hneuron wrote:udrch wrote:normalno kada zauzmeš Assadovu busiju da ti svi koji govore protiv njega dođu neprijatelji..
nijedan moj post na ovoj temi nije bila podrška ovoj drugoj ratnoj grupaciji, jer ih ne poznajem..
moji postovi su protiv Assada, jer on i njegov ćaća su glavni krivci krvoprolića u Siriji..
namješteni izbori godinama, odvojene elitne alawitske četvrti..
jednom se tome moralo stati na kraj..ovu generaciju Sirijaca je to zapalo, oni će to morati i riješiti..
na početku sukoba u arapskom svijetu sam na više tema napisao da molim Boga da ne dođe do sukoba u Siriji, jer su frustracije ogromne, nepravda prema nealawitima tinja godinama, a vojna i svaka druga moć u rukama ove nevjerničke sekte koja nije nimalo zanemariva..u najgorem slučaju samo iz svojih redova mogu da regrutuju silu od minimalno 400 hiljada vojnika i biće ovo dug i težak rat, ali zbog veličine Sirije na kraju će ga ovi nevjernici izgubiti..
kocka je bačena, bacio ju je Assad, najveću štetu je nanio svojim alawitima..
da je organizirao demokratske izbore, povukao se sa vlasti, njegov narod bi zadržao ekonomsku moć i uticaj, a ovako na kraju će se boriti za goli opstanak..
protiv Assada i samo za sirijski narod..a samo Allah dž.š. zna kako će biti nakon što diktator bude zbačen..
U krivu si i to je veoma lahko demonstrirati(a i tvoja linija razmišljanja u zadnja dva posta nije nimalo koherentna)
1) Navedi mi makar jednu funkcionalnu demokratiju na bliskom i srednjem istoku - da bi mogao usporediti diktature sa razvijenim demokratskim društvom to je primarno potrebno , i objasni mi prercepciju "demokratije " u jednoj deklarativno islamskoj zemlji i u čemu se ona ogleda.
2) Nadji mi bilo koju zemlju na svijetu gdje vladajuća struktura nije elita sa svim onim što to podrazumijeva.Mijenja zapravo socijalni standard većine naroda unutar te zemlje. Možes li mi reći razvijeniju zemlju na bliskom istoku od prijeratne sirije (osim izraela - on je nešto drugo iz milion razloga)i u čemu se - dokumentovano - ogleda ta nepravda koju spočitavaš.
3) Nije istina da "Assad NIJE sproveo izbore- nakon pritiska i demonstracija napravio je izbore u maju 2012 i pobjedio sa oko 72% glasova, oni koji su kreirali ovu pobunu su izbore okarakterisali kao farsu i od toga naredili da se napravi javno mnjenje kroz medije kao mnoštvo drugih "informacija" inače.
4)Nije istina da pobunjenici predstavljaju većinu sunitskog naroda u siriji to se ogleda u kompoziciji pobunjenika - Naime po aktuelnim studijama mnogih autoriteta na polju geopolitičke analitike samo 5% pobunjenika su sirijci -ostalo su vješto ili nevješto maskirani plaćenici ili pripadnici stranih vojnih formacija i agencija. Ovdje ti mogu predočiti bezbroj oficijelnih dokumenata koji to dokumentuju. Dovoljno je pitati
5) U smislu modrne doktrine današnjih ratova šta le po tebi live-motiv ovog rata i nakoji način danas se rješava ova vrsta sukoba. Koliko će para trebati za obnovu ove zemlje i odakle će te pare doći. koja je cijena toga- jedna indicija - Prijeratna libija je imala 150 milijardi dolara depozitovanih sredstava na računima mnogih zemalja i ni jedan dolar stranog duga - Tim parama se danas gubi svaki trag i u određenim ekonomskim strukturama vode grčevitu borbu za ove pare- Nikada neće biti vraćene libiji ni libijskom narodu - Rekonstrukcija libije u najboljim uslovima će kostati između 400 -480 milijardi dolara dakle startni vanjski dug ove zemlje će u narednom periodu biti minimalno za ovaj iznos- odavde vidim kako nekim rastu zazubice.Osim toga cijele etničke grupe danas u libijskoj demokratiji su zbrisani sa lica zemlje- Tawergha, Sirte.
Nadam se da sam bio jasan...
.
1. ne možeš Assadov režim koji je naslijedio od ćaće pravdati nedostatkom demokratije u arapsko-islamskom svijetu..osim toga nema potrebe da ti navodim nijednu, jer stanje u arapskom svijetu je toliko haotično da će trebati bar 30 godina da se dovede u stanje sloboda kakve poznaje napredni svijet..zato se ovo pospremanje i naziva "arapsko proljeće"..trenutno su na udaru zemlje u kojima je vlast bila u uskom krugu porodice (otac, sin, kćerka, brat, sestra, zet)..kasnije će doći na red zemlje u kojima vladaju familije (KSA, UAE, Katar, Kuvajt)..
2. svud u svijetu vladaju elite..u fudbalu su to elite sa fudbalskim talentom, u nauci su to sa intelginecijom, u politici oni koji se nađu u pravo vrije na pravom mjestu, u biznisu oni koji imaju ono nešto, itd da ne nabrajam..razlika u tim elitama je samo u tome da li su svi imali jednake šanse..u diktaturi kakva je Assadova svi nemaju ni približno iste šanse..moja dva dobra prijatelja su završili studije u Damasku i znam o čemu pričam..nisu opterećeni, nisu ni bradonje, ali znaju šta su vidjeli..nepravda se ogleda u tome da sve elitne pozicije u državi zauzimaju Alawiti, posebno vosjku, policiju, tajnu službu, ekonomske resurse..da je bilo drugačije zar misliš da bi se mogao desiti pokolj u Hami od strane oca ovog zločinca..ko bi normalan masakrirao svoj narod..koja normalna vlast igdje u svijetu masakrira svoj narod..koja demokratski izabrana vlast u svijetu igdje ima potrebu za vojnim obračunom sa svojim protivnicima?
3. izbori iz maja 2012. jesu obična farsa..zakazani su sa kratkim rokom održavanja, u trenutku kad je pobuna već eskalirala, prava opozicija je odbila da učestvuje, umjetna koja postoji godinama je učestvovala i evo uzela mu 28% glasova..organizirati izbore na kojim učestvuješ ti sa svojom elitom koju si stvarao desetljećima, sa potpunom kontrolom medija, ozbornog procesa i svega ostalog je smiješno..kada diktator učestvuje na izborima, on uvijek i svagdje pobjedi..to je valjda nama kao susjedima Srbije posve jasno..pošteni izbori bi bili samo oni koji bi se održali nakon što on siđe sa vlasti, imenuje privremenu vladu i održe se nakon godinu dana, nakon što se mediji oslobode uticaja..
4. srž pobune čine sunnije i to arapi..kurdi se drže po strani, oni će svoje uzeti kao i u Iraku kada diktator padne..
gluposti o uvezenim borcima i da samo 5% pobunjenika čine Sirijci, a ostalo plaćenici govori da si ti mlad, zaluđen i neiskusan..osim toga tako srozavaš snagu Assadove vojske..ti možda nisi čitao, ali provjeri Španski građanski rat u kojem je učestvovao najveći broj stranih dobrovoljaca ikad u jednom sukobu..tako ćeš vidjeti da ni u takvom sukobu njihov postotak nije bio značajan, a na kraju ni presudan..u zemlji sa 20 miliona stanovnika i sa vojnom silom od nekoliko stotina hiljada ljudi se ni teoretski ne može napraviti ovakva šteta sa stranim plaćenicima..osim toga kada iznosiš te naručene tekstove i studije raznih eksperata ala Dževad Galijašević moraš znati da govoriš o stvarnim ljudima, sa imenom i prezimenom, sa svojom pameću, svojom slobodnom voljom i svim ostalim individualitetima..pa gdje ćeš bolan naći toliko budala koji će ići da ginu za pare..najsmješniji su oni koji govore o libijskim plaćenicima.. pa svi smo dobro vidjeli da je u Libiji čitav rat mogla završiti jedna naša brigada..pa Tripoli grad sa dva miliona stanovnika je pao za dva dana..osim toga što bi išli u Siriju da se obogate, kad to lakše mogu postići u Libiji..
5. novac nikad nije bio presudan kada su slobode u pitanju..šta imam gledati sirijske cifre kada sam sve to vidio u Bosni..da smo i mi tako razmišljali ostali bi u Jugoslaviji ili Velikoj Srbiji..neke stvari nemaju cijenu..
jasan si bio sa ovim što ništa drugo na forumu ne rade osim što navijaju za Assada i alawitska govna..ako ti je to dovoljno, imaš dovoljno podrške na ovoj temi..