Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4801 Re: Problem pasa lutalica

Post by Chmoljo »

@ngel wrote:Problem se moze jednostavno rijesiti, jedan metak, jedan pas...vrlo jednostavna i jeftina metoda

I par metaka rezerve za ove koje ih brane
ni mjere, ni pameti u komentaru... :-)

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» @ngel
shmizlica

#4802 Re: Problem pasa lutalica

Post by shmizlica »

Chmoljo wrote:
@ngel wrote:Problem se moze jednostavno rijesiti, jedan metak, jedan pas...vrlo jednostavna i jeftina metoda

I par metaka rezerve za ove koje ih brane
ni mjere, ni pameti u komentaru... :-)

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» @ngel
kako banuješ nekoga ko je već banovan :mrgreen:
http://forum.klix.ba/hutba-iz-o-predsto ... 0s325.html

malo zezim :) kako si čmoljke
Drvosjeca iz Dejcica

#4803 Re: Problem pasa lutalica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

pici wrote:idemo dalje...

http://www.dogstrust.ba/nas-tim/
Uglavnom provode vrijeme uz obitelj kada nisu na poslu, dok drugi sa prijateljima uz roštilj. :shock: :roll: Mene bi bilo stid napisati ovakve stvari. Koga boli K kako neko provodi slobodno vrijeme? Dal' se kurvam, dal' slikam, možda se drogiram, možda istražujem radove Hawking-a, pišem pjesme...možda bi ovog Anela poder'o u bilijaru. :oops:

Sve u svemu razumijem ove ljude koji rade da prehrane sebe i svoje porodice ali ne razumijem ponašanje kantonalnih vlada sve ove godine koje malo toga rade da se ovaj problem riješi.
MJAU - da

#4804 Re: Problem pasa lutalica

Post by MJAU - da »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
pici wrote:idemo dalje...

http://www.dogstrust.ba/nas-tim/
Uglavnom provode vrijeme uz obitelj kada nisu na poslu, dok drugi sa prijateljima uz roštilj. :shock: :roll: Mene bi bilo stid napisati ovakve stvari. Koga boli K kako neko provodi slobodno vrijeme? Dal' se kurvam, dal' slikam, možda se drogiram, možda istražujem radove Hawking-a, pišem pjesme...možda bi ovog Anela poder'o u bilijaru. :oops:

Sve u svemu razumijem ove ljude koji rade da prehrane sebe i svoje porodice ali ne razumijem ponašanje kantonalnih vlada sve ove godine koje malo toga rade da se ovaj problem riješi.
Jesi ti iz Bosne? Je li moguće da imaš još ovakvih bosanaca kojih živo zaboli za privatne stvari, nego se fokusiraju na problem? :-)
vješalica

#4805 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

Tako se oni umiljavaju i peče za pare...
House

#4806 Re: Problem pasa lutalica

Post by House »

8)
Naslovnica

#4807 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Otrovani psi na ulicama Donjeg Vakufa

http://www.radiosarajevo.ba/novost/1825 ... akufa-foto

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja donijela je (na osnovu člana IV. 4.a Ustava Bosne i Hercegovine) Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 42. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 17. i 29. decembra 2008. godine i na 25. sjednici Doma naroda, održanoj 26. februara 2009. godine.
Masovno trovanje napuštenih pasa u Donjem Vakufu
U Donjem Vakufu se već nešto više od mjesec dana kontinuirano na najgori mogući način krši ovaj Zakon, piše čitateljka portala Radiosarajevo.ba.
"Naime, načelnik je odredio neka minimalna sredstva u skladu s mogućnostima Općine, za provođenje makar dijela Zakona - sterilizacije i kastracije, što je za svaku pohvalu. Paralelno s projektom sterilizacija i kastracija počela su i masovna trovanja pasa. Psi masovno u agoniji ugibaju po vakufskim ulicama, kako sterilizirani i vakcinirani, tako i oni koji još uvijek nisu veterinarski obrađeni. Građani ih truju raznoraznim sredstvima, od stucanog stakla pomiješanog u hranu, do Domestosa i raznih drugih otrova kućne radinosti. Svi o tome sve znaju, ali i svi šute, čak i jedini vakufski medij - radio.
U Donjem Vakufu je u samom gradskom jezgru bilo cirka nekih 70 pasa čiji se broj iz godine u godinu povećavao jer Zakon nije provođen. I sada kada je općinska uprava konačno našla način i sredstva da se problem, smanji i neutralizira, građani su uzeli stvar u svoje ruke, i to na najgori, najokrutniji mogući način - trovanjem.
Pokušala sam telefonom podnijeti prijavu u PS Donji Vakuf (jer trenutno nisam tamo) i policijski službenik mi je rekao da moram lično doći i podnijeti prijavu, što je u ovom trenutku nemoguće. Nemoguće je i fizički, a i nedostatkom dokaza (imam nekoliko fotografija koje su mi poslali građani koji žele ostati anonimni).
Da se razumijemo, i sama sam za rješenje ovog gorućeg problema, jer su neki psi postali agresivni i napadali su ljude, ali sve to zbog pretrpljenih maltretiranja i gladi jer, vjerovali ili ne, to je gradić u kojem se hrana radije baci ribama u Vrbas nego da se "hrani paščad".
Psima nije mjesto na ulici, u tome se slažemo svi mi i koji volimo i oni koji ne vole životinje! Ali napominjem ovo ne da nije način već je i izravno kršenje Zakona koji je i dalje na snazi. I porazna je činjenica da su građani ove općine uzeli "stvar u svoje ruke" upravo u trenutku kada je općinska vlast pronašla način i sredstva na saniranju ovog problema, i makar djelomično provođenje važećeg Zakona, što je svakako za svaku pohvalu.
Građani su mjesecima vršili pritisak na općinskog načelnika da riješi ovaj problem i kad je čovjek pronašao način, oni su se odlučili za ovo okrutno, nehumano, nečovječno postupanje.
Kao stanovnica ove države i tog grada, osjećam moralnu i ljudsku odgovornost da javnost obavijestim o ovom gnusnom činu, i grubom kršenju Zakona NN lica iz Donjeg Vakufa.
Ponavljam, za rješenje ovog problema sam uvijek, ali ne na ovaj način.
Prema nezvaničnim informacijama otrovano je dosad 15-ak jedinki, a neki trenutno ugibaju. Prema zvaničnim informacijama koje sam dobila iz Veterinarske stanice Donji Vakuf, dosad je sterilizirano 13 pasa (12 mužjaka i dvije ženke).
Među ubijenim psima su i neki od veterinarski obrađenih pasa.
I još moram na kraju dodati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se pronađe počinilac, ili više njih, ovog gnusnog zločina i da se u skladu sa zakonskim odredbama kazni", ispričala nam je naša čitateljka.
vješalica

#4808 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

nek čitateljka udomi da ne budu na ulici jer im tamo nije mjesto kad se već tako predstavlja kao dušebrižna
rekla-kazala

#4809 Re: Problem pasa lutalica

Post by rekla-kazala »

Jutros na njemačkoj televiziji tema azili za životinje.
Kažu pola azila za životinje pred bankrotom !
Kad bogata Njemačka nije u stanju da namakne dovoljno novca šta očekivati u BiH.
O'zone
Globalni moderator

#4810 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

Potrovani psi u Donjem Vakufu su rezultat ignoriranja problema.

Svi ignoriraju problem i ignoriraju zakon kad ljudima pukne film i naprave pokolj onda se svi pozivaju na zakon i riješavanje problema.

Ovo su scene koje su sasvim normalne u gradovima širom BiH u opcijama otrov, lovačko društvo, slobodni strijelci, etc osim u vukojebini zvanoj Sarajevo gdje je jedino DRŽAVNI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA na djelu.
Ridjobrki

#4811 Re: Problem pasa lutalica

Post by Ridjobrki »

Znači Donji Vakuf i Bosanska Krupa prednjače po svijesti građana u BiH.

Lijepo je vidjeti konkretan građanski aktivizam na djelu.

Ako je ovo načelnik izveo na način na koji bih i ja to uradio onda mu svaka čast. :thumbup:

P.S. Način je sljedeći: Odvojiš pare u budžetu - sazoveš medije - istakneš brigu - narediš grupi lovaca da odrade stvar - ostanu ti pare u budžetu - dio budžeta kasnije koristiš za sterilizacije i eutanazije ona preživjela dva psa.
rekla-kazala

#4812 Re: Problem pasa lutalica

Post by rekla-kazala »

Ima li kakvih konkretnih dokaza da se radi o trovanju ?

"Pokušala sam telefonom podnijeti prijavu u PS Donji Vakuf (jer trenutno nisam tamo) i policijski službenik mi je rekao da moram lično doći i podnijeti prijavu, što je u ovom trenutku nemoguće. Nemoguće je i fizički, a i nedostatkom dokaza (imam nekoliko fotografija koje su mi poslali građani koji žele ostati anonimni)."

Zaštitnici pasa zaboravljaju da je jedan dio pasa na ulici već pregurao desetu godinu života i da je to za psa koji živi na ulici duboka starost.
Ili pojedinci misle da su psi besmrtni. :roll:
lavic

#4813 Re: Problem pasa lutalica

Post by lavic »

Meni je smjesno kad stave da su slike uznemirujuce, koga stvarno mogu uznemirit slike mrtvi kerova nakon 3.5 godine rata u Sarajevu i "u zivo" slika raskomadanih prijatelja, djece ..... dosta vise keroljupci.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4814 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

lijepi prijasnji zakon od tri dana i mrsHHHHH...BANDO LOPOVSKA !!! SAMO PAAREE !!!
MJAU - da

#4815 Re: Problem pasa lutalica

Post by MJAU - da »

lavic wrote:Meni je smjesno kad stave da su slike uznemirujuce, koga stvarno mogu uznemirit slike mrtvi kerova nakon 3.5 godine rata u Sarajevu i "u zivo" slika raskomadanih prijatelja, djece ..... dosta vise keroljupci.

Mene uznemiri itekako... Upravo je to jedna od posljedica rata, nismo svi isti.
pici

#4816 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

Da li psi zaista vole ljude?
| News.com.au

Mnogi ljudi misle da su psi u stanju da iskreno vole čoveka, ali neurolozi tvrde da su “izlivi ljubavi” naših ljubimaca samo način na koji nama manipulišu.

Bred Smit, kognitivni psiholog i istraživač Univerziteta u Centralnom Kvinslendu analizirao je ponašanje divljih i domaćih pasa i poredio dinga i vukove sa našim ljubimcima.

On kaže da su psi izgubili prirodne sposobnosti rešavanja problema i da se sada oslanjaju uglavnom na ljude, kako bi dobili ono što žele.

“Odgajamo ih kao decu, pa su psi slični mladuncima vuka”, kaže Smit.

Mnogi vlasnici pasa veruju da mogu prepoznati kada njihov ljubimac oseća sreću ili tugu, ali neurolog kaže da je im ta osećanja ljudi sami pripisuju.

“Mi smo izuzetno antropocentrični, naročito kada je reč o psima, jer su društveni i bliski ljudima. Oni mogu da pročitaju naše emocije i suptilne naznake tuge, ljutnje i radosti i to koriste da dobiju nešto od nas. Najuspešnije odomaćene vrste zapravo su borci za samoodržanje. Oni su shvatili najbolji način da opstanu – to da nam budu najbolji drugari”
, kaže Smit.

Neki ljudi veruju da psi osećaju stid i krivicu, ali neurolog kaže da oni verovatno nemaju te koncepte. Oni zapravo osećaju strah od posledica, kada njihov vlasnik izgleda ljutito.

“Istina je da čak ni najveći stručnjaci ne znaju mnogo o tome kako funkcioniše mozak psa. Oni dobro razumeju nas, ali ne i mi njih”, dodajući da bi istraživanja koja bi se bavila tom tematikom, mogla biti izuzetno korisna.

S druge strane, neurolog Emori univerziteta Gregori Burns veruje da psi prema nama zaista osećaju ljubav.

Psiholozi za životinje generalno misle da psi imaju emocionalnu i kognitivnu inteligenciju dvogodišnjeg deteta.

Ipak, iako su i skeniranja mozgova pasa pokazala da postoje neuromehanizmi za emocije, to ne znači da ih oni doživljavaju na isti način kao mi.

samo ga nemoj redovno hranit i isceznut ce ta ljubav dok si reko keks
Naslovnica

#4817 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Sandra Husejnović
3 hrs ·

.specijalno, još jednom , BUDITEEEEEEE HUMANI, IMAJTEEEEEEE DUŠE, ONI IMAJU SAMO NAS ------------ *** HRASNIČANI ** ----- .... ILI ĆEMO IM POMOĆI ILI ĆE UMRIJETI ............................................................................... juče sam provela cijeli dan pišući prekrasnu priču o 4 predivna psa sa ulica Sarajeva koja su imala tu sreću da ih spasim kao male, da se brinem o njima godinama, da i pored silnih lijepih i ružnih stvari ostanu veseli i prekrasni potpuno bezazleni za ljude, da imaju tu sreću da ih šintori nisu uspjeli uhvatiti iako su ih hvatali 2 sata sa spremljenim sredstvom za ubijanje i veterinarom pri ruci.. -- moja priča do sada dotakla je srce jednog predivnog sponzora , ovim putem joj se zahvaljujem, volim te puno KRISTIN R. ..ali se pitam ZAR JE MOGUĆE DA IM NIKO VIŠE NE ŽELI POMOĆI, DA NE POSTOJI JOŠ NEKO KO ŽELI ZAŠTITI PSE KOJI SU ZA DLAKU IZMAKLI MONSTRUMIMA I ŽIVOT IM SADA SPAŠAVAJU DONACIJE ? -- gdje su ljudi sa dušom ? .. gdje su nestali svi koji lajakaju, tapšu i obožavaju kada se pas spašava a kada mu treba pomoć očajnički da ne ode ponovo u ruke šintora nigdje nikoga ? --- zato pitam još jednom :: IMA LI JOŠ NEKO DUŠE ZA OVA 4 PREKRASNA STVORENJA DA IM POŠALJE POMOĆ, JER NJIMA JE SADA SVAKI EURO SPAS, SPAŠAVA IM ŽIVOTE ? -- njihove slike nisu krvave, oni nisu teški tanjenici ali su psi čiji život je gotov iste sekunde kada se vrate na ulicu , a biće na ulici vrlo brzo ako im dobri anđeli ne obezbjede pomoć, jer ja ne mogu sama .. čim nađem kuću oni idu samnom , do tada ONI OČAJNIČKI, ALI OČAJNIČKI TREBAJU SVAKI EURO ZA PLAČANJE SMJEŠTAJA ... molim vas svom svojom dušom ovako javno nemojmo sjediti skrštenih ruku, jer ovo su skoro jedini psi u gradu Sarajevu koji su preživjeli šintore, svi ostali su ubijeni.. hvala'
Like · Share
10 people like this.
1 share

Sandra Husejnović .special, once again, BEEEE NOBLE , HAVEEEEEE SOUL l, THEY HAVE ONLY US ------------ *** HRASNIČANI ** ----- .... OR WE WILL HELP THEM OR THEY WILL DIE ..
1 hr · Edited · Like

-- jedan dan za jednog psa je 5 eur -- trebaaaaaaaaaaaaaaaam 4 sponzora , 4 puta po 50 eura i ovi psi su bezbjedni i dalje.. molim vas budite anđeli, budite humani i budite sponzor nekome od njih , jer ja sutra moram platiiti 200 eur ili psi idu na ulicu gdje ih čekaju šintori da ih ubiju odmah .. hvala

Sandra Husejnović HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. /-SWIFT bank code: HAABBA22 /-Party: 25465288 /-SANDRA HUSEJNOVIC /-IBAN: BA393060372546528875 -( BIC code over the Internet is HAABBA22XXX, place -Mostar)
pici

#4818 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

koja KOZETINA POHLEPNA !!!
jao_situacije

#4819 Re: Problem pasa lutalica

Post by jao_situacije »

Naslovnica wrote:Otrovani psi na ulicama Donjeg Vakufa

http://www.radiosarajevo.ba/novost/1825 ... akufa-foto

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja donijela je (na osnovu člana IV. 4.a Ustava Bosne i Hercegovine) Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 42. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 17. i 29. decembra 2008. godine i na 25. sjednici Doma naroda, održanoj 26. februara 2009. godine.
Masovno trovanje napuštenih pasa u Donjem Vakufu
U Donjem Vakufu se već nešto više od mjesec dana kontinuirano na najgori mogući način krši ovaj Zakon, piše čitateljka portala Radiosarajevo.ba.
"Naime, načelnik je odredio neka minimalna sredstva u skladu s mogućnostima Općine, za provođenje makar dijela Zakona - sterilizacije i kastracije, što je za svaku pohvalu. Paralelno s projektom sterilizacija i kastracija počela su i masovna trovanja pasa. Psi masovno u agoniji ugibaju po vakufskim ulicama, kako sterilizirani i vakcinirani, tako i oni koji još uvijek nisu veterinarski obrađeni. Građani ih truju raznoraznim sredstvima, od stucanog stakla pomiješanog u hranu, do Domestosa i raznih drugih otrova kućne radinosti. Svi o tome sve znaju, ali i svi šute, čak i jedini vakufski medij - radio.
U Donjem Vakufu je u samom gradskom jezgru bilo cirka nekih 70 pasa čiji se broj iz godine u godinu povećavao jer Zakon nije provođen. I sada kada je općinska uprava konačno našla način i sredstva da se problem, smanji i neutralizira, građani su uzeli stvar u svoje ruke, i to na najgori, najokrutniji mogući način - trovanjem.
Pokušala sam telefonom podnijeti prijavu u PS Donji Vakuf (jer trenutno nisam tamo) i policijski službenik mi je rekao da moram lično doći i podnijeti prijavu, što je u ovom trenutku nemoguće. Nemoguće je i fizički, a i nedostatkom dokaza (imam nekoliko fotografija koje su mi poslali građani koji žele ostati anonimni).
Da se razumijemo, i sama sam za rješenje ovog gorućeg problema, jer su neki psi postali agresivni i napadali su ljude, ali sve to zbog pretrpljenih maltretiranja i gladi jer, vjerovali ili ne, to je gradić u kojem se hrana radije baci ribama u Vrbas nego da se "hrani paščad".
Psima nije mjesto na ulici, u tome se slažemo svi mi i koji volimo i oni koji ne vole životinje! Ali napominjem ovo ne da nije način već je i izravno kršenje Zakona koji je i dalje na snazi. I porazna je činjenica da su građani ove općine uzeli "stvar u svoje ruke" upravo u trenutku kada je općinska vlast pronašla način i sredstva na saniranju ovog problema, i makar djelomično provođenje važećeg Zakona, što je svakako za svaku pohvalu.
Građani su mjesecima vršili pritisak na općinskog načelnika da riješi ovaj problem i kad je čovjek pronašao način, oni su se odlučili za ovo okrutno, nehumano, nečovječno postupanje.
Kao stanovnica ove države i tog grada, osjećam moralnu i ljudsku odgovornost da javnost obavijestim o ovom gnusnom činu, i grubom kršenju Zakona NN lica iz Donjeg Vakufa.
Ponavljam, za rješenje ovog problema sam uvijek, ali ne na ovaj način.
Prema nezvaničnim informacijama otrovano je dosad 15-ak jedinki, a neki trenutno ugibaju. Prema zvaničnim informacijama koje sam dobila iz Veterinarske stanice Donji Vakuf, dosad je sterilizirano 13 pasa (12 mužjaka i dvije ženke).
Među ubijenim psima su i neki od veterinarski obrađenih pasa.
I još moram na kraju dodati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se pronađe počinilac, ili više njih, ovog gnusnog zločina i da se u skladu sa zakonskim odredbama kazni", ispričala nam je naša čitateljka.
Ko je "čitateljka" u mp3 pa ima operativna saznanja ko sipa.. ona kontaktirala veterinarsku službu, zna napamet zakon zna koliko je pasa otrovano, čime se truju, ko hrani ribe u rijeci... wtf :shock:
tražimo da se čitateljka zaposli u osa-u!!
i zašto je fizički nemoguće da se pojavi u PS Donji Vakuf upališ auto i lagano se odvezeš i prijaviš zar je to problem neki :roll:
Uostalom dokad će se više pridavati pažnja i davati medijski prostor svakome, šta to nas boli briga u Sarajevu šta rade u Donjem Vakufu :zid: :zid:
Naslovnica

#4820 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

17... -- tonight THEY NEED HELP AND I MUST TO FIGHT FOR THEM *** HRASNIČANI *** -- a onda se prije mjesec dana desio trenutak koga sam se bojala .. neki idiot od žene ih je prijavljivao par puta jer su joj smetali i ŠINTORI GRADA SARAJEVA SU DOŠLI DA IH HVATAJU.. TRI PUTA.. ZADNJI PUT KADA SU BILI POKUŠALI SU IH UHVATITI 2 SATA.. POVELI SU I VETERINARA UBICU SA SOBOM DA IH UBIJU ODMAH NA LICU MJESTA .. -- Nejra je učinila sve da ih sakrije, a ja sam odmah počela tražiti spas i smještaj za njih.. toliko su se isprepadali da ni meni nisu željeli priči to veće.. moji rođeni psi..

???
MJAU - da

#4821 Re: Problem pasa lutalica

Post by MJAU - da »

@ pici, nemoj ni dijete redovno hraniti, ugađati mu... Pa ćeš vidjeti reakciju.
irac300

#4822 Re: Problem pasa lutalica

Post by irac300 »

Jbt led, ovo treba SIPA da rješava.
klixoris

#4823 Re: Problem pasa lutalica

Post by klixoris »

Naslovnica wrote: jer ovo su skoro jedini psi u gradu Sarajevu koji su preživjeli šintore, svi ostali su ubijeni.. hvala'
Like · Share
10 people like this.
1 share
Jedini od preostalih 15 hiljada :D
pici

#4824 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

MJAU - da wrote:@ pici, nemoj ni dijete redovno hraniti, ugađati mu... Pa ćeš vidjeti reakciju.

jel to opet poredjenje kerova s djecom...de .BA zaposli se radi nesto drustveno korisno, skupljaj gofancat od cuka eno pun grad...
jao_situacije

#4825 Re: Problem pasa lutalica

Post by jao_situacije »

al' čuj sponzori :lol: :lol: :lol:
Locked