IRAN

Post Reply
Koba

#4776 Re: IRAN

Post by Koba »

amoninan wrote:
:lol: :-)

Pakistanske vojne snage, u skaldu s svojom doktrinom, nisu ništa lošije opremljene od iranske vojske, i imaju sasvim solidnu vojnu industriju koja od 2006 konstantno bilježi rast u izvozu. Razlika u vojnom budžetu je tek nedavno prešla u korist Irana za 2 milijarde.
Pakistan je vojno, i u svakom drugom pogledu, smijurija od države naspram Irana.

Taj isti Pakistan nije u stanju da kontroliše vlastite granice a ti bi ga poredio sa Iranom koji otvorenim gardom stoji i prkosi najmoćnijoj ratnoj mašineriji.

Iran je sila a Pakistan je obični qrac na biciklu!
Marketa24

#4777 Re: IRAN

Post by Marketa24 »

azurna_obala wrote:Hajde kad već pričate toliko o Iranu, nek neko šta napiše o Kurdima u Iranu, položaju, stavovima, rješenjima...itd?
Hvala
:D :D
kad sam se nekad davno interesovao na tu temu
generalno misljenje Kurda u Iranu je da su OK
i da su odbacili sve pokusaje ovih Kurda iz Iraka i Turske
da ih uvuku u jedan paket sa njima

Nesto poput Zidova iz Irana koji su glatko odbili ponudu izraela da
se isele iz Irana u Izrael pojacanu sa 10K$ po glavi
Zidovi u Iranu rekli "neka hvala nama je ovde sasvim dobro"

Medjutim ako vec trazis neku manjinu koja nije zadovoljna
svojim polozajem u Iranu - onda guglaj o Azerbejđanskim Turcima ili turkmenima
tako nesto (mrsko mi sad guglat davno sam se o tome interesovao)
znam da je sa njima bilo problema nekih i da su oni i neke proteste provodili
ako ne i ustanke
Cyrax

#4778 Re: IRAN

Post by Cyrax »

jefferson wrote: Aha, a inace ruska vojna oprema je toliko pozudana da je to ono strasno.
Pogotovo vojan oprema koja nikad nije bila isporbana.
Dovoljno da AK-47 spomenes sve ti je jasno kakva je ruska vojna oprema :D
jeza u ledja

#4779 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Marketa24 wrote:
azurna_obala wrote:Hajde kad već pričate toliko o Iranu, nek neko šta napiše o Kurdima u Iranu, položaju, stavovima, rješenjima...itd?
Hvala

:shock:
3/4 jevreja iz Irana su se iselili u Izrael nakon revolucije.

Sto se tice Kurda, bili su (ako se ne varam) na strani Iranaca za vrijeme rata.
azurna_obala

#4780 Re: IRAN

Post by azurna_obala »

Marketa24 wrote:
Hvala

Medjutim ako vec trazis neku manjinu koja nije zadovoljna

svojim polozajem u Iranu - onda guglaj o Azerbejđanskim Turcima ili turkmenima
tako nesto (mrsko mi sad guglat davno sam se o tome interesovao)
znam da je sa njima bilo problema nekih i da su oni i neke proteste provodili
ako ne i ustanke
Trenutno i konkretno samo Kurdi dolaze u obzir, ne samo u Iranu, već i u zemljama u kojima su prilično brojni (Turska, Irak i Sirija).
vodoprovodčik

#4781 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

jeza u ledja wrote:
Marketa24 wrote:
Hvala

:shock:
3/4 jevreja iz Irana su se iselili u Izrael nakon revolucije.

Sto se tice Kurda, bili su (ako se ne varam) na strani Iranaca za vrijeme rata.
Možda je mislio na njega
http://en.wikipedia.org/wiki/Zablon_Simintov
:mrgreen:
Korisničkoime

#4782 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

U biti teško ko zna tačnu snagu iranske armije jer je sve vezanu za istu vojna tajna ali po onome što sam malo po netu pogledao ispade Pakistan kojem su se ovdje neki smijali vojno jači npr. Shahab 1 i 2 rakete su u biti samo preimenovane Scud rakete koje je imao i Irak, Shahab 3 kao najmodernija sa dometom od 2000 km bazira se na sjevernokorejskoj Nodong-1 raketi a koja se opet bazira na ruskoj SS-1C Scud-B raketi iz 1961 godine, ova ruska pak kad je tek proizvedena imala je preciznost +/- 450 metara ali to Rusima i nije bilo bitno jer je u biti trebala da nosi nuklearnu bojevu glavu od 5 kT tako da taj +/- i nije igrao neku veliku ulogu, međutim smatra se da je Shahab 3 dosta precizniji koliko ne zna se. Brzina se cijeni na 6-7 mah ali se ni to ne zna za sigurno. Nešto što je sigurno je pak to da svi raketni sistemi srednjeg i dugog dometa imaju problema sa preciznošću kao i svaki koji ne može da koristi GPS. Usput Sinah-3 špijunski satelit je proizveden od strane Ukrajine i lansiran od strane Rusije.
Ali sve je to kako bi naš svijet rekao čula kazala jer se radi i na vlastitoj proizvodnji naoružanja kao avionu Shafagh u kooperaciji sa Rusijom i MiG-om.
Uglavnom nadam se da nikad nećemo morati ni saznati šta sve ko ima i može jer bi to značilo rat.
P.S. Ovaj video pokazuje Cobru i Bell helikoptere koliko ja znam i jedan i drugi američke proizvodnje još iz kasnih 60-tih i ranih 70-tih.
severin

#4783 Re: IRAN

Post by severin »

nemogu mu nista... :-D
Last edited by severin on 11/02/2012 01:00, edited 1 time in total.
amoninan

#4784 Re: IRAN

Post by amoninan »

Koba wrote:
amoninan wrote:

Pakistanske vojne snage, u skaldu s svojom doktrinom, nisu ništa lošije opremljene od iranske vojske, i imaju sasvim solidnu vojnu industriju koja od 2006 konstantno bilježi rast u izvozu. Razlika u vojnom budžetu je tek nedavno prešla u korist Irana za 2 milijarde.
Pakistan je vojno, i u svakom drugom pogledu, smijurija od države naspram Irana.

Taj isti Pakistan nije u stanju da kontroliše vlastite granice a ti bi ga poredio sa Iranom koji otvorenim gardom stoji i prkosi najmoćnijoj ratnoj mašineriji.

De životati, uozbilji se. Vojno, ako zanemarimo nuklearne kapacitete Pakistana, Iran nije u nikakvoj značajnoj prenodsti nad Pakistanom. A, ako u jednačinu uvrstimo i gore spomenuto, Pakistan je ipak stepenicu iznad Irana. To ti je jednostavno tako, pomiri se s tim.
severin

#4785 Re: IRAN

Post by severin »

ako ovo nije dobra armija ja neznam sta jeste....

http://www.youtube.com/watch?v=wmyj2b2Q ... re=related

i jos naj vazniji faktor jeste da ova armija brani svoje kuce ,djecu i porodice jer velika je razlika kad branis svoje
NIN

#4786 Re: IRAN

Post by NIN »

severin wrote:ako ovo nije dobra armija ja neznam sta jeste....

http://www.youtube.com/watch?v=wmyj2b2Q ... re=related

i jos naj vazniji faktor jeste da ova armija brani svoje kuce ,djecu i porodice jer velika je razlika kad branis svoje
piso bi o nekakoj tam zemlji, a ne znas pravopis!

Tipicno za ignorante, bilo kojih smekova... fali ti skole i citanja, i to pofajn! :wink:
severin

#4787 Re: IRAN

Post by severin »

piso bi o nekakoj tam zemlji, a ne znas pravopis!

Tipicno za ignorante, bilo kojih smekova... fali ti skole i citanja, i to pofajn! :wink:

e nek si ti piso a ne pisao...neznam stvarno ko koga treba da ispravlja 8-) a i ko se tebi obraca? jesam te gdje spomenuo sjasi sa mene... tema je iran a ne ja...
simpozijum delirijum

#4788 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

ponavljam i opet ja bi bio radostan zbog Iranaca ako se rjese svojih mula i diktatora i demokratiziraju ,zemlja sa takvim kapacitetima i istorijom , ali bez pomoci navodenih bombi i raketa , bez "pomoci" sa strane
takozvanih "demokrata"
opet veliko licemerje , sta bi bilo kada bi na primjer Ruski i Kineski ratni brodovi uplovili u Meksicki zaljev ?
dignu eskadrilu lovaca na Ruski bombarder ( TU -95 ili TU-160 ) panika ih uhvati cim uzleti iz Rusije :lol:
parkirale se NATO i USA pred obale Irana sa mocnom flotom i prijete im i sta Iranci trebaju da urade?
da ih pocaste kahvom i rahat-lokumom ?
pa normalno da ih Iranci ciljaju takodjer i drze pod prismotrom
ponasanje pijanih kauboja , ali razbice im se zubi , u to sam siguran na Iranu
a slicne provokacije rade i ostalim drzavama, cista imperijalisticka politika , politika pljacke i otimacine
evo na sta lici Irak danas i Libija , Siriju razvaljuju , u Bahreinu mlate narod mjesecima a CNN niti da zucne kao i u S.Arabiji
( izgleda da su danas njihove sigurnosne snage ubile par ljudi koji su demonstrirali protiv toga rezima )
licemerje
oridjidji

#4789 Re: IRAN

Post by oridjidji »

majoneza wrote:
oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Momak mescini kudos je dobro napisao.

Iran zeli nuklearnu bombu ne radi rusenja Izraela, naravno, vec radi vlastite zastite. Isti je slucaj sa svim ostalim zemljama koje su izradile ili zele nuklearku. Nuklearna bomba omogucava nenapadanje i to je sve sto Iran zeli. Nuklearna bomba je opasnost za druge samo u slucaju potpune kataklizme i mogucnosti potpunog vojnog poraza ili okupacije neke zemlje.

No fazon je u tome sto to onda za Izrael i za SAD znaci - da od trenutka kada Iran nabavi bombu - mogucnost pritiska na njih izmedju ostalih prijetnjom potpunog vojnog poraza nije vise moguca. Od trenutka kada Iran nabavi bombu on ce moci raditi mnogo vise i biti mnogo agresivniji u regionu nego do sada, na isti nacin kao sto je i Izrael danas. Od trenutka kada jedna zemlja ima nuklearnu bombu, ona bez prevelike bojazni moze ispoljavati agresivnije svoju spoljnu ili ekonomsku politiku. U tome je problem! U tome je problem, kada imate zemlju koja sasvim otvoreno izrazava zelju za unistenjem druge zemlje u svom susjedstvu. U tome je problem kada u njenom okruzenju postoje i druge zemlje koje ne gledaju bas blagonaklono na Iran (tipa Saudijska Arabija) i zalivske zemlje.

Da to nije tako, odnosno da rezim u Iranu nije neprijateljski raspolozen prema drugima (a jeste, od samog svoga nastanka), prica o nuklearnom oruzju i njegovoj opasnosti u ovoj zemlji ne bi ni postojala!
Nebih se baš složio da je sve onako kako mislis, pa Pakistan ima bombu, pa im američki avioni redovno sravne par sela sa zemljom u blizini afganistansko-pakistanske granice :)

Iran da je prijetnja i da je sumnjiv Amerikanci bi već odavno podigli svoje lovce i priredili isto sranje. Izraelu je bitno da sačuva poziciju sile na geopolitičkom planu na Bliskom istoku i zato i ima zategnute odnose sa Turskom, a i sa Iranom jer oni rastu i sve više se upliču u prilike na Bliskom istoku. Iran je pokazao da može destabilizovati Izrael i to da nemoraju da ga napadnu. Odavno oni sponzorišu Hezbollah tj. šiitski ogranak u Libanonu, koji je uspio ostati neporažen u zadnjem izraelsko-libanonskom sukobu, zbog čega je nekoliko generala izraelske armije moralo podnjeti ostavku.Iran je miroljubiva zemlja, veoma bogata prirodnim resursima, koja vlada sama sobom i štiti svoje interese i s toga je meta Amerike.

A sto se tice Saudijske Arabije, pa njeno prvo je ime bilo Britanska kraljevina Saudijska Arabija i danas su samo produžena ruka Londona i Washingtona na bliskom istoku, tako da njihovo mišljenje o Iranu je u saglasnosti sa britanskim i američkim stavom... Pa oni se nisu bunili ni desetogodisnjim sankcijama Iraku, a da negovorimo kakav je njihov mačehinski odnos prema mnogim zemljama u tome regionu, da negovorimo kakav je njihov odnos u prošlosti bio prema Palestini...
Pakistan ima bombu :lol:
Pa to je sve sto imaju.
Pa bolje su bili naoruzani portiri u bivsoj SFRJ od njihove vojske.
Ne napreduju vojno kao iran,u tome je problem.
Zahvaljujuci pakistanskim naucnicima umalo je i Libija razvila vlastiti nuklearni program od kojeg su na kraju odustali radi ukidanja sankcija koje su dosli sa nagodbom sa Zapadom :D

Pa pricam da nuklearno naoruzanje, ne stiti bas integritet i suverenitet pojedinih drzava koje ga posjeduju, zato sam i spomenuo Pakistan jer ga je Amerika upravo par puta prelijetala i rusila njegova pogranicna sela sa Afganistanom. O tome jeli vojno Pakistan razvijen ili nije i nije tema ove emisije...
oridjidji

#4790 Re: IRAN

Post by oridjidji »

fidoremilienko wrote:John Perkins - Ispovijest ekonomskog ubice! :D Hajde de, malo knjigu u ruke, a ne samo šupljaka :)
Cajgist decko :D
oridjidji

#4791 Re: IRAN

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:
Mr. Brightside wrote:vojne baze :roll:
Image
Jebo sliku svoju ako ova mapa nije petnaest puta postavljena vec na ovoj temi. :zoka:
Ali u svakoj od ovih zemalja skoro vlada antiamericko raspolozenje i pitanje bi bilo kako bi se Amerikanci na tim teritorijama nosili sa nezadovoljstvom naroda koji bi bio silom prilika uvucen u te ratove. Na kraju niko ne moze dati garanciju dali bi se Iran usudio napasti otvoreno te drzave ili ih pokusao destabilizirati prije ikakvog potencijalnog napada na Iran, eventualno nekim teroristickim napadima koje bi izvela nebas slaba iranska obavjestajna sluzba.

Ameri imaju mnostvo avio baza od one u Iciriliku, Dohi, Rijadu, Mosulu i td, medjutim pitanje glasi koliko bi napad na Iran, mogao da promjeni trenutno stanje u Iraku i Afganistanu gdje Amerikanci imaju vec dovoljno problema i gdje nisu uspijeli upotpunosti da poraze gerilce, iako su imali saveznike u narodu...
oridjidji

#4792 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Koba wrote:
amoninan wrote:

Kao prvo, Pakistan je stvorio Talibane, zasto bi se protiv istih borili, kada imaju puno veci problem u Kašmiru i sa Indijom?
Talibani su bili njihovo sredstvo da se upletu u etnicki podjeljeni Afganistan i dobro su im služili onda kada su im trebali. Da se američka politika nije promjenila prema Talibanima i danas bi tamo imali iste, a sa Talibanima u Afganistanu Pakistan bi vec bio pobjednik...

Prkositi je jedno, a drugo je ratovati, pa i Srbija je prkosila, pa je u par mjeseci bombardiranja morala da mjenja kurs u svojoj politici...
majoneza

#4793 Re: IRAN

Post by majoneza »

oridjidji wrote:
Koba wrote:
amoninan wrote:

A tko je stvorio one alkaidirane glupake?

Kao prvo, Pakistan je stvorio Talibane, zasto bi se protiv istih borili, kada imaju puno veci problem u Kašmiru i sa Indijom?
Talibani su bili njihovo sredstvo da se upletu u etnicki podjeljeni Afganistan i dobro su im služili onda kada su im trebali. Da se američka politika nije promjenila prema Talibanima i danas bi tamo imali iste, a sa Talibanima u Afganistanu Pakistan bi vec bio pobjednik...

Prkositi je jedno, a drugo je ratovati, pa i Srbija je prkosila, pa je u par mjeseci bombardiranja morala da mjenja kurs u svojoj politici...
majoneza

#4794 Re: IRAN

Post by majoneza »

A tko je stvorio alkaidirane glupsone.
Iran sigurno nije.
Zna se ko je, SAD-e.
Zbog cega.
Pa zna se.
Da se suniti i shiti mrze i ubijaju.
Sto doticni i upraznjavaju.
Sto vise ubijes,vise legne na racun :(
Ko neslusa dobro u alkaidiranim,uvijek bude pogodjen iz bespilotne letjelice :lol:
Kako,majku mu :?
Korisničkoime

#4795 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

simpozijum delirijum wrote:ponavljam i opet ja bi bio radostan zbog Iranaca ako se rjese svojih mula i diktatora i demokratiziraju ,zemlja sa takvim kapacitetima i istorijom , ali bez pomoci navodenih bombi i raketa , bez "pomoci" sa strane
takozvanih "demokrata"
opet veliko licemerje , sta bi bilo kada bi na primjer Ruski i Kineski ratni brodovi uplovili u Meksicki zaljev ?
dignu eskadrilu lovaca na Ruski bombarder ( TU -95 ili TU-160 ) panika ih uhvati cim uzleti iz Rusije :lol:
parkirale se NATO i USA pred obale Irana sa mocnom flotom i prijete im i sta Iranci trebaju da urade?
da ih pocaste kahvom i rahat-lokumom ?
pa normalno da ih Iranci ciljaju takodjer i drze pod prismotrom
ponasanje pijanih kauboja , ali razbice im se zubi , u to sam siguran na Iranu
a slicne provokacije rade i ostalim drzavama, cista imperijalisticka politika , politika pljacke i otimacine
evo na sta lici Irak danas i Libija , Siriju razvaljuju , u Bahreinu mlate narod mjesecima a CNN niti da zucne kao i u S.Arabiji
( izgleda da su danas njihove sigurnosne snage ubile par ljudi koji su demonstrirali protiv toga rezima )
licemerje
To bi bilo idealno da dođe do demokratizacije bez bombi, raketa ili sličnog ali je to teško bez obzira koliko to narod htjeo ili u kojoj mjeri su promjene zamišljene ili željene jer sadašnji režim ne želi ni najmanje promjene i spreman je uraditi sve da do toga ne dođe bez obzira na volju građana. Pitanje je dokle će i opozicija to trpiti kao i sam narod kad će oni prvi obratiti se za pomoć nekoj vanjskoj sili tj. SAD. Već sam naveo mule se kockaju sudbinom naroda jer su izgleda spremni na sve radi vlasti i održanja statusa kakav jeste.
Ne trebaju ih dočekati rahat lokumom ali ne trebaju zatvarati Hormuški zaljev budući da naftu tim putem dobijaju i države koje veze nemaju sa ovim sta se dešava i koje na SAD ne mogu imati uticaja.
Siriju i Libiju nisu oni razvalili kao ni Tunis i Egipat mislim je li teško zamislit da je ljudima dosta da 30-tak godina žive pod jednom te istom vlašću, jednim te istim velikim vođom ovoga ili onoga, npr. Assadov otac je već prije njega 30-tak godina vladao Sirijom. Režim i jednog i drugog je u biti represivan Kurdi koje neko spomenu mogu o tome priču pričati. Mislim da je Assad 2006 godine oslobodio jedan dio političkoh zatvorenika mislim da je taj jedan dio iznosio 1000 zatvorenika. Teško je zaključiti da je u tunisu i Egiptu dogodio se narod a u Siriji i Libiji imperializam.
amoninan

#4796 Re: IRAN

Post by amoninan »

oridjidji wrote:
Koba wrote:
amoninan wrote:

Otprilike tako. Talibani su jedina opcija za Pakistan jer im garantuje stratešku dubinu u slučaju sukoba s Indijom.
Nisu se stvari mnogo promjenile ni nakon invazije, samo što je podrška promjenila karakter i postala tajna, Pakistanci deset godina bukvalno vuku za nos SAD i saveznike u Afganistanu. Iako je ta pakistanska dupla igra odnedavo postala opšte poznata, SAD osim vala kritika nema mnogo mjesta za manevar s obzirom da opet od Pakistana najviše zavisi koliko dostojanstveno će biti povlačenje iz Afganistana.
helem, odoh u off :D
viva_castro

#4797 Re: IRAN

Post by viva_castro »

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1226 ... na-ulicama

Evo milioni Iranaca na ulicama da proslave revoluciju. Naravno u zapadnim medijima nema ništa o tome.

Da su kojim slučajem njih 100 sami i viču antidržavne parole čitav bi svijet o tome brujio...

Najjadnije od svega je što većina na zapadu smatra da uživaju slobode i prava... To ti je kao kad Četnici misle da su antifašisti...
oridjidji

#4798 Re: IRAN

Post by oridjidji »

majoneza wrote:A tko je stvorio alkaidirane glupsone.
Iran sigurno nije.
Zna se ko je, SAD-e.
Zbog cega.
Pa zna se.
Da se suniti i shiti mrze i ubijaju.
Sto doticni i upraznjavaju.
Sto vise ubijes,vise legne na racun :(
Ko neslusa dobro u alkaidiranim,uvijek bude pogodjen iz bespilotne letjelice :lol:
Kako,majku mu :?
Pa Ameri su stvorili Al Kaidu, ali Talibani su nastali godinama kasnije i to u afganistanskim izbjeglickim kampovima u Pakistanu. Al Kaidu su sponzorirali Ameri, Saudijci, Pakistanci i pojedine druge arapske zemlje zaljeva jer im je bio cilj otjerati Sovjetima iz Afganistana. Al Kaida je nastojala suradjivati sa gotovo svim etnickim grupama koje su pruzale otpor Sovjetima u Afganisanu, ali najvise su saradjivali sa Pastunima. Kada su Afganistanci otjerali Sovjete, onda su poceli medju njima manji sporadicni etnicki sukobi . Upravo tada nepoznata grupa mudzahedina koji su se predstavljali kao islamski ucenjaci tj. Talibani pocinju sirenje svoga ucenja iz Pakistana prema Afganistanu i pocinju koristiti razdor medju etnickim skupinama u Afganistanu. 1994 to dovodi do gradjanskog rata, vecinu Afganistana preuzimaju Talibani sa svojim saveznicima, a mali sjeverni dio ostaje u rukama Uzbeka, Hazara i Tadzika, po cemu ime dobijaju Sjeverni Savez.

Talibani su imali svoje izaslanstvo u SAD-u kao legalna vlada Afganistana. Zanimljivo je da je upravo to izaslanstvo Americi predstavljalo mogucnost gradjenja plinovoda koji bi Afganistanu donjeo bolju ekomosku razvijenost i stvaranje nove buducnosti. Plinovod bi snadbjevao Indiju i Pakistan afganistanskim plinom. Afganistan je izuzetno bogat rudama, ima odredjene zalihe nafte i plina. E sad postojala je ta prica i prozeta je u Murovom dokumentarcu o 11. septembru.

E sad pogledaj te samo mogucnosti ta dva trzista i dobicete jedan od razloga zasto je uopste pokrenut rat protiv Talibana. Klasicni sukob interesa americkih megakorporacija i talibanske vlade. Zasto bi mi pristali na postotak, kada mozemo pokupiti sve porazivsi nekoga ko nam nema namjeru biti saveznik, a to nisu imali namjeru da Amerikancima budu Talibani.

Medjutim, oni nisu bili problem radi toga sto su gospodarili afganistanskim blagom vec sto su zahtijevali da se naplati veca taksa od 100 milijuna dolara za prelazak Turkmenistanskog plinovoda preko teritorije Kandahara do Pakistana i Indije, a koji bi gradili Ameri i Kanadzani.

Procitajte ovaj zanimljivi tekst iz 2002 godine...

http://www.bhdani.com/arhiva/240/t24005.shtml

Ali da nebi ovu temu gurali u off topic, bolje bi nam bilo otvoriti novu temu...
Korisničkoime

#4799 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

viva_castro wrote:http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1226 ... na-ulicama

Evo milioni Iranaca na ulicama da proslave revoluciju. Naravno u zapadnim medijima nema ništa o tome.

Da su kojim slučajem njih 100 sami i viču antidržavne parole čitav bi svijet o tome brujio...

Najjadnije od svega je što većina na zapadu smatra da uživaju slobode i prava... To ti je kao kad Četnici misle da su antifašisti...
Na istom mjestu i nije ih 100 ali je ipak mrski BBC ili Ajatolah BBC kako ga neko u komentarima klipa nazva.
Ne ide ovo na dobro i da se Ameri uopšte ne umiješaju.
http://www.youtube.com/watch?v=ey9Kgf-cB40
denzel979

#4800 Re: IRAN

Post by denzel979 »

jedan od novijih (HD) clipova iranske vojne moci (obratite paznju sta, na samom pocetku, kaze bivsi CIA-in bliskoistocni ekspert):

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Oa2ZD25R7k

primjetih takodjer da se je naslo dosta kriticara irana, koji se ne slaze sa sveopcom medijskom hajkom na sirijski rezim. pa nije, ljudi moji, iran jedini koji zna da tu nesto smrdi. procitajte sta su ustanovili posmatraci arapske lige (iste one koja zajedno uvijek u istu tikvu sa anglo-americkim cionistima u istu tikvu puse):

http://www.advance.hr/vijesti/izvjestaj ... -medijima/

a onda i ovo:

http://www.advance.hr/vijesti/debkafile ... zavni-vrh/

i onda se nama plasiraju price kako sirijska vojska, tek onako - reda radi, ubija nenaoruzane civile. naravno da i civili na zalost ginu, ali idiotizam je tvrditi da vojska ubija nenaoruzane ljude samo zato sto nisu zadovoljni sa vlascu. sjecam se redovnog javljanja vodje puta hadzija na radio BIR-u, koji je bio iznenadjen situacijom u siriji i nesmetanom prolasku autobusa sa hadzijama. doslovno je rekao da nije vidio nikakve demonstracije, okupljanja, bilo sta sto bi licilo na ono sto nam se na tv-u prikazuje. dodao je i to da se zivot sasvim normalno odvija, uz povecanu prisutnost policijskih patrola.

sada neka mi neko odgovori - kako je moguce da se cijela sirijska vojska naziva asadovom?! posto za asada kazu da je alevit - to znaci da je i vojska alevitska. ako uzmemo da je 90% sirijica muslimana, a od toga 70% njih sunita, a preostalih 20% siita - od toga 7-8% dzaferija (duodecimalni siiti/dzaferije su vecinski u iranu), 7-8% alevita i nekih 3% druza i ismailija....da li je moguce da sirijsku vojsku cini ovih 7-8% alevita i da tih 7-8% alevita apsolutno vladaju sirijom?! ta matematika mi nikako nije jasna. :?

sve me neodoljivo podsjeca na libijski scenario:
http://www.standard.rs/ispvest-ocevica- ... -decu.html

plaho mi ovi saudici i ini saudici brinu za siriju. nikada toliku brigu nisu iskazali za palestinu, ili npr. liban. naprotiv, tokom izraelske agresije na liban pokojni saudijski "sejh" abdullah ibn dzibrin je donio fetvu u kojoj je oharamio bilo koji vid potpore hizbullahu (cak i u dovi) u borbi protiv cionistickog neprijatelja. tu njegovu fetvu je kontra fetvom pobio sejh jusuf al-karadawi:
In response to Muslim scholar Abdullah Ibn Jibreen's fatwa declaring that it was forbidden for Muslims to support or pray for Hezbollah because they are Shia, al-Qaradawi issued a contrary fatwa, stating that it was mandatory for all Muslims to support Hezbollah in its fight against Israel, claiming that "Shias agree with the Sunnis in the main principles of Islam while the differences are only over the branches." In this fatwa, he also called upon the Sunnis and Shia of Iraq to end the civil war.
Post Reply