Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- fortaleza
#4777 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne mogu bas i ovce i novce.biggrin wrote:da ne čitam sad sve ovo, jeste li skontali neku varijantu koja ne iziskuje fizički napor i odricanje od hrane?
Moja preporuka je post, i to nikakav light post i nikakvo izgladnjivanje organizma, kalorijski deficiti i slicno.
Vec pravi post na vodi ili bez.
Tijelo trosi tri vrste energije i to redoslijedom:
1. Seceri (ugljikohidrati)
2. Glikogen iz jetre (zalihe secera)
3. Masti
Konstantnim unosom ugljikohidrata ne mozemo se dovesti u situaciju da organizam kao energiju koristi masne naslage pa ni kad smanjimo secere jer se i dalje seceri trose kao primarna hrana.
Masti su puno bolji energetski jer se sporije razgradjuju, ne stvaraju ovisnost, i intervali jedenja su puno siri.
I sam postim svaki dan 18h, onda jedem kroz preostalih 6 i to ne gledajuci kalorije.
Izgleda testo, ali zapravo nije ni najmanje, ono sto je tesko je secerna ovisnost i jedenje svako sat dva i konstantna glad pri "normalnoj" prehrani. S druge strane kad se koriste masti kao izvor energije ta glad nestaje.
[youtube]https://youtube.com/watchv=0BzSK5OOtFU[/youtube]
- fortaleza
#4778 Re: Mrsanje - nacini ?
Odgovoreno ti je vec, al da nadodam da kod posta koza postaje elasticnija i svi toksini, otpatci s koze se izbacuju iz organizma putem posta, odnosno trosenjem masti... a to mogu i sam potvrditi te se visak koze prirodno ukloni.Snake Eyes wrote:kakva je situacija sa viškom kože?choxnox wrote:Kao neko ko je prije 2-3 godine imao ~120 kg, a sada vrlo stabilne 72 kg mislim da mogu reci pokoju o mrsanju.
Odmah ovako da sa nulom pomnozim ove kojekakve kvazi dijete gdje se npr. jedan dan jedu samo ugljikohidrati, drugi bjelancevine itd. Nisam ih probao jer mi zvuce suvise ludo i tesko izdrzljivo za nekoga ko nije bas ono cvrste volje (a vecina je takvih). Zasto ovo govorim? Zato sto sam prije nekih 5-6 godina isto tako dobio fix ideju da pocnem mrsati tako sto cu preskociti rucak, a onda sam se nazderao za veceru k'o nikadi to je bio zadnji pokusaj da nesto uradim po tom pitanju sve dok nisam stvarno i ozbiljno odlucio smrsati.
Prije svega, da bi se uopce pricalo o mrsanju potrebno je fino sjesti sa samim sobom i vidjeti koji je motiv mrsanja. Bez motiva nema mrsanja - tacka. Kada utvrdimo motiv i kada saznamo koliko smo stvarno ozbiljni u namjeri da smrsamo i koliko nam je motiv jak i volja cvrsta, pristupamo odabiru nacina mrsanja. Svakako da ima vise nacina, ali se sve svodi na jedno - ogranicavanje unosa hrane. Meni su licno naumpale slike nesretnika iz logora na kojoj niti jedan nije debeo - dakle, ograniciti unos hrane = mrsanje. Fizicka aktivnost nije i ne moze biti primarno sredstvo mrsanja, ali svakako da moze pomoci i regulirati proces mrsanja.
Ja sam se odlucio na pomalo ekstremnu dijetu gdje je primarni cilj paziti koliko se jede za obrok (dakle bez racunanja kalorija i slicnih gluposti nego jednostavno kada osjetim da bih mogao pojesti jos jedno vadjenje ustajem i sklanjam tanjir) i izbjegavati veceru. To je cesto znacilo i zaleci navecer gladan, a ako bi bas bilo ono gusto onda bih znao popio casu mlijeka. Ovdje opet dolazimo do motiva - da nisam imao jak motiv i cvrstu volju i sada bih sjedio sa min. 120 kg. Ovakva "dijeta" mi je omogucila da konstantno mrsam uz jedenje svega sto mi dodje pod ruku - dakle cak i onoga sto "deblja": proizvodi od tijesta kojih se inace nikad ne mogu zasititi (pite, peciva, tjestenina...), kolaci svih vrsta (torte, krofne, hurmasice, baklave...) i sl.
Poenta je u tome da tijelo crpi energiju iz naslaga masnoce u organizmu. Dakle, ako stalno jedem kada sam gladan i jedem sve dok se ne najedem, organizam nece imati priliku da crpi energiju iz sala zato sto vec dobija dovoljno, a ako ne i vise nego dovoljno iz hrane koja se svako dnevno unosi. Ovo je zapravo bit cijelog ovog posta. Mozda ce neko biti u stanju postici isto, ali drugim nekim nacinom. Ne znam, ja sam se odlucio za ovo i uvjerio se licno da funkcionise.
Onda kada se pocne mrsati, prvih nekoliko dana ce biti naglo - pa cak i do dvije kile, to je lazno mrsanje jer se radi zapravo o gubitku tekucine koja inace brzo proleti kroz organizam, a onda ide polagano, ali stalno mrsanje (u mom slucaju otprilike 1 kg svakih 7-10 dana, nekada vise, nekada manje). Potrebno je naglasiti da ako se ne pazi (citaj ako se ne pridrzavas dijete) povratak kila se desava brze nego inace jer organizam treba da se trenira da trosi salo.
Kao rezultat svega ovoga nedavno sam se morao i zauvijek "raskusurati" sa preko 20 kosulja koje su mi sada prevelike, neke cak toliko da bi dvojica ovakvih kao ja mogli stati u jednu. Prosto nevjerovatno. A o tome koliko konacan rezultat pozitivno utice na sliku o sebi je suvisno i govoriti.
Tu je i odlicna knjiga od Malahova - gladovanje.
- man_464
#4779 Re: Mrsanje - nacini ?
Mogu se složiti sa postom iznad.
Ja sam izgubio 24 kilograma za 90 dana.
Ekstremno gladovanje i kile idu dole.
Dorucak 08:00 jedes sve na svijetu. Hljeb, salame, sireve, namaze , pastete itd. Onda nekad palacinke, nekad hrenovke itd.
Rucak 16:00 eh tu kuhano, meso, krompir, povrce, riza, riba, mix svega.
I to je to. Ostatak dana isključivo voda ili mineralna voda.
U prvih 10 dana sam izgubio 7 kila. Poslije je na sedmicnoj bazi islo 2 do 3 kile. Sa 106 na 82 kile. Naravno. Kad sam došao na zeljenih 82 ubacio sam i mali treci obrok. Od 2014 do danas kilaza ne varira vise od 3 kg. 81-84 kg i to je to.
Nikakav vid fizičke aktivnosti u to doba nisam imao.
Naravno.
Ne mrsa se ustima i stomakom.
Sve je u glavi.
Ja sam izgubio 24 kilograma za 90 dana.
Ekstremno gladovanje i kile idu dole.
Dorucak 08:00 jedes sve na svijetu. Hljeb, salame, sireve, namaze , pastete itd. Onda nekad palacinke, nekad hrenovke itd.
Rucak 16:00 eh tu kuhano, meso, krompir, povrce, riza, riba, mix svega.
I to je to. Ostatak dana isključivo voda ili mineralna voda.
U prvih 10 dana sam izgubio 7 kila. Poslije je na sedmicnoj bazi islo 2 do 3 kile. Sa 106 na 82 kile. Naravno. Kad sam došao na zeljenih 82 ubacio sam i mali treci obrok. Od 2014 do danas kilaza ne varira vise od 3 kg. 81-84 kg i to je to.
Nikakav vid fizičke aktivnosti u to doba nisam imao.
Naravno.
Ne mrsa se ustima i stomakom.
Sve je u glavi.
-
zijancer
#4780 Re: Mrsanje - nacini ?
koja je gornja granica debljine za dijagnostički upotrebljiv ultrazvučni snimak abdomena?
sve ostalo su estetske migrene
sve ostalo su estetske migrene
-
hali gali halid
#4781 Re: Mrsanje - nacini ?
@fortaleza nece ti link
- fortaleza
#4782 Re: Mrsanje - nacini ?
Ukucaj na youbito Na rubu znanosti - masna dijeta.hali gali halid wrote:@fortaleza nece ti link
Lik u 45min objasnjava uglavnom sve vrste prehrane bazirane na vecinom unosenju i trosenju masti kao i opcije posta, o zabludama i "namjestenim" istrazivanjima o stetnosti masti, evolucijskom procesu i koliko je covjek u povijesti koristio vise masne zalihe, a bobice (secere) samo za vrijeme dozrijevanja itd. Dobra emisija.
-
almir90
#4783 Re: Mrsanje - nacini ?
Malo sam čitao temu, ne vidjeh da je neko preporučivao odlazak u neku od privatnih klinika koje rade analizu krvi i kažu vam šta vašem organizmu. Moja tetka je prije nekoliko godina bila u nekoj klinici u Tuzli i sve joj lijepo rekli šta smije a šta ne jest. Prije toga je koristila razne dijete o kojima je čitala, i naravno ništa nije funkcionisalo. Definitivno tražite preporuke profesionalaca, ne treba se igrati sa vlastitim zdravljem u kućnoj radinosti. Fitnes je definitivno nešto što treba uključiti, ali je razumljivo da to nije za stariju raju, ali nekakva fizička aktivnost mora biti, pa makar šetnja obična.
-
hali gali halid
#4784 Re: Mrsanje - nacini ?
fortaleza wrote:Ukucaj na youbito Na rubu znanosti - masna dijeta.hali gali halid wrote:@fortaleza nece ti link
Lik u 45min objasnjava uglavnom sve vrste prehrane bazirane na vecinom unosenju i trosenju masti kao i opcije posta, o zabludama i "namjestenim" istrazivanjima o stetnosti masti, evolucijskom procesu i koliko je covjek u povijesti koristio vise masne zalihe, a bobice (secere) samo za vrijeme dozrijevanja itd. Dobra emisija.
- fortaleza
#4785 Re: Mrsanje - nacini ?
Ma ima takvih informacija na sve strane, ayurveda razlikuje tipove dosha po kojoj se ravna prehrana, lijecenje i ostalo, 3 tipa. Pandan tome su tipovi konstitucija u medicini, brzina probave, ektomorf, mezomorf, endomorf... pa se tu nadodaje i prehrana po krvnim grupama jer i to ima smisla, recimo meni se kao B+ ne preporucuje piletina koju sam i prije iscitavanja o tome svakako instiktivno izbjegavao, sjebo sam se koliko se tu stvari poklopilo svakako po pitanju namirnica. Treba slusati svoj organizam i prepoznati sta mu treba, a da bi covjek to napravio definitivno mora napraviti odmak od hrane putem posta gdje u se probava smiri, organi prociste, detoksiraju, pa se krenu stvarati nove navike, ukusi se ponovo otkrivaju i slicno.almir90 wrote:Malo sam čitao temu, ne vidjeh da je neko preporučivao odlazak u neku od privatnih klinika koje rade analizu krvi i kažu vam šta vašem organizmu. Moja tetka je prije nekoliko godina bila u nekoj klinici u Tuzli i sve joj lijepo rekli šta smije a šta ne jest. Prije toga je koristila razne dijete o kojima je čitala, i naravno ništa nije funkcionisalo. Definitivno tražite preporuke profesionalaca, ne treba se igrati sa vlastitim zdravljem u kućnoj radinosti. Fitnes je definitivno nešto što treba uključiti, ali je razumljivo da to nije za stariju raju, ali nekakva fizička aktivnost mora biti, pa makar šetnja obična.
Zivotinje instiktivno nista ne jedu kad se osjecaju ugrozeno ili bolesno i tako ne opterecuju organizam dok se lijece. Ljudi su to izgubili koristenjem "zdravog razuma" kad se mozak i razne teorije ukljuce, gdje se ide u krajnost pa se odmah prepadnu da ce umrijeti ako ne jedu tri dana pa jos vise pokvare stanje.
-
almir90
#4786 Re: Mrsanje - nacini ?
Razmijem ja šta ti želiš reći, ali ja kažem za neku prosječnu osobu koja ne zna kako da pristupi tom problemu je ipak bolja opcija potražiti pomoć profesonalnca po pitanju ovoga. Opet kažem, sa vlastitim tijelom, organiznom, zdravljem se nije igrati i eksperimentisati sa svime što se pročita.
- fortaleza
#4787 Re: Mrsanje - nacini ?
Slazem se naravno, potrebno je slusati i savjete profesionalaca, ali uz aktivno sudjelovanje samog sebe i propitivanje, a ne se samo predati u tudje ruke i slijepo slusati tudja misljenja i sve opravdati cinjenicom da tamo netko drugi bolje zna.
Umjesto eurokrema namazes domaceg dzema, umjesto tri kasike secera u kavi stavis dvije ili jednu. I to je pocetak. A ne cekati tudje savjete i razne bolesti.
"Doktor mi zabranio" znaci da se covjek nije nikad pomirio sa zdravom prehranom, a to je cesta fraza kod nas.
Umjesto eurokrema namazes domaceg dzema, umjesto tri kasike secera u kavi stavis dvije ili jednu. I to je pocetak. A ne cekati tudje savjete i razne bolesti.
"Doktor mi zabranio" znaci da se covjek nije nikad pomirio sa zdravom prehranom, a to je cesta fraza kod nas.
-
moonca
#4788 Re: Mrsanje - nacini ?
Nikako da shvate da su povecali kilazu unosenjem vise hrane.
Rado bi sve zadrzali a da im 'profesionalac' nadje 'kvaku' kako.
Rijetki uspiju- sve ostalo je zabluda.
Rado bi sve zadrzali a da im 'profesionalac' nadje 'kvaku' kako.
Rijetki uspiju- sve ostalo je zabluda.
- Nisrin
#4789 Re: Mrsanje - nacini ?
A na kraju se svede na to da je od organizma do organiozma, nije svima isti metabolizam, nismo svi iste gradje.
Ja po mojoj procjeni imam jedno 10kg viska, po procjeni drugih nemam nikako...meni je problem sto se debljam u podrucju stomaka i struka, noge ko cackalice, uvijek.
Pokusala sam mjesecima obroke svesti na minimum, ne prezderavati se, slatko ubaciti ponekad tokom sedmice, vise puta POMALO jessti, ne jesti iza 18/19h i NISTA POSTIGLA NISAM
Onda sam pokusala jesti normalno sve 2x dnevno, a nista ne jesti navecer iza 19h, to je trajalo mjesecima, nikakvih rezultata, ono ne debljam se, ali ni ne mrsam...
Onda pokusam da se izgladnjujem- tj da imam obrok dnevno, eventualna MALI na poslu...totalno izbacim slatkise, tjesteninu, hljeb svakako ne jedem, (nego ko ptica rizine krekere na poslu), e onda se vidi pomak vec u 10 dana, kao sto s "normalno jesti vise puta dnevno" nije bilo ni za nekoliko mjeseci...
Mene najvise koci PSIHA, jer sam svjetski poguzija, hranu bas volim i uzivam, meni je zao ne pojesti pizzu, palacinak, slatkise, jer znam koliko je ukusno i koliko me USRECI kada to pojedem...imam srecu da brzo mrsam, ali kad se odreknem svega, sto mi bas tesko pada...s jedne strane zelim da sam mrsava, s druge zelim da uzivam u hrani
Zao mi odricati se svega najukusnijeg, ko god kaze da se covjek "navikne" samo na zdravo, taj ocito nema razvijeno culo okusa poput nas sto uzivamo u hrani
Bila sam i na hrono ishrani, pa sam zakljucila da sam ZELJNA SVEGA...i glupost da ne mogu vocku pojesti!
I smijesno mi kad moje kolegice jedu navcecer u 22h nutelu sa domacim, vrelim hljebom, grickalice, piju COLU svaki dan, jedu hljeb u velikim kolicinama, slatkise svaki dan u kolicinama sto ja sedmicno pojedem i SVEJEDNO imaju 50-55kg, nikakvih viskova, nemaju stomak itd...
Ja po mojoj procjeni imam jedno 10kg viska, po procjeni drugih nemam nikako...meni je problem sto se debljam u podrucju stomaka i struka, noge ko cackalice, uvijek.
Pokusala sam mjesecima obroke svesti na minimum, ne prezderavati se, slatko ubaciti ponekad tokom sedmice, vise puta POMALO jessti, ne jesti iza 18/19h i NISTA POSTIGLA NISAM
Onda sam pokusala jesti normalno sve 2x dnevno, a nista ne jesti navecer iza 19h, to je trajalo mjesecima, nikakvih rezultata, ono ne debljam se, ali ni ne mrsam...
Onda pokusam da se izgladnjujem- tj da imam obrok dnevno, eventualna MALI na poslu...totalno izbacim slatkise, tjesteninu, hljeb svakako ne jedem, (nego ko ptica rizine krekere na poslu), e onda se vidi pomak vec u 10 dana, kao sto s "normalno jesti vise puta dnevno" nije bilo ni za nekoliko mjeseci...
Mene najvise koci PSIHA, jer sam svjetski poguzija, hranu bas volim i uzivam, meni je zao ne pojesti pizzu, palacinak, slatkise, jer znam koliko je ukusno i koliko me USRECI kada to pojedem...imam srecu da brzo mrsam, ali kad se odreknem svega, sto mi bas tesko pada...s jedne strane zelim da sam mrsava, s druge zelim da uzivam u hrani
I smijesno mi kad moje kolegice jedu navcecer u 22h nutelu sa domacim, vrelim hljebom, grickalice, piju COLU svaki dan, jedu hljeb u velikim kolicinama, slatkise svaki dan u kolicinama sto ja sedmicno pojedem i SVEJEDNO imaju 50-55kg, nikakvih viskova, nemaju stomak itd...
- biggrin
#4790 Re: Mrsanje - nacini ?
@nisrin ako sam dobro shvatio i kod tebe se u praksi pokazalo da jedino izgladnjavanje djeluje, kao što su ranije pisali?
- Nisrin
#4791 Re: Mrsanje - nacini ?
biggrin wrote:@nisrin ako sam dobro shvatio i kod tebe se u praksi pokazalo da jedino izgladnjavanje djeluje, kao što su ranije pisali?
Jeste, uz sve savjete i sve ISPROBANE mogucnosti (vise mjeseci)...Meni se ne vracaju kile tako brzo, osim ako naravno ne pocnem zderati sve sto mi dodje pod ruku i nemam granica...jer ja napr pastu realno mogu 2 prepuna tanjira pojesti, sa sosom i sirom preko...a ipak to kad tako jedes, nema sanse da ne vratis kile, osim ako si kao moje kolegice iz prethodnog posta, da ZDERU i bas nista im se ne prima
- biggrin
#4792 Re: Mrsanje - nacini ?
i kod mene je slična situacija, čini mi se. kad praktikuješ taj jedan obrok i jel on ograničen količinski, vrstom i sl? btw.u tom sistemu koliko gubiš na težini?
- VenomousV
#4793 Re: Mrsanje - nacini ?
Joj Nisrin
Neki dan dvije pricaju u svlacionici teretane, te ne jedu slatko, svakako ne vole, te prave sejkove sa prahom ovim prahom onim, chia sjemenkama bla bla bla
Reko znate sta, ja dolazim na treninge da bih mogla da jedem
Poguzija par excellence
Neki dan dvije pricaju u svlacionici teretane, te ne jedu slatko, svakako ne vole, te prave sejkove sa prahom ovim prahom onim, chia sjemenkama bla bla bla
Reko znate sta, ja dolazim na treninge da bih mogla da jedem
Poguzija par excellence
-
moonca
#4794 Re: Mrsanje - nacini ?
eeeeeee. mozda izgubite na tezini--ali je necete odrzati- zaboravite na ukus i 'poguzije' -- ne smijete se vratiti da jedete sto volite..
- biggrin
#4795 Re: Mrsanje - nacini ?
ma daaaj, čuj neću smjeti jesti praziluk, kupus, brokule, prokule, karfiol i mrkvumoonca wrote:- ne smijete se vratiti da jedete sto volite..
-
moonca
#4796 Re: Mrsanje - nacini ?
biggrin wrote:ma daaaj, čuj neću smjeti jesti praziluk, kupus, brokule, prokule, karfiol i mrkvumoonca wrote:- ne smijete se vratiti da jedete sto volite..
- triconja
#4797 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne kontam kako neko moze imat uzitak od samog cina jedenja neceg, meni je to nesto sta znaci gubitak vremena koje bih mogo iskoristit korisno, npr. na lezanje ili na gledanje svega i svacega (more i citanje).
Postoji hrana koju volim ali u konacnici sve je to gubitak vremena
.
Postoji hrana koju volim ali u konacnici sve je to gubitak vremena
-
moonca
#4799 Re: Mrsanje - nacini ?
Prilicno je gubljenje vremana oko pripreme- i nakon sta sve ide uz to - no, ako takav i ostanes, neces imati problema sa tezinom...triconja wrote:Ne kontam kako neko moze imat uzitak od samog cina jedenja neceg, meni je to nesto sta znaci gubitak vremena koje bih mogo iskoristit korisno, npr. na lezanje ili na gledanje svega i svacega (more i citanje).
Postoji hrana koju volim ali u konacnici sve je to gubitak vremena.
- fortaleza
#4800 Re: Mrsanje - nacini ?
Barem 16h u komadu da nista ne jedes, i ostane ti 8h u danu kroz koji jedes, simple as that.biggrin wrote:i kod mene je slična situacija, čini mi se. kad praktikuješ taj jedan obrok i jel on ograničen količinski, vrstom i sl? btw.u tom sistemu koliko gubiš na težini?
Obroci nisu ograniceni kolicinski niti vrstom, samo je bitno da nista ne unosis kroz tih 16-20h, samo je voda dozvoljena. Ja recimo jedem od podne do 6 uvecer i to je to sto znaci da ne jedem ukupno kroz 18h.
I pozeljno je da je vise masti, a manje ugljikohidrata kao zadnji obrok uvecer sto znaci da ces prije uci u ketozu, a to je ono sto zelis.
Kao prvi obrok uvijek gledam da ima vise proteina, a zadnji masti, ali nije nuzno.
Brojke o kilazi mi nisu nikad bile bitne, al ovo sigurno djeluje.
------
Naravno, mozes jesti i samo jedan obrok dnevno, sto znaci da ce pozeljna ketoza jos duze trajati kroz dan, all meni se to pokazalo kao problem jer jednostavno ne mogu unijeti tolike kolicine hrane za cijeli dan odjednom.