Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
almir90

#4801 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by almir90 »

Sarajmen wrote:Mislim da možeš iskoristiti pravo na pristup podacima , uz prilaganje zahtjeva propisanog u Zakonu o pristupu informacijama i tako riješiti prisutnu dilemu.
Više: http://www.fmp.gov.ba/index.php?part=stranice&id=2000
:thumbup: Hvala!
GeeTnT

#4802 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

madner wrote:
Romanija wrote:Da li neko hoce da diskutije cinjenicu da je sad vec sluzbeni podatak da je procenat nezaposlenosti u Federaciji BiH 65%. Onda je realno reci da je slican procent ako ne i gori za cijelu BiH. Od tog katastrofalnog procenta samo 1 od 6 nezaposlenih je registrovan kao nezaposlen. Kako onda ocekivati da drzava, drustvo ili drustvena zajednica moze funkcionirati sa tako visokom stopom nezaposlenosti i li tako visokom stopom ljudi zaposlenih na crno, ili ljudi koji zivotare od okopavanja dvije lijehe luka i krompira, ili od novca od dijaspore?
Kako je to sluzbeni podatak? :roll:
UIO biljezi rast prihoda na racun onih 35% zaposlenih....lol
Romanija

#4803 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Romanija »

madner wrote:
Romanija wrote:Da li neko hoce da diskutije cinjenicu da je sad vec sluzbeni podatak da je procenat nezaposlenosti u Federaciji BiH 65%. Onda je realno reci da je slican procent ako ne i gori za cijelu BiH. Od tog katastrofalnog procenta samo 1 od 6 nezaposlenih je registrovan kao nezaposlen. Kako onda ocekivati da drzava, drustvo ili drustvena zajednica moze funkcionirati sa tako visokom stopom nezaposlenosti i li tako visokom stopom ljudi zaposlenih na crno, ili ljudi koji zivotare od okopavanja dvije lijehe luka i krompira, ili od novca od dijaspore?
https://www.youtube.com/watch?v=ooUGKEVZKE4

44.7 % radno sposobnog stanovnistva
34.11 % zaposlenih (sto mnogo manje gore :) zvuci nego 65.89% nezaposlenih)
10.76 % nezaposlenih prema evidenciji Zavoda za nezaposlene

Bio bih sretan (iskreno sretan) da korigujes moju procjenu ovih procenata i da mi kazes da grijesim, jer ovo su katastrofalni pokazitelji, ne kao manifestacija trenutacnog stanja u zemlji, nego kakva je buducnost Federacije i BiH u srednjerocnom planu. Zemlja u razvoju koja ima ispod 50% radno-sposobnog stanovnistva, i gdje 50% od tih 50% obitava u nekoj crnoj rupi rada na crno i okopavanja okucnice je sepet bez dna ako se tako moze prevesti 'basket-case' anglicizam.
Dozer

#4804 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Dozer »

KatarinaKosaca wrote:
Dozer wrote:Ovdje, na ovom forumu, zaista bi trebalo zabraniti mladjima od 38 da uopste spominju Tita, Jugoslaviju, i bilo sta vezano za onaj sistem, a pogotovo u vjerskom konktekstu... :roll:
Sta ti je obpzavanje diktature, kazne, zabrane, cenzure i otoka :skoljka: :mrgreen: i mladjim od 80 godina zabraniti spominjanje WW2. :-) :-)
Sasvim normalno. Ako sam bio premlad da bih necega bio svjestan, ili ako cak nisam ni bio rodjen u doba nekog desavanja, onda je potpuno nesuvislo da uopste pricam o tome necemu, a pogotovo da donosim nekakve sudove, napadam, optuzujem i sl. nesto sto cak ni u istorijskim knjigama nisam moga procitati...
Recimo, za WWII "znam" ono sto pise u knjigama, ali mi ni na kraj pameti nikada nije bilo da bilo koga ko je bio partizan, i ko je branio Jugu od Svaba, dakle agresora, pa ma ko da je, kojoj vjeri ili narodu da je pripadao, kako da se zvao i koja i kakva licna ubjedjenja da su mu bila - omalovazavam na bilo koji nacin. :roll:
A sta mi dozivljavamo danas... Da neki balavi hajvancic, koji mozda ni '95 nije bio rodjen, a u najboljem slucaju je '92 imao 5-10 godina, danas hladno pljuje po onima koji su branili i njegovu guzicu. Pri tome se busa necime za sta je prije jedva 10-ak godina saznao da kao termin uopste postoji, svrstao se u to jer je njegovo okruzenje takvo, ali i dalje realno nema pojma zasto se u to svrstava, koja je istorija toga, a ponajmanje zna objasniti zasto mu je to bitno...

Ali, posto je ovdje sve to ionako totalno naopako, tako i vecina onih koji nisu imali godina, ili cak nisu ni bili rodjeni kada se sve ono ovdje kuhalo i desavalo, danas znaju sve o svemu tome... A kako znaju? Pa, jednostavno - rekao im "njihov" politicar, "njihov" medij potvrdio, a ni vjerski vodja se nije libio da kaze isto.
Istorijske cinjenice? Sta je to?! Koga briga za to?! :roll:

Ukratko - FUJ...
Last edited by Dozer on 04/07/2016 14:19, edited 3 times in total.
Bodkin

#4805 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

Sarajmen wrote:@Bodkin
To je već priča o odnosu većine ka manjinama, i u tom smislu postoji institucionalna zaštita u Ustavu BiH, entitetskim i Ustavu Brčko Distrikta BiH, ali i u povelji o ljudskim pravima i slobodama koja je sadržana u svim pomenutim Ustavima. Dakle samo dodatno razvijati mehanizme zaštite i primijenjivati ih u praksi.
Slazem se ai i dalje ne razumijem kako ono sto on prica ima veze sa mojim postom..
belfy

#4806 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by belfy »

Dozer wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Dozer wrote:Ovdje, na ovom forumu, zaista bi trebalo zabraniti mladjima od 38 da uopste spominju Tita, Jugoslaviju, i bilo sta vezano za onaj sistem, a pogotovo u vjerskom konktekstu... :roll:
Sta ti je obpzavanje diktature, kazne, zabrane, cenzure i otoka :skoljka: :mrgreen: i mladjim od 80 godina zabraniti spominjanje WW2. :-) :-)
Sasvim normalno. Ako sam bio premlad da bih necega bio svjestan, ili ako cak nisam ni bio rodjen u doba nekog desavanja, onda je potpuno nesuvislo da uopste pricam o tome necemu, a pogotovo da donosim nekakve sudove, napadam, optuzujem i sl. nesto sto cak ni u istorijskim knjigama nisam moga procitati...

Ali, ovdje je to sve naopako i vecina onih koji nisu imali godina, ili cak nisu ni bili rodjeni kada se sve ono ovdje kuhalo, danas znaju sve o svemu tome... A kako znaju? Pa, jednostavno - rekao im "njihov" politicar, "njihov" medij potvrdio, a ni vjerski vodja se nije libio da kaze isto.
Istorijske cinjenice? Sta je to?! :roll:
izbaci ti istoriju kao nauku u potpunosti. ono - sta ce meni neko pricati kad nije bio tamo kad se nesto desavalo... a "Zabranjena istorija" bi se trebala uzeti u razmatranje. i ti ga Dozeru znas ispaliti u prazno...
pezzar

#4807 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pezzar »

Moram opet ponoviti pitanje. Je li i u jednoj objavi rezultata objavljeno koliki je procenat Bosanaca i Hercegovaca? Ima li ih uopšte u rezultatima, ili su protiv svoje volje pripojeni ostalim grupama?
Point.

#4808 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Point. »

General War wrote:
Point. wrote:Rece ona Aida iz SBB, bosanka a ne bosnjakinja, da ce mnogi biti iznenadjeni rezultatima popisa. Dao bih 100 dukata da joj vidim naivnu facu kad se brojka 1% pojavila. Jos kaze tuzice sudu u Strasburgu zbog diskriminacije. Draga zeno, 1 vas je posto, prestani. Samo prestani.
Tako je, skoro isto kao i bosnjaka po nekim hrvatskim i srpskim opstinama...manjina psst.
Mrsko mi traziti, ali sta mislis da li na poskoku ili nekakvom srpskom forumu Ante Ivicu ubjedjuje da je Bosanac i Milutin Panteliju? Postoji li tamo najezda bosanaca? Jesi li aktivan tamo?
BHCluster

#4809 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by BHCluster »

Point. wrote:
General War wrote:
Point. wrote:Rece ona Aida iz SBB, bosanka a ne bosnjakinja, da ce mnogi biti iznenadjeni rezultatima popisa. Dao bih 100 dukata da joj vidim naivnu facu kad se brojka 1% pojavila. Jos kaze tuzice sudu u Strasburgu zbog diskriminacije. Draga zeno, 1 vas je posto, prestani. Samo prestani.
Tako je, skoro isto kao i bosnjaka po nekim hrvatskim i srpskim opstinama...manjina psst.
Mrsko mi traziti, ali sta mislis da li na poskoku ili nekakvom srpskom forumu Ante Ivicu ubjedjuje da je Bosanac i Milutin Panteliju? Postoji li tamo najezda bosanaca? Jesi li aktivan tamo?
Dobar :thumbup: :lol:
madner

#4810 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Romanija wrote:
madner wrote:
https://www.youtube.com/watch?v=ooUGKEVZKE4

44.7 % radno sposobnog stanovnistva
34.11 % zaposlenih (sto mnogo manje gore :) zvuci nego 65.89% nezaposlenih)
10.76 % nezaposlenih prema evidenciji Zavoda za nezaposlene

Bio bih sretan (iskreno sretan) da korigujes moju procjenu ovih procenata i da mi kazes da grijesim, jer ovo su katastrofalni pokazitelji, ne kao manifestacija trenutacnog stanja u zemlji, nego kakva je buducnost Federacije i BiH u srednjerocnom planu. Zemlja u razvoju koja ima ispod 50% radno-sposobnog stanovnistva, i gdje 50% od tih 50% obitava u nekoj crnoj rupi rada na crno i okopavanja okucnice je sepet bez dna ako se tako moze prevesti 'basket-case' anglicizam.
Procent nezaposlenosti naravno nije 65%.
Nigdje se ne racuna tako.
UK bi po tebi imao 50% :D
Bradafilozof

#4811 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bradafilozof »

pezzar wrote:Moram opet ponoviti pitanje. Je li i u jednoj objavi rezultata objavljeno koliki je procenat Bosanaca i Hercegovaca? Ima li ih uopšte u rezultatima, ili su protiv svoje volje pripojeni ostalim grupama?
Doticni i spadaju u ostale, to je od pocetka bilo jasno. U cemu je sad problem?
Bodkin

#4812 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

pezzar wrote:Moram opet ponoviti pitanje. Je li i u jednoj objavi rezultata objavljeno koliki je procenat Bosanaca i Hercegovaca? Ima li ih uopšte u rezultatima, ili su protiv svoje volje pripojeni ostalim grupama?

Ostali
pezzar

#4813 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pezzar »

Bradafilozof wrote:
Doticni i spadaju u ostale, to je od pocetka bilo jasno. U cemu je sad problem?
Mozda nisam dobro srocio pitanje. Hoce li biti "secirani" ostali, da znamo koliko je Roma, koliko Crnogoraca i na kraju, koliko Bosanaca?
Romanija

#4814 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Romanija »

madner wrote: Procent nezaposlenosti naravno nije 65%.
Nigdje se ne racuna tako.
UK bi po tebi imao 50% :D
Kako se onda racuna? Ja te i pitam to. Ako su radno sposobni ljudima smatraju oni od 18-65 godina, priznam da sam malo pretjerao jer nisam ukljucio BiH studente koji su radno sposobni. Koji je to procenat? Mozda smanji ovih 65% za par boba dole. Ali sam naglasio, po ovim rezultatima, cca 50% stanovnistva niti radi-niti ne radi, sto po meni i predstavlja najveci problem strukturalnog nefunkcionisanja Federacije i BiH.
Da ne idemo u usporedbe UK- BiH, besmielseno je a niti je tema.
Zgoljo

#4815 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Zgoljo »

Ma brate prevrsili ste granicu kmecanja,pa dajte malo dostojanstva.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4816 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pici »

arzuhal wrote:
Ja očekujem da ćemo sa 40 Bošnjaka u cijelom Isatočnom Sarajevu prebacit do 80, a ti kako ho'š, jurišaj na Kotor... :mrgreen:
Kotor je rjesenj na Marjanu se treba zavijorit zastava :bih:
155_mm

#4817 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by 155_mm »

ovo je nekim forumasima brutalno. iako je ovdje mnogo toga izostavljeno iako spada u istu regiju. jer je vjerovatno stanovnistvo preslo 50%. npr citav SBK i potez ZE-Tesanj-Usora i sjeverni dio TK.
Image
obuhvatalo oko 40% stanovnistva -1991 obuhvata preko 50% stanovnistva -2013.

pa sta li je onda ovo
Image
obuhvatalo oko 33% stanovnistva-1991 obuhvata preko 50% stanovnistva -2013.

a o ovom da i ne govorimo i pored toga sto im "kolega sa kipra" poklonio citav mostar. :D
Image
obuhvatalo oko 30% stanovnistva -1991. obuhvata preko 50% stanovnistva -2013.

a da bi se gore navedene slike mogle lakse tumaciti treba dodati najvazniju kartu koju je popis 2013 izbacio na svjetlo dana:
Image

i na kraju uporediti polozaj tih "konstitutivnih regija buducnosti" u odnosu na najvazniju saobracajnicu u BiH i mogucnost povezivanja sa istom. prakticki njenu zilu kucavicu.
Image

koliko industrije, elektroenergetskog potencijala, ljudskog potencijala na pojedinim podrucjima koncentrisano da i ne govorimo. i pored ovog svega neki i dalje imaju najjaci argument onih masonskih 23% teritorije.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tututuuuu

#4818 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

ja sam Bosanac i Hercegovac lalalalala la la la la la- :lol: I dedera da ja vas priupitam. A dze su silni "ostali" i silni "Bosanci i Hercegovci" koji su glasali za Zelju K.? Haaa? Ha ya. :lol:

A ono sad 1% a i to je vjerovatno Zelja K. pomogao da se nagura i na tu cifru. :lol:
Last edited by tututuuuu on 04/07/2016 14:39, edited 1 time in total.
tututuuuu

#4819 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Hrvati i dalje snazno sa nesto preko 15% (popis iz '91 - 17%). :bih: :lol: I eto ti popisa i sprdnje. Hrvatima i Bosnjacima brojke jesu napumpane i nerealne. Nisam Srbin. Ali sta je tu je. I ovaj popis je ionako vec tri godine star i stosta se tu vec promijenilo (citaj dodatno smanjilo, ionako brojcano prenapuhano, stanovnistvo).

Zatucano i slabo obrazovano, cak i kad uzmemo u obzir sve kupljene diplome raznih fakulteta s livada, stele, bubice itd...
Bradafilozof

#4820 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bradafilozof »

tututuuuu wrote:ja sam Bosanac i Hercegovac lalalalala la la la la la- :lol: I dedera da ja vas priupitam. A dze su silni "ostali" i silni "Bosanci i Hercegovci" koji su glasali za Zelju K? Haaa? Ha ya. :lol:

A ono sad 1% a i to je vjerovatno Zelja K pomogao da se nagura i na tu cifru. :lol:
Ovo je stanje iz 2013. A ti izbori su bili ranije, odnosno tada je bilo bosanaca a sada nema. Sutra nekad mozda opet bude.

recimo vas uzoriti vrhovnik je do juce bio jugosloven a sada je najveci rvat. Sutra ko zna...

ps. Svi znamo da hrvata nema ni 10%.
tututuuuu

#4821 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Bradafilozof wrote:
tututuuuu wrote:ja sam Bosanac i Hercegovac lalalalala la la la la la- :lol: I dedera da ja vas priupitam. A dze su silni "ostali" i silni "Bosanci i Hercegovci" koji su glasali za Zelju K? Haaa? Ha ya. :lol:

A ono sad 1% a i to je vjerovatno Zelja K pomogao da se nagura i na tu cifru. :lol:
Ovo je stanje iz 2013. A ti izbori su bili ranije, odnosno tada je bilo bosanaca a sada nema. Sutra nekad mozda opet bude.

recimo vas uzoriti vrhovnik je do juce bio jugosloven a sada je najveci rvat. Sutra ko zna...
Je li, a to hoda po potrebi kod vas. :-D :lol: Pa ako cemo striktno tehnicki, nije bilo ni tad Bosanaca i Hercegovaca. Uzmi popis iz '91. u ruke.

Mozda bi ipak bilo logicnije da ste malo, samo malo, lagili? :-D

A sto se "Vrhovnika" tice, ja nemam nista sa njima. Bolje bi ti bilo da se pitas sto se covjeka zove ustasom ako je do jucer bio Jugosloven.

Hopla. :-D
LBVIEW

#4822 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by LBVIEW »

radostan dan wrote:O sunce ti jebem, ova tema ko Goli otok...sve vrvi od drugova koji su revidirali svoj stav iz oktobra dvjetisucedesete, kad Komšića kao Bosanci izabraše. Bar tako izjavljivaše tad... :mrgreen
On je makar izabran, za razliku Fredija . :mrgreen:
Da ne spominjem krokodilske suze nad sudbinom Hrvata koji su u sumskoj svedeni na nivo statisticke greske.
Bradafilozof

#4823 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bradafilozof »

tututuuuu wrote:
Bradafilozof wrote:

Je li, a to hoda po potrebi kod vas. :-D :lol: Pa ako cemo striktno tehnicki, nije bilo ni tad Bosanaca i Hercegovaca. Uzmi popis iz '91. u ruke.

Mozda bi ipak bilo logicnije da ste malo, samo malo, lagili? :-D

A sto se "Vrhovnika" tice, ja nemam nista sa njima. Bolje bi ti bilo da se pitas sto se covjeka zove ustasom ako je do jucer bio Jugosloven.

Hopla. :-D
91 je davno bila. Treba obaviti popis zajedno sa izborima i onda bi ti se sve razjasnilo.
tututuuuu

#4824 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Zeljino K. biracko tijelo (mimo tih 1%).

haha
tututuuuu

#4825 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Bradafilozof wrote:
91 je davno bila. Treba obaviti popis zajedno sa izborima i onda bi ti se sve razjasnilo.
ma sve je meni jasno. bilo mi je i tad, a sad je potvrdjeno. Bosanci i Hercegovci, koliko? 1%? Zeljo K.? Koliko glasova? Hvala i doviDZenja.
Locked