komentar se na mene odnosio pa cu ti i odgovoriti.jefferson wrote:Jos uvijek se raspravlja ovdje jel se isplati ili ne?
Jebo ovo obrazovanje u BiH kada se ne uci kako su se danas najjace ekonomije u svijetu razvile.
Vama koji mislite kako se to "ne isplati," od pomoci bi bila vijest da je evo BiH ispunila zahtjeve za trecu genraciju pasosa, pa izvadite isti i umjesto kladionice, skupite pare za putovanje.
ja ne mislim vec sam duboko uvjeren da se koridor Vc ne isplati, a obrazovan sam i fakultetski, a i svijeta sam se nagledao. nagledao ga se i milo pa mu mmf neda pare za put iako nemaju nijednog jedinog metra izgradjenog, a jos zive od turizma!
zavrsetak koridora (vise od 200 kilometara) i to bez dionice u rs zahtjeva najboljem scenariju bar jos 5 milijardi maraka - kazem u najboljem s kamatama koje se na ovoliku cifru i decenije otplate mjere u stotinama miliona.
ekonomske logike tu nema s glave, a opet cu i objasniti zasto.
najveci koncesionar u hrvaskoj je HAC koji upravlja sa 900 kilometara (tri puta duze), a u tih 900 su one najvaznije i najprometnije dionice. prihodi u prosloj godini samo od putarina su na tih 900 kilometara bili 1,35 milijardi kuna sto je cirka 370 miliona maraka.
znaci tranzitna zemlja, sa ogormnim brojem turista, imaju i nesto vise stanovnika od nas, sa putarinom koja je i uvijek ce biti skuplja od putarine u BiH su skupili 370 miliona.
Koliko se onda mi mozemo nadati???
ali nije poenta samo u putarini?
Nije, naravno da nije, tu su i prihodi od akcize na goriva, ali to svakako imas i sada po prodanoj litri, a ne po kilometrima autoputa.
razvija se gradjevinska industrija - tacno, ali se razvija po prinicpu kalorifera, dok se pumpaju pare i izvode radovi raste i gradjevina, ali to ima privremeni efekat sto se desilo i u rs-u jer cim se doslo do save, masine se ugasile, pa je gradjevina tacno onako kako je skocila tokom gradnje, grohnula kad se dotjeralo cara do duvara. doduse uzeli su nov kredit dalje prema doboju pa je opet skocilo, ali se sve to radi tudjim parama koje naravno treba vratiti, ali to nema nikakve ekonomske logike.
autoputevi privlace investitore?
i dai ne. to je samo jedan u nizu parametara. kao sto sam juce napisao nama gdp stagnira vec osam godina iako se u tom periodu napravilo vise od 100 kilometara puta u oba entieta.
zasto nije doslo do razvoja?
ok, putna mreza nije kompletirana, ali koliko je realno da ako 100 kilometara ne daje efekat da ce ovih 200 dovesti do expanzije?
u rs prave put od gradiske prema doboju, a i ovo malo investicija sto imaju gdje se desava zadnjih mjeseci?
juce neka fabrika otvorena u milicima, prekljuce neka fabrika kreveta u nekom jebenom petrovu, svislajon otvorio fabriku u nevesinju, talijani poceli praviti neku fabriku silicijuma u mrkonjicu.
pa jebote ne zna se koja je veca zabit, kao da se matematicki trude da prave sto dalje od postojeceg i buduceg autoputa.
kako to objasniti??
treca stvar, tih 5 milijardi nema sanse da neko da kredit jer to uduplava dug federacije i dovodi ga do nivoa od skoro dvije trecina duga u odnosu na gdp cime automatski po istim standaradima mmf ulazimo u zonu visoke zaduzenosti (pa jel ikome smisla da nam taj isti mmf sam odobri kredit koji bi nas po njegovim, mmf, standardima gurnuo u tu crvenu zonu?!),
pored toga mi ni postojeci dug ne mozemo servisirati bez novih zaduzenja.
ono sto je jos vaznije od toga da nama treba svega i svacega i da se mi moramo zaduzivati i za komunlnu infarstrukturu, enegetiku, bolnice, skole, poplave..ma za sve jer drugacije nemamo od cega.
to znaci da i nadjemo neki alterantivni kredit (kinezi, rusi...) to nam nista ne znaci jer se zbog ovih drugih potreba opet moramo obratiti mmf, wb, eib, ebrd-u...pa nam tek tada nista nece dati
ako vec govorimo o tih nekih hipotetickih 5 milijardi, nema aposlutno nikakve, ama bas nikakve sumnje da je 100 puta pametnije i ekonomski isplativije za 5 miliajrdi napraviti tri "bloka" 7 i tri rudnika jer je to po svakom parametru bolja opcija
-efekti na gradjvinsku industriju bi bili tu negdje, a sve drugo je apsolutno na strani blokova
-koliko god da se nakon zavrsetka izgrandje otvori na putu stalnih radnih mjesta u naplatnim kucicama, pratecim objektima i sl, u tri elektrane bi trajno bilo otvoreno bar 2 hiljade vise radnih mjesta sa dobrim platama.
i na kraju ono najvaznije - tri bloka 7 znace sigurnih milijardu maraka prihoda svake godine!!!! To je vise od svih cestarina u bih, hrvatskoj i srbiji zajedno!!!
to je 100 puta bolje ulaganje, a ti cekaj famozne madjare i poljake u julu i avgustu na putu za makarsku pa im naplacuj putarinu u konjicu. i naravno invaziju investitora.