ni mjere, ni pameti u komentaru...@ngel wrote:Problem se moze jednostavno rijesiti, jedan metak, jedan pas...vrlo jednostavna i jeftina metoda
I par metaka rezerve za ove koje ih brane
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» @ngel
ni mjere, ni pameti u komentaru...@ngel wrote:Problem se moze jednostavno rijesiti, jedan metak, jedan pas...vrlo jednostavna i jeftina metoda
I par metaka rezerve za ove koje ih brane
kako banuješ nekoga ko je već banovanChmoljo wrote:ni mjere, ni pameti u komentaru...@ngel wrote:Problem se moze jednostavno rijesiti, jedan metak, jedan pas...vrlo jednostavna i jeftina metoda
I par metaka rezerve za ove koje ih brane![]()
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» @ngel
Uglavnom provode vrijeme uz obitelj kada nisu na poslu, dok drugi sa prijateljima uz roštilj.
Jesi ti iz Bosne? Je li moguće da imaš još ovakvih bosanaca kojih živo zaboli za privatne stvari, nego se fokusiraju na problem?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Uglavnom provode vrijeme uz obitelj kada nisu na poslu, dok drugi sa prijateljima uz roštilj.![]()
Mene bi bilo stid napisati ovakve stvari. Koga boli K kako neko provodi slobodno vrijeme? Dal' se kurvam, dal' slikam, možda se drogiram, možda istražujem radove Hawking-a, pišem pjesme...možda bi ovog Anela poder'o u bilijaru.
![]()
Sve u svemu razumijem ove ljude koji rade da prehrane sebe i svoje porodice ali ne razumijem ponašanje kantonalnih vlada sve ove godine koje malo toga rade da se ovaj problem riješi.
lavic wrote:Meni je smjesno kad stave da su slike uznemirujuce, koga stvarno mogu uznemirit slike mrtvi kerova nakon 3.5 godine rata u Sarajevu i "u zivo" slika raskomadanih prijatelja, djece ..... dosta vise keroljupci.
Da li psi zaista vole ljude?
| News.com.au
Mnogi ljudi misle da su psi u stanju da iskreno vole čoveka, ali neurolozi tvrde da su “izlivi ljubavi” naših ljubimaca samo način na koji nama manipulišu.
Bred Smit, kognitivni psiholog i istraživač Univerziteta u Centralnom Kvinslendu analizirao je ponašanje divljih i domaćih pasa i poredio dinga i vukove sa našim ljubimcima.
On kaže da su psi izgubili prirodne sposobnosti rešavanja problema i da se sada oslanjaju uglavnom na ljude, kako bi dobili ono što žele.
“Odgajamo ih kao decu, pa su psi slični mladuncima vuka”, kaže Smit.
Mnogi vlasnici pasa veruju da mogu prepoznati kada njihov ljubimac oseća sreću ili tugu, ali neurolog kaže da je im ta osećanja ljudi sami pripisuju.
“Mi smo izuzetno antropocentrični, naročito kada je reč o psima, jer su društveni i bliski ljudima. Oni mogu da pročitaju naše emocije i suptilne naznake tuge, ljutnje i radosti i to koriste da dobiju nešto od nas. Najuspešnije odomaćene vrste zapravo su borci za samoodržanje. Oni su shvatili najbolji način da opstanu – to da nam budu najbolji drugari”, kaže Smit.
Neki ljudi veruju da psi osećaju stid i krivicu, ali neurolog kaže da oni verovatno nemaju te koncepte. Oni zapravo osećaju strah od posledica, kada njihov vlasnik izgleda ljutito.
“Istina je da čak ni najveći stručnjaci ne znaju mnogo o tome kako funkcioniše mozak psa. Oni dobro razumeju nas, ali ne i mi njih”, dodajući da bi istraživanja koja bi se bavila tom tematikom, mogla biti izuzetno korisna.
S druge strane, neurolog Emori univerziteta Gregori Burns veruje da psi prema nama zaista osećaju ljubav.
Psiholozi za životinje generalno misle da psi imaju emocionalnu i kognitivnu inteligenciju dvogodišnjeg deteta.
Ipak, iako su i skeniranja mozgova pasa pokazala da postoje neuromehanizmi za emocije, to ne znači da ih oni doživljavaju na isti način kao mi.
Ko je "čitateljka" u mp3 pa ima operativna saznanja ko sipa.. ona kontaktirala veterinarsku službu, zna napamet zakon zna koliko je pasa otrovano, čime se truju, ko hrani ribe u rijeci... wtfNaslovnica wrote:Otrovani psi na ulicama Donjeg Vakufa
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1825 ... akufa-foto
Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja donijela je (na osnovu člana IV. 4.a Ustava Bosne i Hercegovine) Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 42. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 17. i 29. decembra 2008. godine i na 25. sjednici Doma naroda, održanoj 26. februara 2009. godine.
Masovno trovanje napuštenih pasa u Donjem Vakufu
U Donjem Vakufu se već nešto više od mjesec dana kontinuirano na najgori mogući način krši ovaj Zakon, piše čitateljka portala Radiosarajevo.ba.
"Naime, načelnik je odredio neka minimalna sredstva u skladu s mogućnostima Općine, za provođenje makar dijela Zakona - sterilizacije i kastracije, što je za svaku pohvalu. Paralelno s projektom sterilizacija i kastracija počela su i masovna trovanja pasa. Psi masovno u agoniji ugibaju po vakufskim ulicama, kako sterilizirani i vakcinirani, tako i oni koji još uvijek nisu veterinarski obrađeni. Građani ih truju raznoraznim sredstvima, od stucanog stakla pomiješanog u hranu, do Domestosa i raznih drugih otrova kućne radinosti. Svi o tome sve znaju, ali i svi šute, čak i jedini vakufski medij - radio.
U Donjem Vakufu je u samom gradskom jezgru bilo cirka nekih 70 pasa čiji se broj iz godine u godinu povećavao jer Zakon nije provođen. I sada kada je općinska uprava konačno našla način i sredstva da se problem, smanji i neutralizira, građani su uzeli stvar u svoje ruke, i to na najgori, najokrutniji mogući način - trovanjem.
Pokušala sam telefonom podnijeti prijavu u PS Donji Vakuf (jer trenutno nisam tamo) i policijski službenik mi je rekao da moram lično doći i podnijeti prijavu, što je u ovom trenutku nemoguće. Nemoguće je i fizički, a i nedostatkom dokaza (imam nekoliko fotografija koje su mi poslali građani koji žele ostati anonimni).
Da se razumijemo, i sama sam za rješenje ovog gorućeg problema, jer su neki psi postali agresivni i napadali su ljude, ali sve to zbog pretrpljenih maltretiranja i gladi jer, vjerovali ili ne, to je gradić u kojem se hrana radije baci ribama u Vrbas nego da se "hrani paščad".
Psima nije mjesto na ulici, u tome se slažemo svi mi i koji volimo i oni koji ne vole životinje! Ali napominjem ovo ne da nije način već je i izravno kršenje Zakona koji je i dalje na snazi. I porazna je činjenica da su građani ove općine uzeli "stvar u svoje ruke" upravo u trenutku kada je općinska vlast pronašla način i sredstva na saniranju ovog problema, i makar djelomično provođenje važećeg Zakona, što je svakako za svaku pohvalu.
Građani su mjesecima vršili pritisak na općinskog načelnika da riješi ovaj problem i kad je čovjek pronašao način, oni su se odlučili za ovo okrutno, nehumano, nečovječno postupanje.
Kao stanovnica ove države i tog grada, osjećam moralnu i ljudsku odgovornost da javnost obavijestim o ovom gnusnom činu, i grubom kršenju Zakona NN lica iz Donjeg Vakufa.
Ponavljam, za rješenje ovog problema sam uvijek, ali ne na ovaj način.
Prema nezvaničnim informacijama otrovano je dosad 15-ak jedinki, a neki trenutno ugibaju. Prema zvaničnim informacijama koje sam dobila iz Veterinarske stanice Donji Vakuf, dosad je sterilizirano 13 pasa (12 mužjaka i dvije ženke).
Među ubijenim psima su i neki od veterinarski obrađenih pasa.
I još moram na kraju dodati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se pronađe počinilac, ili više njih, ovog gnusnog zločina i da se u skladu sa zakonskim odredbama kazni", ispričala nam je naša čitateljka.
Jedini od preostalih 15 hiljadaNaslovnica wrote: jer ovo su skoro jedini psi u gradu Sarajevu koji su preživjeli šintore, svi ostali su ubijeni.. hvala'
Like · Share
10 people like this.
1 share
MJAU - da wrote:@ pici, nemoj ni dijete redovno hraniti, ugađati mu... Pa ćeš vidjeti reakciju.