Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
corei3

#4801 Re: Cijene stanova All about

Post by corei3 »

Bacio sam pik na stan u antuna hangija. Molio bih nekoga ako zna kakvo je naselje kao naselje, pozitivne i negativne strane i sl. Meninse ovaj dio oduvjek svidao pa sad neznam. Ako neko ima gore nekog da zivi ili on licno zivi nek se javi
blueblue

#4802 Re: Cijene stanova All about

Post by blueblue »

Haris.ba wrote: by Haris.ba » 09/02/2019 10:08

VladaFBiH wrote:
pogledaj sliku 3

https://www.olx.ba/artikal/32040118/nov ... lamela-ab/

Pisao sam na ovoj temi o ovome kompleksu. Meni nije toliko loš ovaj kompleks, koliko što je spor izvođač u izgradnji.

Meni lično ne smeta što zgrada gleda na Klas. Ako ništa, znaš da ti pored neće niknuti neboder. Ne znam ni šta očekivati, kakav se pogled očekuje. Niko imalo normalan i ne očekuje neki mir u smislu da neće biti cesta. Pa to što će prolaziti sjeverna blizu zgrade je plus za život u gradu. Eto brze poveznice sa centrom.

Ko se odluči za Maltu, mnogo bolji izbor nego neki polovan stan.
Meni rekli da od ovoga treba bjezati ... mutna posla u reziji nasih politicara ...
Haris.ba

#4803 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

blueblue wrote:Meni rekli da od ovoga treba bjezati ... mutna posla u reziji nasih politicara ...
Možeš slobodno napisati malo detaljnije.

Osim kašnjenja u izgradnji, ja ne vidim nikakav drugi problem. To je u prevodu nedostatak likvidnih sredstava. Ali, ko ne želi da riskira, ima cijena kada se završi, a ima cijena u izgradnji.
Thorgerson

#4804 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
blueblue wrote:Meni rekli da od ovoga treba bjezati ... mutna posla u reziji nasih politicara ...
Možeš slobodno napisati malo detaljnije.

Osim kašnjenja u izgradnji, ja ne vidim nikakav drugi problem. To je u prevodu nedostatak likvidnih sredstava. Ali, ko ne želi da riskira, ima cijena kada se završi, a ima cijena u izgradnji.
Pa jesi li ti vidio te ugovore?

Nezasticen si - totalno.

O tibri sta god pricali, ljudi su sigurni. I zato raja i kupuje stanove, zato im je Bulevar dole haman rasprodan. Jer rasprodaju sve dok grade zgradu, jer raja zna da ce bit sve zavrseno. E sad na sta ce liciti, to je druga stvar.

A ova cijena od 2300+ KM uopste nije cijena adekvatna tom riziku koji ti poduzimas da im das lovu eto da oni prave zgradu. Ti kad platis - gotovo je. Tvojih para nema. Imas ti tamo u ugovoru nekakvih stvaki, al jaro pusis ga. Ostaje ti onda samo da cekas hoce l ovaj imat para da to zavrsi i da uselis.

Kazem ponovo, ovo nije vrijedno tog rizika.
Haris.ba

#4805 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Pa jesi li ti vidio te ugovore?

Nezasticen si - totalno.

O tibri sta god pricali, ljudi su sigurni. I zato raja i kupuje stanove, zato im je Bulevar dole haman rasprodan. Jer rasprodaju sve dok grade zgradu, jer raja zna da ce bit sve zavrseno. E sad na sta ce liciti, to je druga stvar.

A ova cijena od 2300+ KM uopste nije cijena adekvatna tom riziku koji ti poduzimas da im das lovu eto da oni prave zgradu. Ti kad platis - gotovo je. Tvojih para nema. Imas ti tamo u ugovoru nekakvih stvaki, al jaro pusis ga. Ostaje ti onda samo da cekas hoce l ovaj imat para da to zavrsi i da uselis.

Ne razumijem o kakvoj zaštiti pričaš. Kod svih ugovora o građenju preuzimaš na sebe ogroman rizik. Jer daješ nekome pare za nešta što još ne postoji.

Pa čak i kod famozne Tibre nema zaštite. U tome i jeste stvar kod takvih ugovora. Kakve to garancije daju drugi graditelji? Nikakve, osim reputacije. U slučaju da se neka zgrada ne završi, ti si kao kupac donji.

U tom i jeste fazon sa ovom temom. Izmjenjujemo iskustva o investitorima. Konkretna firma kasni. I to je veliki minus. Ali, ima li išta više - mene zanima.
Thorgerson

#4806 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:Pa jesi li ti vidio te ugovore?

Nezasticen si - totalno.

Ne razumijem o kakvoj zaštiti pričaš. Kod svih ugovora o građenju preuzimaš na sebe ogroman rizik. Jer daješ nekome pare za nešta što još ne postoji.

Pa čak i kod famozne Tibre nema zaštite. U tome i jeste stvar kod takvih ugovora. Kakve to garancije daju drugi graditelji? Nikakve, osim reputacije. U slučaju da se neka zgrada ne završi, ti si kao kupac donji.

U tom i jeste fazon sa ovom temom. Izmjenjujemo iskustva o investitorima. Konkretna firma kasni. I to je veliki minus. Ali, ima li išta više - mene zanima.
Ne znam ima li više, neka ljudi napišu.

Meni je dovoljno da firma koja nema nikakvu reputaciju, kasni sa izgradnjom.

Kod Tibre nema zastite, ali imas cinjenicu da su ljudi sve svoje projekte (a radi se o hiljadama stanova) zavrsili u roku, sve odradjeno bez problema. Zato Tibra zakopa lopatu, kupci im lete sa parama. Ovi su haman napravili zgradu i raja opet ne trci tamo.

Dakle, ocito je da nije isto. Reputacija, referenca je itekako bitna u ovim stvarima.
muha_sa

#4807 Re: Cijene stanova All about

Post by muha_sa »

Thorgerson wrote: Ne znam ima li više, neka ljudi napišu.

Meni je dovoljno da firma koja nema nikakvu reputaciju, kasni sa izgradnjom.

Kod Tibre nema zastite, ali imas cinjenicu da su ljudi sve svoje projekte (a radi se o hiljadama stanova) zavrsili u roku, sve odradjeno bez problema. Zato Tibra zakopa lopatu, kupci im lete sa parama. Ovi su haman napravili zgradu i raja opet ne trci tamo.

Dakle, ocito je da nije isto. Reputacija, referenca je itekako bitna u ovim stvarima.
:thumbup:

licno se uvjerio kad je moj sin prije 9 godina prvi stan kupovo--sve po P.S-u :thumbup:
Haris.ba

#4808 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Pa to sam i napisao.

Nikakav ugovor te ne može zaštititi u suštini ako se zgrada ne završi. Možeš ti tužiti, ali ako graditelj završi u stečaju - ti si 99% donji.

A ja sam u tim zgradama dobio cijenu mnogo manju od 2300 po kvadratu. I stavio u ugovor kaznu za kašnjenje po mjesecu za cijenu rentanja na toj lokaciji. Došao kad su im trebale pare, i mogao sam pregovarati - i meni vrijedi rizika.

U Tibri ovo ne možeš ispregovarati.
corei3

#4809 Re: Cijene stanova All about

Post by corei3 »

Kupijem polovan stan, znaci nije novogradnja. Prva mi je nekretnina. Da li sam osloboden poreza zna li ko. Hvala
zijancer

#4810 Re: Cijene stanova All about

Post by zijancer »

samo borci su oslobođeni poreza kada prvi put rješavaju stambeno pitanje
corei3

#4811 Re: Cijene stanova All about

Post by corei3 »

Nike tacno al haj, mrsko mi kopirat zakon. Radi se o cetveroclanoj obitelji i ne bi trebali placati porez do povrsi e od 75m2
seoBIH

#4812 Re: Cijene stanova All about

Post by seoBIH »

Drug kupio stan, prva nekretnina. On i zena, nikakvog oslobadjanja nije bilo.
Dosadno mii

#4814 Re: Cijene stanova All about

Post by Dosadno mii »

corei3 wrote:Nike tacno al haj, mrsko mi kopirat zakon. Radi se o cetveroclanoj obitelji i ne bi trebali placati porez do povrsi e od 75m2
I ja mislim da je tako jer je izasao zakon od 2019.
Cak neki sto su uzeli prosle god ganjaju povrat.
corei3

#4815 Re: Cijene stanova All about

Post by corei3 »

Mene samonzanima je li to i za starogradnju
drndalo

#4816 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Ako ima zakon, ima i za novo, i za starogradnju.
Dosadno mii

#4817 Re: Cijene stanova All about

Post by Dosadno mii »

corei3 wrote:Mene samonzanima je li to i za starogradnju
Pa da
Nema poreza na novogradnju nikako nit se zakon odnosi na to (mozda ako se ima vise nekretnina al ne znam nikog)
corei3

#4818 Re: Cijene stanova All about

Post by corei3 »

Izvod iz zakona:
Član 15.
(Oslobađanja određenih kategorija)
Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:
a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u
Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za
vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put
kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2 , odnosno kupovinom zemljišta
do 300 m2 za izgradnju kuće,
b) Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih
boraca, ratne vojne invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih
boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put,
c) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo
ratnim vojnim invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po
osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne
i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje
rješavaju prvi put.
d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području
Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom
rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za
svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2
, a kojima se smatraju bračni
drug i njihova maloljetna djeca i

e) korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.

Ovo pod d) mene zanima. vidim ne navodi se novogradnja i sl. nego nekretnina kao nekretnina
dzipalo

#4819 Re: Cijene stanova All about

Post by dzipalo »

Na novogradnju niko svakako ne placa porez tako da se to odnosi na 'starogradnju'. Oslobodjen si poreza na 30m2 ako si samac + 15 na svakog clana porodice (zena i djeca) bas kao sto tu pise.
VenomousV

#4820 Re: Cijene stanova All about

Post by VenomousV »

A sta ako bracni drug ima nekretninu na svoje ime?
Nije bracna stecevina, naslijedjeno prije stupanja u brak
XEnergija

#4821 Re: Cijene stanova All about

Post by XEnergija »

Meni su najjači ovi što žele da kupe stan a zanovetaju, te ovo, te ono, svakom stanu nađu mahanu :D ljudi moji ti kupuješ kvadrate a ne otvore, podove, zidove stolariju itd, ako sve hoćete cakum-pakum ima novogradnja kvadrat od 2500 do 4000 maraka pa izvolite :D starogradnja cijena najmanje 1300 po kvadratu ako nije neki hašoman ili kockar vlasnik kuće i ili stana onda može i za pola cijene.
DON_eARL

#4822 Re: Cijene stanova All about

Post by DON_eARL »

VenomousV wrote:A sta ako bracni drug ima nekretninu na svoje ime?
Nije bracna stecevina, naslijedjeno prije stupanja u brak
Ovo ti je najbolje pitati u poreznoj. I ja sam u sličnoj situaciji, pa su mi rekli da skupim dokumentaciju i istu predam. Javim ishod, ako dođu u naredna 2-3 mjeseca na adresu...
probook

#4823 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

XEnergija wrote:Meni su najjači ovi što žele da kupe stan a zanovetaju, te ovo, te ono, svakom stanu nađu mahanu :D ljudi moji ti kupuješ kvadrate a ne otvore, podove, zidove stolariju itd, ako sve hoćete cakum-pakum ima novogradnja kvadrat od 2500 do 4000 maraka pa izvolite :D starogradnja cijena najmanje 1300 po kvadratu ako nije neki hašoman ili kockar vlasnik kuće i ili stana onda može i za pola cijene.
Sto nece zanovjetati kad se cijena starogradnje u nebo dize. Dok renoviras dodje te isto kao u novogradnji :run:
probook

#4824 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

Dosadno mii wrote:
corei3 wrote:Mene samonzanima je li to i za starogradnju
Pa da
Nema poreza na novogradnju nikako nit se zakon odnosi na to (mozda ako se ima vise nekretnina al ne znam nikog)
U HNK kantonu kupis novogradnju, platis pdv i moras platiti porez jos da se uknjizis. I isti platis porez bila ti prva ili deseta nekretnina :run:
XEnergija

#4825 Re: Cijene stanova All about

Post by XEnergija »

probook wrote:
XEnergija wrote:Meni su najjači ovi što žele da kupe stan a zanovetaju, te ovo, te ono, svakom stanu nađu mahanu :D ljudi moji ti kupuješ kvadrate a ne otvore, podove, zidove stolariju itd, ako sve hoćete cakum-pakum ima novogradnja kvadrat od 2500 do 4000 maraka pa izvolite :D starogradnja cijena najmanje 1300 po kvadratu ako nije neki hašoman ili kockar vlasnik kuće i ili stana onda može i za pola cijene.
Sto nece zanovjetati kad se cijena starogradnje u nebo dize. Dok renoviras dodje te isto kao u novogradnji :run:
Pišem o stanovima za koje treba ulaganje nakon kupovine maximalno 3-4 hiljade, ne sviđa ti se kupi novogradnju :D
Post Reply