SDP

putokaz1

#48001 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ankete ko ankete uvjek lažu gore nego političari
Treba pitati one koji se neznaju potpisati,one koji su zaposljeni ucjenjeni u Upravi,one koji uzmu 50 KM itd
Meni miriše na sljedece
SDP dobija člana Predsjedništva i relativnu većinu na TK 10 ili više zastupnika na BH nivou oko 5/6,FBIH oko 25-30
Druga stranka u KS,Treća u Ostalim kantonima(bar treća)
Na skupu u Lukavcu je NARAVNO upravo najavljena pobjeda,i na nivou Općine će SDP biti prvi blizu 50% možda i više ipak imamo ovakvog načelnika
Capsicum

#48002 Re: SDP

Post by Capsicum »

Ako pretpostavimo da Čović dobija cca 100k glasova, po ovom istraživanju Željko Komšić će dobiti 250k glasova. Gdje onda navući još preko 300k glasova za Denisa Bećirovića? Helem, raduj se ljevico, očekuje te najbolji rezultat u modernoj historiji BiH, preko pola miliona glasova, haman duplo veći rezultat od dosadašnjeg rekorda :lol:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#48003 Re: SDP

Post by malakh »

Bosanski_kralj wrote:Bećirovića udaraju sa svih strana. I lijevi i desni i to nešto govori.
na sceni gledamo najžešće udaranje na relaciji dragan čović (potpomognut hrvatskim obavještajcima) - željko komšić, zatim šefik džaferović - fahrudin radončić, mile dodik - vukota govedarica.

ne vidjeh da je iti jedan od spomenutih nešto žestoko napadao bećirovića, sem što je šefik u par navrata rekao da se bećirović predstavlja kao nadstranački kandidat i što su emir i reuf govorili da će denisova kandidatura donijeti pobjedu draganu čoviću.

bećirović vodi kampanju sam za sebe uz ne pretjerano komentiranje drugih i po tome je drugačiji od ostlaih. možda je upravo to njegova taktika da se ušeta u predsjedništvo.
Leverage wrote:
uopće nije isključeno da jedan dio sda glasača glasaju za denisa bećirovića. ne zato što oni vole sdp niti što im se sda zgadila ili što ju žele kazniti, već zato što u džaferoviću nisu prepoznali dovoljno jak patriotizam i vjersku naobrazbu i zato što, možda će ovo smiješno zvučati, će između zavidovića i tuzle, ipak izabrati tuzlu.

ps garantiram da su u anketi napravili ogromnu grešku u kantonu sarajevo, jer će u sarajevu komšić ubjedljivo pobijediti.
last mohicans

#48004 Re: SDP

Post by last mohicans »

Po meni, anketa vrlo realna i shodno nekim mojim predviđanjima. Vidjet cemo na kraju ko je vise imao tačne pretpostavke. Broj neodlučnih glasača i procenat istih je vrlo moguc i veliki broj njih ce se odlučiti u zadnji tren.
Leverage

#48005 Re: SDP

Post by Leverage »

SDA ima previše ali to je zbog činjenice da ima mnogo neodlučnih. Među neodlučnim mogu biti samo oni koji na kraju ipak neće izaći ili oni koji će glasati za opozicione stranke, nema tu ništa za SDA.

Ako SDA bude imala preko 200 hiljada u FBiH to bi za mene bilo veliko razočarenje. Nadam se da mogu pasti na 150 hiljada, tada će biti vrlo lako da ih se otjera u opoziciju.

SDP-u treba između 250 i 300 hiljada u FBiH, sve ispod toga je velika muka i široka koalicija. Iznad toga bi i mene iznenadilo.

Čisto sumnjam da će Komšić imati više od Bećirovića i u SBK, a kamo li KS. Ali vidjećemo.

Inače večeras veličanstven skup u Lukavcu, onaj ko je smislio da se ide u Dom kulture a ne vani očito je slabo procijenio potencijalnu posjetu, ljudi su doslovno bili jedni na drugima, a već u 7 sati nije bilo mjesta za sjedenje, iako je skup počeo u pola 9. U Lukavcu se komotno uz ličnu kartu može dijeliti i članska karta SDP-a, a ko bi rekao prije samo dvije godine da će to tako biti.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#48006 Re: SDP

Post by malakh »

sda da padne na 150 hiljada, to je prosto nemoguće, kao što je po mom mišljenju prosto nemoguće da sdp ide peko 250 hiljada, pa čak i preko 200 hiljada.

ali sdpu se mora priznati da su majstori eurofije. sjećam se 2006. godine kakvu su euforiju digli, rekao bi čovjek da će imati 400 hiljada glasova, kad ono kanta, 150 hiljada. 2010. godine, također euforija, ali opravdana, ali i tada kao i 2006. bi čovjek rekao da će imati previše glasova, kad ono 250 hiljada, 2014. godina, ponovo euforija, uzimaju sve, kad ono 100 hiljada.

tako da im ja ove izbore prognoziram maksimalno 150 hiljada, možda doguraju do 170 hiljada i to je to. priča da će imati 300 hiljada, odnosno da će osvojiti više glasova nego 2010. godine je, izvini, ali smiješna.

a moj ti je savjet, nemoj toliko o tim skupovima pričati, jer svi mi ovdje znamo šta se tu radi i koliko se buseva sa strane dovlači.
Last edited by malakh on 28/09/2018 23:51, edited 1 time in total.
Leverage

#48007 Re: SDP

Post by Leverage »

Zato ostali u crnini i uz rekvijem vode kampanju :lol:

Euforija k'o euforija, ista uvijek, ali tačno se zna kad će bit' dobro, a kad loše.

Biće i za tebe vrlo neugodnog iznenađenja, ali to je već tvoj problem.

Ti si bio i vidio buseve :lol: Znamo mi kao, on nešto zna :oops:
malakh

#48008 Re: SDP

Post by malakh »

zna se da će sdp na ovim izborima proći bolje nego na prošlim, to ja napisah, ali to 250 ili 300 hiljada. ma bježi :lol:

a ti sve znaš, makar što se sdpa tiče, a mi ćemo se svi iznenaditi. oca mi diraj, ali ne sdp.

gdje si, autoceste ili elektroprivreda?

ne, nisam bio, ali znam ljude koje šalju po turneji. stariji, u penziji i mlađi, nigdje i ništa ne rade i tako da im dobro dođe.
Leverage

#48009 Re: SDP

Post by Leverage »

malakh wrote:zna se da će sdp na ovim izborima proći bolje nego na prošlim, to ja napisah, ali to 250 ili 300 hiljada. ma bježi :lol:

a ti sve znaš, makar što se sdpa tiče, a mi ćemo se svi iznenaditi. oca mi diraj, ali ne sdp.

gdje si, autoceste ili elektroprivreda?
:lol:

Bitno je da demagoška fronta ne može ni sanjati šestocifren rezultat ovaj put.

Kad dođe SDP u autocestama će biti utrostručen broj radnih mjesta, možda bude mjesta i za tebe. Valjat će nadgledat' i vodit računa o kompletnom autputu A1.

Inače danas na skupu SDP-a među rajom i desetak njih u narandžastim DF jaknama, izgleda rasap sijela tamo, al dobre jakne pa šteta bacit :lol: Naravno, tu je bila i federalna zastupnica kojoj su Komšićevi polupismeni čobani pokušali spakovat' lažne e-mailove, ali nisu pogodili godinu :lol:
Capsicum

#48010 Re: SDP

Post by Capsicum »

Nego gdje izvukoste taj Centar za edukaciju i istraživanje? Postoji li uopšte to? Ili ste izmislili kao ona udruženja iz dijaspore koja daju podršku Denisu Bećiroviću :D
Leverage

#48011 Re: SDP

Post by Leverage »

Izmislili. Zlatko na svom laptopu ukuc'o procente.
malakh

#48012 Re: SDP

Post by malakh »

[quote="Leverage"][/quote]

i šta ono veliš, preko 250 hiljada glasova, zapravo možda i tristo hiljada? to ti zaključio na osnovu tribine u lukavcu? :lol:
Leverage

#48013 Re: SDP

Post by Leverage »

malakh wrote:i šta ono veliš, preko 250 hiljada glasova, zapravo možda i tristo hiljada? to ti zaključio na osnovu tribine u lukavcu? :lol:
Pa kad vidim kud odoše vaše jakne šta mi drugo preostaje :D

Komšić da traži od bivših članova da vrate jakne ili da plate.

Ako vraćaju da Reuf i Emir pošalju kombi po jakne.

U kombiju je snaga.
invincible1921

#48014 Re: SDP

Post by invincible1921 »

Capsicum wrote:Nego gdje izvukoste taj Centar za edukaciju i istraživanje? Postoji li uopšte to? Ili ste izmislili kao ona udruženja iz dijaspore koja daju podršku Denisu Bećiroviću :D
Postoji itekako :thumbup:

Mada kod nas previse raje ne glasa i neodlucno je a i bgm dosta raje sramota javno rec da ce glasat za SDA al ipak ga zaokruze...tako da tesko je imat veliku preciznost
Last edited by invincible1921 on 29/09/2018 00:11, edited 1 time in total.
malakh

#48015 Re: SDP

Post by malakh »

Leverage wrote: Pa kad vidim kud odoše vaše jakne šta mi drugo preostaje :D

Komšić da traži od bivših članova da vrate jakne ili da plate.

Ako vraćaju da Reuf i Emir pošalju kombi po jakne.

U kombiju je snaga.
i još tvrdiš da sam baš ja zagovornik demokratske fronte na ovom forumu. baš ti je taj sdp isprao mozak. to ti je taj komunistički dug, da su svi protiv sdpa.
sadie_forever

#48016 Re: SDP

Post by sadie_forever »

Leverage wrote:Centar za edukaciju i istraživanje (CEI) – Dnevni list

Denis Bećirović ima najveću podršku građana

http://www.sdp.ba/denis-becirovic-ima-n ... -gradjana/

Prema istraživanju koje je proveo Centar za edukaciju i istraživanje (CEI), veliki broj glasača će tek u posljednjem tjednu izborne kampanje odlučiti za koga će glasovati. Istraživanje je provedeno tokom rujna na uzorku od 1.332 ispitanika na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Podaci su prikupljeni CATI metodom.

Bećirović ispred Džaferovića

Istraživanje pokazuje niz zanimljivih podataka, poput primjerice da u ovom trenutku 39,7% ispitanika koji su rekli da će glasovati još uvijek ne znaju za koga će glasovati ili ne žele reći. Preostalih 61,3% ispitanika su već odlučili kome će dati svoje povjerenje i to u sljedećem omjeru.
Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine od Bošnjaka najviše glasova je dobio Denis Bećirović i to 18,8%, za njim slijede Šefik Džaferović sa 8,6% i Fahrudin Radončić sa 4%. Ostali kandidati imaju manje od 3%: Mirsad Hadžikadić 2,1%, Senad Šepić 1,3% i Amer Jerlagić 0,2%.
Od Hrvata najveći izgled za ulazak u Predsjedništvo BiH prema ovoj anketi ima Željko Komšić 15,1% dok njegov najveći rival Dragan Čović nema tako veliku podršku ispitanika budući je samo 6,1% izjavilo da će svoj glas dati njemu. Drugi kandidati su u zaostatku: Diana Zelenika 1,8%, Boriša Falatar 1,1 % i Jerko Ivanković Lijanović 0,6%.
Rezultati postaju još relevantniji i precizniji nakon što isključimo neodlučne ispitanike i one koji ne žele reći za koga će glasovati.
Dakle, računajući odgovore ispitanika koji su rekli da će glasovati i koji su rekli za koga će glasovati dolazimo do sljedećeg rejtinga kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
Bošnjaci za člana Predsjedništva BiH:

Denis Bećirović 31,2%
Šefik Džaferović 14,3%
Fahrudin Radončić 6,6%
Mirsad Hadžikadić 3,5%
Senad Šepić 2,2%
Amer Jerlagić 0,2%
0,9% ispitanika je dalo odgovor imena koja nisu ponuđena kao kandidati
Hrvati za člana Predsjedništva BiH:

Željko Komšić 25,1%
Dragan Čović 10,1%
Diana Zelenika 2,9 %
Boriša Falatar 1,8 %
Jerko Ivanković Lijanović 0,9%

Rezultati istraživanja predviđaju promjenu vlasti

Kada su u pitanju političke stranke, broj onih koji su neodlučni i ne žele kazati za koga će glasati je drastično veći od postotka za kandidate za člana Predsjedništva, odnosno 61,5%. Zbog velikog postotka neodlučnih i onih koji odbijaju da se izjasne moguća su drastična odstupanja do dana izbora.
To ostavlja veliki prostor strankama da u zadnjim danima kampanje privuku neke od neodlučnih birača i drastično promijene odnos snaga. Zanimljivo je da je situacija sa kandidatima za Predsjedništvo BiH poprilično izvjesna i da je većina ispitanika već donijela izbornu odluku.

Izuzimanjem neodlučnih i onih koji ne žele dati dogovor, na pitanje za koju političku stranku glasaju građani su rekli sljedeće:
SDP BiH 31,03%
SDA BiH 27,87%
HDZ BiH 12,64%
DF 7,47%
SBB 5,46%
NS 3,74 %
HDZ90 2,01%
NIP 1,72%
A-SDA 1,44%
NB 1,44%
PDA 1,15%
Liberalna stranka 1,15%
SBIH 0,86 %
BPS 0,57%
Stranka Penzionera 0,57%
NBL 0,29%
Ostale stranke 0,58%
Ponovo naglašavamo da je broj neodlučnih ispitanika i onih koji odbijaju da se izjasne za koga će glasati 61,5% što ostavlja prostor za značajnije promjene u zadnjim danima kampanje. Zbog toga je realno očekivati da će sve stranke u završnici kampanje pojačati intenzitet izbornih aktivnosti.

Glas za SDA, ali ne i za Džaferovića

Sukobi i raskol unutar SDA su se negativno odrazili na rezultate kako SDA, tako i na rejting Šefika Džaferovića. Samo 56,7% ispitanika koji su se izjasnili da će glasati za SDA će glasati i za Džaferovića. Najveći broj preostalih birača SDA izjavio je da će za Predsjedništvo BiH svoj glas dati Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.
Za razliku od SDA, glasači SDP-a, DF-a i SBB-a čvrsto stoje uz svoje kandidate: Bećirovića, Komšića i Radončića. Stabilnu glasačku bazu unutar svoje stranke ima i Dragan Čović.
Veći problem od Džaferovića ima Boriša Falatar jer će samo 46.2% ispitanika koji će glasati za Našu stranku ujedno glasati za Falatara. Ostatak glasača NS se opredijelio za Bećirovića i Komšića.

Podjela glasova za članove Predsjedništva BiH razlikuje se po županijama.
BPK- Denis Bećirović prvi sa 24,1%
HNK- Dragan Čović prvi sa 25,9%
K10- Dragan Čović prvi sa 41,9%
KS- Denis Bećirović prvi sa 26,4%
PK- Dragan Čović prvi sa 11,8%
SBK- Željko Komšić prvi sa 15,6%
TK- Denis Bećirović prvi sa 29%
USK- Denis Bećirović prvi sa 15,2%
ZDK- Denis Bećirović prvi sa 20%
ZHK- Dragan Čović prvi sa 26,1%

Smijesan si,Kad smo objavili drugo istrazivanje govorio si nije relevantno(jer je sefik vodio) a sad je ovo odjednom relevantno

koliko ih je intervjuisano?
Capsicum

#48017 Re: SDP

Post by Capsicum »

invincible1921 wrote:
Capsicum wrote:Nego gdje izvukoste taj Centar za edukaciju i istraživanje? Postoji li uopšte to? Ili ste izmislili kao ona udruženja iz dijaspore koja daju podršku Denisu Bećiroviću :D
Jel fakat? Google nije baš bio od pomoći. Baš bih volio saznati nešto o njima. Valicon je npr. poznata firma u tom biznisu, imaju već dugogodišnje iskustvo s izbornim istraživanjima, citiraju ih stalno itd. Gdje su ovi?
Leverage

#48018 Re: SDP

Post by Leverage »

malakh wrote: i još tvrdiš da sam baš ja zagovornik demokratske fronte na ovom forumu. baš ti je taj sdp isprao mozak. to ti je taj komunistički dug, da su svi protiv sdpa.

Pa naravno da su svi protiv SDP-a. I SDA-ovi repovi i SDP-ovi repovi i originalna SDA. To nema nikakve veze s komunzimom, to ti nešto buncaš.
Leverage

#48019 Re: SDP

Post by Leverage »

sadie_forever wrote: Smijesan si,Kad smo objavili drugo istrazivanje govorio si nije relevantno(jer je sefik vodio) a sad je ovo odjednom relevantno

Smiješna si ti i to odavno na ovom forumu.

Naravno da nije relevantno jer je plaćeno SDA istraživanje. Ovo je relevantno jer nije plaćeno SAD istraživanje.

Piše u tekstu.
sadie_forever

#48020 Re: SDP

Post by sadie_forever »

Leverage wrote:
sadie_forever wrote: Smijesan si,Kad smo objavili drugo istrazivanje govorio si nije relevantno(jer je sefik vodio) a sad je ovo odjednom relevantno

Smiješna si ti i to odavno na ovom forumu.

Naravno da nije relevantno jer je plaćeno SDA istraživanje. Ovo je relevantno jer nije plaćeno SAD istraživanje.

Piše u tekstu.
:zzzz: ti to ozbiljno? ovo ne vrijedi ni odgovorit :run: :lol:
invincible1921

#48021 Re: SDP

Post by invincible1921 »

Capsicum wrote:
invincible1921 wrote:
Jel fakat? Google nije baš bio od pomoći. Baš bih volio saznati nešto o njima. Valicon je npr. poznata firma u tom biznisu, imaju već dugogodišnje iskustvo s izbornim istraživanjima, citiraju ih stalno itd. Gdje su ovi?
Vecinu informacija i ne znam a bgm ne bih zbog etikee ni smio javno al postoji :D
Leverage

#48022 Re: SDP

Post by Leverage »

Capsicum wrote: Jel fakat? Google nije baš bio od pomoći. Baš bih volio saznati nešto o njima. Valicon je npr. poznata firma u tom biznisu, imaju već dugogodišnje iskustvo s izbornim istraživanjima, citiraju ih stalno itd. Gdje su ovi?
Evo od prije četiri godine:

Suljagić vodi u utrci za člana Predsjedništva BiH

http://www.e-novine.com/region/region-b ... a-BiH.html

Emir Suljagić, kandidat Komšićevog DF-a, u velikoj mjeri prati popularnost stranke i ima povjerenje 25 posto ispitanih na području Federacije BiH, što ga nesumnjivo stavlja u red favorita. Aktuelni član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, neznatno lošije stoji u odnosu na popularnost stranke i uživa povjerenje od 16 posto ispitanih, što govori u prilog da za sada nema kampanje u samoj stranci koja bi išla protiv vlastitog kandidata, a koju mnogi mediji intenzivno najavljuju. U krug najužih favorita ulaze i Fahrudin Radončić, s trenutnom podrškom od 14 posto, te Bakir Hadžiomerović s podrškom od 13 posto među ispitanicima.

Redakcija The Bosnia Times je u posjedu istraživanja koje je agencija Valicon provela putem telefonskog anketiranja na području Federacije BiH na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika koje daje naznake u kojem smjeru bi se mogli kretati rezultati predstojećih oktobarskih općih izbora.

malakh

#48023 Re: SDP

Post by malakh »

Leverage wrote: :lol:

Pa naravno da su svi protiv SDP-a. I SDA-ovi repovi i SDP-ovi repovi i originalna SDA. To nema nikakve veze s komunzimom, to ti nešto buncaš.
svi su protiv sdpa, koliko je svako protiv svakoga. mlad si, naučit ćeš. samo mi se čini da si suviše mlad (što izvlačim iz tvoje naivne zadrtosti), a ispran tim ispraznim političkim spinovima, pa ćeš se razočarati kada poslije izbora vidiš kako tikve sade oni koji su sada smrtni neprijatelji.

to je, kako ti kažeš, neugodno iznenađenje.
Leverage

#48024 Re: SDP

Post by Leverage »

malakh wrote: svi su protiv sdpa, koliko je svako protiv svakoga. mlad si, naučit ćeš. samo mi se čini da si suviše mlad (što izvlačim iz tvoje naivne zadrtosti), a ispran tim ispraznim političkim spinovima, pa ćeš se razočarati kada poslije izbora vidiš kako tikve sade oni koji su sada smrtni neprijatelji.

to je, kako ti kažeš, neugodno iznenađenje.
Capsicum

#48025 Re: SDP

Post by Capsicum »

Leverage wrote:
Capsicum wrote: Jel fakat? Google nije baš bio od pomoći. Baš bih volio saznati nešto o njima. Valicon je npr. poznata firma u tom biznisu, imaju već dugogodišnje iskustvo s izbornim istraživanjima, citiraju ih stalno itd. Gdje su ovi?
Evo od prije četiri godine:

Suljagić vodi u utrci za člana Predsjedništva BiH

http://www.e-novine.com/region/region-b ... a-BiH.html

Emir Suljagić, kandidat Komšićevog DF-a, u velikoj mjeri prati popularnost stranke i ima povjerenje 25 posto ispitanih na području Federacije BiH, što ga nesumnjivo stavlja u red favorita. Aktuelni član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, neznatno lošije stoji u odnosu na popularnost stranke i uživa povjerenje od 16 posto ispitanih, što govori u prilog da za sada nema kampanje u samoj stranci koja bi išla protiv vlastitog kandidata, a koju mnogi mediji intenzivno najavljuju. U krug najužih favorita ulaze i Fahrudin Radončić, s trenutnom podrškom od 14 posto, te Bakir Hadžiomerović s podrškom od 13 posto među ispitanicima.

Redakcija The Bosnia Times je u posjedu istraživanja koje je agencija Valicon provela putem telefonskog anketiranja na području Federacije BiH na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika koje daje naznake u kojem smjeru bi se mogli kretati rezultati predstojećih oktobarskih općih izbora.

Ne znam šta je smiješno? Pogledaj datum tog članka... Prefrencije birača se mijenjaju. Baš su prije neki dan objavili interesantan članak na tu temu. DF je značajno pao u zadnjem dijelu kampanje.

A ovo SDP izmišljeno istraživanje je uvreda za zdrav razum.
Post Reply