Leverage wrote:
Ovako.
SDP je tad imao program "5 politika". Slažem se da je to bio dobar program ali u njemu nije bilo tako dobrih konkretnih objašnjenja kao u Planu 10. Plan 10 je sigurno bolji.
Kampanja je bila vrhunska i ljudi su polagali veliku nadu u SDP tad. I to se slažem. Ali detaljnije obrati pažnju na ovogodišnju kampanju pa tek onda donesi zaključak o njoj. Dvorane su ponovo pune, a tek ćemo vidjeti kako će biti posjećeni centralni skupovi u većim gradovima.
tada je sdp puno konkretnije pričao i bili su puno jača opozicija nego što su sada, a sda i stranka za bih su tada usrale i šefa i stanicu, tako da je njihova pobjeda bila i očekivana. još pri tome su pripremili jedan set od preko 200 zakona, reforma ova, reforma ona, imali ftv iza sebe, komšića kao najjačeg kandidata za predsjendištvo itd. slično je to i sa ovim programom, ali ljudi koji su nosili taj program iz 2010 godine, ne nose ovaj plan 10.
trenutno očekivati pobjedu sdpa, uz sve ove lijeve, građanske stranke, je malo nerealno. makar po mom mišljenju, jer sada postoji i df, i gs i naša stranka i sve su to stranke koje su mahom pokupile glasove sdpa iz 2010. godine, ali je zato realno očekivati da sdp iz ovih izbora izađe kao pobjednik u tom građanskom bloku i kao lider tih građanskih opcija, te da konačno konsolidira taj blok i počnu graditi priču na nekom dugoročnom bloku, zajedničkim nastupima, bez da se iti jedna stranka mora ugasiti, naravno, uz uslov da eliminiraju pojedine kadrove iz stranke.
Razočarenje u ono što je bilo iskazao sam prvi ja, tako da meni ne treba držati lekcije o tome. Nekoliko puta sam ponovio da na tim izborima nisam glasao za SDP i ne samo to, rekao sam da ja nikad više neću glasati za SDP dok je Lagumdžija bilo kakav faktor tamo. Srećom, Lagumdžija je vrlo brzo sklonjen na margine i danas ljudi u partiji okreću leđa kad on prolazi, to ti može potvrditi svako ko je član GO ili se barem nalazio u blizini dok se održavaju sjednice GO.
druže, svi smo mi svjesni da ovo nije točno. lagumdžija je još uvijek u sdpu i jedini savjetnik sadašnjem predsjedniku sdpa. mislim, pogledaj hronološki ko se najviše pita u sdpu i to su sve ljudi koje je lično lagumdžija zadužio. da se tako izrazim. npr. magazinović, čovjek koji je kod lagumdžije uvijek bio na vrhu kompenzacijskih listi, nikšić, bio sekretar zlatka lagumdžije, damir mašić, bivši glasnogovrnik sdpa, čovjek kojeg je zlatko vodao kao cukicu za sobom. u stranci je još uvijek elmedin grabovica, inače bivši lagumdžijin asistent, čovjek koji je u privatnom biznisu sa nikšićem, onda enver bijedić i tri tačke.
svi pobrojani su trenutno alfa i omega i sdpu, a teško ljude ubijediti da baš lagumdžija nema nikakvog utjecaja na iste, jer svi su tu, zahvaljujući lagumdžiji.