Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
славянин

#4801 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Edin H. wrote:
Molim lijepo :D

Slusaj i ja kada sam dosao u Englesku sam mislio da moram brzo naci neki posao ili brzo skontati neki cash :D , u suprotnom cu zavrsiti na ulici.

"U mene" :D haver spavao dvije sedmice na ulici dok neko ko govori nas jezik (mislim na BHS :D ) nije naletio da mu objasni da postoji pomoc za azilante. Ako sta znaci i on i ja smo proveli vecinu rata u BiH.

Kada nam dadose sociajalu ja nisam mogao vjerovati, naravno jos uvijek pod dojmom BiH razmisljanja i stavova.

Ali sve je skontano.

Pretplatio i otplatio sam to do sada sto puta.

U prosjeku nakon devet godina drzava pocinje prosperirati of onoga sto su ulozili u izbjeglice.

Situacija u BiH je drugacija, jer nije prioatljivo da ostanu i privredjuju, ali zato postoji pristup medjunarodnim fondovima za pomoc.
Kada si bjezao, da su ti dali sansu bilo gdje da izadjes na sigurno gdje se ne ratuje - dali bi prihvatio ?

Jesi li bjezao od rata ili si trazio samo bolje mjesto za zivot ?

Ti jesi - idi u Francusku naprimjer pa vidi kako otplacuju vec 30 godina....

To se odnosi pretezno na prethodnu imigraciju... sa ovim imam osjecaj da ce se taj period povrata produziti.. naglo.
sinuhe

#4802 Re: Migranti u BiH

Post by sinuhe »

Edin H. wrote:
Slusaj i ja kada sam dosao u Englesku sam mislio da moram brzo naci neki posao ili brzo skontati neki cash :D , u suprotnom cu zavrsiti na ulici.

"U mene" :D haver spavao dvije sedmice na ulici dok neko ko govori nas jezik (mislim na BHS :D ) nije naletio da mu objasni da postoji pomoc za azilante. Ako sta znaci i on i ja smo proveli vecinu rata u BiH.

Kada nam dadose sociajalu ja nisam mogao vjerovati, naravno jos uvijek pod dojmom BiH razmisljanja i stavova.

Ali sve je skontano.

U prosjeku nakon devet godina drzava pocinje prosperirati of onoga sto su ulozili u izbjeglice.

Situacija u BiH je drugacija, jer nije prioatljivo da ostanu i privredjuju, ali zato postoji pristup medjunarodnim fondovima za pomoc.
Kako se u Englesku islo iz BiH u ratu? Nije ni u tvom slucaju bilo bas sve po zakonu :-?
Malo je tamo izbjeglica iz rata a onima sto ih je UNHCR odveo Englezi su valjda i objasnili kako stvari stoje.
Prpa.ba

#4803 Re: Migranti u BiH

Post by Prpa.ba »

Kakve suplje i relativizacije samo sijevaju na forumu. Te nekakvi pozivi na principijelnost, pa na to kako smo i mi nekad bili izbjeglice, te ovo te ono. :lol:

Stvar je vrlo jednostavna. Granica se ne moze preci bez papira. Ko god prelazi granicu bez papira cini to ilegalno. Takve osobe su opasnost po drzavu i drustvo i zurno ih treba ili pritvarati ili liferovati preko granice. Ako su u stanju preci granicu bez papira, ko zna za kakva druga djela su sposobni. Tu negdje je kraj diskusije za svakoga ko postuje zakone svoje domovine. :)
svjezi_ustipak

#4804 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

Edin H. wrote:
Molim lijepo :D

Ali sve je skontano.

Ljudi u BiH nemaju pojma da su npr neka od najplaćenijih mjesta u privredi rezervirana za strance. Reifeisen banka, Arcelor Mitak, GIKL, Rafinerija, Konzum.

Nije problem da oni ostanu i privredjuju u BIH već je problem što njih istih (nekvalificiranih i neobrazovanih) u BiH ima stotine hiljada nezaposlenih. Nasa privreda je previše mala da bi ove apsorbirala. Sa druge strane njima bi kod nas veliki problem bio legalni jer niko od njih ne može dobiti neki normalni status za ostanak u BiH.
славянин

#4805 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Prpa.ba wrote:Kakve suplje i relativizacije samo sijevaju na forumu. Te nekakvi pozivi na principijelnost, pa na to kako smo i mi nekad bili izbjeglice, te ovo te ono. :lol:

Stvar je vrlo jednostavna. Granica se ne moze preci bez papira. Ko god prelazi granicu bez papira cini to ilegalno. Takve osobe su opasnost po drzavu i drustvo i zurno ih treba ili pritvarati ili liferovati preko granice. Ako su u stanju preci granicu bez papira, ko zna za kakva druga djela su sposobni. Tu negdje je kraj diskusije za svakoga ko postuje zakone svoje domovine. :)
Ne kontam zasto postoje pasosi.... po ovim treba ukinuti pa da ide ko gdje oce i kako oce.
Edin H.

#4806 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

sinuhe wrote: Kako se u Englesku islo iz BiH u ratu? Nije ni u tvom slucaju bilo bas sve po zakonu :-?
Malo je tamo izbjeglica iz rata a onima sto ih je UNHCR odveo Englezi su valjda i objasnili kako stvari stoje.
Drugo sam ja bolan :D , valja li ova? :D
Fino, ko dingospo. :oops:
Imao pozivnicu da promoviram djelo na festivalu, premda je opet bilo pomalo povuci, potegni.

Sta ce im ba objasniti? Smjestili ih Pakistanci da uzmu za njih Housing Benefit, pa im da ulijetali i trazili alkohol po plakarima i friziderima :lol:
O'zone
Globalni moderator

#4807 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Držite se teme!
JUPITERXXXX

#4808 Re: Migranti u BiH

Post by JUPITERXXXX »

Das bi se sagledala prava situacija trebalo bi da se angazuju novinarke sa malim skrivenim kamerama a ne sa onim sto se vide iz aviona i da prosetaju malo gradom pogotovo Kladusom .Neka vidi kako je kad ulazis u trgovacke centre i unutra i vani a i kod malih radnji ima se raspored ko kad naplacuje reket.Neka malo seta navece po gradu i prenese nam svoje utiske.Daleko od toga da medju migrantima nema zaista mali broj istinskih nevoljnika i tacno mi ih zao ali vecina je go olos ili kriminalac ili terorist.Dodje mi da posaljem poprijeko nase institucije sigurnije je hodati kod ovih ceda ili ustasa kako se mnogi vole sprdati sa ovim nazivima nego u mojoj krajini.
animals

#4809 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

Ma daj,lazes..
to su sve doktori i inzinjeri..
kulturni i ljubazni..
bracaaaaa...
seln

#4810 Re: Migranti u BiH

Post by seln »

славянин wrote:
Prpa.ba wrote:Kakve suplje i relativizacije samo sijevaju na forumu. Te nekakvi pozivi na principijelnost, pa na to kako smo i mi nekad bili izbjeglice, te ovo te ono. :lol:

Ne kontam zasto postoje pasosi.... po ovim treba ukinuti pa da ide ko gdje oce i kako oce.
Image
seln

#4811 Re: Migranti u BiH

Post by seln »

animals wrote:Ma daj,lazes..
to su sve doktori i inzinjeri..
kulturni i ljubazni..
bracaaaaa...
Jedan od najokrutnijh ubojica u povijesti Australije je Ivan Milat, Australac hrvatskog porijekla koji služi sedam doživotnih robija
vjesticanametli

#4812 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

DZe milata naDZe...zar je jos ziv
Tempo
ZeModerator

#4813 Re: Migranti u BiH

Post by Tempo »

Prpa.ba wrote:Puna podrska protestima, vrijeme je da se osvijestimo i da sprijecimo namjere da pojedini kantoni FBIH postanu europsko smetljiste i permanentni smjestaj za bliskoistocne i sjevernoafricke ilegalne imigrante.

Nazalost, vladajuce strukture u tome vide lagan pristup cash novcu od EU koji valja pokupiti. Istu smo pricu zvakali i kad su u pitanju bili divlji psi na nasim ulicama. To sto nam drzava postaje otpad, to nikom nista. :thumbup:
kako smo samo nisko pali.
_Scarlett_

#4814 Re: Migranti u BiH

Post by _Scarlett_ »

Bravo za Biscane koji su digli glas protiv rusenja svog grada :thumbup:
vjesticanametli

#4815 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Jos da ih rasceraju :thumbup: ili na poljine deportovat
biscanka2

#4816 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

_Scarlett_ wrote:Bravo za Biscane koji su digli glas protiv rusenja svog grada :thumbup:
Eee, sad da se solidarisu sarajlije,tuzlaci,zenicani i ostali gradovi,pa da ovu nadleznu bagru natjeramo da svoj posao radi a ako nece da im se svako pravo upravljanja zemljom oduzme.
Janjicar

#4817 Re: Migranti u BiH

Post by Janjicar »

biscanka2 wrote:
_Scarlett_ wrote:Bravo za Biscane koji su digli glas protiv rusenja svog grada :thumbup:
Eee, sad da se solidarisu sarajlije,tuzlaci,zenicani i ostali gradovi,pa da ovu nadleznu bagru natjeramo da svoj posao radi a ako nece da im se svako pravo upravljanja zemljom oduzme.
Ništa od toga. Previše smo glupi za takvo nešto.
biscanka2

#4818 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

Janjicar wrote:
biscanka2 wrote:
Ništa od toga. Previše smo glupi za takvo nešto.
Jbt,gledam u Njemackoj grupe gradjana mjesecima blokirali sumu, nedaju da se sjece.
Kad je policija dosla da ih evakuise gradjani iz drugih gradova mahom u pomoc dosli a u nas narod ceka da im se sve samo od sebe rijesi.Pa nije ni cudo sto nam se mafijaska radnja prosirila. :cry:
vješalica

#4819 Re: Migranti u BiH

Post by vješalica »

Bolikurci snobovski još uvijek nemaju pravi problem u Srajevu da bi se digao neko protiv migranata
Dok ne počnu lemati kuravele i snobove po ulici ko u Indiji skakati po narodu niko maknuti prstom neće
Ne mogu nikako shvatiti bošnjanski bolikurac i tzv merhamet
purgatorio

#4820 Re: Migranti u BiH

Post by purgatorio »

JUPITERXXXX wrote:Das bi se sagledala prava situacija trebalo bi da se angazuju novinarke sa malim skrivenim kamerama a ne sa onim sto se vide iz aviona i da prosetaju malo gradom pogotovo Kladusom .Neka vidi kako je kad ulazis u trgovacke centre i unutra i vani a i kod malih radnji ima se raspored ko kad naplacuje reket.Neka malo seta navece po gradu i prenese nam svoje utiske.Daleko od toga da medju migrantima nema zaista mali broj istinskih nevoljnika i tacno mi ih zao ali vecina je go olos ili kriminalac ili terorist.Dodje mi da posaljem poprijeko nase institucije sigurnije je hodati kod ovih ceda ili ustasa kako se mnogi vole sprdati sa ovim nazivima nego u mojoj krajini.
Bio je novinar N1 u Kladuši u petak, u vrlo kratko vrijeme mu ukrali mobitele, dokumenta i novac. Ali ne vidim izvještaj o tome na N1.
mayab

#4821 Re: Migranti u BiH

Post by mayab »

славянин wrote:

Kad vidim one silne grupe "garavih" oko željezničke stanice, samo kažem , poserem se ja u našu granicu i one koji je "čuvaju", dakle ili su nesposobni ili su korumpirani, ili je u pitanju neka veća "igranka" oko toga svega!
Ne mislim da je bilo koji čovjek tek tako krenuo preko pola planete pješke, ali početak svega je u njihovim domicilnim državama , gdje očito kriminalci regrutuju zainteresirane , vjerovatno uglavnom lažima da mogu otići gdje hoće i da će tamo biti primljeni i da će im dalje teći med i mlijeko u europskim državama...
Protest Krajisnika podrzavam, i pozivam ih da pošteno :izet: mater odgovornima u državnoj vlasti , čiji je ovo zapravo problem, a đubrad navikla na nerad i podrivanje države koja ih dobro plaća, prepustili lokalnim vlastima ovaj komplikovani i teški problem :bih:
SmokingMan

#4822 Re: Migranti u BiH

Post by SmokingMan »

Stvari su napokon došle do svoga vrhunca,a jedne me prilike umalo ne prozvaše ksenofobom zbog toga što sam samo napisao da bi imigrante trebalo smejstiti u neki veći kamp koji bi 24/7 bio po maksimalnim nadzorom,naravno i voditi računa da im ne fale osnovne životne potrepštine i medicinska njega.Jednostavno,ne možeš puštati ljude koje nemaju ni identifikacijskih dokumenata da se šetaju naokolo samo tako,a koliko među njima tek ima lica za koja i ne znamo da su krivično gonjena zbog određenih krivičnih dijela,koliko je tek njih bilo na ratištima po Siriji,ko zna šta se sve kreće po našim ulicama.Ja jednostavno hoću da se,kao i svaki moj sugrađanin,osjećam sigurno u svome gradu i u svojoj kući.Jesam da se pomogne izbjeglicama shodno vlastitim financisjkim mogućnostima,ali u svemu tome mora postojati odgovornost države i ozbiljnija organizacija u primanju i smještaju izbjeglica,naravno,sve u kordinaciji sa EU.
sinuhe

#4823 Re: Migranti u BiH

Post by sinuhe »

Oni su presli puta i puta dok su stigli do BIH. Moze se njima pomoci u hrani i sklonistu ali jedino sto zapravo traze jeste da im se pomogne pri ilegalnom prelasku granice. :-? E to je dilema cak i sa te strane sto su se gradjani BiH nalazili u slicnoj poziciji.
Nivelacija

#4824 Re: Migranti u BiH

Post by Nivelacija »

20% su pravi migranti kojima treba pomoci, 80 % su divlje horde sacinjene od ratobornih muskaraca izmedju 18 i 30 godina.
O'zone
Globalni moderator

#4825 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Locked