Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vivaldi

#4776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

jefferson wrote:Jos uvijek se raspravlja ovdje jel se isplati ili ne?
Jebo ovo obrazovanje u BiH kada se ne uci kako su se danas najjace ekonomije u svijetu razvile.
Vama koji mislite kako se to "ne isplati," od pomoci bi bila vijest da je evo BiH ispunila zahtjeve za trecu genraciju pasosa, pa izvadite isti i umjesto kladionice, skupite pare za putovanje.
komentar se na mene odnosio pa cu ti i odgovoriti.

ja ne mislim vec sam duboko uvjeren da se koridor Vc ne isplati, a obrazovan sam i fakultetski, a i svijeta sam se nagledao. nagledao ga se i milo pa mu mmf neda pare za put iako nemaju nijednog jedinog metra izgradjenog, a jos zive od turizma!

zavrsetak koridora (vise od 200 kilometara) i to bez dionice u rs zahtjeva najboljem scenariju bar jos 5 milijardi maraka - kazem u najboljem s kamatama koje se na ovoliku cifru i decenije otplate mjere u stotinama miliona.

ekonomske logike tu nema s glave, a opet cu i objasniti zasto.

najveci koncesionar u hrvaskoj je HAC koji upravlja sa 900 kilometara (tri puta duze), a u tih 900 su one najvaznije i najprometnije dionice. prihodi u prosloj godini samo od putarina su na tih 900 kilometara bili 1,35 milijardi kuna sto je cirka 370 miliona maraka.

znaci tranzitna zemlja, sa ogormnim brojem turista, imaju i nesto vise stanovnika od nas, sa putarinom koja je i uvijek ce biti skuplja od putarine u BiH su skupili 370 miliona.

Koliko se onda mi mozemo nadati???

ali nije poenta samo u putarini?

Nije, naravno da nije, tu su i prihodi od akcize na goriva, ali to svakako imas i sada po prodanoj litri, a ne po kilometrima autoputa.

razvija se gradjevinska industrija - tacno, ali se razvija po prinicpu kalorifera, dok se pumpaju pare i izvode radovi raste i gradjevina, ali to ima privremeni efekat sto se desilo i u rs-u jer cim se doslo do save, masine se ugasile, pa je gradjevina tacno onako kako je skocila tokom gradnje, grohnula kad se dotjeralo cara do duvara. doduse uzeli su nov kredit dalje prema doboju pa je opet skocilo, ali se sve to radi tudjim parama koje naravno treba vratiti, ali to nema nikakve ekonomske logike.

autoputevi privlace investitore?

i dai ne. to je samo jedan u nizu parametara. kao sto sam juce napisao nama gdp stagnira vec osam godina iako se u tom periodu napravilo vise od 100 kilometara puta u oba entieta.

zasto nije doslo do razvoja?

ok, putna mreza nije kompletirana, ali koliko je realno da ako 100 kilometara ne daje efekat da ce ovih 200 dovesti do expanzije?

u rs prave put od gradiske prema doboju, a i ovo malo investicija sto imaju gdje se desava zadnjih mjeseci?
juce neka fabrika otvorena u milicima, prekljuce neka fabrika kreveta u nekom jebenom petrovu, svislajon otvorio fabriku u nevesinju, talijani poceli praviti neku fabriku silicijuma u mrkonjicu.

pa jebote ne zna se koja je veca zabit, kao da se matematicki trude da prave sto dalje od postojeceg i buduceg autoputa.

kako to objasniti??

treca stvar, tih 5 milijardi nema sanse da neko da kredit jer to uduplava dug federacije i dovodi ga do nivoa od skoro dvije trecina duga u odnosu na gdp cime automatski po istim standaradima mmf ulazimo u zonu visoke zaduzenosti (pa jel ikome smisla da nam taj isti mmf sam odobri kredit koji bi nas po njegovim, mmf, standardima gurnuo u tu crvenu zonu?!),

pored toga mi ni postojeci dug ne mozemo servisirati bez novih zaduzenja.

ono sto je jos vaznije od toga da nama treba svega i svacega i da se mi moramo zaduzivati i za komunlnu infarstrukturu, enegetiku, bolnice, skole, poplave..ma za sve jer drugacije nemamo od cega.

to znaci da i nadjemo neki alterantivni kredit (kinezi, rusi...) to nam nista ne znaci jer se zbog ovih drugih potreba opet moramo obratiti mmf, wb, eib, ebrd-u...pa nam tek tada nista nece dati

ako vec govorimo o tih nekih hipotetickih 5 milijardi, nema aposlutno nikakve, ama bas nikakve sumnje da je 100 puta pametnije i ekonomski isplativije za 5 miliajrdi napraviti tri "bloka" 7 i tri rudnika jer je to po svakom parametru bolja opcija

-efekti na gradjvinsku industriju bi bili tu negdje, a sve drugo je apsolutno na strani blokova

-koliko god da se nakon zavrsetka izgrandje otvori na putu stalnih radnih mjesta u naplatnim kucicama, pratecim objektima i sl, u tri elektrane bi trajno bilo otvoreno bar 2 hiljade vise radnih mjesta sa dobrim platama.

i na kraju ono najvaznije - tri bloka 7 znace sigurnih milijardu maraka prihoda svake godine!!!! To je vise od svih cestarina u bih, hrvatskoj i srbiji zajedno!!!

to je 100 puta bolje ulaganje, a ti cekaj famozne madjare i poljake u julu i avgustu na putu za makarsku pa im naplacuj putarinu u konjicu. i naravno invaziju investitora.
saibaba

#4777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saibaba »

vivaldi wrote:
Jebo ovo obrazovanje u BiH kada se ne uci kako su se danas najjace ekonomije u svijetu razvile.
Vama koji mislite kako se to "ne isplati," od pomoci bi bila vijest da je evo BiH ispunila zahtjeve za trecu genraciju pasosa, pa izvadite isti i umjesto kladionice, skupite pare za putovanje.

ja ne mislim vec sam duboko uvjeren da se koridor Vc ne isplati, a obrazovan sam i fakultetski, a i svijeta sam se nagledao. nagledao ga se i milo pa mu mmf neda pare za put iako nemaju nijednog jedinog metra izgradjenog, a jos zive od turizma!

zavrsetak koridora (vise od 200 kilometara) i to bez dionice u rs zahtjeva najboljem scenariju bar jos 5 milijardi maraka - kazem u najboljem s kamatama koje se na ovoliku cifru i decenije otplate mjere u stotinama miliona.

najveci koncesionar u hrvaskoj je HAC koji upravlja sa 900 kilometara (tri puta duze), a u tih 900 su one najvaznije i najprometnije dionice. prihodi u prosloj godini samo od putarina su na tih 900 kilometara bili 1,35 milijardi kuna sto je cirka 370 miliona maraka.

znaci tranzitna zemlja, sa ogormnim brojem turista, imaju i nesto vise stanovnika od nas, sa putarinom koja je i uvijek ce biti skuplja od putarine u BiH su skupili 370 miliona.

Nije, naravno da nije, tu su i prihodi od akcize na goriva, ali to svakako imas i sada po prodanoj litri, a ne po kilometrima autoputa.

razvija se gradjevinska industrija - tacno, ali se razvija po prinicpu kalorifera, dok se pumpaju pare i izvode radovi raste i gradjevina, ali to ima privremeni efekat sto se desilo i u rs-u jer cim se doslo do save, masine se ugasile, pa je gradjevina tacno onako kako je skocila tokom gradnje, grohnula kad se dotjeralo cara do duvara. doduse uzeli su nov kredit dalje prema doboju pa je opet skocilo, ali se sve to radi tudjim parama koje naravno treba vratiti, ali to nema nikakve ekonomske logike.

i dai ne. to je samo jedan u nizu parametara. kao sto sam juce napisao nama gdp stagnira vec osam godina iako se u tom periodu napravilo vise od 100 kilometara puta u oba entieta.

ok, putna mreza nije kompletirana, ali koliko je realno da ako 100 kilometara ne daje efekat da ce ovih 200 dovesti do expanzije?

u rs prave put od gradiske prema doboju, a i ovo malo investicija sto imaju gdje se desava zadnjih mjeseci?
juce neka fabrika otvorena u milicima, prekljuce neka fabrika kreveta u nekom jebenom petrovu, svislajon otvorio fabriku u nevesinju, talijani poceli praviti neku fabriku silicijuma u mrkonjicu.

pa jebote ne zna se koja je veca zabit, kao da se matematicki trude da prave sto dalje od postojeceg i buduceg autoputa.

kako to objasniti??

treca stvar, tih 5 milijardi nema sanse da neko da kredit jer to uduplava dug federacije i dovodi ga do nivoa od skoro dvije trecina duga u odnosu na gdp cime automatski po istim standaradima mmf ulazimo u zonu visoke zaduzenosti (pa jel ikome smisla da nam taj isti mmf sam odobri kredit koji bi nas po njegovim, mmf, standardima gurnuo u tu crvenu zonu?!),

ono sto je jos vaznije od toga da nama treba svega i svacega i da se mi moramo zaduzivati i za komunlnu infarstrukturu, enegetiku, bolnice, skole, poplave..ma za sve jer drugacije nemamo od cega.

to znaci da i nadjemo neki alterantivni kredit (kinezi, rusi...) to nam nista ne znaci jer se zbog ovih drugih potreba opet moramo obratiti mmf, wb, eib, ebrd-u...pa nam tek tada nista nece dati

ako vec govorimo o tih nekih hipotetickih 5 milijardi, nema aposlutno nikakve, ama bas nikakve sumnje da je 100 puta pametnije i ekonomski isplativije za 5 miliajrdi napraviti tri "bloka" 7 i tri rudnika jer je to po svakom parametru bolja opcija

-efekti na gradjvinsku industriju bi bili tu negdje, a sve drugo je apsolutno na strani blokova

-koliko god da se nakon zavrsetka izgrandje otvori na putu stalnih radnih mjesta u naplatnim kucicama, pratecim objektima i sl, u tri elektrane bi trajno bilo otvoreno bar 2 hiljade vise radnih mjesta sa dobrim platama.

i na kraju ono najvaznije - tri bloka 7 znace sigurnih milijardu maraka prihoda svake godine!!!! To je vise od svih cestarina u bih, hrvatskoj i srbiji zajedno!!!

to je 100 puta bolje ulaganje, a ti cekaj famozne madjare i poljake u julu i avgustu na putu za makarsku pa im naplacuj putarinu u konjicu. i naravno invaziju investitora.
Slazem se vecim dijelom. Mislim da treba praviti samo dionice koje su ekonomski isplative, a graditi autoput samo radi autoputa kao Hrvatska to je zlocin prema narodu a ne investicija ....
m a c a n

#4778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

mogu oni na kraju krajeva da se odluče i na puževu brzinu
finansiranje iz vlastitet zarade.....jes da to ne bilo više od 5-10 km godišnje (20-40 godina čitav E 73)...ali bar nikome ne bi dugovali nikakve pare za kredite
mislim da se hvale da je upravo ovaj lot 3 i bio samofinansiran
Last edited by m a c a n on 30/06/2014 18:05, edited 1 time in total.
Hajvan

#4779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

….
m a c a n

#4780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

saibaba wrote: Slazem se vecim dijelom. Mislim da treba praviti samo dionice koje su ekonomski isplative, a graditi autoput samo radi autoputa kao Hrvatska to je zlocin prema narodu a ne investicija ....
oni su ušli u megalomaniju, počeli graditi i izgradili neke dionice koje veze s mozgom nemaju....i na kraju i propali, što je i bilo logično...da su ostali na osnovnim evropskim rutama tu su morali biti rentabilni
kakavdanakneiskustvu

#4781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakavdanakneiskustvu »

može li mi neko pojasniti ovo oko obilaznice,gdje je to,kuda se sve ide tom obilaznicom?
vivaldi

#4782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

m a c a n wrote:mogu oni na kraju krajeva da se odluče i na puževu brzinu
finansiranje iz vlastitet zarade.....jes da to ne bilo više od 5-10 km godišnje (20-40 godina čitav E 73)...ali bar nikome ne bi dugovali nikakve pare za kredite
mislim da se hvale da je upravo ovaj lot 3 i bio samofinansiran
pa i to je manje zlo, pravi elektrane pa od zarade polako pravi sam kolko mozes.

jebote imam oojecaj da ljudi na forumu zaborave gdje zive, bar ovi sto su u bih.

u sarajevu po noci nema vode, u bihacu izgrojela bolnica, hiljade ljudi od poplava izgubili sve sto su imali, u cijeloj drzavi ima 2-3 zatvorena bazena, nemamo cime pozare ljeti gasiti...ma sve zivo u rasulu..,a onda fantazirati o autoputu korz hercegovacke gudure mi je suludo.

mada ce se put sigurno politicki gurati jer od njega ce imati tala i sda i sdp i hdz-ovi jer svi se sjecamo onih vrankicevih afera oko masovne kupovine zemljista za male pare na trasi puta dole u hercegovini, a bilo je toga i oko sarajeva...

oni ce garant traziti kredita koliko god budu mogli dobiti, za narod i ovo ostalo ih ionako boli tuki,to pokazuju odavno
m a c a n

#4783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

ne bi se tu složio
AC je zasebna priča, neovisna od svih ovih socijalnih priča koje navodiš
to su sredstva koje ti sad ne možeš usmjerit za rekonstrukciju sarajevskog vodovoda npr. jer je jedno s drugim niđe veze
za katastrofalno stanje je kriva sama javna kuća vodovod, ma uostalom kao i sve slične priče, sa GRAS-om, plinom... i sl.
rokaj ti dobre plate i imaj milion zaposlenih a jebo prostu reprodukciju
sve to treba rasćerat privatizacijom
vivaldi

#4784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

m a c a n wrote:
saibaba wrote: Slazem se vecim dijelom. Mislim da treba praviti samo dionice koje su ekonomski isplative, a graditi autoput samo radi autoputa kao Hrvatska to je zlocin prema narodu a ne investicija ....
oni su ušli u megalomaniju, počeli graditi i izgradili neke dionice koje veze s mozgom nemaju....i na kraju i propali, što je i bilo logično...da su ostali na osnovnim evropskim rutama tu su morali biti rentabilni
ma hrvatska ipak srecu sto ima nevjerovatno lijepu i nevjerovatnu dugu obalu, njima se sve vrati kroz turizam jer oni za tri ljetna mjeseca uzmu paru u vrijdnosti kompletne autoputne mreze. da nemaju toliko more i turiste, vjerovatno ne bi ovoliko puteva ni pravili.

drzavi se to svakako isplati, ali nekom stranom koncesionaru vjerovatno ne bas jer jebe se strancu za prihode od turizma jer to ne ide u njegov dzep, njega zanima samo putarina da vrati ulozeno uz solidnu zaradu. zato HAC vjerovatno i jeste najveci koncesionar
vivaldi

#4785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

m a c a n wrote:ne bi se tu složio
AC je zasebna priča, neovisna od svih ovih socijalnih priča koje navodiš
to su sredstva koje ti sad ne možeš usmjerit za rekonstrukciju sarajevskog vodovoda npr. jer je jedno s drugim niđe veze
za katastrofalno stanje je kriva sama javna kuća vodovod, ma uostalom kao i sve slične priče, sa GRAS-om, plinom... i sl.
rokaj ti dobre plate i imaj milion zaposlenih a jebo prostu reprodukciju
sve to treba rasćerat privatizacijom
mozes se ti slagati ili ne, ali javni dug obuhvata sve.

javni dug bih na kraju 2012 (za proslu jos nema zvaninih podataka), je iznosio 10,5 milijardi maraka od cega federacija 6 a rs 4,5.

u tom bsanskom loncu je sve obuhvaceno - prijeratni dug, stara devizna stednja, ratna steta, krediti za vodovode, bolnice, kanalizacije...dugovi opstina, kantona, gradova...sve je to uracunato, sve za sta garantuju entiteti ili drzava.

procitaj izvjestaj o javnom dugu pa ces vidjeti sta sve tamo ima - za 90% stvari nikada vjerovatno nisi cuo, ali sve je to obuhvaceno zbirno pod javni dug, a na osnovu njega se mjeri procentualna zaduzenost u odnosu na gdp drzave/entiteta

kakve veze ima i toplana u prijedoru

http://prijedor24h.com/prijedor/4503-to ... a-kod-ebrd

ali i ovih 10 miliona eura odnosno 20 miliona maraka idu pod javni dug rs-a cim se pare podignu
jefferson

#4786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

vivaldi wrote:

kako to objasniti??

Prvo da ti kazem da se nije post na tebe odnosio, nego sam procitao post koji odgovara na neciji post. Za mene je glupost uopste raspravljati o ovome a evo zasto:

Putevi se ne grade da bi se zaradilo na njima! Magistralni putevi, lokalni putevi, seoski putevi, na to se ne moze staviti cifra niti se moze tacno uraditi kvantifikacija isplativosti tih cesta.
Od pamtivijeka se zna da su ceste uvijek varijabla koja je potrebna za jacanje ekonomije. Tako je bilo u svim carstvima, od rimskog do danas. Nakon Otomanskog perioda BiH je dozivjela ekonomski procvat ne zato sto je to tako trebalo, nego zato sto su Austrijanci gradili putnu i zeljeznicku infrastrukturu. Ako procitas knjigu Noel Malcoma "A short history of Bosnia" vidjet ces da su tada putevi u BiH bili medju najboljima u Evropi. Kada je Francuski ministar u Istanbulu isao preko BiH do istog grada da preuzme svoj polozaj, on se osvrnuo na to kako BiH ima za razliku od FRANCUSKE vrhunske ceste.
SAD su napravile preko 100,000 milja (preko 160,000km) auto cesta. Prvo su gradjene da bi se sto lakse odbranili od moguce invazije SSSR-a. Ali vrlo brzo se ucilo da gradovi koji su povezani sa tkz. interstate sistemom imaju daleko jaci uspon GDP-a nego gradovi koji nisu uvezani sa "I" sistemom. Nakon toga je donesena odluka da se "I" sistem prosiri na cijelu drzavu i sve gradove. Ni dan danas razvoj tog sistema nije zavrsen, iako je manje vise cijela drzava uvezana a sistem je bespatan. Jel losiji nego u Njemackoj? Jeste, ali to je do lokalnih politickih odluka, i tome nije mjesto ovdje.
Medjutim, sistem se finansira kroz porez a ne putarinama dok se dosta dionica gradilo i gradi se komercijanim kreditima.
Davno su razvijene zemlje prestale postavljati pitanja kada je infrastruktura u pitanju da li ona treba NAPREDOVATI ili ne.
U sustini, i makadamska cesta izmedju Sarajeva i Zenice je dovoljna zar ne? Na kraju ces doci do Sarajeva iz Zenice i obratno. I stara cesta izmedju SA-ZE je bila dovoljna, cak i asfaltirana, pa sto se onda magistralni put gradio 70-tih? Tako je isto bilo ljudi koji su postavljali pitanja 70-tih da li to nama treba, da li se treba odbijati od plate?
Drugo, mimo kredita, a na sta treba porez ovih gradjana da ide? Na plate administraciji koje ima otprilike 70% vise nego treba? Evo nemam nista protiv da se administracija smanji i te pare preusmjere na auto put. Ako mene pitas mi bi trebali auto-put izgraditi i ne naplacivati. Sto ne bi bili drugaciji od susjeda? Nek se auto-put placa kroz porez na gorivo, kroz poreza od hotela pred auto-puta, kroz potrosnju turista. Ja ne znam da se amerikancima isplati "I" sistem koji povezuje Seattle i Billings u Montani s obzirom da se vozis 6-7 sati a ne vidis jedno auto. Ili izmedju Phoenixa i San Diega gdje molis boga da ti se auto ne pokvari, ali auto put je tu, i ne placa se.
Jedan od razloga sto je nasa drzava gdje jeste, tj. nerazvijena i sve vise zaostaje, je taj mentalitet: ne treba nama to ili dovoljno je. Kao sto sam rekao, ne treba ljudima ni M17, moze i makadam. Ne treba ljudima ni trosoban stan, na kraju krajeva ljudska civilizacija je prezivjela ledeno doba manje vise u pecinama, pa eto bar mogu sad zivjeti po 5-10 osoba u jednosobnom stanu ili garsonjeri. Ljudi ne trebaju ni ici u svemir, niti uciti matematiku, mogu se hraniti biljem i ubijati kopljem zivotinje, ali jbg nekako su dosli na ovaj stadiji na kome su sad, a putevi su kljuc toga kao i zeljeznica (na kraju krajeva samo pogledaj uspon ljdskog GDP-a od pojave masine za printanje, industrijske revolucije i danas, pa ces vidjeti da je GDP najvise skakao kada je doslo do skoka u nacinu na koji se transport odvija).

Inace te price kako investitori ne gledaju na to.
Samo da ti kazem da sam bio prisutan sastanku izmedju VW-a i predstavnika jedne americke drzave oko izgradnje VW tvornice i VW je odustao od tvornice jer drzava nije bila spremna finansirati 16km auto-puta od tog djela gdje trebala biti tvornica do auto-puta. Drugi grad, Chattanooga, TN je bila spremna to raidti i dobili su tvornicu (mimo 235 miliona dolara poreza kojih sus se odrekli kao i placanja plate radnicima za sljedece dvije godine).
Hocu reci, niko nije duzan doci u BiH, jer smo mi sebe ovakvim stavom davno stavili na marginu desavanja u svijetu.
Alfons Kauders

#4787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hocemo li opet poceti o diskusiji o dugu?

Dug pada - dug za plate, lazne beneficije, socijalna davanja i ostale kurce. IMF im je fino uzeo jajca u saku i natjerao ih da pocnu dovoditi stvari u red. To se i radi u proteklih nekoliko godina.

Ukupni dug raste, jer se zaduzuje za cestovnu i energetsku infrastrukturu - i drago mi je da taj 'dobri' dug raste, jer znaci da se radi nesto.

Kod nas se uzima da je svaka zaduzenost losa. Nije.

Nije isto dici kredit za zidanje vikendice, ljetovanje ili novo auto... I dici kredit za izgradnju stale, radnje, obrazovanje.

NE POSTOJI nacin da se od drzave trazi da svaki infrastrukturni projekat generise direktnu dobit. To je suludo i protivno OSNOVNOJ ULOZI drzave u takvim projektima, to je suprotno osnovnoj ideji javnih radova! Direktnu dobit ne generisu ni nasipi oko rijeka, pa eto tom logikom ne trebaju nam ni onim - pitajte one jadnike u Maglaju i Doboju.

Dobro kaze Jefferson, jebo ti nase obrazovanje i jebo ti nase ekonomske fakultete ako ovo zaista treba objasnjavati ljudima. Prije ce biti da se radi o politici, ali nema veze. :wink:
Alfons Kauders

#4788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
vivaldi wrote:

kako to objasniti??

Prvo da ti kazem da se nije post na tebe odnosio, nego sam procitao post koji odgovara na neciji post. Za mene je glupost uopste raspravljati o ovome a evo zasto:

Putevi se ne grade da bi se zaradilo na njima! Magistralni putevi, lokalni putevi, seoski putevi, na to se ne moze staviti cifra niti se moze tacno uraditi kvantifikacija isplativosti tih cesta.
Od pamtivijeka se zna da su ceste uvijek varijabla koja je potrebna za jacanje ekonomije. Tako je bilo u svim carstvima, od rimskog do danas. Nakon Otomanskog perioda BiH je dozivjela ekonomski procvat ne zato sto je to tako trebalo, nego zato sto su Austrijanci gradili putnu i zeljeznicku infrastrukturu. Ako procitas knjigu Noel Malcoma "A short history of Bosnia" vidjet ces da su tada putevi u BiH bili medju najboljima u Evropi. Kada je Francuski ministar u Istanbulu isao preko BiH do istog grada da preuzme svoj polozaj, on se osvrnuo na to kako BiH ima za razliku od FRANCUSKE vrhunske ceste.
SAD su napravile preko 100,000 milja (preko 160,000km) auto cesta. Prvo su gradjene da bi se sto lakse odbranili od moguce invazije SSSR-a. Ali vrlo brzo se ucilo da gradovi koji su povezani sa tkz. interstate sistemom imaju daleko jaci uspon GDP-a nego gradovi koji nisu uvezani sa "I" sistemom. Nakon toga je donesena odluka da se "I" sistem prosiri na cijelu drzavu i sve gradove. Ni dan danas razvoj tog sistema nije zavrsen, iako je manje vise cijela drzava uvezana a sistem je bespatan. Jel losiji nego u Njemackoj? Jeste, ali to je do lokalnih politickih odluka, i tome nije mjesto ovdje.
Medjutim, sistem se finansira kroz porez a ne putarinama dok se dosta dionica gradilo i gradi se komercijanim kreditima.
Davno su razvijene zemlje prestale postavljati pitanja kada je infrastruktura u pitanju da li ona treba NAPREDOVATI ili ne.
U sustini, i makadamska cesta izmedju Sarajeva i Zenice je dovoljna zar ne? Na kraju ces doci do Sarajeva iz Zenice i obratno. I stara cesta izmedju SA-ZE je bila dovoljna, cak i asfaltirana, pa sto se onda magistralni put gradio 70-tih? Tako je isto bilo ljudi koji su postavljali pitanja 70-tih da li to nama treba, da li se treba odbijati od plate?
Drugo, mimo kredita, a na sta treba porez ovih gradjana da ide? Na plate administraciji koje ima otprilike 70% vise nego treba? Evo nemam nista protiv da se administracija smanji i te pare preusmjere na auto put. Ako mene pitas mi bi trebali auto-put izgraditi i ne naplacivati. Sto ne bi bili drugaciji od susjeda? Nek se auto-put placa kroz porez na gorivo, kroz poreza od hotela pred auto-puta, kroz potrosnju turista. Ja ne znam da se amerikancima isplati "I" sistem koji povezuje Seattle i Billings u Montani s obzirom da se vozis 6-7 sati a ne vidis jedno auto. Ili izmedju Phoenixa i San Diega gdje molis boga da ti se auto ne pokvari, ali auto put je tu, i ne placa se.
Jedan od razloga sto je nasa drzava gdje jeste, tj. nerazvijena i sve vise zaostaje, je taj mentalitet: ne treba nama to ili dovoljno je. Kao sto sam rekao, ne treba ljudima ni M17, moze i makadam. Ne treba ljudima ni trosoban stan, na kraju krajeva ljudska civilizacija je prezivjela ledeno doba manje vise u pecinama, pa eto bar mogu sad zivjeti po 5-10 osoba u jednosobnom stanu ili garsonjeri. Ljudi ne trebaju ni ici u svemir, niti uciti matematiku, mogu se hraniti biljem i ubijati kopljem zivotinje, ali jbg nekako su dosli na ovaj stadiji na kome su sad, a putevi su kljuc toga kao i zeljeznica (na kraju krajeva samo pogledaj uspon ljdskog GDP-a od pojave masine za printanje, industrijske revolucije i danas, pa ces vidjeti da je GDP najvise skakao kada je doslo do skoka u nacinu na koji se transport odvija).

Inace te price kako investitori ne gledaju na to.
Samo da ti kazem da sam bio prisutan sastanku izmedju VW-a i predstavnika jedne americke drzave oko izgradnje VW tvornice i VW je odustao od tvornice jer drzava nije bila spremna finansirati 16km auto-puta od tog djela gdje trebala biti tvornica do auto-puta. Drugi grad, Chattanooga, TN je bila spremna to raidti i dobili su tvornicu (mimo 235 miliona dolara poreza kojih sus se odrekli kao i placanja plate radnicima za sljedece dvije godine).
Hocu reci, niko nije duzan doci u BiH, jer smo mi sebe ovakvim stavom davno stavili na marginu desavanja u svijetu.
Uvijek mi bude drago kad vidim da je na forumu ostalo pismenih i pametnih ljudi, a onda mi bude zao sto ih je ostalo tako malo.
Alfons Kauders

#4789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Vc_i_ja wrote:Ma ovi likovi sto pisu o isplativosti nemaju pijma. Posle WW2 je cijela zapadna evropa bila u kurcu kakvom je bih danas. Prvo sto su uradili je dizanje kredita i gradnja puteva. Povezivani su gradovi sa 50.000. stanovnika koji su udaljeni 100 km jedan od drugog. Sarajevsko -Zenicki bazen ima milion stanovnika. Mostarski bazen ima 300.000. Ako ee ta dva bazena demografska zele ekonomski dici na noge, prvo sto se treba osigurati je autoput. Posle toga se treba svesti birokratija i korupcija na prihvatljiv level. Kada se to ucini nema sile da ogromne firme iz EU ne dodju i ne osnuju svoje tvornice u bih jer jeftinije radne snage nema u evropi.
Na forumu se cesto prica o raznim ekonomskim skolama, o socijalizmu, kapitalizmu, neoliberalnim pizdarijama - a vazda se zagovara sadakistan. Ta prica najcesce nema veze s ekonomijom i ekonomskom naukom (barem ne meni kao laiku, mozda mi neki ekonomista moze pojasniti o cemu se radi).

Radi se o kmecanju, o zagovaranju ekonomskog sistema u kojem bi jedina uloga drzave bila da dijeli sadaku ko neka javna kuhinja, jer na kraju svake te price ispadne da ljudima ne smeta ni kapitalizam, ni socijalizam, ni neka deseta zajebancija - vec cinjenica da se mora raditi i da drzava ne moze nekim cudom izdrzavati svakoga.
mahalas505

#4790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

@vivaldi mislim da je ti je analiza povrsna, da je jednostavno bolna za citanje. Infrastruktura je osnova svakog ekonomskog ili bilo kakvog napretka. Ako u sadasnje doba ne vrijedi ona "vrijeme je novac" onda ne znam kad ce vrijediti.
jefferson

#4791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

Vc_i_ja wrote:Odnos BH gdp a i duga je za evropske standarde jako nizak. Ja sam ovdje pratio macro ekonomiju kod profesora Alfreda Kleinknechta. Jako poznati Nizozemski profesor. Uvijek pise za nizozemske novine financieel dagblad. Bilo nas je samo 20 svakog casa.

On je rekao da nema razloga zasto bi se drzava trebala boriti svim silama da smanji dug. Rekao je da izgradnja puteva i zaduzivanje drzave za izgradnu istih jeste najnormalnija stvar. Jer putevi ne gube vrijednost. Zato je totalna glupost sto je Libija odplatila svoj dug totalno jer zaduzivanje zemlje je nesto prirodno.

Bitno je da dug ne predje neku granicu. Recimo fug Belgije je 99% GDPa ali Belgija je mnogo razvijenija zemlja od Libije koja nije imala duga. BiH dug je tek 44% GDPa sto je jako jako malo.

Dugovi Njemacke i Nizozemske je 80% GDPa. Ipak se to smatraju najjace drzave u evropi.

BiH da je pametna bi sto brze pumpala pare u taj put i brzu i kwalitetnu prugu. Sredjivanje birokratije i investicije ogromne ce biti zagarantovane.

Pogledajmo Istambul. Tamo se nalazi samo Njemacka auto industrija koja zaposljava na desetine hiljada ljudi. Razlog je sredjena infrastruktura i sistem i blizina evropi, aziji. Isto to moze biti i BiH. Jos je bliza evropi a ima metalnu industriju i potencijale u toj brandzi.
Problem je vrsta javnog duga.
Nemam vise vremena niti snage da se raspravljam o ovim stvarima koje je zapadni svijet skontao pojavom parne masine, ali Vivaldi govori o tome kako ce auto-put povecati javni dug.
Naravno da hoce, ali nije pitanje da li ce auto-put povecati dug, nego sta je doprinjelo dosadasnjem javnom dugu a jos uvijek smo druga najsiromasnija drzava u Evropi?
Problem je kupovina socijalnog mira dizanjem kredita da bi se zacepile budzetske rupe jer ekonomija vise ne moze da finansira ovu administraciju.
Sredi administraciju, i imat ce se para za auto put, a ako i nemas opet dovoljno, bar je taj dug stvoren sa ciljem da se ubrza ekonomska aktivnost koja ce opet taj dug otplatiti.
dustaban

#4792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Sad nesto razmisljam... sta je od nas ucinio ovaj kapitalizam. Ne mislim nista drviti kontra tog sistema, on je tu i stvar je gotova. Razmisljam samo o tome kako smo u glavi postali ono sto nikad nismo bili - sve se gleda kroz dinar i sve se posmatra u direktnom odnosu, bez ikakve sirine.

I sjetih se stare, dobropoznate price o Ajfelovom tornju. Kako su parizani sve cinili da tu "skalameriju" demontiraju nakon zavrsetka sajma. Srecom izbi jedan rat, pa drugi (jadan Ajfel ubjedio vlasti da taj toranj more valjat za antene i spijunazu Nijemaca). Niko tada nije skontao da se radi o vjerovatno najisplativijoj pariskoj gradjevini!

Da ne pricamo o "isplativosti" kineskog zida, piramida, svega sto su ljudi gradili, svojevoljno ili pod prisilom, ali gradilo se nije se pametovalo po forumima.

Mi smo danas sami sebi dali alibi da nista vise ne gradimo. "Ne isplati se", "ne treba nam", "dacemo drugom pod koncesiju"...

Umjesto sto dopustamo hohstapleru da podmece brdo pod piramidu i to naziva svjetskim cudom, mi bi smo trebali voditi ekskurzije na istinska bosanska cuda - austrougarske i Titine ostatke zeljeznica, hidrocentrale koje su nam ocevi gradili a mi ih gotovanski naslijedili i nijednu u medjuvremenu ne napravismo (ne umijemo mi to, to ce nama Montenegro napraviti!) i kao vrhunac Turci nam, kraj koliko-toliko zivog ZGP i Hidrogradnje buse tunele i prave ceste.
"Nemaju nase firme referenci" a Svjetska banka to trazi.

A koji ce nam kuratz Svjetska Banka za svaku jebenu gradnju? Hajmo pokrenuti jedan pilot projekat - jedan tunel dati izravno domacoj firmi, taman ga finansirali dobrovoljnim prilozima! Ali naravno, tako izgradjen tunel se potom ne bi trebao naplacivati.

Mozda je upravo u tome caka. Autoputeve gradimo svi, a neki to naplacuju!
jefferson

#4793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

dustaban wrote:Sad nesto razmisljam... sta je od nas ucinio ovaj kapitalizam. Ne mislim nista drviti kontra tog sistema, on je tu i stvar je gotova. Razmisljam samo o tome kako smo u glavi postali ono sto nikad nismo bili - sve se gleda kroz dinar i sve se posmatra u direktnom odnosu, bez ikakve sirine.

I sjetih se stare, dobropoznate price o Ajfelovom tornju. Kako su parizani sve cinili da tu "skalameriju" demontiraju nakon zavrsetka sajma. Srecom izbi jedan rat, pa drugi (jadan Ajfel ubjedio vlasti da taj toranj more valjat za antene i spijunazu Nijemaca). Niko tada nije skontao da se radi o vjerovatno najisplativijoj pariskoj gradjevini!

Da ne pricamo o "isplativosti" kineskog zida, piramida, svega sto su ljudi gradili, svojevoljno ili pod prisilom, ali gradilo se nije se pametovalo po forumima.

Mi smo danas sami sebi dali alibi da nista vise ne gradimo. "Ne isplati se", "ne treba nam", "dacemo drugom pod koncesiju"...

Umjesto sto dopustamo hohstapleru da podmece brdo pod piramidu i to naziva svjetskim cudom, mi bi smo trebali voditi ekskurzije na istinska bosanska cuda - austrougarske i Titine ostatke zeljeznica, hidrocentrale koje su nam ocevi gradili a mi ih gotovanski naslijedili i nijednu u medjuvremenu ne napravismo (ne umijemo mi to, to ce nama Montenegro napraviti!) i kao vrhunac Turci nam, kraj koliko-toliko zivog ZGP i Hidrogradnje buse tunele i prave ceste.
"Nemaju nase firme referenci" a Svjetska banka to trazi.

A koji ce nam kuratz Svjetska Banka za svaku jebenu gradnju? Hajmo pokrenuti jedan pilot projekat - jedan tunel dati izravno domacoj firmi, taman ga finansirali dobrovoljnim prilozima! Ali naravno, tako izgradjen tunel se potom ne bi trebao naplacivati.

Mozda je upravo u tome caka. Autoputeve gradimo svi, a naplacuju samo neki!
Dijelom si upravu.
Prvo, ovo u BiH nije kapitalizam. Ovo je neki hibridni sistem izmedju robovlasnistva i feudalizma. U kapitalizmu se vrlo dobro zna sta treba donjeti novac, sta podrzava firme koje donose novac a bez koji stvari se jednostavno ne moze.
Npr. evo amerikanci testiraju novu svemirsku kapsulu orion. Koliko novca ce Orion donjeti Americi? Nece nista. Ali usputni patenti koji ce se razviti ce generalno poboljsati standard zivota u SAD (a znamo sta su Mercury i Apolo programi donjeli, od WD-40, mikrovalne pecnice, hemisjke olovke do mikrocipova itd). Znaci radi se o najkapitalistickoj zemlji na svijetu, ali i ta zemlja "baca" pare na razne stvari za koje je nemoguce izracunati koliko ce para donjeti nazad.
Drugo, kada ti svjetska banka, EBRD itd daju novac, oni hoce reference. Kakve reference imaju ZGP i Hidrogradnja? gradili sirom svijeta 70-tih i 80-tih. prvo, to su gradili kada je bila SFRJ, ta drzava vise ne postoji. Drugo, tehnologija a i standardi su se promjenili. trece, svijet zna koliko je nasih ljudi otislo iz BiH koji su bili kicma tih kompanija i normalno je da nam ne vjeruju (ne bi ni ja vjerovao poslije ublehasa kao sto su Bicakcic, Brankovic itd).
Znaci jedini nacin da Hidrogradnja i ZGP i ostale firme dobiju posao je da im drzava dodjeli posao kroz tender na kojem je direktni finansijer drzava, a ne MMF, EBRD itd. Nakon toga ce biti u stanju da konkurisu i za ostale tendere.
problem je takodje sto su Hidrogradnja, ZGP itd drzavne firme sa kadrom koji je navikao na preferencijalni sistem dodjeljivanja poslova. ZGP, Hidrogradnja itd su poslove dobijali u drzavama u kojima je obicno bio diktator koji se za sve pitao. U najboljem slucaju su bili podizvodjaci u zapadnim zemljama. E danas tako stvari ne funkcionisu u BiH a bogami sve manje i sirom svijeta, jer nema vise Tite. Ali ostali su ljudi u tim rpeduzecima kroz stranacku liniju koji fakat ne znaju kako da dobiju posao (ne da ga urade, inzinjeri u tim firmama to znaju). Znaci problem je kontrola tih preduzeca od strane politike, uhljebljivanje amidzica itd.
Sto MMF, WB, EBRD? Pa gdje su nam pare? Valja platiti 10 kantonalnih vlada, njihove savjetnike, savjetnike savjetnika, vlade dva entiteta, njihove savjetnike, pa savjetnike njihovih savjetnika, pa drzavnu vladu i gro savjetnika tamo itd. A sve kroz sistem koji je postavljen da gusi ekonomiju ogromnom birokratijom a ne da je unapredjuje.
Forumerrer

#4794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Ovi sto govore da ne treba graditi AC zato sto nece biti isplativ nisu dobre pameti. Ne treba izmisljati toplu vodu, ako je citav svijet skontao da izgradnja dobrih cesta donosi razvitku privrede cemu ikakve rasprave. Eto citav svijet u krivu, pametni Bosanci u pravu.
vivaldi

#4795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

jefferson wrote:Problem je vrsta javnog duga.Nemam vise vremena niti snage da se raspravljam o ovim stvarima koje je zapadni svijet skontao pojavom parne masine, ali Vivaldi govori o tome kako ce auto-put povecati javni dug.Naravno da hoce, ali nije pitanje da li ce auto-put povecati dug, nego sta je doprinjelo dosadasnjem javnom dugu a jos uvijek smo druga najsiromasnija drzava u Evropi?Problem je kupovina socijalnog mira dizanjem kredita da bi se zacepile budzetske rupe jer ekonomija vise ne moze da finansira ovu administraciju.Sredi administraciju, i imat ce se para za auto put, a ako i nemas opet dovoljno, bar je taj dug stvoren sa ciljem da se ubrza ekonomska aktivnost koja ce opet taj dug otplatiti.
da opet razjasnimo par stvari.

htjeli ne htjeli autoput, najvaznija stvar je da li ce nam bilo ko dati namjamnje 5 milijardi (a mislim da ce biti jos i skuplje), a pritom treba imati na umu visinu trenutne zaduzenosti kao i naravno da u to nije uracunata ni dionica od 60 kilometara kroz rs bez koje koridor nije kompletiran.

moje misljenje je da nema sanse da ce nam bilo ko dati tolike pare i to sam obrazlozio

sto se tice tvoje opservacije oko postojeceg javnog duga, on cak i nije rezultat kretenluka vlasti jer od onih 10,5 milijardi oko 4 otpada na prijeratni dug, deviznu stednju i ratnu stetu (a tek nas ceka restitucija) tako da je za ovih 18 godina uzeto oko 6,5 milijardi (maraka) sto stvarno nije puno.

problem je sto nama gdp mali i ne raste

mada si naravno u pravu sto se tice prekobrojne administracije i plata, al jebiga to je ipak iskljucivo politicko pitanje, znas i sam zbog cega
mahalas505

#4796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

vivaldi wrote:problem je sto nama gdp mali i ne raste
A cim bi ti stimulirao rast GDP-a, molim te? Nama su trebali autoputevi i zeljeznica jucer, mi kasnimo danas za Evropom decenijama. Pusti se te suplje analize.
bach

#4797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bach »

Alfons Kauders wrote:
made_in_sarajevo wrote:
mali_balon wrote:IIIIIII imali guzve u Rajlovcu????
Rajlovac jutros standardno, vozis,zakoci,vozis,zakoci, prema gradu ista kolona malo stane,malo se kotrlja,a na zaobilaznici samv vidio cijela 3 auta dok sam prelazio most u Reljevu. Vidjet cemo popodne kad se krene kuci sa posla jel ista lakse ili ce opet biti po 30min do Brijesca da se vozi
pa et

kad bi mediji prestali pricati da zaobilaznica nije nedovrsena i da ne vodi nikuda, ko zna, mozda bi je ljudi koristili... :D isto ko i Bijacu... :D

al ako kaze avaz da ne postoji, onda ne postoji... pa hajmo na rajlovac i doljane... :D
Nakon skoro decenije izgradnje, otvorena je Sarajevska zaobilaznica, dio Koridora 5C, vrijedan 38 miliona maraka. Iako je svečano puštena u promet, zaobilaznica još ne vodi nigdje. Najavljivana kao projekat koji će glavni grad BiH spasiti od saobraćajnog kolapsa, Sarajevska zaobilaznica je cesta s koje se teško silazi i na koju nema ulaza.

http://www.ibar.ba/sarajevska-zaobilazn ... aza-video/

Neko je slučajno zaboravio napraviti novu petlju u Blažuju ...
vivaldi

#4798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

mahalas505 wrote:
vivaldi wrote:problem je sto nama gdp mali i ne raste
A cim bi ti stimulirao rast GDP-a, molim te? Nama su trebali autoputevi i zeljeznica jucer, mi kasnimo danas za Evropom decenijama. Pusti se te suplje analize.
haj ne peglaj me, ili napisi nesto smisleno il me prestani peglat svojim "dubokim" analizama.

davno si registrovan, nije kulturno da ako neko napise opsiran post mangupski dobacit "bezeze ti analiza"...

Ok, nema problema

haj ti nadji 5 milijardi i jos kolko treba za zeljeznicu i sve ce biti u redu
mahalas505

#4799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

Pitao sam te konkrektno pitanje, kako mislis stimulirati rast GDP-a? Onda mozemo malo "dublje". Mozes ti opsirno pisati koliko hoces kad nesto nema vrijednosti, dzaba ti.
vivaldi

#4800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

mahalas505 wrote:Pitao sam te konkrektno pitanje, kako mislis stimulirati rast GDP-a? Onda mozemo malo "dublje". Mozes ti opsirno pisati koliko hoces kad nesto nema vrijednosti, dzaba ti.
pa konkertno sam napisao u prvom postu da je neuporedivo isplativije 5 milijardi uloziti u tri elektrane nego u autoput za koji nema ma bas nikakve garanicije za bilo sta - jedino sigurno je da ako uzmes 5 milijardi na 25 godina da ce ti godisnja rata biti 200 miliona. To je jednino sigurno, sve ostalo je magla.

elektrana je medjutim siguran posao, i siguran prihod - tri bloka 7 = najmanje 1 milijarda prihoda!!!

ali cak ni za to nije lako dobiti kredit

vidio si i za blok 7 - godinama se prica o "ogormnom interesu iz cijelog svijeta", a onda kad se to trebalo i dokazati sta se desilo?

pala knjiga na jedno slovo i to kinesko, a ni s njima jos nista nije dogovoreno.

a ti pricas o 5 milijardi bas kao da stoje tu negdje na sanku na recepciji samo da neko usput naleti i pokupi ih.
Post Reply