Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Irm@

#4801 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

i ja sam studentica to znas..iako ne zivim sama ili u domu..mada ja ne mislim da je riba skupa..a meni je bolja od bilo kog mesa a o tome koliko je dobra za zdravlje mislim da ti ne moram govoriti :)
leticija

#4802 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Ideje za studente;

Posto je dorucak najvazniji dnevni obrok, zapocnite ga sa zitaricama.
Kupite tri kutije razlicitih 'pahuljica' i sastavite ih u veliku teglu sa dobrim zatvaracem.
Po mogucnosti obogatite sadrzaj bademima, orasima, ljsnicima, suvim kajsijama, grozdjicama....
Svako jutro pojedite zdjelu ove mjesavine zalivene hladnim sojinim mlijekom ili jogurtom.
Mozete dodati i kasiku meda.

Za rucak; dovoljno je da obarite 2 mrkve, jedan krompir, malo boranije, graska ili karfiola, brokule, kelja....
znaci 3-4 vrste povrca i da sve to prelijete kvalitetnim maslinovim uljem. Meso nije potrebno jer ovo povrce mozete jesti u neogranicenim kolicinama, a mozete ostaviti i za sutradan jer je ukusno i kad se ohladi.

Napraviti jaku supu od cijele kokosi i puno povrca pa rasporediti u male zdjelice (serpice) i kasnije samo zakuhati tjesteninu.

Ispohovati filete od pilecih prsa i ostaviti u frizider (jedan dan za rucak, drugi dan za veceru)

Obariti komad junetine u malo vode i zacina, pa kad omeksa dodati saku rize.

Uprziti glavicu luka, 2 isjeckane paprike i zaliti umucenim jajima.

Salate koje mogu zamijeniti kompletan obrok; tjestenina ili riza sa dodacima raznih vrsta kuvanog povrca, sira, maslina,
tunjevine,
pavlake, majoneze...
kinderlada

#4803 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kinderlada »

hvala drage na savjetima.......morat cu se baciti prvo do sopinga, pa onda zagrnuti rukave :)
Sunrise00

#4804 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sunrise00 »

Indigo-X wrote:
Ma pusti sliku, bitnije je da li vam se svidjela torta. :)
kazu da je odlicna, a i meni se pravo svidja, ukusna je jako, a i socna (valjda kako nema puno brasna sta li :D )
neprilagodjena

#4805 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Pravila sam baklavu po receptu koji je hadzinica postavila,nazalost ja nisam imala iglu za pletenje pa nisam mogla da naboram onako ljepo.
Izgled joj mozda nije bas najbolji ali je bila ukusna :thumbup: :thumbup:

Image

Image
leticija

#4806 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Dizano tijesto filovano sirom i pavlakom

Image
dalmatinka

#4807 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Bakalar
Image
Image
ružmarin-a

#4808 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ružmarin-a »

kinderlada wrote:Dragi moji, sve sto kuhate i slikate je i vise nego lijepo , a slike govore i ukusno!!!

Ali dajte i meni koji savjet, sta ja ,kao student za samu sebe mogu skuhati, da je relativno brzo, jednostavno za pripremiti i da mi ne treba puno para da sve namirnice kupim.

Eto ako vam sta padne na pamet, napisite...ili preporucite neka jela sa receptima, prihvatam rado, da malo unesem zivosti u svoje ruckove :))))))

hvala svima
najbolje ti je raditi nešto okočega se nećeš puno zahmetiti, a da bude izdašno
Recimo, uvijek možeš uzeti meso (500g ili manje ili više) kažeš u mesnici da ti ga isitne na komadiće
isto vremena potrošiš oko pripreme i naveliko i namalo (bar za ove verzije mojih predloga)

Izbor mesa:

1. Junetina se malo dužekuha, od teletine, a nije puno ni jeftinija,tako da, ako želiš brzo i fino,m ipak izaberi teletinu
2. piletina je jeftina, možeš i batake a i bijelomeso...

* Riba : ako živiš u manjem studenstskom stanu, sa slabom ventilacijom, bolje ti je da je ne praviš, mirisaće ti stan danimapo ribi, zato kupi tunjevinu i uživaj u njenom okusu, bez da umirišeš stan
a ako si pak u većem stanu, ako voliš ribu, možeš je napraviti jednom u 2 mjeseca :D ili češćeili ređe, sve kako voliš, a vala more se i bRez nje... :mrgreen:

Onda od njega (mesa po izboru) napraviš po svom ukusu - dodaš luk crveni, bijeli luk, mrkvu, peršun+začinipo izboru i lovorov list (1 ili 2 lista, iliviše ako je veća masa)
Druga varijanata je sve to i paprike, sa piletinom je izuzetno ukusno, samo pazi,ako ima dosta paprika, prigorjeva brže, pa oprez
I dinstaš lagano, i dodaješ vode ako treba...
Ako imaš ekspres lonac (ima ih jeftinijih kupiti) sve strpaš i kad zapiŠĆi smanjiš i dinstaš i časkom bude gotovo

Ovo možeš i da zalediš, rasporediš sebi u zdjelice, pa vadiš po potrebi, da ti ne bi dosadilo svaki dan ako više mesa staviš...

Prilog:
Ovo gore kombinuješ sa:

Kuhanim krompirom, pečenim krompirom, prženim krompirom, pireom, rižom, raznim vrstama povrća (neko je gore ekstra dao prijedlog), makaronama, pilavom, špagetama

Savjet pride: izbjegavaj kombinaciju, pogotovo dok učiš: čips, čokolade, gazirani sokovi :-)
Rađe ih zamijeni suhim grođžem koje je izvrsno za poboljšanje koncentracije i ostalim suhim voćem
Tu su naravno i košpice, sjemenke, zatim orasi, bademi i sl...
i da:med je odličan za koncentraciju

A koliko to sve košta: ako uzmeš 500 g mesa= cca 10-12 KM
Krompir 1 kg= 0,80 KM
Ostalo se podrazumijeva da imaš (luk, krompir i sl)
Onda staviš u omjer, recimo jedna petica s lukom (ćevapi)ima 100 g mesa, ondamožeš rasporeditiu nekih 5 obročića ovo sve napravljeno od 500 g mesa
a akoimaš prilog uvijek uz ovo, onda stvarno možeš i da se prejedeš :-)

Preporuka je da izabereš hljeb kojinije bijeli (ražev, od punog zrna i sl)

Nadam se da nisam udavila ovim... :oops:
Kraljica_Suza

#4809 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Kraljica_Suza »

Danas na pijaci kupila svjezeg povrca i pripremila jedno ukusno kuhano jelo. :)
Image
Sa mnogo salate :-D
Image
Image
Irm@

#4810 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

eh danas :-D
vanilin kiflice
..prije druge ture...
Image

..poslije druge ture :-D :D
Image

zvjezdani i ljubavni kalupi :D
Image
Zoya

#4811 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Otis'o si, sarmu prob'o nisi :D
Image

Image

Image
Irm@

#4812 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

auuuuu diiiivno :) nema mesa do ribe :-D :D a kakvo je ovo pecivo mnogo mi se svidja? :)

a ja sam cijeeeli dan se bavila paprikama huh..ova zdjela puta 5 :-)
Image

onda ustipci...
Image

pa piletina i krompirici...
Image

sve u svemu premorena sam :(
pustopoljina

#4813 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pustopoljina »

ja nisam stigla uslikati...otislo...odmah...u jednom cugu :shock:
pravila sam appeltart...nasla recept na chefkoch.de i evo,jer nije mi prvi put da pravim appeltart, ali je prvi put da sam prezadovoljna:
TIJESTO:
300 g brasna
170g maslaca
150g secera
1 jaje
prstohvat soli
(moze i malo cimeta) brzo sve izmijesati (rukom) ,napraviti loptu,zamotati u prozirnu foliju,staviti u frizider. bilo bi dobro da nije hladjenje bas na najjacem da ne bude kasnije kao kamen,ali mora biti hladno inace muke za razvaljati.
-------------------------
NADJEV:
30g grozdjica (to je pisalo u receptu, ima nesto bolje:studentenfutter- odatle sam uzela grozdjice, ljesnjake i bademe (50g)-ionako u pravoj appeltart ima i ljesnjaka) potopiti u malo vode/ruma ili vode i rum arome :D)...
1 kg slatkih jabuka (zlatni delises) oguliti, ocistiti isjeci na krupnije komade...mozda 1x1,5cm vise-manje...) posuti
limunovim sokom da ne potamni (ako ovaj detalj nemate-drzite oguljene jabuke u vodi-pa tek na kraju na kockice sjeci).
50 g secera
1 puding od vanilije (samo vrecica pudinga,ne skuhan puding)- ovo nije stajalo u receptu, ali neko mi je jednom pricao da radi sa pudingom, pa sam stavila- rezultat- kao da nisam :shock: kontala sam-barem ce skrob suvisnu vodu pokupiti.(da opet pravim-opet bih stavila taj prasak pudinga)
--->jabuke, secer, studentenfutter, puding izmijesati sa 3 cajne kasike cimeta (ravno,ne u vrh pune).
----------------------------
PRIPREMA:
ono tijesto izvaditi iz frizidera, izdvojiti 1/3 i taj manji dio vratiti u frizider.
2/3 tijesta uzeti i obloziti tepsiju (dublju)...zapravo ide ona modla za tortu...ne znam gdje mi je- pa sam uzela tepsiju skoro iste velicine (samo se ne mogu stijenke skinuti :( )...tepsiju premazala maslacem, pod i zidove i posula prezle... tijesto razvaljala oklagijom (debelom)- moglo je komotno i rukama. bolje je (zbog soka od jabuka) napraviti 5mm debeo pod, a tanje zidove (<5mm). sto se tice tijesta,tog tijesta (brasno-maslac-secer) najbolje ga razvaljati tako da se ispod tijesta stavi folija za svjezinu,prozirna ona-pa iznad isto prekrije sa njom- onda se lako i uredno razvalja, a sa onom folijom mozes da prenosis kako hoces, bez da se sta kida.
sad onaj nadjev- staviti u tijestom oblozenu tepsiju. od one 1/3 tijesta praviti trakice (valjati rukama gliste :D pa stanjiti ili oklagijom,pa sjeci) - i staviti ih kao resetku # preko kolaca.
peci 1h (dobar 1h) na 180°C.
pred kraj pecenja premazati razmucenim jajetom (onda bas izgleda profesionalno :D)
bilo kod mene vode, tj.soka kad se ispeklo...ja mislila da ce tako ostati :( ali ne-to se sve fino upije,bude "u med se pretvorilo" (treba napraviti malo ranije, 2-3 sata prije serviranja...ili jednostavno na pod tijesta staviti prezle...ako neko nece cekati.
--------------------------------
umutiti slag od slatkog vrhnja (2,5 dl minimum) i vanilija-secera (1 vrecica minimum), u stvari-secera po ukusu...posluziti uz kolac (prvo lagano mutiti-minut-onda na najjace)-ovo je bilo za 5 ljudi.
------------------

vrijeme pripreme je jako kratko...najduzi korak je oguliti i isjeci 1 kg jabuka. vrijeme pecenja 1h. smeka odlicno i kad je kolac topao i kad je hladan.
Iris31

#4814 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Iris31 »

melrose wrote:Ja obozavam gravce na tavce, a ako hoces onaj corbas pasulja sa rebarca suva, onda ga ja pravi ovako...
Suho meso iskuhati i vodu baciti. Grah (ako je svjez namociti dan ranije), sutradan prokuhati i vodu baciti, pristaviti meso i grah, naliti vodom da ogrezne, dodati zacine (so, biber, lovorov list), mozes dodati i mrkvu sjecenu na kolutove, paradajiz, papriku, malo cesnjaka i kuhati dok se grah ne skuha. Ev zagustiti sa malo zaprske (zavisi kakav grah volis).
Ako je grah iz konzerve (znaci da je vec skuhan), onda prvo prokuhati meso (kobasice itd.), pa kada je polukuhano dodati grah i zacine.
Recept za gravce: gravce-na-tavce.html
Image
Hvala Melrose :)

Pravila sam grah sa suhim mesom ispao je odličan. Nisam se nažalost sjetila slikati :-) ali otišao je dok si rekla GRAH :-D Otprilike sličan recept sam koristila, ali bez zaprške.Prvi dan je bio čorbast, a pošto ga je ostalo i za drugi dan, napravila sam "gravče na tavče" sa ljutim kobasicama. Zapravo sam samo ostatak graha zapekla sa kobasicama u rerni i dodala malo meksičkog začina :-D

Svaka čast Hadžinice za ovu zimnicu, bravo za snagu, volju i trud :thumbup:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#4815 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

:shock: Hadzinice naklon do poda. :-D
BIONA

#4816 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by BIONA »

Image

Evo mene,dosla da se tuspasim prvi put sa kiflicama :D
Radjene su po receptu Lidije Kralj, super i brzo ispadnu svaki put .
Irm@

#4817 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

Indigo-X wrote:Svaka tebi cast hadzinice :shock: :thumbup: sad cu ja kao dalmatinka otici u kut i stiditi se. Pa zeno draga kako sve o uspijes, u jednom danu toliko zimnice pripremiti, valja to sve ocistiti narezati, oguliti i pripremiti, a da ne govorim o svakodnevnim obavezama koje imas prema djeci i muzu. Zato cu se sad pokriti, i ne javljam se na kuhanje dok ne napravim ajvar.
također :oops: :oops: :oops: :)
hana_montana

#4818 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by hana_montana »

hadzinica wrote:od 14 popodne do jutros u 5i 30...i mogla bih nastaviti..samo nemam vise sta "ugurati" u tegle:)
Image
Image
Image

a jel na ovoj prvoj tegli pise moje ime :D
nova_korisnica

#4819 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

za ovu zimnicu sam ostala bez teksta...
zadnji put sam ovo ovako vidjela prije rata kad bi se kod moje nene rahmetli iskupili i pravili zimnicu....
svaka cast hadzinice!!!!

imala bih jos jedno pitanje osim pohvale :D
imam suhe sljive i orahe..i kontala sam da sljive napunim orasima i onda ih umocim u cokoladni glazuru...samo mi je problem kako da izvadim kospe iz sljiva?? :? mislila sam da ih malo ubacim u vrelu vodu, ali bojim se ako omeksaju da nece kasnije valjati da se filuju...imal ko kakvu ideju???
hvala
callmethebreeeze

#4820 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by callmethebreeeze »

nova_korisnica wrote:za ovu zimnicu sam ostala bez teksta...
zadnji put sam ovo ovako vidjela prije rata kad bi se kod moje nene rahmetli iskupili i pravili zimnicu....
svaka cast hadzinice!!!!

imala bih jos jedno pitanje osim pohvale :D
imam suhe sljive i orahe..i kontala sam da sljive napunim orasima i onda ih umocim u cokoladni glazuru...samo mi je problem kako da izvadim kospe iz sljiva?? :? mislila sam da ih malo ubacim u vrelu vodu, ali bojim se ako omeksaju da nece kasnije valjati da se filuju...imal ko kakvu ideju???
hvala
pa probaj lagano razrezati sljivu i izvaditi kospu, ne moras je skroz rezati. ako je sljiva veca onda je mozes nafilovati i "zatvoriti" uz pomoc cackalice koju mozes izvaditi kad budes servrirala.
nova_korisnica

#4821 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

zaliljepile se sljive za kospu pa se tesko odvajaju....a ako ih potopim u vodu bojim se da onda nece biti ljepljive kasnije...
probacu nesto, pa cu javiti kako je ispalo..
inace sam te "praline" probala jednom i bile su deliss!!
dalmatinka

#4822 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Zoya wrote:Otis'o si, sarmu prob'o nisi :D
Image

Zar i ti sine Brute? :D

Image
Image
neprilagodjena

#4823 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Indigo a sta su to mlinci??
Zoya

#4824 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Aaaa torte :shock: :shock Da se odmah za recept prijavim :)
dalmatinka :)
Zoya

#4825 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Indigo-X wrote:
Zoya wrote:Aaaa torte :shock: :shock Da se odmah za recept prijavim :)
dalmatinka :)
Recept za jogurt tortu http://www.coolinarika.com/recept/jogur ... a-jagodama
Hvala :kiss:
Post Reply