malakh wrote:
sdp je 2010. godine imao program na cirka 500 stranica, ako me sjećanje dobro služi. tim programom su sve do u detalj objedinili, po prioritetima i stvarno je bio fantastičan. također su imali prejaku kampanju, dolazio im milanović, dakle poklopilo se da je i u hrvatskoj sdp na vlasti (famozna kukuriku koalicija), crvena revolucija, država za čovjeka, vako nako i baš se digla euforija oko sdpa, jer su ljudi vidjeli nešto u njima.
sdp osvoji najviše glasova na izborima, građani im ukažu povjerenje, stvore sebi odličnu podlogu da provedu svoj program u djelu i oni urade nešto najgore. pokažu se istima kao one koje su kritizirali.
i svi smo mi svjesni da će sdp ove izbore proći bolje nego 2014. godine, ali to će biti puno manje nego li su imali 2010. godine i zaista nema potrebe da napadaš ljude koji kažu svoju procjenu, jer bi i ti trebao biti svjestan činjenica da je sadašnji sdp miljama daleko od onog prije osam godina.
i razumijem ja tu stranačku euforiju članova stranke, ali pazi da se ne razočaraš. možda nekada i nije vrijedno toga.
Ovako.
SDP je tad imao program "5 politika". Slažem se da je to bio dobar program ali u njemu nije bilo tako dobrih konkretnih objašnjenja kao u Planu 10. Plan 10 je sigurno bolji.
Kampanja je bila vrhunska i ljudi su polagali veliku nadu u SDP tad. I to se slažem. Ali detaljnije obrati pažnju na ovogodišnju kampanju pa tek onda donesi zaključak o njoj. Dvorane su ponovo pune, a tek ćemo vidjeti kako će biti posjećeni centralni skupovi u većim gradovima.
Milanović je dolazio, ali Kukuriku koalicija nije bila na vlasti u tom momentu, nego su na vlast došli godinu kasnije. Kamo sreće da kvaziljevičar Milanović nikad nije došao da podrži SDP BiH, to je što se mene tiče. Malo off-topica, nadam se da će SDP Hrvatske iz trenutne krize izaći jači i sa ljudima koji razumiju ljevičarske prioritete novog doba.
Razočarenje u ono što je bilo iskazao sam prvi ja, tako da meni ne treba držati lekcije o tome. Nekoliko puta sam ponovio da na tim izborima nisam glasao za SDP i ne samo to, rekao sam da ja nikad više neću glasati za SDP dok je Lagumdžija bilo kakav faktor tamo. Srećom, Lagumdžija je vrlo brzo sklonjen na margine i danas ljudi u partiji okreću leđa kad on prolazi, to ti može potvrditi svako ko je član GO ili se barem nalazio u blizini dok se održavaju sjednice GO.
To da li će ili neće SDP proći bolje ili lošije nego 2010. i 2014. ćemo još da vidimo. Svi mi imamo svoje procjene i to je ok.
Ali, ja ovdje ljude ne napadam radi procjena nego zato što su bezobrazni, vrijeđaju, izmišljaju i slično. I nastavit ću to da radim i ubuduće, uživam da ih argumentovano upropaštavam. Tako da nema nikakve dileme što se toga tiče. I neću više da se bavim tim likovima.
Suštinska razlika je u slijedećem. Postoje ljudi koji ne vjeruju da se SDP uopšte promijenio iako je SDP napravio upravo ono što su od njega tražili članovi i simpatizeri, dakle otjerao Lagumdžiju i dao moć odlučivanja članovima. Njihovo pravo je da im to nije dovoljno isto kao što je moje pravo da vjerujem da je to prava stvar. I vidjet ćemo kako će to biti ocijenjeno na izborima.
Što se mene lično tiče ja sigurno neću postati socijalni slučaj ni sa još 4 godine vladavine PDA i SDA. Ali će mnogi od onih koji nisu shvatili važnost trenutka i glasali su za ove iste, prvo doći pred centralu SDP-a i tražiti nešto. I opet će im biti pružena ruka. Ali 4 godine će otići u nepovrat.