BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
- strong69
#4801 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Mozda nije pravo mjesto, vjerovatno se vise odnosi na podforum politika. Ali mjesto mu je i na ekonomiji pa cu se praviti da smo u normalnoj drzavi gdje politika pokrece i podrzava ekonomiju.
Kome je mrsko da cita, radi se o sljedecem. UIO, i njen UO kojeg cini ministri finansija oba entiteta odlucili su nakon piva u nacrt zakona za povecanje akciza staviti i bezalkoholne sokove. Povecanje bi sa sadasnjih 0,10 KM bilo na novih 0,25 KM. To povecanje iznosi 150%. Uzimajuci u obzir da se u BIH najvise sokova uvozi iz Srbije gdje NE POSTOJI akciza na bezalkoholna pica jasno je da domaci proizvodaci sokova nece biti u mogucnosti konkurisati dalje srpskim uvoznim sokovima. Napominjem, akciza se mora platiti, kao i PDV, do 10-og u mjesecu a sada bi se taj iznos povecao za 150%. U zemljama u okruzenju akcize ne postoje ili su manje od predlozenih u BiH.
Ova drzava, federalna vlada i ostali u ovoj zemlji popunjavaju crnu rupu zvanu budzet. Sve to cine preko ledja privrede i od realnog sektora prave hodajuceg mrtvaca. Privreda i ono sto je od nje ostalo moraju da se zaduzuju kod banaka da bi drzavi placali sve vece obaveze. Na kraju, za sve to ispasta radnik jer firma mu nece povecati platu s obzirom da mora prvo platiti drzavi, nakon toga banci a tek onda radniku koji ce na kraju ostati bez posla.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/vtk- ... /160422079
Sramotna, jadna i bijedna pljacka od strane drzave. Ne vodeci racuna o hiljadama zaposlenih u ovoj oblasti.
Kome je mrsko da cita, radi se o sljedecem. UIO, i njen UO kojeg cini ministri finansija oba entiteta odlucili su nakon piva u nacrt zakona za povecanje akciza staviti i bezalkoholne sokove. Povecanje bi sa sadasnjih 0,10 KM bilo na novih 0,25 KM. To povecanje iznosi 150%. Uzimajuci u obzir da se u BIH najvise sokova uvozi iz Srbije gdje NE POSTOJI akciza na bezalkoholna pica jasno je da domaci proizvodaci sokova nece biti u mogucnosti konkurisati dalje srpskim uvoznim sokovima. Napominjem, akciza se mora platiti, kao i PDV, do 10-og u mjesecu a sada bi se taj iznos povecao za 150%. U zemljama u okruzenju akcize ne postoje ili su manje od predlozenih u BiH.
Ova drzava, federalna vlada i ostali u ovoj zemlji popunjavaju crnu rupu zvanu budzet. Sve to cine preko ledja privrede i od realnog sektora prave hodajuceg mrtvaca. Privreda i ono sto je od nje ostalo moraju da se zaduzuju kod banaka da bi drzavi placali sve vece obaveze. Na kraju, za sve to ispasta radnik jer firma mu nece povecati platu s obzirom da mora prvo platiti drzavi, nakon toga banci a tek onda radniku koji ce na kraju ostati bez posla.
Sramotna, jadna i bijedna pljacka od strane drzave. Ne vodeci racuna o hiljadama zaposlenih u ovoj oblasti.
-
calculator
#4802 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Meni je diskriminatorna odluka i potpuno besmislena akciza na pivo i alkoholna pića, evo sad i na bezalkoholna. Akciza - poseban porez na promet određenih proizvoda odavno je već izgubio smisao. Taj porez danas služi isključivo za punjenje budžeta u situacijama kada je država nemoćna i nesposobna da budžet napuni iz drugih prihoda, znajući da je promet goriva, piva i sokova standardno velik.strong69 wrote:Mozda nije pravo mjesto, vjerovatno se vise odnosi na podforum politika. Ali mjesto mu je i na ekonomiji pa cu se praviti da smo u normalnoj drzavi gdje politika pokrece i podrzava ekonomiju.
Akciza ne treba i ne smije biti sredstvo nametanja dodatnih finansijskih dadžbina građanima, ona najprije mora biti u njihovoj zdravstvenoj i sl. zaštiti. Država mora promijeniti proizvode na koje nameće akcizu - umjesto svih vrsta goriva, akcizu uvesti samo na loše kvalitetna, ispodstandardna goriva; umjesto svih vrsta piva i ostalih alkoholnih pića, akcizu uvesti samo na ona koja imaju previsok sadržaj alkohola ili ona koja su izvanstandarnog kvaliteta; umjesto bezalkoholnih gaziranih pića, akcizu uvesti na šećer sadržan u takvim, ali i ostalim pićima. Akcizu na šećer uvesti obavezno i na njegov sadržaj u ostalim prehrambenim proizvodima, s tim da bi trebalo dozvoliti donju granicu količine šećera.
- KB9
#4803 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
megle izbacio onaj ajran jogurt i tesko je opisat kolko je slabiji od milkosovog (koji je jeftiniji za skoro pola marke)
- Co0l
#4804 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
A na vino,naravno, nece akcize.Mamu li im hercegbosansku.
-
klixo
#4805 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Upravo , uopste nisu skupa i realno ko hoce kupiti vino nece gledati u 2 marke.Co0l wrote:A na vino,naravno, nece akcize.Mamu li im hercegbosansku.
- @mba
#4806 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
uz dobre cevape
a i onako izmedju

a i onako izmedju

- KB9
#4807 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
taj jogurt je sramotno los i ne moze pric ovom

- @mba
#4808 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
strong69 wrote:Mozda nije pravo mjesto, vjerovatno se vise odnosi na podforum politika. Ali mjesto mu je i na ekonomiji pa cu se praviti da smo u normalnoj drzavi gdje politika pokrece i podrzava ekonomiju.
to je klasicno unistavanje domace proizvodnje!
- @mba
#4809 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
KB9 wrote:taj jogurt je sramotno los i ne moze pric ovom
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
oba su dobra
-
bumerangss
#4810 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jeste li pogledali recept ayrana? To je 1/5 vode i 4/5 jogurta i pola male kascice soli ili po zelji i dobro izmucmati u vecoj flaši da zapjeni i to je ayran! Ja sad u Bingu uzeo milkosov jogurt u kesi na gikend akcini 1,35 KM i dodao cašu vode i soli i eto 1,2 litra ajrana za 1,35 KM 
- strong69
#4811 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
I meni je ovaj neuporedivo bolji. Meggle je čudan a bezobrazno skup. Čitao sam da ce Milkos izbaciti originalni turski Ayran...KB9 wrote:taj jogurt je sramotno los i ne moze pric ovom
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Nisrin
#4812 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Milskovo Ayran najbolji 
Ali velikaaaa preporuka za PRO VIE SURUTKU S OKUSOM JAGODE - Meggle!
Ali velikaaaa preporuka za PRO VIE SURUTKU S OKUSOM JAGODE - Meggle!
- AmADin_gospo
#4813 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
moras malo i bijelog luka da "turiš"bumerangss wrote:Jeste li pogledali recept ayrana? To je 1/5 vode i 4/5 jogurta i pola male kascice soli ili po zelji i dobro izmucmati u vecoj flaši da zapjeni i to je ayran! Ja sad u Bingu uzeo milkosov jogurt u kesi na gikend akcini 1,35 KM i dodao cašu vode i soli i eto 1,2 litra ajrana za 1,35 KM
- dobar osjecaj
#4814 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jedan plus i jedan minus za domace proizvode.
Tropikova dimljena pastrmka mi se ponovo svidja. I okus i kolicina i cijena. A i ambalaza manjeg pakovanja je simpaticna.

Veliki minus za bhfoods salate. Vec drugi put kupujem neurednu smjesu u vrecici na kojoj pise oprano i spremno za jelo. Prvi put sam nasla dlaku a danas u pakovanju rukole, osim divlje trave i veliku peteljku paradajza.
Tropikova dimljena pastrmka mi se ponovo svidja. I okus i kolicina i cijena. A i ambalaza manjeg pakovanja je simpaticna.

Veliki minus za bhfoods salate. Vec drugi put kupujem neurednu smjesu u vrecici na kojoj pise oprano i spremno za jelo. Prvi put sam nasla dlaku a danas u pakovanju rukole, osim divlje trave i veliku peteljku paradajza.
- Nisrin
#4815 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
.
Last edited by Nisrin on 18/12/2016 12:47, edited 1 time in total.
- Warashii
#4816 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Neku noc sam bacio pakovanje.dobar osjecaj wrote:Jedan plus i jedan minus za domace proizvode.
Sve ok sa datumom, kad sam izvadio iz kartonske ambalaze vidim da je jedan dio poprilicno taman, nakon sto sam otvorio i foliju osjetio se jako los miris pokvarenog mesa a ni okus nije bio sasvim u redu.
Kupovao sam x y puta do sada i sve je bilo ok ali ovo pakovanje jednostavno nisam imao hrabrosti pojesti.
- madridist
#4817 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kojem drustvu ce biti vraceno?
Potencijal price o kupovini domacih proizvoda bi imao smisao da se dobit nastala kupovinom istih kroz razvojne projekte vraca u privredu realnog sektora,proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.
Ovako sav novac odlazi na finansiranje budzetske azdahe i suludih projekata tipa sufinanciranja zaposlenja u trajanju od godinu dana i slicnih nebuloza kojima se samo zavaljujemo jos vise..
Potencijal price o kupovini domacih proizvoda bi imao smisao da se dobit nastala kupovinom istih kroz razvojne projekte vraca u privredu realnog sektora,proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.
Ovako sav novac odlazi na finansiranje budzetske azdahe i suludih projekata tipa sufinanciranja zaposlenja u trajanju od godinu dana i slicnih nebuloza kojima se samo zavaljujemo jos vise..
-
Naslovnica
#4818 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Što se tiče Nove Vite, već godinu dana samo nju kupujemo. Ne znam kada si je zadnji put probao, ali su se mnogo popravili, 95% su k'o Cedevita, ko ne zna teško će primijetiti razliku.Nisrin wrote:
Prvo, ne znam ko je ovo radio, jer neki proizvodi se proizvode u BiH, ali krenimo redom...
Pastete rijetko jedem, argeta jeste najukusnija, ali nije losa ni ona zelena lovack, ne znam ko je proizvodi, mislim nasi...kad mi kolegica rece od cega se sve prave pastete, salame, hrenovke, izbjegavam ih u sirokom luku najcesce..
Bajrina PILETI je cudna, uvijek nesto ima u njoj, sitno, tvrdo, ne znam ni definisati...
Valjda se DUKAT mlijeko proizvodi u BiH, meni je odlicno i domace blago..
Boni zacini i bilo koji drugi NIKAD nece moci zamijeniti vegetu, vegeta je stvarno odlican mix svega, iako ne bas najzdravija, ali sve sam probala i nista kao vegeta...
NovaVita mi je kriticna, Cedevita 10 svjetlosnih godina ispred nje...
Bimal i Agragold nisu losi, ali stavim kapljicu ulja, kad se zagrije prekrije cijelo dno tave??? Ko da se odvoji voda ili ne znam ni sama...puno je bolje zvijezdino, a tu sa sa cijenom...
Olimpija definitivno najbolja voda!
Sole Mio, Vitalis, Hepok Mostar smece kao i svi drugi, ali HEPOK MOSTAR je najbolji mozda, iako dosta skuplji! Juicy im moze parirati..
Perfex je jeftiniji od Violete i nije los...niti je Violeta nesto puno bolja...
Ovako hrenovke, kao i one Perutnine Ptuj nisu lose...
Jogurt zenicke mljekare definitivno najbolji i najgusci, nema ga svuda, a dobar je i Meggle...ostalo truba--i Dukat se proizvodi kod nas, ali digose mu cijenu
Vitaminkin ajvar je odlican
Nisu nesto ovi preradjeni sirevi, zivjela trznica i pijaca...razlika, nebo i zemlja...Moja kravica sir prokisne u roku 24h...od tih sireva u marketu meni licno najbolji President zagrebacki...iako najskuplji...
Ove salame nase su toliko lose...POLI neprevazidjena, kao i Perutnina Ptuj, na kojoj mi se cine da pise made in BiH, nju najcesce kupujemo...sad se pojavila i Woody...
Perex za 5 dana se raspadne, a Vileda je najkvalitetnija i isplati se svake marke!
I još nešto, što se tiče Poli salame, toliko je fušere, mi smo je prestali kupovati. Nije to više ona Poli od nekada, ni približno.
- Nisrin
#4819 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
.
- zubi
#4820 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nisrin wrote: Prvo, ne znam ko je ovo radio, jer neki proizvodi se proizvode u BiH, ali krenimo redom...
Pastete rijetko jedem, argeta jeste najukusnija, ali nije losa ni ona zelena lovack, ne znam ko je proizvodi, mislim nasi...kad mi kolegica rece od cega se sve prave pastete, salame, hrenovke, izbjegavam ih u sirokom luku najcesce..
Bajrina PILETI je cudna, uvijek nesto ima u njoj, sitno, tvrdo, ne znam ni definisati...
Boni zacini i bilo koji drugi NIKAD nece moci zamijeniti vegetu, vegeta je stvarno odlican mix svega, iako ne bas najzdravija, ali sve sam probala i nista kao vegeta...
NovaVita mi je kriticna, Cedevita 10 svjetlosnih godina ispred nje...
Bimal i Agragold nisu losi, ali stavim kapljicu ulja, kad se zagrije prekrije cijelo dno tave??? Ko da se odvoji voda ili ne znam ni sama...puno je bolje zvijezdino, a tu sa sa cijenom...
Olimpija definitivno najbolja voda!
Sole Mio, Vitalis, Hepok Mostar smece kao i svi drugi, ali HEPOK MOSTAR je najbolji mozda, iako dosta skuplji! Juicy im moze parirati..
Perfex je jeftiniji od Violete i nije los...niti je Violeta nesto puno bolja...
Ovako hrenovke, kao i one Perutnine Ptuj nisu lose...
Jogurt zenicke mljekare definitivno najbolji i najgusci, nema ga svuda, a dobar je i Meggle...ostalo truba--i Dukat se proizvodi kod nas, ali digose mu cijenu
Vitaminkin ajvar je odlican
Nisu nesto ovi preradjeni sirevi, zivjela trznica i pijaca...razlika, nebo i zemlja...Moja kravica sir prokisne u roku 24h...od tih sireva u marketu meni licno najbolji President zagrebacki...iako najskuplji...
Ove salame nase su toliko lose...POLI neprevazidjena, kao i Perutnina Ptuj, na kojoj mi se cine da pise made in BiH, nju najcesce kupujemo...sad se pojavila i Woody...
Perex za 5 dana se raspadne, a Vileda je najkvalitetnija i isplati se svake marke!
Cool mi je sto rece da "...pastete, salame, hrenovke, izbjegavam ih u sirokom luku..."
a onda ih sve detaljno prokomentarisa... sta bi tek bilo da ih ne izbjegavas
- pepeljara
#4821 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Slazem se sa ovim spisko gore, sem ajvara 
fakat ovaj ajvar nas nist ne valja, makedonci bolji, sto jes jes.
fakat ovaj ajvar nas nist ne valja, makedonci bolji, sto jes jes.
- Nisrin
#4822 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
.
-
BIONA
#4823 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Zna li iko od vas gdje kupiti bijeli luk u teglicama od domace firme ne mogu da se sjetim kako se zove...cini mi se da sade bijeli luk na Nisickoj visoravni, prije se moglo kupiti u Bingu danas ne mogu nigdje da ih nadjem...ima obicni bijeli luk, ima u nekim marinadama i odlican je ali ga nema 
Sad se sjetih, PROORG se firma zove...
Sad se sjetih, PROORG se firma zove...
- strong69
#4824 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Neki Dukat proizvodi proizvode se u BiH a neki u drugim zemljama. Ovdje su pokazali koji se proizvodi u BiH a koji ne. U sustini, lako je procitati deklaraciju. Ne vidim nijednu gresku na ovoj slici.Nisrin wrote:
Prvo, ne znam ko je ovo radio, jer neki proizvodi se proizvode u BiH, ali krenimo redom...
A po cemu je tebi Olimpija najbolja voda?
-
kox
#4825 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Argeta, Dukat mlijeko, Poli salama se proizvode u BiH. Doduše, ne vidim koja je Argeta pa je možda u tome fol. Mislim da se i Dukat jogurt proizvodi u BiH. Cevitana se proizvodi u Makedoniji a ovdje je prikazana kao bh proizvod, ppm-ov tečni jogurt sa predzadnje slike se proizvodio u Tuzli ali su ga nakon zatvaranja tuzlanske mljekare počeli uvoziti iz Slovenije u istoj ambalaži. Moguće je da ga sada ponovo proizvode u Gradačcu ali nisam siguran. Alpsko mlijeko se takodje proizvodilo u Tuzli, možda ga sada ponovo uvoze ali kada sam prvi put vidio ovu sliku sigurno se proizvodilo u BiH a Vegy ajvar u hrvatskojstrong69 wrote:Neki Dukat proizvodi proizvode se u BiH a neki u drugim zemljama. Ovdje su pokazali koji se proizvodi u BiH a koji ne. U sustini, lako je procitati deklaraciju. Ne vidim nijednu gresku na ovoj slici.Nisrin wrote:
A po cemu je tebi Olimpija najbolja voda?
Last edited by kox on 27/04/2016 10:08, edited 1 time in total.