace za ove legure celika koje imaju primjenu u proizvodnju municije i naoruzanja nije bitan sto nizi sadrzaj sumpora. :-D

Nisu zeljezare i rudnici u Bosni i Hercegovini slali repromaterijale u ostale dijelove Austrougarskog carstva, najvise u Madjarsku i Austriju... :-D

A i kraljevini SHS takođe nisu bili potrebni ratni materijali, pa su iz ljubavi prema Bošnjacima-muslimanima izgradili vojni zavod u Vogošći :-D :kiss: Nije bilo bitno to sto je u blizini željezara u Ilijašu, Varešu i Zenici, to oni onako slučajno... :lol: Nije bitno da li se sirovine transportuju 10-50 km ili 500... :D

Pa nije ni to bilo dovoljno da im pokazu svoju ljubav, vec su u kraljevini SHS kupili masine iz Njemacke od Kruppa i instalirali u zeljezaru Ilijaš za proizvodnju topovskih cijevi. :-D

Ma nisu ni Švabe tokom 2SR koristili rudnike i željezare u Bosni i Hercegovini za snadbijevanje vojnih fabrika u Rajhu... :D

Pa onda onaj ludi Tito ustaša :lol: mala mu bila željezara u Zenici, pa daj izgradi još veću...kad je bal nek i hala gori... :lol: jok nije bila bitna izgradnja zeljeznicke pruge Brcko-Banovici i Bosanski Samac - Sarajevo potrebna za eksploataciju uglja, metala i suma iz Bosne i Hercegovine u Srbiju. :-D

One ratne reparacije iz Njemačke, sve u Bosnu dovukli tesku industriju muslimanima, a bili u ustašama na stetu jadnih Srba :( Nista to sto je vecina bitki i borbi bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine..Nije bila bitna na Neretvi, nego na Moravi jbt... :lol:

:bih: :bih: :bih:
Post Reply