Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
biggrin

#4801 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

uz mogućnost pijenja kafe 24/7 mislim da mi tih 16-20 h ne bi predstavljao prevelik problem. pitanje brzine gubitka kilaze mi je ipak bitno jer ima jak motivacioni faktor. iz tog razloga bih volio orjentaciono znati koliko bi vremena u toj situaciji trebalo za gubitak 10 kg...čisto da se mentalno "predam" za taj period
moonca

#4802 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Zavisi ti od metabolizma, ali mogao bi za mjesec dana i onda bi stalo- ne znam zasto ... desava se tako... :-)
Idemedosumom

#4803 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Idemedosumom »

Svaki vid ekstremne dijete teško može dugoročne rezultate donijeti.

Tako sam ja uz keto skidao u prosjeku 8kg mjesečno, bez ikakvog dodatnog fizickog napora, i bez imalo gladovanja.

Međutim, kada sam prestao s ketom, kile su se skoro istom brzinom vraćale. :cry:
fortaleza

#4804 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

biggrin wrote:uz mogućnost pijenja kafe 24/7 mislim da mi tih 16-20 h ne bi predstavljao prevelik problem. pitanje brzine gubitka kilaze mi je ipak bitno jer ima jak motivacioni faktor. iz tog razloga bih volio orjentaciono znati koliko bi vremena u toj situaciji trebalo za gubitak 10 kg...čisto da se mentalno "predam" za taj period
Vjerujem da bi za mjesec dana uspio izgubiti tih desetak kg, nije to previše. Ja sam se poslije navukao na ovaj režim, visok sam 183 i 74 kg, potpuno slim (al još bez trbušnjaka xD), što znači da ne moram nastavljati s ovim, ali količine energije su dosta više, kroz većinu dana ne moram prekidati rutinu da skontam što i kako jesti, kada... previše vremena se izgubi kao što netko reče, a i mozak brže radi kad nije opterećen stalnim varenjem ugljikohidrata. A i onaj obrok nakon 18h nejedenja je boljeg okusa nego išta kod "normalne" prehrane. A i bolje se diže, dokazano veće lučenje ljudskog hormona rasta kroz post, a posljedično i testosterona xD
biggrin

#4805 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

pa ok, nije mjesec drama teško...uz neke manje modifikacije evo počinjem već sada :) ako dobro svatih i kad se dođe do željene težine fol je što više izbjegavati ugljikohidrate i na taj način održati organizam u tom nekom keto stanju? jel to znači da bi tada naveče bilo sasvim ok da narežem ukoso suhovine, suđuke, nekog žutog sira, eventualno malo ovčijeg i to jedem bez hljeba?
moonca

#4806 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

no... :shock: -zaboravi na tu hranu...
smjesko071

#4807 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by smjesko071 »

fortaleza wrote:
biggrin wrote:i kod mene je slična situacija, čini mi se. kad praktikuješ taj jedan obrok i jel on ograničen količinski, vrstom i sl? btw.u tom sistemu koliko gubiš na težini?
Barem 16h u komadu da nista ne jedes, i ostane ti 8h u danu kroz koji jedes, simple as that.

Obroci nisu ograniceni kolicinski niti vrstom, samo je bitno da nista ne unosis kroz tih 16-20h, samo je voda dozvoljena. Ja recimo jedem od podne do 6 uvecer i to je to sto znaci da ne jedem ukupno kroz 18h.

I pozeljno je da je vise masti, a manje ugljikohidrata kao zadnji obrok uvecer sto znaci da ces prije uci u ketozu, a to je ono sto zelis.

Kao prvi obrok uvijek gledam da ima vise proteina, a zadnji masti, ali nije nuzno.

Brojke o kilazi mi nisu nikad bile bitne, al ovo sigurno djeluje.
------
Naravno, mozes jesti i samo jedan obrok dnevno, sto znaci da ce pozeljna ketoza jos duze trajati kroz dan, all meni se to pokazalo kao problem jer jednostavno ne mogu unijeti tolike kolicine hrane za cijeli dan odjednom.
Jeli moguća verzija 2 obroka u periodu od 16-20 sati?
fortaleza

#4808 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

biggrin wrote:pa ok, nije mjesec drama teško...uz neke manje modifikacije evo počinjem već sada :) ako dobro svatih i kad se dođe do željene težine fol je što više izbjegavati ugljikohidrate i na taj način održati organizam u tom nekom keto stanju? jel to znači da bi tada naveče bilo sasvim ok da narežem ukoso suhovine, suđuke, nekog žutog sira, eventualno malo ovčijeg i to jedem bez hljeba?
Ok je sve sto je za tebe ok haha. U toj hrani je dosta proteina, a oni se sporije ugradjuju u organizam, odnosno probavljaju, bilo bi mozda bolje izbjegavati jacu hranu uvecer. Probaj, vidi kako ce djelovati.

Zaboravio sam spomenuti da na svako dva tjedna postim 36h, znaci zadnji obrok do prije predvecer i ne jedem do jutra prekosutra takozvani ekadashi post, a dani u kojima postim odredjeni su polozajem mjeseca.
smjesko071 wrote: Jeli moguća verzija 2 obroka u periodu od 16-20 sati?
Poanta je uci u ketozu, a to je trosenje masti kao primarni izvor energije sto znaci da je potrebno ne jesti kroz odredjeni broj sati dok se prvo potrose zalihe secera.

Satnica je okvirna, na you tubeu se mogu pronaci razna iskustva i primjene dnevnog posta, intermitent fasting kao i clanci. Vidi kako ti najvise odgovara.

Na kraju krajeva, pa jel priprema za ramazan ukljucuje neki oblik slicnog posta?
Bluemore

#4809 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

biggrin wrote:pa ok, nije mjesec drama teško...uz neke manje modifikacije evo počinjem već sada :) ako dobro svatih i kad se dođe do željene težine fol je što više izbjegavati ugljikohidrate i na taj način održati organizam u tom nekom keto stanju? jel to znači da bi tada naveče bilo sasvim ok da narežem ukoso suhovine, suđuke, nekog žutog sira, eventualno malo ovčijeg i to jedem bez hljeba?
Postedi se ziv bio dijete
Samo nastavi jesti to sto zelis
Cemu zavaravati se
biggrin

#4810 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

@fortaleze vala tih 36h ne praktikovao...bar ne ove pameti :) haj da prvo ovo skinem pa ću onda eksperimentisati sa idejama :D što se ramazana tiče, može, ali ne mora

@bluemore - mak'se, ulazim u ketozu! 8-)
Bluemore

#4811 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

Sretno buraz da Nikad ne izadjes 8-)
problemnatravunu

#4812 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Image
Nisrin

#4813 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

biggrin wrote:i kod mene je slična situacija, čini mi se. kad praktikuješ taj jedan obrok i jel on ograničen količinski, vrstom i sl? btw.u tom sistemu koliko gubiš na težini?

Ma nije ogranicen kolicinski, ali ne jedem hljeb 99%, nego rizine krekere ili kupim u Merkatoru njihov hljeb bez psenice, samo su sjemenke, 3.5KM, tvrd, ali unutra je OK, moze se jesti...:D Izbacim slatko koliko je to moguce ali recimo jedem bananu, jabuku ili nesto u tom obroku :D
Ja nemam puno viska- osim stomaka, tako da je realno da smrsam 5-6kg, ali ja sam sad uvjerena da trebam barem 12 :D da bih se osjecala lijepo hah

Navecer suhovinu izbjegavaj jer je puna soli i sol zadrzava vidu u organizmu...

Gledam ona Dijeta bez UH, cuuuuda pravi ljudima...ali meni se zao skoro svega odreci :D Isto tako dijeta 8sati, ma nema sanse da izdrzim niti mogu napr jesti od 10h do 18h na poslu...iliti poslije posla stignem sebi skuhati obrok UVIJEK...nisam za dijete nikakve, samo za onaj rezim koji meni licno odgovara da bih se ja osjecala ljepse!
Last edited by Nisrin on 08/02/2019 10:38, edited 1 time in total.
Nisrin

#4814 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

VenomousV wrote:Joj Nisrin :lol:

Neki dan dvije pricaju u svlacionici teretane, te ne jedu slatko, svakako ne vole, te prave sejkove sa prahom ovim prahom onim, chia sjemenkama bla bla bla
Reko znate sta, ja dolazim na treninge da bih mogla da jedem :D
Poguzija par excellence :D

Moj je problem sto sam ANTISPORTSKI tip, bolje receno LIJENSTINA! Kada se vise krecem, bavim bilo kakvom fizickom aktivnoscu, jer 8h sjedim u kancelariji, ja sta god da jedem u razumnim kolicinama, ato znaci JEDEM SVE sto mi se jede, ja se ne debljam i kilazu odrzavam...ali i to ovisi o metabolizmu..nekome se prima i "casa vode", nekome ne...
Moja zaova bukvalno sve jede od ujutro do navecer ali vjezba uz Jillian, hit trening 45min i sad cak ima six pack- poslije dva poroda, cim ne vjezba sve se lijepi i brzo vraca kile...
Ja kad sam prije koju godinu skinula 10ak kg, bas mi je dugoooo trebalo da ih vratim, tad sam pila Slimline tbl, koje su me drzale sitom i nisam imala zelju ni za cim..

A i ja nekad whey protein stavim u nutribullet s vocem, jogurtom, chiom itd ali to mene drzi ukupno sat vremena :D
Bluemore

#4815 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

Rizini krekeri imaju visok glikemijski index sto za vecinu Koja zeli da smrsa uopce nije dobro
Sara03

#4816 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sara03 »

VenomousV wrote:Reko znate sta, ja dolazim na treninge da bih mogla da jedem :D
:lol: :thumbup:

Zanimljiva taktika. :-D
Nisrin

#4817 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Bluemore wrote:Rizini krekeri imaju visok glikemijski index sto za vecinu Koja zeli da smrsa uopce nije dobro

Meni je OK, to je cak najmanji problem...
Bluemore

#4818 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

Nisrin wrote:
Bluemore wrote:Rizini krekeri imaju visok glikemijski index sto za vecinu Koja zeli da smrsa uopce nije dobro

Super, samo Eto ljudi cesto Danas razviju tu inzulinsku rezistenciju
Pa se cude a Sve u neznanji
fortaleza

#4819 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

Bluemore wrote:
Nisrin wrote:

Super, samo Eto ljudi cesto Danas razviju tu inzulinsku rezistenciju
Pa se cude a Sve u neznanji
Danas se ljudi hrane iskljucivo ugljikohidratima, periodi bez hrane ili periodi samo na masti su nepostojeci u zadnjih pedesetak godina. Jedemo previse i u jako malim vremenskim intervalima, a ne dajemo vremena tijelu da se obnovi.
biggrin

#4820 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

3 dana 1 kg....svoj vi posao 8-)
triconja

#4821 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by triconja »

biggrin wrote:3 dana 1 kg....svoj vi posao 8-)
Proso zatvor? :mrgreen:
biggrin

#4822 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

triconja wrote:
:?
triconja

#4823 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by triconja »

biggrin wrote:
triconja wrote:
Mislim da je stereotip to da deblji ljudi imaju proljev ili zatvor, vidio sam na par crtanih :mrgreen:
biggrin

#4824 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

triconja

#4825 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by triconja »

biggrin wrote::?
Post Reply