Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#4801 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Smrle ti odbijas da prihvatis znacnenje naucne teorije, brkas pojmove "teorija" ,"hipoteza", "model" i cini se da ne vidis razliku izmedju pojma "teorija" u nauci i u svakidasnjem govoru.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_theory

Evolucija je cinjenica, to sto ti to odbijas prihvatiti vise govori o tebi nego o teoriji evolucije.
objasni kako je cinjenica, jeli se moze experimentalno pokazati recimo mutacije koje doprinose nove informacije u DNK?

mozes li nam ovo dokazati pa da svi potvrdimo da je cinjenica?

Sta znaci to da mutacija doprinese nove informacije u DNK, jeste da kad zivotinja mutira, pa dobije neke nove organe koje joj olaksavaju zivot.

druga stvar uzet cemo pticu kao primjer

ako zivotinja nema perje a skace cijelo vrijeme dali ce se stvoriti perja jer pokusaje konstantno da skace i samim tim na neki nacin da pocne perje i krila da rastu kako bi joj olaksalo kretanje u prirodi, to jeste letenje.

1. Dali zivotinja zna da joj treba perje i krila da bi letila? nezna

2. A evo i da zna zivotinja i svjesna je kao covjek , da su joj potrebna krila i perje da bi letila, kako ce ta zivotinja da zapocne proces stvaranja perja i krila? Isto kao kad bi ja skakao sa neke stijene cijeli zivot svaki dan, dali bi evolucijski pocelo perje i krila da rastu po meni? nebi

znaci imamo dva problema

1. nesvijest bica sta mu je potrebno
2. bice i da zna sta mu je potrebno nema moc stvaranja samom sebi novih organa da bi se bolje uklopilo i prezivjelo u prirodi.
broj dva

#4802 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Da li vjerujes da ogranizmu treba svjest o tome sta mu je potrebno da bi bilo podlozno evoluciji ?
Da li vjerujes da evolucija djeluje kroz proces koji zahtjeva volju organizma da bude podlozno evoluciji ?

Uostalom, imas mnogo vece i bolje edukatore na polju evolucije od mene, ako te interesuje potrazi.
Ali imam utisak da imas spreman zakljucak i da nisi bas otvoren za nove impute.
harač

#4803 Re: Ateizam

Post by harač »

postoji osnovana sumnja da smrcko nikada nije pohadjao skolu. pravopis je bio tek prvi trag
Smrcak15

#4804 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
covjek ne moze da zivi u utrobi kita

ako Bog djeluje da spasi zasto da ne.
Zasto u ovom slucaju koji se nalazi u Kur'anu vazi slucaj Bozije intervencije, a kod pricajucih zmija i letecih konja ne vazi posto se nalaze u Bibliji? :D Jel to Bog ne moze uciniti da konj leti? Sta je onda s Burakom? Kontas li dvostruke arsine ovde?
evolucija je cinjenica i slicno

da je cinjenica nebi se zvala teorija evolucije.
Ovde pokazujes elementarno neznanje o tome sta je naucna teorija. Za tebe je to "samo teorija", sto naravno nije tacno.
Zasto u ovom slucaju koji se nalazi u Kur'anu vazi slucaj Bozije intervencije,
Bozija intervencija da spasi svog poslanika i bude dokaz svom narodu, eto zasto

a kod pricajucih zmija i letecih konja ne vazi posto se nalaze u Bibliji? :D
pricajuca zmija i leteci konj je moguce ako Bog zeli to da uradi, znaci bogu nije nemoguce

Po hadisu poslanika Muhamemda bit ce konji sa krilima u Raju i moci ce letiti. Ako Bog daje ribama u vodi krila da mogu letit po zraku i to na ovom svijetu zasto bi mu tesko bilo stvoriti konja koji ima krila u Raju?

Jel to Bog ne moze uciniti da konj leti?
moze i to ce uraditi sa konjima u Raju, bit ce krilati
Sta je onda s Burakom? Kontas li dvostruke arsine ovde?
kontam itekako ali brkas stvari

prvo, Burak nije konj, niti je receno da je konj, nego je receno zivotinja manja od konja veca od mazge, i onda krscasnki misionari to uzmu kao leteci konj napisu na antiislamske stranice i onda vi koji se hvatate na te otrcane postapalice masete sa tim postapalicama sto su iskrvljenje onoga sto je receno o datoj stvari.

druga stvar, po onome kako sam razumio, Miradz jeste dusevno uzdignuce Poslanika Muhamemda u vece nebeske sfere jeste astralna projekcija, koja je bila pod vodstvom Meleka dzibrila do granice na nebesima gdje Meleku Dzibrilu mogao da dodje i gdje nije vise smio prekoraciti.
Znaci asralna pojekcija gdje je dusa bila odvjena od tijela i otisla u vece nebeske sfere da bi se pokazalo Muhamemdu sta nas ceka poslije smrti, i kako bi ga to ohrabrilo poslije smrti njegovih blizi kada mu je trebala moralna podrska. I jos nesto da dodama, astralnun projekciju moze da dozivi i vjernik i nevjernik, to jeste odvajanje duse od tijela a da smrt nije nastupila, samo sto je astralna porjekcija Miradza bila pod vodstvom meleka dzibrila, dok ostali ljudi nemaju tu beneficiju da im je andjeo vodic u tim visim nebeskim sferama. I sta je onda cudno ako je te zivotinja bila prisutna u tom dusevnom svijetu koje je poslanik Muhammed dozivio.
Last edited by Smrcak15 on 29/05/2017 13:24, edited 1 time in total.
Smrcak15

#4805 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Da li vjerujes da ogranizmu treba svjest o tome sta mu je potrebno da bi bilo podlozno evoluciji ?
Da li vjerujes da evolucija djeluje kroz proces koji zahtjeva volju organizma da bude podlozno evoluciji ?

Uostalom, imas mnogo vece i bolje edukatore na polju evolucije od mene, ako te interesuje potrazi.
Da li vjerujes da ogranizmu treba svjest o tome sta mu je potrebno da bi bilo podlozno evoluciji ?
ne, kao sto nevjerujem da slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture

vi vjerujte da je to slucajnim dogadjajima kroz duge vremenske periode se formiralo, znaci slucajni dogadjaji kreiraju kopmpleksne strukture to je ono sto vi vjerujete sa evolucijom a sto je meni nelogicno i neshvatljivo.
stani malo, kazes da je evolucija cinjenica, valjda ako si ubijedjen da je cijenica onda logicno treba da savladas sve momente evolucije da ih u bocu znas kako je sve islo bi barem koliko toliko mogao tvrditi da je cinjenica mada ni to nije dokaz jer trebas da gledas te procese svojim ocima da bi bila cinjenica.
jesam otvoren za sve, samo iznesi dokaze za ono sto se tvrdi, pa cemo vidjeti koliko piju vode.

Ja mislim da ti vjerujes da je to cijenica zato sto su drugi to tvrdili pa se ti navukao na tu pricu a ne zato sto si ti vidio dokaze svojim ocima za to.
HAVANA

#4806 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Cuvajte se dzina,jedite hurme,napravi se stit za sejtane. :-D https://akos.ba/zasto-dzini-i-sejtani-m ... nje-hurmi/
HAVANA

#4807 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Kralj te jebo ovi ozbiljni.Ja konto ovo one ko sarajevo365...zajebancije.Jel fakat ovo ozbiljno?
broj dva

#4808 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Smlre ja ne kontam kako internet radi ali je cinjenica da radi.
Ne kontam kako CD radi ali je cinjenica da radi.
Ne kontam kako TV radi ali radi.
Nista od toga ne znam objasniti detaljno. Vidim grubu sliku ali daleko da te stvari neko mogao napraviti slusajuci moja objasnjenja.

Ne kontam puno toga, sto ne mijenja cinjenicu da su neke stvari cinjenice.

Nisam biolog, paleontolog, geolog, nemam pojma o biloloskoj taksonomiji i ne razumijem sve nijanse evolucije.
Sto ne mjenja nista, i dalje je cinjenica. To dovoljno dobro razumijem.

A dokaze potrazi sam, toliko mozes.

Za pocetak, da te usmjerim, serijal od 20 kratkih, zabavnih i informativnih epizoda koje temeljito negiraju kreacionizam.
Ovdje je rjec o kriscanskom kreacionizmu ali isti kurac.

https://www.youtube.com/watch?v=isV9hWXpNjc
HardcoreMX

#4809 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Ne kontaš ovo, ne kontaš ono...Pa ti si onda profulo komplet i pdf i temu. Imaš pod razne diskusije temu "Ne kontam" ili tako nekako...
Smrcak15

#4810 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Smlre ja ne kontam kako internet radi ali je cinjenica da radi.
Nista od toga ne znam objasniti detaljno. Vidim grubu sliku ali daleko da te stvari neko mogao napraviti slusajuci moja objasnjenja.

Ne kontam puno toga, sto ne mijenja cinjenicu da su neke stvari cinjenice.

Nisam biolog, paleontolog, geolog, nemam pojma o biloloskoj taksonomiji i ne razumijem sve nijanse evolucije.
Sto ne mjenja nista, i dalje je cinjenica. To dovoljno dobro razumijem.

A dokaze potrazi sam, toliko mozes.

Za pocetak, da te usmjerim, serijal od 20 kratkih, zabavnih i informativnih epizoda koje temeljito negiraju kreacionizam.
Ovdje je rjec o kriscanskom kreacionizmu ali isti kurac.

https://www.youtube.com/watch?v=isV9hWXpNjc
Smlre ja ne kontam kako internet radi ali je cinjenica da radi.
da , internet, cd, Tv je nesto vidljivo i opipljivo

dok evolucija nemoze biti vidljiva jer evolucija je A-----------------------------milioni godina-------------------------------->B , ovo nije nesto sto se testira da bi bilo cinjenica.

cinjenica je kad ti vidis svojim ocima promjenu bica iz jednog u drugo stanje , recimo da kokosi pocnu letiti, znas da nikad nisi vidio kako lete kokosi po zraku , sad odjednom lete ko ptice i prave gnijezda po granama.
broj dva

#4811 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Virusi evoluiraju bukvalno pred nasim ocima.
Neke zivotinje kratog zivotnog vijeka takodje veoma brzo evoluiraju.
Nekada su bilo samo vukovi, sada imamo i pekinzere. Koji je to proces promjenio vuka toliko da öd njega nastane pekinezer?
Smrcak15

#4812 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Virusi evoluiraju bukvalno pred nasim ocima.
Nekada su bilo samo vukovi, sada imamo i pekinzere. Koji je to proces promjenio vuka toliko da öd njega nastane pekinezer?
nije to trazeno evolviranje nego samo adaptacija na novu sredinu, da se moze prezivjeti.

kad kazem evolviranje onda trazim da se stvaraju novi organi. a to sto je Bog omogucio virusima da se adaptiraju na nove sredine neznaci evolucija nego samo da mogu da se prilagode novoj sredini.
harač

#4813 Re: Ateizam

Post by harač »

razumijem njega, ispran mozak i sve ostalo, ali kako tebe vise nije stid ozbiljno raspravljati o ovakim stvarima sa ovakvom osobom?
HardcoreMX

#4814 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

harač wrote:
razumijem njega, ispran mozak i sve ostalo, ali kako tebe vise nije stid ozbiljno raspravljati o ovakim stvarima sa ovakvom osobom?
On jeste broj dva, ali teško ćeš njega preteći prema tronu na koji jurišaš. :lol:
broj dva

#4815 Re: Ateizam

Post by broj dva »

harač wrote:
---
I ja se pitam...ali povuce me za jezik :D
Smrcak15

#4816 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:
harač wrote:
---
I ja se pitam...ali povuce me za jezik :D
ne, nego mene ste povukli prvo za jezik a evo i dokaza
beni-bu-man wrote:
broj dva wrote:Atomi nisu stvarni ali neosporivo postoje.
To se da testirati i dokazati.
Ono sto se ne da testirati i dokazati je postojanje i nepostojanje boga. Jednostavno nije do nauke da kaze. Medjutim ono sto nauka moze reci je da nema potrebe za postuliranjem postojanja nekog bozanstva da bi se objasnjavao svjet oko nas.
I normalno, moze opovrgnuti neke konkretne tvrdnje svetih knjiga - nije bilo globalnog potopa, covjek ne moze da zivi u utrobi kita, konji ne lete, zmije ne pricaju, evolucija je cinjenica i slicno.
Zamolio bih te, ovo sve sto si napisao da Smetlu objasnis :-)
Tesko to covjek moze shvatiti koji sve vidi u vjeri.
Dope_Man

#4817 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Pa ljudi, zar vrijedi opet strovaliti temu u bezdan odgovaranjem pojedincu koji ne poznaje ni osnovne pojmove o kojima prica, niti ima zelju da ih nauci? Zasto ne bi malo ignorisali te prozvakane gluposti i fokusirali se na ono sto je ovu temu cinilo zanimljivom: mudre izreke i malo smijeha na racun vjerovanja u nepostojece.
r_faruk

#4818 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

opet pricas gluposti.
kada sljedeci put napises ovu recenicu, a napisao si je do sada milion puta, dodaj i sljede:

"slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture" - ovo nigdje ne pise, ovo niti jedan biolog nije nikada izgovorio, ovako ne razmislja niti jedna osoba koja razumije osnove teorije evolucije, ovo sam ja ovako shvatio jer sam nesposoban da shvatim drugacije i sada svima govorim da "slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture".
ovo ja interpretiram evoluciju onako kako sam je ja shvatio. ne objavljujem radove, bavim se onim za sto mislim da je naucnoistrazivacki rad i ne trazim reference, samo you tube klipove i wikipedija! citam kuran 23 godine i smatram se za odlicnog poznavaoca istog. ne znam arapski alii ga rado citam i tumacim, vrlo cesto bolje i od korkuta

PS: djecu sam pokrio...

ja mislim da je smrle na dobrom putu da se raznese bombom :D

slazem se da ga treba ignorisati i od danas vise ne reagujem na njegove primitivne stavove i pizdrarije.....covjek je religijski narkoman
beni-bu-man

#4819 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

r_faruk wrote:
opet pricas gluposti.
kada sljedeci put napises ovu recenicu, a napisao si je do sada milion puta, dodaj i sljede:

"slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture" - ovo nigdje ne pise, ovo niti jedan biolog nije nikada izgovorio, ovako ne razmislja niti jedna osoba koja razumije osnove teorije evolucije, ovo sam ja ovako shvatio jer sam nesposoban da shvatim drugacije i sada svima govorim da "slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture".
ovo ja interpretiram evoluciju onako kako sam je ja shvatio. ne objavljujem radove, bavim se onim za sto mislim da je naucnoistrazivacki rad i ne trazim reference, samo you tube klipove i wikipedija! citam kuran 23 godine i smatram se za odlicnog poznavaoca istog. ne znam arapski alii ga rado citam i tumacim, vrlo cesto bolje i od korkuta

PS: djecu sam pokrio...

ja mislim da je smrle na dobrom putu da se raznese bombom :D

slazem se da ga treba ignorisati i od danas vise ne reagujem na njegove primitivne stavove i pizdrarije.....covjek je religijski narkoman
svaka cast da se tako jedan vijernik obrati :thumbup:
Vidis Smrle ovo se zove zdravo vjeovanje a ne ekstremizam
Smrcak15

#4820 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote: "slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture" - ovo nigdje ne pise, ovo niti jedan biolog nije nikada izgovorio, ovako ne razmislja niti jedna osoba koja razumije osnove teorije evolucije, ovo sam ja ovako shvatio jer sam nesposoban da shvatim drugacije i sada svima govorim da "slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture".
da naravno da nepise, jer sam to ja skovao tu recenicu na osnovu vaseg vjerovanja u evoluciju

ta recenica je skrojena Ovako

slucajni dogadjaji---->mutacije

kompleksne strukture----->recimo od nano svijeta, gdje su roboti, masine, motori itd

kad kazes da je jedna nanomasina evolvirala ti si automatski rekao slucajni dodgadjaji kreiraju kompleksne strukture
raoul duke

#4821 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Dope_Man wrote:Pa ljudi, zar vrijedi opet strovaliti temu u bezdan odgovaranjem pojedincu koji ne poznaje ni osnovne pojmove o kojima prica, niti ima zelju da ih nauci? Zasto ne bi malo ignorisali te prozvakane gluposti i fokusirali se na ono sto je ovu temu cinilo zanimljivom: mudre izreke i malo smijeha na racun vjerovanja u nepostojece.
...
raoul duke

#4822 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

irac300 wrote:Kad gazda Smrle ode po dnevnicu, tu su Lolek i Bolek da ga mijenjaju na temi ateizam. Čitaš jednog, znaš šta je drugi pisao. :lol:
:lol:
Dope_Man

#4823 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Image
Dope_Man

#4824 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

I jedna za poseban mjesec u kom kafane rade esto manjim intenzitetom:

Image
raoul duke

#4825 Re: Ateizam