pa normalno laveAlfa_Ze wrote:nikad_vise wrote:ajd s ljudima ovamo su pare
![]()
na putu za Bolju Buducnost - SBB
ne slusaj ti njega ultima ovo je neki ubacen medju nase redove i zeli da unese nemir
pa normalno laveAlfa_Ze wrote:nikad_vise wrote:ajd s ljudima ovamo su pare
![]()
na putu za Bolju Buducnost - SBB
Je, mislim čak da je nikad više jedan od rijetkih dobrih produkata Fahrine stranke( ima štiha, veže rečenice)....šteta čo'jekaultima_palabra wrote:Ma simpa je meni kako ti to sve relativiziraš i izjednačiš... čak ti dobro ide, i nezgodan si oponentSamo što to sve ostaje na nivou foruma, a realnost čini svoje. Kad Fahro odsvira svoje, ti ode u novu stranku, a ja ostadoh na forumu da kritikujem
evo ti ''sef'' na TV1nikad_vise wrote:pa normalno lave..bolja buducnost je ako ima para
,zbog toga i zelimo bolje a ne crkavat u ovoj bijedi
![]()
Ma oni se samo bore za ovu zemlju kao i ostale patriote tipa dode i čovekakavdanakneiskustvu wrote:-LIBERO- wrote:Lizanje TV1 (citaj SBiH) i Fahre utemeljitelja,upravo na Senadovom dnevniku.
Ofanziva nazvana "uci u vlast posto-potom" pokrenuta od strane Fahre i Hareta upravo traje![]()
tako tipično za njih
Vodim da si ovdje najaktivniji Scepin trubadur,sutra ako budu vanredni izbori vidjet ces ko bi dobio a ko izgubio,.SDP bi pomeo mnoge a Scepo je dobio politicki proljev nije ni prvi obrok dovrsio,.....nikad_vise wrote:opet fula..ne vidim bas neko razocarenje onih koji su glasali za njega..sta vise mnogo je veci broj onih koji su razocarani u sda i sdp nakon ove koalicije..Bosnolog wrote:Nevjerovatno koliko je gnjeva navukao Scepo Abdic na sebe,cak i onih koji su glasali za njega svojim grabezljivim i licno intersno motivisanim potezima i izjavama,
Zaista je rekorder politickog samoubistva da mu u tako kratkom vremenu spadose gace,.Ni najveci pesimisti nisu ocekivali ovakav slobodni pad Scepe,
On je prvu politicki loptu sa centra igralista zabio u vlastiti gol,cak i njegova publika na stadionu je zanijemila.
Nesto se ne oglasavaju njegovi politicki i duhovni mentori od Cerica,Tunje Filipovica te senilnog Sidrana,Sto bi rekli covjek dobi politicki proljev a jos nije naucio ni gdje je WC-.znam,znam nije lose sto ti imas tako lijepe zelje samo ti njih podijeli s rajom na forumu
![]()
sto se tice tunje,cerica i sidrana to su intelektualne gromade i jedni od najuvazenih ljudi u BIH.Isto tako ta uvazena gospoda kad nesto kazu oni to potpisu svojim imenom a ne sakriti se iza nekog nicka i sa srednjom skolom nazvati jednog akademika budalom i slicno..
hajd sad reci da si bio ironican, plsveliki_fabio wrote:fahro je jedini glas razuma medju bosnjacima covjek ispred svog vremena. nesto slicno poput djindjica.
aha..zanimljivo je kako ti ne smeta lizanje jucerasnjih neprijatelja i zakletih oponenata sulejmana tihica i zlatke..sto je jos zanimljivije kako se bez trunke kritike sada gleda na koaliciju sa strankom koju ste do juce nazivali najvecim zlom BIH,kvislinzima,torovskom strankom,i slicno..al et kad mujo i suljo hoce u vlast onda to nije otom potom i to je neki lafo patriotizam sulje i muje ciji su kadrovi mahom iz ove drzave iznijeli dosad milijarde maraka..a kad fahro i hare hoce e tu je vec problem..neka ce naravno..sve stranke su formalno sad usle u vlast..od totalno nebitnih kordica,mesara,sda,sdp,sds,snsd,hdz,hdz90..i et jos fali sbb i szabih i bar nek svi budu vlast..hebaji ih i nak nema opozicije..-LIBERO- wrote:Lizanje TV1 (citaj SBiH) i Fahre utemeljitelja,upravo na Senadovom dnevniku.
Ofanziva nazvana "uci u vlast posto-potom" pokrenuta od strane Fahre i Hareta upravo traje![]()
BTW. Hare je odustao od ovoga ublehaskog avanturizma.nikad_vise wrote:aha..zanimljivo je kako ti ne smeta lizanje jucerasnjih neprijatelja i zakletih oponenata sulejmana tihica i zlatke..sto je jos zanimljivije kako se bez trunke kritike sada gleda na koaliciju sa strankom koju ste do juce nazivali najvecim zlom BIH,kvislinzima,torovskom strankom,i slicno..al et kad mujo i suljo hoce u vlast onda to nije otom potom i to je neki lafo patriotizam sulje i muje ciji su kadrovi mahom iz ove drzave iznijeli dosad milijarde maraka..a kad fahro i hare hoce e tu je vec problem..neka ce naravno..sve stranke su formalno sad usle u vlast..od totalno nebitnih kordica,mesara,sda,sdp,sds,snsd,hdz,hdz90..i et jos fali sbb i szabih i bar nek svi budu vlast..hebaji ih i nak nema opozicije..-LIBERO- wrote:Lizanje TV1 (citaj SBiH) i Fahre utemeljitelja,upravo na Senadovom dnevniku.
bosnolog..koliko god ti to gledao na tako jedan kratkovidan nacin mislim da se cak ti dosta simpatizera sdp-a samog s tim ne moze sloziti..sdp je godinama gradio reputaciju kao vjecni oponent sda i njihovom kriminalu i sad su zajedno zaplovili dalje i pogazili sve to..zivi bili pa vidjeli..fahrudin ih uzima lopatom na sledecim izborima..Vodim da si ovdje najaktivniji Scepin trubadur,sutra ako budu vanredni izbori vidjet ces ko bi dobio a ko izgubio,.SDP bi pomeo mnoge a Scepo je dobio politicki proljev nije ni prvi obrok dovrsio,.....![]()
nema tu vise kurtona i slicno..15 godina je proslo od rata i ljudi se sve vise sa raznih strana pocinju povezivati..to sto se neko sastane sa kusturicom ne mora znaciti da podrzava njegove ideje..sta vise i na temi o goranu bregovicu kojeg takodje prozivaju izdajicom i slicno,jasno je da je ljudima vise mrznje preko glave i da nemamo nista od toga da to potenciramo svaki dan..sve to treba pamtiti,sve treba znati ali svoj zivot prvestveno okrenuti prema tim stvarima nemoj s ovim nemoj s onim nema smisla..licno sam bio u kontaktu tokom ljeta sa par srba s opstine petrovo..dosta vremena sam proveo na orlovom jezeru i imao sam priliku da par puta pricam sa njihovim ljudima koji ne kriju negaciju genocida,nazivajuci to osvetom za srpska sela popaljena od bosnjaka,mladica i karadziica ne smatraju zlocincima i slicno..dosta puta smo usli u raspravu ali ljudi jednostavno ne zele prihvatiti drugu pricu..i pored sve moguce argumentacije..poslije toga sam jos mnogo puta isao tamo,zezali se,pricali ali u tu tematiku nismo ulazili..i to je to..ima mnogo stvari oko kojih se moze voditi normalna rasprava a vremenom ce i ljudskost i svijest prodadit i kod njih i kod nas pa cemo to malo bolje vidjeti sta je kome uradjeno..Sto se tic senilnih kvazi akademika koji idu kurtonu Nemanji na Mokru Goru nakon svega http://www.youtube.com/watch?v=bSlEIsOcgKQ i dobiju odjebaus za projekat drinske cuprije od tog istog fakina Nemanje onda sta je Avdo nego senilni alko naivac koji prodade i pogazi sve svoje dobro sto uradi i rece za svog zivota,Meni ga je zao sto je sebi dozvolio takvo ponizenje a toliko sam ga cijeni,Iskreno da ti kazem ne zamjeram mu puno jer ga je SDA ostavila i izdala a on sada mora da se ponizava da bi sebi egzistenciju obezbjedio,...Daj da formiramo namjenski fond da se takvi ljudi ne ponizavaju kada vec drzava ne brine o njima,mada su i sami krivi za to,......
tog istog tunju sam imao skoro priliku da slusam i ne djeluje mi kao neko ko je fakat senilan i neuracunljiv..mislim sta vise ja pak drzim do toga da ti uopste nisi kompetentna osoba da ocjenjujes njegove intelektualne sposobnosti..sto se tice ognjena petrovica,za tog covjeka i njegov zlocin je se trebala pobrinuti pravna drzava i oni koji su godinama bili dio nje..znaci sda prije svega..stranka koja je stub sadasnje koalicije s sdp-om..ne mozes reci za covjeka da je zlocinac ako nije osudjen..i to sto je dao reisu pare za centar..taj covjek je znaci zvanicno najveci organ opstine doboj i taj covjek je izabran od naroda..reis je dosao njemu u kucu i ne moze reis sad praviti skandale odbijajuci sastanak sa istim i pogorsavajuci tim polozaj bosnjaka..Taj isti Avdo i Tunjo su odavno postali senilni i politicki neuracunljivi,jer im mozdane vijuge nemaju sirine sto je biolosko stanje koje dolazi sa godinama a njihove vizije su odavno ogranicene,naivne i kontradiktorne,...Umjesto da su bili avangarda ujedinjenja Bosne i Bosnajka kroz bosansku odnosno bosnjacku akademoju akademika ove dvije decenie, oni podrzavaju Scepu Abdica skupa sa nemoralnim Reisom Cericem koji uzima donacije za reisovate iz ruku dzelata njegovog umeta u Doboju od Obrena Petrovica ratnog nacalnika MUP-a Doboja koji pobi o protjera Bosnjake a nakon rata u Kotorskom kao posljeratni nacelnik Doboja otima zemlju prezivjelima na kojoj grade kuce onima koji su ih protjerali,....![]()
potpis..uglavom sve u svemu mozemo se slozit po pitanju ovog..Ja nisam javna licnost kao i vecina na ovom forumu da moram objelodaniti svoje ime i prezime i biorafiju(ja bih rekao da nemaju nikakvu skolu oni koji ne vide dalje od svog vlastitog nosa jer su politicki nepismeni i bez vizije vec su motivisani licnostranackim interesima) Nisam dio javnih politickih licnosti koje narod placa vec samo jedan obicni forumas kao i vecina koji ima svoj stav i misljenje,a motiv je druzenje i rasparava o vaznim pitanjima po BiH i njenih gradana o kojima vodimo rasprave na ovom forumu.Oni koji su javne licnosti i bivaju placani poreskim novcem BH gradana ce biti uvijek predmet rasprave,kritike,prozivke kao i podrske ovisno o onome sto i kako budu radili za ono sto su trazili podrsku glasaca i dobili....
-LIBERO- wrote:BTW. Hare je odustao od ovoga ublehaskog avanturizma.nikad_vise wrote:aha..zanimljivo je kako ti ne smeta lizanje jucerasnjih neprijatelja i zakletih oponenata sulejmana tihica i zlatke..sto je jos zanimljivije kako se bez trunke kritike sada gleda na koaliciju sa strankom koju ste do juce nazivali najvecim zlom BIH,kvislinzima,torovskom strankom,i slicno..al et kad mujo i suljo hoce u vlast onda to nije otom potom i to je neki lafo patriotizam sulje i muje ciji su kadrovi mahom iz ove drzave iznijeli dosad milijarde maraka..a kad fahro i hare hoce e tu je vec problem..neka ce naravno..sve stranke su formalno sad usle u vlast..od totalno nebitnih kordica,mesara,sda,sdp,sds,snsd,hdz,hdz90..i et jos fali sbb i szabih i bar nek svi budu vlast..hebaji ih i nak nema opozicije..-LIBERO- wrote:Lizanje TV1 (citaj SBiH) i Fahre utemeljitelja,upravo na Senadovom dnevniku.
Ostao je samo Fahro,nasa perjanica iz Crne Gore,nas branitelj i dobrotvor.
Sto se tice Zlatka i Sulejmana,i o tome vrlo rado,ali na nekoj drugoj temi,ova je o Fahrudinu velicanstvenom.
10. januar 2011. godine
Uoči susreta političkih stranaka: SDP popustio, dva HDZ-a ulaze u vlast
Lideri parlamentarnih stranaka trebali bi danas u zgradi institucija BiH održati novi sastanak koji je dogovoren na njihovom ranijem susretu 29. decembra prošle godine u Sarajevu.
Svoj dolazak na sastanak jučer su potvrdili predstavnici SNSD-a i SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 te Saveza za bolju budućnost BiH. Ranije su svoju opstrukciju ovog susreta najavili čelnici SDP-a, SDA, ali i SBiH, čiji su predstavnici prisustvovali prvom sastanku i čak potpisali poziv za partije Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića.
Šta se mijenja
Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić istakao je da se njegova stranka "neće odazivati na sastanke na kojima, bukvalno, nema ništa".
- Evidentno je da je taj sastanak osuđen na neuspjeh, s obzirom na to da će se pojaviti mali broj stranaka. Manji nego na prvom sastanku. Evidentno je da to ne može rezultirati ničim, jer nema jasne osnove oko čega bi se moglo razgovarati - smatra Hadžić.
Za razliku od njega, potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić kazao je za naš list da će ta stranka na najvišem nivou prisustvovati današnjem sastanku. Očekuje da dođu i predstavnici stranaka koji su ranije učestvovali u razgovorima, ali i ostale parlamentarne stranke.
- Ako do toga ne dođe, to neće biti dobro. Očekivali smo da se na tom sastanku napravi konkretniji korak prema formiranju vlasti koje traje neopravdano dugo. Ako sutra ne bi bilo dogovora, ne vidim šta bi se to promijenilo u jednom danu, pa da do dogovora dođe 11. januara. SDP, potpomognut SDA, vodi čak i međunarodnu kampanju da se sastanak u ponedjeljak minira i sve prebaci na kompromisni plan SDA koji nije ništa drugo do alter ego Zlatka Lagumdžije. Ukoliko u ponedjeljak ne bi bilo uspjeha, ne vjerujem da mi imamo namjeru svaki dan dolaziti na sastanke samo zato što ih organizira neko drugi. Ne znam da li bismo uopće učestvovali na sastanku 11. januara, ali na najvišem nivou sigurno ne - kazao je Radojičić.
Dodao je kako vjeruje da Lagumdžija silom prilika mora politički reterirati u odnosu na ranije stavove jer je posve jasno da postoji minorna mogućnost da se u Federaciji BiH vlast formira bez dva HDZ-a, dok je na razini države to nemoguće učiniti. Nije optimist u vezi s kompromisnim prijedlogom SDA. Tu, kaže on, Tihić igra za Lagumdžiju, što je više smiješno nego žalosno.
Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je veći optimist. Ističe da se današnji sastanak treba održati kako bi se pokazala dobra volja za hitno formiranje vlasti u državi. Svi oni koji ne žele doći u Parlament BiH da razgovaraju, ističe Čović, trebaju se zapitati šta stvarno žele.
- Sa sastankom u ponedjeljak povezan je i sastanak najavljen za dan kasnije. Meni se čini da su stvari krenule u dobrom pravcu. Sada postoji volja da se traže rješenja kako napraviti zajednički sadržatelj rada budućih vlada. Trebamo tražiti rješenja kako bi parlamentarna većina sa sličnim sadržajem djelovala od lokalne razine do države. Razgovori u tom pravcu su krenuli. Ono što je dobro, mi smo sastankom 29. decembra ohrabrili SDA i SDP da traže rješenja i ne budu isključivi - naglašava Čović, dodajući kako se uvidjelo da je opasno negirati volju jednog naroda.
Slijede iskoraci
Čelnik HDZ-a BiH vjeruje da bi se u naredne dvije sedmice mogli napraviti iskoraci u formiranju vlasti.
- Na osnovu mojih kontakata sa stranačkim liderima, vjerujem da će se na sastanku u utorak, 11. januara, napraviti kostur buduće vlasti, iako sam, možda, preoptimističan. Mislim da je SDP sada spreman prihvatiti dva HDZ-a za partnere. To su pokazali razgovori koje smo imali. Mada u ovom svemu niko ne može biti pobjednik ili gubitnik. To je realnost ovog trenutka. Nakon bošnjačkog i srpskog naroda logično je da sada predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz hrvatskog naroda. Meni se čini da smo blizu tog dogovora. Ide se u tom pravcu. Prijedlog treba dati stranka ili stranke koje imaju najviše potpore naroda - rekao je Čović.
Hadžić: Nespretna interpretacija portparola SDA
Hadžić je rekao da će SDP sudjelovati na susretu 11. januara jer se radi o "institucionalnom sastanku" na kojem će biti sve stranke, a kako bi vidjeli do čega su došli. Evidentno je, veli, da postoji više matematičkih, nacionalnih i programskih blokova i da je u takvoj konstalaciji odnosa svaki od zahtjeva legitiman. On govori o nužnosti formiranja vlasti što je moguće prije sa svim koji su zainteresirani.
- Ako će to samo biti sastanak oko sastava vlade, mi ćemo biti prisutni, ali to neće biti sastanak za nas. Što se tiče relaksacije odnosa, zategnutosti je bilo zbog zahtjeva za trećim entitetom. Ko prvi odustane od priče o trećem entitetu, može razgovarati sa SDP-om. Ko traži podjele u BiH, za nas nije ozbiljan partner. Što se tiče prijedloga SDA za formiranje vlasti, vjerujem da takvog dokumenta nema niti će biti prezentiran bilo kome. Prema onom što smo mogli vidjeti, radi se o poprilično nespretnoj interpretaciji portparola SDA (Salmira Kaplana, op.a.). SDA je potpisnik Platforme SDP-a. Bilo kakva druga platforma značila bi odustajanje od ranije potpisane Platforme - smatra Hadžić.
Šta je poručio Josipović
Čović je za naš list potvrdio da je razgovarao s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem nakon njegovog susreta sa Zlatkom Lagumdžijom.
- Ispričali smo se. Srest ćemo se u narednim danima. Poruka da dva HDZ-a moraju biti dio vlasti dostavljena je i Lagumdžiji, ali i Tihiću. Treba uvažavati izbornu volju. Kada su u pitanju Hrvati, nezamislivo je praviti vlast bez dva HDZ-a. Zbog toga sam optimist - kaže Čović.
Terzić: Razgovarati i danas i sutra, ali nikoga ne zanima Tihićeva platforma
Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Adnan Terzić potvrdio je za "Avaz" da će SBB BiH kao ozbiljna stranka doći na današnji sastanak u institucije BiH, s obzirom na to da je predsjednik Saveza Fahrudin Radončić jedan od inicijatora i potpisnika poziva SDP-u i SDA.
- Smatramo da bi bilo odgovorno od svih stranaka da se sutra (ponedjeljak, op.a.) pojave kako bi mogli ispuniti osnovnu zadaću tog sastanka, a to je da se pripremi ozbiljan razgovor o sastanku koji je sazvao Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Parlamentarne skupštine, kako bismo mogli doći do Kolegija Parlamenta BiH i izvesti zemlju iz institucionalne krize.
Drago mi je da je SBB, sudeći po svemu što se sada dešava na političkoj sceni, svojom principijelnom politikom, a pogotovo predsjednik Radončić konstruktivnim pristupom implementaciji izbornog rezultata, već doprinio tome da izborni pobjednici odustanu od ideja koje su BiH vodile prema totalnoj krizi vlasti.
Očito je da naš koncept da izborni pobjednici i legalno i legitimno izabrani predstavnici Srba i Hrvata trebaju biti u vlasti i učiniti da ona bude funkcionalna od države do kantona.
Nadamo se da će svaki naredni sastanak biti korak naprijed u implementaciji izbornih rezultata. Ipak, imamo ozbiljnu rezervu jer Tihić i SDA dolaze s prijedlogom platforme koja treba BiH izvući iz krize. Tihić je posljednji čovjek koji može ponuditi program izlaska iz krize, jer su on i njegova stranka doveli i do ekonomske i do političke krize. Zato nas ta njegova platforma i ne može zanimati - kazao je Terzić.
Ne opterećuju me politički šverceri Lijanovići
Kada je u pitanju uloga NSRzB-a i HSP-a u formiranju vlasti, Čović kaže da se te dvije stranke ne trebaju zanositi, jer je narod poslao jasnu poruku na izborima 3. oktobra.
- Ne mislim nikog isključiti. Ko može prihvatiti platformu jednakopravnosti sva tri naroda u BiH, dobro je došao. Mislim da su Lijanovići i HSP pretjerali u davanju značaja onom što su dobili od naroda. Ljudi koji misle da mogu sitnim trgovinama prodati i ključne nacionalne interese i interese države mislim da su na krivom putu. Što prije to shvate, bit će im lakše. Što misle Lijanovići kao sitni politički šverceri, to me ne opterećuje - dodao je Čović.
Belkić: Nećemo doći
Potpredsjednik SBiH Beriz Belkić potvrdio je za BHT da se njegova stranka neće odazvati sastanku 10. januara niti ima namjeru učestvovati u daljnjim stranačkim razgovorima.
- Kako sada stvari stoje, i jedan i drugi blok predvođen sa SDP-om i SNSD-om ne nudi rješenja za državnu imovinu. Naprotiv, oni razvlašćuju državu BiH. SBiH će biti protiv uspostave takve parlamentarne većine - kazao je Belkić.
F.Vele/ Dnevni Avaz
Nadamo se da će svaki naredni sastanak biti korak naprijed u implementaciji izbornih rezultata. Ipak, imamo ozbiljnu rezervu jer Tihić i SDA dolaze s prijedlogom platforme koja treba BiH izvući iz krize. Tihić je posljednji čovjek koji može ponuditi program izlaska iz krize, jer su on i njegova stranka doveli i do ekonomske i do političke krize. Zato nas ta njegova platforma i ne može zanimati - kazao je Terzić.
10. januar 2011. godine
Završen sastanak rukovodstava pet parlamentarnih stranaka
Rukovodstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, HDZ 1990, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) zaključila su danas u Sarajevu da će nastaviti nastojanja da što prije bude formirana parlamentarna većina na nivou BiH i na ostalim nivoima na kojima još nije formirana, izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić.
Rekao je da su na sastanak bili pozvani i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, ali da se nisu pojavili, kao ni predstavnici Stranke za BiH (SBIH), koji su, kao šesta partija, učestvovali na prethodnim razgovorima krajem decembra.
"Mi smo danas bili pripravni razgovarati o smjernicama za programsku platformu za uspostavu parlamentarne većine, ali s obzirom na to da se nije odazvao jedan broj stranaka, razgovarali smo o tome kako da deblokiramo ovaj proces“, rekao je Ljubić, koji je koordinirao sastanak.
Prema njegovim riječima, sljedeći sastanak će sazvati i koordinirati SBB BiH.
Učesnici su optužili stranke koje se nisu odazvale pozivu da "opstruiraju proces formiranja vlasti u BiH, da su napravili korak dalje u produbljivanju krize u zemlji i osudili na propast sastanak političkih stranaka koji će biti održan sutra u Sarajevu na poziv privremenog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH".
Lider SNSD-a Milorad Dodik ukazao je na potrebu što skorijeg uspostavljanja Vijeća ministara BiH, dodajući da će predstavnici pet stranaka nastaviti da tragaju za rješenjem u vezi sa konstituisanjem vlasti.
Ponovio je da je BiH "složena zemlja" i da u njenim institucijama vlasti moraju biti "predstavnici naroda, a ne pripadnici naroda".
"Kako to obezbijediti u uslovima kada SDP i SDA tvrde da nisu narodne partije. Zašto neko ko sebe ne smatra predstavnikom naroda želi da uzme narodne pozicije u ministarskom vijeću", rekao je Dodik.
"Predstavnici bošnjačkog naroda nisu bili tu, izuzev Radončića, kojem se zahvaljujem na tome jer mislim da radi najbolju moguću stvar za BiH, a oni arogantni, s druge strane, koji šetaju sada negdje po Sarajevu i sprdaju se po kafićima u ovom trenutku, ne doprinose afirmaciji bošnjačkog nacionalnog interesa, a duboko razgrađuju BiH", rekao je lider SNSD-a.
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da "oni koji izbjegavaju doći na sastanke u Parlament BiH šalju vrlo jasnu poruku kako razmišljaju o BiH".
"Poziv je i dalje otvoren za one koji su stvarno predstavnici svojih naroda. Ja sam i dalje u značajnoj mjeri optimističan da ćemo veoma skoro krenuti u izgradnju vlasti kako bi se bavili životnim pitanjima, a ne politizirali svakodnevnicu", rekao je Čović i naglasio da se "bez legitimnih predstavnika naroda ne može formirati vlast na bilo kojem nivou u BiH".
Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da, kao rezultat današnjeg sastanka, nije ponuđena nikakva platforma, "pogotovo ne platforma koja liči na neke druge i koja je eliminatornog tipa".
"Želimo da, u jednoj tolerantnoj atmosferi, ne pravimo elitistički skup pet stranaka, nego da ga iskreno proširimo za dijalog i napravimo platformu koja će biti boljitak za BiH", rekao je on.
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da je BiH država koja može funkcionisati samo na principu dogovora i kompromisa.
"Isključivi stavovi koji dolaze od pojedinih stranaka po principu 'ili prihvati ovo što ja tražim i što ja nudim ili neće biti nikako vlasti' dovešće do nečega što niko ovdje ne želi. Čekaćemo da vidimo na koji način će se u Federaciji BiH rasplesti ova politička kriza, jer politički faktori iz RS imaju većinski jedinstveni stav. Spremni smo za dogovor i kompromis, ali ne i da prihvatimo bilo kakve ucjene i isključivost", kazao je on.
Onasa
ultima..po toj logici ako si ti bio glasac SDA recimo ja shodno tome mogu popljuvati tebe iako nisi imao neku funkciju..ultima_palabra wrote:Nadamo se da će svaki naredni sastanak biti korak naprijed u implementaciji izbornih rezultata. Ipak, imamo ozbiljnu rezervu jer Tihić i SDA dolaze s prijedlogom platforme koja treba BiH izvući iz krize. Tihić je posljednji čovjek koji može ponuditi program izlaska iz krize, jer su on i njegova stranka doveli i do ekonomske i do političke krize. Zato nas ta njegova platforma i ne može zanimati - kazao je Terzić.Pa u kojoj si ti stranci tad bio, uhljupe
sjo šuplje Titam'nikad_vise wrote: ultima..po toj logici ako si ti bio glasac SDA recimo ja shodno tome mogu popljuvati tebe iako nisi imao neku funkciju..
i da hebemo svim SDP-ovcima sve na kamaru ako bi recimo njihov predsjednik stranke ispao kriv u nekoj od afera koji se vode uz njegovo ime?mojne tako ipak si ti legalista
09. januar 2011. godine
Adnan Bašić: Država je već blokirana
Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i učesnik nedavno održanih pregovora delegacija šest parlamentarnih stranaka u Sarajevu, u intervjuu za "Dnevni avaz" kazao je da građani BiH plaćaju ceh zbog nemogućnosti političara u BiH da se dogovore o formiranju vlasti na državnom nivou.
Ocijenio je i da je od stranaka koje su dobile najveći broj glasova na proteklim općim izborima nepošteno da na ovaj način odgovaraju na povjerenje svojih birača.
Kako komentirate činjenicu da četiri mjeseca od okončanja općih izbora u BiH Državni parlament još nije konstituiran?
- Žao mi je zbog svega što se dešava. Član sam Saveza za bolju budućnost BiH, nove stranke u kojoj sjede ljudi koji jedva čekaju priliku da nešto učine za svoju domovinu. Ipak, spriječeni su u tome. Da ironija bude još veća, u Parlamentu sjede i ljudi koji pripadaju strankama koje su tu već godinama, a krivca za neformiranje vlasti traže na drugim mjestima.
Na koje stranke mislite?
- Prvenstveno na SDA. Govorim kao poslanik u Parlamentu i kao čovjek koji će po svojoj funkciji morati da odlučuje o sudbini države BiH. SBB još nije imao priliku da se dokaže, a na meti je njihovih kritika. Mislim da to nije uredu.
Postizborni period u BiH prolazi u "principima" lidera pojedinih stranaka da ne razgovaraju ili ne koaliraju s drugim strankama zbog ličnih animoziteta ili međustranačkih nesuglasica. Bojite li se da bi ovakvo stanje, ako potraje, moglo dovesti do potpune blokade države?
- Država je već blokirana! Ovo je sve već viđeno iz prethodnog mandata. Isti ljudi vršili su iste opstrukcije. Ja sam legalista i moram to biti. Položio sam svečanu zakletvu u Parlamentu, kao i svi poslanici. Poštujem i poštovat ću dejtonsku BiH i njen Ustav, jer to moram i jer je to moja moralna obaveza kao građanina i kao čovjeka koji je ušao u Parlament. Ali, nijedan zakon na svijetu ne može me natjerati da je volim. To nije ona zemlja koju bih želio vidjeti kao čovjek koji se tu rodio i koji će tu umrijeti.
Nažalost, neki ne samo da je ne vole nego je i ne poštuju. A građani su upravo tim ljudima dali najveće ovlasti. Dali su im pravo da vladaju. I, eto, sada vide šta su dobili.
Ko snosi najveću odgovornost zbog praktične blokade državnih institucija?
- Oni koji su dobili najveći broj glasova na izborima i svi plaćamo ceh toga. Krajnje je vrijeme da se stvori pozitivna energija, da se uspostavi red, da se izaberu ljudi koji trebaju voditi državu.
Dodik je došao
Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić zamolio je Milorada Dodika da sjedne za sto sa Zlatkom Lagumdžijom i razgovara, kako bi državne institucije, prvenstveno Parlament BiH, konačno profunkcionirale. Kakve su posljedice po državu ako se to ne dogodi ili ako ti razgovori ne rezultiraju postizanjem dogovora?
- Po svojoj funkciji bio sam dio tima koji je učestvovao na nedavnom sastanku šest stranaka u Sarajevu. Razgovarati se mora i na kraju će opet svi morati sjesti i dogovoriti se. Žalosno je što ćemo plaćati međuvrijeme dok do toga ne dođe.
Šta očekujete od nastavka sastanka političkih lidera zakazanog za 10. januar u Sarajevu?
- Dobro je što smo postigli to da neki ljudi dođu u Parlament BiH. Milorad Dodik odbijao je doći u Sarajevo, a ne u Parlament. Kao privremeni predsjedavajući, moram biti domaćin i bit ću na svakom sastanku koji bude zakazan. Ali, ne mogu govoriti o tome ko će na tim sastancima učestvovati.
Nizak udarac
Kako biste ocijenili platformu koju su usaglasile četiri stranke sa SDP-om na čelu?
- Svaki program rada je dobar. Nije problem u platformi. Problem je u načinu kako će se ona implementirati, odnosno ko će dobiti koji dio kolača iz te platforme. Sada nam se svima potura taj dokument u smislu - ako nećete ovu platformu, vi niste patriota i ne volite državu. To je vrlo nizak udarac.
Nismo mi napravili dejtonsku BiH
Zlonamjerni mediji koje kontroliraju pojedine političke partije u BiH tvrdili su da se na sastanku šest stranaka "ruši država" i da bi ta koalicija bila pogubna po BiH. S druge strane, SBB BiH i SBiH jasno su kazali da nije formirana nikakva koalicija i da su došli samo da razgovaraju. O čemu se, osim onoga što smo mogli čuti javno, na tom sastanku razgovaralo?
- Žuta štampa time unosi sve više nemira u javnost, jer smatraju da to podiže njihov mali tiraž. Sastanak je bio kao i svaki drugi, a razgovor kao i svaki u kojem razgovaraju političari. Izašlo se u javnost s detaljima i jasno se reklo da je novi sastanak zakazan za 10. januar i da se pozivaju i druge dvije stranke (SDP i SDA) da dođu.
Ispada da se niko ni sa kim ne bi trebao sastati, jer ako se sastane, odmah pravi grešku. Pa, nismo mi napravili dejtonsku BiH, već smo je dobili na tacni.
Sanita Rožajac (Dnevni avaz)
A ne, ne, nećemo tako Dinonikad_vise wrote:ultima..po toj logici ako si ti bio glasac SDA recimo ja shodno tome mogu popljuvati tebe iako nisi imao neku funkciju..ultima_palabra wrote:Nadamo se da će svaki naredni sastanak biti korak naprijed u implementaciji izbornih rezultata. Ipak, imamo ozbiljnu rezervu jer Tihić i SDA dolaze s prijedlogom platforme koja treba BiH izvući iz krize. Tihić je posljednji čovjek koji može ponuditi program izlaska iz krize, jer su on i njegova stranka doveli i do ekonomske i do političke krize. Zato nas ta njegova platforma i ne može zanimati - kazao je Terzić.Pa u kojoj si ti stranci tad bio, uhljupe
i da hebemo svim SDP-ovcima sve na kamaru ako bi recimo njihov predsjednik stranke ispao kriv u nekoj od afera koji se vode uz njegovo ime?mojne tako ipak si ti legalista
mah jedna lasta ne cini proljećeChmoljo wrote:sjo šuplje Titam'nikad_vise wrote: ultima..po toj logici ako si ti bio glasac SDA recimo ja shodno tome mogu popljuvati tebe iako nisi imao neku funkciju..
pa Terza nije bio glasač nego visoki funkcioner strankenidže veze Titam'
nikad_vise wrote:@Bosnologbosnolog..koliko god ti to gledao na tako jedan kratkovidan nacin mislim da se cak ti dosta simpatizera sdp-a samog s tim ne moze sloziti..sdp je godinama gradio reputaciju kao vjecni oponent sda i njihovom kriminalu i sad su zajedno zaplovili dalje i pogazili sve to..zivi bili pa vidjeli..fahrudin ih uzima lopatom na sledecim izborima..Vodim da si ovdje najaktivniji Scepin trubadur,sutra ako budu vanredni izbori vidjet ces ko bi dobio a ko izgubio,.SDP bi pomeo mnoge a Scepo je dobio politicki proljev nije ni prvi obrok dovrsio,.....![]()
nema tu vise kurtona i slicno..15 godina je proslo od rata i ljudi se sve vise sa raznih strana pocinju povezivati..to sto se neko sastane sa kusturicom ne mora znaciti da podrzava njegove ideje..sta vise i na temi o goranu bregovicu kojeg takodje prozivaju izdajicom i slicno,jasno je da je ljudima vise mrznje preko glave i da nemamo nista od toga da to potenciramo svaki dan..sve to treba pamtiti,sve treba znati ali svoj zivot prvestveno okrenuti prema tim stvarima nemoj s ovim nemoj s onim nema smisla..licno sam bio u kontaktu tokom ljeta sa par srba s opstine petrovo..dosta vremena sam proveo na orlovom jezeru i imao sam priliku da par puta pricam sa njihovim ljudima koji ne kriju negaciju genocida,nazivajuci to osvetom za srpska sela popaljena od bosnjaka,mladica i karadziica ne smatraju zlocincima i slicno..dosta puta smo usli u raspravu ali ljudi jednostavno ne zele prihvatiti drugu pricu..i pored sve moguce argumentacije..poslije toga sam jos mnogo puta isao tamo,zezali se,pricali ali u tu tematiku nismo ulazili..i to je to..ima mnogo stvari oko kojih se moze voditi normalna rasprava a vremenom ce i ljudskost i svijest prodadit i kod njih i kod nas pa cemo to malo bolje vidjeti sta je kome uradjeno..Sto se tic senilnih kvazi akademika koji idu kurtonu Nemanji na Mokru Goru nakon svega http://www.youtube.com/watch?v=bSlEIsOcgKQ i dobiju odjebaus za projekat drinske cuprije od tog istog fakina Nemanje onda sta je Avdo nego senilni alko naivac koji prodade i pogazi sve svoje dobro sto uradi i rece za svog zivota,Meni ga je zao sto je sebi dozvolio takvo ponizenje a toliko sam ga cijeni,Iskreno da ti kazem ne zamjeram mu puno jer ga je SDA ostavila i izdala a on sada mora da se ponizava da bi sebi egzistenciju obezbjedio,...Daj da formiramo namjenski fond da se takvi ljudi ne ponizavaju kada vec drzava ne brine o njima,mada su i sami krivi za to,......
tog istog tunju sam imao skoro priliku da slusam i ne djeluje mi kao neko ko je fakat senilan i neuracunljiv..mislim sta vise ja pak drzim do toga da ti uopste nisi kompetentna osoba da ocjenjujes njegove intelektualne sposobnosti..sto se tice ognjena petrovica,za tog covjeka i njegov zlocin je se trebala pobrinuti pravna drzava i oni koji su godinama bili dio nje..znaci sda prije svega..stranka koja je stub sadasnje koalicije s sdp-om..ne mozes reci za covjeka da je zlocinac ako nije osudjen..i to sto je dao reisu pare za centar..taj covjek je znaci zvanicno najveci organ opstine doboj i taj covjek je izabran od naroda..reis je dosao njemu u kucu i ne moze reis sad praviti skandale odbijajuci sastanak sa istim i pogorsavajuci tim polozaj bosnjaka..Taj isti Avdo i Tunjo su odavno postali senilni i politicki neuracunljivi,jer im mozdane vijuge nemaju sirine sto je biolosko stanje koje dolazi sa godinama a njihove vizije su odavno ogranicene,naivne i kontradiktorne,...Umjesto da su bili avangarda ujedinjenja Bosne i Bosnajka kroz bosansku odnosno bosnjacku akademoju akademika ove dvije decenie, oni podrzavaju Scepu Abdica skupa sa nemoralnim Reisom Cericem koji uzima donacije za reisovate iz ruku dzelata njegovog umeta u Doboju od Obrena Petrovica ratnog nacalnika MUP-a Doboja koji pobi o protjera Bosnjake a nakon rata u Kotorskom kao posljeratni nacelnik Doboja otima zemlju prezivjelima na kojoj grade kuce onima koji su ih protjerali,....![]()
potpis..uglavom sve u svemu mozemo se slozit po pitanju ovog..Ja nisam javna licnost kao i vecina na ovom forumu da moram objelodaniti svoje ime i prezime i biorafiju(ja bih rekao da nemaju nikakvu skolu oni koji ne vide dalje od svog vlastitog nosa jer su politicki nepismeni i bez vizije vec su motivisani licnostranackim interesima) Nisam dio javnih politickih licnosti koje narod placa vec samo jedan obicni forumas kao i vecina koji ima svoj stav i misljenje,a motiv je druzenje i rasparava o vaznim pitanjima po BiH i njenih gradana o kojima vodimo rasprave na ovom forumu.Oni koji su javne licnosti i bivaju placani poreskim novcem BH gradana ce biti uvijek predmet rasprave,kritike,prozivke kao i podrske ovisno o onome sto i kako budu radili za ono sto su trazili podrsku glasaca i dobili....
neg sta ti mislis na sto ce ovo sve izaci?ultima_palabra wrote:Neg šta neg je usroHaj dovoljna mu je kazna što je danas sjedio do Vasketa na sastanku
slusaj bosnolog..jel ti mislis da bi ja nakon toga njima trebao jebat mater i otici kuci uzeti ak-47 i pobit ih sve do jednog ko zeceve..ja ti kazem kako je bilo i da o tome onda radije ne treba pricati..mani gluposti..ja hocu da izadjem u doboj teslic tuzlu sarajevo banjaluku i svaki grad u BIH a ne da trabunjam o nekom velikosbstvu i slicnim sranjima..kad o tome pricam onda pricam na mjestima gdje je mjesto primarno za to..a od mene sad ocekujes da idem pucam po ljudima zato sto oni imaju svoju pricu ja svoju..pa ovdje vas evo milion napada fahrudina da je velikosrbin,kriminalac i slicno..a nigdje dokaza..i vama to nista ne znaci..isto tako njima ne znaci nista sto ima presuda za nasera..Bosnolog wrote:
Ne samo da si Scepin ti si i velikosrpski trubadur i amnesticar njihovih velikosrspkih rabota u BiH,....znaci ako zlocinac kaze da nije i ne prihvata da je pocino zlocine onda trebamo da prihvatimo to kao njegov stav i pomiriti se sa tom realnoscu i njohovim pravdanjem zlocina na koji se pozivaju jos iz turskog vakta,..Oric je bio u Hagu osloboden tebi kao prodali ubvlehe koje ti ovdje ublehiras,.....
To isto vazi i za ostale odgovore,neman sto drugo reci osim "Pomoz Bog Junace" nisam te prepoznao,tebi Scepi savjert neka se Scepo jos jace veze uz velikosrpsku Miskovicevu hobotnici i pomogne mu da velikosrpski i ruski kapital kolonijalizira Bosnu kada je nisu uspjeli pregaziti i zauzeti haubicama i tenkovskim gusjenicama,zato imaju svog Scepu da im pomogne da to odrade mnogo perfidnije uz pomoc njegove Sceponsoni stranke.....