LIBIJA

Post Reply
Arturo B

#4801 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote:
Preglup sam, to nije upitno.
Postujem... Ali, nemam sad cajta, drugi put... :D
Ja glup a ti lazov, nikad se necemo sporazumjeti :(
Arturo B

#4802 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

Imate vi cajta, nego vam fali odgovora :)
nosara

#4803 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Arturo B wrote:Imate vi cajta, nego vam fali odgovora :)
Nema fajde od crtanja, nismo od jucer... :roll:
Arturo B

#4804 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Slazem se. Isto kao sto nema fajde od izbjegavanja odgovora. Jer tvrdnja bez dokaza ne vrijedi nicemu.
Ps. teorije zavjere nisu dokazi (cisto da se neki od vas virtualnih antiimperijalista u zanosu ne dohvati te teme)
nosara

#4805 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Arturo B wrote:
nosara wrote:
Slazem se. Isto kao sto nema fajde od izbjegavanja odgovora. Jer tvrdnja bez dokaza ne vrijedi nicemu.
Ps. teorije zavjere nisu dokazi (cisto da se neki od vas virtualnih antiimperijalista u zanosu ne dohvati te teme)
Ma jasno... :D
Arturo B

#4806 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

Vratite se temi
Arturo B

#4807 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

sherbett wrote:Šta je to fajda?
Šta ti nije jasno? Tko je maknuo i zašto je maknuo Gadafija i iz kojeg razloga? Ja sam čim se to "slavno" ubojstvo, bez ikakvih posljedica odvilo, znala da će biti kuršlus pravi, tako i jeste..oni će lafo uvesti demokraciju...više kad uhvatim cajta :D
kaj se grčiš
Gadafija je smaknuo nezadovoljni narod. Kakav kurslus, o cemu pricas? Ti zaista smatras da poslije pola stoljeca diktature narod koji je ionako podijeljen po nekoliko osnova moze u par dana skontati sta je demokratija i kako ona funkcionira? Si ikad cula za tranzicijske procese? Da ti pomognem, trenutno smo i mi u jednom takvom.
nosara

#4808 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Šta ti nije jasno? Tko je maknuo i zašto je maknuo Gadafija i iz kojeg razloga? Ja sam čim se to "slavno" ubojstvo, bez ikakvih posljedica odvilo, znala da će biti kuršlus pravi, tako i jeste..oni će lafo uvesti demokraciju...više kad uhvatim cajta :D
kaj se grčiš
:lol:

Fajda je vajda... Korist, dobitak sicar... :wink:
nosara

#4809 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Arturo B wrote:
kaj se grčiš
Gadafija je smaknuo nezadovoljni narod.
:lol: Kao i Kenedijeve... Isti narod...
Arturo B

#4810 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote:
kaj se grčiš
Gadafija je smaknuo nezadovoljni narod.
:lol:
Tvoji su komentari kratki ali jebitacni :thumbup:
Arturo B

#4811 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

sherbett wrote:što onda nisu i Castra smaknuli?
Ah, da... nema nafte :-)
Ko da ga smakne? Kuba i Libija su dva veoma razlicita slucaja. Istina, donedavno ih je povezivalo sto su obje zemlje bile pod totalitarnim rezimom, srecom Libija se oslobodila svog diktatora.

Na koji to nacin Amerikanci kradu Libiji naftu? Konkretan odgovor molim
hrastov žižak

#4812 Re: LIBIJA

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
Ko da ga smakne? Kuba i Libija su dva veoma razlicita slucaja. Istina, donedavno ih je povezivalo sto su obje zemlje bile pod totalitarnim rezimom, srecom Libija se oslobodila svog diktatora.

:lol: :lol: :lol:
nosara

#4813 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Arturo B wrote:

Pa ti si ono mislio ozbiljno...! :D

Ne kradu, nego kupuju, ali koliko im treba, a ne koliko bi Libija htjela... Placaju naftu novcem koji ce izvuc naplacujuci obnovu drzave koju su sjebali... S kim ti zivis... :D
Arturo B

#4814 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

hrastov žižak wrote:
Arturo B wrote:

:lol: :lol: :lol:
Slavni forumski komunisti i njihovi lucidni komentari :D
Arturo B

#4815 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

sherbett wrote:
Arturo B wrote:

Ko kaže da ju kradu? Kad je libijski narod počeo da se buni?
kakva tranzicija? i mi smo bili u tranziciji pa nije bilo stanje kao u Libiji. Nije ni u Bosni kao u Libiji.
Pa ako im Amerikanci ne kradu naftu, ne vidim zasto je onda nafta zasluzna za navodno unistavanje Libije od strane Amera?

Tranzicija je prelazak iz jednog sistema u drugi, glupo je ocekivati da neko to moze shvatiti za nekoliko dana ili mjeseci. Rijec je o dugotrajnom i mukotrpnom procesu.
Nije bilo ni u Bosni kazes? :D
muhafuca

#4816 Re: LIBIJA

Post by muhafuca »

Image
Nije da nisu pokusali
Bay of Pigs Invasion
i malo poduzi clanak - od guardiana je da ne bude teorije zavjere ovo ono
http://www.guardian.co.uk/world/2006/au ... ncampbell2

BTW super je kad neko zeli pricati o vanjskoj politici
i onda upita "što onda nisu i Castra smaknuli?" :-)

Posto vjerovatno neces skontati sta sam ti zelio reci
da ti pojasnim
Veze ti sa vezom nemas o onome o cemu zelis pricati
Arturo B

#4817 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote:

Pa ti si ono mislio ozbiljno...! :D

Ne kradu, nego kupuju, ali koliko im treba, a ne koliko bi Libija htjela... Placaju naftu novcem koji ce izvuc naplacujuci obnovu drzave koju su sjebali... S kim ti zivis... :D
Jel se zajebavas? Zli Ameri kupuju nafte koliko im treba, umjesto da kupuju koliko bi Libija htjela :D. To isto kao da dodjes u prodavnicu i da te tamo tjeraju da kupujes stvari koje ti ne trebaju.

Vrtis se u krug i iznosis neistine. Nisu oni sjebali drzavu
hrastov žižak

#4818 Re: LIBIJA

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
Jel se zajebavas? Zli Ameri kupuju nafte koliko im treba, umjesto da kupuju koliko bi Libija htjela :D. To isto kao da dodjes u prodavnicu i da te tamo tjeraju da kupujes stvari koje ti ne trebaju.

Za ovu analogiju s naftom i prodavnicom još jednom :lol: :lol: :lol:
Arturo B

#4819 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

sherbett wrote:nema lucidnih to je fakat. Sve poruše da spase napaćen narod, koji često nije do tad ni znao da pati, kupuju njihove firme, izvlače profit pa grade i naplaćuju se od spašene države. :D
Pa to svi znaju, piše i u novinama.
Tvoje shvatanje o ovoj temi je zaista djetinjastvo. I to ne kazem kao uvredu jer si kulturan diskutant ali zaista mislim da ne poznajes najbolje materiju o kojoj govorimo. Jednostavno ovo su gluposti nekih "alternativnih i neovisnih medija" (znaci navoda su vrlo znacajni).

Nisu oni sve porusili, niti su oni zapoceli rat. Ljudi moji, to isto kao da kazete da je Amerika razbila Jugoslaviju i zapocela rat u BIH i Hrvatskoj. Ljudi su bili nezadovoljni, kako to ne shvatate?
Arturo B

#4820 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

hrastov žižak wrote:
Arturo B wrote:

Pa budimo realni, samo smajlice i znas stavljati. Ne mogu ja ocekivati puno vise od tebe. Zamisli ti mozgova koji krive Ameriku jer ne kupuje nafte koliko Libijci hoce :D
muhafuca

#4821 Re: LIBIJA

Post by muhafuca »

sherbett wrote:@muhafuca
pa nisam ja prva počela..al ako nemam, ajde mi objasni.
Poveznicu po totalitarnim režimima nisam ja prva povukla...al ajde...ne shvaćaš ti ironiju, a ne ja MPO
Poenta je bila da brojni pokusaji atentata na Castra (osim Bay of Pigs incidenta)
nisu uopste vise nikakva tajna napisano je toliko knjiga o tome
bivsi agenti CIA-e su govorili o tome na raznoraznim Televizijama
snimljeno je toliko dokumentaraca o raznim pokusajima do u detalje
sa ljudima koji su ucestvovali u tome da to vise nikom nije ni zanimljiva tema

i nakon svega toga reci "zasto nisu ubili Castra" je nebuloza totalna

Dakle jesu pokusali (kao i na par puta Gadafija prije nego sto je zadnji plan bio uspjesan)
samo sto nisu uspjeli jer su druge globalno politicke okolnosti bile (SSSR i KGB bio puno
jaci i pazio Castra jer je tad bio im jako bitan velike stvari su se odigravale
u centralnoj i juznoj Americi a ne na Bliskom Istoku kao sada .....
itd da sad ne idem u detalje jer bih mogao dva dana pisati koliko ti materijala
fali da bi uopste se ukljucila u pricu o vanjskopolitickim dogadjanjima)

- nije nebuloza bila uopste poveznica po totalitarnim rezimima
Arturo B

#4822 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

sherbett wrote:
Arturo B wrote:
sherbett wrote:nema lucidnih to je fakat. Sve poruše da spase napaćen narod, koji često nije do tad ni znao da pati, kupuju njihove firme, izvlače profit pa grade i naplaćuju se od spašene države. :D
Pa to svi znaju, piše i u novinama.
Tvoje shvatanje o ovoj temi je zaista djetinjastvo. I to ne kazem kao uvredu jer si kulturan diskutant ali zaista mislim da ne poznajes najbolje materiju o kojoj govorimo. Jednostavno ovo su gluposti nekih "alternativnih i neovisnih medija" (znaci navoda su vrlo znacajni).

Nisu oni sve porusili, niti su oni zapoceli rat. Ljudi moji, to isto kao da kazete da je Amerika razbila Jugoslaviju i zapocela rat u BIH i Hrvatskoj. Ljudi su bili nezadovoljni, kako to ne shvatate?
Diskutantica, ja sam žensko, ne znam zašto svi misle da sam muško!
Slažem se da ne znam, jer ne znam sve. ali nemam problem da priznam kad nešto ne znam, a imam volju da naučim isto tako, da vidim kako netko drugi gleda i sa kog stajališta gleda.
Činjenica jest da Amerikanci pokušavaju nametnuti svoj sustav vladavine u zemljama u kojima ne funkcionira. Zašto? zbog liberalizacije tržišta dobrim djelom. Kapitalističke zemlje su drugačije uređene i imaju drugačije vrijednosti u svakom smislu naspram"diktatorskih", "militarističkih" "totalitarističkih" i drugih. one ne moraju po defoltu biti lošije uređene od neke zapadne zemlje ako gledamo u njihovim standardima i mjerilima, one su loše za liberalizaciju tržišta.
Sad, Libiju možemo gledati i iz drugih kuteva. Možda je to neka tranzicija na njihov način, ali libijskom narodu u ovoj situaciji svakako i dalje nije dobro. Što su postigli? To su plemenski uređena društva, al da, i to je demokracija...
Izvinjavam se, ne znam po nicku sam mislio da je musko u pitanju.

Zasto gledas kao da Amerikanci pokusavaju nesto nametnuti? Zasto ne gledas kao na to da je stanovnistvu Libije bilo dosta terora od 50 godina? Jer ljude mozes jebat kako hoces ali ne mozes koliko hoces, u tome je stvar. Treba samo mala iskra da sve ode u 3 pm, kao sto smo vidjeli. Amerika je tu odigrala perifernu ulogu, pomagala pobunjenicima, ali nikako je ne mozemo okriviti da je pocela sve to. I naravno da oni to rade iz svog interesa, jer budimo realni sve sto ljudi rade je uglavnom iz nekog interesa, ali vazne su posljedice toga. A posljedica je da se narod Libije oslobodio diktatora.

I jos jedna stvar mi nije jasna, zasto diktatorske i totalitaristicke zemlje stavljas pod navodne znake ako pricamo o Libiji za vrijeme Gadafija ili sadasnjoj Kubi? Mislis li da Kubanci vole Kastra i komunizam?

A to da li demokracija moze funkcionirati u drustvu kao sto je libijsko ne mozemo znati, barem ne u skorije vrijeme. Same drzave koje su dozivjele Arapsko proljece smatraju da ce se prave posljedica ovog dogadjaja vidjeti tek za 10-15 godina.
nosara

#4823 Re: LIBIJA

Post by nosara »

hrastov žižak wrote:
Arturo B wrote:

Ja sam mislio da je gore bio sarkastican, kad ono... :D
Arturo B

#4824 Re: LIBIJA

Post by Arturo B »

nosara wrote:
hrastov žižak wrote:
Arturo B wrote:

Ja sam mislio da je gore bio sarkastican, kad ono... :D

Iskusavati sarkazam na ljudima koji u 21. stoljecu vjeruju u komunizam bas i nije preporucljivo. Pogotovo ko ima slabiji stomak.
hrastov žižak

#4825 Re: LIBIJA

Post by hrastov žižak »

momak s marsa pao očiju mi
Post Reply